Skriv början av artikeln om hybrider

Nyckelord: hybrider

Inlägg med hybrider som nyckelord.

Jag pratade just med mamma i telefon för min Catasetum pileatum (köpt av Mattias i höstas) har äntligen börjat slå ut första knoppen av tre på en stängel, den har en stängel till, som dock inte kommit lika långt.
Då hon kontrar med att Dendrobium Hamana Lake som jag köpte av Marita Å. & gav mamma i present, om det var i våras eller vintras(?), just har en stängel med 2 synliga knoppar & det ev. finns antydan till fler stänglar!!

Hamana Lake består av massvis med korsningar av Dendrobium hybrider, vilka i sin tur består av följande arter;
nobile, heterocarpum, moniliforme, regium, signatum & findleyanum. Jag tycker det är kul att söka i registret & ta reda på vad hybriderna består av!

Nyckelord: knopp, Dendrobium Hamana Lake, hybrider, Catasetum pileatum, arter, blomma

Isis, vilket register söker du i, RHS eller något annat? Kan du lägga ut en länk om det inte är RHS!

4/1 -15

Det stämmer att det är de register som RHS har, Nenne! Där kan man komma vidare till allt möjligt man kan vilja veta, kul att kolla herbarieinscanningar osv... Länkarnar flyttar på sig ibland så det är inte lönt att länka till dem. Jag brukar googla på orchid register el dyl.
/Mvh, I

4/1 -15

Vilken kamp er emellan , heja båda två!! Härligt nytt år !

5/1 -15

Jag gillar oxå att söka rätt på hybriders härstamning, är rätt intressant! Få se då vem som vinner av er

6/1 -15

En blyg Catasetum pileatum. Från Isis. Fri bild (ej för kommersiell användning).

Idag blev jag så otålig så jag tog fram stora kameran så jag kunde fota lite blommor! Den här är tydligen lite blyg så den segar med att öppna blommorna helt...så det här är förhoppningsvis bara ett smakprov!
/Mvh, I

6/1 -15

Ett tjusigt smakprov som ger mersmak, grattis

26/1 -15

Jag fick en bild av mamma som jag sedan glömde lägga ut. Jag tror hon sa att det blev 11 eller 12 blommor, ingen dålig premiärblomning! Mamma har tagit bilden med sin gamla mobil så den är tyvärr inget vidare, men om man vet hur Hamana Lake ser ut så ser man ju att det är en sådan iaf...hehe
/Mvh, I

Ge din åsikt
Från Anett.

I julklapp fick jag ett presentkort utav min dotter, Idag var jag till Mobackes Trädgårdscenter och shoppade några vilande orkidéer. 5 stycken för 50kr.st,
Orkidéerna är två stycken Cambria, en Oncidium, en st Pap. king Arthur och en Phalaenopsis, hybrider allihopa, men himla spännande ändå när man inte riktigt vet hur blommorna ser ut sedan, och sedan kan det ju också hända att det satt fel skyltar på fel blommor så då blir det ju nästan ännu mer spännande,

Nyckelord: king arthur, pap, oncidium, cambria, hybrider

27/12 -11

Grattis till inköpen

27/12 -11

Riktigt fast i träsket grattis

27/12 -11

Man kan säga att du fick presentpappret nu och får det överraskande innehållet lite senare

27/12 -11

Ja, det var ett riktigt fynd

27/12 -11

Det är kul att fynda så där ibland, Man lära passa på när orkidéerna är vilande för då är dom billiga och förhoppningsvis lyckas man få dom att blomma flera gånger igen,, om inte annat så är dom riktigt gröna & fina nu också,:)) Det är kul med Orkidéer,

Ge din åsikt

Hej, nyfiken som jag är har jag en fråga kring hybrider och vad man kallar dem. Jag ger ett par exempel.
Jag har en Miltoniahybrid Miltonia schroedere x Oncidium ornithorhynchum. Marita Å. kallar den för Miltoniahybrid och den ska skötas som en Miltonia, säger hon. Varför kallas den inte för Oncidiumhybrid?
Jag har en Cattleyahybrid SLC Jewel Box. Varför kallar man den inte t.ex. Laeliahybrid SCL Jewel Box? Har det att göra med att en förälders egenskaper dominerar över de andras? Det kan vara bra att veta för att lista ut skötseln av en hybrid, om den ska skötas som den ena föräldern eller som den andra.
Hoppas jag inte krånglat till detta i onödan.
Mvh Birgitta

Nyckelord: hybrider, namn, nomenklatur

13/3 -08

Bra frågat, Birgitta. Sånt där funderar jag också över emellanåt.

13/3 -08

Hej Birgitta
Miltonia x Oncidium = Miltonidium.
SLC = Sophrolaeliocattleya (Sophronitis x Laelia x Cattleya).
Om dom kallas "Miltonia" resp. "Cattleya" så är det bara slarv.
Vad gäller skötseln är det lämpligt att utgå från ett mellanting av hur föräldrarna vill ha det.

Ge ditt svar