Råd /
En av de viktigaste faktorerna vid orkidéodling är belysningen. En orkidé kan överleva det mesta men för att blomma bra behövs en viss mängd ljus. Om man odlar orkidéer inomhus är oftast ljuset inte tillräckligt förutom under sommaren. Om man vill lyckas med sin odling får man antingen välja plantor som...
arter utan mycket ljus (1) energiglasfönster (1) footcandles (2) ljus (91) ljusmätare (4) lumen (4) lux (5) sol (10)
Ett bekymmer, fram för allt på vintern, är att ljuset inte räcker till. Det finns dock bra lampor som kan komplettera solens svaga strålar.
belysning (100) dagsljuslampa (2) färgtemperatur (2) glödlampor (1) halogen (5) lampa (15) LED-belysning (3) lysrör (25) lysrörsarmatur (4) metallhalogen (7) Osram (5) tilläggsbelysning (8)
För mycket ljus kan bränna bladen. Här diskuteras hur vi kan minska ljuset för att få bra miljö.
persienn (1) skuggning (5) solskydd (4) stark sol (1) södersol (1) vidbränd (1)
Letar efter en orkidé som vill ha jämn fuktighet, ljust (ca 3000 lx), gillar att växa i exempelvis vitmossa eller annan mossa, trivs i rumstemperatur och blommar tacksamt. Har kollat upp och funnit att dessa egenskaper stämmer bra in på Masdevallia och Phragmipedium. Dock har jag även fått uppfattningen att dessa släkten tenderar till att vara ganska kinkiga. Vet att de flesta Masdevallior vill ha lägre temperaturer än rumstemperatur vilket jag inte kan åstadkomma just nu.
(Den tänkta plantan ska odlas i en mossklump placerad i en cylinderformad vas med ett ca 15 cm tjockt lager med murkna vedbitar och vatten ståendes i botten så att plantans rötter hålls fuktiga då veden leder vattnet till mossklumpen. Växtplatsen är i ett västerfönster med artificiell belysning. Detta sätt att odla är väldigt tacksamt, sköter sig självt och framförallt väldigt snyggt, men inte särskilt optimalt för de flesta i handeln vanligt förekommande orkidéer som gärna vill torka ut mellan vattningarna. Har prövat att odla mini-phalenopsis på detta sätt med lyckat resultat och Oncidium med lite mindre lyckat resultat och läst mig till att detta inte är dess optimala habitat.)
Skulle någon ha en Masdevallia eller Phragmipedium eller annan art som skulle trivas i dessa förutsättningar så är jag en villig köpare.
Nyckelord: vattning, Masdevallia, Phragmipedium, ljus, temperatur
Vedklump? Vilken ved?
Ständigt fuktig gillar Phrag
Vad det är för träslag vet jag inte exakt, men den är halvt förmultnad så att den leder vatten bra. Här är en Oncidium planterad på samma sätt med cypressfläta lindad runt rotklumpen. Ska man plantera en Phrag kanske man ska använda Sphagnum och kanske lite mjukare ved eller möjligtvis bitar av torvblock. Lecakulor skulle säkert vara bra om än inte lika snyggt.
Spännande när folk vågar testa utanför boxen
Har svårt att få tillräckligt mycket ljus på mina Sopronitis i skåpet så nu har jag hittat på knasigheter. Avsedda för typ SUV kan man köpa LED ramp, en sådan har jag beställd.
560 mm lång, 126 LED 126 W och 15000 lm
6000 kelvin IP67 Finns ingen uppgift om spektra
Nyckelord: Belysning
Mycket intressant, hur ska du driva den?
12 volt AC/DC
Någon särskild omvandlare eller styrka som behövs på denna 12V AC/DC eller kan man köra med en gammal laddare?
Minst 125 W ger drygt 10 A vilket en laddare inte klarar. Går att köpa på Kjell o company för några 100
Med den ljusmängden lär du nog få skugga skåpet skulle jag tro. Med 15000 lm får du ca 60000 lux om plantorna finns på 50 cm från ljuskällan. Nu är inte din ljuskälla punktformig utan 56 cm lång så belysningen blir lite lägre men hur mycket vet jag inte, måste mätas.
Mina Soph sätter knopp och blommar för tillfället. En del hänger ca 50 cm från växthustaket utan tillsatsljus. Kl 12.00 hade de 1500 lux. De som hänger så att de får tillsatsljus har mellan 3500 och 6000 lux 11 tim/dag.
Jag har en del andra funderingar om ljus och m.ö.h. Det kan vi samtala omkring när du och Dick kommer upp till mig i morgon.
Finns det någon här på OP som VET om man kan mäta UV-ljus och hur detta i så fall går till?
Jag tänker montera LED bar på väggen och kan sätta på lämplig höjd från skåpet.
Av din fråga förstår jag du vet att man inte kan mäta UV med en vanlig Lux mätare. Om det finns en mätare just för UV vet jag inte, har aldrig sett en sådan. Vet man kan mäta med fotospektrometer men de kostar en slant. Bilen är fulltankat och luft i däcken så allt tyder på att vi är hos dig runt 11.00.
Ah, jag har också spanat på något liknande. De verkar ju ge bra med lumen som sagt. Men hur är det med PAR och sånt? Dvs, "bra" ljus. De är ju inte designade för växtodling så PAR har förmodligen inte setts som relevant av tillverkaren. Vore hursomhelst intressant att höra dina åsikter när du testat denna ljusramp lite.
Efter flera års experimenterande med sk perfekta Photosynthetically Active Radiation lampor kan jag konstatera att jag inte lyckas trycka på med tillräckligt mycket energi och är nu beredd att ta ett avsteg från vedertagna bra växtlampor.
Visst har jag läst det mesta i trådarna, men hittar ändå inte svaret på min fråga:
Vexthuset har denna:
LightWave T5 4 x 54 Watt (totalt 216 W) ger 16600 lumen.
Längd 120 cm. Bredd ca 40 cm.
Lysrör 6400 kelvin
Ytan som den skall täcka är 120×60
Hur nära skall armaturen vara växterna?
Phal. Paph. Cambria Brassia Oncid.
Nyckelord: Belysning, Tilläggsbelysning, Lysrörsarmatur
Generellt så nära som möjligt utan att bränna bladen men hur nära man måste ha beror på vilket/vilka släkten man ska odla.
Sålunda bör du kolla upp ljusbehovet för just dina plantor, inom släkten kan det ju variera otroligt mycket
Tacksam för svaren oled och dick!
Jag har en phalaenopsis som precis blivit inflyttad från min inglasade altan. Nu har den blivit placerad i ett nord-västfönster och jag tänkte ge den extraljus i form av ett lysrör. De andra blommorna i fönstret är ganska låga och jag skulle därför vilja hänga lysröret lågt. Men min phal har en blomstängel och jag ser helst att blommorna blir sådär jämnt riktade som de blir när ljuset kommer ovanifrån, istället för att de verkar vilja krypa ut genom fönstret. Är det bladen som avgör åt vilket håll blommorna riktas eller är det blommorna själva? Ska hela stängeln få ljus måste jag sätta lampan betydligt högre.
Nyckelord: tilläggsbelysning, phalaenopsis, ljus
Ljusets riktning styr på vilket håll stänger "söker sig"
Ja, men är det ljusets riktning på bladen eller ljusets riktning på stängeln?
Jaha, vad som styr vad vet jag inte säkert
Jag har Phalhybrider i norrfönster och de kommer med stänglar utan extrabelysning.
Även om bladen är åt ett håll så blir blommorna att söka sig åt andra hållet om det är mot ljuset. Bladen verkar inte avgöra detta.
Jag behöver er hjälp med vad jag ska skaffa för belysning till mitt nyligen inköpta skåp med måtten 90×45×90, tar gärna emot tips både på lämplig armatur och typ av belysning.
Tack!
Nyckelord: Belysning, Odlingsskåp
Tex Grolux (har jag och är nöjd)
https://www.wexthuset.com/odling/vaxtbel...
http://dusk.se/belysning.htm
Tack för tipsen Oled, men vilken av Grolux armaturen behöver jag ha? Den med 2×24 eller 4×24? Och om skåpet är 90 räcker det då med en armatur på 60? Förlåt, blev många frågor
Kanske skrev jag lite otydlig. Grolux är själva ljusröret och passar i armaturer
Grolux finns i T5 och T8.
Man kan inte få för mycket ljus så tycker du ska sattsa på så många ljusrör som möjligt.
När vi pratar om armaturer tycker jag Kjell & Co har fina och billiga led.
https://www.kjell.com/se/sortiment/el-ve...
finns i 10,20,50 och 100w, Drar mindre ström och har mer lumen per watt, IP 65 klassade
Hur pallar man upp LED-belysning som är i form av strålkastare ovanför orkideerna? Som just strålkastare eller?
Led-belysningen jag pratade om har en bygel. För skåp lägger jag den rätt på glasytan. Har då tagit bort bygeln.
Som jag skrev tidigare så fick jag en sån av min dotter i julas. Men den rackarn blommade över alldeles för snabbt och istället för att gå till viloläge så satte den igång med att skapa två nya bulber som kommer så sakteliga.
Men jag är lite förvirrad för jag får olika bud om vattningen i det här läget, på en del ställen sägs att den ska vara fuktig hela tiden och på andra sägs att den ska torka ut mellan vattningarna. Det senare känns lite skumt med tanke på att en bulb i princip är lyxförpackat vatten. I övrigt så får den så mycket ljus som möjligt, det verkar alla vara överens om.
Nyckelord: Dendrobium Nobile, Ljus, Bevattning
Jag vattnar min när jag känner att det är torrt en bit ner i krukan. Jag sticker ner ett finger och känner efter. Jag har 4 nya bulber.
Mina stackare vattnas lika sällan som alla andra orkisar, haha, men de verkar inte överdrivet ledsna för det. De står dessutom i norrfönster allihopa, så det blir begränsat med ljus.
Detta med vattning är inte så enkelt. 2 saker att tänka på, för mycket vatten kan skada rötter, för lite vatten skrumpna bulb och ingen blomning. Sedan om man låter komposten torkar ut för mycket kan den inte ta till sig vatten om man vattnar utan då får man doppa. Jag tycker inte komposten skall vara snustorr mellan vattning utan lätt "fuktig".
Att plantor behöver skydd på våren beror på det uppehåll av solljus som vi alla tvingas genomleva i den kalla nord, sedan tillvänjs de under vår-sommar men i mångt är det för de ljusälskande frågan om att inte får för höga temperaturer vid bladen, så rejäl luftcirkulation gör att de klarar mera sol (förutsatt att de ska ha direkt solljus alls). Tvärtemot vad folk tror så är solen inte närmast under sommaren utan i januari, samt längst ifrån vid midsaommar
http://www.smhi.se/kunskapsbanken/avstan...
Till och med 17 februari kan du köpa Trillium-plantor via mig.
Trebladen är ett intressant släkte av stiliga plantor. Deras rena, tydliga form ger mig en känsla av arkitektur, schweizisk minimalistisk design och japanska trädgårdar.
De kan vara en aning bråkiga att få att blomma första gången, men när de väl etablerat sig kan många av arterna sprida sig i trädgården eller fylla krukan. Odlingsråd för Trillium.
/ Björn
ps. Behöver du hjälp med något, nu eller i framtiden, så får du gärna höra av dig. ds.
Härlig kommers mellan oss medlemmar. Några av alla varor:
Valfritt belopp
Var söndag och onsdag är det auktion, om vi medlemmar vill. Alla kan lägga upp objekt. Läs mer.
Auktionsklockan var 22:09:20 när sidan laddades.
Det finns just nu inga aktuella auktioner.
Beställ orkidéer tillsammans med andra OrkidéPrat-medlemmar.
Det finns inga aktuella sambeställningar just nu.
Alla medlemmar kan lägga till evenemang i kalendern. Läs mer.
Alla aktuella & framtida evenemang
Prata orkidéer med OrkidéPrats medlemmar, i 'verkligheten'.
Vi pratar inte bara. Här är exempel på saker vi gör tillsammans:
Projekt Paphiorangis. A.k.a. "The Fantastic Paphiorangis Project Of 2009". Vi odlar Aerangis och Paphiopedilum och derar med oss av våra erfaranheter.
Projekt Ulla. Cypripedium-odling i grupp.
Projekt Flaskbarn. Från små, små fröplantor till blommande orkidéer.
Projekt Cattleya. Vi odlar Cattleyor tillsammans, men var för sig. Vem får första blomningen?
Svenska Orkidésällskapet (SOS) verkar för att främja orkidéintresset i Sverige samt för att skydda alla orkidéer.
Bli medlem och få tidningen ORKIDÉER 6 gånger per år. Kontakta Malin som är medlemsansvarig:
Solstråle här på OrkidéPrat,
skicka e-post,
besök orkidesallskapet.se
Cattleya-kurs
Mikael Gustafsson bjuder in oss alla att ta del av hans stora kunskap om släktet Cattleya och dess odling.
Hela kursen i PDF för nedladdning / utskrift (2MB)
Moment 1: Välkomna till Cattleya-kursen
Moment 4: labiata, jenmanii, lueddemanniana
Moment 6: percivaliana, schroederae
Moment 8: warneri, warszewiczii var Sanderiana, bowringiana, skinneri
Sophronitis-sajt
oled har byggt en finfin webbplats om Sophronitis. Toppensajt! sophronitis.se
Du får använda vissa texter och bilder på OrkidéPrat fritt.
Ansvarig utgivare: Björn Johansson, www.neovita.com/orkideer
info om neovita, policy kring sekretess och cookies, kontaktmöjligheter