Råd / Släkten, arter och hybrider / Colmanara /

Skriv början av artikeln om Colmanara Wildcat Bobcat

Nyckelord: Colmanara Wildcat Bobcat

Inlägg med Colmanara Wildcat Bobcat som nyckelord.

Colmanara Wildcat Bobcat. Från Femme. Fri bild (ej för kommersiell användning).

 

Nyckelord: Colmanara Wildcat Bobcat

Prata om bilden

Jag ha en Colmanara Wildcat Bobcat som har fått två stycken blomstänglar under hösten. De har vuxit fint, men nu under de senaste två veckorna verkar de ha slutat växa. Knopparna ser fortfarande blanla och trinda ut, men de sväller inte längre. Vad kan ha hänt? Är jag för otålig eller har det verkligen hänt något?

Jag har försökt vattna och gödsla som jag har gjort under sommaren. Det har varit ganska mulet här den senaste tiden och de har inte fått någon tilläggsbelysning än. Kan för lite ljus ha fått knopparna att sluta växa? Bulben som blomstänglarna kommit från har börjat skrumpna. Borde jag vattna ännu mer med framväxande blomstänglar?

Daniel

Nyckelord: knoppar, Colmanara Wildcat Bobcat

17/9 -07

Mer ljus och troligen mer vatten oxå skulle jag tro.
Det är stor skillnad på luftfuktigheten som varit ute i sommar mot den som råder inomhus nu!

17/9 -07

Hade du den ute i trädgården/på balkongen tidigare? Det är inte så bra att flytta orkisar som står i knopp från ett ställe till ett annat. Om den stod ute tidigare med mycket mer ljus och fukt så kan du kanske ha den ute på dagarna, men inne på nätterna om det är för kallt på nätterna i Sverige nu.

Annars kan du kanske sätta den på ett fat med sten eller lecakulor och hälla på vatten som inte når upp till krukans botten, då ökar ju luftfuktigheten. Sen kan du även låta den stå och dra ett tag vid varje vattning, ca 20-40 min brukar bli lagom, tiden är inte så noga men mer än 1 timme är inte nödvändigt. Sen kan du kanske ge den lite extra ljus också, om du köper lågenergilampor så finns det sådana som har dagsljusspektrum och de funkar i vanliga glödlampshållare. De ska ha en ljustemperatur på 6500 Kelvin (förkortas K) och ljusstyrka runt 2000 - 3500 lumen, ju högre värde desto bättre här på ljusstyrkan.

Min Wildcat flyttade jag också precis när den stod i knopp från ett ljusare och fuktigare ställe till ett mörkare och mindre fuktigt ställe, men den slog ut i alla fall. Den står i full blom just nu och är jättefin. Knopparna är lite sega på slutet, men din kommer nog också slå ut ska du se.

17/9 -07

Jag tror ungefär som Berith, att den behöver ljus men kanske främst att den behöver mer vatten . Att en bulb blir rejält skrumpen i samband med blomning och stängelbildning är ett vanligt fenomen har jag läst (i: Drömmen om evig skönhet av Rittershausen) Bulberna är ju näringsreserver och blomningen tar mycket kraft.

17/9 -07

Plantan har stått på samma plats i fönstret hela sommaren. Jag hade kunnat ha den på balkongen, men där var det redan så mycket annat. Jag dushar plantorna varje morgon och varje kväll. Är jag hemma mitt på dagen brukar de få en dusch då också. Jag duschar alltid så mycket att jag också fuktar ytan på kompsten. De verkar inte ta skada av det. Än i alla fall. Om jag ser att det samlas mycket vatten i ett bladveck brukar jag blåsa bort det. När jag vattnar ordentligt ställer jag ner alla plantorna i badkaret och spolar över dem flera gånger med en 10-15 minuter mellan gångerna. Sist doppar jag dem i en hink vatten med näring i.

Jag misstänkte nästan att det var ljus och vatten som saknades. Det är några andra plantor som också verkar ha stannat av trots att bulberna inte växt fördigt. Jag får genast skaffa lampor helt enkelt.

Ge ditt svar

17/9 -07

Bild

 

Nyckelord: knoppar, Colmanara Wildcat Bobcat

Prata om bilden


Annonsen här nedanför hjälper till med OrkidéPrats serverkostnad.