Skriv början av artikeln om knoppar

Nyckelord: knoppar

Inlägg med knoppar som nyckelord.

9/10 -07

9/10: knoppar

Min Violeta Van Holm och en Onsidum har blomstängell.

Nyckelord: Odontoglossum Violeta Van Holm, Oncidium, knoppar

Ge din åsikt

Häromdagen upptäckte jag knoppar i min Ascocenda Princess Mikasa. Det var lite förvånande. Under sommaren har rötterna växt kraftigt, men bladen har inte alls växt i samma takt. Snarare tvärtom. Bladen blir kortare och kortare. Jag trodde inte att den skulle komma med knoppar igen. Nu är ju knopparna så pass små att det kan gå hursomhelst med dem, men man kan ju alltid hoppas att de orkar slå ut.

Nyckelord: tillväxt, Ascocenda Princess Mikasa, knoppar

29/9 -07

Hej! Vad kul att det är knoppar på G..
Det här med bladen.......jag är inte "så gammal" på dessa men efter det man läst: är det inte så att kortare blad har med ljusmängden att göra?
Mörkare placering gör väl att bladen blir längre och har den hängt ljusare så blir bladen lite kortare....
Rätta mej om jag har fel...
Hur som helst: Håller mina tummar för att knopparna blir blommor
Hälsningar från Annelie

Ge din åsikt

Jag ha en Colmanara Wildcat Bobcat som har fått två stycken blomstänglar under hösten. De har vuxit fint, men nu under de senaste två veckorna verkar de ha slutat växa. Knopparna ser fortfarande blanla och trinda ut, men de sväller inte längre. Vad kan ha hänt? Är jag för otålig eller har det verkligen hänt något?

Jag har försökt vattna och gödsla som jag har gjort under sommaren. Det har varit ganska mulet här den senaste tiden och de har inte fått någon tilläggsbelysning än. Kan för lite ljus ha fått knopparna att sluta växa? Bulben som blomstänglarna kommit från har börjat skrumpna. Borde jag vattna ännu mer med framväxande blomstänglar?

Daniel

Nyckelord: knoppar, Colmanara Wildcat Bobcat

17/9 -07

Mer ljus och troligen mer vatten oxå skulle jag tro.
Det är stor skillnad på luftfuktigheten som varit ute i sommar mot den som råder inomhus nu!

17/9 -07

Hade du den ute i trädgården/på balkongen tidigare? Det är inte så bra att flytta orkisar som står i knopp från ett ställe till ett annat. Om den stod ute tidigare med mycket mer ljus och fukt så kan du kanske ha den ute på dagarna, men inne på nätterna om det är för kallt på nätterna i Sverige nu.

Annars kan du kanske sätta den på ett fat med sten eller lecakulor och hälla på vatten som inte når upp till krukans botten, då ökar ju luftfuktigheten. Sen kan du även låta den stå och dra ett tag vid varje vattning, ca 20-40 min brukar bli lagom, tiden är inte så noga men mer än 1 timme är inte nödvändigt. Sen kan du kanske ge den lite extra ljus också, om du köper lågenergilampor så finns det sådana som har dagsljusspektrum och de funkar i vanliga glödlampshållare. De ska ha en ljustemperatur på 6500 Kelvin (förkortas K) och ljusstyrka runt 2000 - 3500 lumen, ju högre värde desto bättre här på ljusstyrkan.

Min Wildcat flyttade jag också precis när den stod i knopp från ett ljusare och fuktigare ställe till ett mörkare och mindre fuktigt ställe, men den slog ut i alla fall. Den står i full blom just nu och är jättefin. Knopparna är lite sega på slutet, men din kommer nog också slå ut ska du se.

17/9 -07

Jag tror ungefär som Berith, att den behöver ljus men kanske främst att den behöver mer vatten . Att en bulb blir rejält skrumpen i samband med blomning och stängelbildning är ett vanligt fenomen har jag läst (i: Drömmen om evig skönhet av Rittershausen) Bulberna är ju näringsreserver och blomningen tar mycket kraft.

17/9 -07

Plantan har stått på samma plats i fönstret hela sommaren. Jag hade kunnat ha den på balkongen, men där var det redan så mycket annat. Jag dushar plantorna varje morgon och varje kväll. Är jag hemma mitt på dagen brukar de få en dusch då också. Jag duschar alltid så mycket att jag också fuktar ytan på kompsten. De verkar inte ta skada av det. Än i alla fall. Om jag ser att det samlas mycket vatten i ett bladveck brukar jag blåsa bort det. När jag vattnar ordentligt ställer jag ner alla plantorna i badkaret och spolar över dem flera gånger med en 10-15 minuter mellan gångerna. Sist doppar jag dem i en hink vatten med näring i.

Jag misstänkte nästan att det var ljus och vatten som saknades. Det är några andra plantor som också verkar ha stannat av trots att bulberna inte växt fördigt. Jag får genast skaffa lampor helt enkelt.

Ge ditt svar

17/9 -07

Bild

 

Nyckelord: Colmanara Wildcat Bobcat, knoppar

Prata om bilden

Glad, men nervös blev jag igår när jag faktiskt hittade en liten knopp i bladfästet på min Ascocenda! Det är första gången jag har lyckats med det=D Nu vill jag gärna ha tips och råd om vad jag ska göra för att den lilla knoppen ska överleva fram till blomning! Vad ska jag tänka på/akta mig för?

Nyckelord: Ascocenda, knoppar

6/9 -07

Oj, va spännande! Hoppas du får många bra tips. Jag har bara en Aranda, men den ser ut att stå helt still i tillväxt. Inga nya rötter och inga blomknoppar i sikte. Om du får några bra tips ska jag försöka komma ihåg dem till dess att min planta behagar sätta knopp.

6/9 -07

Men, har du lyckats få en stängel så är det ju bara att köra!
Då har du hittills gjort allting rätt - fortsätt precis som förut!

6/9 -07

Jannie, nog är orkidéer inte bara fina att se på, utan kan också ge en, en oliiiiidlig spänning;)
Är det Ascocendan, som du först hade monterad på en keramikkruka?
Något råd vågar jag mig inte på att ge dig, för jag har både lyckats och misslyckats, med att få knoppar på Ascocenda i blom. Men givetvis håller jag tummarna

Instämmer med Chic, fortsätt som tidigare! Glöm inte vattningen...

6/9 -07

Plopp,
OP är begåvat med ett gäng duktiga Vandaster. En av de mest begivna och mångkunnigaste har en egen blogg där du hittar flera vandastiska tips & trix. Adressen är
http://tommyljunggren.blogspot.com
Han och andra har också givit mängder med med begåvde svar här på OP. Ett förslag är att kolla allt som har med Ascocenda och Vanda att göra med hjälp av nyckelorden i menyn till vänster.
Att vara oerhört rigid med vattningen fram tills dess att stängeln är en dm lång, är kanske det tips som har hjälpt mig själv allra mest.
Lycka till!!

6/9 -07

Chic och Doris - problemet är ju bara att jag inte vet vad jag har gjort...=O Men jag ska göra som Monika föreslår och kolla upp både nyckelorden och Tommys hemsida!
Gun, tolv tummar är alltid bättre än tio, speciellt när de sitter mitt i handen som mina=D

Plopp!
Jag tycker du ska vattna lite mer än du brukar. Jag håller tummarna!
Annette

7/9 -07

Will do! Jag köpte en Ascocenda Mikasa för ett och ett halvt år sedan och så ytterligare en för ca ett halvår sedan. Det är den nyare som har blomstängel, den äldre har tagit ner skylten. Tidevarv komma, tidevarv gå... Ser man det från den ljusa sidan så ger det utrymme för att köpa en till så man kan bevisa att man har lärt av sina misstag!;)

Ge ditt svar

Måtte nu orkidé-fén svinga sitt spö till skydd över min lilla paph. bellatulumhybrid som åter visar knopp, sist torkade den nämligen in så jag har inte fått se den blomma än...
Så är det trippelknopp på en annan paff som jag ännu inte sett i blom själv...suck så l-å-n-g-s-a-m-t det går

Nyckelord: väntan, knoppar, Paphiopedilum

3/9 -07

.....och inte hjälper det att "den som väntar på något gott väntar aldrig för länge". Tiden blir ju ändå som du säger l-å-n-g .
Men jag håller tummar och tår för att din bellatulumhybrid orkar hela vägen fram till blomning denna gång.
Lycka till ! !

3/9 -07

Det är bra fart på Papharna nu. Flera stycken i knopp här. En av dom jag ser fram mot mest är den stora Paph superbiens som jag köpte av Tommy.

3/9 -07

Håller tummarna för att det lyckas denna gången. Varför ska knopparna ta så lååång tid på sig, man går ju som en äggasjuk höna och väntar.
Hälsningar Helen

”Knack, knack i trä – må det ske!”

Hoppas det går vägen denna gången. När de väl slår ut glömmer du hur länge du väntat!

3/9 -07

Tack för att ni hjälper till Ja, Mattias, vad allt spännande ska inte ske i ditt paffhus nu i höst! Har du räknat efter hur många av släktet du har? Hoppas alla småttingarna från i våras klarat sig!

Ge din åsikt

I morse så kollade jag lite slumpartat igenom mina orkisar och sprayade dem med vatten. Jag tänkte att jag skulle räkna hur många som egentligen var på G med nya knoppar eller stänglar.

Jag trodde att jag hade 8 i knopp, men det visade sig vara fler! : )
Jag upptäckte att även Neofinetia falcata har satt en stängel! : ) Ja, va kul att få se den blomma. Den har visserligen växt och mått bra, men de suuuuperlånga rötterna som den hade när jag köpte den har tyvärr torkat och ruttnat bort. Den har ju fått nya rötter, men inte lika långa. Så här såg den ut förrut

Jag köpte den i slutet av mars och nu kommer alltså första stängeln.

Ja, i vilket fall som helst så har jag av 38 orkisar 10 i knopp och 3 i blom.

Knoppande är:
Neofinetia falcata (aldrig blommat hos mig)
BLC. Toshie Flare 'Carmela' (blommat 1 gång tidigare vid köp)
Condylago rodrigoi 'Shan' (blommat tidigare)
Phalaenopsis vit okänd (blommar fortfarande, köpt med en stängel på G men utan knoppar eller blommor)
Phalaenopsis Long Pride Treasure (blommat 1 gång tidigare vid köp)
Epidendrum diffusum (blommat 1 gång tidigare vid köp)
Oncidium incurvum (blommat 1 gång tidigare vid köp)
Oncidium Sharry Baby 'Red Fantasy' (blommat 1 gång tidigare)
Paphiopedilum Hybrid 10712 (Via Gloriosa 'Flat Peacook' x Red Fusion 'Supreme Giant') (blommat 1 gång tidigare vid köp)
Oncidium okänd (aldrig blommat hos mig)
Phragmipedium Andean Fire (besseae x lindleyanum) x Sorcerer?s Apprentice (longifolium x sargeanteanum) (aldrig blommat hos mig)

Blommande är:
Phalaenopsis Orchid World 'Joe'
Doritonopsis Taida Salu
Phalaenopsis vit okänd

Om ni nu orkar bemöda er med att räkna de knoppande så ser ni att det inte är 10 utan faktiskt 11. Jag gick iväg för att dubbelkolla hur många jag hade i knopp och hittade då att även min första och enda Phrag även den har en knopp på G.

Just nu känner jag mig faktiskt som värsta orkisexperten med så många framlockade knoppar. Jag menar när 13 av 38 har antingen blommor eller knopp eller både och så måste jag ju göra något rätt. : )

Nyckelord: knoppar, Neofinetia falcata

Vad roligt, Mia! Det är visst som du säger … Om det är så många av dina orkidéer som har fått knoppar, då måste det vara så att du har lyckats med skötseln. Grattis! /L

25/7 -07

Grattis till blomstänglarna, det är sååååååååå spännande. Min som jag köpte i köpte i juni har bara några nya skott och rötter, jag kan antagligen inte hoppas på en blommning förän nästa år.

26/7 -07

Jag kommer ihåg att jag har läst här på prat att flera har haft problem att få dem att överleva och blomma. Min planta har varit mycket snäll och växt och förhoppningsvis kommer den också att blomma. Någon som vet hur den vill ha det på vintern? Vill den ha det svalare och mindre vatten eller ska jag fortsätta på samma sätt som nu?

Ge din åsikt

12/2 -07

Knoppdöd...

En phal som jag köpte förra veckan har ett antal utslagna blommor plus knoppar... Nu har knopparna gulnat, dött ser det ut som..vad kan det bero på??? I överigt är plantan jättefin och de utslagna blommorna visar inga tendenser till att vissna..

Nyckelord: knoppar

12/2 -07

Det er et vanlig problem at knopper på nyinnkjøpte planter tørker inn. Selv så vanner jeg oftere når planten står med knopper og det har faktisk hjulpet!

12/2 -07

har ju vattnat den.. blev bara från en dag till nästa typ.. jättekonstigt.. kan det vara miljöbyte tro...

Det kan ju vara miljöombytet, jag brukar försöka köpa plantor med så många utslagna blommor som möjligt eftersom knopparna är känsligare. Står den tillräckligt ljust?

12/2 -07

ja den står i ett fönster med sol hela dagen nästan, men solen ligger inte direkt på plantorna för det är ett tak som skyddar.. den sol som nu tittar fram, men det är ljust.. ja är ju bara två knoppar resten verkar må fint och dom mindre inte utvecklade knopparna verkar också må bra.. ja får väl avvakta och se om fler blir drabbade...

Köp eller snurra inte en knoppig planta eftersom de lätt drabbas av ljusbrist och därmed försämrad sockerproduktion. Växten kan tvingas att abortera sina knoppar för att prioritera de mest centrala livsfunktionerna.

12/2 -07

Min odlare John som är specialiserad på Phalaenopsis brukar rekommendera att man sprayar på knopparna när man tar hem den. Fast bara på knopparna och inte på blommorna. Det är ju oftast lite torrare hemma än i växthuset.

Varifrån köpte du din planta?
Det kan ju faktiskt vara så att den lidit redan innan du fick hem den och därför så tappar den knoppar. Den kan ju ha blivit för kall också. Om man tar hem en inslagen planta ska man låta den stå kvar i omslagspappret i nån timme så den sakta får aklimatisera sig till din inne temp.

13/2 -07

Ja... Kan nog vara vad som helst.. men var bara två knoppar som trillade, de mindre knopparna sitter än så länge kvar och alla blommorna verkar må prima.. så ingen större skada skedd verkar det som denna gång.. tack för alla goda råd.. /Anna

Ge ditt svar

"En sån dag", som yngste brodern i "Pistvakt" brukar sucka eftertänksamt. Först upptäckte jag att en paff som blev omplanterad (ej delad) under hösten tydligen tyckte det var toppen, för utöver den första stängeln som kommer att ge mörkvioletta blommor lagom till jul, kom där en till...och en till...och en till! Fyra stänglar! Jag kommer att få njuta av den fina blomningen genom hela januari minst, helt ljuvligt!
Senare kom en äldre man som jag brukar hjälpa lite och presentade mig med en jättepåse med blomma i. Det brukar vara ett fint jularrangemang, men påsen var så hög nu...oj en välväxt, hög dubbelstänglad, månggrenad phalaenopsis med mängder av knoppar och två blommor utslagna: vita med mörkcerice läpp. Det kommer att bli som ett körsbärsträd nästan när alla knoppar slår ut! Kraftig och fin kvalitet, och en utmärkt skötsellapp till. Orkidéfén måste ha varit och viskat i hans öra, för vi har då aldrig pratat orkidéer med varann!
Dagens stora ompyssling visade att de flesta verkar må utmärkt: en del andra paffknoppar på G, Ludisian börjar slå ut så smått, alla phal. utom en skjuter stänglar, Stefan blommar tappert vidare på sista veckan, Tahoma håller blommorna fina och även dotras phal. har börjat slå ut nya blommor på en andra stängel trots att de på första sitter kvar sen i våras. Och så slängde brevis ner ett härligt paket i lådan från internetbokhandeln...och jag vet vad det är men ska försöka pilla undan fakturan utan att titta närmare, för det är en stor bok med en viss typ av växter i...:-) Den ska jag spara och njuta av i jul, en klapp till mig själv....En sån dag!

Nyckelord: knoppar, gåvor, överraskningar

Men så härligt Säluttern! Du hade en riktiig lilla julafton idag du! Själv brukar jag köpa julklapp till mej själv och det gjorde jag i förmiddags på Indiska. Har tittat länge på deras vackra bestick med smidda skaft och nu hade de specialpris, så jag slog till. Tänk vad lycklig man kan bli för en bunt bestick.

15/12 -06

Du kanske har småtomtar i huset, + en äldre tomte, han var då tidig. Men det val trevligt att veta att du själv är en nissa, jag tror jag får vidareutbilda mig.

15/12 -06

Säluttern , att läsa ditt inlägg var som att höra ljuv musik.
Anette

Va härligt det är med "en sån dag " !
Härligt när man kan bli lycklig för det som är positivt i livet,antingen det är orkisar eller bestick.
Monika

15/12 -06

Hoppas ni oxå haft eller strax kommer att få så trevliga överraskningar:-) Ja, jag nissar lite själv, brukar alltid få en "slant" som mamma säger, och jag tycker det är roligare att se till att omvandla den innan jul i paket, då kan jag överraska tillbaka sedan med att tacka t.ex. för den underbara boken som jag länge önskat mig, hur visste hon det?
Ninalina: de besticken är jättefina, de brukar jag oxå titta på!

Ge din åsikt

6/12 -06

6/12: Knoppar!

Jag har upptäckt knoppar på min Dendrobium gratiosissimum idag. Har inte sett mitt ex blomma tidigare så det ska bli spännande.

Nyckelord: Dendrobium, Dendrobium gratiosissimum, knoppar

Ge din åsikt

Kan inte låtabli att skryta med lite allt som blommar här. Tyvärr har jag inte några egna blder att visa.
Men nu blommar här en stor Encyklia cochleata med 4 stänglar, fler kan vara på gång, en Cirropetalum Luise Sandler, Bushäftig! (luktar blöt hund...) En paff. barbigerum X primulinum, två sinemellan väldigt olika Dendr. nobilehybrider (ena doftar relativt svagt men underbart).
På knoppfronten har Keffersteinia tolemensis två knoppar, restrepia elegans (?) en, Phrag bessea hybrid (ska bli kul att se, den hade en fantastisk rödorange färg, när jag köpte den) en, Bealara Stefan Isler en stängel, Paffhybrid med långa petaler en stängel, Paff bellatulumhybrid en stängel (ska bli busspännande att se), Phal eqestris, Phal minimark, Phal "halequin", Celogyne speciosa och Galeandra bauerii. Så, tror det var allt.

Dessutom blommar två fantastiska amaryllisar, två novemberkaktusar, en vit azalea, en spikfuchsia, några pelargoner, en blåsört (insektsätare) och en S:t Paulia.
Dessutom har en narhuva och en fallskärmsblomma + ett par till knopp.

Så, nu tror jag att jag är klar med skrytet.

Nyckelord: Kefersteinia, Phragmipedium, blomning, Cirrhopetalum, knoppar, Encyclia, Paphiopedilum, Coelogyne, Galeandra

Ge din åsikt
Närbild på Gongora knoppar. Från Joppe.

Så nära... så nära... att slå ut!

Nyckelord: Gongora chocoensis, Gongora, knoppar

3/5 -06

När en gongora slår ut är det godis för både ögon, näsa och till och med öron. Det knäpper till när de slår ut...!

3/5 -06

Cool

3/5 -06

Ååååå- det skulle jag vilja uppleva! När kommer doftfiler till datorerna..? Är det ett sånt där ljud som när t.ex. sibiriska ärtbuskar spräcker sina baljor, eller man rör vid en mogen balsamin och den sprätter i väg sina frön? Snälla låt oss följa fortsättningen och se vad detta ska bli!

Prata om bilden
Gongora chocoensis med knoppar. Från Joppe.

Ja, här är älsklingen som jag otåligt går och väntar ska slå ut. Det är en ganska rejäl planta som ni ser. Har säkert tredubblat sin storlek på mindre än ett år...

Nyckelord: knoppar, Gongora chocoensis, Gongora

3/5 -06

wow nice e den planterad direkt i ampeln??eller e det en kruka gömd i den? och vad e det för en planta man nästan ser nedan omrbunke??

Mvh Fredrik

3/5 -06

Tjena Joppe.Jag har en gongora på väg till mig.Visst kan man placera den i en kruka?Jag menar dom skjuter väl inte stänglarna neråt som stanhopea?

4/5 -06

Ruffe:
Den är planterad direkt i pilkorgen. Först rev jag bort plasten i korgen för att låta rötterna växa ut och igenom korgen, men det blev alldeles för torrt. Sånt funkar nog bara i växthus. Nu har jag plast på sidorna men inget i botten så att det rinner rakt igenom när jag vattnar. Om jag skulle plantera om den nu så skulle jag göra hålet i plasten lite mindre. Som det är nu torkar den fortfarande ut lite väl fort.

Angående bladen som syns längst ner på bilden:
Jo, det är min älskade trädormbunke! En Dicksonia squarrosa. De är helt magnifikt gigantiska ormbunkar! Min är kanske en halvmeter hög (med 30 cm "stam") där den står på bordet och den palmlika kronan är runt 120 cm tvärsöver. De växer långsamt, men med tiden blir de just träd.

Jag ska fixa en bättre bild på ormbunken snart.

4/5 -06

Lycaste:
Nej, blomställningarna letar sig åt sidan och ut över krukkanten, så det är lugnt. Problemet med Gongora är att blomställningarna blir ordentligt långa och pendel-liknande, så de måste kunna hänga fritt. Att ha dem i amplar är nog bäst, men om du har en hög och smal pidestal (eller liknande) där blomställningarna kan hänga fritt så går det nog också bra.

Flott plante. Det ser ut som du har en lampe over plantene, stemmer det? I så fall hva slags og bruker du vanlig lyspære eller noen form for gro lys? Spent på å se bilde av blomstene.

4/5 -06

Anita:
Tack! Ovanför plantorna sitter det en vanlig halogen armatur. IKEA Cittra:

Det är inga speciella växtlampor, utan 4×20 W normala halogenlampor av typen Osram Decostar IRC. De skulle kanske inte vara lämpliga som primärbelysning, men som stödbelysning i ett fönster med dåligt ljus (norr-öst) fungerar de utmärkt. Jag skulle inte klara vintrarna utan dem. IRC lamporna ger lite mer ljus än andra halogenlampor och har en kallljusreflektor som skickar värmen bakåt. Det minskar risken för att bladen bränns.

Vilken kraftig och fin Gongora du har där. Vacker ampel också. Belysning va ju ett himla bra alternativ som extrabelysning. Hur mycket kostade armaturen?
En sån skulle jag vilja ha!

Vars fick du tag i den trädormbunken? kostnad, systemkrav?
Inte för jag har plats med nån sån i nuläget, men det står ju på önskelistan... dom enda som finns här i närheten är över en meter höga. och kostar nästan 4000... inte riktigt vad man köper på fläcken...

4/5 -06

De har rejäla ex på Orchidehuset, kanske 60 cm höga och inte särsklit dyra, iaf mindre än 2000 (bara för att jag inte vet priset är det en rejäl marginal.) Dock jobbigt att åka dit om man bor långt ifrån.

4/5 -06

Ninalina:
Tack! Jo, jag tycker pilkorgar är urfina. Naturliga färger som inte stjäl för mycket uppmärksamhet från den riktiga attraktionen.

Armaturen fick jag som tur var gratis då någon hade slängt den i en skräphög i förrådet här i huset. Alla lampor var så klart paj, men när jag bytte dem så funkade den fint! IKEA tar 319 för den. Lite dyrt tycker jag. Den är kanske inte världens snyggaste. Lite smidigare (och snyggare) är nog de skenor som Micke på Dusk har till salu.

Jag ska ta och lägga upp en bild på arrangemanget och infästningen sen.

4/5 -06

Troll:
Ja, du kommer nästan inte att tro det, men jag köpte min på orkidéhuset förra sommaren när de reade ut allt de hade. 200 pix. Rena stölden.

Som Gtgoon sa har de haft några D. squarrosa på orkidéhuset i år också sen trädgårdsmässan. Häromdagen när jag var där hade de två ex kvar. Prislappen från mässan är på 380 kr, men jag tror de tar 280 kr för dem nu. (klart överkomligt) De är lite halvstora med en stam på kanske 30 cm och några blad på dryga halvmetern. De ser ok ut, men jag tror de står lite för torrt och mörkt där.

Trädormbunkar kräver nog lite mer än de flesta växter, men hittills har det gått bra för mig. De gillar väldränerad, kompostliknande jord och vill vara jämnfuktiga. De avskyr att torka ut. Små trädormbunkar som inte har någon stam är ok (jag har en liten Cyathea australis också) , men när de börjar stamma upp sig blir det lite trixigare. Man ska nog helst ska hålla stammen fuktig hela tiden då den egentligen är en förlängning av deras rotsystem och rotspetsarna från kronan dör av om de torkar ut. Man kan hålla på och skvätta vatten på den i tid och otid, men det är nog inte hållbart i längden.

För min större Dicksonia har jag byggt ett litet droppbevattningssystem som går på självtryck från en 10 l dunk strax under taket, lite vvs-grejjer och ett Gardenia Micro-drip system med en ställbar droppare. Den droppar kanske en gång var 15 sekund och håller stammen fuktig. Om du är nyfiken så kan du privatmessa mig så kan jag beskriva hur jag har gjort i mera detalj och skicka dig en bild.

Som om inte fuktigheten vore nog så är de flesta trädormbunkar (inkl. D. squarrosa och C. australis) tempererade och vill gärna ha en sval vintervila. Jag är inte HELT säker på hur kritiskt det här kravet är för de olika arterna, men vissa hävdar iaf. att de dör om de inte får lite vila. Jag vet att D. squarrosa är känsligare för kyla (och sannolikt inte behöver en lika sträng vila) medan C. australis nog vill ha det ganska kallt. Jag har inte haft någon särskilt sträng vila, men under vintern försökte jag låta temperaturerna sjunka till kanske 12-14 grader på nätterna (tjockt duntäcke rekommenderas och aldrig över 20 på dagen. Jag hoppas att det ska ha räckt till. Jag har haft dem i ett år nu och än så länge växter de jättefint. Om jag klarar dem ett år till så innebär det nog att jag har lyckats!

Vilket kap du gjorde. Tycker inte alls att den är ful.

Åh din gris!!! :) Jag vill med hitta sånt så billigt!
De som finns på BlomsterEländet(blomsterlandet) här i krokarna är lite för stora för min smak, och det är dom enda som finns. Det fanns även några för många herrans år sen (-97) på utställningen på dåvarande Stenåsa, typ 30 cm stam, odlade i torvblock.
Men det var rätt längesen...

Det låter lagom med de som finns på Orkidehuset, men det ligger liksom i fel ände av Sverige för mig...
Jäjä, om jag nån gång åker till Fjollträsk igen, så är ju en vända inpå Orkidehuset ett krav för min del, så jag får la kolla upp det då.
Fuktighet går nog att ordna på nåt sätt... även om det inte känns så aktuellt med droppsystem och sådant så går det säkerligen att fuska fram...
Men FAN vad jag vill ha en... dom ÄR så snygga.

Såg även en på Botaniska här i göteborg som jag vill ha... men bladen är runt 5 meter långa, så det kommer inte på fråga... än.

5/5 -06

Troll:
Hehe.
Jo, jag håller med. Det är lite fjolligt här (kommer ursprungligen från norrland :-P), men vi har ett jädra bra utbud!

Min lilla Cyathea australis köpte jag förra säsongen hos Rappne, Ulriksdals slottsträdgård. De var inte större än en vanlig liten sputbräken då (ingen stam) men kostade bara 60-80 kr! Nu har den blivit klart mer skrymmande med blad som kanske är 60 cm långa. (men fortfarande ingen stam att tala om)

För er som inte har varit till Slottsträdgården i Ulriksdal så kan jag rekommendera det. De är normalt sett inte så billiga, men de har ofta intressanta och lite ovanliga växter! (De har också D. squarrosa, men stora exemplar för minst 800-1500 kr)

Intressant fakta om D. squarrosa: De är duktiga på att göra små skott vid basen och längs med stammen. Min har gjort en liten rackare hittils, men den skulle behöva mer ljus för att utvecklas fullt. (argh. alltid detta ljus!!) Om jag en dag får ett litet skott som jag plockar bort så ska jag ha dig i åtanke!

Förresten: Jag var in på orkidéhuset idag igen för att hämta lite vatten. De har tre D. squarrosa kvar, inte två.

Om du behöver mer ljus just där så är det la bara att skaffa en lampa? Rekommenderar ExoTerra's fina vanliga SunGlo, en fin vanlig fullsolsspektrumlampa (ska vi slå vad om att ni inte kan säga det där snabbt tre gånger utan att staka er?), vanlig E27-sockel, och finns från 25 till 150 W.

6/5 -06

Troll:
Ja, det där med bra lampor är alltid svårt. I mitt blomhörn har jag inte mindre än 1 st 150 W metallhalogen, 1 st 150 W vanlig halogen strålkastare, 2×50 W IRC Halogen klämspottar och 4×20 W IRC Halogen takarmatur. Och, nej, jag brukar inte ha några problem med vinterdepressioner.

Den där 150 W halogenstrålkastaren satte jag bara upp för trädormbunkens skull, men när man har en hel kvadratmeter ormbunke att belysa så räcker 150 W halogen inte så långt. Det jag skulle behöva är ännu en metallhalogen (fast de är lite för dyra för mig just nu) eller flera klämspottar som man kan klämma fast och punktbelysa dessa sidoskott. Problemet är att bra klämspottar kostar typ. hälften av en metallhalogen, men ger bara 1/15 av ljuset....

Men slå på stort och köp en 400W högtrycksnatrium, det borde täcka behovet för det mesta där.
Ok, kostar typ 1100 pengar, men det är det nog värt i längden...
Den borde ju kunna ersätta alla dom andra lamporna.

7/5 -06

Men är det finns det snygg armatur för högtycksnatrium och går det att ha en sådan i lägenhet?

7/5 -06

+ 8/5 -06

Troll:
Mja, den dagen jag har råd trycker jag hellre in en 400 W metallhalogen. De funkar ofta i samma armatur. De nyare keramiska brännarna ger i princip lika mycket ljus per watt som högtrycksnatrium, men innehåller mycket mera blått ljus och är snyggare i ett boningsrum. Fast helst skulle jag vilja sätta upp flera punktriktade metallhalogener på en 230 V skena. Det skulle vara grymt snyggt...

8/5 -06

EC:
Jag har en vän som har en 400 W högtrycksnatrium i köksfönstret, så det går. Om det är snyggt? Tja, den gången när vi hade thai-middag där så kändes det gula ljuset helt rätt. Som en solnedgång på en strand långt borta någonstans, men jag antar att det var tillfället som gjorde det. Armaturen kan inte med bästa vilja kallas för snygg eller smidig...
Det är möjligt att man kan hitta sk. "shop-lights" som sitter på skenor, som är avsevärt mycket snyggare och smidigare än de vanliga klumparna. Jag är inte säker på om högtrycksnatrium lampor finns för deras socklar, men metallhalogener finns iaf.

Tja, vilken som är vad och vad det är för skillnad mellan natrium och halogen, det har jag ingen aning om... men båda finns i 400W och till samma armatur, så...

Annars hade ju Tomas (magicboy eller vad han heter) en 125W lågenergilampa, den var rätt bra fräs i.

8/5 -06

Joppe, vad är keramiska brännare? Jag har ju sköt en halogenskena på Orkidehuset med 3 lampor. Vad är det för halogen? Snyggt är det i alla fall, och växterna ser ut att trivas. Men jag behöver fler lampor och funderar på vad jag ska köpa. Jag kan inte det här jag har ju lite ljuskrävande växter osm Cattleya, Dendrobium och en Laelia.

8/5 -06

Ja, det här med ljus kan man prata länge om. För att inte göra den här diskussionen alltför "off topic" så tar jag och svarar i en ny diskussion. Den kommer att heta "Belysning för växter".

Du Joppe!

Den borde väl ha slagit ut snart. Du lägger väl ut en bild då.

9/5 -06

Ninalina:
Snart...

Prata om bilden
Lovande knoppar. Från En person som inte är medlem längre.

Snart blommar den. Men är det verkligen Dendrobium farmeri, som den är namnad, eller en släktning? Första gången den blommar och det ser ju ut som om dom blir gula.
Ca. 15 cm. hög, fyrkantiga bulber.

Nyckelord: Dendrobium farmeri, Dendrobium, identifiering, knoppar

24/4 -06

Hej!
Detta stadiet är väl ett härligt moment. Precis innan knopparna spricker upp. I synnerhet första gången man ser blomman är det ju som ett inslag på julafton vid julklappsutdelning, eller hur? En spänning man aldrig tröttnar på.
Grattis till blomningen den ser frisk och fin ut1

24/4 -06

Hej,
Min farmerii slog ut i dag med 14 blommor, 14 knopar till kommer på en annan stängel. De är inte gula som du påpekar utan vitrosa med gult svalg. Den Dendrobium med detta utseende med gula blommor som jag känner till är densiflorum. Kan det vara en sådan eller ska den ha tätare mellan blommorna? Någon av forumbesökarna kanske har en sådan hemma.
mvh Alf i Järvsö

Prata om bilden