Råd / Omplantering / · Substrat /

Skriv början av artikeln om EpiWeb

Nyckelord: EpiWeb

Inlägg med EpiWeb och synonymen Epiweb-platta som nyckelord.

 

Nyckelord: Epiweb

27/9 -10

Åh vad jag gillar dem här rören! Dem är så läckra! Köpte du till egna grenar o lianer el var dem monterade på?

27/9 -10

Vilken spännande epiweb-stomme du har åstadkommit!! Har du köpt materialet på mässan i Gtb?? Var tyvärr inte där, så jag vet inget om utbudet eller fr. vem man kan inhandla sådant, förutom av Mikael Karlbom. Önskar även dig LYCKA TILL m. nya projektet och ser fram emot "lägesrapporter" framöver!

28/9 -10

Den var verkligen läcker Så levande och variationsrik Lycka till med odlingen på den?

28/9 -10

Hva har du tenkt å dyrke på røret ?
Så på et som hadde enda flere lianer, men våget ikke spørre om prisen, hva kostet ditt med alt utstyr ?

Rören kommer i kit med endast röret samt tillbehör för att få igång det, lianerna är extra. Jag fick det lite billigare så runt 1200 tror jag det kostade.
Jag har för avsikt att odla de flesta små orkideer på det, men tror nog att jag kommer försöka fokusera på Lepanthes och mini bulbos så småningom. Dem som sitter där nu får "bo" kvar dock.

Prata om bilden

11/8 -10

Epiwebrör

Är det någon här som har erfarenhet av epiwebrör?

Nyckelord: epiweb

12/8 -10

Hej Pamela.
Jag köpte en Grow Tube på Sofiero i maj .. Börjar bli grönt. Har bara en ormbunke monterad på , än så länge . Riktigt spännande.
/ Susanne

12/8 -10

Tack för svaret! Hur ljust står den?

13/8 -10

Har den ståendes på en pedistal vid sidan av fönstret , vrider på den emellanåt. Och byter vattnet varannan vecka ungefär.
/ Susanne

13/8 -10

Tack Susanne! Det låter väldigt bra!

Ge ditt svar

Jag säger bara dusk.se! Kan man använda akvarievatten att cirkulera i epiweb, någon som vet? Skulle ju vara enormt snyggt med orkidéer över akvariet!!! Fuktighet får de ju i så fall!!!

Nyckelord: akvarium, Epiweb

30/7 -10

Jag tror den diskussionen har varit uppe tidigare och vi kom nog fram till att det är mycket möjligt att använda väl balanserat akvarievatten till det. Men visst borde det väl vara en viss "risk" att få alg tillväxt?

31/7 -10

Min åsikt i detta är att alger inte behöver vara av ondo. Alger finns det många olika av och visa alger är bra indikatorer på en god mikroekologi, då de skyddar, ger syre och tar hand om "restprodukter". Akvarievatten är också en hel vetenskap i sig, jag har haft akvarium i 15 år och det är svårt att få "bra" akvarievatten, kolla nitrit/nitrat, samt hårdhet/mjukhet. Tillsätter du näring och vilken sort? Har du mycket växter/fiskar i akvariet. Det är många variabler som man kontinuerligt får utvärdera. Fördelarna är ju att du får naturligt "processerat" vatten (förutsatt att du har en god ekologi i akvariet) Risken är ju att du likt Östersjön har ett övergött akvarium fullt av slam och som täpper till epiwebben och "dåliga" alger som tofsalger och kielalger (egentligen bakterier) etablerar sig och då bidrar till en negativ miljö för rötter och dylikt. Sen tycker jag att epiwebb som material inte är särskilt snyggt och att det estetiska värdet höjs om det får en "frisk" färg av alger och mossa.

//Daniel

Ge din åsikt

 

Nyckelord: Epiweb

14/1 -11

vad häftigt!!!!

14/1 -11

Häftigt och tjusigt med plats för MÅNGA FLER

14/1 -11

Har du skaffat skåp igen Jens ?

14/1 -11

Om man ser på datumet är bilden från snart ett år sedan.

Prata om bilden

Hej alla duktiga själar! Nu ska jag smått dra igång med mitt mini skåp med mini orkideer i Jag har tänkt att ha EpiWeb som typ bakgrund i mitt skåp och då så klart montera plantorna där på. Men sedan har det slagit mig ; hur ska jag montera dessa? Ska jag montera dem på lösa EpiWeb bitar som hänger fast på bakgrunden (som då inte måste vara EpiWeb) eller kan jag helt enkelt göra som jag först tänkte att typ silocona fast EpiWeben i skåpet och montera plantorna direkt där på (då blir de ju inte löstagbara)?? Anledningen till att jag funderar är att jag undrar om det räcker med att spruta på plantorna 2 ggr om dagen eller måste jag (typ som med vandan) doppa den 1 gång / vecka i en hink med vatten. Måste jag doppa dem så blir det ju svårt om jag monterat fast den i EpiWeben, och den i sin tur sitter fast innuti skåpet. hehe Hoppas ni förstår min tanke. Tack // Sandra

Nyckelord: odlingsskåp, EpiWeb

21/1 -10

Ingen som kan ge förslag?

21/1 -10

Det går bra att montera fast dem på Epiweben. Isåfall bör du också odla mossa som håller rötterna fuktiga eller lägga lite vitmossa bakom.

21/1 -10

Vad är det för mossa man odlr då?
Vart får man tag i den?

22/1 -10

Tropisk mossa borde vara det bästa, jag vet att Dusk har sådan, sen finns det säkert massor som har olika mossblandningar! Kolla bland nyckelorden och i pratoteket så kan du säkert få massor av bra idéer!

22/1 -10

Jag skulle nog montera de små på lösa epiwebbitar så man kan byta ut/sälja plantorna om man vill ha annat. De går även bättre att ta ut dem för inspektion/behandling/delning.
Är nog mest en smaksak hur man monterar...

22/1 -10

Jag hade fixat xaxim, finns på reptilshoppar. Och en luftfuktare från Biltema. sen silikonat fast en matta av kokosfibrer i bakgrunden för att hänga upp dom monterade plantorna på.

22/1 -10

Mossmixen blandas med vatten och smetas på epiweben. Den måste sedan hållas konstant fuktig för att kunna gro.

22/1 -10

Tack Ja mossa har jag tänkt att jag ska införslaffa.
Detta med luftfuktare har jag funderat på att skaffa mig, men mitt skåp är ju mini (endast 30×40 cm) så de blir nog svårt att få in en sådan i det skåpet tyvärr.. Hittade en billig på biltema, men den tar väl upp hela skåpet.
Det finns ingen risk att denna kokosfibern möglar? Tänkte om de var bättre att skaffa typ en snygg plastbakgrund att häng fast EpiWeb bitarna på?? (men om kokosfibern inte möglar så ser väl det mest realistiskt ut!)

En mossbeväxt Epiweb bakgrund med kanske en Epiweb gren är det absolut nsyggaste och ser mest naturligt ut i min mening.

22/1 -10

finns en dyrare variant av luftfuktare http://www.reptillagret.se/lucky-reptile...
Om kokosfibrer möglar vet ja faktiskt inte, tror inte det men ska låta det vara osagt. Fördelen med kokosfibrer är att du lätt hänger xaximen vart du vill. Men se till att fixa nån bra ljuskälla, bättre att lägga några hundringar extra, kommer löna sig.

22/1 -10

Jag har haft kokosfibermattor som bakgrund i 1 1/2 år och det funkar fint!! Inget mögel alls. Jag har oftast över 90% luftfuktighet och mycket bra luftcirkulation (det viktigaste!!) Kan du sedan hitta ett bra samspel mellan fukten och luftcirkulationen då växer allt! PLUS bra ljus såklart!
Jag monterar på Xaxim, Rhododendronkvistar/grenar, Ekgrenar och feta kaprifollianer (svåra att hitta men jag har hittat såna som är flera cm i diameter i skogarna). Hittar du grenar med mossa på så är det super bra! Mina arter växer otroligt bra på dessa material.
Välj ut ett material att montera på så du slipper vatta massor! Endel material kan torka snabbt. Fast det beror ju lite på vad du odlar. Jag har sånt som INTE vill torka ut.

Du kan köpe an BILTEMA fuktare och sätta en slang mellan öppningen och terrariet. Så hade jag det i mitt första terrarium. Funkar bra! Då får du plats med mer plantor! Den som Josfari beskriver har jag också använt och den funkar bra MEN den större varianten håller längre!
I ditt lilla terrarium skulle det bli perfekt med miniatyrer, då får du plats med mer Lycka till!

" Min orkidéblogg: http://miniorchids.wordpress.com "

22/1 -10

En fundering på det här med egenplockade grenar, finns det några sorters trädslag man bör undvika?

Kaprifollianer var en nyhet för mig! Och jag som har två gamla kaprifoler som ska väck!

22/1 -10

Tack så jätte mycket PontusGBG för ditt långa svar! Då satsar jag nog på kokosfiber och epiweb Jag kan väl även ha lecakulor och vatten i botten på skåpet för att få upp fuktigheten istället för fuktare? eller det kanske inte ger tillräckligt med fukt? Hur ofta bör jag spraya på mina plantor om jag har en fuktare/ eller lecakulor med vatten? Tack //Sandra

22/1 -10

På Botaniska i Göteborg har de vatten i botten i deras terrarium där vitmossa växer som hjälper till att hålla luftfuktigheten i skåpet. Vitmossan renar även vattnet.

Ge ditt svar

funderar starkt på att köpa en av följande EP röret från dusk eller nano skåpet. Input! Eftersöker nu era andra användares bilder på sina rör och om ni kan rekommendera det ena eller andra ! Säg vad ni tycker det är alltid intressant med en diskussion !

Nyckelord: epiweb

18/1 -10

Om du läser de senaste inläggen, så ser du att det redan finns 2 trådar om detta. Kan du inte bara fortsätta och ställa frågor där ?.

Ja det kan jag men i denna tråd vill jag diskutera de båda, med för och nackdelar. Det är svårt att göra det två trådar emellan. Varför skule vivaiumet vara bättre än Epiwebröret? tex. Alla har olika svar och jag vill få andras syn på det hela! .

Ge ditt svar

2/12 -09

Stort Bulbophyllumrör

Stort Bulbophyllumrör. Från Lika.

Det är trevligt med många bulbophyllums i vardagsrummet. Ca 100 plantor får plats på ett rör.

Nyckelord: Bulbophyllum, EpiWeb, montering

2/12 -09

Det är inte många som har en tropisk julgran i sitt vardagsrum

2/12 -09

Wow Linda -du bara väldoftande där annars kan det väl bli lite unken doft i rummet.

2/12 -09

Har du gjort röret själv ? inns det byggbeskrivning ? otroligt tjusigt !

2/12 -09

Nog måste väl det där ändå vara bättre än julgran ?

Helt utrolig flott, snakk om drømme-møbel i stuen.
Hvordan vanner du?

Detta är en variant av Dusks Epiweb IIS rör som dem har på sin hemsida jag antar att vattningen är liknande med en pump som pumpar upp vatten ur depån i botten och stril rör upptill så vattnet rinner genom hela epiwebben ned till botten igen

3/12 -09

Helt fantastiska dessa Dusk-rör. Risken att ha ett sådant i vardagsrummet hemma hos mig är väl att katterna förmodligen hade sett det som norra europas största klös och klätterpinne

/Fredrik

3/12 -09

åhhh så häftigt hur fungerar det?? snälla berätta gärna om det

Jag är säker på att linda kan berätta massor, jag kan informera det lilla jag vet, röret ärr uppbygt av Epiwebblock, vattnet finns i behållaren som står på golvet ,i den behållaren finns en pump som pumpar upp vattnet till toppen av röret, pumpen styrs av en timer som man ställer in efter behov. Röret behöver kompleteras med växtbelysning. Det kan stå i vanlig rumstemp, och är i princip underhållsfritt, förrutom vatten byte emellanåt och påfyllning.

3/12 -09

Åh, så superhäftigt, Linda! Kan du inte visa fler fiffiga lösningar, om du har sådana förstås...

3/12 -09

Imponerende!

3/12 -09

Verkligen läckert!!

3/12 -09

Verkligen super fint. Är det epiweb ni har använd ? hur formar man i så fall plattorna ?

3/12 -09

Detta är en proptotyp på ett epiweb growtube som Dusk säljer. Så man kanske kan säga att den är hemmagjord, men inte av mig utan av Micke.
Den runda formen är dock behändigare, därför finns den på marknaden. http://www.dusk.se/Epiwebiis.htm
Detta röret har stått sedan i somras, tyvärr var inte krukan något bra, då den släppte ifrån sig salt?! Hur nu en glasfiberkruka för växter kan läcka salt? Krukan är nu utbytt emot en rund plastkruka. Förhoppningsvis kommer även mossor att komma igång bättre.

Linda

Jättefint rör och kul idé av dusk att prova lite nya saker. Jag skulle tro att en vanilj skulle trivas utmärkt på ett sådant rör med sitt epiphytiskt växtsätt. Bara att slingra runt och böja tillbaka nedåt när så krävs. Jämn fucktighet och torka kring rötterna. Rötterna letar sig in i epiwebben och fäster sig där. Jag tror det skulle funka. Någon som inte tror det skulle funka eller om det finns problem med en sådan lösning?

5/12 -09

Jag har precis samma tanke kring Vanilla Planefolia så just nu håller jag på att skissa på en fönsterlkarmvariant på detta magnifika röret

6/12 -09

Årets julgran! Borde stå i NK's skyltfönster med julsortiment

19/1 -11

Mäktigt!!

Prata om bilden

15/11 -09

Nytt från Dusk

Dusk har utökat sitt sortiment med EpiWeb. Jag har själv varit nyfiken på deras EpiWeb rör som man sett i deras privata galleri och nu säljs det komplett! Nytt är även Lianer i EpiWeb
Ett miniterrarium med EpiWen finns också. Påminner hur mitt nanoskåp är uppbyggt.

http://dusk.se/Epiwebiis.htm

Nyckelord: Dusk, EpiWeb

15/11 -09

vad häftiga rören ser ut från golv till tak skulle jag vilja ha

15/11 -09

Skulle oxå vilja ha ett sånt XL rör.

bara till att börja spara pegar då, men är det verkligen ett bra sätt att odla på?

15/11 -09

I deras privata album har jag läst att de ansåg att deras bulbusar trivdes bättre på Epiweb röret än i terrarium. Jag blir verkligen sugen på att prova!

16/1 -10

Hej!

Jag har också frågat om detta och har verkligen lust att testa. Jag måstetyvärr nog vänta med köp. Men låt oss hålla kontakten så att vi kan dela erfarenheter om någon eller båda köper en sådan. Lycka till!

17/1 -10

Jag måste också vänta. Men jag är liksom du väldigt nyfiken

Ge ditt svar

2/11 -09

107 g Epiweb

Utropspris: 29 kr. Frakt: 34 kr per paket.

Sön 8/11 -09 22:00 var auktionen slut ...men 2 minuter återstår alltid vid nytt högstabud (info).

107 gram eller ca 2,9 liter aldrig använd Epiweb odlingssubstrat. Blandade storlekar mellan 1-2,5 cm.
Köparen betalar frakten.

Nyckelord: epiweb

8/11 -09

29:- har du från mig

Ge ditt bud

Halloj alla!
Jag har nu funderingar på att komplettera mitt odlingsskåp med en IIS bevattning, iom. detta så planerar jag att ha botten av terrariet vattenfyllt eller iaf. en del av det. Vattendelen hade jag sedan planerat att sätta ett enkelt Epiweb lock på, för att dölja och få lite "mark grönska" Jag undrar då om ni trro att jag kommer få problem med mögelbildning på undersidan av epiweblocket, eller trro ni att det går bra?

Nyckelord: Epiweb

29/9 -09

Mögel och rötsvamp gynnas ju av fukt och stillastående luft, så den risken finns
ju alltid.

29/9 -09

Ett tips är att använda en luftpump till akvarium, leda ner slangen under "dubbelbotten" och låta den bubbla på, borde skapa tillräcklig rotation både på luft och vatten.

Ge ditt svar

4/9 -09

+ 29/9 -09

Djungelvy

Djungelvy. Från Norberg. Fri bild.

 

Nyckelord: EpiwebIIS, Epiweb, Terrarium

Prata om bilden

16/7 -09

+ 29/9 -09

Bild

 

Nyckelord: Terrarium, EpiwebIIS, Epiweb

Prata om bilden

10/6 -09

Mitt varmskåp

Mitt varmskåp. Från MariaX.

Tänkte visa upp mitt tämligen nystartade varmskåp som jag tack vare all kunskap härinne har fixat till

Luftcirkulationen sköts av 2 datorfläktar, på dygnet runt. Ljus får raringarna från en Nebula hobby, 2×55 W. Temperaturen i skåpet varierar från 20 grader på natten till 27-28 dagtid, luftfuktigheten går sällan under 80 % dagtid och ligger närmare 97-99 % på natten. Sustratet de flesta står i är en blandning mellan epiweb/sphagnum vilket verkar funka jättebra!

Orkidéer i skåpet är:
Phal cornu-cervi flava
Phal floresensis
Phal fasciata
småbebisar av Phal hieroglyphica
en liten Phal amboiensis
Phal bellina
Phal equestris (tror jag)
+ några hybrider

Nyckelord: epiweb, Phalaenopsis, varmskåp

10/6 -09

Härligt med lite plats att fylla! Det ser högt ut - vad har skåpet för mått?

10/6 -09

Det är 100 högt, 70 brett och 45 djupt - perfekt för mig ! Känns som man kan ha de mer ljuskrävande högt upp och de mer skuggväxande längre ner.

10/6 -09

Kul med skåp, där kommer du rymma mycket skoj..!

Prata om bilden

Hej nu har väll många odlat i Epiweb ett tag och det skulle vara intresserad att få höra lite erfarenheter om det, det lanserades ju lite som ett universalmedium.
Själv planterade jag över dom flesta orkideerna till matrialet, en del lyckade en del mindre lyckade: upptäckte häromdagen att ganska få av dom verkligt finrotade orkideerna som bla micro-pleurothallis hade rötter som sökt sig ner i epiweben, medan laelior, oncidium ect rotat sig väl.
Ordet e fritt så kommentera gärna

Nyckelord: Epiweb

6/5 -09

Jeg har ikke så mange planter som står i bare Epiweb, men jeg har eksperimentert litt med noen små vandahybrider. Satte noen i bare Epiweb og noen i grov bark . De som har stått i Epiweb har utviklet mye større og bedre røtter. Har dem alle i akvariet mitt og de ble flasket ut for ca. 8 uker siden.
Har akkurat kjøpt terrarie og Epiwebbakrunn til det, så jeg skal prøve det ut med flere planter. Vet jo ikke før om noen (mange) måneder hvordan de ulike plantene kommer til å trives.

6/5 -09

Jag har största delen av min 50-70 orkideer i epiweb eller monerade på epiweb. Jag tycker det fungerar bra. Men håller med, vissa sorter verkar inte rikigt tycka om att sticka ner sina rötter i epiwebben. Dock så misstänker jag att det kan vara mer en generell vantrivsel av nån anledning.
Ett problem som jag har noterat, det är att epiwebben inte är speciellt elastisk. Tex en av mina Phal. lobbis har flera rötter där epiweb material är inväxt i roten. Inte en strypt root, men helt optimalt.

Ge ditt svar

Hejsan alla, jag hade massor av frågor angående skåp när jag skulle starta upp mitt, allt ifrån storlek på skåp till hur jag skulle göra. Nu har jag äntligen efter att ha väntat sen i vintras haft råd med lite saker och tagit mig i kragen och satt igång. Här kommer lite bilder på det simpla bygget jag gjort, väntar nu ivrigt på att mossan skall börja växa så man kan få någon form av lummighet trots att jag inte har råd att sätta in några fina blommor ännu.
Så här kommer bildserien, hoppas den underlättar för er som är intresserade av skåp.

Nyckelord: Epiweb, fläkt, odlingsskåp

22/3 -09

Det ska bli intressant och se hur det kommer att gå med mossväggen

22/3 -09

Du har allt kommit en bra bit på väg sway
Nu finns skåpet med mossväggen på plats.
Kanske någon av dina orkidéer skulle må väl av att komma in i skåpet, tills de får lämna plats för nyinköpta.
Nog är det så, att det är plånboken som bestämmer inredningstakten i skåpet
Men det är samtidigt lite av glädjen , att planera, drömma och fantisera om hur man vill ha det i sitt skåp
Och när man väl kan köpa sig de där efterlängtade prylarna eller plantorna, är glädjen desto större.
Lycka till i fortsättningen och till att börja med mossväggen.
Du får visa bild på den när den kommit igång att växa

Uppdatering 5 månader senare!

Ge ditt svar