Råd / Årstider och periodicitet /

Skriv början av artikeln om sommar

Nyckelord: sommar

Inlägg med sommar som nyckelord.

Detta är väl kanske inte så jättespännande för många men nu har den grönvita nattviolen slagit ut i rabatten. Den vita har fortfarande någon vecka eller två kvar till blom men man vet verkligen att det är sommar när nattviolen med dess härliga doft slår ut.

Nyckelord: Grönvit Nattviol, Trädgård, Sommar

28/5 -14

Det är verkligen spännande, särskilt för oss som inte har möjlighet att ha någon egen rabatt.
Hoppas du kan vara ute och njuta av doften fast vi inte har någon värme.

28/5 -14

Ååh, finns mycket kul till min nyanlagda orkidéträdgård!!

Ge din åsikt

Nu har vissa av mina orkidéer fått stå ute i sommar för första gången. En liten D x delicatum och en liten D kingianum har fått stå ute sedan april i Umeå. För dessa har temperaturen varit nere och nosat på 0 grader till -1 grader på natten.

När nattemperaturen gick upp så ställde jag ut alla mina kallväxande plantor, 4 Cattleyor, 1 Laelia och en döende Phalaenopsis hybrid. De har tidvis fått stå ute utan tak och blivit rejält genomdränkta av allt regn. De har dessutom fått kvällssol på sig när det funnits sådan.

Hur det gått? Alldeles utmärkt! Alla växer på och D. Nobilehybriderna har börjat sätta knoppar. Phalaenopsisen som hade skynkliga, mjuka blad har rest dem och är sprängfulla med vatten. Den enda som jag är orolig över är min D Stardust firebird. Den var i dåligt skick redan när jag ställde ut den och den blir inte bättre, snarare tvärtom. En av mina favoriter men den vill inte alls leva hos mig. Tyvärr...

Jag kommer definitivt att slänga ut mina plantor nästa år också!

Nyckelord: Sommar, Utevistelse

5/8 -09

Intressant att få en rapport på ditt ute experiment Martina. Jag hade mina vandor hängandes ute i 3 veckor nu i somras, men utöver lite rosiga kinder från morgonsolen (starkare än man tror) har jag inget att rapportera - ännu. Hoppas dock på praktfulla höstblomningar på de tre som är blomstora.

5/8 -09

roligt att höra om era utevistelser, mina har växt så det är riktigt roligt, mina har varit ute nu sen i början på maj det är en vanda som bara tappade blad innan nu har den fått en ny rot har slutat att tappa blad och ser hur pigg ut som helst,
4 cattleyer alla har fått vars två nya bulber och flerra rötter
en nobile som har fått en massa knoppar och ett par nya skott
3 olika odontoglossum som alla har fått nya bulber samt en som har fått en stängel
2 Dendrobium som har fått nya bulber
mina står på en altan med plasttak och sidoväggar med öppet fram, jätte roligt ska bli så skoj att se för jag tror att cattleyerna kommer att blomma i höst, jag hoppas iallafall, obs jag glömde min lilla phap projektplantor har också varit ute men nu har jag tagit in dom två, phapen har växt bra och fått en ny rot, russinet har där kommit en liten spinkig sak antagligen en rot längst ner på det första bladet,

5/9 -09

Jo, glömde! Jag satte ut min Ascocendahybrid och min Ascocentrum miniatum också på dagarna i någon månad. Var nattemperautren över 15 grader så fick de hänga ute även på natten. De fick dessutom direktsol från ungefär kl 15 på dagen tills solen gick ner. De hängde utan tak och blev utsatta för en hel del regn. Just nu så blommar min Ascocenda för tredje gången i år. Och färgen på blommorna är mer kraftig och lysande än någonsin. Färgen var lite matt smutsorange när jag köpte den(i mars), blomningen efter blev lite bättre i färgen men nu den tredje gången så ser blommorna ut som små apelsiner i färgen!

De av orkidéerna nu som står ute dygnet runt är mina kallväxande Dendrobium och min Coelogyne cristata. Fast i natt blåste det så fruktansvärt att jag fick ta in mina två största dendrobier sedan de blåst omkull några gånger. De har ganska stort vindfång och lätt kruka så jag var lite rädd att de skulle blåsa av balkongen. Nu står de ute igen och hoppas på att det slutar blåsa så mycket!

Men alla mår fortfarande jättebra, växer och frodas och sätter knopp och nya bulber och blad! Tack Ewert för inspirationen!

Ge din åsikt
I år finns det tre `Orkidékollon´ på torpstället Norlid, och i min fantasi har de fått namn. I söder finns 'Herrgården'. Där bor bl a mina Cymbidium och Cattleyaplantor.
Mot nordost finns `Drängstugan´, och där får Paphar, Coelogyne m fl bo.
Nummer tre `Undantagsstugan´, ligger i nordväst och där trängs alla Dendrobierna och på loftet får Zygopetalum, Beallara m fl hålla till.
Så till sist en bild på Ulla Silkens, som bor ute året runt, men som sover under en tegelpanna på vintern.

Eftersom vi har haft minst en natt med minusgrader,efter jag flyttat ut orkidéerna, befarar jag att Dendrobiumplantorna har tagit stor skada.
Papharna skyddades väl av säckväv och pinnvävsjalusi och i växthuset finns en frostvakt, som håller ett vakande öga på Gubben Frost.

Nyckelord: Orkidékollo, Sommar, Utomhus

8/6 -09

Vad fint och välordnat skulle vilja ha ett växthus... drömmer

8/6 -09

Looks niceeeeeeee

8/6 -09

Blomtjuven och Kamila, kan ni tala om för mig vad jag gör för galet?
Jag får bara en massa siffror och bokstäver i stället för bilder
Snälla Björn, HJÄLP ! !!!!

8/6 -09

Men jag såg ju växthus bilden - har du ändrat något?

8/6 -09

Ja visst Kamila. Jag överskattade min förmåga att lägga in fler bilder, med text till.
Och det blev inte precis så bra resultat av det

8/6 -09

Det är mycket med blankstegen, radbrytningarna och annat när man ska bygga tabeller i textile. Jag har fixat ovan.

9/6 -09

TACK BJÖRN ! !!!

9/6 -09

Jojo, somliga får minsann bo i drängstugan de... Där vill jag oxå hyra in mig, tror jag skulle gilla sällskapet
Vad du har grejat och ordnat för dem, den där hängande korgen t.ex. var ju både fiffig och kul! Tyvärr törs jag inte plagiera den idén för jag tror att katterna genast skulle tro att de fått en egen hammock...
Än så länge har jag inte så många ute: ett gäng kallväxande, mest pleione, på en nyfixad plats på altanen där de står mot norr, och ett gäng tåligare paffar som bor i ett litet växthustält med upprullad dörr. Jag får varva lite med uteplatserna, men frampå sensommaren blir fler ställen lämpliga och eftersom vi brukar ha milda, långa höstar ska nog merparten få komma ut i alla fall några veckor. Förra året hade jag många ute i september då solen inte är stark men nätterna var hyfsat varma och de mådde de väl av.

9/6 -09

Kul med lite `nattasnack´ Säluttern
Du är så välkommen att hyra in dig i drängstugan. Jag tror att speciellt Papharna skulle bli extra glad då
Klart de små liven, katterna, ska ha en hammock. Jag är så försiktig när jag pysslar om plantorna i korgen, för jag är inte säker på utan att det kan springa upp en liten mus.
Med facit i hand så hand jag inte heller flyttat ut så många orkidéer ännu. Men det hjälper inte att vara efterklok
Nu känns det som att det är läggdags
Go natt.

9/6 -09

Vilken bra ordning du har på dina olika Orkidévänners lämpliga semesterlägen!!
Skall sätta upp ett mindre plastväxthus m. ingående hyllor- köpt rel. billigt på ÖB - för att kunna ge mina " Telningar" litet frisk sommarutevistelse. Här i Kalmar m. omnejd, har vi stora problem m. "mördarsniglar" (-kan inte ha plantorna i marknivå!!) och mina 3 små äppelträd kan inte orka bära alla "orkisvännerna" under sina krontak, därför ett extra hus för endast orkidéerna. Problemet är att välja lämpligt vädersträck för att så många, som möjligt skall få komma ut! Skyddar du med skuggväv el. liknande mot middagssolen t.ex.?? Ett ev. läge för mitt lilla extraväxthus, ger full sol mellan ca.9:00 - 12:30, därefter skuggar träd och buskar nästan helt fr. direktsol. Kan det vara lämmpligt för Cattleyor, Dendrobier, Cymbidier, Vandor, Rynchostylis, Vanilla planifolia m.fl. - speciellt bulbväxande??
Vore tacksam för tips, om vilka arter/ hybrider, som lämpar sig, att flytta utomhus under vår sommarperiod, av dig eller andra OP- vänner!?? Mia, du kan väl också ge mig råd!?? Tackar på förhand / L8

Sååå fint du har det Gun! Avis blir jag ! !

9/6 -09

Lotta - vilken nattuggla du är

Jag kan givetvis dela med mig av min erfarenhet - på gott och ont - men det är nog enklare, om vi tar det muntligt

9/6 -09

Gun - helt underbart med dina foton och härliga benämningar
Jag ska ta och förstora bilderna och titta lite närmare. Alltid kan man få några nya tips

9/6 -09

Grattis Gun till din fina orkidévärld! Jag ska göra samma som Mia, titta noga och låta mig inspireras!

9/6 -09

åh vad fint dina orkideer har det Gun, man blir riktigt avundsjuk vilka av dina hus, står i solen, jag tycker det är svårt att veta vilka av mina orkisar som tål sol,

9/6 -09

Tack. Det är trevligt att ni tycker om min lilla orkidéby, mitt ute i skogen
Lotta, det är endast `undantagsstugan´ som inte skuggas mot solen. Den platsen är den skönaste av de tre, tycker jag, med kvällssol.
Växthuset skuggas konstant på södersidan med `solsegel´ och fiberduk. Därtill har jag dubbel säckväv, som skydd på ena gaveln, för Vanda, Ascocenda m fl. Vid dagens besiktningsrunda fick jag se ett Cattleyablad som fått två solbrända fläckar, trots väven Bladet hade vilat mot den dubbla väven och glaset. När solen väl lyser, då är den stark.
Cymbidium skuggar jag bara när solen är riktigt stark. Då blir det också säckväv, som, jag spänner upp som ett tak över plantorna. (Mycke passning )
`Drängstugan´har en pinnvävsjalusi mot söder och vid soliga dagar säckväv vid ingången, sydost.
Jag har en Vanilj också, men den får stanna inomhus. För två år sen fick den också bo i växthuset, men eftersom en musfamilj hade inrett en egen lya i krukan och tyckt om att gnaga på revorna vågar jag inte utsätta den för det igen.
Men en sak är jag ganska säker på. Jag tror att jag njuter mer av orkidéernas `kollovistelse´än vad de själva gör

9/6 -09

Härligt Gunsan! Ordning och reda, minsann - dig har jag lite att lära mig av Så bra med brandsprutan i växthuset, man vet ju aldrig.....

9/6 -09

Her var det orden over samlingen! Håper du får en fin "orkidesommer"!

9/6 -09

Vad kul att få hälsa på ditt sommarkollo! Har de olika 'stugorna' gladiatorspel för att avgöra rangordningen inför nästa sommars placering?? Kanske skulle rigga webcams och ta betalt.....

9/6 -09

Ungefär som den där doku-såpan "Riket". Gunsan du får se upp om det börjar springa omkring små spejare mellan lägren och så split och konflikter! Gärna webbkamera, det kunde bli en spännande sommarföljetong

Så trivelig det ser ut Gun, skulle gjerne vært der å tatt en titt. Lykke til med din utendørs "orkide-sommer".

Ge din åsikt

2/1 -09

Sommar

Hej

Sitter här och drömmer om sommar, värme och en klar himmel!

/Tommy

Nyckelord: Phalaenopsis, Vanda, Sommar

Du får nog fortsätta att drömma minst tre månader till...

2/1 -09

Härligt att du delar med dig av blå himmel och fantastisk blomprakt! Vad är den bedårande, skira vita vännen med rosa/ cerise/ lila fläckar? Jag drabbades av akut "vill ha" begär

2/1 -09

ja jisstanes, det där gav mig riktiga sommar vibs, härligt Tommy

2/1 -09

Ja, blommorna är fantastiska, men det vete katten om inte den blåa himlen är den syn som jag njuter mest av just nu, den och minnet av solvärmen....

2/1 -09

Underbara blommor och bilder.
mvh
Mikael

2/1 -09

Min favo är antagligen den vita, för tillfället i alla fall Men alla är mycket fina

Åhhh!

2/1 -09

...Och tack vare annan tråd, dvs dina upplagda foton på flckr så vet jag nu att en av mina nya drömmar är en Renanthera Citrina

3/1 -09

Tack ska ni ha!

Sitter här och planerar en resa till Thailand så jag hoppas möta sommaren lite tidigare.
Elaka de Hex
Har två Renantera citrina som sätter stängel nu så det kommer fler bilder på denna underbara art. En av mina favoriter.

Plantorna på bilderna är upp i från och ner, från vänster till höger.
Renanthera citrina, Phalaenopsis cornu-cervi f. flava, Phalaenopsis mariae och Ascocentrum garayi.
Vanda Kasem's Delight, Vanda coerulea f. alba x Vanda Charels Goodfellow, Vanda coerulea och Vanda Charels Goodfellow

/Tommy

Ge ditt svar

Ett gäng ungdomar på kollo

Nyckelord: utomhus, sommar

12/7 -08

Där ser de ut att ha det mysigt!

13/7 -08

Det ser verkligen sommar-kollo-likt ut med picknickorg och allt Fiffig idé, går snabbt att flytta om behov uppstår! Man riktigt ser hur de trivs med att få komma ut på äventyr

13/7 -08

Det var väldigt vad många du har, och de ser verkligen friska och starka ut ....

Det är över 200 stycken .Ha begäret har slagit till.Så just nu jobbar jag med att få altanen inbyggd och isolerad så vi har ett hem åt dem i vinter.

13/7 -08

Det där ser ju riktigt mysigt ut! Vart har du varit och handlat in 200 ungplantor? Vilken tur du har som har plats, altanombygnaden låter ju ideal!

Det sammanlagda antalet orkideer hos oss är ca 200 st . Men vi har väl ca 80 ungplantor dom mesta är inköpta från tyska ebay .Sen köper vi mycket utblommade och nedsatta i pris hår hemma.och försöker få liv i igen Någon dag skall jag försöka att få till en lista på min sida här på op

Ge din åsikt

Har börjat sätta ut orkideer nu, men hur ska jag göra på nätterna?? Bör man ta in dom eller ska jag låta dom stå, hur varmt vill dom ha det??

Nyckelord: sommar

15/6 -08

Hej gabbe, ta bara ut orkidéer som tål att vara ute dygnet runt, att flytta dom ut och in är inget bra. Låt alltså riktigt värmeälskande sorter vara kvar inne.

15/6 -08

Ok. Jag hade min ballerina och en phalaenopsis ute men tog in dom när det vart kallare(var väll ca 18grader på nätterna då jag satte ut dom) och glömt dom i fönstret. Vilket kanske var tur för än har dom inte sagt något, phallisen fick tom ett nytt blad under ute vistelsen.:) Men vilka sorter bör jag låta vara kvar inne, jag har ju inte så många olika än sålänge.

16/6 -08

Törs man ha beallara eurostar och ludicia ute över sommaren??

16/6 -08

Beallaran vill gärna stå utomhus på sommaren
Ludisian får fula blad om det kommer vatten på dem så om du ställer den ute så måste den ha bra skydd.

16/6 -08

Ok då åker beallaran ut iaf:) Ludician får vara kvar inne. Dendrobium och paphiopedilum då?? Nu är ju mina små än men sen när dom blir större.....

16/6 -08

Beror lite på vad det är du har Dend. Paph.

16/6 -08

Dend vet jag inte vilken sort det är paph är en barbatum.

Ge ditt svar

I natt hörde vi näktegalen för första gången i år

Nyckelord: sommar, näktergal

4/5 -08

Visst är det här en underbar tid på året

4/5 -08

Jaja Persson våra björkar börjar skifta lite i grönt på långt avstånd också .... i gengäld så har vi sol dygnet runt snart haha

4/5 -08

Härligt Bjarne - då är det verkligen sommar!!!
Hoppas att dom har kommit även till Färjestaden, vi brukar ha flera hanar som sjunger i kapp bland alla slånsnår utmed stranden

Ge ditt svar

22/4 -08

Fråga

godkväll kan man sätta ut alla orkideer på sommaren, klarar dom solen, eller man ska ha dom på altanen där det finns skugga, min första sommar med orkisar:-))

Nyckelord: sommar, utomhus

22/4 -08

Inte varmväxande t.ex. phalaenopsis. De flesta med bulber kan sättas ut. Många paphiopedilum. Många dendrobium. Många cattleyor. Det går inta att beskriva allt. Nästan inga orkideer klarar full sol på sommaren. Tidig höst kan dock en del få full sol.
En del vill aldrig ha sol annat än morgon eller kväll. En del vill stå i norr osv. En del tål inte att det regnar på dem.
Så det är inte lätt att svara generellt.

22/4 -08

tusen tack Berrak för svar, nu förstår jag att det inte var lätt att svara enkelt, jag har mest phalaenopsis så då får dom bli inne,

Ge ditt svar

Är det bara jag som inbillar mig eller är det ovanligt mycket ohyra i år.tycker jag har ägnat större delen av sommaren åt krigföring mot alla sorter kritter som inte vill något hellre än att mumsa i sig och ta död på mina plantor. sprayflaskorna med såplösning och pyrex har gått varma och jag har väl skaplig koll på läget iallafall för tillfället.Nån som har några bra tips som tar kål på eländet ännu bättre än det nämnda??Har god lust att ladda eldkastaren eller något annat drastiskt om det inte vore så att det tog död på orkisarna och den övriga inredningen i lägenheten...

Nyckelord: sommar, ohyra

14/9 -07

Nog har det varit lite ohyra på orkidèerna, men inget större problem.
Jag har mest använt ett Pyrethrumbaserat medel (extrakt utvunnet ur Pyrethrumblomman)
som heter CurEra Pyretal från Bröderna Nelson. Fungerar ganska bra mot spinn och bomullslöss,men inte på tveskjärtar. Mot blomflugorna använde jag vanliga vargspindlar som jag hittade på balkongen, ett tiotal sådana bland plantorna och inte en fluga så långt ögat såg. Spindlarna var dessutom inte stora nog för att katterna skulle se dem som mödan värt att jaga/äta.

Ge ditt svar

Min Cattleya mossiae slog ut för en månad sedan och blommar och doftar fortfarande fint, den har nu blommat en vecka längre än den gjorde förra året och det beror sannolikt på det svalare vädret. Cattleya gaskelliana och C, rex började sin tillväxt redan under senvintern och mognade ut i våras, trots god tillväxt ville de inte blomma i år, vilka rackare. Min C. labiata är färdigvuxen sedan ett par veckor, nu skall den bara känna av att dagarna blir kortare så kommer nog blommorna. Min C. jenmanii och C. warneri har inte börjat växa ännu, hur väcker man sjusovande orkider? Cattleya percevalliana, C. trianae och C. lueddemanniana har kommit en god bit på väg med sin tillväxt, blomskidor siktas. Cattleya maxima, C. schroederer och Laelia purpurata har skott som är några cm långa så de kommer nog att mogna ut fint i höstsolen.
Så ser det ut på Cattleya fronten.
Har tröttnat på att min fina Phalaenopsis lueddemanniana blomvägrar, så den får bo ute ett tag, blomma eller dö!
mvh
Mikael

Nyckelord: Cattleya, sommar

22/7 -07

Hehehe Mikael, nu vet luddemannian vad den har att rätta sig efter. Klara besked.
Jag hoppas den väljer det förstnämnda.
Hur man väcker sjusovande orkidéer kan jag tyvärr inte svara på, för då hade jag väckt mina Cattleyor för länge sedan.Men de verkar inte ha det minsta intresse av det
Det verkar ändå som om du har en hel del blomning att vänta framöver.
Lycka till!!

Ge din åsikt

Hej alla orkidépolare!
Sommaren är nu i Dublin, kan jag meddela. Sol två dagar i streck och inget regn (helt fantastiskt för att vara på den här regnön).

Jag ser på smhi.se att även Sverige kommer bli soligt till helgen. Hur ska du fira det?

Jag och min polare Peter ska göra Sangria och sitta på filt på gräsmattan tänkte vi

Sangria

  • 1 flaska Rioja eller annat rödtjut
  • 1 shotglas limejuice
  • 2 shotglas rom
  • en massa frukt

Blanda alla ingredienserna. Kyl över natten om du har tålamod nog, och släng i isbitar före du serverar.

Somrigt och ganska tokigt

Nyckelord: sommar

Tack Björn för receptet!

Jag och mina klasskompisar satt på Måndageftermiddag i Hyde Park i London och njöt av solsken och öl, det var underbart!!!

Jo tack jag har varit i Dublin. Björn om du inte har tid att vänta på att Sangrian blir klar så hugg tag i Peter, runt hörnet finns det en bar och ljuvlig musik:-))) Och Era lyllosar NI har ju palmer i trägårdarna det trodde jag aldrig!

Jag är lite deppig idag. Vi hade killar här ute som skulle sätta plattor runt våran pool, vi hade kört skottkärror med kross och de började med att padda, hm det värsta var att grunden nästan gungade:-((( Vad göra??? Jo gräva 60-80 cm runt poolen och lägga i isolerskivor varpå man lägger bättre jord (vi har bara lera) TJOOOHO där försvann den badsommaren och blånboken blir tom och in och ut vänd!!!
Men men de ska inte börja med det förän om en vecka, så nu dricker jag vin och svär, imorgon är jag glad igen jag lovar!!!
De var ju klämmiga som sa hur det stod till och vad man behöver att göra för att inte plattorna ska"dansa" efter vintern.
Önskar ER alla en trevlig helg, nu ska jag in i dimman.......

Tack Björn för frestande recept, men dessvärre finns det risk att det blir liggandes, här är inte så varmt om man säger så... Mer väder för en kopp te eller som ovan, ett glas vin eller två. Idag fick jag ett nytt fönsterbräde installerat, så om jag inte hade gått lös i mattaffären i förrgår så hade jag med andra ord kunnat fylla det med nya härliga orkidéer. Kanske då läge att ta sig till Helsingborg där en blomsteraffär på Söder visst säljer överblommade orkisar för tio kronor styck...

3/6 -06

Sangria...oh, så sommarexotiskt Håller blåsten och gråluddet i sig så blir det nog mer en fråga om att rensa skafferiet på glöggrester att värma på trangian. Dunjackan hänger framme än, och tack och lov för ullstrumpor. Det är traditionsenlig midsommarmundering då folk envisas med att man ska sitta ute vad än det är för väder Nädå, jag såg att de ritat en fin sol på kartan så det får vi tro på! Repris på värmeböljan i början av maj önskas! Nu!

3/6 -06

Fotbolls VM kombinerat med tågluff. Sticker på torsdag, skall försöka se om man kan hitta orkidéer i kroatiska nationalparker. Guckoskon blommar på öland iaf.
Sedan blir det forskning hela sommaren.

Jasåminsann, här ska det supas i mängder förstår jag??
Själv ska man fira större delen av sommaren ute i skogen... i rustning, så det lär inte bli nåt plocka blommor iaf...

3/6 -06

Låter härligt. Här får vi hoppas det blir varmare men det är soligt så det är ju en förbättring efter 3 veckors regnande. Det är inte så farligt som det låter då jag arbetar hinner jag inte lägga så stor vikt vid det. Jag får nöja mig med sol då jag är ledig som idag. Fukten är ju bra för orkisarna.

Ge ditt svar