Råd / Ljus /

Skriv början av artikeln om Sol

Nyckelord: Sol

Inlägg med Sol som nyckelord.

14/8 -16

Sensommarsol

Hörni ljusexperter! Visst är väl solljuset som starkast tidigt på våren, när jorden är som närmast solen? Och så blir det svagare.
Borde inte Cattleyor och andra solälskare nu i mitten av augusti kunna tåla solen utan att behöva skyddas mot den som i våras?

Nyckelord: Solskydd, Sol, Cattleya

14/8 -16

Att plantor behöver skydd på våren beror på det uppehåll av solljus som vi alla tvingas genomleva i den kalla nord, sedan tillvänjs de under vår-sommar men i mångt är det för de ljusälskande frågan om att inte får för höga temperaturer vid bladen, så rejäl luftcirkulation gör att de klarar mera sol (förutsatt att de ska ha direkt solljus alls). Tvärtemot vad folk tror så är solen inte närmast under sommaren utan i januari, samt längst ifrån vid midsaommar
http://www.smhi.se/kunskapsbanken/avstan...

Ge ditt svar

Tror ni att det släpper igenom tillräckligt med ljus för att orkisarna ska må bra?

Dom är nu skyddade från direkt solljus eftersom jag har solen på hela dagarna i detta fönster.

På bilden är inte solen på fönstret för tillfället.

Nyckelord: bakplåtspapper, sol, skugga

18/9 -14

I ett fönster som får direkt sol på sommaren borde det fungera, på vintern kan det kanske bli lite väl mörk... men antar att du inte kommer ha solskydd då. :P
Jag har som solskydd till mina orkidéer satt upp ett myggnät mellan glasen i fönstret, det bryter den direkta solen bra och är inte så påtagande i fönstret.

18/9 -14

Nej, på vintern får det vara "öppet":)

Ge ditt svar

14/2 -10

Februarisol

Jag börjar undra om solen redan börjar bli så stark att mina Phallar måste skyddas lite? Här i södra Dalarna har vi haft dagslång sol i flera dagar, härligt, men jag undrar över mina sydvästfönster som har sol nästan hela dagarna. Vad tror ni, när brukar ni börja skugga?

Nyckelord: Sol, ljus

Ge ditt svar

De nyaste bladen på min ena Vanilla, de kommer på ett sidoskott, är betydligt ljusare än de ursprungliga. Har försök läsa på här lite men är ändå inte säker, är det för lite eller för mycket sol när bladen blir ljusare? Annan orsak?

Nyckelord: ljusa blad, Sol, Vanilla

25/9 -09

När bladen på Vanilla är nya är de lite ljusare och mjukare, de mörknar lite när de mognar och blir styvare. Annars betyder ju generellt att du får mörka blad under lägre ljus (plantan producerar mer klorofyll för att kompensera) och ljusare blad då de får mer ljus. Vanilla trivs bra under ganska mycket ljus (dock ej direkt sol) så den mår säkert bra.

25/9 -09

Tack valkyrie! Jag funderar också över det där med direkt sol... Jag har Vanillan i köksfönstret mot sydost, med en vit gardin för och det betyder att det förstås inte blir riktig skugga. Den har inte växt så mycket, jag undrar om det har varit för mycket "halvsol" ändå? Står på en stort fat med lecakulor och vatten, så jag hoppas att fuktigheten räcker.

25/9 -09

Jag vet inte om den har fått för mycket sol, min verkar svara mer positivt på mer ljus... en vit garin skyddar säkert ypperligt. Min växer så det knakar i nordöst fönstermen under tilläggsbelysning... den har vuxit säkert en halvmeter sedan i våras... växer ca 1 meter per varmsesång och står sedan mer eller mindre still under vintern (kylan antar jag)..

Ge ditt svar

8/9 -08

höstsolen

den sol vi har kvar nu, är den skadlig för orkidéer?

Nyckelord: sol

9/9 -08

puff

9/9 -08

vilken sol?
jag skulle t.ex. ännu inte placera mina phalaenopsisar nu ännu i ett söderfönster om jag skulle ha ett sådant. Men inte vet jag säkert hur det egentligen är jag har bara lyckats bränna mina på våren.

9/9 -08

såfia jag låter dom inte stå i ihållande sol. och solen är inte så varm längre. vet någon annan om det är en fara i solen för dem nu?

9/9 -08

Då är det knappast någon fara om du ändå skyddar dem mot solen

9/9 -08

tackar såfia

12/9 -08

Beror ju på vad du har för fönster! Ett modernt energiglas tar alldeles för mycket av ljuset i min smak.

12/9 -08

jag har ett vanlig glasfönster mot söder.

12/9 -08

en-, två-, eller treglas?

12/9 -08

tre glas? två stycken har jag. Hur så?

12/9 -08

ett vanligt fönsterglas tar bort ca 10-30 % av ljusintensiteten beroende på tjocklek och kvalite.
dvs två glas skyddar mer och tre ännu mer!
Energiglas omvandlar delar av ljusspektrat till värme, främst de våglängder vi inte uppfattar men som kan bränna orkideer, (UV och IR delen)

Två fönsterglas utan något energiglasbehandling skyddar inte orkideer vid full sol en varm dag. Tänk på att i ett söderfönster kan det lätt bli över 30 grader, även nu, om luften står still och solen gassar.

12/9 -08

okej. men lite sol skadar väl inte? blir den för intensiv så skyddar jag med persien.

12/9 -08

Ingen fara med lagom med sol!

12/9 -08

då är det inte risk för srkuvade blad då som de blir när de får sol på sig?

12/9 -08

skruvade blad????

Inget med sol att göra vad jag vet!
Bild????

12/9 -08

kan jag väl fixa här är ett. två bilder på samma blad.

12/9 -08

nästa bild. varför har detta bladet blivit så om det inte är för solen?

12/9 -08

Magnus Anderlund nu har du två bilder, vad tror du är orsaken om inte solen?

12/9 -08

Jag tror att bladet har försökt vrida sig mot ljuset/solen.

12/9 -08

är det ovansidan som vill ha ljuset/solen på sig då?

12/9 -08

Ja

12/9 -08

okej, jag trode det var hela bladet, oavsett vilken sida.

Ge ditt svar

27/5 -08

Solskydd ...

Jag skulle vilja ha lite roliga ideér om solskydd till fönstrena och då i första hand på material som man oftast har liggandes hemma !

Nyckelord: sol

27/5 -08

Jag brukar använda genomskinliga tallriksunderlägg/bordstabletter i plast. Funkar bra. Gardinspets tillklippt för fönstret funkar också. Sätt fast med häftstift... Knep från fattig student

Ge ditt svar

5/10 -06

Höstsol

Har nyligen börjat odla i fullt söderläge.När tycker ni att man kan sluta skugga plantorna.Jag menar när är solen klen nog?

Nyckelord: höst, sol

5/10 -06

Jag har slutat skugga mina - solen är svag och dagarna korta. Tror att plantorna behöver allt ljus dom kan få.

5/10 -06

Hej Tobbe,
Runt höstdagjämningen bör solstyrkan vara som i tropikerna. Då kan man odla som det står i beskrivningarna om hur de växer vad gäller solljuset. Mellan vårdagjämning ( slutet av mars) och höstdagjämning (slutet av sept) har vi ju starkare sol och måste se upp med för mycket sol. Motsatta tiden (nu snart) kan plantorna behöva tillskottsljus. Allt det där vet du ju. Jag menar alltså att plantor som Dendrobium, Cattleya, Cymbidium m fl nu trivs jättebra i söderläge utan skuggning. De andra klarar säkert söderläge också men man får ju prioritera om man har många krukor. Med kring 80 krukor måste jag sprida ut dem i hela huset.
Så här har jag just nu:
I söder
Vanda, Ascocentrum, Rhyncostylis, Dendrobium, Cattleya

I öst och väst
Oncidium, Paphiopedilum, Eria, Angraecum, Miltassia, Coelogyne, Tricopilia, Odontoglossum, Aerangis

I norr
Bulbophyllum, Phalaenopsis, Ludisia

Ute i söder
Cymbidium, någon Coelogyne och D kingianum

Hälsningar från Alf i Järvsö

5/10 -06

Det var intressant att höra om omflyttningar och väderstreck! För mig är det så "bakvänt", jag har det ljusast åt norr för där är ett stort öppet fält (kohage) och på sommaren skuggigast åt söder där det växer höga träd. När dessa nu börjar glesna ur blir det dock mer "normalt" söderläge och för ljust för en del som stått där under sommaren. Det blir ett slags inomhuskretslopp i jakt på bästa ljusplatserna allt efter årstiderna, med vissa huvudbryn vid årets vändpunkter. Plötsligt blir det överfullt på en del håll och nästan tomt på andra

5/10 -06

Tack för alla kloka tips,jag saknar helt naturlig skugga då vår tomt endast är 1 1/2 år gammal.I vår gamla lägenhet var det raka motsatsen,östläge med fullt av träd utanför.Det är inte lätt att vara amatör botaniker.

5/10 -06

Tur att en annan bara har en liten lägenhet med fönster enbart åt öster, det blir mindre flyttande då

25/2 -07

Odlar själv i genomskinliga plastkrukor; det är lättast att hålla koll på rötterna och vattningen då och dessutom får rötterna lite ljus. För att komma till din fråga: Redan vintersolen kan vara stark i ett söderfönster. Stack ner fingret i några solbelysta söderkrukor en vinterdag, det kan bli överraskande varmt.

25/2 -07

Jag börjar skugga i slutet av Mars början av April. Har dock allt i ytterkrukor som skyddar en del mot värme.

Ge ditt svar

Hej,
Kommer att ställa ut mina 2 stora Cymbidium på balkongen under sommaren. Ibland kan solen bli väldigt star där på eftrmiddagen -från ca kl 15.30 är det sol tills solen går ner. Och detta borde bli för mycket för Cymbidium...

Jag skulle behöva skugga men har inte möjlighet att sätta upp parasoll eller markis.

Jag funderar på att hänga upp en fiberduk för att sila solljuset lite. Tror ni att det räcker eller ska jag använda något annat material för skuggning? Har sett att det finns något som heter silverväv och att det även finns säckväv. Men säckväv ger väl kanske för mycket skugga? Det som jag använder kommer ju att sitta där hela dagarna eftersom jag inte är hemma när solen dyker upp och kan sätta upp solskyddet då.

Mvh
Kristina

Nyckelord: Skugga, sol, ljus, Cymbidium, skötsel

17/5 -06

Fiberduk ger alldeles lagom skugga. Om du vill kan du ju lägga den dubbel.

mvh

17/5 -06

Vad bra! För fiberduk har jag hemma! Tack!
Mvh
Kristina

17/5 -06

Hej

Varför skugga en Cymbidium?
Efter tillvänjning klarar dessa ful sol hela dagen.

MVH
Tommy

17/5 -06

Tommy, så du tror inte att bladen blir brända? Det skulle vara skönt om det är så att den tål stark sol...det skulle förenkla för mig ;D
mvh
Kristina

17/5 -06

Hej

Alla jag känner som odlar detta släket har dom i full sol. Dom brukar börja i ett skuggit läge i maj för att succesivt ge plantan mer ljus. I mitten på juni är plantan härdad och kan ta full sol.

/Tommy

17/5 -06

Vad bra Tommy, då försöker jag göra så jag med.
Tack!
Mvh
Kristina

Ge ditt svar

25/3 -06

25/3: Vårsol

Börjar bli orolig för att bränna mina blommor. Rullar ner persiennerna för säkerhets skull.

Nyckelord: Sol

Du kan se ett skräckexempel i mitt galleri på vad som händer om man slarvar med att rulla ner... och den skadan kom ändå till i februari då jag personligen i alla fall inte tyckte att solen var särskilt generös!

26/3 -06

OJ
Det såg inte så kul ut. Jag kanske ska vara mer rädd för solen än jag trodde.
Fast solen gör mig gladare så jag ska inte klaga. Det går ju alltid att skugga men det är svårt att få sol en molnig dag.

Det ser nog värre ut än vad det är i detta fall, rötterna har aldrig sett lyckligare ut och det är en förgrening på väg på stängeln. Det kan ju dock vara värt att hålla ett öga på solen om man vill behålla bladen på sina orkidéer hela och gröna... Sen är det nog olika för olika orkidéer - den phalaenopsisen som farit så illa av solen har GIGANTISKA parabol-blad som solen väl har gassat på.

Ge din åsikt