Råd / Släkten, arter och hybrider / Catasetum /

Skriv början av artikeln om Catasetum pileatum

Nyckelord: Catasetum pileatum

Inlägg med Catasetum pileatum som nyckelord.

Jag vann en halv seger mot en obstinat Catasetum i veckan. De kan vara lite kinkiga då de växer vid ekvatorn och har svårigheter med att själv känna av vilken årstid det är som gäller när de flyttas omkring i världen.
Min Catasetum pileatum som har stått i sträng vila sen ett år i min ägo ville börja ny tillväxt under hösten. Det dröjde inte många veckor så började en blomstängel också växa fram. Rötterna stannade av innan de var nog vuxna för att börja vattnas. Efter konsultation utomlands fick jag rådet att börja vattna trots allt.
5 av 7 knoppar aborterade under strapatsen.
Hoppas nu att den lärt sig hur de Svenska årstiderna fungerar. Förväntar mig normal start av tillväxt i maj nästa år.
Blomman mäter 7 cm på bredden. Ingen doft hittills.

Nyckelord: Catasetum pileatum

29/5 -19

Vilken drama....

29/5 -19

De har verkligen sin egen vilja - som tonåringar. De behöver en foglig men bestämd hand.

30/5 -19

Stulun... funderar... du skriver att du hade denna Catasetum i sträng vila.

Vad jag har förstått av den lilla erfarenhet av Catasetinae jag har... är att om villan är för sträng (jag själv ger de uns vatten en gång per månad), så har de svårt att vakna.

Vidare vet jag också att om temperaturen är låg... typ 16-17 grader C... under längre tid än 1-2 veckor... så kan vissa av dem gå i dvala och sover då till och med 2 år.

30/5 -19

Jag gör som du, en 10-dels sekund med sprutan för luftfuktighetens skull några gånger under vilan. Man kan höja RH på andra sätt också. T ex galler i trågen med vatten under och löst liggande plastfolie över.. Så gör H. Christiansen.
Temperaturen har jag inga problem med då jag odlar dem i rumstemp eller högre. Sommartid åker de ut på inglasningen i söderläge, mot 30 grader med riklig vattning och näring.
Hög luftfuktighet och mycket ljus är viktigt. under tillväxten!
Jag har 28 st just nu varav 6 som jag fortfarande väntar att de ska vakna.

31/5 -19

Detta är ett mkt. intressant forum , där man kan ta del av hur andra sköter sina orkidéer. Vi har ju olika förutsättningar på alla vis. Jag odlar allting i GreenMix då förutom plantor på "kloss" och har tillgång till temp. växthus året om. Detta släkte har hos mig aldrig stått torrt, utan minimum har varit lätt fuktigt. Detta tillstånd har varit efter de tappat sina blad, så i princip hela vintern. Så fort jag ser ny tillväxt å antydan till rötter, så vattnar jag. Vattnar med slang rejält när jag vattnar, å sedan får de "torka upp" men absolut inte bli torra. Detta fungerar bra hos mig, å nu är de en pileatum med 2 stjälkar på samma bulb. Den ena stjälken bara typ 5 cm och den andra längre med hittills 10 knoppar. Om jag kommer ihåg så lägger jag ut bilder när den slagit ut. Nu låter de som jag inte har några som helst problem . Men de ska gudarna veta att problem finns, å de kan vara individer som trilskas, misstag i skötseln m.m. Sen är de nog så oxå att liksom en syren kan blomma överdådigt ett år, tar igen sig nästa år. Så de e nog fullt normalt, att man inte får en överdådig blomning vart år på sina orkidéer. Mkt. intressant stulun och Dorra att ta del av ert kunnande å hur ni gör.

31/5 -19

Göran Om du vill läsa hur proffsen i västra hemisfären gör och lyckas så följ länken.

https://www.facebook.com/groups/Cataseti...

Svårt tänka mig att Greenmix är den ultimata lösningen men jag odlar ju inte i växthus heller då.

31/5 -19

Tack för snälla ord, Göran...

Jag odlar inte heller i GreenMix o inte har jag växthus... så här har jag en handikapp
Sen måste jag passa temperaturer vintertid, för hos mig faller det ganska rejält nattetid.

2/6 -19

Snygg. Min ena blommade redan för ett par veckor sedan och den andra öppnade sina blommor helt idag. Båda med 5 blommor var. En favorit för mig.

3/6 -19

Grattis till blomningen! Intressant läsning.
Mvh
Mikael

3/6 -19

Trevligt med alla inlägg och insikten om att orkidéodling har många problem som kräver sin lösning. Det är väl det också som driver en framåt i utvecklingen med den här hobbyn.
Trevlig Catasetinae-sommar till er alla.

Ge din åsikt

29/5 -19

2 blommor kvar

 

Nyckelord: Catasetum pileatum

Prata om bilden
Catasetum-plantor i olika växtstadier. Från Isis. Fri bild (ej för kommersiell användning).

Jag tänkte visa en bild för att illustrera hur olika Catasetum, både arter, former & hybrider kan ligga till i tid vad det gäller växtfaser, i ett & samma hushåll så att säga.
Jag samlade ihop mina plantor & tog ett gruppfoto.
Från vä syns naturhybriden Catasetum x altaflorestense - den är försommarblommande & således först ut att starta tillväxten hos mig, den har just börjat sätta nästa stängel. I mitten bak står den stora Catasetum pileatum (som kommer ifrån Mattias) som jag ska plantera om. Sedan till höger den stora Cyc. Wine Delight (oxå ifrån Mattias) som jag planterat om & glömde kanelen på innan jag satte ner den i nya krukan, om det är orsaken till detta konstiga som hände med två (2) utav de äldre bulberna vet jag inte, men skottet växer iaf stadigt på sedan detta hände så jag hoppas att den kommer klara sig.
Längst fram till vänster är senaste tillskottet ifrån M.Å. Fredclarkeara No Doubt & till hö en form av pileatum som heter Catasetum pileatum var. imperial som precis nu har påbörjat sin tillväxt.

Nyckelord: Catasetum x altaflorestense, Catasetum pileatum, Cyc. Wine Delight, Fredclarkeara No Doubt, Catasetum pileatum var. imperial, Catasetum

Ge din åsikt
Cycnodes Wine Delight knoppar idag. Från Isis. Fri bild (ej för kommersiell användning).
Catasetum pileatum stängel nr 2 & Cattleya lundii på sin plaststen. Från Isis. Fri bild (ej för kommersiell användning).
Catasetum x altaflorestense har redan börjat sätta rötter till det nya skottet!. Från Isis. Fri bild (ej för kommersiell användning).

Ja, allting är inte negativt bland mina orkisar bara för att en nog har ngn form av kvalster-angrepp. Så här ser en del andra ut idag!

Nyckelord: Cycnodes Wine Delight, Cattleya lundii, Catasetum x altaflorestense, Catasetum pileatum

20/1 -15

Roligt med så mycket på gång!

20/1 -15

Kul att det inte bara är elände. Har för mig att jag gillar blommorna på den här också även fast jag inte vill ha en själv. Ser fram emot bilder på utslagna blommor snart.

Ge din åsikt
Catasetum pileatum stängel nr 2 & Cattleya lundii på sin plaststen. Från Isis. Fri bild (ej för kommersiell användning).

 

Nyckelord: Cattleya lundii, stängel, Catasetum pileatum, knoppar, skott

Prata om bilden
En blyg Catasetum pileatum. Från Isis. Fri bild (ej för kommersiell användning).

 

Nyckelord: knoppar, premiärblomning, stängel, Catasetum pileatum

Prata om bilden

Jag pratade just med mamma i telefon för min Catasetum pileatum (köpt av Mattias i höstas) har äntligen börjat slå ut första knoppen av tre på en stängel, den har en stängel till, som dock inte kommit lika långt.
Då hon kontrar med att Dendrobium Hamana Lake som jag köpte av Marita Å. & gav mamma i present, om det var i våras eller vintras(?), just har en stängel med 2 synliga knoppar & det ev. finns antydan till fler stänglar!!

Hamana Lake består av massvis med korsningar av Dendrobium hybrider, vilka i sin tur består av följande arter;
nobile, heterocarpum, moniliforme, regium, signatum & findleyanum. Jag tycker det är kul att söka i registret & ta reda på vad hybriderna består av!

Nyckelord: Dendrobium Hamana Lake, blomma, knopp, Catasetum pileatum, arter, hybrider

Isis, vilket register söker du i, RHS eller något annat? Kan du lägga ut en länk om det inte är RHS!

4/1 -15

Det stämmer att det är de register som RHS har, Nenne! Där kan man komma vidare till allt möjligt man kan vilja veta, kul att kolla herbarieinscanningar osv... Länkarnar flyttar på sig ibland så det är inte lönt att länka till dem. Jag brukar googla på orchid register el dyl.
/Mvh, I

4/1 -15

Vilken kamp er emellan , heja båda två!! Härligt nytt år !

5/1 -15

Jag gillar oxå att söka rätt på hybriders härstamning, är rätt intressant! Få se då vem som vinner av er

6/1 -15

En blyg Catasetum pileatum. Från Isis. Fri bild (ej för kommersiell användning).

Idag blev jag så otålig så jag tog fram stora kameran så jag kunde fota lite blommor! Den här är tydligen lite blyg så den segar med att öppna blommorna helt...så det här är förhoppningsvis bara ett smakprov!
/Mvh, I

6/1 -15

Ett tjusigt smakprov som ger mersmak, grattis

26/1 -15

Jag fick en bild av mamma som jag sedan glömde lägga ut. Jag tror hon sa att det blev 11 eller 12 blommor, ingen dålig premiärblomning! Mamma har tagit bilden med sin gamla mobil så den är tyvärr inget vidare, men om man vet hur Hamana Lake ser ut så ser man ju att det är en sådan iaf...hehe
/Mvh, I

Ge din åsikt

22/9 -14

Catasetum Pileatum

11 blommor och en ny stängel på gång!
Har aldrig tidigare haft så mycket blomningar som i år. Många Catasetinae blommar om både 2 och tre gånger nästan i följd. Kan bara bero på den nya belysningen då inget annat har förändrats sedan tidigare år. Samma gäller Paphar och Neofinetier. Fler och mer blomning än någonsin tidigare.

Nyckelord: Catasetum Pileatum

22/9 -14

Snyggt!

23/9 -14

Klart iögonfallande

24/9 -14

Läcker!
Mvh
Mikael

Prata om bilden

14/3 -13

Catasetum pileatum

Denne planter har noen gigantiske bulber og når den har bladet i tillegg så blir det en slags minipalme Store, fine og søt duftende blomster. desverre litt kortlevd.

Nyckelord: Catasetum pileatum

14/3 -13

Mera wow! Var handlar du dina plantor?

15/3 -13

Jag instämmer i frågan Mi ställer, vart hittar du dem?
Hur länge varar blomningen om den är kortlivad..?

15/3 -13

Takk Jeg har mine planter både fra Schwerter, SVO og flere fra Kamila her på OP. Med kortvarig mener jeg ca 10 dager. man må også passe på å ikke komme bort i den katapulten som skyter poliniene for de visner fort etter det.

15/3 -13

Flott blomstring! Jeg blir nysgjerrig på hva slags gjødning du bruker!

15/3 -13

Heidi, jeg bruker Dyna-grow gjødning; både Grow og Bloom varianten. I tillegg har jeg fra de noe som heter ProTekt som jeg bruker ca 1 gang i måneden på alle mine vekster

15/3 -13

Härliga Catasetum, grattis!
Mvh
Mikael

Ge ditt svar

Två stänglar på den här i år minsann. Jag gav den fett med vatten och näring den här gången och då sa den tack och bock

Nyckelord: Catasetum pileatum

27/8 -12

Wow!
/Mvh, I

27/8 -12

Disse er veldig grådige når i vekst, men det er verdt å pøse på med vann og næring! Her er det et godt eksempel på det! Fantastisk !

27/8 -12

Det var faktiskt en ovanligt fin blomma tycker jag... Jag måste bara berätta något roligt...Jag är lite trött och när du skrev "Jag gav den fett med vatten och näring den här gången" Tänkte jag först "Är människan inte riktigt klok, har han/hon vattnat den med matolja eller smält smör? "fett med vatten och näring" ni fattar. Så dum man är, när man när man är riktigt sömnig.

27/8 -12

Haha Jättefin! Den ser ju ut att ha ätit smör faktiskt, när man tittar på färgen på läppen...

27/8 -12

Oj, vad läcker! Blir mer o mer sugen på denna art.

27/8 -12

Mycker läcker blomma, ja tänk vad man kan få till det ibland när hjärnan är i viloläge

27/8 -12

Underbar!
Mvh
Mikael

28/8 -12

En riktig läckerbit!

28/8 -12

Kan inte låta bli och titta på den. Hur odlar du den? Har förstått att den kräver hög luftfuktighet, har du den i skåp?

28/8 -12

Jag odlar den i mitt "källarväxthus". mediumljus och torrt under viloperioden, men när den sätter igång att växa så är det Full-Full-Full som gäller (ljus-vatten-näring)
Om den kräver hög luftfuktighet vet jag inte. Det är väl i och för sig hyfsad fuktighet i växthuset även om jag minskat den på senare år (för att minska risken för röta hos papharna)

28/8 -12

Härlig
och trevligt fotad!
Grattis!

Ge ditt svar

Blomstrer nå Kjøpt som Mormodes lawrenciana, men jeg er glad uansett. Men kunne ha tenkt meg M.lawrenciana i tillegg
Dyrkes ganske lyst i sør vindu med tilleggslys i de mørke månedene. Holdes alltid fuktig når i vekst og helt tørr når i hvile. En interessant ting jeg observerte med mine Catasetinas. Jeg har de fleste i nettpotter eller i vannlige gjennomsiktige plastikkpotter, men denne og en annen Catasetum har jeg i en terracotapotte med hul i og bulbene disse to har produsert er helt enorme i forhold til de andre som får ellers samme behandling. En tankevekkende observasjon...
God påske til alle!!

Nyckelord: Catasetum pileatum

1/4 -12

Vilken fulsnygg!

1/4 -12

Vilka läckra färger Välputsad är den också

1/4 -12

Ah läckert!

Vilken färgkombination, tjusigt! Ser ut att vara många blommor på den också.

1/4 -12

Läckra!
Mvh
Mikael

1/4 -12

Det var vackra blommor, både färgen och formen

1/4 -12

Den er kjempelekker!

2/4 -12

Fint!
Har du plantorna i plast- och lerkrukorna i samma medium? Torkar de i lerkrukorna ut snabbare? Fast de borde inte torka ut snabbare än en planta i en nätkruka..

2/4 -12

En riktigt läcker påskblomma, grattis till blomningen Olga!

4/4 -12

Takk alle sammen!!
De skal torke ut fortere i leire, men de star i et kar hvor er ofte vann sa leiren trekker opp vannet. Derfor kan jeg vanne rett i det karet under slik at potten trekker opp. Fortsatt god paske!

4/4 -12

4/4 -12

Jeg tror ikke du har fået en Catasetum pilatum, men en Catasetum expansum.

4/4 -12

Grattis Olga. Jätteläcker.

10/4 -12

HJS, det er mulig det. Men jeg er sikker at det er ikke en Mormodes lawrenciana

10/4 -12

Det var en maffig en, perfekta påsk och vårfärger! Grattis!

10/4 -12

Ledsen att den visade sig vara nåt annat Men hur tjusig som helst!!!

10/4 -12

Ledsen att den visade sig vara nåt annat Men hur tjusig som helst!!!

10/4 -12

Takk, alle sammen! selv hvis det er noe annet enn jeg trodde så er jeg like glad det er en kjempefin plante!

Ge ditt svar
En underbar gåva från ännu en underbar person här på OP, nämligen Heidi. Tack Heidi!!
Är den nån speciel klon, eller "bara"pileatum?

Nyckelord: Catasetum pileatum

22/6 -11

Härligt härligt, står på önskelistan

22/6 -11

Underbar!

Har du haft några problem med röta på bulberna?

Grattis

Helena

22/6 -11

Röta på bulberna är en återkommande problem med Catasetinae. Då och då slänger jag några som jag råkade vattna för mycket när de vilade... men men lite spill får man räkna med Men denna planta klarar sig än så länge med friska bulber.

Grattis med kjempefin blomstring Kamila.

22/6 -11

Grattis, Vackert odlat Kamilla !
Jag har liksom det omvända problemet. Min pileatum växer bra med stora fina bulber men.. vägrar därimot att blomma .
Vad gör jag för fel ?

22/6 -11

Underbar!!!!! Den är redan med på önskelistan

22/6 -11

Det er en magisk varelse som svever i løse luften

22/6 -11

Har akkurat kjøpt the World of Catasetums av Arthur W. Holst og han skriver at C.pileatum naturlig vokser i varm, fuktig regnskog og bare skal ha en kort tørr hvileperiode.
Det er noen planter som stammer fra tørrere områder i Venezuela og de trenger en lengere hvileperiode hvis de viser tegn til å gå i dvale, men sjansen er stor for at den etter bare en kort stund begynner å produsere nye bulber.
C. pileatum trenger mye fuktighet og trives best i lett til moderat skygge.
Og noe av det som er utrolig spennende er at den kan blomstre flere ganger i året, og komme med flere stengler samtidig på samme bulb.
Tror dette er en Catasetum det kan være smart å dyrke med mange bulber samlet for å få en så flott blomstring som mulig.
Beklager at dette blir en hel avhandling, men det finnes nesten ikke noen mer spennende art

22/6 -11

Grattis med fin blomstring!!
Og, Inger, jeg kan nesten forestille meg ansiktsuttryket ditt når du skrev dette Og denne boken skal jeg kjøpe...

22/6 -11

Det er Kamila og Heidi med flere sin skyld at jeg har noen Catasetumer i det hele tatt, siden de har så mange flotte planter å vise frem her inne.
Å eie den boken er en drøm som har gått i oppfyllelse

22/6 -11

Elegant grön fågel på kanten till fågelbadet.
Någon trevlig doft?

22/6 -11

Så trivelig at den blomstrer allerede På tag'en står kun Ctsm. pileatum fra M. Vacherot - men jeg har kjøpt den fra Schwerter..
Tusen takk for snille ord Kamila - du gjorde dagen min!

Ge ditt svar
Catasetum pileatum "Oro Verde". Från En person som inte är medlem längre.

Riktig godt nyttår alle sammen.
Her blir det nok innendørs feiring i kveld da det er meldt storm og dårlig vær. Vi får gjøre det beste ut av det så mat og drikke er kjøpt inn.

Nyckelord: Catasetum pileatum

1/1 -11

Underbar blomning Anita, Gott nytt År på dig!

1/1 -11

Veldig lekker! Godt Nyttår

1/1 -11

Håller med Heidi, väldigt läcker! Gott Nytt år!

1/1 -11

Fantastisk! Hur stora är blommorna?

1/1 -11

Praktfull blomning, grattis Anita och gott nytt.

Takk.
Sheila, blomstene er nesten like store som kaffe kopper. De er faktisk mye større i år enn i fjor så noe har jeg gjort riktig.

1/1 -11

Dom är gigantiska. Hur länge blommar dom?

Ja de er kjempestore.
De blomstrer dessverre ikke så lenge, et par uker om man er heldig.

1/1 -11

Riktigt läcker. Grattis och Gott Nytt År

Det var en vacker nyårsblomma, grattis!

2/1 -11

Håller med Doris och god fortsättning på nyåret 2011!

2/1 -11

Grattis och Gott Nytt År Anita!

Tusen takk og godt nyttår til dere også.

3/1 -11

Vilken fin nyårsraket Grattis och god fortsättning!

Prata om bilden

10/6 -10

Catasetum pileatum

Catasetum pileatum. Från Heidi.

En tidlig blomstring som nok skyldes at jeg tvang den i hvile litt for tidlig i høst. Til tross for masse lys ble det altså hannblomster-og jeg er veldig fornøyd!
En spennende plante å odle og jeg er blitt Catasetumfan!

Nyckelord: Catasetum pileatum

10/6 -10

Jättevacker!

10/6 -10

Läcker!

10/6 -10

Den var fräsig!

11/6 -10

Det kan jeg godt forstå har selv 3, er bange for der kommer flere. Og de er gode på fønster bænk.
Fin blomst.

11/6 -10

Wow, de blev riktig vita Underbara blommor! Doftar de något?

11/6 -10

Fantastiskt vacker klon och praktfull bloning, grattis Heidi!

11/6 -10

Jättefin!! Grattis!

11/6 -10

Takk for snille kommentarer
Kamila - javisst dufter den når jeg stikker nesa inntil- vet ikke riktig hva fordi Lc Love Knot fyller hele stuen med parfyme

11/6 -10

Härlig blomning! Grattis

11/6 -10

Vilken skönhet! Grattis

11/6 -10

Så fin den blev!!
Grattis till odlingsbedriften!

11/6 -10

Vill du dela den någon gång och byta med en gul variant så säg till

11/6 -10

Väldigt snygg klon Heidi! Helvita kloner verkar vara svåra att få tag på inom EU, oftast ser man gröna eller gul-gröna (Oro verde?).

/Anders

11/6 -10

Takk igjen
Mattias - jeg har allerede et par stykker på venteliste, så jeg er redd det vil ta lang tid ... Den er kjøpt som en vanlig pileatum hos Schwerter. Merkelappen er derimot fra Vacherot http://www.orchidees-vacherot.com/index....
Kritt-hvit er den nok ikke, litt lys grønn-hvit kanskje?

11/6 -10

Guddomlig!!

11/6 -10

En art som jag har tittat på många gånger men aldrig vågat mig riktigt ända fram...Jättefin är de.

11/6 -10

Verkligen vacker!

Så vacker den är, grattis Heidi!

11/6 -10

-ligt Grattis, Heidi, till en fantastiskt VACKER blomning OCH planta! Mycket avundsjuk!!

Fantastiske blomster Heidi, den har du vært utrolig heldig med.

Prata om bilden


Annonsen här nedanför hjälper till med OrkidéPrats serverkostnad.