Skriv början av artikeln om ljusa blad

Nyckelord: ljusa blad

Inlägg med ljusa blad som nyckelord.

De nyaste bladen på min ena Vanilla, de kommer på ett sidoskott, är betydligt ljusare än de ursprungliga. Har försök läsa på här lite men är ändå inte säker, är det för lite eller för mycket sol när bladen blir ljusare? Annan orsak?

Nyckelord: Sol, Vanilla, ljusa blad

25/9 -09

När bladen på Vanilla är nya är de lite ljusare och mjukare, de mörknar lite när de mognar och blir styvare. Annars betyder ju generellt att du får mörka blad under lägre ljus (plantan producerar mer klorofyll för att kompensera) och ljusare blad då de får mer ljus. Vanilla trivs bra under ganska mycket ljus (dock ej direkt sol) så den mår säkert bra.

25/9 -09

Tack valkyrie! Jag funderar också över det där med direkt sol... Jag har Vanillan i köksfönstret mot sydost, med en vit gardin för och det betyder att det förstås inte blir riktig skugga. Den har inte växt så mycket, jag undrar om det har varit för mycket "halvsol" ändå? Står på en stort fat med lecakulor och vatten, så jag hoppas att fuktigheten räcker.

25/9 -09

Jag vet inte om den har fått för mycket sol, min verkar svara mer positivt på mer ljus... en vit garin skyddar säkert ypperligt. Min växer så det knakar i nordöst fönstermen under tilläggsbelysning... den har vuxit säkert en halvmeter sedan i våras... växer ca 1 meter per varmsesång och står sedan mer eller mindre still under vintern (kylan antar jag)..

Ge ditt svar

Har en paphiopedilum som jag haft sen 2005 när jag köpte mina 2 första.
Den har blommat hos mig en gång men jag minns inte hur den såg ut.
Men varför är bladen gula ( hälften av dem ) och även ett nytt skott är nästan vitt med ljusgrönt i toppen , bredvid kommer ett grönt skott...

Jag hade den i lecakulor förut i en cylinder och vatten i botten och man såg rötterna dras till vattnet, men jag fick för mig att det var brist på gödning som gjorde den blek och satte den i bark.
Rötterna ser bra ut och jag har flyttat den från kallare till varmare, ljusare och skuggigare givit gödsel ibland men inget händer.
Växer otroligt sakta, men växer.
Har den vid luftfuktaren i ljusare just nu.

Nyckelord: ljusa blad

12/3 -08

knuffar den uppåt till Mattias ...

12/3 -08

Om den stått i starkt ljus kan den ju blekna, men det verkar ju inte vara fallet här. Otroligt svårt att säga vad det kan bero på.

12/3 -08

Den får stå kvar här i kallaste , fuktigaste rummet iaf då...

12/3 -08

Om den hade en blomma på stängeln när den blommade så misstänker jag att den är svalväxande.
Att äldre blad gulnar är inte alltför ovanligt hos en del paphar. Det kan t.ex som du säger vara brist på gödning.
Det kan ju ochså vara så att den inte gillade att stå i leca.

Som Mattias säger - detta är svårt att sia om med säkerhet.

12/3 -08

Jo jag förstår att det är svårt , men jag vill höra med er ändå.
Jo den blommade när den stog här under ventilen..kallt alltså , men ska den ha mindre vatten och kallt när den ska blomma ....eller ?
Nya skottet är vitt nertill och grönt i toppen , men det växer.....mycket märkligt tycker jag....och jag är så nyfiken på blomman nu när man vet lite mer om dessa blommor..
Står i bark nu då och får gödning när andra får det.

Ge ditt svar


Annonsen här nedanför hjälper till med OrkidéPrats serverkostnad.