Råd / Ljus / · Skuggning /

Skriv början av artikeln om Solskydd

Nyckelord: Solskydd

Inlägg med Solskydd som nyckelord.

14/8 -16

Sensommarsol

Hörni ljusexperter! Visst är väl solljuset som starkast tidigt på våren, när jorden är som närmast solen? Och så blir det svagare.
Borde inte Cattleyor och andra solälskare nu i mitten av augusti kunna tåla solen utan att behöva skyddas mot den som i våras?

Nyckelord: Sol, Solskydd, Cattleya

14/8 -16

Att plantor behöver skydd på våren beror på det uppehåll av solljus som vi alla tvingas genomleva i den kalla nord, sedan tillvänjs de under vår-sommar men i mångt är det för de ljusälskande frågan om att inte får för höga temperaturer vid bladen, så rejäl luftcirkulation gör att de klarar mera sol (förutsatt att de ska ha direkt solljus alls). Tvärtemot vad folk tror så är solen inte närmast under sommaren utan i januari, samt längst ifrån vid midsaommar
http://www.smhi.se/kunskapsbanken/avstan...

Ge ditt svar

Tror ni man kan använda sådan här "fönsterfilm" för att skydda orkisarna ifrån brännande sol i fönstrena?
http://www.unikdekor.se/list_varugrupp.a...

/Mvh, I

Nyckelord: fönsterfilm, Solskydd

28/2 -15

Det kan du helt säkert göra. Men ha bara en lite remsa som täcker bladen nertill på fönstret. Blommor klara sig ganska bra i solljus

28/2 -15

Tack, ja det finns ju blommor som börjar dofta så fort solen tittar fram!
/Mvh, I

28/2 -15

Jag använder en som påminner om 'vinterfrost' i sydösterfönster. Den släpper igenom rätt mycket ljus. Jag har Paphiopedilum i det fönstret vilka iaf inte kräver så starkt ljus.

28/2 -15

Jag köpte genomskinliga tallriksunderlägg på ikea med gröna blommor på & ställde i nederkanten av fönstret så det nedersta på noplisarna inte fick den heta solen direkt på sig. Fungerade hyfsat bra faktiskt i somras.

Ge ditt svar

10/9 -09

Solskydd???

Hej är det någon som vet hur man kan göra ett snyggt solskydd så att jag slipper brännskader på mina blad tacksam för all hjälp:)

Nyckelord: Solskydd

10/9 -09

finns ju färdiga att köpa i butik

10/9 -09

Blomtjuven, vilka tänker du på? Jag har iofs hittat genomskinliga "tallriksunderlägg" av plast som fungerar bra, tror jag i alla fall. När solen är som starkast tar jag två stycken och ställer mot fönstret. Men de är lite för små, skulle gärna vilja hitta något i större format.

10/9 -09

Jag har köpt solfilm. Den påminner om den som man sätter på bilrutorna fast den här är tjockare och inte rökfärgad utan finns i olika mönster och frostningar. Dessutom en dröm att få upp på fönstren i förhållande till solfilmen!

Solfilmen hittade jag hos färgaffären, en Coloramabutik, den finns på metervara och kostade runt 120-140 kr/m tror jag.
Jag har haft min film i två år nu, fungerar jättebra!

Jag har tallriksunderlägg i bast(tror jag det är?)och det fungerar utmärkt.

10/9 -09

Jag har sådana här fönsterskärmar. Fungerar utmärkt.
http://www.svenssons.se/mobler/1055-kok/...

Men hörni, borde man inte kunna ta bort skärmarna snart eller? Solen är ju inte så stark längre.

10/9 -09

Kajsan: Åh Va bra med den länken! Har sett sådana skärmar men inte hittat vart de kan köpas

10/9 -09

Zinzol: Jag har dock inte köpt mina därifrån. De finns på Designtorget också tex.

10/9 -09

Jag har köpt ett dekorativt och mycket tunnt papper från en konstnärsaffär.

10/9 -09

Kajsan, jag har bara skydd mellan 11 och 13 i mina söderfönster nu,
men jag har ju bara Cattleyorna nära fönstret, phallarna står lite längre ifrån.
Det blir fortfarande ganska varmt närmast rutan, så jag kör min stora fläkt under
den tiden för att kyla ner bladen.

10/9 -09

Tack Zinzol, jag ska pröva solfilm till nästa sommar. Jag har de som finns på Designtorget också, de är fina, men några Phallar har fått rutiga solskador! Så därför började jag kombinera de skydden med plastunderläggen. Men det blev ett väldigt plockande och flyttande, har fönster åt alla håll med mycket sol på sommaren.

10/9 -09

Tack för alla tipsen:) Jag har bordstabletter nu i bast men jag får ändå lite solskador kanske ska testa solfilm för jag har bara söderfönster

11/9 -09

Kajsan: Ok! Får hålla ögonen öppna mao

Ingegerd15: Ajdå det vill man ju inte ha precis på dem! Den solfilmen jag har är frostad med en bladranka i där "frostningen" är är blankare, eller hur jag nu ska uttrycka det och jag har inte haft någon solskada alls på några av de plantorna som stått bakom filmen.
Jag sätter upp filmen på våren när solen örjar bränna och sedan får den sitta där över hela sommaren och sedan är det bara dra loss filmen, den fastnar inte ens trots att den suttit i solgasset en hel sommar.

11/9 -09

letherneck: Det är svårt att bara ha solskydd mellan 11 och 13 när man är på jobbet hela dagarna. Jag tänkte ta bort mina helt om typ en månad, det borde väl funka eller? Jag har alla mina plantor nära fönstren, inga i söderfönster dock. Jag har inga fläktar dock men bor i ett hus med självdrag så jag litar på att de inte helt täta fönstren fixar lite luftcirkulation.

Ge ditt svar

Södersolen börjar tära på mina cattleyor nu....såg just att en av dem fått brännskador och att blomskidan blivit brun. Dessutom har zyggen som växer så det knakar också fått lite brännskador, t o m ascocendorna är i riskzonen (fast dom har halvt om halvt flyttat ut på den inglasade balkongen, så det är mycket bättre nu).

Har ni några tips på snygga lösningar av solskydd? Vill helst inte använda persienn utan bygga eller sy mig något käckt.

Nyckelord: solskydd

Det finns en del tunna vita tyger, IKEA rekommenderas, där man kan få tag i det för ca 3 kr metern om man har tur.
Jag har nåt mysko jag hittade hemma hos föräldrarna, det ser ut som vlieselin (hur det nu stavas, och för er som vet), och då det är liiiite för kort, och min persienn har havererat en bit ner i fönstret, så sitter det helt enkelt uppsmäckt med tejp.

30/4 -07

När Troll nämner vlieselin kommer jag att tänka på att det finns väldigt snygga pappersark som är nästan som tunt tyg, ibland med dekorativa växtdelar som mönster. Kolla specialaffärer som t.ex. Panduro eller hobbybutiker. Så brukar det finnas liknande "papperstyg" billigt på t.ex. Jysk, och fördelen med sånt är att man inte behöver kanta och fålla osv. Jag har satt "tallriksunderlägg", rektangulära av naturpinnar med lite mellanrum, nertill mellan rutorna i mitt söderfönster, det blev inte så dumt. Men nu har träden fått löv så jag kan börja ta upp persiennen och kanske ta bort de skydden oxå. I ett annat fönster brukar jag sätta en tunn mönstrad gardin mellan rutorna, men det visade sig att en phal sedan hade samma mönster på ett av bladen, så de hålmönstren var lite för stora!

Jag kör med solkyddskräm från Nivea. Solskyddsfaktor 6 räcker nu på våren.

30/4 -07

Och Raybans till blomstren?

Plötsligt ser jag men mystisk person med skepparkrans och pilotbrillor gå och noggrant smörja bladen på sina orkideer med solkräm...

30/4 -07

Jag har klistrat upp ett lager bakplåtspapper. Vi får se hur det går

Troll--> Du anar inte hur nära du är sanningen.

Något skrämmande, kanske?

Ge din åsikt