Råd / Omplantering / · Substrat /

Skriv början av artikeln om EpiWeb

Nyckelord: EpiWeb

Inlägg med EpiWeb som nyckelord.

Fick idag min Epiweb panel från Dusk samt en gren. fick även mossa och en fläkt, Nu till min fråga. Visst kan jag montera panelen på glaset på baksidan? Hur skall jag göra med den torra mossblandningen för att få den att växa i Epiwebben? Hur behandlar jag den? . Jag har en lysramp nu som borde duga 3st lysrör är det.

Sedan tänkte jag ha manuell bevattning med PET -sprutan jag beställde från Dusk. Har även en fläkt som jag tänkte montera men var i skåpet är lämpligast?

Nyckelord: mossa, Epiweb

21/3 -09

Jag vet inte om jag hade monterat fast väggen, då blir den ju lite otymplig att hantera. Kan du hänga den eller barar ställa den utan att den faller? Jag tycker det är smidigast att "sy" fast plantorna på väggen med jätte tunn rostfri ståltråd till rötterna tar fäste, och då vill du ju komma åt på baksidan för att fästa. Blanda den torra mossblandningen med vatten tills den har konistensen av filmjölk ungefär. Jag tyckte det var lättast att blanda i en matberedare. Sedan breder du bara ut blandningen på EpiWebben, jag tror Micke säger att man kan använda en pensel, men jag använde en sked och mina händer. Ganska tunt lager som täcker hela ytan. Ställ den sedan ljust och fuktigt och var noga med att vattna ofta, mossan vill inte torka ur. Mina fläktar satte jag högt, i mitten vinklade framåt och nedåt ca 25 grader ( bild ), funkar bra för mig i alla fall. Lycka till!

Du har dina fläktar monterade med magneter också va? Hur fjorde du med luftintagen på terrariet? hur täckte du för dem?

Måste man ha som du har gjort för att kunna hålla fuktigheten uppe? Dvs ett kar i botten med vatten i ? det räcker inte med att fylla botten med leca och sedan fukta terrariet med spray under dagarna eller eftermiddagarna?

21/3 -09

Jag köpte en glasskiva (från en tavelram affär - skuren till rätt storlek) som täcker hela överdelen. Luftintaget på sidan har jag kvar gallret öppet. Fläktarna skruvade jag fast i ett vinkeljärn (L bracket) och vilar det på glaset i springan i mitten av skåpet. Luftfukigheten tycker jag är lättast med vattenkar, lecan torkar ju rätt snabbt om du bara sprayar den, så du får ha några cm vatten under det och det är inte lika lätt att göra rent IMO. Mitt skåp ligger på 85-100% - precis som önskat. Prova och se om det räcker för dig. Skaffa en mätare som ger både temp och RH så vet du.

Tror du Epiwebben bör stå i Karet för att hålla fuktigheten bättre?

21/3 -09

För att hålla uppe luftfuktigheten i mitt ganska så lilla skåp, har jag löst det så här.
Jag har tagit en datafläckt, en sådan med hål i kanterna, i dessa hål har jag satt en vanlig träskruv på ca 7 cm, så att fläkten liksom står på fyra ben.
Sedan ställt den på botten av skåpet och kör fläkten så att den blåser ner på vatten ytan (har ca 1cm vatten i botten).
För att skruvskallarna inte ska vibrera och låta mot glaset har jag satt en klick värmelim på dom, innan limet helt stelnat ställt du den
så att den står med alla fyra benen mot botten.
Då har du gjort en enkel luftfuktare.
Sedan är det bara att tuta ock köra !
/Stefan.

21/3 -09

Det spelar ingen roll om EW står i karet eller ej eftersom EW inte suger åt sig något vatten i över huvud taget. Jag hade hängt eller ställt det så högt upp som du kan så att du har mer yta att montera orkideer på - de mer ljuskrävande närmare dina lysrör, sedan ställa krukor på botten med tex phallar som inte kräver lika mycket ljus (alltså inte behöver hänga så nära rören... halvera avståndet till ljuskällan ca fyrdubblar styrkan). Jag tror inte att du behöver sätta fläkten att blåsa på vattnet i och med att du har ett slutet skåp, har du vatten på botten blir det tillräckligt med avdunstning för att höja luftfuktigheten i och med att du har det varmt där inne och tom. värmematta under (vatten i kar är bara lättare att göra rent - plus läckage säkrare med begagnat skåp). Viktigare i så fall att få bra cirkulation på luften inne i skåpet med din fläkt. Jag har två men kör dem på 7,5V istället för 12V.

Då var allt klart, Epiwebben får stå i karet så längen tills jag känner att jag vill använda ytan till annat just nu är det enda jag har att ha i mitt skåp en Lummer Lycopedum som jag fick av min svärmor efter hennes besök hos Inga-lill och ekonomin tillåter inte att uttöka sortimentet förrän efter sommaren sannolikt....... tyvärr. Man hade ju velat stoppa in lite söta små orkisar på epiwebben också men man får nöja sig så här så längen, förhoppningsvis sätter mossan igång att växa så det blir lite lummigt ändå.

Ge ditt svar

27/1 -09

+ 29/9 -09

Bild

 

Nyckelord: Mossa, Epiweb, EpiwebIIS

Prata om bilden

Ikväll skall jag hämta ett terrarium, som skall bli mitt odlingsskåps projekt. 56 bred 40 dju och 70 hög. Inkl ljusramp.

Så nu är budgeten spräkt för denna månad. Nästa inköp till skåpet blir väll om en/ettpar månader då det skall kompletteras med EpiWeb IlS2
samt pump. Och fläkt. Hur tycker ni fläkten skall placeras. intill ventilattionen eller fristående på en glasvägg? Jag hade tänkt mig Dusks magnetförsedda fläkt. Är det bättre att fläkta IN friskluft genom ventilationen som finns i skåpet eller skall jag fläkta UT luft ur skåpet. Eller skall jag helt enkelt montera den så att jag får en cirkulation enbart. ?
Rampen rymmer ett lysrör tror ni detta blir tillräkligt elelr bör man skaffa en till ramp?

Om jag har pumpen till Epiwebben utanför terrariet tror ni pumpen orkar pumpa upp vattnet trotsatt jag skall ha pumpen under bordet som terrariet står på?

här kommer en kass bild på hur det såg ut i annonsen. Jag tar givetvis nya bilder med min kamera när jag hämtat det.

Nyckelord: EpiWeb, Odlingsskåp

21/1 -09

Två reflektioner:

Ett lysrör till ett 70 cm högt skåp är alldeles för lite. Eftersom ditt skåp dessutom är 56 brett så lär det väl vara ett 18 WattsT8 rör i rampen, vilket inte räcker.

Sen om pumpen - måste den inte vara i skåpet så att vattnet cirkulerar? Annars måste du väl successivt tömma av vatten i skåpet eftersom du annars hela tiden kommer pumpa in nytt vatten.

21/1 -09

Vad kul att du skaffat skåp!! Det är jättesvårt att hitta bra ljusramper till så korta skåp eftersom rören är så korta (samma problem med akvarium om man vill ha riktiga växter...) Jag kan rekommendera en ramp som skulle passa storleksmässigt (är precis 56cm bred) och definitvt ge dig tillräckligt ljus - kostar dock lite grann... Kika här Vet ej om pumpen skulle orka, men den funkar ju i mycket högre skåp så det går säkert bra. Men maila Micke och fråga för säkerhetsskull.

21/1 -09

valkyrie66: Helt klart en intressant ramp. Blir ju nästan sugen att köpa en själv!

21/1 -09

Kul att du har skaffat skåp. Det är det enda rätta!!
Fläkten ska du använda för att cirkulera luften i skåpet. Jag har mina fläktar hängandes i taget med luftströmmen riktad mot taket för att få en jämn luftrörlese i hela skåpet. Jag har satt igen luftspalterna på mitt köpta skåp. Innan jag gjorde det torkade plantorna ut alldeles för fort och luften blev torr.
Vore jag som dig skulle jag lägga till lite pengar och få mig en T5-ramp. De ger mer ljus. Som Merwic skrev så är ett rör alldeles för lite!!!

21/1 -09

Merwic: jaa, jag har kanske tjatat om denna lite fööör många gånger här (ber om ursäkt i så fall) men jag är otroligt nöjd med mina (har två).

21/1 -09

När du ändå funderar på att köpa från Dusk ta en titt på deras ljusalternativ http://www.dusk.se/belysning.htm !

Ett eller två:
DULUX L 55 W Lumen 4550 Längd 535 mm. Bredd 90 mm. Höjd 48 mm. 595 kr(elektr. drivdon)

Vore definitift något som kommer ge ordentligt med ljus. Ser inte ut att vara så mycket på bilderna men när man sett dem lysa i verkligheten är de imponerande! Glöm dock inte att köpa reflektorer till dessa!

21/1 -09

Vad kostar 55W kompatktlysrören att köpa i handeln?

21/1 -09

merwic: jag vet tyyvärr inte vad kompatktlysrören kostar i handeln, mina är inte ens ett år gamla så jag har inte behövt byta ännu, armaturen från wexthuset kommer med lysrör.

21/1 -09

merwic: Köper du armaturen från Dusk medföljer en lampa. Speciallampor till saltvattensakvarier kostar drygt 150 kr, normalare lampor går nog att hitta för 120-130 kr, kanske ännu lägre. (för 55 W)

så man måste ha en vatten del i botten på skåpet? Kanske en dum fråga. Men hur gör ni då för att inte få alger och grumligt vatten om ni har vatten på botten. Jag har ju akvarium med en ORDENTLIG pump. Och där har jag ju alger. så varför skulle det inte bli alger i ett odlingsskåp? Då måste man ju göra regelbundna vattenbyten eller? Jag hade tänkt att ha vatten i en "petbox" under bordet som jag bara behövde fylla på vid behov. Men som du säger så fyllt ju terrariet så sakteliga med vatten då.... Ajdå, jag hade hoppats på att klara mig med ETT lysrör, iom att man inte har så mycket pengar så skulle det betyda att om man köper den rampen som du visade Valkyrie. så skulle jag inte ha råd med Epi Webben på et halvår ju. saken är du den att man vill ju komma igång så fort som möjligt. Och med alla dessa utgifter så kommer jag inte ha ett odlingskåp uppe förrän i höst någon gång. Men om jag nu skulle köpa ett lysrör till den armatur som följer med så skulle mina orkideer dö i det ljuset? Eller skulle jag kunna ha orkideer där för att sedan uppgradera ramp om ett halvår?

Så ni rek. att jag sätter för luftintagen på terrariet? Både uppe och nere? Sedan monterar fläkten i en vinkel på en kortsida , snett riktat mot taket ?

21/1 -09

Det enklaste är absolut att ha vatten i terrariet och pumpen där. Din petbox skulle nog tömmas väldigt snart. Visst skulle det bli alger men du kan sätta upp och nervända krukor på botten och sedan lägga plattor över så kommer det inte ner ljus i vattnet och du kan då även utnyttja bottenytan för att ställa plantor på.
Jag skulle avråda dig från att ha ett lysrör. Tillväxten på dina plantor skulle säkert bli dålig och det skulle påverka blomningen.
Fläkten kan du montera med ståltrådar i gallret i taket på terrariet och sedan lägga en glasskiva över. Det funkar utmärkt.

Angående dessa fläktar, är det någon som kör sina fläktar med ett 9V batteri? Jag tänkte hur lång hållbarhet det blir på batteriet om man kör fläkten med det dygnet runt. Sedan tillbaka till ljuset. om jag skulle göra iordning allt utom att sätta in orkideer. Skulle mossan klara sig med endast ett lysrör?
Men om jag har pumpen i terrariet vart gör jag av ström kabeln? vart drar jag ut den?

21/1 -09

sway307, om Du kan ha skåpet så det får ljus från ett ljust fönster kan
Du nog klara dig med det ljus som finns över vår/sommarhalvåret.
Alger får Du nog räkna med hur Du än bär dig åt, de gillar ljuset och den
gödning som plantorna får, jag har alger i alla krukor som hänger närmast
armaturerna även om jag inte har ett skåp, medan de plantor som står längst
ner har ytterst lite algtillväxt.
Jag ställer mig frågande till om det är särskilt klokt att återcirkulera samma luft,
alla eventuella mögel och svampsporer får då större chans att etablera sig i
de skrymslen som alltid är fuktiga. Om jag skulle bygga ett skåp, skulle jag nog
ha ett luftintag med fläkt och ett luftutsläpp med spjäll, då kan man reglera hur
mycket luft som strömmar igenom skåpet, det går då även att hålle lite övertryck
i skåpet hela tiden fläkten är igång.
Är man riktigt smart använder man sedan en fläkt som drivs av solceller, då kan
man utnyttja lysrören att driva även den när dessa lyser.

21/1 -09

letherneck: Jag har haft mitt skåp över 2 år nu och det är i princip slutet mot omgivningen, har inte haft några som helst problem med mögel eller svamp pga av detta!
.
sway307: Gör det enkelt!!! Börja med väsentligheterna, ljus och luftcirkulationen (en fläkt). Ventilationen uppe och nere kommer mer än väl sköta luftväxlingen då du får självdrag när lyset är tänt ! Skall du prioritera vänta med Epiweb bakgrunden ! Använd skåpet som rent odlingskåp första halvåret och vattna för hand! Lär dig hur det reagerar och hur du styr luftfuktigheten (med minskad ventilation, täck över gallrerna).
.
Mina råd:
Köp en 55W armatur från Dusk INKL reflektor, Detta räcker till att börja med.
Köp en eller två fläktar.
Inred skåpet som ett odlingsutrymme och vattna för hand innan du bygger något avancerat.
.
Inget slår handvattning! Automatiserad vattning blir NÄSTAN aldrig lika bra, jämn, säker, osv
.
Lyssna och ta råd av de som har erfarenhet. Inte de teknikintresserade som spekulerar i avancerade lösningar.
Och slutligen FINN GLÄDJE i det du gör!

21/1 -09

Magnus Anderlund, har Du kört ditt skåp och plantor i en autoklav:-), mögel-
sporer finns ju alltid i luften, och gynnas naturligtvis i ett slutet och fuktigt
system. Min dotter har ett skåp som med jämna mellanrum hade problem
med mögel i hörnen och även bakom det som användes som bakgrund.
Men när vi skar upp ett ventilationshål för utsläpp av ca: 1/3 av inkommande
luft, försvann problemen, och luftfuktigheten sjönk inte mer än några procent.
Sedan ser jag inget fel i att spara energi med tekniska lösningar, och inte är
det särskilt avancerat heller.

21/1 -09

Jag har haft helt slutna skåp i flera år och aldrig haft problem med mögel. Så länge man har ordentlig luftrörelse är det inget problem.

Sway-Jag tycker du ska gå på Magnus spår. Ta det som är viktigast först. Belysning och fläkt. Det är roligare att ha plantor som trivs än en snygg inredning. Solljus ska du va försiktig med. Direkt solljus på skåpet kan ge väldigt höga temeperaturer i. Tro mig.. det vill du inte!!
Sedan tror jag att du kommer få problem med luftfuktigheten om du har dina luftspalter öppna. Speciellt på sommaren.

men om jag täcker till luftspalten på kortsidan men lämnar den i locket öppen, blir det inte lite reglerat samtidigt som jag får lite självdrag också då?

Hur var det med batteriet, är det någon som provat? Kan man slänga in filken Orkide som helst i ett skåp?

21/1 -09

Jag ser ingen som helst anledning till att ha den öppen...
Batteri är nog en väldigt olömplig lösning. Köp en transformator på Biltema. De kostar runt hundra kronor och det är ett reglage på dem så du kan ändra hastigheten på fläkten. Hur bra som helst.
Jag skulle avråda dig från att köpa kallväxande arter och det finns ju ingen som helst anledning att stoppa in nåt som klarar sig fint på fönsterbänken.

NEEEEEEEEEJ Killen jag skulle köpa terrariet av idag, ringde just och sa att han hade mätt fel. terrariet är 70 brett och 56 högt. Är det för lågt för att ha som ett fint odlingsskåp? Vad tror/tycker ni? Extremt snabbt svar önskas, så jag kan ta beslutet om att åka nu eller ej.

21/1 -09

Jag håller med Magnus. Gör det så enkelt som möljigt och satsa på det viktigaste först. Då lär du dig vad som funkar och kan designa om allt eftersom när du har råd. Kika på Annette Jones skåp tex. EW ILS autovattningen är bra, men (i mitt lilla nano skåp i alla fall) räcker det inte 100%. Jag vattnar fortfarande för hand (en högtrycksputa är ovärderlig!!) 1-2 ggr veckan på de som vill ha mer vatten eftersom de växer mycket eller blommar mm. Lågt och bredare är bättre tycker jag, då når ju ljuset bättre till alla plantor i skåpet. Så åk du om du har plats för skåpet!

21/1 -09

Vad ska du ge för skåpet?
Jag tycker det är rätt lagom att börja med. Du lär knappast hunna ha annat än miniatyrer i det.

Någon mer med input om vad ni tycker om ett lägre men bredare? Jag har vart emot det eftersom jag tycker det kan vara svårt att fylla ut. Men 56 på höjden är rätt mycket , och med en större golvyta så är det bra. Dock kan det bli lite lågt till tak om man skall ha vatten reservoar där också. Vad tycker ni vill gärna ha något mer utlåtande INNAN jag bestämmer mig, det är ju trots allt ni som kan detta , betydligt mer än mig. Om terrariet är endast 56 högt behöver jag ändå komplettera med extra ljusramp tror ni? om jag köper en reflektor och ett 77 Lysrör?

Killen ville ha 700 för det då är det inkl. rampen. Skåpet är använt i ett halvår. Men jag prutade ner det till 600. Nu när han ändrat måtten kanske jagh kan få ner det till 500 om jag har tur

21/1 -09

Det blir nog trångt att få med en vattenreservoar med den höjden men som Magnus och valkyrie66 skrev går det ju väldigt bra att vattna med tryckspruta.
500 kr är ju ett bra pris. Men du kommer oavsett behöva mer ljus!!!!

Om man endast vattnar med Vattenspruta hur ofta behöver man vattna? Jag jobbar ju 7-17 under veckorna, det klarar väll sig bra under dem timmarna ändå?

21/1 -09

Magnus: Utmärkt sammafattning!

21/1 -09

Jag vattnar en gång om dagen. Det funkar utmärkt. Fast de orkidéer jag samlar på vill aldrig torka ut. För de flesta räcker det med att du sprayar dem ordentligt varannan dag.

Jag hade min fläkt hängandes i ståltrådar från gallret och det bidde en fasligt massa vibrationer som irriterade örat.
Bytte sedan till buntband (plastsnoddar som elektriker snor ihopa elsnoddar mä)
Mycket tystade nu.

Eje

21/1 -09

Det finns lite bilder och annan info om skåp här

Använder ni RO-vatten, och som jag sett på andra forum, Physan, för att hålla alger
och mögel i shack.

21/1 -09

Får du ett bredare skåp lägg en hundring till på ljuset från Dusk och köp 80 W varianten!
DULUX L 80 W Lumen 6000 Längd 575 mm. Bredd 90 mm. Höjd 48 mm. 695 kr (elektr. drivdon)
Trycket i denna är mer än tillräckligt för ett skåp i din storlek och du kommer kunna odla riktigt roliga saker som kräver en hel del ljus!

Jag skulle hålla mig borta från Flora 77 av en enda anledning. De ger ett fasligt obehagligt färgat ljus som förvränger orkideernas färger. I ett odligsskåp som står synligt i boendemiljö blir det ett rätt jobbigt ljus i längden!

21/1 -09

Jag använder RO-vatten. Främst för att för att många av mina plantor är små och känsliga. Sedan möjliggör det mosstillväxt.
Alger har jag aldrig haft problem med och åter en gång inte mögel.

21/1 -09

Ofta RO-vatten men ganska ofta kranvatten.
Angående alger och mögel citerar jag mastevallia ovan
"Alger har jag aldrig haft problem med och åter en gång inte mögel."
.
Man får hålla rent och städa då och då,man städar ju sitt hem (eller?) så varför inte städa sina odlingsutrymmen?
.
PS dock har jag algförekomst, men inga problem.......

21/1 -09

Vad Kul!!! Grattis!
Det där kan ju bli hur bra som helst, du får plats med ordentliga ramper, mycket yta i botten(fler orchisar) och fortfarande plats för monterade sötnosar när du har råd med EpiWeb. Det är klart att det kommer bli snyggt! En fördel med lägre skåp är ju att ljuset når bättre.

21/1 -09

+ 22/1 -09

Hämtade skåpet tidigare ikväll, Det var i RIKTIGT bra skick. Jag är urnöjd, dessutom så fick jag det för 500kr. I rampen sitter nu ett UV-rör för reptiler. som har 6500 Lumen men är endast avsett för reptiler står det.
Vad är RO-vatten? Så ni menar att samtliga har mögel som dyket upp lite titt som tätt i era odlingskåp?

22/1 -09

RO-vatten är väl det samma som Osmosvatten. Enkelt sagt så har vattnet har passerat genom ett mycket tunt membran som exkluderar en hel del joner och molekyler. RO-vatten är med andra ord mjukt och innehåller få spårämnen.

Jag tror verkligen inte att många har mögel i sina skåp. Jag har själv aldrig haft det, men jag har visserligen inte heller ett speciellt tillslutet skåp.

22/1 -09

RO i dett afall reverse osmos dvs mycket rent vatten som Merwic beskriver.
Nej, mögel får man bara om man inte har balans i skåpet! Mögel växer inte på levande växtmaterial utan på dött. Håller man en god luftcirkulation i skåpet samt att man städar undan döda blad och växtrester är mögel inte ett problem.
.
Att ha ett odlingskåp är som att köra bil. Man blir inte en bättre bilförare för att man köper en bil som är dyr med avancerad elektronik! Lär dig att balansera skåpet manuellt först, så du ser vad som påverkar vad.

Okej, men nu har jag skåpet, nästa steg är att köpa en ny lysramp, trots att jag redan har en? Och fläktar innan jag kan göra något annat med skåpet?

Köper ni RO-vattnet någonstans eller gör ni själva? Jag har en maskin på jobbet som gör just det , tror jag. Den har även ett batteri kpplat till sig för att av jonisera vattnet. Kanske skulle ta att ta hem den , vi använder den ej på jobbet längre , vi köpet Dest. vatten istället

22/1 -09

Ursäkta att jag hoppar in i er tråd, men har en liten fundering om fläktar till skåp/akvarium, ska de stå på dygnet runt eller kan man stänga av dem påå natten ?? Har själv ett 60l akvarium med 1 40mm fläkt

22/1 -09

Persson, konstant luftrörelse! Ha fläkten på hela tiden......
sway307, RO-vatten köper man inte utan man skaffar sig en utrustning som renar vattnet. DETTA ÄR ÖVERKURS! Inget man skall investera i innan man känner att skåpsodlingen fungerar.

22/1 -09

Tack Magnus

OKej då förstår jag magnus. Men jag kan nog få den vi har på jobbet gratis i princip.

ang "DULUX L 80 W Lumen 6000 Längd 575 mm. Bredd 90 mm. Höjd 48 mm. 695 kr (elektr. drivdon)" Armaruten ser ju inte ut som en ramp på något sätt. Ser den ut så? Hur skall jag kunna lägga den ovanpå mitt skåp annars?
Sedan står det att ljus källa ingår. Är det lysrör som följer med bra?

23/1 -09

sway307, crystal här på OP har en så skicka henne ett pm. Du får tyvärr ingen ramp med, s du får bygga en enkel ramp själv.

Ge ditt svar

Hejsan det är så att efter att ha sett alla fina odlingskåp här på forumet så blir jag jättesugen att prova på ett själv. Jag har kollat igenom pratoteket också. Men jag har 2 st Akvarium i mindre modell ett 8 kantigt på ca 80 liter och ett vanlig fyrkantig ca 120 liter. Jag tycker dem är små har jag rätt eller kan man får till det fint och mysikt i ett lågt akvarium? på samma sätt som man kan i ett odlingskåp som man köper från Tex. Dusk
Tittade på terrarium också då jag själv haft reptiler tidigare så sålde jag alla min men, jag tycker att terrarier är lite låga. Hur är det kostnadsmässigt att anlita en glasmästare att göra jobbet? Jag tycker att det borde vara dyrare än att beställa ett färdigt. Jag hade tänkt mig storleken på det minsta odlingsskåpet som dusk har. ca 50×50×90
Att bygga det själv tycker jag blir lite för svårt man vill ju ha vinklarna riktiga osv.
Vilket blir snyggt men billigt.
Jag hade tänkt mig EpiWeb IIS som möblemang eller iaf som bakgrund.

Hur är det med armaturer för belysning? Jag har en armatur som är till en vanlig gänga för en glödlampa. den mindre sorten E27? Finns det någon belysning som är bra för växterna som man kan ha i en sådan armatur?

Nyckelord: EpiWeb, Odlingsskåp, Akvarium

13/1 -09

Jag har bara börjat med inredningen i mitt, det är på 67,5 liter 0,5×0,45×0,3 (terrarie) för tillfället tar inredningen väldigt mycket plats men eftersom jag ändå inte har så många orchisar som platsar gör det ej så mycket. Vet ju'nte hur högt det 8-kantiga är men det kunde ju bli väldigt snyggt om man centrerar inredningen så man kan se det från olika håll.Epiweb går ju att fixa precis som man vill Sen beror det ju lite på hur stora växter man vill ha i skåpet och hur många. Eller så kanske du ska ställa 120 liters akvariet på högkant och be en glasmästare skära till en dörr i rätt storlek! Jag är övertygad om att man kan få tag i gångjärn som man kan fästa med silicon.

tack för bilden, fler med ombyggda terrarium och akvarium i nätt storlek visa gärna upp så jag ser vad man kan göra , jag 'är inte så sugen på att slänga alla pengar på ett Dusk skåp för då komemr jag inte ha pengar över till belysning eller inredning.

Vad har du för belysning i ditt skåp?

13/1 -09

Just nu är den tämligen undermålig, det är en 12 volts halogenspot och en 11 watt lågenergilampa, det var vad som fanns att tillgå här hemma . Jag ska skaffa ramp(er) från dusk så fort jag har mer råd

Hur har du fått till mossa osv i terrariet, odlas det på EpiWeb? hur vattnar du där inne?

13/1 -09

hej spännande med skåp, ett litet tips om ni vill ha är att kolla Blocket .se det var en odlare som sålde en massa odlingslampor där förra veckan, kollade själv för jag är intresserad av ett skåp, lamporna kanske inte är bra men ni som vet vad man behöver kan ta en titt,

13/1 -09

Jag har 6 cm vatten på botten av terrariet (började med att täta det) sen har jag lagt i sprängsten på botten för att få en "bottennivå" ovanför vattnet. Mossan har jag adopterat från en sten på tomten, det är ganska lätt när man bor på ett berg ! Den är sen utlagd på stenarna ovanför vattenytan.Grenen hittade jag mossbeklädd och klar på en skogspromenad med hunden.
En liten fontänpump som jag haft liggande sysslolös i ett skåp fick komma till heders igen och plaskar stillsamt i högra hörnet, så hamnade mitt dimaggregat i mitten av alltihop.
Jag använder blomsprutan för att fukta mossan. Har inte haft det igång särskilt många dar så det blir säkert en hel del modifieringar !

Okej, jag hade tänk ha EpiWeb IIS som är själv bevattnande med en vattenpump någonstans men jag vet ej hur jag skall lägga upp det hela om jag INTE köpet ett dusk skåp.

13/1 -09

Om du fäster en glasskiva med silicon på högkant i bakre delen av skåpet kan du göra ett vattenmagasin där och låta epiweben gå ner framför skivan, då syns inte pumpen och du behöver inte ha vattnet utanför skåpet, samtidigt får du en lägre nivå mot framkant.

men hur gör jag då när jag behöver fylla på vatten magasinet? Angående fläktar använder man dem ENBART för att inte luften skall stå still eller skall dem monteras så det kommer in friskluft ?

13/1 -09

Fläktarna har jag dålig koll på, men framför allt för cirkulationens skull, sen blir ju inte skåpet hermetiskt tillslutet så går fläktarna borde det bli ett automatiskt luftutbyte i skåpets springor. Vattenpåfyllning borde kunna lösas med ett hål i EpiWeben lagom för pipen på en vattenkanna och en växt framför för att dölja det

13/1 -09

Så himla snyggt du gjort kring skåpet oxå - det blir verkligen en tillgång i rummet och ett intressant och vackert blickfång! Hoppas allt fungerar som du vill, och att orkidéerna kommer att stortrivas

13/1 -09

Tack för berömmet! Jag hoppas på precis just det!

Ge ditt svar

8/1 -09

+ 29/9 -09

Närbild på mossa

Närbild på mossa. Från Norberg. Fri bild.

 

Nyckelord: Mossa, Epiweb

8/1 -09

Vilket vackert vilt "naturlandskap" det förstorade fotot visar! Orkidén väcker då förundran med sin "jätteform"! Mycket spännande "landskap", som jag också skulle vilja ha att bara titta på, minst lika vackert och rofyllt som vårt akvarium!! Har ett litet terrarium (h=60, b=40, l=40 cm ) som jag nu skall försöka bygga upp på liknande sätt som din härliga "skåpmiljö"! Jag återkommer (om jag får?) med frågor ang. tekniska saker och ev. växt-/ orkidéval?!? Tack för dina entusiasmerande bilder och texter!

8/1 -09

Häftigt - Helt otroligt att mossan växt så mycket på bara 6-7 veckor!
Att den växer bättre i starkt ljus låter konstigt, jag trodde alla mossor var ljusskygga
Men det beror väl antagligen på vilken sort det är, man lär sig nåt nytt varje dag

8/1 -09

Underbaaart!! I den skogen vill jag vandra

8/1 -09

Och ändå är den bara halvvuxen den bulben (Bulbophyllum blumei) visst är det häftigt.
Du är så välkommen L8-Rinkabyholm, tänk bara på att jag är en glad amatör i mossvärlden!

9/1 -09

Mossa är underbart vackert
Japanen Dr.Tanaka odlar Paph. delenatii i något han kallar "crypt moss". Har försökt spåra vilken mossa det kan vara men hittills kammat noll. Känner du till vad det kan vara? Här är sidan

9/1 -09

Tanaka säger ju att den mossan bryts ner på ca ett halvår och att han hänvisar till "crypt". Så kan det inte vara mossa som växer på sten, inte julmossa utan den torvliknade sorten som man ibland använder som dekoration i olika blomsterarrangemang? Ungefär som den här på bilden http://www.bens-jungle.de/en/produkt_det... . Den finns att köpa i blomsterhandlen ibland. Värt ett försök i alla fall!

9/1 -09

Så flott "skog"! På mine turer i skogen er det hovedsakelig mose jeg er opptatt av, det er så mye vakkert! Så vidt jeg kan se finnes all mose fra "Bens Jungle" viltvoksende - eller hva? Noen som vet noen gode nettsider om mose?

Heidi - Jo det ser ut som Bens Jungle säljer vanlig "skogsmossa". Den enda tropiska på den sidan är Javamossa (Vesicularia dubyana) och en Levermossa från Bali.

En bra sida om bla mossa är http://www.biopix.dk/Category.asp?Langua...

9/1 -09

Helena - takk for en bra side!

9/1 -09

Den var bra Helena, kul att kika på alla inhemska mossor som vi har. Va många olika "spaghnum" vi har i landet!

9/1 -09

Norberg; Det rörde sig nog om lite "Lost in translation" här, jag mejlade Dr.Tanaka och frågade och fick ett jättetrevligt mejl tillbaka där han bland annat förklarar uttrycket "crypt moss" så här:

"In truth, there is not the latin name of crypt moss. It looks like
Japanese name using English. This is the bark, peel of Japanese ceder,
cryptomeria. The name came from cryptomeria. You know the bark exported
from USA, Canada, Australia and New jealand. The bark came from conifer
that are needle leaf plants. Also, ceder is a needle leaf plant. The bark
is fibrous. SO, we untie the fibrous bark to be fibers that we can use as
compost material. The material are produced from the city where ceder
timbers are manufactured and are the source of baio-mass that is throw
away usually.
You might not be able to have the material like this around you.

With my best regards,

Toshi( Toshinori Tanaka)

Cederbarksfiber var det, alltså, ingen kryptisk mossa

9/1 -09

En annan okryptisk mossa är peat moss (vitmossa in swedish), som enligt Dr Lassse även den fungerar bra till bl a Paphiopedilum delenatii.
Vilken inbjudande kryptogamskog Norberg!

9/1 -09

Hehe skönt att veta att även noggranna Japaner inte alltid har full koll på namn. Dr Tanaka verkar förresten vara ett vanligt namn, jag har haft kontakt med en Dr Hiroyuki Tanaka några gånger. Han är en "guru" inom saltvärlden, specialicerad på gyltor Cirrhilabrus och Paracheilinus.

Lassse jag tycker att du ska köra med Dr Lassse, mycket mer effektfullt!

10/1 -09

Vi får heller inte glömma den Tanaka som lånat ut sitt namn till diverse motordrivna trädgårdsmaskiner, som t e x röjsågar när man totalt tröttnat på sina misslyckanden

10/1 -09

Kanske namnet motsvarar vårt Svensson eller så. Denne paph.-intresserade Tanaka är virolog. Får fråga honom om han brukar gå bärsärkagång med röjsåg som hobby Det kanske är så han skaffar sig cederfibern, förresten...

Prata om bilden
Norbergs skåp. Från Norberg.

Här är några bilder Masdevallia!
Jag har inte lyckats ta nån vettig bild på skåpet i helfigur.
Skåpets utrustning är:
2×80 w belysning
3 halogenspottar som "mysbelysning"
Stor datorfläkt till luftcirkulation.
Hela bakgrunden i Epiweb automatisk bevattning.

Tanken är att ha många olika sorters växter och att det ska vara en möbel i rumet, inte en artsamling.

Det får växa till sig lite sen ska jag ta lite bilder igen.

Nyckelord: Skåp, Terrarium, Epiweb

8/1 -09

Från Norberg.

Närbild från vänster.

8/1 -09

Det där var riktigt snyggt! Bra jobbat!! Ska bli kul att se hur det utvecklas.
Har du vatten som strilar genom bakgrunden? Hur ofta vattnar du?

8/1 -09

Varenda orkidéfreak dröm!! SNYGG ! !!
Vad är måttet på själva innerdelen?

8/1 -09

Ja jag vattnar genom bakgrunden med en pump som går på timer. Funkar helt ok. Det blir lite olika med vattningen, jag håller fortfarande på att experimentera med intervallerna, idag vattnas skåpet 2 ggr per dag.
Innerdelen är ungefär 120 cm hög och sidorna är 75 och 65 cm har jag för mig. Det står i ett hörn mot min murstock som har lite konstiga vinklar och mått så därför blev sidorna olika.
Jag älskar själv att se förändringen över tid då saker växer till sig (eller inte) och tycker resan oftast är roligare än det färdiga rseultatet..

8/1 -09

Mycket fint!

Norberg - Fantastiskt vackert. Menar du verkligen att du fått sån mossa på bara 2 månader?? Berätta gärna mer om hur sytemet fungerar. Det med tropiska mossor lät väldigt spännande.

8/1 -09

Visst växer det fort! Det verkar som att bra ljus triggar tillväxten på mossan!
Njae inte 2 månader om man ska vara noggrann. Skåpet hämtade jag den 14 november, den fredagen östsvenska hade möte som jag skulle gå på, men kunde inte hålla mig från att åka hem och sätta upp skåpet.. Mossan har bara varit igång i snart 7 veckor. Men det är bara på de ljusaste områdena den har blivit heltäckande.
För mig gör det inget om det blir ett tjockt lager mossa som kan kväva vissa orkideer det blir en del av skåpets utveckling.

Bevattningen är inte speciellt avancerad., en pump på timer trycker vattnet upp till toppen av skåpet. I röret är små hål upptagna som släpper ut vattnet jämt fördelat på överkanten av Epiweben. Vattnet rinner sen själv ut i grenar och ner längs bakgrunden.

De tropiska mossorna är betydligt finare änn den svenska vitmossan, fler olika växtsätt och mindre i storlek. Ska försöka ta några bilder.

8/1 -09

fantastiskt snyggt
jag skulle va sugen på att bygga upp en miljö, men det e svårt att få in lika många arter som jag har nu, men som sagt, detta va snyggare!
vilka lysrör har du?

Jätte snyggt den andra generationens svep skåp är snyggare än den första som jag har,eller bättre skall man väl säga för den har ju det nya systemet där vatten kyler ner och det växer lättare mossa i epi webben.Vad är det för fläkt och vart har du köpt den?

Men vart har du pumpen och behållaren med vatten till pumpen? måste pumpen ligga i vattnet för att kunna pumpa ut det till Epiwebben?

8/1 -09

sway307: du kan se lite bilder på mitt epiweb ils system och hur det fungerar här. Jag snackade med Micke från Dusk innan jag köpte min och han bekräftade att hela pumpen inte behövde vara under vatten. Jag lade min på sidan och så länge den är halvt under ytan funkar den fin-fint. Jag gömde min pump under ett "lock" av epiweb som täcker vattenbehållaren på botten av skåpet (ett jättestort ca 8cm djupt plast krukfat).

8/1 -09

Tribo: Låt dig inte luras av att det är lite växter i skåpet det är fler än det ser ut, där är 45 plantor. 29 orkideer och 16 andra sorters plantor. Och det finns säkert plats för lika många till.

Bulbo: Fläkten är en Coolink SWiF120 1R 120 mm. Mycket tyst och orkar dra runt luften själv i det relativt höga skåpet. Köpt på en databutik!

sway307: Jag har en behållare för vattnet i skåpet som terrariet står på. Pumpen är en dränkbar pump som står i vattnet. men som Valkyrie säger och visar så kan man ordna vattenlösningen nästan hur som hellst. Fantasin sätter stopp bara. Men enklast är väll att ha vattnet stående inne i terrariet då slipper man genomföringar och separata behållare för vattnet.

8/1 -09

Jag kan öppna underdelen på mitt skåp o där under har jag en balja på ca 15 liter med en pump i. Fyller på varannan vecka ungefär.

8/1 -09

Närbild på mossa. Från Norberg. Fri bild.

Lovade ju en närbild på mossa också!
Hoppas på att snart kunna visa nån bild på blommande orkideer också och inte bara mossa! Men dom är ju som ni vet lite mer långsama i starten.

8/1 -09

hur kan du bevara mossan så grön? min mossa i krukorna blir snarare ljusgrå, fast den är fuktig så blir den aldrig riktigt grön som den var när jag fick den, vad gör jag för fel tro,

8/1 -09

Hög luftfuktighet och bra ljus är viktigt annars tar den sig inte. Om mossan står i krukor på en fönsterbräda är troligen luften för torr. Det finns massor av mossarter så kanske du har en sort som inte trivs inomhus?

8/1 -09

Vart fick du tag på skåpet??

8/1 -09

Det har jag köpt på Dusk. Micke har byggt det.

8/1 -09

Ok.. Vad fick du pröjsa?
Vad har du för orkidéer i det?

8/1 -09

Skäligt för ett måtbeställt skåp med udda mått och komplett med alla tillbehör.

Huvudsakligen aerangis och bulbosar faktiskt och dubletter/trippletter av en del arter. Några Phalanopsisar bla lowii och braceanum.
Är på jakt efter arter med marmorerade blad tex Lephantes, jewel orchids och liknade. Så vet ni vart man kan få tag i sånna så skicka ett pm.

8/1 -09

Den där mossan är så läcker!
Var inne på Ben's Jungle och tittade, så mycket roligt! Tack för den länken Norberg. Kommer nog beställas mossa därifrån till Kållered en vacker dag!

Många intresserade av mossa.
Tänk om någon med energi ordnade en sambeställning...
Då skulle jag vara med.

Eje

9/1 -09

Sambeställning med mossa?
Åh vad roligt det skulle vara!
Fantastisk idé Eje.
Hoppas fler nappar

9/1 -09

Jag har beställt både orkider o prylar ifrån Ben's jungle ett par gånger. Har funkat fint o fått fina exemplar.
Kan fö rekommendera deras bok om regnskogs terrarium (på tyska).

9/1 -09

Håller med JonasA bra och snabb service, fina plantor.
Om ni blir sugna på nån form av beställning som Eje och callis nämner så kör det i en separat tråd.

9/1 -09

jag e på för mossbeställning

hej norberg hur har du fäst din fläkt? är det med magneter

10/1 -09

Ja det är magneter som sitter på vinkelbara hållare. Funkar bra tycker jag, men den stora fläkten kan bara häng i taket. Den blir för tung att ha sittande på en sidoruta.

27/1 -09

Lite uppdatering från skåpet. Växterna trivs bra och växer så det knakar. Alla Aerangis och Bulbosar växer bra i mossan och skjuter nya rötter och blad.

Helt galen mosstillväxt. Mycket tilltalande!

27/1 -09

Så läckert !
Jag är helt klart svag för vacker mossa, lite Bauerskt trollskt med den mjuka gröna färgen .

Dyre bråååder! You've got mail! Eller pm i alla fall.

9/4 -09

Nu fattas bara några färgglada pilgiftsgrodor som pricken över i:t !

21/6 -09

Jag är så imponerad .... jag har byggt mycket till reptiler förr, men aldrig till växter !
Skulle man inte kunna till hösten starta ett projekt för ett uppbyggnad av ett skåp liknande detta ... men i ett lugnt tempo, så alla hänger med !
Och de rutinerade byggarna, kan då ge oss vägledning med tipps och råd under resans gång !
Man kan visserligen läsa sig till det mesta, men det är inte lika roligt som att "prata" och diskutera fram lösningar steg för steg .......

21/6 -09

Ewert , kul idé
Jag går i skåpbyggartankar

16/7 -09

En dagsbild på skåpet!
Det har växt en hel del sen förra bilden, nu känns det som en djungel.
Som ni ser så är det inget rent orkideeskåp utan en salig blandning.
Nu blommar bara någa dendrobier och ett gäng olika Sinningia/Cirrhita/Begonia. Några Aerangis har satt blomstänglar så mer kommer framåt hösten.
Det enda problem jag ahr haft är med sorgmyggor som äter upp mina mossrötter. Lte nematoder framåt hösten skall nog råda bot på det.

Ewert kul att du tycker om skåpet, jag är gärna med och delar mina erfarenheter om det körs igång en sån tråd som du nämner.

16/7 -09

Vilken djungel det har blivit! Väldigt fint!

16/7 -09

Galet snyggt!!!
Ska jag till korallfisken nåt fram över så våldsgästar jag!

16/7 -09

Ja verkligen en trivsam djungel!! Fint odlat!!

16/7 -09

Så otroligt frodigt och superlummigt (inte flummigt ) på så kort tid!
Mycket läckert - Bra jobbat!

16/7 -09

En sån underbart frodig miljö du har fått nu! Jag fick både idéer och inspiration från ditt proffsiga skåp då mitt terrarium dök upp och insisterade på att få bli orchidéskåp

16/7 -09

Oj vilken tillväxt! Du borde bli global, ekonomisk rådgivare och få fart på saker Underbar frodighet!

4/9 -09

+ 5/9 -09

Djungelvy. Från Norberg. Fri bild.

Äntligen har jag min första blommning på en Aerangis på G, Jättekul!
Tyvärr har jag glömt artnamnet men det kommer jag nog på då den slår ut.
Blomstängeln är nere i vänstra hörnet.

Jag har lite fler bilder upplagda på flickr.

www.flickr.com/photos/34099682@N04/

4/9 -09

Tjusigt - ska bli spännande att följa! Ser dessutom ut som en riktigt djungel i skåpet. Förresten så är det något fel på din Flickr länk.

4/9 -09

Tack Merwic
Ändrade länken så hoppas den funkar nu.

4/9 -09

Vill inte va neg men det hända VÄLDIGT mycket i det här stadiet.... Men GRATTIS!!!

4/9 -09

PS. var och håvade in en del acroporor hos Woolf här om veckan DS

5/9 -09

Helt rätt masdevallia, har redan tappat en knopp som du säkert såg på bilden. Men det är ju fredag och det är alltid kul med nått nytt att glädjas över.
Kul med nya Acroporer, finns ju mycket skojigt att välja på nu.

5/9 -09

Fantastiskt!

5/9 -09

Var inne och kollade på Flickr.. det där är så läckert så jag dånar! Vad duktig du är

Otroligt läcker miljö och fantastiskt frodigt. Länken är rätt men hela länken följer inte med när man klickar på den. Tror många missar dina fina bilder på Flickr annars.

5/9 -09

Wow!! Jag kan bara instämma med resten. Vilket fantastiskt jobb du har gjort med ditt skåp!! Grattis!

5/9 -09

Nä, det såg jag inte. Men resten klarar sig säkert..
Såg att jag skrev fel w00fer heter han nog på guiden. Jäkla rövin!!
Sedan måste jag stämma in i lovsången. Det ser ENASTÅENDE ut! Leve epiweb!!

5/9 -09

Kul att se dina bilder! Otroligt fint skåp..!:)

5/9 -09

Hur läckert som helt - en verklig prydnad.

5/9 -09

Inte alls avundsjuk
Härligt skåp du har

5/9 -09

Tack för alla possitiva komentarer! Jättekul att ni tycker om skåpet.
Kan bara säga att det är otroligt lättskött och det enda man behöver göra nästan är att rensa ur det som växer för fort emellanåt. Jag kan sitta och njuta av skåpet utan att behöva få dåligt samvete för att man inte hinner sköta det. Det är avkopplande.

Jag har ett skåp stående ute i min bod och funderar på att kanske göra nått liknande för kallväxande. D. cuthbertsonii, Sophronites, Masdevallier och liknande skulle vara kul att prova.

Masdevallia, jag anade att det var rusdrycker inblandade i de inläggen, hehe

Den flickr adressen krånglade en hel del! Men koppiera den bara och klistra in den i webläsaren så kommer ni fram nu (hoppas jag).
www.flickr.com/photos/34099682@N04/

5/9 -09

Jag älskar tittskåp av alla de slag, och det här var ju som att kika rätt in i en djungel Häftigt!

5/9 -09

Helt underbart skåp!
Jag önskar att mitt skåp blev så frodigt men jag har gett upp... Det vill verkligen inte som jag vill.
Funderar starkt på slita ut bottenmaterialet och bara ha vattenbaljor där, jag har fortfarande problem att hålla fukten uppe. Däremot så de orkidéer jag har där växer och frodas så de trivs då...

5/9 -09

Härligt att se en så genomtänkt miljö! Det är SÅÅÅÅ snyggt och man blir illande grön av avund! Man får kanske skylla sig själv när man väljer sten som inredningsmaterial kanske borde försöka etablera mossa på dem.....

5/9 -09

Sååå läckert. Vilken rogivande miljö.

5/9 -09

Helt makalöst vacker syn skulle gärna fått vara hemma hos mej !

6/9 -09

Väldigt inspirerande!!!
Men jag tycker det saknas nån liten Utricularia, blink, blink

6/9 -09

Hehe,den du Tribo. Kika lite till på förra bilden så kanske du ser något spännande som sticker ut bland spenaten. Bladen är över 30 cm så du ser den kanske strax till vänster ovanför knopparna!

Utricularia alpina är det sen finns en A. longifolia också.

6/9 -09

+ 7/9 -09

Uj nu tror jag att jag ser den, U alpinan e ju riktigt vacker som inte skäms för sig bland orkideerna!
(min U blanchetii blommar nu och den e inte heller fyskam!)

16/9 -09

Helt otroligt snyggt skåp har du Tommy!
Kollat många gånger på det, men tankarna på att kunna ha nåt liknande, har gjort att jag t om har glömt bort att lägga en kommentar förut
Hoppas att få se uppdateringar i bild då och då, tror ditt skåp bidrar till mycket inspiration för många av oss.

26/9 -09

Premiär!. Från Norberg. Fri bild.

Sitter hemma och tycker synd om mig själv, jo jag är förkyld! Men bara en "vanlig" så ingen ger mig nån extra uppmärksamhet!
Kom på att jag bara visade bilder på aerangisens knoppar. Så här kommer blommorna också, troligen en A. mooreana.

26/9 -09

Läcker - här är det också förkylt och ont i halsen "vanlig som du" - ska nog kurera halsen med en whiskey senare idag.
Du får krya på dig.

26/9 -09

Tack Berrak Jag provade att kurera mig igår med en Laphroaig 10 CS och en Royal Lochnagar DE. Så det kan rekomenderas.

26/9 -09

Mmm jättefin!! Den ser absolut ut som en mooreana tycker jag.

26/9 -09

WoW vilken samling blommor det blev

26/9 -09

Kul när det blommar i skåpet! Ser jättefint ut! Krya på dig!

26/9 -09

Helt enkelt sagolikt vackert, Blommor och allt..:)!

1/4 -12

Wow!
Ett sånt skåp som alla drömmer om!
Grattis

Ge din åsikt

Idag har det varit pysseldag i orkidestugan... Jag har fixat så att det automatiska bevattningssystemet i nano kopian funkar lite bättre. Epiweb ILS systemet funkar klockrent till väggen, men vattnet når inte riktigt ut på grenen. Inte bra när man skall bort en dryg vecka över nyår...

Så jag köpte den minsta lilla slangen de hade på K-Rauta och kopplade in den till strilröret och borrade små strilhål i den lilla slangen och drog den ner för grenen. Kanske inte är den snyggaste lösningen, men så mycket tänker man inte påden, och det funkar i alla fall alldeles utmärkt!!

Nyckelord: epiweb, nano kopia, skåp

7/12 -08

Det er så spennende å følge med på prosjektet ditt.
Får mer og mer lyst på et orkideskap ...

7/12 -08

hej Val

Ser spännande ut.
Men blir det inte för blött, får rötterna aldrig torka upp?

7/12 -08

vad har du för plntor i skåppet?

7/12 -08

+ 8/12 -08

Roligt att du följer utvecklingen Ingse. Det är ett otroligt spännande projekt måste jag säga. Jätte kul att jobba med!

Tommy: Tack. Nej jag tycker faktiskt att det funkar rätt bra med vattnet, ökade tom. vattningarna till var 3:e timme (15 min) för att väggen torkade ut helt och jag vill gärna få mosa där. Alla plantorna sitter ju barrotade, så jag tycker att det torkar upp helt ok. Fläkten gör ett bra jobb. Den enda jag håller ett öga på är en Maxillaria juergensii på botten av skåpet. Där är det ganska blött för det droppar av Lepotesen (monterad på barken) ovanför, men nu är fläkten riktad mer eller mindre rakt på den så hittills verkar det ok. Men det kan hända att den får flytta...

pake: I skåpet har jag: Ascocentropsis pusilla (inte pumilum), Ornithocephalus manabina, Leptotes unicolor, Masdevallia tuerckheimii, Masdevallia guttulata, Masdevallia herradurae, Maxillaria juergensii, Gastrochilus calceolaris, Phalaenopsis lobbii var. flava, Bulbophyllum dearei, Bulbophyllum lobbii, Cirrhopetalum frostii.

Ge din åsikt

Jag har precis börjar experimentera med EpiWeb. Vad är era erfarenheter? Vad tris/trivs ej? Jag tycker att det är super intressant och är bara nyfiken hur ni gör/tänker när ni väljer att plantera i epi över något annant substrat.

Har något provat maxillaria i epi? Jag överväger att sätta min kommande Maxillaria juergensii i epi substrat. Tankar?

Nyckelord: EpiWeb

5/11 -08

Hej

Odlar Vanda och några Phalaenopsis i EW. Tycker det funkar mycket bra.
Passat perfekt till Vanda då det håller fukten lagom länge. Alternarivet är kokosfiber men detta bryts ju ner och man måste byta.

5/11 -08


Jag har två paph-hybrider i EpiWeb (ej i skåp). Dom har stått i EpiWebben i snart 2 år. (Tegelkruka o spagmun som lock överest.)
Dom har båda vuxit med paph-fart. Största nackdelen är att dom behövs vattnas typ 5 ggr så ofta som om dom skulle stå i fin bark. Dvs
2-3 ggr i veckan. Jag har inte tittat hur det har gått med rötterna.

Sedan använder jag epiweb i mitt skåp. Oftast med lite vitmossa under, men på vissa inget alls. Jag har fyra dysor (heter det så, sprinklers-saker annars) som körs 5 ggr/dygn i 30 sekunder
var. Med 3 st 8cm fläktar på 7,5-9V så torkas EpiWebben fort. Dvs ingen mossa växer.
Tex: Coelogyne salmonicolor(medel), Barbosella cucullata(mini), Epidendrum lancifolium(medel) o Schoenorchis manipurensis(mini) verkar gilla EpiWeb. Kan dock inte säga om nån sort ogillar EpiWeb eftersom jag har inte flyttat nån som surat ifrån EpiWeb till nåt annat material o fått en possitiv effekt.

Under nästa år funderar jag på att bygga ett större skåp. Under utvärdering är om jag ska bygga nåt med tegel/terrakotta som bakgrund el EpiWeb. (Typ flera rör) el inte. Just nu ser det ut som båda.

5/11 -08

Jag odlar nästan uteslutande i Epi i mina skåp och tycker det är väldigt bra. Jag har ju nästan uteslutande Masdevallia och Dracula och båda släktena är känsliga för nedbuten kompost så det har underlättat avsevärt att odla dem i Epiweb.
Har även testat att ha nån planta planterad i Epi i fönster men det funkade inte alls för mig. Den torkade ut alldeles för fort och jag är alldeles för inkonsekvent i mitt vattnande för att lyckas med det.
Vad jag har hört är Paphiopedilum och Phragmipedium de enda släkten som inte har funkat i det här mediat.

5/11 -08

Jag har några plantor i EW som är i skåpet - fungerar utmärkt - de får lagom med vatten och det är "luftig" runt om rötterna. Utanför skåpet var det rena katastrofen för mig - behövdes nästan vattna varje dag och så mycket tid har jag inte att lägga på vattning

5/11 -08

Tusen tack allihop för era erfarenheter!

Jag får se hur mina experiment utanför skåpet klarar sig. Jag provade att sätta min bulbo (Louis Sander) och en Encyclia cochleata i epi substrat till en början. Kanske skall prova med en phal i fönstret också - eller står dina phallar i skåp Tommy? När jag hittar en bra korg till min vanda får den också gå ner i lite epi. Får jag vattna ihjäl mig får jag väl hitta på något annat i och med att de står i fönstret...

Jag har ju just nu uteslutande epiweb i min nano-kopia, och i det lilla skåpet ligger RH på ca 90-95% så det borde väl gynna epi odling. VIll helst inte meka med nedbrytbar media i skåpet eftersom fuktigheten är så hög. Om mossan tar fart hjälper det ju att hålla vattnet lite, hoppas på det. Masdevallia: Bra att höra att du lyckas med masdevallior i epi, det ville jag prova i skåpet men var osäker.

Fråga: Jag kör min 80mm fläkt på 12V dygnet runt, men den cirkulerar ju bara luften, jag har inte mycket ny luft som kommer in - borde jag ha det kanske? Skära ut lufthål?

5/11 -08

Jag har för närvarande en Coelogyne salmonicolor och en Coelogyne usitana samt en liten mini-phalaenopsis hybrid i Epiweb på fönsterbänk. Dock har jag ingen av dessa i enbart EpiWeb utan har blandat med vitmossa. På detta sätt så torkar inte substratet ut lika snabbt men blir samtidigt luftigt. Ändå så får man vattna dubbelt så ofta som jag vanligtvis gör. De båda Coelogyne-arterna har stått i Epiweb+vitmossa i 4-5 månader, och jag har inte sett att de mår dåligt, än.

/ Anders

Ge din åsikt

Halloj på er alla!
Har precis flaskat ur Jumella gracilipes och planterat dem i vitmossa. Hur länge låter ni dem stå i detta innan omplantering sker i annat substrat. Har tänkt prova Epiweb för första gången.
Mvh Micke

Nyckelord: Jumella gracilipes, Epiweb

15/8 -08

Jeg har prøvd litt forskjellig, satte noen over i fin bark etter ca. 6 mnd , noen vandabebiser ble satt i Epiweb. Etter nok et halvår er min erfaring at småplanter trives best i mose, så nå er de fleste tilbake i mosen. Bladene blir også blankere på dem som står i mose, synes jeg. Epiweb på småplanter er vel heller ikke så bra, en her på op mener at røttene strupes når de vokser inn i EW, jeg har sjekket mine småvandaer og må si meg enig! Hvis Epiweb skal brukes er det vel helst på voksne røtter som er kraftigere enn hva disse små frøplanter har. Vil gjerne høre andres erfaring om Epiweb!

Ge ditt svar

jag har planterat dom flesta orkisar i epiwebb i mina drivskåp men tycker att vissa minisar med korta tunna rötter torkar upp för fort. är det nån som provat att odla på en tvättsvamp ala disk-typ?
mest av allt tänker jag på en barbosella hanroi som jag får vattna stup i kvarten och det är endå inte riktigt nog.
erfarenheter???

Nyckelord: tvättsvamp, Epiweb

6/4 -08

Hej tribo

Blanda i några strängar spagnum så löser det sig nog och packa EW:n lite hårdare.

MVH
Tommy

Jeg vil også anbefale Epiweb med sphagm. Min Lophiaris lanceana (bildet) er montert på en "tvättsvamp" og trives med det men svampen er mye tettere/tyngre enn EW. Jeg synes heller ikke den holder noe spes. bedre på vannet enn EW`en gjør, jeg har også sphag. på svampen.

6/4 -08

"Anita" .. är det någon speciell sorts tvättsvamp som är bra att andvända ... som då ev. kan stå i ständig fukt ?

Jeg har ikke montert orkideen selv på svampen men det ser ut som en svamp som ligner på EW bare at strukturen er tykkere/grovere. Den er veldig lik EW i utseende. Den er laget av "kunststoff" å da er ikke vann noe probl.

Ge din åsikt
Okänd oncidium i epiweb. Från antoniovse.

Riktigt fina rötter, epiweb håller vad den lovar

Nyckelord: Epiweb

Tjusigt! Hur (ofta) vattnar du den där?

28/5 -07

hur länge har du odlat den i epiweb? har du några andra tips för att få den och trivas?

28/5 -07

Vacker syn, Oncidium kan verkligen ha en kolossal rotutveckling.

28/5 -07

Odlat plantan sen i slutet av januari och då hade den nästan inga rötter alls. Sen är oncidier ofta väldigt lättskötta,
men det är rätt kul att rötterna mår så pass bra och det tror jag är mycket tack vare epiweb som ger en mycket god luftcirkulation kring rötterna som jag antar att särskilt oncidium uppskattar. Vattnas varannan, var tredje dag. Mycket sol. Står även på en bricka med leca och vatten. Borde dock planteras om snart igen...

29/5 -07

Tack för tipsen!

Prata om bilden

ska jag plantera min Cattleya Fire Dance "Patricia" i bark eller i Epiweb vad skule ni ha gjort?

Nyckelord: EpiWeb, Cattleya, bark

12/4 -07

....eller blanda både och?

13/4 -07

Jag har ett par cattleyhybrider i lerkruka med epiwebb som enda substrat. En himla massa vattning blir det. Å andra sidan blir rötterna fina och det är mindre jobb än med de plantor som jag har planterat med vinkorkar som enda substrat.

13/4 -07

hur ofta måste du vattna?

Ge ditt svar

29/3 -07

29/3: Epiweb

har sedan en vecka planterat några av mina orkider i Epiweb och dom värkar trivas Phalanopsisen har fått tilbaka sänsten i bladen och rötterna ser fina utt på dom och cambrians bullber är släta och fina, den ända som inte ser så pig ut är min Zygopetalum men den ska nog ta sig. vad är eran erfarenhet av Epiweb? vågar jag plantera om en av mina pafar i Epiweb?

Nyckelord: Epiweb

30/3 -07

Epiweb är super till nästan alla epifytiska orkidéer, men inte till Paphar. inte ens Paph. parishii som faktiskt växer epifytiskt tycker inte om Epiweb. Jag håller på med försök av vulkansten till Paphar men det tar ju ganska lång tid innan man kan säga något om det.

Håller helt med Thomas. Paphar och EpiWeb funkar inte ihop. Om man inte använder EW som del av substratblandning.
/ Micke

30/3 -07

Ska man öka på näringen med plantering i EpiWeb?
Anette

Ge din åsikt

Ja, som rubriken lyder, kan man plantera en Promenea i epiweb??
Och ja, epi/Micke får gärna svara!!

Nyckelord: EpiWeb, Promenaea

26/3 -07

Ingen som vet?? :P

Hej Hanna,

Jodå. Det funkar till Promenea. Jag har P. lentignosa, P. stapeloides och P. xanthina krukade i EW.
De två första stortrivs men P. xanthina ska jag testa och montera på EW istället. Den sunkar (så som dom brukar)!

Ge ditt svar

För två månader sedan planterade jag om alla mina orkidéer i odlingsskåpet i Epiweb efter en snigelattack, eftersom det sägs att sniglar inte gillar EW något vidare. En av krukorna innehöll tre små D. kingianum-bulber. Efter någon vecka såg de stendöda ut så jag slängde ut dem ur skåpet och lät dem bara stå på bordet bredvid. För ett tag sedan upptäckte jag att den ena bulben hade fått en pytteliten keiki, så då fick den flytta in i skåpet igen. Idag tittade jag lite närmare och upptäcker att alla tre bulberna i krukan har nytillväxt på gång, dessutom hade en uppsättning bladlösa Promeneabulber och en halvdöd Oncidium Tiny Twinkle också nytillväxt på gång. Detta var plantor som jag faktiskt mer eller mindre gett upp hoppet om!
I en annan av plantorna i skåpet, en D. kingianum ser man tydligt hur rötterna söker sig ner mot Ew:n. Normalt är jag alltid lite skeptisk mot mirakelkurer, men EW kanske inte är så dumt i alla fall?!

Nyckelord: sniglar, Epiweb

Grattis plopp ! Det är oxå vad jag har upptäckt sedan jag satte om i Epiweb ,

18/3 -07

Grattis Jannie.
Inte bara till att du lyckats återuppliva din kingianum, utan att du fick de läbbiga sniglarna att ge upp.

19/3 -07

Än vågar jag nog inte riktigt tro och hoppas att jag lyckats utrota snigeljääää....rna, men visst är det kul att vissa plantor trivs bättre. Jag blev så inspirerad så min Masdevallia fick genast flytta till EW, den också,så får vi se om den gillar det.

19/3 -07

Men ändå tror jag den bästa kuren mot sniglar och annat småfä ( om växterna inte är planterade i epiweb) är potatis jag har skördat några under den sista veckan men man måste vara envis. Plantorna ser lyckligare ut Lycka till.

19/3 -07

En av de gamla orkiderävarna i Malmö, Sture, lärde mig ett mycket bra tips. Skiva en rå potasis och lägg en i varje kruka. På kvällen när det är mörkt besöker man plantorna med ficklampa och pincett(om man inte gillar slemmiga sniglar som lätt glider). Visst där sitter de rackarna och smaskar. Bara att ta dem. Jag dödar dem inte utan de får en kallare logi, eftersom de inte betalat hyra. Lycka till
Peter (laolanhua)

20/3 -07

Tack för tipsen - och hejaropen! Det där med pincett var listigt. Sniglar är ju inget jag gillar att ta i med bara händerna....

20/3 -07

Hej Jannie! Det är roligt att det går framåt för dig, hur går det med din snödrottning?

20/3 -07

(
inga blommor syns det än...

men den är inte död iaf! )

Ge din åsikt