Höstsol

5/10 -06

Har nyligen börjat odla i fullt söderläge.När tycker ni att man kan sluta skugga plantorna.Jag menar när är solen klen nog?

Nyckelord: sol, höst

5/10 -06

Jag har slutat skugga mina - solen är svag och dagarna korta. Tror att plantorna behöver allt ljus dom kan få.

5/10 -06

Hej Tobbe,
Runt höstdagjämningen bör solstyrkan vara som i tropikerna. Då kan man odla som det står i beskrivningarna om hur de växer vad gäller solljuset. Mellan vårdagjämning ( slutet av mars) och höstdagjämning (slutet av sept) har vi ju starkare sol och måste se upp med för mycket sol. Motsatta tiden (nu snart) kan plantorna behöva tillskottsljus. Allt det där vet du ju. Jag menar alltså att plantor som Dendrobium, Cattleya, Cymbidium m fl nu trivs jättebra i söderläge utan skuggning. De andra klarar säkert söderläge också men man får ju prioritera om man har många krukor. Med kring 80 krukor måste jag sprida ut dem i hela huset.
Så här har jag just nu:
I söder
Vanda, Ascocentrum, Rhyncostylis, Dendrobium, Cattleya

I öst och väst
Oncidium, Paphiopedilum, Eria, Angraecum, Miltassia, Coelogyne, Tricopilia, Odontoglossum, Aerangis

I norr
Bulbophyllum, Phalaenopsis, Ludisia

Ute i söder
Cymbidium, någon Coelogyne och D kingianum

Hälsningar från Alf i Järvsö

5/10 -06

Det var intressant att höra om omflyttningar och väderstreck! För mig är det så "bakvänt", jag har det ljusast åt norr för där är ett stort öppet fält (kohage) och på sommaren skuggigast åt söder där det växer höga träd. När dessa nu börjar glesna ur blir det dock mer "normalt" söderläge och för ljust för en del som stått där under sommaren. Det blir ett slags inomhuskretslopp i jakt på bästa ljusplatserna allt efter årstiderna, med vissa huvudbryn vid årets vändpunkter. Plötsligt blir det överfullt på en del håll och nästan tomt på andra

5/10 -06

Tack för alla kloka tips,jag saknar helt naturlig skugga då vår tomt endast är 1 1/2 år gammal.I vår gamla lägenhet var det raka motsatsen,östläge med fullt av träd utanför.Det är inte lätt att vara amatör botaniker.

5/10 -06

Tur att en annan bara har en liten lägenhet med fönster enbart åt öster, det blir mindre flyttande då

25/2 -07

Odlar själv i genomskinliga plastkrukor; det är lättast att hålla koll på rötterna och vattningen då och dessutom får rötterna lite ljus. För att komma till din fråga: Redan vintersolen kan vara stark i ett söderfönster. Stack ner fingret i några solbelysta söderkrukor en vinterdag, det kan bli överraskande varmt.

25/2 -07

Jag börjar skugga i slutet av Mars början av April. Har dock allt i ytterkrukor som skyddar en del mot värme.

För att svara på frågor och skriva kommentarer, Logga In eller Bli Medlem Nu.

Annat av Lycaste:   Frågor · Dagbok · Bilder · Önskningar · ButikAnnonsen här nedanför hjälper till med OrkidéPrats serverkostnad.