Råd / Ljus / · Tilläggsbelysning /
Skriv början av artikeln om tilläggsbelysningInlägg med tilläggsbelysning som nyckelord.
Visst har jag läst det mesta i trådarna, men hittar ändå inte svaret på min fråga:
Vexthuset har denna:
LightWave T5 4 x 54 Watt (totalt 216 W) ger 16600 lumen.
Längd 120 cm. Bredd ca 40 cm.
Lysrör 6400 kelvin
Ytan som den skall täcka är 120×60
Hur nära skall armaturen vara växterna?
Phal. Paph. Cambria Brassia Oncid.
Nyckelord: Belysning, Lysrörsarmatur, Tilläggsbelysning
Generellt så nära som möjligt utan att bränna bladen men hur nära man måste ha beror på vilket/vilka släkten man ska odla.
Sålunda bör du kolla upp ljusbehovet för just dina plantor, inom släkten kan det ju variera otroligt mycket
Tacksam för svaren oled och dick!
Jag har en phalaenopsis som precis blivit inflyttad från min inglasade altan. Nu har den blivit placerad i ett nord-västfönster och jag tänkte ge den extraljus i form av ett lysrör. De andra blommorna i fönstret är ganska låga och jag skulle därför vilja hänga lysröret lågt. Men min phal har en blomstängel och jag ser helst att blommorna blir sådär jämnt riktade som de blir när ljuset kommer ovanifrån, istället för att de verkar vilja krypa ut genom fönstret. Är det bladen som avgör åt vilket håll blommorna riktas eller är det blommorna själva? Ska hela stängeln få ljus måste jag sätta lampan betydligt högre.
Nyckelord: ljus, phalaenopsis, tilläggsbelysning
Ljusets riktning styr på vilket håll stänger "söker sig"
Ja, men är det ljusets riktning på bladen eller ljusets riktning på stängeln?
Jaha, vad som styr vad vet jag inte säkert
Jag har Phalhybrider i norrfönster och de kommer med stänglar utan extrabelysning.
Även om bladen är åt ett håll så blir blommorna att söka sig åt andra hållet om det är mot ljuset. Bladen verkar inte avgöra detta.
Nu har jag skruvat ihop min lampa och konstaterat att jag bländas rejält till frukostkaffet Och då har jag bara en 26W Lumine LE som står där... Men jag vänjer mig väl antar jag
Jag ska koppla in en timer också men undrar lite:
1. Hur många timmar om dagen har ni andra belysningen på, typ tänd och släcktid?
2. Tycker inte plantorna att det blir konstigt med på/av ljus när de är vana vid gryning och skymningsljus?
3. Blir plantorna snurriga om jag inte har extrabelysning lika mycket på helgen? Jag tror nämligen att jag kommer få spatt på det omysiga ljuset...
Nyckelord: tilläggsbelysning, lumine26W, ljustimmar
Jag vet inte mycket om detta men jag tror att jag vet såpass att svaret på fråga
Fråga 1. Är tolv timmar om dagen och detta gäller alla blommor, växter, fiskar, reptiler och amfibier. Det finns säkert arter som ska ha mer respektive mindre ljus beroende på årstid och så men jag tror inte att du är där i ditt odlande än, så att du behöver oroa dig för det än. Där det är som varmast på jorden är det ju faktiskt lika ljust hela året sommar som vinter.
fråga 2. Inte särskilt
Fråga 3. Kanske lite men det gör nog igen skillnad. Blir det inte jobbigt att stänga av ljuset på helger? Är det inte bara att låta ljuset stå på timer? Du mår också bra av ljus och du vänjer dig nog vid lite mer ljus.
Tack Hyltran! Då är timern inställd 06-18 dagligen så får jag manuellköra på helgen om jag blir tokig. Eftersom det är golvlampor är knappen nära... Eller så kanske jag bara blir ovanligt vinterglad, vem vet
När de gäller fråga 3 kan man väl säga att växter i allmänhet inte behöver ha lika
mycket ljus hela tiden, det är ju inte så i naturen, vissa dagar är soliga och vissa
dagar är det molnigt då ljusmängden är lägre.
Om Du blir bländad kan Du sätta på en skärm som täcker hela lampan åt den sida
där frukostbordet är. Så har jag gjort med min 200 wattare i fönstret.
Visst är det härligt att leka mullvad när man knallar omkring i lägenheten? Konstant bländad?
Jag har faktiskt mina lampor på ca 14 timmar/dag helt enkelt för att jag tror att de inte är tillräckligt starka. Jag har noggrann koll på bladen på orkidéerna så de inte uppvisar tecken på att de får för mycket ljus och hittills har det gått bra (tänk på hur mycket dagsljus de som står i våra fönster får under den nordiska sommaren egentligen - inga 12 timmar där inte ). Jag tror jag läste om det på Slippertalk, att man kan ge dem ljus under en längre tid än 12 timmar om lamporna är för svaga.
skrubbhaxan: Vart får man tag på en 200W lampa och är det lågenergi eller en "vanlig" strålkastare?
Vad jag vet skall man förstärka daxljus vilket vill säga att när det är ljust ute skall lampan på och då vara påslagen i ca 12 timmar. Att tända lampan 6 på morgonen höst och vinter då det är mörkt tror jag inte är en bra idé utan lampan skall tända då det är ljust ute
Mutanten; fotosyntesen är on eller off Om belysningen är för svag är den off så det kvittar då om du förlängar tiden då lampan är tänt
oled: Jag tror det gällde om styrkan var tillräcklig för att få multiflorapaphar att blomma eller ej, alltså tillräcklig för att de skulle växa, men kanske inte tillräcklig för att de skulle blomma utan att förlänga tiden. Själv har jag ingen aning, är bara en glad amatör som endast upprepar vad andra skrivit.
Jag kör på mina 14 timmar så länge så får jag se vad som händer. Det skadar nog inte i alla fall (annat än min elräkning möjligtvis).
1. 10 timmar vid midvinter, sedan successiv ökning till 14-15 timmar vid midsommar, sedan tillbaka igen Att jag har belysning även sommartid beror på att jag odlar till stor del i norrläge.
2. Har inte märkt av några sådana funderingar hos mina plantor.
3. Lite snurriga men inget allvarligt. Jag skulle stänga lamporna helt snarare än att korta ner lystiden.
Det här blev en intressant tråd! Jag inser att vi gör väldigt olika... Jag började med extraljus först kring februari så jag vet ju inte om mitt sätt fungerar en hel vinter, men jag har tänt lampan när jag klivit upp runt 7 och sedan släckt den när det blivit ljust utifrån (jag har haft lyxen att kunna plugga hemma ofta). Sedan tänder jag igen på eftermiddagen när ljuset ute börjat ge sig och har haft tänt till runt 20-21. Mina två cattleyor har vuxit fint på detta, och då är det inga monsterlampor jag haft heller! Men som sagt, det kanske funkar mindre bra under en hel vinter.
Jag har aldrig haft lamporna tända när det varit ljust ute, använder dagljuslampan som vanlig lampa och tänder när det blir mörkt. Jag vet inte hur bra jag är på det här med orkidéer, men jag har 5 cattleyor som tänker blomma nu. Så till lite mindre hobbypysslande verkar det fungera.
Vilken intressant tråd det blev! Tack för alla synpunkter och funderingar. Då kanske jag kan senarelägga tändningen när det börjar bli mörkare på morgnarna i alla fall, ingen är gladare än jag om jag kan få läsa morgontidningen obländad . Och jag funderade också på att det är dåligt väder i vanliga naturen också så helt snurriga kanske de inte blir trots allt om jag skarvar lite...
Blomtjuven: Min samling fn, som gick från 1 orkidé i mars till 43 nu (????? - jag misstänker samma mystiska individ som verkar fylla Mutantens hem), är en brokig samling ungefär helt utan tanke . Jag har skramlat på mig phallar, dendrobier, neofinetior, restrepias, masdevallias, draculas (trots varningar , aerangisar, oncidium, paphar, en laeliacattleya och en stanhopea. Det blir lite experiment över att se vilka som trivs i mina fönster. So far so good... jag har inte dödat någon än i alla fall.
Oled: med risk för att ställa en dum fråga... apropå att fotosyntesen är on/off: vid vilken ljusstyrka slår fotosyntesen på, kan man säga det?
Mutanten, det är lågenergilampor, fungerar bra till Cattleyor tycker jag. Men man
ska ha en bra täckande reflektor för att inte bli halvblind om man råkar titta
på lampan. Och övertyga grannarna om att man inte odlar olagliga växter.
http://www.hydrogarden.se/ljus/lagenergi...
http://www.hydrogarden.se/ljus/reflektorer/oppna-reflektorer/powerplant-sunmate-cfl-reflektor-med-2m-kabel-set
emako, vet inte om Du menar detta, men bilden visar vilka våglängder växterna har
mest nytta av.
Tack skrubbhäxan, den bilden har jag koll på och som jag förstår det klarar dagsljuslamporna våglängderna med sina Kelvin?, men jag tänkte på Oleds kommentar ang att det inte hjälper med längre tid för svagare lampor då fotosyntesen ändå är off. Och om man kan säga t ex någon lux-nivå för när den blir "on". Eller är det olika för olika plantor? Eller... blandar jag ihop päron och äpplen till ketchup eller nåt här?...
Jag är bara en glad och grön amatör men jag har gjort en glad upptäckt och det är att 4-5 cattleya och en Cambria är på väg att blomma hemma hos mig och det är mycket stort för att vara jag
Jag har mitt ljus på halva tiden som jag sa tidigare. Är man lite längre i sitt odlande än jag så finns det med största sannolikhet en poäng med att ta reda på hur länge belysning ska vara påslagen beroende på årstid och planta och så olika arter ska väll ha olika mycket ljus beroende på årstid? Det finns förmodligen tabeller här, på OP som man kan titta i? Men för lilla mig som har en salig liten blandning av härliga varmväxare i min lägenhet och en salig liten blandning av härliga kallväxare på min inglasade balkong/ i mitt växthus så räcker det med 12 timmar om dagen till att börja med tycker jag. Den största anledningen, om jag ska vara helt ärlig, tycker jag är att det är lättast så. Tycker inte ni lite mer erfarna odlare det också? Hur gjorde ni när ni satte upp eran första extra belysning? Använde ni timer? Hur länge lös den då?
Jag använder lågenergilampor och förstärker framförallt dagsljuset över mina cattleyor ca 10 timmar på vintern. Förstärker även ljuset under sommaren under regniga perioder då ca 14 timmar per dag.
Mvh
Mikael
skrubbhaxan: Supertack! En/flera sådan/a ska införskaffas som ytterligare belysningshjälp. Jag tror mina extra starka dagsljuslampor gör det de ska eftersom alla plantor befinner sig inom ca en halvmeters radie av dem, men då watten är bättre på denna så inbillar jag mig att jag skulle kunna ha den en bit ifrån och de övriga som lite mer punktbelysning.
Tro mig, jag har väntat på att farbror polisen ska komma och hälsa på då jag har fyra extra starka dagsljuslampor + ett T5 85W lysrör i fönstren! Detta plus att jag satt och googlade en massa på kalksalpeter förut då detta och epsomsalt är något som alla växter gillar tydligen och som jag tänkte mina orkidéer skulle tycka om i rätt mängd. Jag är ju inte diskret med mitt orkidéeodlande utan de står ju och blommar i fönstren så förhoppningsvis tror ingen att jag odlar olagligheter. XD
emako: Vi får göra något åt denna individ som smyger runt och adderar orkidéer till våra samligar utan att vi har något med saken att göra.
emako, när plantan "slår på fotosyntesen" är nog lite olika beroende på art, jag har
framförallt olika Cattleyor, och de verkar mer bry sig om sin inbyggda klocka, än ljuset.
Alla står under samma ljus, men de har olika inställningar på sina klockor när de ska
vakna, antingen för att blomma eller börja växa.
När det gäller t.ex. min Cattleya percivaliana har den alltid blommat några dagar före
julafton, och det skiljer aldrig mer än 7-8 dagar från år till år. Och den börjar inte växa
förrän den vilat färdig, oavsett hur ljust den står.
Tack skrubbhäxan. Intressant med så specifika klockor i blommorna att det rör sig om några dagar . Det ska bli spännande att se hur mina plantor beter sig!
Jag ska skaffa tilläggsbelysning till orkidéfönstret (där det mest bor Phalaenopsis men även en Dendrobium hybrid och en Epidendrum art) och funderar på denna lågenergilampa: http://www.jordklok.se/?artnr=LUM132&...
-Räcker det med en lågenergilampa av denna sort för att ge god belysning? (Fönstret är B113 cm x H122 cm)
Har tänkt kombinera lampan med denna armatur: http://www.elbutik.se/product.html?produ...
-Är det ett bra alternativ eller har Ni andra tankar/råd?
Ni som har tilläggsbelysning till era fönster - vad använder ni? Alla tips och råd tas tacksamt emot
Nyckelord: Tilläggsbelysning, Lågenergilampa, Belysning
Jag använder både den lågenergilampa och armaturen som tilläggsbelysning just nu. Jag har två stycken i varje fönster (vilket jag inte har några mått i huvudet). Men kan tänka mig att de ungefär samma bredd som du har..
Jag har haft dem ca 4 veckor och jag ser skillnad på plantorna.. en phalhybrid kommer med fler knoppar på samma stängel fast den har blommat hela sommaren.. en som har stått stilla i 1 år kommer också med stängel och några plantor har nya blag på g..
Jag är iaf nöjd med både armaturen och lamporna! Jag tyckte också att det var lite problem att veta hur många man skulle ha men bestämde mig för två så att jag kan reglera höjden på varsin fönsterhalva och att de får tillräckligt med ljus så att de inte hamnar förlångt ifrån plantorna.
Tack för svaret Jojo. Roligt att tilläggsbelysningen ger så snabbt och bra resultat! Vad är lagom avstånd mellan plantorna och dessa lampor?
Jag vet inte om det är rätt eller fel, men det jag har är möjlingen ca 25 cm mellan bladen på phallarna och lamporna.. Jag tror man får testa sig fram där så att det passar ljusstyrkan som de vill ha.. (Jag har inte sänkt/höjt lamporna något sedan jag satte upp dem, men ser man att det inte händer något kanske man får testa någon annan höjd!)
Någon annan som har mer erfarenhet av tilläggsbelysning kanske har ett bättre svar då även jag är nyfiken på detta med avstånden mellan plantorna och lamparmaturen.
Jag skulle nog använda 2 lampor med den bredden på fönstret, höjden
ovanför plantorna verkar bra. Vill Du öka på ljusstyrkan lite kan Du köpa
starkare lampor, värmen blir inget problem.
Jeg har samme lampene som du har tenkt på, to stk. i et litt større vindu. Avstanden til plantene er ca. 30 cm men jeg har 50 W pærer, kjøpt fra jordklok.se
De avgir ikke noe varme så det går helt fint.
Lykke til.
Kul Johanna att du är nöjd med lamporna..
Ja Brittmarie de börjar ju redan visa sig ett litet resultat av dem.. och då kan man ju inte annat än vara nöjd! Tack för tippsen och all hjälp som du Brittmarie gav mig vid köpen!
Jojo : Ja nu håller vi på att beställa tre lika armaturer och lampor till Ulf....tro om han fått orkidébacillen han också haha ?
Är det en vanlig kontakt på kabeln som man stoppar i ett vanligt vägguttag?
Jasså så även Ulf har fått denna "sjukdom" kan det vara möjligt att den är smittsam? Någon annan som känner igen denna "smitta"?
Jag kommer inte ihåg om det var någon kontakt på lamporna.. Vi köpte iaf skarvdosor och förlängningssladd till dem.
Jag har också köpt likadana armaturer från elbutiken, man får ju med "växtlampor" på 75W med dem, någon vet har koll på om de faktiskt är anpassade för växter eller om jag ska använda 50W från jordklok igen?
Här är en länk till lamporna som följer med: http://www.elbutik.se/product.html?produ...
Martina : ta 50w från Jordklok om du har testat dem...de som följer med är inget vidare...ger en massa väme och rätt som det är exploderar de.
Exploderar? Driver du med mig eller menar du allvar?
Jag tar nog de från jordklok.. Jag blir misstänksam när de är så billiga i jämförelse med de från jordklok. Kan jag använda samma som jag hade förra året tror du?
Allvar !Har själv varit med om det...blev bara sockeln kvar i skärmen
Ajdå.
Martina : Ja det kan du, jag köpte nya nu bara för att en gick sönder i rummet och då var de 26 watt i år i stället för 25 watt i fjol och då bytte jag ut alla 6 på en gång.
Ryms 50W i skärmen förresten...du har ju att testa med du...:-)
Åh, vad bra för de var ganska dyra! Jodå, de får plats utan problem! Men mycket av lampan täcks så jag funderar på att klä insidan av lampskärmen i aluminiumfolie som reflektor. En del av lampan sticker ut så jag kommer inte få vinterdeppression i år heller. Förra året hängde jag upp lamporna utan skärm, bara sladd och sockel(Billigt men fult). Det blev solglasögon om man skulle kolla på tv. Men orkidéerna hade det bra.
Hej, jag vet att det har pratats om ljusmätare här på orkidéprat men jag kan inte hitta det i pratoteket.
Ett företag som tagit fram en talande luftfuktighetsmätare till mig har också erbjudit sig att ordna en "tallåda" till ljusmätare. Jag kan tydligen välja vilket värde den ska ge mig. Ni som har ljusmätare, vilka värden är det ni får information om?
Jag skulle bli väldigt glad om någon kan förklara.
Birgitta
Nyckelord: Ljusmätare, Tilläggsbelysning
Någon som kan berätta lite om hur det fungerar?
Jeg köpte en sådan och har haften den ca. ett halvår. Jag tror den fungerar bra som tilläggsbelysning. Jag tror Det var Tommy från Hälsingborg som skrev om den. Nu vill jag fråga om hur långt från plantorna man bör ha lampan?
Vem vet?
Nyckelord: tilläggsbelysning
Hej
Du kan nog ha den hur nära du vill. Själv hade jag tänkt att sätta en sådan i enn nanoskåp som jag ska bygga.
/Tommy
Aha, då tror jag att jag flyttar ner den ett par dm./ tack
Undrar hur mycket dessa lågenergi 23w drar ( om det var de) jag har 6 st och har fått höjd elavg. med 70:-/ mån
Har dem i fönstren så jag hade ju vanliga glödlampor innan fast 25 w.
Spindel eller Tommy: Vad är det för tilläggsbelysning ni talar om? Hur många watt och vad för slags lampa?
Hej
Företaget som säljer dessa heter Narvatronic. Du hittar dom på nätet www.narvascand.se . Här kommer en länk så att du får se hur dom ser ut.
http://www.narvascand.se/images/PDF/Narv...
MVH
Tommy
Tommy: Tack för ditt svar! Räcker dessa lampor som belysning till Cattleyor tror du? Hur nära växterna kan man i så fall ha dem?
Mvh
Violacea
Tror inte att dom räcker som primärbelysning. Man bör nog se dom som ett komplement.
Du kan nog ha dom hur nära du vill lite beroende på hur du vill ha ljusspridningen.
/Tommy
Hmm, undrar när jag ska låta min tilläggsbelysning i fönstrena vila. Eftersom jag har söderfönster blir det soligt rätt fort. Någon som har ett bra universaltips eller är det bara att köra på känsla ?
Nyckelord: tilläggsbelysning, ljus
Jag skulle sluta med tillägsbelysning nu. Snart är det tid att börja skugga i Söderfönster.
Toppen, precis vad jag hoppades på att få höra! Känns så slösigt att ha lyset på på dagarna när det faktiskt är soligt ute.
Jag har redan fått skugga söderfönstren! En viss omflyttning har oxå inletts, för att undvika soppa på kokta nopsisrötter
Jag har också fått skugga redan i västfönstret! De verkar ta åt sig alldeles för mycket även där. Söder är klart värre...
Oj då, då ska jag se till att inte heller mina får brända blad och rötter! Har varit bortrest nästan 2 veckor och har inte riktigt fattat att vårsolen kommit hit än. Skuggar ni med tunn gardin eller måste man ta till persiennen?
Ungefär hur länge kör ni med tilläggsbelysning? Är det hela året eller man kan göra uppehåll över sommaren om man har hyfsat soligt läge?
Nyckelord: tilläggsbelysning, lampa, belysning
Är fönstret ljust behövs det ingen tilläggsbelysning på sommaren.
Tänk på att skugga ett soligt fönster på sommaren. Jag missade att fälla för persiennen ordentligt en sommar med resultatet randigt brända blad!
Jag bor i västerläge och kör tilläggsbelysning i ett mörkare hörn av min blombänk under vintern. Har också köpt lågenergilampor som står och lyser bland de andra orkisarna på fönsterbänken. På sommaren står det mesta av beståndet ute och de som står inne måste skyddas med neddragna persienner.
Härlig kommers mellan oss medlemmar. Några av alla varor:
Valfritt belopp
Var söndag och onsdag är det auktion, om vi medlemmar vill. Alla kan lägga upp objekt. Läs mer.
Auktionsklockan var 12:06:36 när sidan laddades.
Det finns just nu inga aktuella auktioner.
Beställ orkidéer tillsammans med andra OrkidéPrat-medlemmar.
Det finns inga aktuella sambeställningar just nu.
Alla medlemmar kan lägga till evenemang i kalendern. Läs mer.
Det finns just nu inga evenemang inskrivna för de närmaste dagarna.
Alla aktuella & framtida evenemang
Prata orkidéer med OrkidéPrats medlemmar, i 'verkligheten'.
Vi pratar inte bara. Här är exempel på saker vi gör tillsammans:
Projekt Paphiorangis. A.k.a. "The Fantastic Paphiorangis Project Of 2009". Vi odlar Aerangis och Paphiopedilum och derar med oss av våra erfaranheter.
Projekt Ulla. Cypripedium-odling i grupp.
Projekt Flaskbarn. Från små, små fröplantor till blommande orkidéer.
Projekt Cattleya. Vi odlar Cattleyor tillsammans, men var för sig. Vem får första blomningen?
Svenska Orkidésällskapet (SOS) verkar för att främja orkidéintresset i Sverige samt för att skydda alla orkidéer.
Bli medlem och få tidningen ORKIDÉER 6 gånger per år. Kontakta Malin som är medlemsansvarig:
Solstråle här på OrkidéPrat,
skicka e-post,
besök orkidesallskapet.se
Cattleya-kurs
Mikael Gustafsson bjuder in oss alla att ta del av hans stora kunskap om släktet Cattleya och dess odling.
Hela kursen i PDF för nedladdning / utskrift (2MB)
Moment 1: Välkomna till Cattleya-kursen
Moment 4: labiata, jenmanii, lueddemanniana
Moment 6: percivaliana, schroederae
Moment 8: warneri, warszewiczii var Sanderiana, bowringiana, skinneri
Du får använda vissa texter och bilder på OrkidéPrat fritt.
Ansvarig utgivare: Björn Johansson, www.neovita.com/orkideer
Info om neovita, policy kring sekretess och cookies, kontaktmöjligheter