Skriv början av artikeln om rötter

Nyckelord: rötter

Inlägg med rötter som nyckelord.

Så här såg den mest ledsna ut i lördags. Från mikkan.

 

Nyckelord: rötter, Phalaenopsis

Prata om bilden

22/10 -11

Bra rottillväxt

Den här Potinaran "Black Rose" kom också i leveransen, och den ser ut att vara i tillväxtfas om man tittar på alla nya rötter som är på gång. Är det normalt för Pot. att ha en tillväxt så här på hösten?

Nyckelord: rötter, Pot. Kat Sky Song "Black Rose"

22/10 -11

Inte alls ovanligt, det är ju en cattleyahybrid av Brassavola × Cattleya × Laelia × Sophronitis,
och många av dessa växer och blommar året runt om de ges rätt förutsättningar.
Så var glad, den trivs tydligen alldeles förträffligt,

22/10 -11

Okej,tack. Då ska man bara fortsätta vattna+ge näring så länge man ser tillväxt.

22/10 -11

Ja, men de ska också ha bra ljus, så extraljus är bra att ge dem från november
till våren kommer. Har Du ett söderfönster så behöver Du inte använda extraljus
så många timmar/dygn, 4-5 timmar extraljus på eftermidagen under soliga dagar,
fler timmar om det är mulet.
Du ser på bladfärgen när de får tillräckligt med ljus, mörkgröna blad= mer ljus, rätt
färg på bladen är den färg Du ser nu.

22/10 -11

Okej,tack för tipsen.
Den står i öst-fönster med växtbelysning (10 h), lamporna är kopplade till timer.

Ge ditt svar

Tänkte plantera denna i kompost, men den har inga direkta "jord-rötter" eftersom den varit monterad. Nu undrar jag vad jag bör plantera den i, så den får rötter anpassad för orkidé komost. Sphagnum kanske?

Nyckelord: rötter, montering, plantering

24/8 -11

Det er ikke noen forskjell på "jordrøtter" og "andre" røtter. Vil du sette den i en potte, er det bare å gjøre det.

Ge ditt svar

En verkligen törstig Vascostylis som hänger i taket i skåpet och letat sig ner under innergolvet till vattensamlingen där..... ca 1 m alltså. De andra som hänger där verkar göra lika.

Nyckelord: vatten, rötter, Vascostylis

14/8 -11

Ja, det har ju varit solig varm sommar fast det kan vara olika i detta avlånga land.

14/8 -11

I skåpet är det samma sommarvärme året om även solsken

14/8 -11

Det är så sant

14/8 -11

Du får binde den opp.
Kan være smart å stoppe rømlinger i tide, så de ikke gjør som Kamilas http://www.neovita.com/orkideer/no.cgi?g...

14/8 -11

Nog är dom företagsamma alltid! Sött att de tar egna initiativ och ger sig iväg på äventyr mot "vattenhålet"

14/8 -11

Inger : Jag flyttar den emellanåt för den verkar gilla det där för den gick i knopp strax efter den nått fram.

14/8 -11

Det er smart å følge med på slike røtter, for de vokser veldig fort noen ganger.
Lykke til med stengel og knopper

Ge din åsikt

Sådär ja, nu har jag hämtat ut min lilla planta, hmm lilla är minimal, trodde först att Björn glömt att lägga in själva plantat men till slut hittade jag något litet, litet gulligt ämne till en planta. Snacka om att vara nybörjare Min allra första! Lite lätt förvirrad, vilket är upp och vilket är ner? skratt Är rötterna nedåt eller är det luftrötter? Svara gärna någon som är lite mer erfaren.... Detta blir en MYCKET intressant saga.

Mariana

Nyckelord: rötter, bulb, Habenaria

Ge din åsikt

Sådär ja, nu har jag hämtat ut min lilla planta, hmm lilla är minimal, trodde först att Björn glömt att lägga in själva plantat men till slut hittade jag något litet, litet gulligt ämne till en planta. Snacka om att vara nybörjare Min allra första! Lite lätt förvirrad, vilket är upp och vilket är ner? skratt Är rötterna nedåt eller är det luftrötter? Svara gärna någon som är lite mer erfaren.... Detta blir en MYCKET intressant saga.

Mariana

Nyckelord: rötter, bulb, Habenaria

12/4 -11

Hej Mariana, Habenaria radiata är en markväxande orkidé så några luftrötter blir det inte. Du kan läsa mer om plantering och skötsel t ex här.

12/4 -11

Det lilla gröna är skottet så det ska vara uppåt

14/4 -11

Tack killar!!

Nu har jag vänt på den så det gröna är uppåt! Den ser pigg och glad ut nu, den lilla stackarn undrade säker vad det var för märkligt hem den kommit till. Nu ska den bli ompysslad efter konstens alla regler. Är en nybliven fantast, det är så härligt med orkideér, vackert, passionerat och jag bara älskar att pyssla om dem varje dag.

Välkommen in i fördärvet! :P

Ge din åsikt

 

Nyckelord: rötter

He he, har de vokst seg ned til grunn muren.
Stilig bilde.

5/4 -11

Nämen titta, rötter på vift! Vad har du krukorna stående i? Epiweb? Och varför?

5/4 -11

Vad har du på dina tegelstenar?? Ett lagaer gucki muck beklätt med mossa??

6/4 -11

wow, riktigt coolt det där.

hur har du fått till det?
fyller det någon funktion (förutom att vara snyggt)?
vilken mossa är det?
hur får du den att överleva, mej veterligen odlar du inne?

6/4 -11

Läckert !. Ser ut som du odlar vitmossa mellan krukorna också.

6/4 -11

Det är mossa som växer på teglet och den är helt självsådd. Praktiskt med naturliga gluggar så slipper man fundera på var krukorna ska stå Åtminstone en del av rötterna tillhör en cattleya som befinner sig i närheten ... kommer bli lite pyssel när man nån gång ska försöka flytta på den plantan.

6/4 -11

Dårlig uppväxt och därför har de blivet "rotlösa"

7/4 -11

Dåligt uppväxt? Jag tycker Lassse är en bra farsa

7/4 -11

Snyggt och praktiskt..

Ge ditt svar

29/12 -10

Vissna blommor

Så här ledsna ser min brudorkidé ut efter att rötterna i krukan ruttnat. kanske är det för sent att hoppas på bättring, kanske inte.

Nyckelord: vitmossa, omplantering, rötter, sphagnum, ruttna

30/12 -10

jag skulle nog klippa bort stänglarna och sattsa på att få den på rötter igen. det kommer nya stänglar sen när den har fått nya rötter men utan rötter kommer inte de blommorna att få ny energi.

22/8 -11

Hejsan
Jag är ny här. Din orkidé ville må bra av att du tog bort alla döda rötter och blomstänglerna och sen planterade den i vitmossa, kan stå där ett halvt år, så skall du se att den tar sig igen.
Lycka till

22/8 -11

Inlägget är från dec förra året...

Prata om bilden

Jag har under någon vecka haft problem med min brudorkidé. Jag upptäckte att rötterna var svampiga (döda), klippte av dessa, men jag lät de fina luftrötterna vara kvar. Efter mycket om och men och letande efter råd hur jag ska angripa problemet. Idag köpte jag sphagnum (60:-!) på Blomsterlandet och hoppas att detta att kan rädda min lilla planta. Så här ser det ut nu. Jag la lite näring i vattnet när jag blötte mossan. Bra eller dåligt?

Nyckelord: rötter, omplantering, vitmossa, ruttna, sphagnum

30/12 -10

Det ser ju bra ut, fast jag brukar täcka över rötterna när jag planterar om. Det växer inga nya rötter längre ner. Phallar är monopodiala och de växer uppåt. Ge ingen näring dom första vattningstillfällen.

Prata om bilden

Hej! Jag upptäckte för någon vecka sedan att rötterna på min blommande brudorkidé vad ruttna. Jag klippte av dom och satte varsamt tillbaka den i komposten. Det verkar inte fungera något vidare och tänker att jag ska köpa mossa och sätta under. Nu undrar jag om jag även ska sätta den i plastpåse, den har blommor, även om de är på upphällningen pga rotproblemet?
Tacksam för alla råd.

Nyckelord: Rötter, Phalaenopsis, Ruttna

28/12 -10

Låter kanske "bakvänd" men jag har med lycka klippt bort allt ruttet och satt min i bara vatten, för mig har det fungerat

29/12 -10

Har haft plantor, en del phal-hybrider där jag fått klippa bort nästan alla rötter. Jag har oftast satt dem i bark plus leka-dränering. Men det tar tid i vissa fall innan dem tar igen sig och nya växer ut. För mkt fuktig el blöt mossa kan hämma utväxten av rötterna med.
Jag har på min höjd blandat i lite mossa men den första tiden oxå vattnat mkt sparsamt. Har sprayvattnat plantan så det finns fukt ekring bladverket. Ev kan din planta få förkortad/avbruten blomning pga omplanteringen och rötternas status.
Men varje planta är å andra sidan individuell.
Ibland behöver man ta ett steg i taget och iakta vad som sker.
lycka till!

29/12 -10

Mycket bra att tänka på. Tack för era tankar. Jag köpte mossa idag, som jag "ställt" orkidén på, (kolla mitt album om ni vill). Jag fick bara tag på torr mossa, jag fick krama ur lite vatten, för mossa blev bra blöt. Jag ska försöka att ha lite tålamod nu med den lilla plantan. Funkar det inte, får jag pröva någon av de andra tillvägagångssätt ni skrivit om.

4/1 -11

Jag märkte i går att sphagnumen hade börjat mögla lite så jag slängde den, blötte ny (jättelite) och blandade med ny fräsch kompost. Men det ser ut som att förfallet stadigt fortsätter, men det skulle vara roligt om plantan kunde överleva på lång sikt, jag hatar nämligen att misslyckas.

4/1 -11

Jag har med framgång klippt bort ruttet och satt i vatten

6/1 -11

Oled- hur menar du? Närkontakt med vatten=ruttet trodde jag var en grundregel. Berätta gärna hur du gör. Tack

6/1 -11

Det är inget hokuspokus och det är välkänd att Phala kan odlas direkt i vatten, jag gör det med framgång. Nackdel är att det bildas typ gröna alger i vattnet som kanske inte ser så trevligt ut om man som jag har en transparant "vas". Men det är mycket enkelt, placera Phalan i toppen på en "vas" och fyll på med vatten så att rötterna är i vatten

6/1 -11

Att odla i vatten kallas hydrokultur och det har jag till och från praktiserat i många år, fungerar med de allra flesta växter, o av orkideer så fungerar de flesta i vattenodling.

Ni kan kolla in min dagbok, inlägg "15/3: Vattenkultur, liten reflektion av metoden"

Ge ditt svar

Hur fort kan en rot till Phalaenopsis växa?
Jag har en planterad Phal-keiki som håller på att växa till sig efter snart ett år i en mindre kruka. För 10 dagar sen upptäckte jag, när jag lyfte krukan för vattning, att en rot växt fast mot fatet som krukan står på. Den försökte jag blöta upp så att den skulle lossna men det gick inte. Eftersom jag knyckt till den (innan jag såg att den satt fast) så blev den lite skadad och då tänkte jag att det var lika bra att skära av den jäms med krukans botten.
Nu har det gått 10 dagar, lite längre än det brukar, till vattning eftersom vi varit bortresta. Samma sak igen, en fastväxt rot som jag inte såg och därför knyckte till lite. Och jag upptäcker att det ser ut som samma rot, jag kan inte se något spår av den jag klippte av förut.
Kan det vara samma rot som växt ut 4-5 cm och har en ny spets?? Eller är det helt enkelt rot nummer två som växt så långt (syntes inte förra gången), och den första har skrumpnat så att jag inte ser resten av den genom det lilla hålet?
Jag lär nog skära av nr två också... Eller har någon ett annat förslag? Tyvärr är det inte en genomskinlig kruka, men bladen ser fina ut, så den har kanske nog med rötter även om jag, urrkk, skär av den här?

Nyckelord: rötter, Phalaenopsis

16/9 -10

Fär att få lös fastväxta rötter kan Du ställa krukan i ljummet vatten ungefär
en halvtimme, eller jängre om den inte vill lossna. Man ska undvika att bryta
av rötterna om det är möjligt, en keiki behöver alla rötter den har.
Bryter man av den gröna spetsen stannar rotens tillväxt jus där, men det kan
bildas nya rotutskott på en skadad rot ovanför den avbrutna delen.

16/9 -10

Tack Anders, ska blöta längre tid den här gången!

Ge ditt svar

Hej!

Jag köpte en väldigt vacker oncidium i våras och har sedan läst på för att försöka få den att blomma om. Jag satte ut den på balkongen i slutet på juli och tog in den i slutet på augusti när nattemperaturen låg på 10 grader. Den stod skyddad från regn och stod inte i direkt solljus.

Sen när jag tog in den fick den stå i ett norrfönster för att vänja sig vid temperaturskiftet innan jag ställde den i ett syd/väst fönster.

Vad jag märkte var att några av den nyare bladen såg lite ut som dragspel, vilket jag hört ska vara om det är för torrt under tillväxten. Så jag har försökt öka luftfuktigheten med att sätta in två skålar med vatten (bredvid en annan oncidium) på fönsterkarmen.

Sen ger jag den näring varannan vecka och den får stå och "dricka" vatten ordentligt när den vattnas. Sen när det har varit varma dagar har jag varit framme med blomsprutan och fuktat bladen lät och gett den ett sprut precis på barken.

Problemet är att jag har fått 2 gula blad som jag klippte bort och nu kommer ett till (se bild), men rötterna som är synliga ser bra ut (tror jag) för dom är numera gröna och inte bleka och torra.

Ska dessutom tilläggas att jag hade inte planterat om den sen jag köpte den och det kanske bör göras, om inte annat än att sätta den i en genomskinlig kruka så jag kan se hur det står till med rötterna i botten...
Vad gör jag för fel? Jag har inte heller sett något som kan vittna om några blomstänger eller blommor.

Vad gör jag för fel? Håller plantan på att dö eller var det bara några små blad som gav upp? Inga blomstänger i sikte heller så snart vet jag inte vad jag ska göra för att få mina oncidiums att blomma...

All hjälp är varmt välkommen!

Nyckelord: omblomma, gulnande, blad, rötter, oncidium, gula

9/9 -10

Bladen på dom äldre bulberna gulnar och och torkar in eftersom, men det kommer nya bulber. Din planta har ju fina blad. Jag själv har aldrig varit riktig vän med den här sortens orkideér. Dom har inte blommat och bara dragspels blad. Men nu såg jag på min Miltassia tre blomstänglar på G. Hoppas bara det går bra hela vägen. Lycka till!

9/9 -10

Plantan ser ju fin ut, och att något blad gulnar är ingen katastrof, det händer
ibland, det kan bero på att salter ackumuleras i komposten, sådant är Oncidium
lite känslig för har jag märkt på min. Spola igenom komposten ordentligt ibland
så får Du bort det mesta av salterna.
Komposten man ser är ju inte dålig, så byta kompost är nog inte nödvändigt.
Att den inte blommar kan bero på att de oftast bara blommar en gång om året,
min blommar ungefär vid jul/nyår om jag varit noga med skötseln, annars lite senare.

9/9 -10

Jag har för mig att jag läst nånstans att det kan bli en del gula blad i samband med att man tar in plantorna på hösten. Om det gäller alla eller bara vissa kommer jag inte ihåg.

Ge ditt svar

 

Nyckelord: oncidium, rötter

Prata om bilden
Från Anders31.
Konstiga rötter. Från Anders31.

Upptäckte dessa druvliknande utväxter på rötterna.
Vad är det och vad kan jag göra för att komma till rätta med problemet?

Nyckelord: rötter, Phalaenopsis

Det är väl svamp va?

1/9 -10

Jag skulle sköljt igenom plantan ordenligt, eller planterat om den, mycke luftcirvulation och låta den torka upp!
Mvh Malin

1/9 -10

Det kommer inte från rötterna utan det är troligen mögelsvamp i substratet. En del som testat det säger att Atamon, antimögel, man har i sylt kan hjälpa att skölja igenom krukan med. Det kan man köpa på mataffärer.

1/9 -10

Japp, köp Atamon! Har själv haft samma fenomen. Ta plantan ur krukan och skölj den med Atamonlösning. Plantera om i en ny kompst.

Ge ditt svar
Från Anett.
Från Anett.
Från Anett.

Det är mycket som har rört sig i mitt huvud nu ett tag, och det är nästan enbart om orkideer, Det känns lite jobbigt ibland när man inte kan tänka på så mycket annat, det är som om det har klistrats sig fast i min hjärna,

Jag läser och försöker lära mig om alla dessa arter och sorter, och sedan skötseln av dessa. Jag läser på om ohyra och sjukdomar som orkideerna kan drabbas av.

Jag undrar lite, hur vanligt är det att orkideerna drabbas av ohyra?

Har man som jag inte så stor möjlighet att ha nya växter i karantän så blir det ju svårt att undvika att jag drabbas av elaka små kryp. Just nu är mina växter under behandling.

Sedan är det det här om ljus, temperatur & fukt. Jag är numera lite bortskämd med bland annat Hoyor, dom är ganska lätta sköta så länge dom får sina behov uppfyllda.

Jag har endast ett stort norrfönster & ett normalt söderfönster. Temperaturen vid norrfönstret i mitt tv-rum ligger på runt 19, 20, 21'c, luftfuktigheten är på ca 37-40, men jag duschar mina blommor varje dag. Inne i kökets söderfönster är det ju lite varmare om dagarna. Jag har fler rum med norr & söderfönster, men i det ena rummet har jag mina friflygande fåglar och i det andra rummet bor min son och han vill inte ha mammas blommor på sitt rum..

Jag har lite funderingar om rötterna på min Orkide, den står rätt så trångt i sin kruka, rötterna har letat sig ut genom hålen som är i botten på plastkrukan. I krukan ser rötterna fina ut, men det som sticker ut i botten på krukan är torrt som fnöske likaså en del luftrötterna ovan jorden.. Jag tycker fuktigheten ser ojämn ut i krukan, nedre halvan är fuktigt/blött övre halvan se mera torrt ut fast det kanske är helt normalt

Jag vill gärna ha flera orkideer men jag vet inte riktigt vilka jag skall våga mig på. Jag har ett par mindre terrarier, och ett par mindre små-akvarier så det går ju att göra i ordning om det skulle behövas. Men jag skulle vilja ha någon orkide i ampel kanske, och någon eller några till på fönsterbrädorna.. Jag är här på OP och kollar runt på köp & sälj, likaså auktionerna och sedan har vi ju Tradera där jag är och shoppar blommor ibland..:)

Nyckelord: ohyra, skötsel, Nybörjare, rötter

11/4 -10

Når jeg var ny her inne leste jeg alle gamle innlegg og lærte masse om alle arter ,vekstforhold og andres erfaringer
I Pratoteket er det mange innlegg om problemer og ohyra +++ så du finner sikkert mye der også.
Jeg har hatt orkideer i 2,5 og ikke hatt mye problemer med spinn. skjoldlus eller andre skadedyr, men det kan hende jeg bare har vært veldig heldig.

11/4 -10

Många frågor, ungeför samma som jag hade när jag började med orkidèer.
Ohyra brukar följa med vid inköp, vill Du undvika dem måste Du välja noga, undersök
plantan redan i butiken, bomullslöss syns ganska bra och brukar ofta hålla till på bak-
sidan av blommorna, spinn är lite svårare, men större angrepp går att upptäcka.

Ljus är viktigt, speciellt från oktober-mars, så några armaturer är alltid bra, luftfuktigheten
och tempen är jag inte så kinkig med, det får bli vad det blir, och det har fungerat hyggligt
med de plantor jag har eftersom de växer och blommar med jämna mellanrum. Vad Du
bör undvika är de arter som är mycket krävande på luftfuktigheten, men Phalaenopsis och
Cattleya är inga problem i en vanlig lägenhet.
Trångt i krukan är bara bra eftersom komposten helst ska torka upp ganska fort, jag har
alltid använt så små krukor som möjligt eftersom jag föredrar att vattna oftare hellre än att
riskera att komposten är blöt för länge med rotdöd som följd.

Jag skulle rekommendera Cattleya, de är tåliga och fungerar utmärkt att ha i ampel, tål torka
bra, och kan hängas utomhus sommartid, men köp blomstora plantor.
Några lite mer exotiska plantor är Ascocenda Princess Mikasa, lättodlad och mycket vackra
blommor, likaså Rhynchostylis gigantea som är mycket lättodlad.
Jag har båda dessa och de trivs utmärkt i en vanlig lägenhet utan några speciella arrangemang
t.ex. luftfuktare, Rhynchostylis gigantean blommar alltid till jul och doftar alldeles fantastiskt.
Gör som jag, prova dig fram till vilka som trivs, och köp från en bra odlare, de flesta jag har är
från Karge och Michel Vacherot.

11/4 -10

Tack så jättemycket för svaren, dom är guld värda..:) Då vet jag vad jag skall tänka på med nya plantor och vilka jag kan söka efter..:)

Ge din åsikt