Råd / Släkten, arter och hybrider / Cycnoches /

Skriv början av artikeln om Cycnoches Wine Delight

Nyckelord: Cycnoches Wine Delight

Inlägg med Cycnoches Wine Delight som nyckelord.

2/1 -15

Vad gör jag nu?

Köpte denna i våras, sorten är helt ny för mig. Den tappade bladen tidigt i höstas, efter det har den inte fått något vatten. Upptäckte den här lilla utväxten nu. Ska man sätta igång med full vattning direkt? Tacksam för råd.

Nyckelord: Cycnoches Wine Delight

2/1 -15

Nej, vattna inte än. Vänta till rötterna blivit en 5-10 cm långa och du klart ser att den satt fart och växa ordentligt.

2/1 -15

Instämmer helt med Jörgen! Om du vill ha mer kött på benen finns det flera bra klipp på Youtube om Catasetum, deras viloperioder, omplantering etc. Den här tycker jag är riktigt bra, dessutom i HD & gubben pratar långsam lättförståelig Eng.! http://youtu.be/UWG4paiyOFU
Gör precis som gubben i klippet säger när du sedan ska börja vattna - börja med kanske en tesked eller matsked underifrån så att mossan blir lite lite blöt & på så sätt lockar du ner rötterna i krukan (så förklarade Svetlana för mig när jag köpt en Catasetum av henne & det har funkat hur bra som helst i flera år). Lycka till!
/Mvh, I

2/1 -15

Glömde skriva att du även ser ex. på hur du kan göra för att stötta en omplanterad Catasetum, den du har ser ut som att den skulle behöva komma lite längre ner i krukan så att inte de nya rötterna som det där fina nya skottet kommer sätta hamnar alldeles för högt upp.

2/1 -15

Bra film, tack

2/1 -15

Visst är den, oled! Jag kom på ngr saker till; hur pass lite vatten du ska ge den medan den är bladlös beror på hur hög luftfuktighet du har har runt plantan osv. Jag har torr luft inne, trots att jag brukar ha min stående i ett tråg med lecakulor eller på en sådan där odlingsbricka av Hygrolon som Dusk säljer, jag brukar få ge den lite vatten underifrån som beskrivet ovan ngn/ngr ggr under vintern, jag sprayar även med blomsprutan runt ikring plantan. Det viktiga är att inte bulberna skrynklar ihop sig, eller blir mjuka. Jag brukar vattna när jag ser att de börjar krympa mkt eller känns mjukare när jag klämmer på dem!

2/1 -15

OK skall göra till punkt och pricka även om hjärtat säger annat

Ska också följa råden och min Cychnoces Wine Delight har bara två blad kvar nu. De andra har gulnat och trillat bort!! Är fortfarande osäker på om den ska ner i den svala, fuktigare och ljusa pelargonkällaren eller vara kvar i mindre ljus i den torra lägenheten. Undrar om det blir nåt´??

2/1 -15

Har klippt bort alla blad...fan va jobbigt men tänkte att blad anger vatten och den får inget så hm.... bort med dem

2/1 -15

Tänker inte kolla på den där filmen, sådeså!! Min Svarta Pärla är FORTFARANDE så fin och grön, skulle sluta vattna senast i november eller hur det var och nej, den har knappt fått något alls sedan dess, faktiskt! (Sprayat lite, så någon framtid som orkidétorterare har jag inte). Men klippa bort bladen?! Då får den hellre vänta lite med nästa stängel. Hör ni?! Den nyblivna Neo-japan-fantasten tänker lära sig uppskatta även bladverket! Tänk på att man kan klippa bort själva blomstänglarna oxå, så att de inte stör helhetsintrycket! (Ähum, inser att jag plockar russin här och kakor där och bortser helt från all vetenskap... men det är mina fönsterkarmar och skåp. Och bord och avställningsytor. Och IKEA-plastback i ett fall . )

2/1 -15

Klippte faktiskt i början av veckan bladen, 6 stycken gröna och fina, på min Svarta Pärla. Lite obehagligt var det men man överlevde. Tycker faktiskt att de två stänglarna har vuxit i något raskare takt än med blad

2/1 -15

Imponerad ! Bravo, skönt att verkar bli bra!

2/1 -15

Det tar emot jättemycket att klippa bort friska delar från orkisarna, men det går. Jag har ju lyckats lära mig kapa stänglarna på Papharna när de blommar med bara en bladrosett. Det tog emot jättemycket första gången, men nu går det mycket lättare.

2/1 -15

Isis och Jörgen, tusen tack för råden, då avvaktar jag med vattningen. Videon var också jättebra.

2/1 -15

Jag förstår hur du tänker Nenne, man har ju fått lära sig så många ggr att om det ska vilas så ska det göras svalt! Men all info jag läst idag (& även tidigare) verkar kortfattat tyda på att alla dessa plantor gillar mera värme, ner till +15 grader på natten under 'vilan'. Jag vet inte hur kall en Pelargonkällare är, jag har inga Pelargoner själv, det är mammas avdelning! Oled är på rätt spår när han tänker att blad gör att det avdunstar vatten, det nämns i AOS artikelserie som jag hittade. Jag kan dock inte påstå att jag någonstans i infon jag hittat sett ngt om att klippa bort bladen. Jag väntar på att mina trillar av. Alla utom en har nu gulnande blad hos mig. Jag kommer ihåg att vi pratade om det här tidigare, i höstas, det var väl i en tråd om Black Pearl tror jag, rätta mig om jag har fel? Vad jag förstod av AOS serien, ni ska få länken sist i den här kommentaren, till en serie i 7 delar, pdf'er som ni kan ladda ner! I vilket fall så verkar det som att samma art kan ha olika lång viloperiod beroende på växtförhållandena man kan erbjuda. Kortfattat kan sägas att om det varit varmt, som vi ju kunde konstatera att förra sommaren var riktigt plågsam för en del av oss, så har plantorna en kortare viloperiod innan de sätter igång igen. Om de har det kallare kan de vila i många fler månader innan nästa skott sätter fart. Jag noterade t.ex. häromdagen att min Catasetum x altaflorestense som jag haft i flera år nu redan har satt nästa års skott, fastän plantans blad börjat gulna först nu. Tidigare har jag upptäckt skottet när alla blad fallit och inne på nästa år så att säga! Det verkar alltså som att min planta kommer ha en kortare viloperiod den här gången. Ni hittar länkarna på forumet här: http://www.orchidboard.com/community/cat...
/Mvh, I

2/1 -15

Tack snälla Isis, mycket bra där!

2/1 -15

Förresten så verkar det som att det är tåliga plantor, så jag skulle ta det lugnt även om jag klippt bort bladen...
Mi alltid glad att hjälpa till, det är bara det att jag oftast inte vågar för jag har tagit död på många varierade orkidéer genom åren - men jag känner att jag vågar med Catasetum och det känns som att intutionen funkar på dem! hehe
/Mvh, I

2/1 -15

Tack själv Xara, vetgirigheten slog till så jag kunde inte låta bli att leta vidare...hehe

Isis, tackar också för bra info! I pelargonkällaren är det ca 12 + dygnet runt just nu, men kan bli kallare, men aldrig under 8+. Det är vädret utomhus, som styr temperaturen där, för det finns inga element i källaren. så ner där eller kvar i lägenheten?? Som sagt superljus och fuktigt i källaren, sämre i lägenheten!

2/1 -15

Jag skulle ha den i lägenheten om jag var du Nenne. Gör vad du kan för att få upp luftfuktigheten runt den bara & så får du antagligen ge den vatten lite oftare. Jag har visserligen haft min under MH-lampa, men min lägenhet är på bottenvåningen och även fast fönstret där är stort är läget öst/norr och solen försvinner helt här när det är som mörkast eftersom de högre husdelarna framför skymmer... Risken när man vattnar dessa plantor under vintern är tydligen rotröta för övrigt, men det fanns bilder på plantor som klarade sig med det nya skottets rötter under växtsäsongen för att alla de äldre rötterna dött av för mkt vattning under vilan!

Tack Isis, då får det bli så, pyttelite vatten och en dusch då och då!!

2/1 -15

Då håller vi tummarna för att det blir bra Nenne. Jag har just köpt en Wine Delight av Mattias i höstas och kommer hålla min över +15 grader på natten oxå så jag hoppas att den kommer trivas här. Alla blad har gulnat utom ett på den, men den har stängel med 4 knoppar på just nu så jag hoppas den snabbar på med dem för jag vet inte när den har tänkt vila annars!

2/1 -15

En till länk här

7/1 -15

Personligen klipper jag aldrig bort gröna fina blad. Har sett att viloperioden kan vara allt från någon vecka till flera månader för samma hybrid eller art, allt beroende på den miljö de lever i. En vän i Florida har dessa ute året runt och de tappar bladen ssmtidigt som årets nytillväxt startar, dvs viloperioden så kort att man knappast märker det. Några andra som övervintrar denna typ i kyliga vöxthus erfar en flera månader lång vila utan blad. Odlar själv mest bladfällande orkideer och ser att de flesta beteer sig på detta vis, dvs arter som tolerrar stora miljöspektrum.

7/1 -15

Det som är grönt klipper jag aldrig bort, det känns inte naturligt. Vad gäller viloperioden för den här verkar variera ganska mycket som jag har sett i olika inlägg. Min har vilat i fem månader nu så det var väl dags för den att vakna . Det har ju varit en otroligt solfattig höst/vinter och det märks på orkideerna.

7/1 -15

8/1 -15

Ah, en nyare, tack Jörgen J!
/Mvh, I

9/1 -15

Den missade jag, tack Jörgen!

5/12 -15

Någon som vet ungefär vad min Cycnodes wine delight bör ha för temperatur nu under vintervilan? 10-15? 15-20grader?

5/12 -15

Den vill snarare ha under 10 grader. Ställ in den i kylskåpet på nätterna.

5/12 -15

15-18 grader räcker gott. Lägre än så är onödigt .

Ge ditt svar

8/8 -10

Cycnoches

Har köpt en C. Wine Delight.
Den står i alldeles för liten kruka, mycke rotsnurr. Frågan är hur jag ska göra ,den är planterad i ett lager kol och ett lager mossa , tätt packat.
Ska jag luckra upp runt rötterna eller bara stoppa ner den i ny epifyt blandning? ( kanske dumt att göra nåt överhuvudtaget vid denna årstid.)
Några tips ????

Nyckelord: Cycnoches Wine Delight

Var i samme situasjon som deg for litt siden, for liten krukke men den stod i ren sphagnum mose. Jeg tok en 9`er potte, la mose nederst, satte planten (m/sin mose/rotklump) oppi og pakket forsiktig mose rundt og opptil skuddene.
Nå har røttene beg. å vokse og planten trives som bare det.

8/8 -10

Jag gjorde så oxå, lite spagnum runt om och lite större kruka.
Men jag blev lite fundersam över den märklig blandning, inte ens blandat, bara två lager på varann.

Jeg har ikke vært borti at det har vært lagvis kull og mose på Cyc`er jeg har kjøpt. Ligger det lagvis hadde jeg nok utelatt kolen.

Ge ditt svar

Tidigt i år fick jag en Cycnoches Wine Delight i vila. Nu under sommaren har det vuxit ut en ny bulb som är ca 7 cm hög. Kan jag hoppas på att den ska blomma, eller måste den få ännu större bulber? När brukar knopparna dyka upp? Rötterna verkar ha slutat växa, men den har inte börjat vissna ner än. Bladen har blivit skadade av spinn under sommaren.

Daniel

Nyckelord: Cycnoches Wine Delight

15/9 -07

tyvärr kan jag inte hjälpa dig med nån svar med den ända jag vet är att den blommar jäääääätte fiiiiiin!

15/9 -07

Det där var inte illa!! Du bör nog sluta vattna nu..... Tror den blommade på hösten. Sedan heter den Cycnodes (Cycnoches*Mormodes)..
http://www.orchidweb.com/OrchidOfWeek.as...

Jeg har en Cycnoches clorochilon som nå står med knopper. Planten har nå i sommer fått sin tredje bulb som snart er klar for blomstring (bulben er ca. 9-10 cm). Bulben var "ferdig vokst" for 6-8 uker siden og har de siste 2 ukene kommet med bl.stengel. Tror nok du bare bør smøre deg med tålmodighet så kommer den nok. Min står i sørvendt vindu uten tilleggslys.

Her er den

15/9 -07

Tack för hjälpen!

Då ska jag försöka ha lite tålamod. Det vore så kul att få se den blomma.

Tack för länken. Den var väldigt bra. Tror nästan att jag ska skriva ut den och spara.

Ge ditt svar

15/9 -07

Bild

 

Nyckelord: Cycnoches Wine Delight

Prata om bilden


Annonsen här nedanför hjälper till med OrkidéPrats serverkostnad.