Råd / Omplantering /

Nyckelord: omplantering

Plantering av tropiska orkidéer i kruka Plantering och omplantering är en viktig del av odlandet av tropiska orkidéer. Vi planterar om plantor när komposten inte längre är optimal för plantan likväl som när plantan vuxit ur sin kruka. I naturen omplanteras så klart inte orkidéer. I naturen byts dock hela tiden jorden ut...

Läs hela artikeln

Inlägg med omplantering som nyckelord.

Har några vilande phalaenopsis som jag planterade om för knappt en vecka sen, i orkideékompost från Blomsterlandet. Hur sköter jag om dessa på bästa sätt? Ska de vattnas igenom en gång i veckan eller ska jag låta dem vara ifred lite? Och när är det lagom börja ge dom gödning?

Nyckelord: omplantering, Phalaenopsis

15/8 -10

Det kan vara bra att vänta med vattning ett tag efter omplanteringen, sen gäller det att vattna som vanligt när du ser att rötterna har förlorat den gröna färgen. Gödningen kan vänta lite/vara glesare under viloperioden, men det finns olika åsikter här på OP om gödning

Ge ditt svar

Hej, det var länge se´n jag var inne här.

Tycker det ser ut som att det är dags för omplantering av mina P. besseae som jag fick hem den 27 oktober förra året. De är ganska små.

Vilket substrat ska jag använda?

Hur ska jag göra med rötterna?

Hur´djupt ska jag sätta dem?

Mycket tacksam för svar.

Nyckelord: Phragmipedium besseae, substrat, omplantering

25/7 -10

Den Phrag. jag har skall alltid ha vatten i den skål krukan står i. Vanlig kompost bryts ned ganska fort om den alltid är blöt. Därför använder jag Greenmix

25/7 -10

Alla mina Phraggar står i vulkansten semi-hydro. Trivs jättebra i detta. Men som oled säger - jämn fuktighet ALDRIG torr är vad som gäller, då gäller det att välja ett substrat som tål det. Min. P. besseae är i knopp nu.... bild på blommor kommer om en vecka eller två.

26/7 -10

Tack för era svar Ska kolla upp greenmix. Lavasten semi-hydro antar jag menas lavasten i kruka som står några cm i vatten?

Jag har röd lavasten hemma med kornstorlek några mm till några cm, lavakross heter det. Är det något jag kan använda mig av?

Valkyrie - vad kul, ska bli jättekul se bilder

26/7 -10

Hmmm.... din lavakross låter ganska stor, "några mm till några cm".... vet inte om det är så bra, tror kanske att det inte blir tillräckligt blött då, för mycket luft cirkulation. Magicboy (vår Phragg expert) sa i någon tråd att ju kortare petaler på Phraggen ju mer vatten, och besseae har ju inga långa petaler alls.... Min vulkansten köpte jag på Plantagen, och det är ganska små bitar ca en halv cm kanske. Jag silar det för att få bort böset som kan täppa till syret till rötterna. Sedan odlar jag i vanlig platkruka på ett djupt fat med vatten, ca 2 cm djupt som jag inte låter torka upp helt. Greenmix har jag aldrig provat att odla något i själv. Lycka till!!

26/7 -10

Jag tror jag måste läsa på lite - petaler? Jag kollar upp vad det är

Då gör jag så att jag plockar bort dom bitar som är över en halv cm stora.

Jag odlar dem precis som du gör - fick tips här förut när jag skaffat dem

Jag antar att jag tar bort dåliga rötter o tar bort allt gammalt substrat runt rötterna när jag planterar om? Jag vet inte vilket substrat plantorna står i nu, men på toppen verkar det iaf vara mossa.

Hur djupt ska plantan stå?

27/7 -10

Nu har jag omplanterat mina besseae i röd lava. De största bitarna i blandningen var bara 2 cm, dom plockade jag bort.

De var planterade i mossa. Jag trodde mossan skulle lukta unket men den luktade fräscht, eller iaf inte ofräscht, den verkar vara ett jättebra substrat tycker jag

Jag har även ställt ut mina besseae eftersom jag läste det på orchidéhusets hemsida De står på min farstutrapp, ska skydda dem med något mot rådjuren.

Nu hoppas jag det går bra för mina skyddslingar Tack för er hjälp

27/7 -10

Var bara försiktig med solen i början, man får vänja inne-orkidéer lite successivt till riktig sol annars är det lätt att man bränner dem.

28/7 -10

Tack för tipset Valkyrie

Jag ska gå ut o kika på dem hur de ser ut nu efter natten. Får kanske beställa levande sphagnum för säkerhets skull. Det står att man kan lägga mossan i frysen om man inte vill använda allt på en gång.

31/7 -10

Jag har pratat med Peter på orchidéhuset och det visade sig att jag satt dem i för stora krukor - har nu planterat om dem i 9 cm krukor - samma som de stod i tidigare. Jag hoppas det blir bra.

Jag funderar på att köpa levande sphagnum men det är ganska mycket - det räcker till 2-4 krukor, jag behöver bara till en 9 cm kruka - ska ev. testa o se vilket substrat som funkar bäst för mig.

Är det någon som är intresserad av att få resten av mossan för jag har inte plats i frysen?

1/8 -10

Jag har ingen erfarenhet av att odla Phrag i levande spagnum, men alltid blöt, är det då inte riska att spagnumen kolappsar rätt snabbt? eller därför du vill använda levande ?

1/8 -10

Jag hade tydligen mina planterade i levande sphagnum upptäckte jag när jag planterade om dem. De var planterade så av orchidéhuset. Jag fick hem plantorna i slutaet av oktober 2009 och när jag nu planterade om dem så verkade fortfarande mossan att leva, dock såg den nog inte lika fräsch ut som vid ankomsten, men den luktade iaf inte ofräscht. Jag blev faktiskt förvånad över att den var så fräsch

Peter föreslog att jag skulle ha en planta i lava och en i levande sphagnum och sedan se vilket som passade mig bäst.

Tillägg: Jag undrar var sphagnumen kommer ifrån? Är lite orolig att myrar skövlas på den.

Ge ditt svar

En av mine Catasetum kommer med nyskudd høyt over komposten. Når jeg potter om må jeg plante de eldste bulbene nede i komp. for at den nye skal få sphag. rundt røttene. Er det ok eller er det fare for at de som blir stående nede i mosen kan råtne?

Nyckelord: Catasetum, omplantering

Ge ditt svar

När det gäller omplantering så läser man på många ställen att orkideerna vill ha små krukor. Varför?

JAg har köpt några små orkideer, dvärgvariant av phalaenopsis, Cischweinfia dasyandra, Oncidium Tiny Twinkle.

Dessa hade jag tänkt plantera i mitt skåp/Vivarium i ena hörnet där det ligger massor av orkidekompost. Detta blir ju nästan som en stor kruka. varför är inte det att rekommendera?

MVH David

Nyckelord: liten kruka, omplantering

Hej, det kanske går bra i ditt skåp men små krukor rekommenderas främst för att komposten ska torka ut snabbare.

25/1 -10

Hej!
Det går i stort sett aldrig att "friplantera" orkidéer. Undantag kan vara markväxande. Men det är alltid en fördel att plantera dem i trånga krukor. Då sker torkning snabbare och det blir ingen risk för övervattning. Det är viktigt att komma ihåg att orkidéer är solister som trivs bäst ensamma och trångt.

26/1 -10

Typiskt. 2 olika bud. Nu vill jag nästan ha ett tredje avgörande

Jag kanske ska förklara lite utförligare.
Mellan 2 grenar är det spänt ett nät som hänger ner en bit. avståndet mellan dessa grenar är ca 10 cm, och de är ca 30 cm långa. Djupet på barklagret blir ca 10 cm.

Vattning sker 2 ggr per dag, en på morgon och en på kvällen. Vattning sker med hjälp av dusk duschsystem som är på en minut varje gång. Luftfuktigheten ligger mellan 70 och 100 %.

26/1 -10

Jag ser inga 2 olika bud här. Budskapet är ett - det ska torka upp mellan vattningarna, ju snabbare desto bättre.

De flesta orkideer vi odlar är epiphyter, d v s växer på trädstammar utan kompost alls. Deras rötter behöver luft och luftväxling i lika stor grad som vatten, därför ska de torka upp snabbt mellan vattningarna precis som i naturen.

Planterar du i en stor kruka, blir det en ständigt våt klump i mitten av krukan och där dör rötterna. En liten kruka däremot torkar upp helt på 3 dagar och samtliga orkidéns rötter förblir friska. Om du någonsin har omplanterat en orkidé så har du kanske lagt märke till att de friskaste rötterna ligger närmast krukkanten eller hur?

26/1 -10

Svaren ovan är ypperliga för din originalfråga -- kruka till Oncidium, Phalaenopsis etc. En generell not:

Viktigt att tänka på är att det finns en hel del olika orkidésorter som inte växer epifytiskt. Bland de vanligare är Paphiopedilum men även Pleione, Disa och alla Nordiska sorter. Dessa vill inte torka ut helt mellan vattningarna -- Pleione trivs med fuktigt substrat nästan hela växtsäsongen och Disa och Phragmipedium vill till och med stå med rötterna i (rinnande) vatten. Det är en varierad familj, orkidéerna.

26/1 -10

Om komposten är mycket grov och luftig är det nog inte omöjligt att det fungerar, Du kan alltid prova
med några Phalaenopsis eftersom de har ganska grova rötter, men till Oncidium Tiny Twinkle är jag
mer tvivlande att det fungerar.

26/1 -10

Oncidium och cishweinfia är högepiphyter, deras rötter är tunna och känsliga för övervattning, de ska antingen monteras helt utan kompost eller planteras i små krukor. Phalaenopsis är däremot törstig planta och kan klara såväl stora krukor som s k "friplantering".

26/1 -10

Nu ger jag mitt bud. Gällande phala. så har jag med framgång använd stora krugor. Gällande Cattleya skall dom stå i luftig kompost i små krukor, dack kan man bvälja avlånga för att dra ut på tiden mellan omplantering. Gällande Epidendrum har jag lite större krugor, dom gillar att ha fugtigt på fötterna. Gällande min Masdavalia så gillar den också fuktiga fötter och lite större kruka. Gällande Ordontoglussom Cordatum så gillar den att växa som epifyt men kan has i små krukor, den växar otroligt i 22-24 grader vilken inte rekomendera av specialister. Brassavola Flagelaris min, liten kruka tort mellan vattningar. Så tycker inte man kan generalisera.

Ge ditt svar

Idag när jag vaknade och tittade ut genom fönstret var det fortfarande snö! Fint att se på men tyvärr tål jag inte att vara ute när det är kallt
I flera dagar har jag hört rykten om att det är vattning på gång, och idag var det äntligen dags! Hurra!
Länge har min människa (Åh vad snygg hon är!) varit bekymrad över min kompost, så idag fick jag utöver en massa mumsigt, rumstempererat vatten som fått stå över natten i vasken (min favorit!) lite påfyllning i krukan. Hon tog först bort några av mina gamla röttna (haha) rötter, så att jag är fin om fötterna. sen klippte hon små, små bitar av en tvättsvamp (!) och blandade ner bland mina barkbitar. Känns mycket behagligt hittills och snyggt är det också.
Tack människa!

Nyckelord: omplantering, Dendrobium

21/12 -09

21/12 -09

Så trevligt med tacksamma orkidéer!

21/12 -09

Kul inlägg! det är inteligenta växter! Tänk vad smidigt det hade varit om de berättade för oss hur de ville bli skötta och när de inte mår bra eller när de ville ha en speciel behandling

22/12 -09

Man måste lära sig deras språk först, vilket inte är det lättaste har jag lärt mig :P
Kan några glosor bara

Ge din åsikt

Skulle plantera om min cattleya hybrid nu men märkte att rötterna är lite konstiga så jag behöver svar på vad jag ska ta bort. Rötterna är mjuka och i håliga och inte gröna eller via utan dom är mer grå. Men de känns ändå inte rutta och sladdriga utan det är fortfarande styrsel i dom. Så jag tror ändå inta att de är ruttna. hmm Ska jag ta bort de rötterna som jag beskriver eller tron ni de blir ok om jag planterar om lite luftigare? Snälla.

Nyckelord: röttna rötter, rötter, omplantering

20/12 -09

Det kan vara vilande rötter. Rötter som växer har en grön spets. Det gröna kan vara några mmlångt men kan vara upp till ett par cm.
Om rötterna går sönder lätt och det bara blir en smal tråd kvar så kan de ha varit döda, de är dessa som röttnar först. Om du inte har några gröna spetsar på andra rötter, då vilar plantan och skall knappt ha något vatten alls på några veckor och upp till några månader. När nya rötter börjar växa, syns på att en grön spets kommer fram, då skall du börja vattna försiktigt och öka efterhand som de växer. Du skall inte plantera om den nu utan vänta tills du ser de nya rötterna växa några mm till någon cm, nu riskerar du att förstöra rötterna lättare.
Lycka till Hans

20/12 -09

AHA, du la in en bild medans jag skrev, den till vänster ser ut att växa men den till höger skall du nog låta torka till, den är nog vara känslig för fukt nu.
Ha koll på den vänstra så den inte skall vila snart, då får du sluta vattna den också. De klarar sig mycket bättre med för lite vatten än för mycket.

20/12 -09

Ok tack ! de går lättare sönder och då blir det en smal tråd kvar. Då planterar jag den luftigt nu och hoppas att de torkar till. Men jag klipper inte något då. Tack för råden. Jag har lite svårt med det där med vila men ska kolla igenom cattleyorna nu.

20/12 -09

Den till vänster på bilden skulle jag inte röra, utan sätta tillbaka i krukan.
Den till höger har Du redan tagit bort komposten på, så den måste ju sättas
om i ny kompost, den ser ju inte ut att vara speciellt dehydrerad, så rötterna
fungerar nog även om det är svårt att se på bilden, sätt den i en lagom stor
kruka med bark, tryck inte ihop barken med fingrarna, utan knacka krukan mot
bordet så barken sätter sig runt rötterna, men forfarande är luftigt. Låt bli att vattna
den på någon vecka så rötterna hinner torka upp lite.
Du nämde inte vilken Cattleya det är, men de flesta jag har brukar inte ha något
problem att bilda nya rötter även den här tiden om man har bra ljus och håller dem
" Åt det torra hållet", ett utmärkt råd jag fick av Svetlana för flera år sedan, fungerar
ypperligt på mina Cattleyor.

20/12 -09

Tack letherneck. Jag gjorde precis så som du skriver nu ska den inte få vatten på ett tag. Jag tog torr bark och skakade ner mellan rötterna löst. Det är hybrider. Vågar inte köpa arter ännu, måste lära mej hur dom fungerar först. Jag tackar för alla råd!

21/12 -09

monroe85, de rena arterna är inte svårare att få att växa, men att få dem att blomma
är lite svårare eftersom de ofta har årstidsbunden blomning. Följer man bara Mikael
Gustafssons råd i Cattleyakursen ska det nog lyckas, jag har chansat på det och köpt
8 st. olika rena arter. Om man inte provat så vet man ju inte.

Ge ditt svar

25/10 -09

omplantering

Egentligen kanske fel tidpunkt..men om man har tilläggsbelysning eller i skåp kan det väl inte vara nå problem ???eller vad säger ni?!

Nyckelord: omplantering

25/10 -09

här finns det liten diskussion om detta

Ge ditt svar

Hej på er alla orkidéfantaster. Jag skulle vilja fråga lite om hur ni alla ser på omplantering. Orsaken till detta är att när jag säljer orkidéer så hör jag ofta att många planterar om dem. Det är förstås bra att plantera om, men att göra det alltid och oavsett behovet och vilken årstid det är tycker jag är lite konstigt.

Men kom gärna med lite åsikter.

Tack, Peter

Nyckelord: Omplantering

För min del beror det på hur det ser ut när jag köper den.
Om materian ser fräsch ut och det inte bara är rötter i krukan så får den vara i fred ett år eller så.
Men om den blommar när jag köper den så låter jag den vara ifred tills blomningen är klar.
Har det "problemet med en Phal. Equestris som hade en liten stängel när jag köpte den för ett år sen. Jag lät den vara i fred trots att det nästan bara var rötter i hela krukan. Den har blommat hela tiden, likadant med en bläckfisk som jag har. Den har blommat i 13 1/2 månad nu. Delikata problem, inte sant.

11/10 -09

Jag planterar om dem om komposten är dålig, eller som det
ibland är, ohyra på dem. Om krukan är full av rötter tycker jag
inte motiverar omplantering, risken för övervattning är i princip
obefintlig i dessa fall. Jag är en rotfreak, så ju mer rötter i krukan,
ju bättre.
Jag har ett antal plantor som inte blivit omplanterade på 3 år, de
lever i högönsklig välmåga fast komposten är i det närmaste
obefintlig.

11/10 -09

+ 12/10 -09

Hej Peter !

Anledningen till att jag oftast planterar om nyinköpta plantor är att jag vill veta i vilken kondition kompost och rötter är.
Många gånger är komposten i nya plantor kraftigt nedbruten eller så kan man hitta stora sumpiga mossklumpar som är kvar från då plantan drevs upp. Då jag inte vet hur komposten fungerar, när den börjar vara torr mm, då är också risken stor att jag kommer övervattna med rotdöd som följd.
Om man levde i en perfekt orkide värld skulle man önska att alla orkidéer hade iaf hyffsat fräsch kompost i krukorna när den går till försäljning .

Med andra ord, att jag vill veta vad som fins i krukan !

11/10 -09

Håller med steffe om allt han säger - precis så gör jag. Hellre en omplantering vid "fel" tillfälle än risk för övervattning pga. "soggigt" och delvis nedbrutet odlingsmedium. Men samtidigt finns det vissa handlare där man tidigare handlat och fått fina plantor, med bra rötter och okey medium. Då är iaf. jag inte lika misstänksam mot innehållet i krukan och kan ta det lite lungt. Sen händer det också att man inte har samma filosofi vad gäller val av medium. Att man kanske vill ha ett grövre, eller kanske ett som håller mer vatten.

12/10 -09

Jag planterar oftast om mina nyanlända av två skäl. Det första är som Steffe skriver, jag vill veta konditionen på rötterna. Det andra är att jag odlar de flesta i mossa, mossbarkblandning eller semihydro för att det passar mitt odlande mycket bättre. Jag är helt jättesuveränt jätteduktig på att vattna, not... En i bark hinner torka upp FÖR mkt innan jag vattnar men inte en i mossa eller mossbarkblandning, då blir det lagom

12/10 -09

Jag planterar alltid om, dels för att man inte vet när den omplanterades senast, dels för att jag inte vill ha in några oinbjudna varelser i mitt växthus, dels för jag vill använda min egen substratblandning som jag vet fungerar under mina förhållanden, och dels för att jag vill ha plantorna i genomskinliga krukor vilket det inte är så ofta när man handlar.

Däremot, ser jag på plantan att det inte är läge för en omplantering så åker den in på karantänhyllan ett tag istället tills den hämtat sig.

12/10 -09

Steffe ha nog sagt det som är anledningen till att man vill plantera i egen kompost så man vet vad den står i, man har gjort för många fynd av skumgummi runt rötterna och skumgummibitar i barken för att våga ha dem stående. Sedan är det så att jag handlar det mesta av samma säljare och då vet jag hur det ser ut i krukan , planterar om om det är så mossigt så jag inte ser rötterna i genomskinliga krukan. Ser det bra ut så spar jag att plantera om till våren och alltid tills den blommat över.

12/10 -09

Eftersom jag köper det mesta från dig Peter så VET jag att det är bra i krukan. . Planterar därför inte om förrän det ser ut att vara dags.

12/10 -09

jag planterar inte heller om när jag köper nya, det är i vissa fall bara, mina har jag inte planterat om alls, bara när jag köpt barrotade

12/10 -09

Har de inte blommor eller knoppar så planterar jag om direkt därför att jag vill ha kontroll vad som finns i krukan.

12/10 -09

Jag håller med Steffe och Mattias 100%. Först och främst vill jag veta hur rötterna ser ut. Sedan vill jag sätta den i ett medium jag vet är anpassat till mina odlingsförhållanden. Slutligen går jag över plantan med lupp för att försäkra mig om att jag inte introducera några oinbjudna gäster i mitt odlingsrum då jag har trångt och svårt att hålla nya plantor i karantän en längre period (ett par dagar i köket under observation får duga). Byter man media och använder en steriliserad kruka efter man har undersökt plantan har man ju avlägsnat mycket av riskfaktorerna. Kanske inte optimalt för plantan, men värt det i längden.

Jag vill dock tillägga, att om alla plantor kom i så fint media som ni oftast skickar ut från Orchidéhuset skulle det kanske inte behövas. Men så är det ju inte som regel från de flesta andra odlare...

12/10 -09

Jag planterar alltid om, jag vill främst se hur rötterna mår och sen använder jag mest epiweb i mitt odlingsskåp och då krävs det ju en omplantering. Jag har oxå hittat alltför mkt mossa och skumgummi när jag köpt plantor för att det ska kännas riktigt bekvämt men mest är det för att ha koll. Jag planterar alltid om i genomskinliga krukor, just nu använder jag vanliga plastglas från Duni

13/10 -09

Hej hopp igen! Mycket trevliga svar ni gett. Valkyrie säger väl egentligen det jag vill höra!!! Men hörrni! Det jag syftar på är att var inte så ivriga att plantera om under fel årstid. Naturligtvis om det är mycket dålig kompost men då är det väl egentligen ingen bra odlare/handlare. Ni som har ett antal borde väl kunna se hur rötterna mår utan att behöva "riva "ur allt ur krukan. Jag tror nämligen att årstiden är mycket viktig för omplantering av framförallt arter. Phalaenopsis hybrider är inte lika beroende av rätt årstid utan går oftast bra att plantera om när de inte blommar.
Men som sagt var så har vi väl alla olika åsikter och jag tror nog att ni tycker det är väldigt trevligt att plantera om. Rolig debatt också, God kväll, Peter

Men Peter nu när du nämner omplantering och odlare, så leder det ju snabbt till frågan ang. plantorna som ni leverar. Informerar ni kunderna hur länge sedan dem omplanterades? Eller har ni ett standard intervall ? Jag var givetvis lite mer intresserad av detta nu när jag beställt en del plantor från er.

13/10 -09

Jag måste också ge all "kred" till dej Peter, -suveränt trevligt det jag fann i krukorna frå dej !
Det vet jag för jag vände ut och in på dom..
..därför att jag monterade dom flesta av dom, nu hänger dom i skåpet och jag hoppas dom kommer etablera sig och inte vara för ledsna för det .

14/10 -09

sway307, de jag köpt från Orchidéhuset har jag inte behövt plantera
om, och jag är kinkig på hur komposten ser ut på nyanlända plantor.

14/10 -09

vilken årstid är det bäst att plantera om arter? På våren???

14/10 -09

sommarbo, det skiljer lite mellan olika arter, jag planterar om
när jag ser rottillväxt, men det är onödigt att omplantera en planta
som har bra med plats kvar i krukan, eller som har bra kompost.

Min Stlma. Miva Passionata Quasimodo t.ex. har jag inte planterat om
på 3 år, men den blommar just nu, och komposten är fortfarande fin.

14/10 -09

Tack letherneck, vad vacker din Miva Passionata är

20/11 -09

jag är nybörjare med orchider (eller nybörjare och nybörjare har åtminstone ett 10 tal i olika åldrar). håller mig till vanliga phalaenopsis, tidigare har jag aldrig planterat om, men då har mina orchider också tappat blommor ganska snabbt. nu förtiden är det första jag gör istort sätt att plantera om plantan då jag får den. oavsätt om den blommar eller inte. vilket hos mig iaf resulterar i att blomman fortsätter att blomma. mitt problem tidigare var helt enkelt att knoppar/blommor bara rammlade av utan vidare.

Ge ditt svar
Från Chris.

Hej!
Jag är alldeles ny här och jag kan i princip ingenting om orkidéer.
För två år sedan köpte jag en oansenlig liten utblommad orkidé utan namnlapp på Plantagen, mest för att jag tyckte så mycket om de knubbiga små stammarna.
När den blommade första gången blev jag helt tagen, det var en överdådig blomning som varade i månader.
Sen har den snällt fortsatt att blomma lika fantastiskt och rikligt flera ggr om året (se bild).

Efter lite letande på nätet och på denna förträffliga sajt så har jag förstått att det rör sig om en Dendrobium phalaenopsis...eller?

Jag har läst om omplantering, eftersom jag blev så konfunderad över att hälften av "stammarna" inte blommar denna gång, bara de främre.

Den rör sig alltså framåt, läser jag bland de eminenta råden.
Nu kommer mina lite tafatta frågor:
Ska jag ta bort de bakre ickeblommande stammarna vid en omplantering?
Hur mycket större kruka ska jag plantera om den i om den ska få plats att just vandra framåt och bilda nya skott?
Är det ok att plantera om den när den har slutat blomma?

Tack på förhand!

Nyckelord: Dendrobium phalaenopsis, omplantering

3/9 -09

Hej och välkommen hit! Det var verkligen en maffig blomning på en sån liten planta Titta på rötterna och sätt den i en sån kruka att den får ett visst utrymme för rötterna, ca 1 cm runtom tycker jag. Orkideer gillar att bo trångt. Ta inte bort de överblommade bulberna. Vänta tills den slutat blomma.

3/9 -09

Välkommen hit Chris!
Vilken fantastisk blomning du odlat fram där! Färgerna får mig att tänka på en syrénberså i början av juni... oh, juni känns så avlägsen, så l-å-n-g-t- till nästa ljuva försommar... desto skönare att vila ögonen på dina fina blommor och sommardrömma lite

3/9 -09

hej och välkommen mycket fin Dendrobium och många nya knoppar

3/9 -09

Jösses vad blommor, jag har typ en likadan men så många blommor har jag aldrig lyckats få

3/9 -09

Nice

3/9 -09

Vilken blomfest, grattis! Och välkommen hit

3/9 -09

Grattis, den blev jag impornerad av. Det är inte så lätt att
få den mängden blommor på en Dendrobium phalaenopsis.

Oh så fantastiskt att du lyckats så fint med din lilla orkis och välkommen hit!
Birgitta

3/9 -09

Tack för både upplysande och välkomnande kommentarer!
Blomtjuven: Ja, visst är den maffig, blomningen!
Aha, 1 centimeter runtom, även framåt? Det låter som en ynklig växtutvidgning men jag testar. Tack!

Säluttern: Tack:) Ja, blommorna är så himla fina, inte så himla stora och söderhavsaktiga som de man ofta hittar i affärerna. Ja, då menar jag vad jag oftast hittar, var ni får tag i alla fantastiska orkidéer ifrån grunnar jag på. Tips mottages tacksamt!

Christina: Ja, den har just satt fart

sommarbo: Det kanske skiljer från växtindivid till växtindivid? Den här blommar lika rikligt varje gång, och det är först de sista månaderna jag har börjat ge den näring. Jag är kass på inomhusväxter - fast nu blir jag lite intresserad.

Yppzi: Yes

Ingegerd15: Tack, tack

letherneck: Ops, är det inte? Jag har inte gjort någonting så jag trodde den var jätteenkel och funderade på hur man skaffar fler...den blommar flera ggr om året som sagt, lika rikligt varje gång.

Nyfiken: Tack, men det är nybörjartur, jag har som sagt inte gjort någonting, förrän de sista månaderna. Nu är jag väldigt fäst vid den så jag känner mig lite byxis inför omplanteringen...

3/9 -09

Ja, som sagt, du kan kika på rötterna, om de är rikliga så ta till lite extra utrymme så den får plats att sätta nya skott oxå. Behövs inga magiska formler och besvärjelser, det är bara att gå på magkänslan. Tänk på att ta en kruka med dränagehål i botten och gärna en plastkruka lämpad för orkideer, eller en vanlig för andra krukväxter, det viktigaste e hålen i botten. Använd orkidekompost, och tänk på att inte ta en FÖR stor kruka.

3/9 -09

Blomtjuven: På de bakre bulberna/stammarna, så klättrar det en massa maskliknande trådar nerifrån.
På de andra, vanligare orkidéerna jag har så är de avsevärt tjockare. Är det rötterna? Luftrötter?
Ok, det är ett bra råd att gå på magkänslan, men jag skulle avsky att ha ihjäl den här plantan.

3/9 -09

Dendrobier , och många andra orkideer, har lite tunnare rötter än andra som tex Phalaenopsis. Det du ser är rötter som för närvarande är luftrötter, men som letar efter något att växa i och suga upp vatten från, hittar de det så blir de "vanliga" rötter. Det är egentligen samma sak och det spelar ingen roll om de befinner sig ovan elller i komposten. Det som är bäst för plantan är dock om så många rötter som möjligt är i komposten, men plantera den inte alltför djupt ner om rötterna sitter högre upp på bulben, för då kan bulben i värsta fall ruttna. Det bästa är att hålla ungefär samma planteringsdjup som det var från början.

4/9 -09

Från Chris.

Blomtjuven: Du ska ha stort tack för att du delar med dig! Aha, luftrötter! Jag lär mig massor på en och samma dag.
De tunna rötterna på den dendrobium jag har sträcker sig t o m över bulberna. Vad kan då felas? Vattenbrist?
Jag ska hur som helst plantera om den när blomningen har gått över om några månader.

Jag har kollat på din sida, och du har en imponerande mängd olika sorters orkidéer som man vanligtvis inte hittar i affärerna. Var hittar ni habituéer dom någonstans?

4/9 -09

Det e bara kul att försöka hjälpa till! Tjaa ibland blir det bara så - när det gäller rötterna alltså. De letar ju efter fukt och ibland banar de sin väg åt fel håll helt enkelt, de har ju ingen nos att lukta efter fukt med direkt. Ibland har vissa medlemmar här på sidan organiserat sambeställningar från orkideodlare utomlands. Då kan man passa på att hitta nåt lite ovanligt. Sen finns det ju odlare här i sverige oxå, Orchidehuset och Marita Åkesson tex. Det e roligare än å titta på blomaffärer, där finns det oftast inte så mycket spännande.

4/9 -09

Chriz: Här får du några tips om vart du kan hitta andra arter är de som brukar finnas i vanliga blomsteraffärer:

1 Många köper sina orkidéer här på orkidéprat, håll utsikt efter autioner eller försäljningar
2 På orkdéutställnningar brukar sortimentet av arter vara stort. (kolla evenemangskalendern)
3 Det finns en del specialicerade "orkidébutiker" runt om i landet T.ex. Orkidéhuset (västerås) eller Stenåsa (varberg)
4 Gå med i nästa stora sambeställning här på orkidéprat ifrån någon utav de stora orkidéleverantörerna utomlands ( de brukar vanligtvis ha väldigt stora sortiment) Men räkna då inte med att plantan blommar när du får den.

4/9 -09

Blomtjuven:

Du han före mig med en minut..

Haha

4/9 -09

Ja hihi. Orchidehuset har utställning på Fjärilshuset i höst. Då brukar man kunna köpa orkideer

4/9 -09

Chris, Orchidehuset kan jag rekommendera, de har fina plantor
och billig frakt, även Marita Åkesson har bra plantor, men är lite
dyrare på frakt och har ett minimibelopp på 500 kronor om man
köper av henne.
Man ska ju heller inte nedvärdera vanliga "ICA- Phalaenopsis", de
kan vara nog så vackra och köpvärda.

4/9 -09

hej och välkommen hit till oss jätte fin dendrobium...

4/9 -09

Tack alla för tips på inköpsställen! Jag kanske får ta en tur till hufvudstaden och Fjärilshuset i höst
Aha, Orkidéhuset säljer via postorder? Ska genast googla.

4/9 -09

Jättefin planta du har lyckats få ett till inköpställe som inte får glömas är Ebay. Det finns också en del auktioner på Tradera med jämna mellanrum.

4/9 -09

Adressen till Orchidehusets webbutik: http://www.orchidehuset.se/joomla/

Ge ditt svar

Den här plantan en Laelia anceps Guerreroi, köpte i sambeställningen från O&M.
Blomstor, men inte trodde jag den var stor
Jag håller på, försöker plantera om den, men är mycke tveksam till hur jag ska göra.
Den kom i en rund kruka för vattenväxter, men den tycker jag är för liten. Jag testade med en näckroskorg, modell större, men den är på tok för stor
Jag kom på fatet, som den nu står och vinglar i, det blir inte heller bra.
Så till frågan
Ska jag dela plantan, vilket jag egentligen tycker är synd ?
Kan jag ta bort de äldsta bulberna, som gör att rötterna på de nya skotten kommer för högt över vulkanstenen, eller ska de till stor del få ligga under stenen?

Nyckelord: Omplantering, Laelia anceps Guerreroi

22/8 -09

Gunsan - du kan ju ha vulkanstenen som en svagt sluttande backe. Jag skulle låta de äldre bulberna komma ner en bit.
Ibland sliter jag bort nån som står väldigt lågt.

22/8 -09

Gunsan, har du sett kurvene som Dusk har ?
http://www.dusk.se/odlingsmedium.htm

Kjøpte noen av de firkantede kurvene derfra med akkurat passe størrelse

Liknande korgar finns att köpa där man säljer tillbehör för dammar, ibland säljer även zooaffärerna sådana (åtminstone sommartid).

22/8 -09

Bertil, Inger och Doris, tack
Nu har jag tagit ställning till `hur göra´
Jag skall plantera på det sätt som Bertil beskriver. Och så ska jag titta efter korgar i affärer, hittar jag inte några beställer jag från Dusk. Antingen jag behöver korgarna, till just denna plantan eller ej. De kan vara bra att ha hemma för framtid bruk
( en liten x-tra kommentar......när jag hade lagt in min fråga här, kom mitt ena barnbarn. Vi satt en stund vid datorn och jag gick tillbaks till OP. Han fick då se min fråga, och konstaterade snabbt..." Det är bra med OrkidéPrat va' , det tog bara 6 minuter innan du fick svar Ska du inte tacka" . Han vet inte hur rätt han har )

Gunsan du kan montera den också den har ju ett krypande växt sätt och den verkar trivas monterad

23/8 -09

Den växer väldigt yvigt den där och gör sig bäst på en stor barkbit. Rymlig korg i värsta fall. Kruka funkar tyvärr inget vidare, jag har försökt

23/8 -09

Maria och Lasse, tack!
Den tanken har också surrat runt i huvudet Den får trots storleken plats i skåpet. Risken är väl då att den får det för blött pga regnsystemet. Temperatur och ljus får den ju annars där.
Vad tror ni, klarar den sig med samma ljusförhållande och vattning som Vanda och liknande? Utevistelse under sommaren?

23/8 -09

Är ingen specialist på dessa mexikolaelior - har inga själv numera - men en ljus och ganska sval (särskilt nattetid) och torr vintervila tror jag uppskattas. Under tillväxten högre temp och fuktighet men alltid mycket luft kring rötterna. Tveksam till skåp. Utevistelse på sommaren borde den däremot gilla.

Ge ditt svar

9/8 -09

+ 29/9 -09

Dags för delning

 

Nyckelord: delning, omplantering

Prata om bilden

Jag har en liten Phalaenopsis bellina-bäbis som jag beställde från Schwerter i sambeställningen nyligen. Jag monterade den, men nu har jag kommit fram till att den inte verkar trivas. Min gissning är att det är för torrt och nu behöver jag tips. Jag har läst igenom trådarna om bellina här på Orkidéprat och googlat lite. Jag har inget skåp, bara nåt sånt där litet växthus man kan ha sticklingar i. Någon hade odlat i leca med gott resultat, andra förespråkar bark och ytterligare andra vitmossa. Som vanligt alltså, alla gör olika

Jag är mest intresserad av att veta mer om att odla i bara vitmossa, i leca eller i en blandning av vitmossa och bark. Ni som har erfarenheter av bellina i det får gärna skriva en rad och berätta. Ni som gör annorlunda får också gärna skriva såklart.

Just nu ligger hon barrotad på en tuss vitmossa och väntar på omplantering...i något.

Nyckelord: Phalaenopsis bellina, omplantering

11/7 -09

Min bellina planterades om i mossa efter blomningen, eftersom den inte verkade trivas riktigt. Det är ju Borneos nationalblomma, så den ska odlas varmt och fuktigt. Jag har heller inget skåp (vill f ö inte ha nåt!), så då får min bellina stå på fönterbrädet i badrummet.
Där trivs också min Princess Kaiulani (violacea x amboinensis) se länk
Min prinsessa är mkt tacksam, har nu blommat sen i våras - när en blomma vissnat, så kommer snart en ny knopp på samma stängel. Nu blommar tredje blomman i ordningen och den doftar ljuvligt halva dan

11/7 -09

Jag har visserligen blivit kallad Sir Sphagnum så jag borde kanske inte uttala mig, men jag instämmer förstås i Mias förslag. Hittills har jag inte mött en enda phal som inte gillat att stoppa fötterna i lagom fuktig vitmossa Här är f ö min gamla "Mossinopsis" violacea (en nära släkting till bellina) som jag dock inte har kvar längre.

11/7 -09

Håller helt med föregående talare. Har bara positiv
erfarenhet av att odla i ren sphagnum, odlar alla mina
phallar i det. Min bellina verkar trivas bra med det
(mossa lagom fuktigt, ej i skåp) och blommar jättefint nu!

11/7 -09

Tack så mycket för era svar! Då ska jag ut på mossjakt...sätta en fälla eller nåt Jättefin prinsessa Mia! Och din Mossinopsis är ju superhärlig Lassse, vilken färg. Sir Sphagnum var ett fint namn vem blev du adlad av?

Brukar ni klippa vitmossan i mindre delar eller behåller ni den som den är och låter den växa i krukan med typ leca eller vulkansten i botten som vattentransportörer/hållare?

11/7 -09

Jag blev bestämt adlad av en varelse som liksom vitmossan kommer från fuktiga miljöer, nämligen Säluttern Jag brukar använda dom kanske 2-4 cm långa bitar som jag skördat i skogen precis som dom är. För min del har jag inget annat än mossa i krukan.

11/7 -09

Jag har 3 st. bellina, en sitter i fin bark+frigolitkulor och trivs och blommar med
jämna mellanrum, 1 sitter i mossa, den vägrade växa när den satt i samma
barkblandning, den 3:dje sitter i grövre bark+mossa och växer, men den vägrar att
blomma. Jag gissar att det är olika från planta till planta, man får prova sig fram.
jag har heller inget skåp, men det verkar fungera hyggligt ändå.
Det jag märkt är att de inte tål att torka ut lika mycket som som vanliga Phalaenopsis.

11/7 -09

Jag har alla mina pallisarter i vitmossa. De mår verkligen bra där och jag har heller inget skåp.

12/7 -09

Jag har hört och läst att just bellina kan vara lite svårare som ungplanta än andra arter men lättodlad när den når en viss storlek. Sen är det skillnad på olika kloner. Jag har aldrig haft en liten bäbis-bellina men ungplantor ialla fall.

Jag odlar mina bellina i en blandning med mycket spaghnum och lite bark och de verkar växa bra. Då de är relativt stora så bor de inte i något odlingsskåp.

12/7 -09

Nuså! Nu har hon fått fräsch vitmossa kring rötterna och står i ytterkruka med leca i botten. Lite extra lufthål i innerkrukan också. Hoppas hon ska trivas bättre här. Vad tror ni om pulchra, skulle samma behandling funka där? Och Bulbophyllum Wilbur Chang? De ser lite futtiga ut på trädgrenen nu...

Ska surfa lite på skötselråd för de två senare...tror jag behöver det

Ha det bra!
Gloxinia

Ge ditt svar

7/7 -09

Plantera om

Från JessikaBeh.

Hej allihop!
Jag gick med på att plantera om den här phalaenopsis åt en väninna utan att veta om hur den såg ut i förväg.
Det har (se bild), bildats en hög "stam" efter tidigare blomningar och det är säker tio tolv bladpar som har trillat av mellan basen och bladrosetten. Bladrosetten har en keiki.
Hur tycker ni att man ska göra med själva omplanteringstekniken, har tittat lite på hur man gör för att dela på plantor, d v s skära i dom. Kan de tvara en lösning? Överlever dom? Någon annan teknik för att få bort stammen eller kan man behålla den? Väninnan är mycket förtjust i den här orkidéen.
/Jessika

Nyckelord: phalaenopsis, omplantering

7/7 -09

Jag tror att jag hade kapat den allra yttersta biten av stammen, men utan att ta bort några rötter. Därefter är det bara att omplantera den i ny, väldränerande kompostblandning. På bilden ser det ut som det bara finns rötter på ena sidan stammen, men försök att plantera den rätt så rakt, så blir den inte så ostadig. Lycka till!

Ge ditt svar

Jag skulle till och plantera om min Cattleya intermedia v. orlata - men efter att ha lirkat ut alla rötter ut den gamla krukan var det uppenbart att den tilltänkta nya krukan skulle bli alldeles påtok för liten... Skulle denna stora korgen bli alldeles på tok för stor, eller bara generös??! Hjäp, beslutsångest!!!

Nyckelord: omplantering, Cattleya intermedia v. orlata

30/6 -09

Den får jo plass til å vokse noen år i den kurven. Sikkert deilig med litt plass å boltre seg i

30/6 -09

Om jag haft gott om odlingsutrymme så hade jag gärna använt den där korgen. Hade satt ner plantan på lagom höjd, fyllt upp med färsk vitmossa och förhoppningsvis haft en riktig praktplanta om några år Men hos mig är alla odlingsbehållare under 10 cm

30/6 -09

rätt kruka :). Från valkyrie66.

LOL... jaavisst ingse... men det kanske var att ta i lite väl mycket... Okej beslutsångesten är över! Jag badade henne i 20 minuter och lyckades tämja rötterna lite sånu fick hon plats i orginal krukan. Blev nog lagom tror jag, räcker nog ett par år. Jättekrukan stär brevid!

30/6 -09

Den er muligens en potensiell firemannsbolig
(omplantingen ser jo fin ut)

30/6 -09

Var får du tag på dessa korgar ?

30/6 -09

Jeg har kjøpt lignende mindre kurver fra Dusk og noen fra hagesenter som selger hagedamutstyr

30/6 -09

Ah vad synd att det inte blev storkorgen med vitmossa ... nästa gång kanske
Snygga masdevallior där bakom

30/6 -09

Tackar!! Jodå, jag tror nog att denna blir tillräcklig ett tag... 4 manns boning är ju lite extravagant för mig som odlar i lägenhet... känner som du Lasse - har en viss maxgräns för storlek.

Ewert: Jag hittar dessa korgarna hos Plantagen, de är till vattenväxter så kolla där de har damm, fontän mm tillbehör. Jag tycker de är toppen till orkideer eftersom de har bra ventilation, men små hål så de flesta rötter håller sig inne i krukorna.

Lasse: Jaaaa kanske nästa omplantering blir så lyxig. Bakom ser du min otroliga Masdie aquarius hybrid som har blommat utan uppehåll sedan maj 2008.... och ett nyförvärv från Sofiero, Amazone Tala Sca, och min superfina guttulata i blom, tredje blomman på samma stängel och en till knopp på gång.

30/6 -09

Glemte å fortelle at Dusk har 1/2 pris på sine krukker nå

1/7 -09

Tack för svaren .....

Ge ditt svar