Råd / Släkten, arter och hybrider /

Skriv början av artikeln om Promenaea

Nyckelord: Promenaea

Inlägg med Promenaea som nyckelord.

Promenaea 'Dahlenburg'. Från durdens.

Nyinköpt från blomsterlandet Ängelholm.

Nyckelord: Promenaea, Promenaea 'Dahlenburg'

Prata om bilden

Hej!
Köpte en Promenaea citrina i mars som har växt lite och sett fräch ut.För ett par veckor sen började blad att gulna från spetsen på bladet och inåt. Båden gamla och nya blad.Den står över en skål med vatten och intill en liten fläkt.Jag har vattnat ett par gånger i veckan och varit mycket försiktig så att inget vatten har kommit i bladen.Den får ytterst lite näring vid varje vattning.Ingen sol har kommit in på den men den står under tilläggsbelysning.
Vad har jag gjort fel?

Nyckelord: Promenaea, gula blad

15/6 -07

Kan den ha fått drag från fläkten?

Så mycket som det ständigt vindar i regnskogen så känns det väl knappast troligt.

Linda

Anledningen till att din Promenaea inte mår bra just nu är den höga värmen som jag antar att du haft hos dig den senaste tiden. Dessa tvära kast mellan normala temperaturer och extremer över 30 grader är kritiska för svalväxare eller arter som växer åt det svalare hållet.

Det här att drag skulle vara negativt för växter är bara struntprat. Som Linda skriver så är det ju aldrig vindstilla i naturen.

16/6 -07

Tack för era svar. Javisst har det varit varmt och särskilt under lysrören,det borde jag tänkt på,(men värmen tog hårt på mig också). Nu har jag placerat den på balkongen (inglasad) där den får det avsevärt svalare.
Anette

Ge ditt svar

Ja, som rubriken lyder, kan man plantera en Promenea i epiweb??
Och ja, epi/Micke får gärna svara!!

Nyckelord: Promenaea, EpiWeb

26/3 -07

Ingen som vet?? :P

Hej Hanna,

Jodå. Det funkar till Promenea. Jag har P. lentignosa, P. stapeloides och P. xanthina krukade i EW.
De två första stortrivs men P. xanthina ska jag testa och montera på EW istället. Den sunkar (så som dom brukar)!

Ge ditt svar

14/2 -07

Promenea

Från HannaPanna.

Hur ska jag få min Promenea att blomma om?? 1,5 år sen jag köpte den, då hade den massvis med stänglar!!
Sen dess har det kommit ca 20 nya skott, och dne är omplanterad.. men inga stänglar.. någon som är duktig på just Promeneor och som kan ge mig lite tips??

Nyckelord: Promenaea

Duktig med Promenaea vet jag inte, tycker dom är lite knepiga, men mina blommar ibland trots att det händer de tappar en massa blad plötsligt.
Dom står ganska luftigt ...dragigt?... i alla fall så som det är här. Temperaturen varierar mellan runt 20 och ner till 15 grader.
Kul att du fått så många skott! Som dessutom överlevt - det händer att dom ruttnar . Tror dom ogillar omplantering. Kanske det blir massa blommor hos dig senare. Mina blommar på våren, i år är en stängel synlig så länge. Dom är väldigt tunna när dom växer ut och skadas lätt.

14/2 -07

Tack Helena W! Jag var tyvärr tvungen att omplanterad den eftersom den höll på att spräcka krukan den stod i!! Dessutom så fick den massa dragspelsblad.. hur ofta vattnar du din??

Dragspelsblad hör till mina Promenea problem, men det verkar somom plantorna inte bryr sig. Vet inte riktigt hur ofta jag vattnar, försöker hänga med å höra när plantorna ropar...
Det var just för att undvika dragspelsblad som jag satte lite mossa överst i krukan, men det var ingen god ide, eller för mycket mossa, för efter ett tag ruttnde dom nya skotten... Bättre att försöka vattna oftare.
Kanske andra har mer att komma med?

Hej,
Först och främsta ska jag ge dig beröm för att du fått så många nya skott. Och att du fått de att utveckla sig bra. Promenaea är nämligen inte så lätta alla gånger. De avskyr att bli störda vid rötter och är väldigt rötbenägna om det kommer vatten i nya skott. Luftrörelse är viktigt. Och i ditt fall verkar det vara en Promenaea xanthina som i naturen växer vamt men med svala nätter. Men jag tycker inte du ska ändra något i din odling av den. Den verkar glad.
Det som triggar den till blomning är nattsänkning av temperaturen. Kan du få till det så kommer nog blommorna också.
/ Micke

15/2 -07

Tack Micke för ditt svar!! Nu blev jag glad.. hi,hi.. Promenean får följa med mig in i sovrummet på nätterna.. där är dte svaaaaaaaaalt å skönt!!

Ge ditt svar