Rötterna igen (lång fråga, men jag behöver er hjälp)

Från lillio.

14/3 -09

Hej alla kunniga!

Här bifogar jag en bild på min stackars orkide som jag inte tycks sköta rätt.

På bilden ser man att röttera är uttorkade och bruna. Jag antar att det är för att de har fått för mycket sol? Vi har bara söderfönster i vår lgh men jag har börjat flytta runt blommorna när det blir starkt solsken. Under jorden är rötterna gröna och fina. Dessutom växer det ett nytt blad så det borde kanske vara ett gott tecken?

Det andra som jag funderar på är kalkhalten i vårt vatten. Kan den skada eller hämma blommornas tilläxt? Kan man isåfall på något sätt bereda vattnet för att minska kalkhalten? Jag stod i tvättstugan i dag och funderade på vattnet från torktumlaren? Kanske en dum idé men jag är villig att testa om det skulle hjälpa.

Eller kan det vara något annat som jag har missat om deras skötsel? (Jag har redan läst allt som står på nätet dock)

Om ni har några kloka ord så tas de tacksamt emot!

Nyckelord: vattning, rötter

14/3 -09

Jag tror snarare det beror på för låg luftfuktighet att de torkar och det är ganska normalt på vinterhalvåret när luften inomhus blir så torr. Att rötterna längre ner i krukan är gröna och fina låter fint, och dessutom att ett nytt blad är på gång. Det finns flera sätt att höja luftfuktigheten lokalt på fönsterblecket, bland annat fat med lekakulor och vatten. Du hittar nog lite tips om det i "Pratoteket" här på OP.

14/3 -09

Jag har testat fat med lecakulor, det höjer inte luftfuktigheten
mer än någon procent runt plantan när jag mäter, så det gör
ingen större skillnad.
Du får nog använda sprayflaskan med vanligt vatten på rötterna
någon gång per dag, sedan jag har börjat med den metoden
håller sig rötterna fina även på vintern, och inte så farligt jobbigt
är det heller.

15/3 -09

Tack snälla för era svar! Jag har redan provat med vatten under krukan på en annan blomma och det hjälpte inte så värst mycket. Jag ska prova med sprayflaskan och se vad som händer. Tack igen!

15/3 -09

"Lillio" Jag tycker din planta ser väldigt fin och välskött ut .... men som "Mervic" skriver så är vintersäsongen torra innomhusluft lite utsatt för många av våra plantor !
Men du får upp en bra luftfuktighet om du ställer ett fat under, men det måste vara lite större i diametern än bladspannet. Sedan kan du andvända antingen leccakulor eller lätt tillplattad spagnhum i fatet som du ständigt håller fuktigt ..... eftersom din planta är så låg, så kommer det bli en fin och viktig fuktighet till undersidan på bladen !
För att öka hälsan på plantan, så får du ta bort ytterkrukan i glas. För då får du upp fukt och luft från fatet via bottenhålen upp till ytskiktet på krukan om du inte har ett för tätt substrat .... men även så behöver du inte flytta omkring plantan för solen, utan att den får stå i lite solljus en stund om dagen när tillfälle ges innan den starka vårsolen kommer.... det gör gott för plantan
Men låt den ha lite luft runt omkring, så den inte står klistrat precis vid fönstret.
Ytterkrukan sänker bara luftcirkulationen och ökar brännskada på rötterna på väldigt kort tid om den står i solen.
Att även spraya lite då och då på hela plantan är ju aldrig fel .....

17/3 -09

Tack för ditt svar Ewert! Det verkar vara en mindre vetenskap att ta hand om en orkidé Jag ska prova med ett större fat under blomman. Och glaskrukan har åkt bort.
Tack igen!

17/3 -09

Lillio - vet du något om kalkhalten i ert vatten?
Mitt kranvatten är för hårt, så jag använder mest regnvatten och sätter då oftast till 10% kranvatten.
Jag använder också kondensvatten från tumlaren och även då med entillsatts av lite kranvatten. Men allra bäst är kondensvattnet till sprayflaskan, eftersom det inte lämnar några fläckar på fönster o dyl. Jag silar det först genom ett kaffefilter, för att få bort ev ludd.

18/3 -09

Kalkhalten ska tydligen vara hög men mer exakt vet jag inte. Jag har också försökt använda regnvatten men det är ju inte alltid som det finns tillgängligt.

Varför tillsätter du 10% kranvatten till regnvattnet?

Min svärmor har 3 underbart fina orkidéer men hennes knep är att hon häller på ungefär ett snapsglas kranvatten i veckan. Utöver det gör hon ingenting med dem. De blommar nästintill jämt och rötter, blad och blommor ser jättefina ut. Mycket finare än någon av mina blommor om jag ska vara ärlig. Men jag vågar inte prova hennes metod för jag är rädd att mina stackare ska torka ut helt då.

18/3 -09

, Lillio, brukar INTE gräset vara grönare, hos grannen ?

18/3 -09

Tyvärr kan jag inte förklara detta med regnvattnet, men det kallas för att "buffra"..
Det är bl a en kemist, som tipsat om detta och det har att göra med tillsatsen av gödningen. Antar att det finns många framgångsrika odlare, som bara använder regnvatten.
När det gäller kondens- eller destillerat vatten, så har jag uppfattat att det är viktigare med "buffringen".

18/3 -09

lillio, Du kan få ner kalkhalten genom att sila vattnet genom ett torvblock,
inte kalkad och gödslad torv, utan s.k. Naturell Torv, torv är lite sur och
sänker därför kalkhalten något.
Mjukt vatten har låg buffringsförmåga, innehåller låga halter av salter, vilket kan göra att
ph-värdet i komposten på någon/några dag/dagar kan bli för lågt.

19/3 -09

rötterna. Från lillio.

Jag skickar med en bild på rötterna igen. Sen jag började spraya dom och ha ett fat under så tycker jag redan att de ser lite bättre ut. Den har snart tappat sina blommor så en omplantering väntar och därefter kanske den ska trivas igen. Jag ska erkänna att jag aldrig har lyckats få mina orkidéer att blomma om men nu med lite bättre förutsättningar ska det nog gå. Ska försöka med torven också!

Tack igen för alla era tips!

19/3 -09

lillio, det är ju en fin och kraftig planta med spänstiga blad, så den
trivs ju tydligen alldeles utmärkt. Vissa Phalaenopsishybrider är väldigt
tröga att blomma om, jag har själv en som har blomvägrat i flera år, medan
alla de andra blommar regelbundet, men någon gång ska jag nog få den
att blomma också, man får prova sig fram med lite olika saker som ljusmängd,
gödning, temperatur och dygnsrytmer.

20/3 -09

hej, kanske den har för hett, ibland kan det hjälpa att ställa längre in i rummet men ändå ljust, jag tror inte det är något fel på plantan. Nyligen var jag med om att en phal som blommat bra tidigare och nu hade en ny fin stängel med många knoppar började tappa knopparna en efter en som små torra kulor. Nu står den i badrummet i svagt dagsljus och den har slutat offra knoppar - nu hoppas jag igen på blommning.

För att svara på frågor och skriva kommentarer, Logga In eller Bli Medlem Nu.

Annat av lillio:   Frågor · Dagbok · Bilder · Önskningar · Butik