Skriv början av artikeln om rötter

Nyckelord: rötter

Inlägg med rötter som nyckelord.

Från Anett.
Från Anett.

Min orkide har något vitt ludd på sig, kan det vara ngn ohyra eller är det ngt skydd som bladen har, eller vad kan det vara?

Och rötterna, inte ska dom väll vara sådär torra och fula?

Jag har bara haft orkiden i knappt en vecka..

Nyckelord: ohyra, rötter

7/4 -10

Jag vet att det är en dum fundering, det där om Orkideer brukar ha något vitt skydd på bladen, det kanske dom inte har?? Men det var bara en tanke som jag fick.:)

7/4 -10

Den ser lite undervattnad ut... de vita prickarna ser inte ut som någon ohyra vad jag kan se på bilden i alla fall, men kanske är det spår från ullöss så ta en nogrann titt på hela plantan.

8/4 -10

Jag håller med Mattias om att den fått för lite vatten, Du kan torka bort ludden med en
fuktad svamp, kommer ludden tillbaks kan det vara någon ohyra, t.ex. ullöss.
Jag har inte hört talas om att orkidèer skulle ha något vitt skydd på bladen, vissa arter
och hybrider har ett "skal" på nya skott eller bulber, men det är framförallt Cattleyor,
Phalaenopsis har inget sådant skydd.

8/4 -10

Okey, tackar för svaren, Jag har idag duschat & "skrubbat" alla mina blommor, bla med såpvatten inne i duschen, Jag har haft ohyrepinnar i alla krukor också & ikväll ska dom få en sväng med Provado+, Sedan är det bara att hålla tummarna för att dom håller sig fria ifrån kusar..

Ge din åsikt

18/3 -10

Destination okänd

Destination okänd. Från Lassse.

 

Nyckelord: rötter

18/3 -10

Ooh! Vilken läcker bild!

18/3 -10

Verkar ha spanat in nåt

18/3 -10

Får mig att tänka på filmen The Abyss...

18/3 -10

Vet inte om den är riktigt cool eller riktigt läskig, häftig hur som helst.

18/3 -10

Vilken häftig bild, känns lite som ett flygplan uppe på himlen med en lång röksträng efter...

18/3 -10

Härlig bild Lasse

18/3 -10

Tjusig bild, men hur lång är den ?

18/3 -10

Hehehe - Ormen långe?
Jag tror jag vet vart den är på väg
Har du en kakburk på hyllan däruppe Lasse?

18/3 -10

He, he - Lasse har nog en miniduschspruta och sprutar på den ofta så att han ska få en rot som slår världsrekord i längd

18/3 -10

Tack för kommentarerna
oled: Det är mörkt i odlingsfönstret nu så jag kan inte se den, men jag skulle gissa på närmare halvmetern.
Berith: Nä ingen kakburk ... vet inte riktigt vart den är på väg, det känns som den siktar lite på ytterdörren ...

18/3 -10

50 cm Otroligt ! ! Nått är den efter, men vad ? eller är det en wanabe dagmask ?

19/3 -10

This photo rocks!!!!!

Prata om bilden

Gjorde i ordning en bädd åt min pleione i måndags med orkidekompost i botten och vitmossa ovan på det. Pleionen satte jag i mitten och sprejade lite runt den då den hade en ca 0,5 cm rot som stack rakt ut på undersidan på skottet. Tog försiktigt upp den idag (var så nyfiken) och fick till min glädje se två ytterligare rötter i samma storlek ungefär och en tredje som var ytterligare lite mindre - men den var där.

Hur vattnar man nu sin pleione undrar jag - var ju så dum och köpte en kruka utan hål i botten. Går det bra om jag fortsätter att bara spreja den?

Kan man göda den också med orkidenäring och hur ofta ska en sån liten planta ha hur mycket av det i sådana fall??

Nyckelord: Rötter, Pleione

18/2 -10

Grattis !
Vilken temperatur står den i nu ?

18/2 -10

Det är unt 24 grader inne - men det varierar antagligen där just den står eftersom den står vid balkongdörren, och det drar in utifrån där. Har ingen termometer där men jag skulle tippa på att det är runt 18, kanske. Det är den svalaste platsen i lägenheten, där den står just nu, om man inte räknar med kylskåpet...

18/2 -10

Nean : Jag har mina bulber i kylskåpet som många andra har , om jag förstått det rätt. Ska jag kanske ta ut dom tro ? Har inte hänt så mkt sen jag fick dom på posten för en vecka sedan .

18/2 -10

Jag vet faktiskt inte.... det här är min fösta Pleione. När den kom hade jag ingen kruka åt den så jag lät den ligga framme i kartongen den kom i för att den skulle vänja sig vid klimatet jag tänkt ha den i. Den sköt rötter nästan direkt och då hade jag köpt min kruka så jag tänke att den lika gärna kunde få hoppa ned i den. Men som sagt, jag är ingen expert - går det vägen för mig är det nog bara nybörjartur.

18/2 -10

Gå till sidan 2 o läs under Pleione , ca 47 kommentarer .. mkt nöje ! Och lycka till . Får se sen vem som kommer in med första knopp bilden S

19/2 -10

Har du läst min artikel om släktet?

19/2 -10

nean: Jag skulle nog inte välja att ha bark och sånt i botten på krukan om den inte har hål. Då kan vatten bli liggande där som inte sugs upp. Bättre att ha mossa ändå ner i så fall, eller kruka med hål. Men visst kan det gå bra om du vattnar försiktigt. Tänk också på att inte spreja på själva skottet då det i värsta fall kan ruttna. Näring behöver du inte börja ge förrän rötterna vuxit ut flera cm. Och väldigt lite vatten än så länge.

20/2 -10

Björn: Ja, jag läste din artikel - mycket intressant men jag får nog läsa den igen, som repetition. Skulle den klara det svenska klimatet också om man skulle bestämma sig för att plantera den ute? Den verkar ju vara rätt så tålig.

Lasse: Jag går nog på med sprayflaska så länge mossan som ligger över fångar upp vattnet och får sedan föra över lagom med vatten till plantan. Avvaktar med gödning så länge. Men menar du att det ska gå att vattna en så liten planta under kranen precis som men de andra orkideerna jag har bara det är hål i krukan? Men om jag bestämmer mig för att plantera den ute i låt säga en trädgård i framtiden då? Hur ska den skötas då? Ska den fortfarande in i kylskåpet under vintern då? eller räcker det med all snö som kommer ner för att hålla den kall och fuktig? Eller?? Hur???

20/2 -10

P. Pitons flräldrar är Pleione formosana x Pleione yunnanensis och dessa är inte de täligaste i släktet. Så i mellansverige skulle jag inte rekommkendera att ha den ute över vintern.

22/2 -10

nean: Jag håller med Björn om att Piton inte bör vara utomhus vintertid. Däremot kan du gärna ha den utomhus i kruka så länge det är frostfritt. Vattning under kranen skulle jag inte heller rekommendera, har du mycket vitmossa i krukan så blir det för blött och då är det bättre att tillsätta en mindre mängd med t ex sprejflaska - eller som jag gör med medicinkopp - så att mossan bara blir lätt fuktig, inte blöt.

1/3 -10

Jag antar att det är en knopp. Men någon som är expert som kan säga säkert?
- Den har då vuxit på längden sen jag fick den i alla fall. När jag vek undan mossan och kikade på rötterna så har de letat sig ner i materialet och fastnat också - de är ludna fniss

1/3 -10

Snyggt, visst är det en knopp Rätt i tiden är den också - Piton brukar blomma tidigare än dom flesta. Men mina är ännu förvisade till kylskåpet och har inte kommit lika långt. Stilig namnskylt, är det en glasspinne

1/3 -10

Haha vad skoj! Hur långt tror du det tar innan den slår ut? Vill den ha näring nu eller ska jag fortsätta som jag gjort med enbart vatten?
Tack! Klart det är en glasspinne - de vill ju också vara till nytta.

1/3 -10

Snyggt jobbat ! Grattis

1/3 -10

Grattis till knoppen. Att använda glasspinnar till namnskylt är smart, det ska jag också
börja med.

1/3 -10

Rutanputan: Tack, jag ska hälsa pleionen att du tycker det - det är den som har gjort det mesta av jobbet
Letherneck: Tack, den är riktigt gullig Då blir det mycket glassätande för dig i sommar då? Du har väl endel plantor/krukor som vill ha en pinne var, kan jag tro

1/3 -10

Jag använde glasspinnar ett år men de blev svarta av fukten och ruttnade och möglade bort. Sen övergick jag till plaststickor som går att skriva med blyerts på.

1/3 -10

nean: Det brukar gå snabbt när knoppen kommit så här långt, för det mesta bara några dagar eller någon vecka. Exakt hur snabbt beror på temperaturen.
Även om det ofta fungerar bra att ha den i vanlig rumstemperatur så är det säkrare om man kan ställa den lite svalare. Blomman håller också längre då.
Vad gäller gödning så spelar det inte så stor roll, kan man vattna så kan man göda. Senast efter blomningen, när bladet börjar växa, är det dags att börja i alla fall.

1/3 -10

nean, jag tänkte byta ut namnlapparna av kartong som brukar följa med,
rötterna har en tendens att växa fast på dessa.
För att glasspinnarna inte ska ruttna, skriver man på dem, sedan lackar
man pinnarna helt enkelt, jag har några flaskor klarlack liggande som jag
använder för flugbindning det borde duga bra.

1/3 -10

Lasse: Tack för tipset, mätte tempen där den står för ett tag sedan och fick det till ca 15 grader - kallare ibland eftersom katterna måste kika ut på balkongen också då och då (men det är ju fortfarande snö där ute så de stannar inne).
Letherneck: tydligen inte bara jag som är smart vad gäller glasspinnarna. Bra att veta vad man kan göra åt problem-röta när det lurar i krokarna, tack för tipset

1/3 -10

nean: 15 grader är jättebra, själv har jag något högre temperatur (trots två katter) eftersom jag måste anpassa den till andra orkisar också.

2/3 -10

Den har vuxit sen igår - den riktigt sträcker på halsen.
Orolig för att den ska gå av innan den hinner slå ut :S

2/3 -10

Jag har ett par som inte orkar vänta på våren

2/3 -10

Vem orkar vänta på våren då? Dina pleionisar smarta - man ska utnytja inomhusmiljö om man kan

4/3 -10

Satte mina 10 pleionisar i denna kruka. Hoppas att det funkar.

4/3 -10

Lilora: Om det är olika sorters Pleione du har där så tror jag att det finns en del nackdelar med att samplantera. Dels börjar olika sorter växa olika tidigt och behöver alltså börja vattnas olika tidigt. Sen har olika sorter i viss mån olika önskemål om temperatur, ljusförhållanden och annat. Växtsäsongen är dessutom olika lång för olika arter/hybrider och det kan bli problem när dom ska gå i vila till hösten. En annan nackdel kan vara att dom småbulber som ofta bildas i toppen på åldrande bulber, s k bulbiller, och som ramlar av när de mognar kan bli svåra att hålla isär om man vill ta hand om dem.

4/3 -10

Jag misstänkte att det var en hake igen. Nu får jah kalla på experthjälpen igen. Vilka kan bo tillsammans ? Jag har Pleione aurita, p.formosana, p. Taal " Red Tailed Hawk", p.Piton,
p. bulbocodioides, p. orizaba, p. Paricutin, p. Britannia " Doreen", p. Aliskon " Mt Fuji " och p.Danan.

4/3 -10

Jag skulle inte samplantera några alls. Inte ens olika kloner av samma hybrid. Av dom du nämner brukar t ex Piton och Danan vara tidigare än dom flesta medan bulbocodioides hör till dom senaste, det kan skilja ett par månader mellan dem. Kan bli mycket knepigt att odla dessa ihop. P. bulbocoioides växer också mer terrest än t ex aurita. Det kan också finnas stora skillnader mellan olika kloner av samma art/hybrid. Mitt tips är alltså absolut att plantera dem var för sig, gärna i ganska små krukor på typ 5-8 cm. Då kan du sköta dem var för sig efter hur dom verkar trivas.
En helt annan sak är när man efter något eller några år har flera bulber av samma klon, då är det bara en fördel att plantera dem tillsammans.

5/3 -10

Ok. Då ska jag plantera om dom.

7/3 -10

Tack för tipset Lasse. Hur många nya bulber kan en enda planta från en Pleione få? Undrar för den kruka jag har åt P. piton:en är rätt så stor - och plantan är så liten (blomman verkar dock ta ut det, har endast en knopp än så länge, men när den inte blommar kan det se lite tomt ut )

8/3 -10

8/3 -10

Titta här då, nu kommer de ljuvliga vårtecknen Så söt, så söt, nean! Det varierar säkert, men utrymmesmässigt i krukan brukar jag räkna med att ett par, tre nya bulber per säsong ska få plats. Så har jag några som har hunnit få flera blomstora bulber som jag har samplanterade, jag har nämligen sett bilder på nätet med krukor där ett sjuttiotal blommande bulber samsas - och den synen närde genast nya drömmar Det lär ta några år, men så är det ju med orkidéer...

8/3 -10

Så de kan åtminstonde få två nya blomstora bulber, från en planta, till nästa år? Det ser jag fram emot - vilken tur att jag valde en större kruka åt den då.
Det ska bli kul den dagen hela krukan är full med pleionisar och katterna inte vet vilken blomma de ska bita i - ett kronblad har redan blivit avbitet - men det är väl sånt man får ta när man har katt, antar jag :P

8/3 -10

Det vanligaste är nog att det blir två nya bulber från en gammal, två blomstora eller en blomstor och en lite mindre. Men ibland blir det en eller tre. Ibland kommer också små bulber från toppen av den gamla bulben, men dom brukar behöva 3-4 år för att bli blomstora.
För min del använder jag rätt små krukor på 6-7 cm för singelbulber.

Ge din åsikt

Skulle plantera om min cattleya hybrid nu men märkte att rötterna är lite konstiga så jag behöver svar på vad jag ska ta bort. Rötterna är mjuka och i håliga och inte gröna eller via utan dom är mer grå. Men de känns ändå inte rutta och sladdriga utan det är fortfarande styrsel i dom. Så jag tror ändå inta att de är ruttna. hmm Ska jag ta bort de rötterna som jag beskriver eller tron ni de blir ok om jag planterar om lite luftigare? Snälla.

Nyckelord: röttna rötter, rötter, omplantering

20/12 -09

Det kan vara vilande rötter. Rötter som växer har en grön spets. Det gröna kan vara några mmlångt men kan vara upp till ett par cm.
Om rötterna går sönder lätt och det bara blir en smal tråd kvar så kan de ha varit döda, de är dessa som röttnar först. Om du inte har några gröna spetsar på andra rötter, då vilar plantan och skall knappt ha något vatten alls på några veckor och upp till några månader. När nya rötter börjar växa, syns på att en grön spets kommer fram, då skall du börja vattna försiktigt och öka efterhand som de växer. Du skall inte plantera om den nu utan vänta tills du ser de nya rötterna växa några mm till någon cm, nu riskerar du att förstöra rötterna lättare.
Lycka till Hans

20/12 -09

AHA, du la in en bild medans jag skrev, den till vänster ser ut att växa men den till höger skall du nog låta torka till, den är nog vara känslig för fukt nu.
Ha koll på den vänstra så den inte skall vila snart, då får du sluta vattna den också. De klarar sig mycket bättre med för lite vatten än för mycket.

20/12 -09

Ok tack ! de går lättare sönder och då blir det en smal tråd kvar. Då planterar jag den luftigt nu och hoppas att de torkar till. Men jag klipper inte något då. Tack för råden. Jag har lite svårt med det där med vila men ska kolla igenom cattleyorna nu.

20/12 -09

Den till vänster på bilden skulle jag inte röra, utan sätta tillbaka i krukan.
Den till höger har Du redan tagit bort komposten på, så den måste ju sättas
om i ny kompost, den ser ju inte ut att vara speciellt dehydrerad, så rötterna
fungerar nog även om det är svårt att se på bilden, sätt den i en lagom stor
kruka med bark, tryck inte ihop barken med fingrarna, utan knacka krukan mot
bordet så barken sätter sig runt rötterna, men forfarande är luftigt. Låt bli att vattna
den på någon vecka så rötterna hinner torka upp lite.
Du nämde inte vilken Cattleya det är, men de flesta jag har brukar inte ha något
problem att bilda nya rötter även den här tiden om man har bra ljus och håller dem
" Åt det torra hållet", ett utmärkt råd jag fick av Svetlana för flera år sedan, fungerar
ypperligt på mina Cattleyor.

20/12 -09

Tack letherneck. Jag gjorde precis så som du skriver nu ska den inte få vatten på ett tag. Jag tog torr bark och skakade ner mellan rötterna löst. Det är hybrider. Vågar inte köpa arter ännu, måste lära mej hur dom fungerar först. Jag tackar för alla råd!

21/12 -09

monroe85, de rena arterna är inte svårare att få att växa, men att få dem att blomma
är lite svårare eftersom de ofta har årstidsbunden blomning. Följer man bara Mikael
Gustafssons råd i Cattleyakursen ska det nog lyckas, jag har chansat på det och köpt
8 st. olika rena arter. Om man inte provat så vet man ju inte.

Ge ditt svar

Har uppmärksammat små vita korn djupt ner i krukan i komposten samt vissa större frigolitliknande bitar. vad kan detta vara?
Finns även ljusa fläckar på vissa av rötterna.

Nyckelord: vita prickar, rötter, kompost

5/11 -09

Det är förmodligen små frigolitkulor, jag har fått sådant med i vissa
krukor med småplantor från Marita.
Så länge de vita kornen inte rör på sig är det nog Ok, håll koll på
dem, rör de sig kan det vara löss. Ljusa fläckar på rötterna brukar
det bli när de torkar upp, speciell Phaleanopsis, Dendrobium och
Cattleya blir vita eller silverfärgade när de torkar.

Ge ditt svar

Råkade ju bli med 2 Aerangis rhodosticta på Lennartsnäs när ÖSOS hade evenemang där.
Jag satte ut den ena på auktion men upptäckte till min förfäran några dagar innan den skulle skickas en otrevlig fläck på ett blad.
Jag behöll den fläcksjuka plantan, opererade, kanelade, placerade i egen kuvös, atamonbehandlade och såg hur den förföll mer och mer.
Nu har den förfallit klart, kremering kommer att ske inom kort i braskaminen.
Någon form av röta handlade det nog om, är sur på mig själv över att jag ej gjorde som jag brukar med just den plantan, dvs lyfte upp den ur krukan och kollade status på rötterna för den var ju rätt medioker men se nu har jag lärt mig något igen.
Samtidigt är jag rätt glad ändå för det finns 47(hur gick det till?) orchidéer som lever och mår bra här hemma

Nyckelord: rötter, röta, Aerangis rhodosticta, atamon

20/10 -09

Urrrk och issch va trist!
Jag förmodar att du köpte den av Herman?
Jag har köpt flera mycket tveksamt mående plantor av honom
När jag tittar på hur din planta såg ut vid köpet, så skulle jag nog ha dragit öronen åt mig..... den såg inte frisk ut från början
Förra året bestämde jag mig för att det var sista gången
Sålde du den andra plantan istället, eller har du en kvar nu?

20/10 -09

Om inte jag varit så rusig av såååå många orchidéer hade det kanske gått annorlunda, sen är jag väl kanske inte riktigt så bra på att bedöma kvalitén på vissa små näpna plantor..... De övriga fyra lever iaf fortfarande

20/10 -09

Nej vad tråkigt Elaka de Hex! Den du skickade mig lever och blommar fint! usch kändes som att strö salt i såren att skriva det!

20/10 -09

Zinzol Jag skulle ha mått mycket sämre om jag skickat den numera himmelska plantan till dig!!!! Den var kass från början, det är den första planta som dött för mig se'n jag första gången loggade in på OP så det är inte så synd om mig

20/10 -09

Jo lite synd om dig tycker jag allt ändå

Ge din åsikt

Igår var jag och köpte en Paphiopedilum som jag har monterat på en sten med spagnummossa. När jag tog ur växten ur krukan va rötterna bruna och svampiga, antar den har stått för blött. Hur ska jag göra för att den ska återhämta sig på bästa sätt? Ska jag hålla den lite torrare ett tag, kanske bara duscha den lite då och då istället för att vattna igenom den tills rötterna hämtat sig? Är lite rädd at den inte kommer klara sig. Den har en knopp

Nyckelord: Paphiopedilum, rötter, Skadade

30/9 -09

Paphiopedilum har beiga till bruna rötter men det vet du säkert förut.

30/9 -09

Ops, nej det visste jag faktiskt inte . Då kanske det inte är så farligt som jag trodde då. Tack för upplysningen!

1/10 -09

Den kommer INTE trivas med att ha rötterna i fria luften så som på bilden. Paphiopedilum älskar fukt och behöver ha rötterna i substrat, de har inga luftrötter... Din Masdevallia gillar oxå mycket fukt, så den behöver nog vattnas väldigt ofta om den ska sitta som den gör nu.

1/10 -09

Cochlopetalum Papharna är litophyter i naturen, så jag tror det kan fungera. Men då måste nog rötterna vara helt täckta av mossa. Jag skulle dessutom dragit ner en del mossa mot fatet, så kan man vattna genom att hälla vatten i fattet, som mossan får suga upp. Spännande expriment.

1/10 -09

Mycket estetiskt tilltalande! Jag skulle fortsätta testet, modifierat enligt Floras goda råd. Trivs den blir det sannerligen ett blickfång

3/10 -09

Läste att dom var litophyter så jag tänkte att den skulle trivas på en sten , men ok mer mossa alltså, ska fixa. Mossan håller ju fukten väldigt bra så jag tror det kan funka. Hade lite köttötande växter på ett likadant fat förut men mossa började mögla när den stod i vatten hela tiden så jag är lite skeptisk till att vattna underifrån med den här vittmossan. Hade mycket köttätande växter förut men dom stod i levande mossa och det möglar inte lika lätt, men den vitmossan som vi har här i sverige är väl fridlyst om jag inte är felinformerad och är därför förbjuden att ta med sig hem? Men jag duschar den lite varje dag och ska se till att hålla mossan "lagom" fuktig. Till masdevallian också. Har precis börjat med det här så alla tips är välkomna.

3/10 -09

Om du låter mossan torka upp kommer du ej att få mögel, du bör inte ha konstant vatten på fatet utan vattna lite grann och låta mossan transportera upp vattnet till rötterna, låt sedan mossan torka upp och vattna först då igen. Beroende på temp och luftcirkulation kan det ta olika lång tid men det tacksamma med mossan är att det syns så väl när den torkat.
Lycka till med ditt intressanta expriment (man blir lite sugen att prova själv )

3/10 -09

Ja det är klart, där har du ju en poäng:-). Kan försöka tråkla till lite ståltråd runt stenen och få ner mossan till fatet, kanske kan stimulera rotväxten att söka sig ner över stenen efter vatten också eftersom den kommer torka nere sist, så att den sätter sig stadigare.

3/10 -09

Vimossan fridlyst?? Har hur mycket som helst på mitt skifte... Kanske lite varierande kvalité men ändå...

4/10 -09

Vitmossa är inte fridlyst. Markägarens tillstånd kan dock vara bra att ha för egen liten plock, och tillstånd från kommunen behövs för kommersiell skörd av vitmossa. (Observera dock skillnaden på vitmossa [Sphagnum] och vitlav/renlav.)

5/10 -09

Ok, då hade jag visst fel information. Men det va ju bara goda nyheter .

14/10 -09

Nu har jag satt dit lite mer mossa och det blev väldigt bra. Knoppen har börjat växa nu också:-), tror den stannade lite i växten på grund av omplanteringen. Ska bli intressant att se hur blomman ser ut!

15/10 -09

Det bidde en rejäl mosshög, nu får vi hoppas den trivs bättre

Ge ditt svar

Hejsan detta kommer låta som en konstig fråga men skulle man kunna få se lite bilder på rötterna på era vandor. Jag är rädd att mina har farit illa, och jag vet ju inte hur den skall se ut heller, jag menar det är ju MYCKET bruna rötter som är tunna och veka. Hur ser alla era rotpaket ut på vandor?

Nyckelord: vanda, rötter, Vandarötter

24/6 -09

Inger, vilken fin bildsvit på Vandarötter

24/6 -09

24/6 -09

Det är inte helt ovanligt att en del gamla rötter dör/trillar av efter miljöombyte. Men ganska snabbt sätter de nya fina rötter, och som du ser kan det ske mitt på en till synes gammal torr rot. Blir rötterna gröna och fina efter ett bad så behöver du inte oroa dig.

Oj vad mycket fina bilder! Efter att ha betraktat dessa så kan jag ju konstatera att den vanda jag har som verkar mest död har rätt så fräsha rötter.

Medan min senaste har riktigt dåliga rötter, Då min senaste vanda ser ut som din sista bild fast BETYDLIGT fler små tunna rötter , som efter vattningen är bruna och tråkiga, skall jag klippa bort alla dem som inte har något grönt kvar vare sig i spetsar eller någon annan stans på roten? Eller bara låta dem sitta kvar?

Flera får gärna lägga upp lite bilder på vanda rötter , jag hittade INGET inlägg som behandlade ämnet bland nyckelorden

26/6 -09

Ascocenda Highland Gem. Från valkyrie66.

Okej... då har jag tagit lite bilder åt dig sway. Vandarötter före och efter vattning... Du ser hur nya fina rötter har kommit på de gamla träiga till synes döda rötterna som den hade då den kom på min Ascocenda Highland Gem

26/6 -09

Ascocenda Princess Mikasa Blue. Från valkyrie66.

Några till... Ascocenda Princess Mikasa Blue. Kolla hur den supertjoka roten upp till höger har delat sig på 3!! Bra odlingsbetyg enligt Tommy. Visst ser de röda rotspetarna lite festliga ut... någon som vet varför? Mycket ljus?

26/6 -09

"valkyrie" - det röda i rotspetsarna är tillväxtzon och när spetsarna ser ut som på dina plantor, innebär det, att plantorna är i tillväxt just nu. När plantan är i vilofas ser du inga tillväxtzoner alls - möjligtvis med förstoringsglas, kan man se en liten prick längst ut i spetsen. Tillväxtzonen kan ha olika färg fr. ljust grönt till brunt / rött, beroende på plantans art. Det silvergrå på de torra rötterna, är ytan på ett "tjockt skikt" runt den EGENTLIGA roten (oftast tunn som en sytråd). Detta "skikt" kallas VELAMEN och fungerar, som ett membran för vatten och näringsämnen in till själva roten ( och ut med syre FRÅN växten!). När man vattnar rejält på de "torra och silvergrå rötterna" blir de gröna på de flesta arter p.g.a. att dessa plantor även bildar klorofyll i velamen-skiktet och inte endast i bladverket.
Velamen- skiktet är också de monopodiala (= "en fot / stam", t.ex. alla Vandaliknande arter och Phallaenopsis m.fl.) orkidéernas "förråd" av vatten och näringsämnen och kan jämföras med de sympodiala orkidéernas "bulber". M.v.h. L8!
P.S. Detta lärde vi oss bl.a. på orkidékursen på Karlstads universitet! D.S.

[[" Velamen- skiktet är också de monopodiala (= "en fot / stam", t.ex. alla Vandaliknande arter och Phallaenopsis m.fl.) orkidéernas "förråd" av vatten och näringsämnen och kan jämföras med de sympodiala orkidéernas "bulber". ]]

Lite mer exakt så består velamenskiktet av döda växtceller som ligger utanför det vätskefyllda vaskulära vävnaden som kan räknas som vattenförråd som du nämner. Velamenet i sig innehåller alltså inget vatten utan är konstruerat att uppta och transportera in vatten till det vaskulära lagret som sedan rottråden hämtar vatten ifrån.

Oj det var ena fina rötter jag ahr tagit en bild på en av mina plantor men det är så svårt att få nått vettigt kort när det är mörkt ute.
bild på min nyvattnade Mikasa. Patetiskt...

Bör man göra det med Vandor? Binda upp rötterna alltså, kan det på något vis sada plantan att ha mycket rötter hängande?
Jag personligen tycker ju att rötterna är 30% av plantan, med sin exotiska look

27/6 -09

Som jag förstått det, vandalös (platsbrist) som jag är, kan det vara praktiskt av utrymmesskäl att binda upp rötterna, men jag har svårt att tro att de skulle fara illa av att växa fritt som de söker sig iväg. Rätta mig gärna någon mer erfaren om jag är ute och cyklar i badkaret

ingen som har mer input om detta? Varför väljer ni att odla dem i Epiwebsubstratet. Jag har en av minai Epiweb och jag märker ingen skillnad alls i vattnings intervall eller dyligt.

30/6 -09

Hej Jens

Jag använder EW när jag planterar plantor med små rotsystem för att hålla fukten lite längre runt planta och rötter.
Om du fyller en korg med EW och vattnar ordentligt så kommer du att känna små vatten droppar dage efter i substratet om du stoppar ner ett finger.

Men efter som materialet är så luftgenomsläppligt så kan du vattna igen utan risk för rotröta.
Lite bilder på rötter och annat från i fjol. http://www.flickr.com/photos/tommyljungg...

MVH
Tommy

Hej Tommy, rötterna på dina plantor ser ju ut precis som jagf hade föreställt mig att dem skulle se ut. Vad tror du om rötterna på den som jag har lagt in en bild på här i denna tråd. Tror du att jag skall klippa bort de flesta eller skall jag bara låta dem vara? När jag fick denna och vid dem första vattningarna så var rötterna precis i fästet till åplantan klart kröna med vita stora markeringar på dig. Idag ser dem annorlunda ut , dem har börjat bli bruna och fläckarna är inte lika tydligt den ser riktigt illa ut tycker jag. Trots att jag vattnar varje dag nu, och sprayar den ca 3 ggr per dag med blomspruta. Skall jag fylla korgen med Epiweb eller vad tror du är fel?

Jag skulle ju gissa på att det är som med de flesta blommor ett stort miljöombyte, denna plantan kommer ju ifrån roelleke. Men jag börjar ju bli orolig för den nu. Det finns givetvis lite grönska i vissa rötter när jag har vattnat den , men de flesta rötter är som "hampa snöre" bruna, och spaghetti lika.

1/7 -09

Fortsätt vattna så kommer det nog nya rötter.

Ge ditt svar
Även rötter har ett socialt liv. Från Lassse.

 

Nyckelord: rötter

23/6 -09

23/6 -09

Hihi.. snyggt!

23/6 -09

Fina vårbilder med lite förspel, tack för den Lassse!

23/6 -09

ha ha puss-puss!!

23/6 -09

Ibland tror jag att något fattas i Lasses liv

23/6 -09

Charmigt!

23/6 -09

Klart de har! Sött!

23/6 -09

Kul bild Lassse! Vilka arter tillhör dem?

/Anders

23/6 -09


A G: Vilken art? Det borde väl du se

Åh vad gulligt. Du flyttar väl inte på krukorna nu när rotisarna funnit varann??

23/6 -09

Neofinetia-rötter kan ha olika färger, men jag hade tänkt gissa på något snarlikt.

/Anders

24/6 -09

Men gud så gulligt, tack för den kärleksbilden!

24/6 -09

Jag tror inte att det är fullt så gulligt som det till synes verkar .... här handlar det om att skydda sina revir och där den nedre ROTweilern verkar koka av aggressivitet !
Och dessa ROTweilers kan mycket väl vara från dessa plantor som "Lassse" presenterade för ett tag sedan, där blomman brutalt våldförde sig på insekter .... genom att då skoningslöst med våld hålla dem kvar för att tillfredställa sina begär och lusta.
Det är säkert många av oss som fick sömnlösa nätter efter denna tidigare presentationen ....... och nu skall vi få åter igen uppleva en repris, för detta är säkert bara det första fotot i en serie av hemskheter och där den sista bilden säkert får "Slaktar-Albert" här i byn att bli djupt imponerad av kreativiteten bland "Lasses" plantor !

24/6 -09

Ewert ! !!!!!!

24/6 -09

24/6 -09

Lassse då....

Bilden får mig att minnas Lill Lindfors barnvisa om masken Max:

Nu ska jag berätta om en liten mask, om en liten mask som heter Max.
Lilla masken Max han var rosig rund och rask, ja han var en riktig lurifax.
När han hade tråkigt, tänkte han kavat:
Att jag tar och delar mig och får en lekkamrat.
Så han tog och snörde av sin lilla gump.
Hela dagen lekte masken Maxen med sin stump.
Långa gånger grävde masken hit och dit, lekte kurragömma med sin ända.

- Men en dag försvann hans lilla ända och han blev väldigt ledsen, men sen gick det en tid och sen var han inte ledsen mera. -

Irra runt och leta alla gångar kring, men hur än han letade så "finde" han ingenting.
En dag blev han bjuden på en maskerad. I en liten maska blev han kär.
Sköna mask så sa han, men hon svara tvärt:
Känner inte du igen din egen lilla stjärt!

10/1 -11

vad gulligt!

10/1 -11

Faran är att det kan ge rotlösa barn, annars är det hur gulligt som hälst

12/1 -11

Kärlek över gränsen

Prata om bilden

Mina hyfsat nyligen skåpinflyttade Phallar verkar trivas bra med den nya miljön, det kommer mängder med luftrötter och de växer fort som attan. Kul!

En fråga bara: alla nya rötter blir "solbrända" på ovansidan mot ljuset. Vad jag har läst mig till är det röda skyddspigment. Ska jag ta det som att de får för mkt ljus och ska flytta eller gör det inget? Bladen har inget rött och har inte ljusnat, bara rötterna är rejält solbrända...

Nyckelord: ljus, phalaenopsis, rötter

21/5 -09

Luftrötter kan bli lite "oxiderade" av vattnet, blir alltså lite bruna av salterna
som finns i vattnet, även om man ger näringsblandningen på torra rötter
kan orsaka detta. Jag har också fått så på några plantor, oavsett om de
står ljust eller lite mörkt.

21/5 -09

Jaha, inte ljuset alltså? Hur kommer det sig att det bara är på ovansidan då, hmm, jag får kolla upp min vattning

Tack för svar

21/5 -09

vissa phalaenopsisar har rött pigment i rötterna ... om det beror på ljus e jag inte säker på, men jag tror det. det e alltid lättare att säga vad det är om det finns en bild att titta på

21/5 -09

det röda brukar synas på rotspetsarna

21/5 -09

De enda Phalaenopsis som jag sett har rött pigment i rötterna är
Phalaenopsis schilleriana och Phalaenopsis philippinensis, alltså
rena arter, inga av mina hybrider har det, men omöjligt är det ju inte
förstås.

21/5 -09

OK, det här är en hybrid med equestris i vad jag kan se. Det är bara de aktiva rotspetsarna som är röda och bara på översidan mot ljuset. Kanske bara är att konstatera att de är röda, tyvärr har jag lite svårt att få in en bild

21/5 -09

MariaX, då är det inget fel, och Phalaenopsis tål ganska mycket ljus utan att
ta skada, jag har mina Phalaenopsis mycket ljust, bara något mindre än jag
har till cattleyorna. Full sol är det man ska undvika, speciellt om man inte har
en stor fläkt igång som kyler bladen.

Ge ditt svar

Som sagt, hjälp!!

Planterade om min jättefina friska Cattleya i semihydro förra helgen och kollade till den idag. Rötterna såg lite ledsna ut genom krukan så jag tog upp den - ALLA nya rotspetsar som jag var såå försiktig med 7 dagar tidigare svarta och ruttna Vad tusan ska jag göra??! Troligen har det varit för vått i krukan antar jag, jag såg dock till att rötterna inte nådde vattenreservoiren när jag planterade. Hur ska jag rädda den lilla, hjälp??!! Ska jag sätta henne i semihydro igen eller vad ska jag göra??

Nyckelord: leca, cattleya, rötter, semihydro

1/5 -09

Ingen större fara, rotspetsarna är känsliga och kan bli skadade hur försiktigt
man än är vid omplantering. Låt den vara ett tag, och var lite försiktig med vattningen,
så kommer nya rötter efter några veckor.
Jag har sett samma sak på mina Cattleyor när jag varit oförsiktig vid omplanteringen
av dem, men hittills har ingen av dem dött.

1/5 -09

OK, tack!!! Jag klippte bort allt ruttet och satte henne i bark istället, nu står hon i skåpet med lite lagom fukt och värme. Hoppas du har rätt

Ge ditt svar

20/4 -09

rötter

rötter. Från monroe85.

Detta kallar jag rotsystem. Glasskålen som denna stod i sprack och jag var tvungen att ta ur den. jag viste att det var mycket rötter men det var så många att jag inte hade en ny skål som var stor nog.

Nyckelord: rötter, semihydro, rotsystem

20/4 -09

Jösses, det var rejäla rötter!

20/4 -09

Härligt, härligt!

20/4 -09

hur har du skött om den för att få så underbara rötter?

20/4 -09

Smaskigt!

20/4 -09

Milde tid, de krälar nästan iväg Vitala var de verkligen!

21/4 -09

Ja de såg ut som ormar. Jag har bara haft den i en glasskål med lekakulor och vatten upp i halva skålen så halva rotsystemet har stått under vatten. Alla rötter är helt gröna och inte en ända rutten rot.

21/4 -09

Glömde säja att den har blommat oavbrutet i 1.5år men den har inte fått något nytt blad.

21/4 -09

woooaaaww säger jag bara

Prata om bilden
Från lillio.

Hej alla kunniga!

Här bifogar jag en bild på min stackars orkide som jag inte tycks sköta rätt.

På bilden ser man att röttera är uttorkade och bruna. Jag antar att det är för att de har fått för mycket sol? Vi har bara söderfönster i vår lgh men jag har börjat flytta runt blommorna när det blir starkt solsken. Under jorden är rötterna gröna och fina. Dessutom växer det ett nytt blad så det borde kanske vara ett gott tecken?

Det andra som jag funderar på är kalkhalten i vårt vatten. Kan den skada eller hämma blommornas tilläxt? Kan man isåfall på något sätt bereda vattnet för att minska kalkhalten? Jag stod i tvättstugan i dag och funderade på vattnet från torktumlaren? Kanske en dum idé men jag är villig att testa om det skulle hjälpa.

Eller kan det vara något annat som jag har missat om deras skötsel? (Jag har redan läst allt som står på nätet dock)

Om ni har några kloka ord så tas de tacksamt emot!

Nyckelord: vattning, rötter

14/3 -09

Jag tror snarare det beror på för låg luftfuktighet att de torkar och det är ganska normalt på vinterhalvåret när luften inomhus blir så torr. Att rötterna längre ner i krukan är gröna och fina låter fint, och dessutom att ett nytt blad är på gång. Det finns flera sätt att höja luftfuktigheten lokalt på fönsterblecket, bland annat fat med lekakulor och vatten. Du hittar nog lite tips om det i "Pratoteket" här på OP.

14/3 -09

Jag har testat fat med lecakulor, det höjer inte luftfuktigheten
mer än någon procent runt plantan när jag mäter, så det gör
ingen större skillnad.
Du får nog använda sprayflaskan med vanligt vatten på rötterna
någon gång per dag, sedan jag har börjat med den metoden
håller sig rötterna fina även på vintern, och inte så farligt jobbigt
är det heller.

15/3 -09

Tack snälla för era svar! Jag har redan provat med vatten under krukan på en annan blomma och det hjälpte inte så värst mycket. Jag ska prova med sprayflaskan och se vad som händer. Tack igen!

15/3 -09

"Lillio" Jag tycker din planta ser väldigt fin och välskött ut .... men som "Mervic" skriver så är vintersäsongen torra innomhusluft lite utsatt för många av våra plantor !
Men du får upp en bra luftfuktighet om du ställer ett fat under, men det måste vara lite större i diametern än bladspannet. Sedan kan du andvända antingen leccakulor eller lätt tillplattad spagnhum i fatet som du ständigt håller fuktigt ..... eftersom din planta är så låg, så kommer det bli en fin och viktig fuktighet till undersidan på bladen !
För att öka hälsan på plantan, så får du ta bort ytterkrukan i glas. För då får du upp fukt och luft från fatet via bottenhålen upp till ytskiktet på krukan om du inte har ett för tätt substrat .... men även så behöver du inte flytta omkring plantan för solen, utan att den får stå i lite solljus en stund om dagen när tillfälle ges innan den starka vårsolen kommer.... det gör gott för plantan
Men låt den ha lite luft runt omkring, så den inte står klistrat precis vid fönstret.
Ytterkrukan sänker bara luftcirkulationen och ökar brännskada på rötterna på väldigt kort tid om den står i solen.
Att även spraya lite då och då på hela plantan är ju aldrig fel .....

17/3 -09

Tack för ditt svar Ewert! Det verkar vara en mindre vetenskap att ta hand om en orkidé Jag ska prova med ett större fat under blomman. Och glaskrukan har åkt bort.
Tack igen!

17/3 -09

Lillio - vet du något om kalkhalten i ert vatten?
Mitt kranvatten är för hårt, så jag använder mest regnvatten och sätter då oftast till 10% kranvatten.
Jag använder också kondensvatten från tumlaren och även då med entillsatts av lite kranvatten. Men allra bäst är kondensvattnet till sprayflaskan, eftersom det inte lämnar några fläckar på fönster o dyl. Jag silar det först genom ett kaffefilter, för att få bort ev ludd.

18/3 -09

Kalkhalten ska tydligen vara hög men mer exakt vet jag inte. Jag har också försökt använda regnvatten men det är ju inte alltid som det finns tillgängligt.

Varför tillsätter du 10% kranvatten till regnvattnet?

Min svärmor har 3 underbart fina orkidéer men hennes knep är att hon häller på ungefär ett snapsglas kranvatten i veckan. Utöver det gör hon ingenting med dem. De blommar nästintill jämt och rötter, blad och blommor ser jättefina ut. Mycket finare än någon av mina blommor om jag ska vara ärlig. Men jag vågar inte prova hennes metod för jag är rädd att mina stackare ska torka ut helt då.

18/3 -09

, Lillio, brukar INTE gräset vara grönare, hos grannen ?

18/3 -09

Tyvärr kan jag inte förklara detta med regnvattnet, men det kallas för att "buffra"..
Det är bl a en kemist, som tipsat om detta och det har att göra med tillsatsen av gödningen. Antar att det finns många framgångsrika odlare, som bara använder regnvatten.
När det gäller kondens- eller destillerat vatten, så har jag uppfattat att det är viktigare med "buffringen".

18/3 -09

lillio, Du kan få ner kalkhalten genom att sila vattnet genom ett torvblock,
inte kalkad och gödslad torv, utan s.k. Naturell Torv, torv är lite sur och
sänker därför kalkhalten något.
Mjukt vatten har låg buffringsförmåga, innehåller låga halter av salter, vilket kan göra att
ph-värdet i komposten på någon/några dag/dagar kan bli för lågt.

19/3 -09

rötterna. Från lillio.

Jag skickar med en bild på rötterna igen. Sen jag började spraya dom och ha ett fat under så tycker jag redan att de ser lite bättre ut. Den har snart tappat sina blommor så en omplantering väntar och därefter kanske den ska trivas igen. Jag ska erkänna att jag aldrig har lyckats få mina orkidéer att blomma om men nu med lite bättre förutsättningar ska det nog gå. Ska försöka med torven också!

Tack igen för alla era tips!

19/3 -09

lillio, det är ju en fin och kraftig planta med spänstiga blad, så den
trivs ju tydligen alldeles utmärkt. Vissa Phalaenopsishybrider är väldigt
tröga att blomma om, jag har själv en som har blomvägrat i flera år, medan
alla de andra blommar regelbundet, men någon gång ska jag nog få den
att blomma också, man får prova sig fram med lite olika saker som ljusmängd,
gödning, temperatur och dygnsrytmer.

hej, kanske den har för hett, ibland kan det hjälpa att ställa längre in i rummet men ändå ljust, jag tror inte det är något fel på plantan. Nyligen var jag med om att en phal som blommat bra tidigare och nu hade en ny fin stängel med många knoppar började tappa knopparna en efter en som små torra kulor. Nu står den i badrummet i svagt dagsljus och den har slutat offra knoppar - nu hoppas jag igen på blommning.

Ge ditt svar

21/1 -09

En enda luftrot

Jag har en gammal phalaenopsis planta som jag försökt rädda under lång tid nu. Den har i princip inga rötter kvar alls. En enda luftrot håller den vid liv. Trots detta så har en två "normala" blad (dock väldigt sladdriga) och det har börjat komma två nya blad.
Jag har den i en smal hög vas med stenar och vatten i botten och vitmossa upp till. Rotklumpen vilar nu på mossan (som även omsluter något). Jag försöker duscha den ensamma stackars roten varje dag så att den håller sig grön. Jag har hållt på med det här i flera månader och två nya blad har som sagt börjat komma ut, men inte ett spår av nya rötter .
HJÄLP!!!
Orkar inte med denna omsorg så mkt längre. Envis som synden dock så nu när jag börjat vill jag ha resultat

Nyckelord: Phalaenopsis, rötter

21/1 -09

Det är bara att kämpa vidare i samma spår.

21/1 -09

Varför inte ha den i en vanlig plastkruka med en bark/mossa-blandad
kompost, men kommer det blad så bör det även komma rötter snart, det
kan vara lämpligt att öka ljusmängden om den står mörkt, det brukar gynna
rotbildningen.

Ge ditt svar

Jag funderar över det här med krukor. Jag börjar med innerkrukan - på vissa är krukan genomskinlig och på ett par andra är den vit. Har det någonting att göra med färgen på rötterna? (gröna rötter - genomskinlig kruka & vita rötter - vit kruka?)
Sen till ytterkrukan. Bör man ha genomskinlig glaskruka? Jag har hört att det blir för varmt i dem. Men om man har t ex en keramikkruka så blir det ju mörkt för rötterna. Vilket är bäst?
Det är ju praktiskt med de genomskinliga krukorna, eftersom man kan se om det är fukt kvar

Nyckelord: kruka, rötter

10/1 -09

Puffar

10/1 -09

Hej och välkommen hit!
Jag tror inte plantan bryr sig så mycket om om det är en genomskinlig, vit eller svart innerkruka. Fördelen med de genomskinliga är att det blir lättare att se hur rötterna mår och hur mycket fukt det finns kvar substratet. När det gäller ytterkrukor i glas finns risk för att det blir för varmt i dom. Använder man sådana måste man se till att skugga dom under soliga dagar. En annan nackdel är att det bildas mycket alger i glasytterkrukor. Jag skulle tro att de flesta rötter inte behöver ljus, möjligen Vanda m fl som odlas barrotade, men det får någon annan svara på. Jag har själv i huvudsak genomskinliga innerkrukor och ytterkrukor i keramik.

Ge ditt svar