En av de viktigaste faktorerna vid orkidéodling är belysningen. En orkidé kan överleva det mesta men för att blomma bra behövs en viss mängd ljus. Om man odlar orkidéer inomhus är oftast ljuset inte tillräckligt förutom under sommaren. Om man vill lyckas med sin odling får man antingen välja plantor som klarar av låga ljusnivåer, eller skaffa tilläggsbelysning. Med extrabelysning kan man ju även odla orkidéer inne i rummet, eller i källaren, vilket är bra då fönsterkarmarna snabbt blir överfulla.
Hur mycket ljus behöver då orkidéer?
Vanligtvis anges nivåer på 1000-4000 fc som ljusbehov, men då har man oftast mätt ljusstryrkan mitt på dagen när den är som högst. Eftersom våra lampor är tända 12-14 timmar om dagen med samma intensitet kan man även lyckas bra om man har nivåer på ca 500-1000 fc.
Ett enkelt sätt att se på sina växter om de får tillräckligt med ljus är att titta på bladen. För lite ljus ger långa och gängliga blad medan bladen blir kompaktare vid högre ljusnivå. Bladens färg ändras också, men det är lite individuellt hos de olika släktena. Om ljuset är för stark brukar dock bladen bli röda och detta kan också hända om man flyttar en planta direkt från en mörk växtplats till en ljus. Man bör istället vänja plantan vid den nya ljusstyrkan successivt.
När man skaffar växtbelysning kan det vara bra att i förväg kunna räkna ut vilken lampa man behöver till sin odlingsplats.
För att kunna göra det så tar vi en kort fysiklektion.
Belysningsstyrkan, E (mäts i lux, lx) = Ljusflödet (lumen, lum) / arean ( m2 )
(10 lux = 1 footcandela [fc])
Tillverkare av lampor brukar ange ljusflödet för sina lampor, men olika växters ljusbehov brukar anges i fc (eller lx).
Belysningsstyrkan varierar med avståndet till lampan och beror likaså på vilken typ av reflektor man har. Vi kan göra ett räkneexempel. Antag att vi har en lampa som ger 5000 lm, ungefär vad ett bra 50 W lysrör ger. Om vi inte har någon reflektor kan man anta att ljuset sprids fritt åt alla håll. På en meters avstånd från lampan får vi då en belysningsstyrka på
5000/(4 * pi * r2) = 398 lx = 39.7 fc
(4* pi * r2 är arean av en sfär, r = radien av sfären, i vårt fall 1 m).
Vanligtvis har man en reflektor som riktar ljuset, det blir därmed mycket svårt att exakt räkna ut belysningsstyrkan, men man kan till exempel grovt räkna med att en reflektor fördubblar styrkan. Då har vi alltså ca 80 fc på en meters avstånd från lampan. Det blir lite mer rakt under lampan, men det beror på hur reflektorn ser ut.
Jag bör också nämna att det inte bara är belysningsstyrkan som är viktig utan även vilka våglängder ljuset innehåller. Därför bör man i första hand välja lampor som är tillverkade just för växtbelysning.
Som vi ser av vårt räkneexempel klarar vi inte av att ge tillräckligt med ljus med vårt lysrör. Vad man får göra är att flytta växten närmare lampan. Den belysta ytan blir då mindre och belysningsstyrkan högre. Om man halverar avståndet till lampan så fyrdubblas belysningsstyrkan. Man kan givetvis även skaffa fler lysrör. Med två lysrör får vi, med exemplet ovan, en belysningsstyrka på 640 fc på en halv meters avstånd. Annars måste man skaffa bättre lampor, exempelvis högtrycksnatriumlampor eller HID lampor. Dessa kan ge några tiotusental lumen, men det finns verkliga monsterlampor som ger flera hundratusen lumen, men de senare är förstås dyra, både i drift och inköp.
Jag hoppas att du inte blev alltför förskräckt av den tekniska utläggningen. Vad jag vill visa är att det faktiskt går att räkna på ljusstyrka. Det finns dock andra lättare sätt att ta reda på vilken lampa man behöver: Fråga tillverkaren eller andra orkidéodlare.
om lampor:Philips europeiska lampsortiment Osrams produktsortiment
om ljusbehov: Orchidarium
om hur du kan mäta belysningsstyrka med din kamera: Orchidladys kamerasida
Hej Björn tänkte höra med dej om lysen för 2 nyinköpta bandit i en glascylinder vad ska jag ha för ljus har lånat Jemen lampa som heter airam led Arto plant led är det något
En fundering,,, mina cattleya står i ett ljust österfönster.
Sommartid står solen på för fullt kl 6-12.
Vintertid är det värre,,, så jag har nu ställt lamptimern på ca 14.00 precis innan det mörknar nu på vintern för att förlänga dygnets ljusa timmar, det stängs av ca 20-21.00.
Sedan läser jag i en litteratur att ska man ha tilläggsljus ska det vara i samband/ ihop med dagsljuset för att på så vis förstärka det redan befintliga ljuset nu på vintern. Mao timern sätts på kl 10- istället? Hur gör ni?
Hälsningar Karin
8.00-9.00 till 21.00-22.00 på lysrören, 10.00 till 20.00 på 150w metallhalid lampan, året runt och anpassar orkidéernas placering istället, det mesta mot söderläge.
Jag resonera som dick.
Sedan håller jag helt enligt ovan men resonemanget har blivit annorlunda när det gäller LED belysning.
LUX/fc mätare är mest känslig vid ca 555 nm, gult/grönt område. Har man tex röda och blå LED blir därför mätetalet inte korrekt.
Oled: har tänkt köpa några till sådana disco- lampor på 5-7 w som du ju också har köpt på ebay. Hoppas hitta dem med sockeln e14.
Har tyvärr bara 2 fönster och de vetter åt öster. Så summan summarum är att köra dem även under soltimmarna förstår jag. På
Sommaren tänkte jag ställa ut dem på balkongen ändå. Så då behövs inget extraljus.
karinf: nått sådant du letar efter?
http://www.ebay.com/itm/18W-Full-Spectru...
Oled: japp var inne på ebay & kollade på just detta objekt idag men ännu lägre watt kanske går att hitta? 180 grader ... Räcker det med bara 1 sådan då i ett köksfönster som är ca 120 brett? Just nu har jag där tre spotlights med tre växtlampor som har bara 30 grader spektra.
Hm nu blir det svårt. 120 mm brett antar jag. Kort avstånd ger att ljuset klara mindre bredd högre upp då klara mer bredd men LUX blir lägre. Så med detta beror det på vilka orkidé du vill belysa och väderstreck.
Tänker man på fysikens lagar så sprids ljuset koniskt från den lampan som Oled hänvisar i länken.
Så om man ska belysa en fönsterbänk... bredd 20-40 cm eller omkring... och längden på fönsterbänken på 120 cm (Oled.. jag tror hon menar cm o inte mm i fråga om fönsterbänk)... så kommer det behövas att hänga lampan med 180% spridning extrem högt typ 1,5 meter för att belysa hela fönsterbrädan. Och då hamnar över 80% av ljuset på golvet och utanför fönster.
Men om man ska odla hemma, hur gör man och vad behövs? Jag har orkidé frön men vet inte hur man gör
Nu har vi rett ut tidsintervallen på ljuset, nu gäller det att hitta rätt sorts lampor.
Jag har just nu tre spotlights hängande ovanför fönsterbrädan, med vardera 60 w plant lampor i. Sockel är e14. De ger mycket värme och bränner en del samt att några blad blivit lite rödaktiga på mina cattleyor. I övrigt fungerar det bra de växer och frodas.
Jag vill hitta bra lampor som är låga i watt samt ej så värmealstrande. De jag har ger 35 grader spektra, vilket är något för snävt.
35 grader spektra? Menar du 35 grader spridningsvinkel?
Passar på att tipsa om Led-lampor av reflektortyp som jag använder för att belysa ljusälskande Dendrobium. De är på 20 watt och har ett enda kretskort med dioder på som ger ett bekvämt och naturligare sken. Jag använder två kallvita och en varmvit i kombination över en yta på ca 40×80cm och har hängt varje lampa för sig så höjden är anpassad för plantornas höjd så de får så mycket av ljuset som möjligt. Har ett 20 tal plantor ihopträngda under ljuset och de har alla haft bra tillväxt och flera av de blomstora har blommat under hösten och några har knoppar nu bla en D.bullenianum med hela 7st knoppar på bladlös bulb som jag hoppas slår ut i början av nästa år och bjuder på skådespel! De verkar vara nöjda med ljuset.
Ser bra ut och ett klart vettigt pris. Jag har mycket god erfarenhet av att importera från Kina (Aliexpress tror jag tar hem lamporna från Kina) dock lång leveranstid, 1-1,5 månader när man väljer "frakt ingår" men det är det värt.
För att svara på frågor och skriva kommentarer, Logga In eller Bli Medlem Nu.
Härlig kommers mellan oss medlemmar. Några av alla varor:
Valfritt belopp
Var söndag och onsdag är det auktion, om vi medlemmar vill. Alla kan lägga upp objekt. Läs mer.
Auktionsklockan var 19:41:00 när sidan laddades.
Det finns just nu inga aktuella auktioner.
Beställ orkidéer tillsammans med andra OrkidéPrat-medlemmar.
Det finns inga aktuella sambeställningar just nu.
Alla medlemmar kan lägga till evenemang i kalendern. Läs mer.
Det finns just nu inga evenemang inskrivna för de närmaste dagarna.
Alla aktuella & framtida evenemang
Prata orkidéer med OrkidéPrats medlemmar, i 'verkligheten'.
Vi pratar inte bara. Här är exempel på saker vi gör tillsammans:
Projekt Paphiorangis. A.k.a. "The Fantastic Paphiorangis Project Of 2009". Vi odlar Aerangis och Paphiopedilum och derar med oss av våra erfaranheter.
Projekt Ulla. Cypripedium-odling i grupp.
Projekt Flaskbarn. Från små, små fröplantor till blommande orkidéer.
Projekt Cattleya. Vi odlar Cattleyor tillsammans, men var för sig. Vem får första blomningen?
Svenska Orkidésällskapet (SOS) verkar för att främja orkidéintresset i Sverige samt för att skydda alla orkidéer.
Bli medlem och få tidningen ORKIDÉER 6 gånger per år. Kontakta Malin som är medlemsansvarig:
Solstråle här på OrkidéPrat,
skicka e-post,
besök orkidesallskapet.se
Cattleya-kurs
Mikael Gustafsson bjuder in oss alla att ta del av hans stora kunskap om släktet Cattleya och dess odling.
Hela kursen i PDF för nedladdning / utskrift (2MB)
Moment 1: Välkomna till Cattleya-kursen
Moment 4: labiata, jenmanii, lueddemanniana
Moment 6: percivaliana, schroederae
Moment 8: warneri, warszewiczii var Sanderiana, bowringiana, skinneri
Du får använda vissa texter och bilder på OrkidéPrat fritt.
Ansvarig utgivare: Björn Johansson, www.neovita.com/orkideer
Info om neovita, policy kring sekretess och cookies, kontaktmöjligheter