Skriv början av artikeln om knoppar

Nyckelord: knoppar

Inlägg med knoppar som nyckelord.

Hej, har en phal. med många knoppar på gång, men nu har på ett par dagar två knoppar skrumpnat och ramlat av. Plantan står i sphagnum och är helt frisk i övrigt. Kan det vara så enkelt att den får för mycket vatten istället för det motsatta? Det hände på en annan planta i vintras men den beter sig allmänt konstigt åt och måste planteras om så den räknas inte riktigt.

Nyckelord: Torka, Phalaenopsis, Knoppar

1/4 -17

Åtminstone svårt för mig att svara på men kanske inte fel att kolla rötter

1/4 -17

Tror substratet blir för fuktigt med enbart vitmossa. Jag har märkt att Phal. plantor som jag satt i luftig bark med vitmossa som inslag funkar bäst. De grova rötterna behöver torka upp emellanåt. Plantan ska inte vattnas igen förrän rötterna blivit silverfärgade och det fr inte ta för lång tid.

Jag hade knoppfall tidigare i vinter men kom fram till att det berodde på kallras från en ventil i kombination med en fläkt som stod för nära

1/4 -17

Jag har dålig erfarenhet av att plantera Phallar i enbart sphagnum, för det blir för blött. Några plantor har fått ruttna rötter och de har tagit lång tid på sig för återhämtning efter omplantering i luftig kompost alt bark med bara lite sphagnum iblandat.

1/4 -17

Framförallt den pressade " döda" sphagnum fungerar dåligt, levande fungerar hos mig.

1/4 -17

Att jag alls har vitmossa med i nopsis-krukorna, är för att slippa vattna så ofta (är bekväm av mig). Men jag har normalt bara barkmixen närmast rötterna när jag planterar om. (Vad plantan sedan hittar på, kan ju inte jag hjälpa ).

1/4 -17

Man kanske ska starta ett blompsyk för konstiga beteende

2/4 -17

Jag använder levande sp. som jag köpt från två olika håll, det är stor skillnad på dom. Den ena är betydligt tunnare och blir alltså tätare, den här plantan står i sånt, och då kan det ju bli för långsam uttorkning. Den andra sorten, som jag köpte senare, är mycket grövre men håller lika mycket vatten. Där kan då plantan torka ut på ett naturligare sätt, Jag ska undan för undan byta till den sorten i alla krukorna. Jag ska med hjälp av en lång kirurgpincett försöka försiktigt dra upp lita sp. så att den kan torka ut bättre.

2/4 -17

peter Du bor i S Norrland, det borde finnas Sphagnum i obegränsad mängd runt hörnet där du bor... Har du kollat i skogarna strax intill? Råder dig ändå att blanda i köpebark för att få det mera luckert i krukan

De växer naturligt uppe i trädkronor och där finns inte så mycket sphagnum naturligt, kanske mera humus (löv) och barkavlagringar.

2/4 -17

Jag har bott utsocknes tre år men nu när jag flyttat hem så ska jag börja undersöka markerna bakom huset, finns mycket blötmark att leta igenom. Det ska väl inte vara ren myrmark men blött ändå? Jag drog ut en deciliter sp. ur krukan (12 cm) så den var alldeles på tok för tätt packad. Den krukan är nog från den första omgången som jag planterade i sp. Jag var väldigt osäker på hur mycket jag skulle ha då och tryckte nog dit för mycket så att plantan skulle stå stadigt när det egentligen räcker med stå hjälpligt och låta rötterna utvecklas tills den står stadigt.

Jag har gjort så med senare och det funkar hur bra som helst. Den senaste omgången kunde nätt och jämnt stå upp men fick snabbt nya starka rötter som stadgar upp. Det märkliga är att den här gör en ny blomning på en nedklippt stjälk, den har alltså blommat enligt konstens alla regler under samma förutsättningar. Jag har haft kontakt med Lassse som odlat i ren sp. under 30 år utan problem och fått råd av honom, köpte den bättre sorten av honom. Mossans uppgift är ju bara att hålla rötterna fuktiga så om den är nättare packad och kan torka ut ordentligt mellan vattningarna så blir det toppen, den är ju dessutom antiseptisk. Har haft så mycket problem med köpta substrat, kommer aldrig att sätta någonting i sånt igen, om det kan stå i sp. så får det stå i sp. Dendr. o liknande får substrat från orkidéhuset, eller så gör jag eget. Köpte Hasselfors en gång, kör hellre växterna i flistuggen på en gång än att använda det skräpet.

2/4 -17

Du är på rätt spår!
Däremot om en Phal. mår dåligt och utan levande rötter men fortfarande har friska blad kvar kan man sätta platan i en plastpåse med Sphagnum, hålla den lätt fuktig och hänga den på en ljus plats ostörd. Det kan ibland få plantan att skjuta nya friska rötter.
Lycka till!

2/4 -17

Vilket bra tips, tack så mycket!
Det dök upp en teori hos mig nyss, det pågår ju, proportionellt, lika mycket fotosyntes i rötterna som i bladen hos en phal. Då behövs det väl syre också, kanske problemet här inte egentligen var fukten utan att mossan blivit för tät och inte släpper fram syre i nog stor utsträckning, det blir en syrebrist i rötterna och hela processen hamnar i obalans. Bara en tokig idé. Sen vet jag ju heller inte hur mycket mossan kan växa till sig, mossan i den här krukan var väldigt grön och frodig efter kanterna så den lever friskt i det området. Den kanske växer och ökar i volym så att det med tiden blir trängre runt rötterna?

2/4 -17

Det är korrekt att rötter hos epifyter tar upp syre och avger CO2. Men proportionerlig med bladen tvivlar jag på.

9/4 -17

Den fortsätter tappa knoppar, en på varje stängel åt gången. Det har varit så mycket krångel under så lång tid att jag starkt överväger att kasta ut allihopa förutom de som jag fått i present av min dotter såklart. Det ska vara en kul hobby, inte något som gör en beroende av Alvedon.

Ge ditt svar

20/3 -17

Epidendrum polyanthum

Utropspris: 500 kr. Frakt: Ingår.

Sön 26/3 -17 21:00 var auktionen slut ...men 2 minuter återstår alltid vid nytt högstabud (info).

OBS ENDAST AVHÄMTNING
10+ år gammal planta som har varit i min samling i senaste 8 år. Kan blomma om på samma stänglar så klipp aldrig av de, även om de ser rätt så torra ut
Just nu bildas det nya knoppar, så du kommer får en trevlig och väldoftande överraskningen "snart" (doftar honungsaktig).
Den vackra orkidékrukan får du på köpet då plantan verkar vuxit fast i en vacker symbios
Därav finns ENDAST möjlighet att hämta upp den personligen efter avslutat auktion i Jakobsberg (Järfälla/Stockholm)Nyckelord: Epidendrum, knoppar, auktion

21/3 -17

Vilken cool planta Kamila, synd att jag har flytt Järfälla!

21/3 -17

Ge ditt bud

Paphiopedilum delenatiis knoppar växer på sig långsamt men säkert.
Konstigt att den blommar hos mig. Marita Åkesson benämner den som svår.
Köpt från henne förresten för lite över ett år sedan.

Nyckelord: Paphiopedilum delenatii, Knoppar

11/2 -17

Ååh vad roligt, grattis!! Klart den blommar hos dig!

11/2 -17

Kan vara rätt tjuriga så extra kul att du lyckas

Ge ditt svar

28/12 -16

+ 6/1 -17

Snart blommar min också!

Jag som var så avundsjuk på alla er som har en blommande Paph delenatii.
Nu har min två knoppar!
Hoppas dom klarar sig!

Nyckelord: Paphiopedilum delenatii, Knoppar

29/12 -16

Va spännande, då kanske det även 2017 kan bli blomfoto! Vem blir först ut?

29/12 -16

Spännande

30/12 -16

Härligt!
Hoppas att det går hela vägen med båda knopparna!

Ge ditt svar

Här i klostret tog någon sig an de trötta orkidéer som stod och skräpade här och där. Han planterade om dom i en blandning av vanlig mossa direkt från skogen och vanlig jord. Krukorna är svarta och konstant blöta, dom står i ett arrangemang där dom suger upp vatten nerifrån och på vikten känns det att dom också gör det. Dom står iofs i ett växthus men det är helt tvärt emot allt jag har fått lära mig.

Jag förutspådde rotröta när jag såg det här för en månad sen. Men när jag gick och kollade på dom nyss så är dom överlyckliga med massor av nya knoppar, både på dom gamla stänglarna och genom ögon längre ner på dom också. Några nya stänglar såg jag däremot inte till, det håller på att bildas nya luftrötter också. Alla är phalaenopsis och nog för att dom är tåliga, men såhär tåliga?

Vad har ni som har mer erfarenhet än jag för tankar om det här? Det verkar som odling i ren bark kanske är överkurs? Kanske sphagnum är överkurs också, det kanske funkar med vanlig mossa? Det är ju inte en steril miljö där växterna har sin naturliga hemvist. Men att stå i blöt (inte fuktig) tät jord borde väl ge rotröta eller?

Nyckelord: Substrat, Mossa, Phalaenopsis, Rotröta, Sphagnum, Knoppar

3/8 -15

Alla blir saliga på sin tro! Det jag menar är att man får prova sig fram och det som kanske tycks omöjligt går bra i vissa sammanhang en kortare tid! På sikt verkar det dock inte så lyckat med tanke på blötan!

3/8 -15

Visst går det att odla i nära nog vilken mossa som helst. Fördelen med just vitmossa är framförallt att den bryts ner väldigt långsamt. Annan mossa blir till gegga inom några månader och då mår inte rötterna så bra. Samma med vanlig jord förstås, den är för tät och ofta för näringsrik.

3/8 -15

Har tänkt så också, det kanske funkar i början och längre än jag trodde, men i längden känns rotrötan oundviklig. Jag gjorde ett oväntat fynd häromveckan, ett rejält parti granskog med en matta av grönt under. Det är inte vanlig mossa, sån känner till och med jag igen, det liknar sphagnum. Men sån växer väl i betydligt blötare mark än som fuktig gräsmatta under granar?
Det är alltså ingen blötmark, snarare mo, jag gick där med sandaler och det enda som blötte ner fötterna var själva "gräsmattan". Det skulle kanske kunna vara något att ha i krukorna för att hålla uppe en fuktighet som ren bark inte klarar av att hålla mer än 3 - 4 dagar för mig. Började leka med tanken att som experiment skaffa ett par utrangerade plantor och prova med två sorters substrat, ren bark blandad med vanlig vitmossa respektive denna väldigt fukthållande gräsmattan.

3/8 -15

Det finns många arter av vitmossa. Några växer i princip som vattenväxter i enbart vatten medan andra växer, som du skriver, som en fuktig matta under granar. Vissa arter är också väldigt dekorativa, som ex vis purpurvitmossa.

3/8 -15

En vän till mig han slår i halva ytterkrukan med vatten på sina phalaenopsis, sedan får de stå så i 2-3 veckor, då slår han i halva ytterkrukan igen och hans pallar blommar flera ggr om året med stora klasar . En man på Alnö hade en thailändska här och hos sa att när orkidéerna inte blommade så ställde de dem i vatten. Jag har aldrig vågat prova , men jag har sett dem som står i halva ytterkrukan med vatten.

3/8 -15

De står i växthus skriver du, då blir det varmare och mer vatten avdunstar så det går åt mer vatten helt enkelt och de klarar mer fukt i krukan.

19/10 -15

Enkelt rötterna i krukan kommer dö förr eller senare men alla luftrötter mår prima av att det är så hög luftfuktighe orkidéer gör allt för att överleva så kommer producera luftrötter i en snabb takt + eftersom endast rent vatten dunstar så får de inte i sig onödiga mängder kalk eller salt.
Påminner om hur min farmor odlade sina phal. när hon levde de planterades aldrig om kan jag lova o står än idag nu när farfar sköter dem med vatten i mer än halva krukorna, barken är jord sen länge o har mest runnit ut i ytterkrukorna rötterna nere i krukan är stendöda men luftrötterna mår bra o en del blommar mycket och ofta.

20/10 -15

Jag vet inte om jag förstod dig rätt Men orkideer kan ju inte leva på enbart luftrötterna i normal inomhusmiljö enbart av den lilla luftfuktighet som finns där.

20/10 -15

Precis som du säger Awa86,
jag startade tråden 3/8 och redan för tre veckor sen så började de första blommorna ramla av och det är ju på tok för tidigt. De flesta blommor hänger dock ännu kvar så förfallet går väl sakta men säkert. Det som gör det hela ännu intressantare för mig och alla mina "problem/funderingar", och i synnerhet det senaste som gäller vattnet och som du var så hjälpsam med är att den plantan och mina får vatten från samma ställe. Så trots att den står i helt fel "rotmiljö" med fel jord, för mycket vatten, dåligt vatten och en kruka som är både svart och alldeles för djup (diametern är rätt) så frodas den nåt vansinnigt medans mina är klart deppiga.
Men att den kommer att snart kommer att få blomma på de saligas ängar tvivlar jag inte. Om jag får den av dom så ska jag försöka rädda livet på den, det är ingen idé att ta en diskussion med den som planterade om den.

20/10 -15

Blomtjuven: farmor (o nu farfar) gör så bara vattnar en massa i krukan inget spreyande, växterna har väldigt mycket luftrötter o de är flera år gamla, ena har en keiki som aldrig tagits bort o keikin ä så pass stor att den blommat med, det blir ju lokalt högre luftfuktighet precis över krukorna så länge vatten dunstar i tillräkligt hög takt.

20/10 -15

Nja Är nog snarare så att plantorna trots allt måste ha rötter nere i krukan fast det inte syns. Vanlig luftfuktighet (utan odlingsskåp, sprayning etc) räcker inte.

21/10 -15

Jag vet allt hur döda rötter ser ut... Finns inga levande rötter i de krukorna, har sett de plantorna i flera år och ofta med eftersom farmor inte kunde köra bil själv på slutet

Ge ditt svar

Vad kan det finnas för orsaker till att knoppar torkar ihop? Har en brudorkidé där många av dem blir gula, både pyttesmå och nästan fullutvecklade knoppar som egentligen borde slå ut när som helst.
Plantan är inte uttorkad och inte övervattnad. Står inte i gassande sol, men det blir väldigt ljust på platsen när solen ligger rätt. Bör nämnas också att jag köpte plantan nyligen och den har rikligt med både blommor och knoppar kvar!

Nyckelord: Phalaenopsis, Knoppar

2/5 -15

En gissning är att den innan du köpte den råkade ut för något trauma. Exempelvis kyla vid transport

2/5 -15

...eller att den inte har blivit omskött i affären, där du köpte den. T ex för mörkt, inget vatten eller om den har stått ett bra tag i sin"cellofanstrut". Det finns flera orsaker till att knoppar torkar och ramlar av. Du kanske skulle klaga på den!

3/5 -15

Tack för svaren!
Den såg glad ut i butiken skulle jag vilja påstå, men den fick knappt plats i sin kruka. Sen kan jag nog tänka mig att den stått länge i sin "cellofanstrut" för bladen är fortfarande ganska rejält formade efter den. Butiken är väldigt fullproppad med växter så det är mycket möjligt att den stått för mörkt också. Kyla vid transport tror jag mindre på.
Som sagt höll den på att krypa ur krukan när jag köpte den, så jag planterade faktiskt om den så fort jag kunde. Vet att man helst inte ska hålla på när den blommar, men jag gjorde det ändå. Kan det ha med saken att göra? I så fall har jag lärt mig av mitt misstag!

Ge ditt svar
Catasetum pileatum stängel nr 2 & Cattleya lundii på sin plaststen. Från Isis. Fri bild (ej för kommersiell användning).

 

Nyckelord: Catasetum pileatum, skott, Cattleya lundii, knoppar, stängel

Prata om bilden
Cycnodes Wine Delight knoppar idag. Från Isis. Fri bild (ej för kommersiell användning).

 

Nyckelord: Cycnodes Wine Delight, knoppar, stängel

Prata om bilden
En blyg Catasetum pileatum. Från Isis. Fri bild (ej för kommersiell användning).

 

Nyckelord: Catasetum pileatum, knoppar, stängel, premiärblomning

Prata om bilden

Jag köpte just en planta med ca 20 cm bulber på som har massa knoppar - när ska jag börja vattna? Före el. efter de har slagit ut?
Jag har hängt den ovanför skålen med en delning av en snödrottning, där det inte finns tillskottsbelysning men lite morgonsol fram till 9-tiden, inget element direkt under. Jag hämtade den i fr förra veckan och har inte vattnat den, men sprutade lite med blomsprutan på ena sidan för att försöka klura ut om den skulle va helt torr el ej. Den har fått ngr gulnande blad och även knoppar på andra ställen, är därför osäker om hur den vill ha det. Tacksam för era kloka råd!

Nyckelord: Dendrobium loddigesii, vattning, vila, korta varianten, knoppar

16/3 -13

Hei,
jeg har min lodigesii i odlingsskapet rett under lysrørene. Den er montert på bark og får en god dusj annen hver dag nå. Men min har masse pseudobulber og blader, den vokser som en ugras hos meg. Jeg ville si at hvis din plante har grønne blader nå så driver den fotosynthese og da trenger den vann ellers vil den mister blader og tørke ut. Hvis du har høyt luftfuktighet i rommet så er det bra men hvis det er under 70 % RH så må du passe på å vanne den. Hvis du har den i en krukke så må du passe at den tørker helt ut mellom vanningene og hvis montert så tørker den ut ganske fort.

16/3 -13

Tack snälla Olga, jag glömde säga att den hänger i en svart plastkruka & jo, det är nog för torrt i rummet så då vattnar jag den. Snödrottningen står i en stor lerskål med epiweb underst och jag fyller på vatten i den men det hjälper inte luftfuktigheten så värst... Ja, den har massa fina ljusgröna blad så bra att du påminner mig om att photosyntesen då pågår! Mkt att hålla rätt på. Jag tänkte mest att jag inte kunde se ngr nya bulber på g i krukan, men keikiis har den ju! Tack igen!
/I

Ge ditt svar

Jag har funderat lite över ett fenomen jag sett hos några av mina orkidéer, men som jag inte listat ut vad det beror på... I fjol köpte jag en Nelly Isler som kom med en fin stängel i blom. Den började ganska snart att jobba på en stängel till, men den stängeln växte nästan inte färdigt innan knopparna började öppna sig. Så blommorna blev ganska små och stängeln rätt så kort, jämfört med den första stängeln.

Nu har jag en Beallara som utvecklat en stängel per ny bulb. Bulberna ser väldigt unga/små ut fortfarande och stänglarna blev bara runt en decimeter, sedan öppnade sig knopparna och det kom bara en blomma per stängel. Även min Colmanara Massai Red kom med en stängel ifjol där den växte på och de 20 blommorna öppnade sig successivt. I år är stängeln nästan 2/3 så lång och har färre blommor som öppnat sig inom loppet av en vecka.

Min frågar är alltså, vad kan det bero på när stänglarna inte verkar vuxit färdigt innan de går i blom så här? Det känns som det beror på inte helt ideala förhållanden, nästan som att de stressas till blom istället för att jobba vidare på stängeln?

Nyckelord: Knoppar, Stängel

14/10 -12

Jag hade samma fenomen på mina Cattleyor i början.
Kan vara för lite ljus, snål vattning eller för lite eller fel näringsbalans, man får
prova sig fram till man får det rätt. Men jag gissar på att Du ska ger mer ljus och
lite mer näring så de orkar bära mer blommor.

14/10 -12

De får näring med varannan vattning och har vattnats var 7e dag, nu vattnar jag var 10e-14e dag, då substratet inte hinner torka upp annars. Ska jag öka dosen eller ge näring oftare?
För lite ljus kanske det kan vara också... Eller om de står för kallt? Påverkar temperaturen på det sättet tro?
Det har varit rätt så kallt här innan elementen kom igång.

14/10 -12

Så länge tempen ligger runt 18-20 grader ska det inte påverka nämnvärt, jag ger
näring varje vattning när knopparna börjar synas på mina Cattleyor, och likadant
när stänglarna kommer på mina Phalaenopsis, men jag ger halv dos mot vad som
står på förpackningen. Var 3:dje månad spolar jag igenom krukan grundligt för
att bli av med eventuellt överskott av salter.
Men det kan skilja lite på N-P-K-mängder mellan olika tillverkare,
jag använder Orchid Focus, som har följande sammansättning, och innehåller inte
urea, som ger för högt pH i komposten vid längre användning.
Nitrogen – nitrate 2.19
Nitrogen – ammoniacal – Total N 2.19
Phosphorus – P 0.56
Potassium – K 1.76
Calcium 1.76
Magnesium 0.64
Sulphur 0.18
Iron 0.07
Manganese 0.02
Boron 0.004
Zinc 0.004
Copper 0.002
Molybdenum 0.0009
Cobalt 0.0001
Nickel 0.0001
Humic & Fulvic acids 0.25

15/10 -12

Ok, jag kollade temperaturen nu på morgonen, verkar vara mellan 19-20 grader i det ena fönstret och runt 20 i det andra, åtminstone nu när belysningen står på.

Jag har under detta året vattnat med Blomsterlandets orkidénäring, men den tog nyss slut så jag har inte kvar förpackningen tyvärr. Nu använder jag sedan en omgång tillbaka Gunrys orkidégödning. När jag jämför med din näring verkar det vara vissa skillnader;
4 % totalkväve
1% nitratkväve
1% ammoniumkväve
2% ureakväve
2,6% fosfat
5% kaliumoxid
0,01% bor
0,002% koppar
0,02 järn
0,01% mangan
0,001% molybden
0,002% zink

Vad kan man utläsa av denna näring? Verkar den kass? Står den är 4+6+6.
Jag har även en orkidénäring från Lucke, men där står inga specifikationer, vore den bättre?

15/10 -12

Kan det vara för mycket näring?

15/10 -12

Menar du att en vanlig dos blir för stark, eller att jag kan ge mindre ofta..?

15/10 -12

N-P-K 20-20-20 är nog den vanligaste blandningen gödningen för orkidèer, men sedan är
det viktigt att hålla balans mellan kväve och kalium, för mycket kväve försvårar upptag
av kalium. Spårämnen är också viktigt, men de följer ofta med i vatten och finns i
komposten från början.
Men vad gödningen än heter eller vilket N-P-K-värden den har, är det nog bara erfarenheten
av den typ man själv använder, som man anpassat till sina egna orkidèarter, komposttyp
och odlingsförhållande som man kan ge som svar.
Det är inte säkert att just det passar överallt, man får prova sig fram och se hur plantorna
reagerar.

15/10 -12

Ok, så om jag hänger med så är den nya näringen inte helt rätt balanserad kanske?
Jag tycker det har varit svårt att avgöra vad som är lagom i näringsväg, har inte haft någon dundertillväxt men så har jag inte så mycket erfarenhet att jag har något att jämföra med...kanske har tillväxten med den näringsmängden varit helt normal?

Har provat att ha stödbelysningen tänd under hela dagen, ska se om det kan hjälpa något också.

15/10 -12

Rätt mängd ljus är måste man ha, utan bra ljus har det ingen betydelse att
allt det övriga är rätt, sämre tillväxt samt färre och mindre blommor brukar bli
resultatet av för lite ljus under den tid som plantan normalt har sin tillväxtperiod.
Jag har en Cattleya intermedia som envisas med att börja sin tillväxt i oktober, den
kräver mycket ljus för att det ska bli några blommor, så elräkningen rakar i höjden
med någon 100-lapp varje månad bara på grund av den.

16/10 -12

Jag tänkte mig att min måttstock för rätt mängd ljus skulle vara just cattleyorna... Jag köpte två i februari som stod under belysning och sedan utomhus under sommaren, de hade mängder med fina rötter och fick 2-4 nyskott vardera. Så jag tänkte att min belysningen nog var tillräcklig... Nu har jag sålt dem, så måttstocken har flyttat.
Jag har inte haft belysningen igång nu på hösten ännu, mer än ett par timmar på kvällen! Den ska få stå tänd hela dagen nu i en vecka, så får vi se om det verkar bättre!

16/10 -12

Intressant fenomen, inget jag har råkat ur för hittills dock. Däremot så har jag märkt att i princip alla mina Phalaenopsis har fått mindre blad sedan de kom hit, vilket jag misstänker beror på att de fått för mycket ljus nu i sommar. Kan det stämma?

Anledningen till att jag tror de flesta av dem fått för mycket ljus är för att väldigt många har även fått rödaktiga blad eller en rödaktig ton på bladen.

Annars så kanske det beror på för lite näring kanske eller brist på något? Eftersom jag har såpass många orkidéer så kan jag inte hålla ordning på vilken jag spolat igenom när, så jag spolar igenom alla vid varje vattning (först spola igenom, sedan mata med godisvatten). Jag kör med 5ml K-Liteblandning till 2l vatten samt ca 2 droppar M6 algextrakt vid varje vattning.

K-Lite innehåller mindre Kalium än andra orkdiégödningsblandningar:
Nitrogen (Nitrate 12,3%, Ammoniacal 0,6%) 12,9%
Phosphorus 1,3%
Potassium 1,3%
Calcium 10%
Magnesium 3%
Iron 0,115%
Manganese 0,077%
Zinc 0,077%
Copper 0,038%
Boron 0,025%
Molybdenum 0,015%

Tillväxten hos vissa av nopsisarna har varit rejäl denna sommar (minus att bladen blivit mindre) med både rötter och bladverk samt blomning. En hel del av dem kör nu på blomomgång nummer 2 (förutom de som aldrig slutat och de som aldrig ens börjat blomma detta år - jag har en som tjurar och som fortsätter att tjura), vilket glädjer mig, men detta med bladstorleken stör mig.

16/10 -12

Brukar man inte säga att de nya bladen blir längre än de gamla om plantan får mer ljus, inte kortare..? Eller menade du kanske "mindre" i bemärkelsen färre?

Det här med näring är visst en djungel... Dina har ju verkat växa på bra Mutanten och jag tänkte nog att mina vuxit skapligt de med, så då är frågan om det är ljuset det faller på? Jag tror att jag, om något, vattnat för ofta och inte för sällan nämligen. Då är det nästan bara ljuset kvar..?

16/10 -12

Solälskande växter blir rangliga i skugga, de får då tunnare och mera långsmala blad, på stjälkväxter blir också mellanrummen (Internoderna) mellan bladen bli längre, så att bladen sitter glest. I sol däremot så blir bladen både tjockare och kortare, på en mera knubbig planta med tätt sittande blad,

Så korta (och förmodligen tjockare blad) på phalaenopsis beror troligen på hög ljusintensitet.

16/10 -12

Flora: Tack. Det är precis detta som har hänt och i samband med att de dessutom fått denna rödaktiga ton så har jag misstänkt att de fått för mycket ljus helt enkelt. Jag får vara noggrannare nästa sommar så de inte blir så "solbrända".

Annika: Nej, de har fått många, men kortare och kraftigare blad, precis såsom Flora beskriver. Jag inbillar mig att de får mindre blad helt enkelt för att de inte har behov av den större yta som de större bladen har för att ta upp ljus med.

Det ÄR verkligen det! Jag testar K-Lite för att jag är naiv och låter du som att du vet vad du pratar om så köper jag det. Skämt åsido, så tycker jag att det verkar intressant detta med näring (men det verkar som man behöver minst en magisterexamen i kemi för att begripa allt) och hittills har plantorna inte uppvisat några negativa effekter av K-Lite.

16/10 -12

När det gäller mina Phal. kör jag efter Floriculturas receptet, där finns idealtemp.
ljus och näringsangivelser, finns att ladda hem.
http://www.floricultura.nl/pdf/433720_10...

17/10 -12

Aha, minst 12 timmar ljus...innan jag tände belysningen var det nog mindre än så. Nu har jag tänt ca 13,5 tim/dag.

Angående näringen är det svårt att hänga med i allt...och den näringen från Lucke saknar specifikation också.

Intressant också det här med bladen! Jag har en Dtps som har betydligt mycket längre nya blad än de två äldre, det tolkade jag som att den hade fått mer ljus här och var vid god vigör. Kan det istället vara så att den får ganska mycket mindre ljus då?
Är det annorlunda med Vanda? Där skulle det väl vara ett tecken på mer ljus, om det nya bladet var längre än det gamla? Eller är det tvärtom mindre ljus om det nya bladet är längre?

17/10 -12

En ungplanta av vanda eller phal. bör få längre blad när den växer , men bara tills den blir fullvuxen. De flesta vandor är unga plantor och långt ifrån sin fulla storlek när vi köper dom.

Ge ditt svar

3/8 -11

Cattleya

På min Catt. har kommit en ny bulb med ett blad och två späda blomknoppar. Knopparna har först gulnat och sedan börjat svartna och sedan dött.
Frågan är om jag gett den för mycket gödning eller vad kan det annars vara för fel?

Nyckelord: Cattleya, knoppar

3/8 -11

För mycket gödning är det nog inte, kanske har den blivit för torr.
Det kan vara bra att ha den ute i friska luften om dagarna, jag har
alla mina Cattleyor ute hela sommaren, både hybrider och de rena arterna
dels är ljuset bra, bra luftrörelse och högre luftfuktighet är också bra för dem.


4/8 -11

Ja kanske det, numera står den på balkongen och det är väl bara att hoppas på bättre lycka nästa gång den börjar blomma.

4/8 -11

Kom bara ihåg att plocka in den/dem när tempen kryper ner under 17 -18 grader
nattetid.

4/8 -11

Nja, de brukar klara ca 13-15 grader nattetid.

5/8 -11

Visst klarar de lite lägre temperatur, men bara om de har hunnit acklimatisera
sig stegvis till den lägre tempen under några veckor.
Det finns en risk att tillväxten stannar av om tempen sänks för mycket innan de hunnit
vänja sig gradvis..

5/8 -11

Så sant så sant

5/8 -11

Nu när jag ändå är på tråden så kanske jag kan få hjälp med att artbestämma min Cattleya (bifogar bild)

5/8 -11

Svårt att säga om det är en art eller hybrid utifrån bilden, men den är vacker
och doftar förmodligen fint också.

Ge ditt svar

24/10 -09

Kameratest

Hej

Tog lite bilder i växthuset med min nya kamera. Tänkte testa hus den funka utan dagsljus.

Växthus
Renanetia Sunrise
Vascostylis Crownfox Magic
Vanda Golamco's Blue Magic
Knoppar
Knoppar
Knoppar
Knoppar
Knoppar
Knoppar
Knoppar
Knoppar
Knoppar
Knoppar
Knoppar

MVH
Tommy

Nyckelord: Knoppar, Vanda, Växthus

24/10 -09

Men ååh vilka vackra orkidéer

24/10 -09

Den verkar ju fungera utmärkt ! Jättefina bilder !!

24/10 -09

Imponerande samling du har Tommy !

24/10 -09

Hej Tommy!
Vad blev det för kamera? Peter

24/10 -09

Snyggt växthus, och väldig frodig växtlighet.
Maffiga lampor, något större än mina, men visst ger
de bra ljus, eller hur?.

24/10 -09

Så frodig og lekkert!

24/10 -09

Härliga blommor och plantor.
mvh
Mikael

24/10 -09

Oj vad det växer Vad kul för dig

24/10 -09

Tack för titten in i ditt växthus. Det växer och frodas minsann.

24/10 -09

Jösses, vilken grönska, och vad med knopp och blom! Tack för titten in i växthuset.

25/10 -09

Hej på er!

Tack ska ni ha.

Har länge tänk att skaffa mig en systemkamera men det fick bli en ny kompakt då jag inte vill ha för mycket att hålla reda på då man är på utställningar, semester etc.
Köpte mig en ny Sony Cybershot som jag haft ett antal av tidigare. Gillar objektevet och känsligheten. Tror den heter Sony DSCW230.

MVH
Tommy

25/10 -09

Snakk om å komme til himmelen. Kjempefine bilder å må bare si at jeg blir misunnelig på alle stenglene.

25/10 -09

Ja den tar ju riktigt fina bilder Tommy. Jag antar att ditt uterum med kraftiga belysningar har varit mumma för knoppsättning.
Helt ljuvlig Vandastisk miljö.

26/11 -09

Hej Tommy1
Har bläddrat genom detta fantastiska Orkideprat och hitta mycket vackert och lyckat!
Tackar så mycket fast lite avundsjuk förståss

26/11 -09

Hej Tommy1
Har bläddrat genom detta fantastiska Orkideprat och hitta mycket vackert och lyckat!
Tackar så mycket fast lite avundsjuk förståss

26/11 -09

Du har ordnat det så snyggt och bra Tommy, ett riktigt toppenprojekt!

27/11 -09

Tack ska ni ha!

Tanken är/var att få plats med så många plantor som möjligt på denna begränsade yta (2,9*2,9 meter).
Och att det ska vara lätt att sköta om dom.

28/11 -09

Otroligt tjusig ! ! vad är det för kamera ?

28/11 -09

Hej

Det blev ytterligare en kompakt kamera från Sony som heter DSCW230.

30/11 -09

Fantastiska bilder, Kompaktkameror har utvecklats mycket ! !!

Ge ditt svar

Knopparna tycks aldrig vilja slå ut, en evig väntan

Nyckelord: Miltonia, Knoppar

29/9 -09

Det gäller att ha tålamod!

29/9 -09

Jag är lite nyfiken eftersom jag aldrig har haft någon Miltonia och undrar hur länge de har stått så.

29/9 -09

Jo jag vet tålamod, men ibland vill man att det ska gå lite snabbare har inte så mycket som blommar hos mig just nu, 2st phalanopsis hybrider och en oncidium.

Olivia den har stått i lite drygt 3v, så kanske inte så värst länge, men ibland är väntan lång. Det är första omblomningen på den

29/9 -09

Jag fick ärva min första Miltonia i förra veckan och då hade den blommat färdigt så jag vet inte heller!!

29/9 -09

Det är väll bara och vänta (vänta, vänta ) och se.

Ge ditt svar
Dendrobium nobile hybrid med knoppar. Från Yppzi. Fri bild.

Hej har en liten fråga ang mina dendrobium nobile hybrider. Jag brukar ha dessa ute på sommaren, och brukar vanligtvis plocka in dem i oktober då de brukar ha små/mellan knoppar på gång som brukar växa till sig och blomma då de kommer in i värmen.

I år är det annorlunda de har redan nu fått stora knoppar, detta beror säkert på att jag tog ut dem som vanligt i mitten av maj, men i år var det ju en del kallare nätter bort emot 2-4grader nattetid. har jag kastat om mina plantors rythm nu eller vad har jag ställt till med???

Men åter till frågan. hur gör jag nu till hösten de behöver ju vanligtvis lite kallare om nätterna för att sätta knopp vilket de redan har nu. Ska dom tas in tillsammans me de andra orkideerna i typ september eller vad tror ni. eller andra förslag??.

Det är två st dendrobium nobile hybrider, denna på bilden har störst knoppar, (visserligen en del små oxå,) och den andra ligger inte långt efter.

Vill ju inte gärna göra fel och missa blomningen

Nyckelord: Dendrobium nobilehybrid, Knoppar, Utevistelse

25/7 -09

En av mina gjorde likadant för någon månad sedan, jag tog in den under
blommningen, och har ställt ut den igen nu när blommorna hade vissnat.
Enligt japanska odlare så kan nobilehybrider blomma när som helst under
året, bara man ger dem de nödvändiga kyliga perioderna när bulberna mognat.
T.ex:
Lågtempraturbehandling för att initiera knoppsättning:
Natt temp under 14 grader i 25 dagar eller mer, minst 1 timme per natt.
Om Du alltså börjar i augusti med behandlingen bör de blomma i slutet på november,
förutsatt att de nya bulberna har mognat.

25/7 -09

Tack letherneck

17/8 -09

Ja då blommar båda mina dendrobium nobile hybrider för fullt. (De som vanligtvis inte ens ska ha kommit in från sin utevistelse än, om man ska jämföra med tidigare år )

17/8 -09

Riktigt snygga blommor, speciellt den vita,och de doftar väl gott också.

18/8 -09

Jag gillar den till vänster!

18/8 -09

Jag har mina ute hela sommaren och de blommar så fint där varje sommar. Det brukar bli lite blommor även under vintern men inte lika rikligt som på sommaren.

18/8 -09

Ja letherneck de doftar riktigt gott speciellt den vita. Jag kan inte riktigt bestämma vilken jag tycker bäst om, den vita doftar som sagt väldigt gott och har fina blommor, medans den lila har svagare doft men har en underbar färg.
Doris jasså du låter dem blomma ute, jag har mina på balkongen på sommaren och där vistas jag inte så mycket eftersom jag har stor trädgård som vi brukar sitta i. Därför känns det som om jag går miste om blomningen om jag har de kvar på balkongen. Så dem fick åka in när blomningen var på G så jag kan njuta av blomningen varje dag.

18/8 -09

Yppzi - Blomningen håller sig mycket längre om plantan får stå svalt

18/8 -09

Tack Berith det visste jag inte, men svalt då hamnar den nere på nedervåningen eller ute på balkongen igen och då missar jag ju mina skönheter. Nja de får allt stå kvar i köket så jag kan se dom (ofta) och så får jag ta smällen att de blommar över lite snabbare.

18/8 -09

Har du inte någon skuggig plats i trädgården då? Helst i närheten av sittplatsen naturligtvis!

18/8 -09

Jovisst har jag det, men har varit lite skeptisk till att ha dem i trädgården är rädd att div små djur går på mina blommor (även stora oxå fördendelen), de kalasar då och då på mina blommor i trädgården. (och då menar jag inte mina katter eller hunden ) Därför har jag orkideerna på balkongen på sommaren för dit kommer dem i regel inte . Men djuren div harar rådjur och en och annan snigel ger sig kanske inte på orkideer eller vad säger ni som har era ute i trädgården på sommaren??? Är det risk fritt att ställa dem där??

18/8 -09

Yppzi, har Du harar och rådjur som besöker din trädgård skulle då inte jag
ha mina orkideer där, de skulle säkert kalasa på dem. Vi har rätt mycket rådjur
här där jag bor, och de har en infernalisk förmåga att käka upp allt vad blommor
de kan komma åt, spciellt blommande rosor tycks falla dem i smaken.

19/8 -09

Tack letherneck då får mina orkideer fortsätta att stå ute på balkongen under sommaren.
Ja dessa rådjur jag tror dem äter plantor efter prisklass

Ge ditt svar