Råd / Årstider och periodicitet /
Skriv början av artikeln om höstInlägg med höst som nyckelord.
Hej! Jag har aldrig hållt på med växter men har varit sugen att börja. Har ni några tips på lätta saker att börja med är det bara att ösa på med förslag. Men min fråga är nu att jag fick ärva en orkide som tappad alla sina blommor och ser lite torr och ledsen ut (se bild). Har ingen aning hur jag ska ta hand om den. Vad har ni för förslag? (Dag 1 med orkidén).
I dag är jag negativ men tycker inte artikel håller måttet, stavfel (ska jag säga ) naken test tycker jag är oseriöst och så detta med klorofyll. Det finns massor bra artiklar, sök på Phalaenopsis skötsel eller care.
Samma artikel finns på SYS hemsida har påpekat för styrelsen
Hej Noobie! Jag tycker så här: om stänglarna är lite gröna/levande, så låt dem vara (bakom en gardin om du tycker att de är anskrämliga, men de KAN komma igen!). Är de gulnande/torra, så klipp bort, blir bara trist annars. Nu ser jag inte riktigt hur din är planterad, men själv brukar jag passa på när köpe-/present-orkisar blommat över och planterat om dem. Det är förstås en vetenskap i sig, men om du är helt ny går det bra med vilken bark-kompost ("orkidéjord") som helst. Men det är som när jag höll på med andra krukväxter i största allmänhet: ALLA behöver omplanteras typ så snart det gàr (vänta dock tills de blommat klart). Lycka til!!
Dnna Paph. bellatulum köpte jag på Sofiero förra våren. Knoppen som kom då torkade in men i år så lyckades det bättre. Jag gillar prickarna den har. Nu har också min Phrag. Sedenii, jag köpte den från Berrak, slagit ut. Blomman har underbara färger. Det kommer också flera nya skott. Blommorna lyser upp i höstmörkret, liksom min blå Vanda, som blommar än liksom Phrag. Memoria Dick Clements. Stängeln är över metern lång.
Nyckelord: höst, Paphiopedilum, Phragmipedium
Äntligen lite tid för mina orkideer igen. Går och tittar, luktar, sprayar och putsar, möblerar om dem och grupperar - och bara myser.
Har en nyinköpt Nelly Isler som doftar på hela verandan. Lite obestämbar doft, men jag har bestämt mig för att den luktar grapefrukt.
En rosa/röd oncidium som köptes nyligen fick snabbt som attan sätta stänglarna till då den var full med ullöss - snipp, snipp, skölja, rensa, plantera om och hoppas på det bästa. Har inte sett en lus sedan dess, men däremot sätter den nu 2 nya stänglar. Tack för det!
Alla mina bulborkideer har stått ute i sommar och alla har nu stänglar fulla med knoppar på gång. Längtar! Många Phallar är också på gång att blomma och jag bara går och njuter och tycker det är ganska mysigt med höst.
Nyckelord: höst
Mycket fina arrangemang...tjusigt !
Åh, vad fint du gjort! Gillade speciellt det "lantliga" arrangemanget på den första bilden
Så snyggt
Ser verkligen mysigt ut
Wow, vilken inredningskänsla! Vad är det för tapet bakom blomkorgen på första bilden? Den ser spännande ut...
Mvh, I
Tack, vad glad jag blir!
Isis, det är Borås tapeter Falsterbo - den serien har hur mycket fint som helst
Vackert, vackert!
Jag gillar din stil Du vet också hur du ska få orkideerna att glänsa lite extra genom att välja rätt ytterkruka . Mycke vackert !
Tack
Tv-meteorologerna förutspår kyla långt ner i landet, så idag inleddes operation inflyttning från sommarkolonierna. Det kunde ju ha varit gjort på en halvtimme om det inte vore för att jag först ville putsa fönstren, byta till vintergardiner, storrengöra krukor och lecakulor och tvätta av plantorna... så än är det inte helt färdigt, men en god bit på väg, pust!
Inte heller har jag hunnit öppna grindarna för alla bilderna i galleriet, men omkring hälften är gjort. Det är väl en dag i morgon oxå Nu ska det krypas ner med en bra bok och så får vindarna som viner runt knuten stå för vaggsången, de behöver nog inte sjunga länge innan sömnen tar över
Nyckelord: höst, inflyttning
Jag håller med om att det är på väg kallare vindar. I dag var första frostnatten här på nerikeslätten så det var tur att alla mina känsliga plantor var inne i värmen Skönt att göra det ordentligt när man ändå håller på och flyttar inn allt, de ska ju trivas inne också.
Första frostnatten här i Ronneby med, nästan alla är inne från balkongen nu, men var ska man få plats med dem?
/Anders
Samma här, första frostnatten, men jag hade flyttat in mina
redan i lördags. Och jag säger som A G, nu gäller det att hitta
en plats för de nya storvuxna (5 st) Cattleyorna.
Jag tog in de sista igår efter första frostnatten och tur var väl det för senaste natten var det rejäl frost.
Jasså, har ni redan haft frost i söder! Här i Järvsö kommer nog första frosten i natt. Har inga orkidéer ute på nätterna nu men i mitt nya växthus står 35 stycken. Har satt värmen på min +10°. Fullt med tomater och även någon gurka kvar (har skördat 35 gurkor på 3 plantor). En del orikidéer har vuxit mycket bättre än tidigare somrar tack vare växthuset.
Säluttern, samma procedur här. Och det har pågått några dagar, på grund av platsbrist, stuvar jag om, och stuvar om och hänger upp. Några fortfarande kvar där ute, dock inte orkideér. Kannorna har vuxit enormt, och är full med knopp ännu, samt Afrikas blå lilja. Det får nog bli förrådet, Och någon blir nog förpassad till komposten. Orkideérna har mått bra ute, det är många stänglar på gång, många första gångs blommare.
Här har vi just nu kl 21.35 -5 ute... Skrapat rutor på morgonen har jag gjort ett tag nu...
Orkidéerna fick komma in för några veckor sedan men de har fortsatt växa och verkar må bra. Blommor hoppas jag på snart
Det blev lite panik i går kväll, temperaturen var nere på omkring fem ynka plusgrader och vädret var klart, så till och med lådorna med Pleione fick stuvas in. När allt det var färdigt började det i stället att regna och blev ett par grader varmare igen Så frosten har motats bort av Vänern än så länge, men ligger på lur och bara väntar på tillfälle!
Jo jag känner igen detta med plötsligt uppkommen platsbrist... Det pågår även lite renovering i huset, så det rum som jag brukar hålla svalt och som "sluss" för nyinkomna går inte att sätta några i, så var ska nu t.ex. Coelogyne cristata bo tillsvidare... ? Det vore förnämligt att ha tillgång till växthus, så fint det ser ut att vara i ditt, Alf!
Gjorde i år det fatala misstaget att hänga ut orkidéerna för tidigt i trädgården, det var inte bra. Efter en tids värme och efter att noga övervägt om de skulle få ferie i det fria då, insåg jag snart att det inte var ett klokt beslut. Vi drabbades nämligen av återkommande hagelskurar och det gillade inte växterna så klart. Många blev illa åtgångna och fick förmodligen frostskador av de stora hagelkornen. Det blev till en rejäl saneringsomgång på hösten. Min favorit Vanilla imperialis fick sätta livet till. Jättetrist för den hade fått ett nytt rejält sidoskott som gladde mig mycket. Många såg jättetrista ut med sina svartfläckade bulber och blad.
Blomning och tillväxt har dock kommit igång för många av mina ca hundra.
Sep= gul phalhybrid, paphhybrid, fläckig phalhybrid
Okt= Trichophilia tortilis, Zygopetalum,Haraella odorata (blommar kontinuerligt en gång/mån), Oncidiumhybrid, Paph hybrid
Nov= Vit phalhybrid, fläckig phalhybrid nya blommor i toppen av stängeln, Polystachia pubescens, Encyclia cochleata, Haraella odorata, Ludisia discolor som alltid i nov
Dec = Burrageara Nelly Isler,Oerstodella centradenia, Liparis
Hur sköter Du din Haraella ? Jag fick min i oktober då hade den en liten blomma som snabbt ramlade av,efter det har den fått ett nytt blad men inget mer händer !
Hänger högt upp i mitt skåp och får vatten nästan varje dag.
Monika
Nej, inte var det någon höjdarsommar direkt...det eviga regnandet gjorde att nästan inga av mina fick komma ut någon längre tid, endast Coelogyne, Pleoine och Phaius som jag trängde in så gott det gick under tak. Phaiusen, som jag delat i tre, tog ändå stryk och de flesta bladen fick klippas bort när jag tog in dem. Dock har den hämtat sig och skjuter nya skott i alla delningarna, så om något år kanske man kan sanera bort några av de gamla bulberna och få tre fina plantor. Det var synd att inte kunna ha de andra ute, det märks nu att många tänker hoppa över sin höstblomning, fr.a. de som står i rum där fönstren är stängda så här års, så det inte blir någon större temperaturskillnad. Vi får hoppas på en soligare och torrare sommar nästa år!
Frida, jag hade min Haraella i mitt skåp flera år och den blommade fint. Men jag blev för ivrig med vattnandet och framför allt duschade jag den för ofta, i all välmening, men på bara tre dagar blev den brun och dog. Akta så du inte vattnar ihjäl den.
Janne
Ok,Janne,då skall den få lite mindre vatten ! Tack för svaret
Monika
frida 10:
Jag köpte min Haraella för några år sedan, monterad. Jag upptäckte ganska snabbt att det inte skulle hålla för min del att vattna varje dag.
Av den anledningen tog jag till vitmossa i en liten plastburk och planterade i denna. Packade inte mossan alltför hårt, den skall ha en chans att torka upp ordentligt mellan varven.
I våras planterade jag om i bark och vitmossa och den verkar ha trivts bra med detta.
Jag doppar krukan ca var 3:e eller var 4:e vecka: Den hänger ganska nära lysrörsarmaturen i mitt skåp där tempen varierar mellan 20-25 grader. När komposten börjar torka upp lite sprayar jag helt ytligt vatten över växten, men inte så mycket att det går ner i komposten. Så kan jag spraya på varje eller varannan dag fram till nästa baddag./Rosa
Tack
för svaren !
Monika
Så är det höst i mitt orkidéland,, suck, men man får väl hoppas på att den kommer igen nästa år. Tur att några av mina Phallisar fortfarande visar sin bästa sida
Nyckelord: höst
Hejsan allt gött folk som är här!
Jag är ofta inne och läser men har inte skrivit så mycket här den sista tiden. Jag har verkligen haft en down period när det gäller mina orkideer. Då vi har en massa akvarium med malawi som vi har tänkt att utveckla så tar det den mesta tiden. Får se om jag kommer att sälja av en del eller hur det blir. Men Vandorna kommer jag att ha kvar.
Ha en go Söndag!
Kram Malin
Nyckelord: höst
Bryta skott tror jag inte på. Plantans hormonbalans står på tillväxt och det förändras inte av att skott bryts av. Jag skulle antingen låta skotten utvecklas eller försöka ändra på odlingsförhållandena så att plantan förstår att den inte ska växa.
Tänk också på att ganska många orkidéer naturligt har tillväxt även på vintern.
Ok. Då låter jag skotten vara kvar. Men de skott som har kommit fram nu, kommer inte de att växa sämre nu under vintern och kommer det i så fall att spela någon roll för plantan som helhet?
Jag bröt bort ett skott som kom väldigt sent på en Lc Gold digger förra vintern. Tidigt i våras bröt fram ännu ett nytt skott bredvid det som jag tog bort. Plantan verkar inte ha tagit skada. Tvärtom. Det nya skottet är klart kraftigare än det gamla. Fast det är klart, man kan kanske inte kan dra några slutsatser av hur en enstaka planta reagerar.
Om jag får plantora att stanna av och gå i vila, vad händer då med de skott som börjat växa? Växer de klart till våren då?
Usch så plötsligt den kom...hösten är här. Har bara 8° nu kl 22. Hur lågt ska det sjunka? Bar in de flesta plantorna.
Nyckelord: höst
Här är det 10° än så länge. Men jag har mest Pleione ute, och dom klarar sig galant. Dom får stå ute tills frosten nyper dem i bulberna.
Vi har ung, samma grader, jag har kvar cymbidium och snödrottningen ute så länge det går
0.35! Hos mig i Uppsala är det +14°. Fönstret i orkidérummet är öppet som förut… Jag tror att mina orkidéer trivs just nu... /L
Jag har alla plantorna kvar på min balkong som har varit där hela sommaren. Jag tänker inte ta in dom förrän nattemperaturen går under 7-8 grader. Då pratar jag om plantor som Phragmipedium, Laelia anceps v. veitchiana, Paph. druryii, Rhyncholaelia och Dendrochilum tenellum.
Alla utom cymbidium åkte in i går - i natt 9 grader och det ska bli kallare kommande natt.
Det blev 5° som kallast förra natten. Nu är det 7° så det blir kanske ännu kallare i natt. Har Coelogyne cristata och corymbosa, två Cymbidier, Masdevallia och tre Pleione ute nu. Det var bara 11° på dan idag. i går kl 19 satt vi i solen ute och tog ett glas vin i 18° värme, sen sjönk temperaturen som en sten. Har tagit in ett tiotal plantor i huset och tog in ca 40 st i en liten stuga där jag har ställt värmen på min 10°, där blev det 20° på dan så det blir perfekt.
Oj, va jobbigt det låter. Här är det fortfarande varmt och skönt. Just nu (kl 16.30) är det 27° i skuggan och som kallast på natten har vi 18. Det är minst en månad kvar innan vi får någon höstkänning.
Förra natten hade vi som 12,5 lägst utanför ett norrfönster och jag har fortfarande haft många plantor ute. Det har varit en solig och fin dag med nästan 20 grader - men framåt kvällen så slog det om till höstrusk med regn och blåst.
Till min förfäran har temperaturen i kväll redan skjunkit till 10,5 och jag har nu varit ute och provisoriskt tagit in ett antal plantor över natten. En stor Cymbidium, cristatorna, några nobile och kingianum, insigne samt Pleione får vara ute ett tag till.
Det har pendlat mellan 15° och 20° idag, men nu är det 8° - i Uppsala, på min balkong – 5 trappor upp… Tur för er, Mia P!
SMHI : Nu är hösten här. Första delen av septemper blir kall. Risk för frost i hela landet.
Jag hade 2 grader inatt. Ikväll åker allt in i uterummet - där det var 11 inatt trots att isoleringen inte är klar.
Höst kanske, men augusti? Vad jag kommer ihåg var det varmare i oktober i fjol :Z
Gick just en kvällstur med hunden och märkte att något har ändrats utan att jag riktigt hängt med. Plötsligt kom jag på mig själv med att gå och sjunga Tove Janssons Höstvisa - "dagarna mörknar, minut för minut"... Sommaren håller ju på att gå över i höst! Kvällen var mörkblå över havet istället för rosa, fladdermössen pilade fram och tillbaka ovanför oss, vildmorot och johannesört har för länge sedan avlöst prästkragar, blåklockor och måror. Jag huttrade och drog upp jackan till hakan. Tänkte att nu är det lång tid tills vårens första orkidé tittar fram. Vilken tur då att jag har så många inne i värmen som kan lysa upp och sysselsätta mig när naturen utanför vilar.
Nyckelord: höst
Jag hade också lite höstkänsla idag, första gången för säsongen. Vilket som vanligt gav blandade känslor, vemod och harmoni i nån slags stillsam dragkamp.
Håller också med om slutklämmen - det är på hösten och vintern som invandrarorkisarna får sitt fulla värde. På sommaren drunknar dom i annan grönska.
Jag håller med er, det var faktiskt lite höstkänsla idag. Luften var lite högre och inte lika fuktig som den har varit den senaste tiden. Det får dock inte vara höst ännu, nu ska jag ha en vecka sensommarsemester.
Jag med! Ska på semester till Sverige. Längtar. Så jag håller med dig, Tiger: Ännu en liten veckas sommar kan vi väl få innan man måste inse allvaret och lämna sin fladdrande sommartillvaro.
Jaaa, höstigt känns det, och det brukar jag verkligen tycka om - men nu känns det för tidigt och för snålt med sommar. Det var verkligen välfunna ord, Lassse: "vemod och harmoni i nån slags stillsam dragkamp", precis på kornet!
Jag har slutat skugga mina - solen är svag och dagarna korta. Tror att plantorna behöver allt ljus dom kan få.
Hej Tobbe,
Runt höstdagjämningen bör solstyrkan vara som i tropikerna. Då kan man odla som det står i beskrivningarna om hur de växer vad gäller solljuset. Mellan vårdagjämning ( slutet av mars) och höstdagjämning (slutet av sept) har vi ju starkare sol och måste se upp med för mycket sol. Motsatta tiden (nu snart) kan plantorna behöva tillskottsljus. Allt det där vet du ju. Jag menar alltså att plantor som Dendrobium, Cattleya, Cymbidium m fl nu trivs jättebra i söderläge utan skuggning. De andra klarar säkert söderläge också men man får ju prioritera om man har många krukor. Med kring 80 krukor måste jag sprida ut dem i hela huset.
Så här har jag just nu:
I söder
Vanda, Ascocentrum, Rhyncostylis, Dendrobium, Cattleya
I öst och väst
Oncidium, Paphiopedilum, Eria, Angraecum, Miltassia, Coelogyne, Tricopilia, Odontoglossum, Aerangis
I norr
Bulbophyllum, Phalaenopsis, Ludisia
Ute i söder
Cymbidium, någon Coelogyne och D kingianum
Hälsningar från Alf i Järvsö
Det var intressant att höra om omflyttningar och väderstreck! För mig är det så "bakvänt", jag har det ljusast åt norr för där är ett stort öppet fält (kohage) och på sommaren skuggigast åt söder där det växer höga träd. När dessa nu börjar glesna ur blir det dock mer "normalt" söderläge och för ljust för en del som stått där under sommaren. Det blir ett slags inomhuskretslopp i jakt på bästa ljusplatserna allt efter årstiderna, med vissa huvudbryn vid årets vändpunkter. Plötsligt blir det överfullt på en del håll och nästan tomt på andra
Tack för alla kloka tips,jag saknar helt naturlig skugga då vår tomt endast är 1 1/2 år gammal.I vår gamla lägenhet var det raka motsatsen,östläge med fullt av träd utanför.Det är inte lätt att vara amatör botaniker.
Tur att en annan bara har en liten lägenhet med fönster enbart åt öster, det blir mindre flyttande då
Odlar själv i genomskinliga plastkrukor; det är lättast att hålla koll på rötterna och vattningen då och dessutom får rötterna lite ljus. För att komma till din fråga: Redan vintersolen kan vara stark i ett söderfönster. Stack ner fingret i några solbelysta söderkrukor en vinterdag, det kan bli överraskande varmt.
Jag börjar skugga i slutet av Mars början av April. Har dock allt i ytterkrukor som skyddar en del mot värme.
Börjar allt lugna ner sej lite i trädgården. Jag har flyttat om perenner, rensat, städat och sått lite fröer. Det mesta av orkideérna är inflyttade i mitt nystädade skåp och nu börjar de få lite mera tid och uppmärksamhet. Sommaren är härlig men nog tycker jag att hösten på många sätt är ändå bättre.
Idag har trots regnet varit en bra dag. Efter en timmes skogspromenad kom jag hem med en korg full av trattkantareller. Åh så härligt! Att en kall vinterkväll få avnjuta höstens läckerheter. Äta egen plommonmarmelad på mackan till frukost och att ha tid att pyssla med alla mina orkideér. Det är livskvalité det!
Nyckelord: höst
Visst är hösten skön, jag håller med dig Ninalina, speciellt när dagarna har så här lagom temperatur för att man ska orka få nå't gjort ute. Det är gott att ta undan förvuxet och överblommat, få klippa ner lite, och börja drömma om nästa års stordåd Aldrig är väl ens trädgård så vacker som på vintern när den är ett vitt ark att måla sina drömmar på...
Och att gosa in sig under mörka kvällar med nåt gott för smaklökarna, en ny stickning, en och annan katt i knät, en trave olästa böcker, lite ljuslyktor. Hösten har en sån skön vila över sig, och livskvalité är väl bl.a tid för vilsam njutning
Jahapp. Tempen kryper neråt utanför fönstrena och jag står i valet och kvalet ang. inskolning av orkideérna ute på terassen. Har kört hårda skolan med dom med mycket varierande temp och fuktighet under sommaren (finns det något annat att göra egentligen? och hoppas att jag lyckats chocka igång en del av dom.
Kanske Zygopetalumen orkar blomma i år? Den struntade i det förra vintern och det var synd.
Mina dendrobiums verkar ha trivts en del iaf eftersom nya bulber har ploppat fram som ser lovande ut.
De flesta phalaenopsisarna ser rätt fula ut i blad (solbrända) men jag försöker se positivt på saken. En jämnare temperatur kickar förhoppningsvis igång dom snart.
Masdevallian är ett bekymmer i sig. Nya blad har kommit men den är nog inte optimalt placerad för den är inte så värst frodig.
Lite glädjeämnen har jag iaf. Min ascocenda har fått en stängel och det börjar se mycket lovande ut. Mina phal. Liodora har också börjat producera nya blad och förhoppningsvis kommer det nya blommor.
Det var dagens svammel!
//Jojjo
Härligt att det kommer en stängel på din ascocenda.!!Vad är det för sort? Håller tummarna att det inte blir någon mer tragedi som för HannaPanna. Min stängel på Thai Lemon är bara en halv cm ännu men den ser inte ut som någon luft-rot i allafall.
Äntligen får man höst! Har aldrig förut sett fram mot en höst! Meh har aldrig haft så många orkidéer tidigare heller! NU vaknar man liksom till och upptäcker trinda bulber med antydning till stänglar, blomknoppar, keikis som växt till sig och nu kan navlas av mm.
Min Ascocenda är en Suksamran Starlight. Orange blommor alltså.
Luktar inget men den verkar trivas!
Har satt en ny "rosett" (eller vad de nu heter) så nåt rätt gör jag!
Hej Jojjo!
Är helt ny på orkidéprat (07 08 02). Skriver till dig eftersom du bor i Skattkärr och jag i Kristinehamn.Jag har ännu så länge endast tre orkidéer, en Brudorkidé (vet inte namnet), en Zygopetalum och en Miltoniopsis-hybrid. Var köper du dina orkidéer? Har inte en aning om vart jag får tag i plantor, bara vanliga blomsterbutiker och de har inte så stort utbyd och vet väldigt lite om de växter de säljer.
Mvh
Birgitta
Hej Birgitta!
Finns det något Bauhaus eller Hornbach inom rimligt avstånd? De kan överraska med en del fina orkidéer för riktigt överkomliga priser ibland. Du får ju självklart inga namnade plantor - men....för 59, 79 eller 99 kr kan det ibland kvitta.
Hösten är helt uppenbart här nu. Det regnar varje dag och löven har fallit från de flesta träden.
Dock har inte mina Pleione riktigt fattat att det är kallt än. De har fortfarande gröna blad och jag tror till och med att bulberna fortfarande växer. Menmen, tyvärr kom de i jord ganska sent i våras så deras rytm kanske har rubbats en del.
Min Cattleya forbesii som blommade för några veckor sedan börjar nu få nya rötter. Jag såg idag en litet rot som börjat skjuta fram vid sidan av den nyaste bulben. På samma sida kan jag också se att anlaget till ett nytt skott har börjat synas.
Det förra skottet sköt fram i våras och då växte också rötterna. Rötterna slutade sedan växa före blomningen. Min fundering är att plantans rötter kanske börjar växa först, sedan kommer det nya skottet och redan före det nya skottet är klart är rotbildningen färdig.
Det vore bra om det nya skottet inte sköt fram redan nu, för ljusmängden kommer ju minska framöver. Förhoppningsvis växer bara rötterna fram till januari-februari.
Jaja, vi får se vad som händer!
/ Björn
Nyckelord: höst, Pleione, Cattleya forbesii
Hej Björn
På tal om rötter och bulber så har jag sett på båda min;Slc Apple Blossom och C.Portia att de får både rötter och bulber nu, de nya bulberna kanske kom något tidigare, men då är ju Slc:an vårblommande men Portian är ju väldigt sen-blommande och så är det ju vår nu, men som människa tror man ibland att det är vinter då det var snöstorm ett tag på morgonen
Härlig kommers mellan oss medlemmar. Några av alla varor:
Var söndag och onsdag är det auktion, om vi medlemmar vill. Alla kan lägga upp objekt. Läs mer.
Auktionsklockan var 14:37:55 när sidan laddades.
Det finns just nu inga aktuella auktioner.
Beställ orkidéer tillsammans med andra OrkidéPrat-medlemmar.
Det finns inga aktuella sambeställningar just nu.
Alla medlemmar kan lägga till evenemang i kalendern. Läs mer.
Det finns just nu inga evenemang inskrivna för de närmaste dagarna.
Alla aktuella & framtida evenemang
Prata orkidéer med OrkidéPrats medlemmar, i 'verkligheten'.
Vi pratar inte bara. Här är exempel på saker vi gör tillsammans:
Projekt Paphiorangis. A.k.a. "The Fantastic Paphiorangis Project Of 2009". Vi odlar Aerangis och Paphiopedilum och derar med oss av våra erfaranheter.
Projekt Ulla. Cypripedium-odling i grupp.
Projekt Flaskbarn. Från små, små fröplantor till blommande orkidéer.
Projekt Cattleya. Vi odlar Cattleyor tillsammans, men var för sig. Vem får första blomningen?
Svenska Orkidésällskapet (SOS) verkar för att främja orkidéintresset i Sverige samt för att skydda alla orkidéer.
Bli medlem och få tidningen ORKIDÉER 6 gånger per år. Kontakta Malin som är medlemsansvarig:
Solstråle här på OrkidéPrat,
skicka e-post,
besök orkidesallskapet.se
Cattleya-kurs
Mikael Gustafsson bjuder in oss alla att ta del av hans stora kunskap om släktet Cattleya och dess odling.
Hela kursen i PDF för nedladdning / utskrift (2MB)
Moment 1: Välkomna till Cattleya-kursen
Moment 4: labiata, jenmanii, lueddemanniana
Moment 6: percivaliana, schroederae
Moment 8: warneri, warszewiczii var Sanderiana, bowringiana, skinneri
Du får använda vissa texter och bilder på OrkidéPrat fritt.
Ansvarig utgivare: Björn Johansson, www.neovita.com/orkideer
Info om neovita, policy kring sekretess och cookies, kontaktmöjligheter