Råd / Omplantering /

Nyckelord: omplantering

Plantering av tropiska orkidéer i kruka Plantering och omplantering är en viktig del av odlandet av tropiska orkidéer. Vi planterar om plantor när komposten inte längre är optimal för plantan likväl som när plantan vuxit ur sin kruka. I naturen omplanteras så klart inte orkidéer. I naturen byts dock hela tiden jorden ut...

Läs hela artikeln

Inlägg med omplantering som nyckelord.

Kastar ut en fråga i sena kvällen för att se om någon har svar. Annars agerar jag efter eget huvud som vanligt Tänkte höra...jag har en Dendrobium kingianum som håller på att växa ur sin kruka. SKA de stå astrångt eller är det läge att ge den lite mer utrymme? Den växer och får nya bulber hela tiden + har börjat bilda keikis. Verkar trivas, men det är verkligen ohyggligt trångt för den om fötterna.

Tips? Trix?

Gloxinia

Nyckelord: Dendrobium kingianum, omplantering

29/5 -09

De gillar att ha trångt om fötterna, jag har min i en 15 cm. terrakottakruka,
och den växer ut över kanten på krukan, men ser ut att trivas jättebra.
Sedan beror det ju på hur stor kruka Du använder till den, är det en liten
kruka, 6-8 cm. kan Du ju hoppa upp ett steg i storlek och sätta om den.
Är plantan stor, är det är bättre att dela plantan när den växer ur krukan,
de äldsta bulberna blir ju inte särskilt vackra när de är 3-4 år.

29/5 -09

Tack letherneck. Jag uppskattar verkligen dina svar som kommer nästan oavsett vem som frågar vad. Det betyder så mycket ska du veta, att du tar dig tid även med oss som är nybörjare!

Gloxinia

29/5 -09

Jag räknar mig själv fortfarande som nybörjare, men jag har lärt mig av mina
misstag, vika inte är så få.:-) Sedan har jag ju ett par Dendrobium kingianum själv,
som jag har ju hunnit studera några år.

30/5 -09

Tack i alla fall! Det betyder mycket att ens inlägg blir sett, att någon skriver något...ja, du förstår säkert vad jag menar.

Ge ditt svar

I helgen har jag planterat om sex av mina raringar. Vilken tid det tog, flera timmar. Hoppas de ska trivas nu. Jag är arg över att orkidékomposten man köper är så full med "bös". Man får ju rensa bort nästan hälften. Inte bra! Det blir till att gå på barkjakt.

Nyckelord: omplantering

4/5 -09

Köp Hasselfors Pinjebark, den innehåller ytterst lite spån, vill Du
inte vattna lika ofta som jag, kan Du blande i lite sphagnum så blir
den lite mer vattenhållande.

4/5 -09

Hej Kajsan, jag skulle också vilja köpa pinjebark, det finns inte i Torsång. Hittar du så tala gärna om för mig, och vice versa!

4/5 -09

Har inte TORSÅNGS HANDELSTRÄDGÅRD eller BÄSNA TRÄDGÅRD pinjebark,
de säljer ju produkter från Hasselfors.

4/5 -09

Nej Letherneck, jag frågade häromdagen i Torsång på handelsträdgården. Ska kolla runt lite.Tack för tips om Bäsna, det finns kanske i Falun dessutom.

5/5 -09

tack för tipset. jag har också funderat på att kolla upp pinjebark. Jag lovar att "skvallra" om jag hittar iwahl. När jag planterade om i helgen hade jag mycket riktigt sphagnum i komposten. En oncidium och en paph fick också lite perlite som jag till min glädje hittade hos pappsen.

6/5 -09

Nu har jag kontaktat Bäsna trädgård och fått dem att ta hem pinjebark. Det skulle komma om ungefär tre veckor. Bra va?!

6/5 -09

Då får Du en fin och ren bark, alldeles utmärkt till Phalaenopsis och
Cattleya, luftig och torkar ut ganska fort. Ska Du använda den till plantor
med tunna rötter får Du nog hacka sönder den lite och blanda med Sphagnum.

6/5 -09

vilka affärer brukar föra Hasselfors produkter?
Den pinjebark jag köpte för nåt år sen på Blomsterlandet är till en stor del i stora tjocka bitar, plus en hel del skräp.

6/5 -09

Jättebra Kajsan! Vi kanske kan åka dit tillsammans i slutet av maj efter Sofiero och din resa?

15/6 -09

Jag har varit i Bäsna och de har inte fått in barken än. man får väl hålla ut...

15/6 -09

Aj då, jag hade just tänkt höra om vi skulle åka dit för nu har jag semester och mera tid. Tålamod som sagt...

15/6 -09

Det finns en typ av pinjebark som används för marktäckning, den är väldigt
grov i storlek (30-40 mm), så den måste klippas i mindre bitar, men jag köper
den när den vanliga orkidèkomposten inte finns att få tag i.
Den fungerar precis lika bra, så enda besväret är att man får lite skavsår på
fingrarna av sekatören när man klipper.:-)

15/6 -09

Jag har sett ren pinjebark av storlek mindre i småpåsar (samma storlek som orkidémixen) på Plantagen (i Askim i alla fall). Tror det var Hasselfors. Har inte kollat om alla Plantagen har det eller om de alltid har det inne men värt att kolla innan du sitter och klipper bark hela helgen...

Ge din åsikt

Efter labhelgen i Karlstad har jag blivit inspirerad att tänka mer kring omplanteringar. Hur ofta brukar ni Pahp-älskare plantera om? Det finns uppgifter på nätet om varje år, och om vartannat år.Och helst direkt efter blomningen. Gör ni så, det skulle vara roligt att höra för jag tänker mig att många gör olika!

Nyckelord: Paphiopedilum, Omplantering

Har du läst DETTA

26/4 -09

Klicka på omplantering så får du upp Mattias fina bilder med text hur du kan göra.

26/4 -09

Tack Annnette! Men ja, jag har läst både de allmänna anvisningarna och de speciella för Paphar som finns här på OP, också Orcidéhusets anvisningar. Och eftersom de skiljer sig lite åt så ville jag fråga direkt här också!

Hoppas Bertil Ewert Mattias eller Magic Boy svarar dig.
HMG: hur ofta planterar du om dina paphar?

26/4 -09

Det brukar gå mindre än ett år mellan omplanteringarna. Men det kan variera på hur komposten ser ut. Har den börjat sätta knopp så väntar jag till blomningen är över och gör det direkt då. Ibland lyfter jag upp plantan försiktigt, halvvägs ur krukan och kollar hur komposten ser ut. Skriver sen datum när jag kollade eller planterade om i en pärm. Är den nedbruten blir det omplantering direkt annars kan det räcka med att knacka på krukan för att få bort dammet som samlas i botten. Jag har ungefär samma blandning som Mattias visar på bilderna men brukar ha små kolbitar i botten på krukan. Hans

Tack Hans! Lite visdom här och lite där gör oss till riktiga proffspaphiofiler )

26/4 -09

Helst även om jag inte alltid orkar med det.
Små paphar planterar jag om 2 ggr per/år. Fullvuxna helst 1 ggr/år. Riktigt stora - vart annat år.
Nyinköpta som inte blommar - direkt. Blommande inköpta - direkt efter blommningen.
Tycker de får en kick efter omplantering. Planterar i blanding av medelgrov bark/ perlit/ vulkansten/ vitmossa och pressade kokosbitar.
Propotioner: Tar på en höft. Skriver omplanteringarna i ett excelark.
Göder inget ca 1 månad efetr omplantering.
Planterar om när som helst - styrs inte av blomning. Man kan till och med plantera om en paph efter blomman/blommorna slagit ut.
Plantor från Schwerter står oftast i mycket dåligt substrat - planterar om direkt.

Fördel med att plantera om ofta - lätt att få bort gammalt substrat utan att skada de känsliga rotspetsarna.

26/4 -09

Tack för svaren! Jag har också kommit på att läsa under nyckelordet 'omplantering' och där fanns mycket smått och gott, bland annat jättefin instruktion från Mattias om både omplantering och substrat. Det är inte utan att jag skulle vilja fråga flera stycken som skrivit och frågat om olika 'nödsituationer' - hur gick det?
PS Ser nu att HMG tipsade mig om det, hade inte sett den kommentaren tidigare!

26/4 -09

Jag odlar helt i spaghnum och andvänder väl tilltagna krukor för en jämnare och längre fuktighet, så när jag då planterar om en 1 ggr om året ..... så är det inte för att plantan vuxit ur krukan, utan att jag då vill ha lite frächare spaghnum.
Och med en spagnhum med riktigt bra kvalitet , så skulle jag säkert kunna vänta 1.5-2 år på en omplantering...... men efter en vinter inomhus så är det inte så levande grönt och frächt som jag vill ha det !
Och plantera om när som helst kan jag göra med de mesta av Papharna oavsett om plantan står i knopp, blomning eller vila ....

26/4 -09

I regel 1 gång per år.. men ser det inte bra ut i krukan så kan det bli oftare... stora plantor kan bli mer sällan. De flesta planterar jag om på vären, men jag är egentligen inte så noga med det.

Ge ditt svar

23/4 -09

Behöver hjälp!

Från MariaE.

Hej allihopa!

jag är verkligen nybörjare när det gäller orkideer och jag behöver hjälp med en grej.
Jag har köpt 4 stycken orkideer som jag vill plantera om i ett fat (ej glas). Nu kommer min fråga: Trivs orkideer bättre i en trång kruka (som de faktiskt levereras i) eller är det helt ok att plantera om de i ett snyggt fat??

Uppskattar alla svar

MariaE

Nyckelord: Omplantering, Fat

23/4 -09

beror på vilken typ av orkide det e

23/4 -09

men de flesta trivs i så liten kruka som de kan få plats i annars kan det bli för blött för rötterna vilket gör att de kan ruttna. kan nog bli svårt med vattningen i ett fat, det e viktigt att man ser upp så det inte blir vaten stående på botten. fick för mig att det kanske blir vingligt för växterna, men vad vet jag

23/4 -09

Efter omplanteringen. Från MariaE.

Det är phalaenopsis (tror det stavas så). Jag har planterat de genom att ta ut de ur sina krukor och sen har jag tagit den "jorden" som de hade i krukorna och slängt över rötterna som mycket det går och sen har jag lagt på stenar lite försiktigt så att rötterna är lite halvblottade. Tanken är att jag ska kunna spraya rötterna med vatten.

23/4 -09

det såg ju väldigt vackert ut , men se upp med vattningen, jag antar att det inte finns dräneringshål i botten...

23/4 -09

Varför inte ha kvar dem i sina plast innerkrukor i orkidékompost (bark mm) och ställa dem i det fina fatet och fylla på me dekoration runt. Då kan du ju ta ut dem ut fatet för att vattna. Utan dränering i botten lär du få prblem. Rötterna skall ju dessutom helst ner i komposten om den skall frodas... det är ju där näringen och fukten finns.

25/4 -09

Det var bara en fix ide jag fick att ta ut ur krukorna men jag har krukorna kvar så jag kan lägga de tillbaks på deras plats. Är verkligen tacksam för alla tips. Är inte alls insatt i hur de här underbara organiska varelser funkar.
Min man tycker att det ser väldigt vackert ut här hemma nu i alla fall

25/4 -09

Det som jag är väldigt noga med dock är ljuset. Jag försöker ser till att det är väldigt ljust inne i rummet men inte direkt solljus. Vill att de ska trivas de små liven

26/4 -09

Det e ju det de e till för i första hand, att njutas av du finner säkert råd på denna sidan å sen utifrån dessa fatta beslut om hur du ska göra med din fina grupp

26/4 -09

Jag har faktiskt planterat om de...igen...så nu är de tillbaka i sina krukor igen.
Tyvärr så upptäckte jag att rötterna till den lila orkidéen ser lite tråkiga ut. Därav resultatet också. Man ser att man blommorna hänger verkligen o ser inte alls lika pigga ut som de andra. Men men...jag hoppas att jag kan få liv i den plantan.

26/4 -09

ja, du har rensat bort de dåliga rötterna hoppas jag. Den plantan i mitten utan blommor e ingen orkide väl? ser ut som en kalanchoe i mina ögon

29/4 -09

Det är helt rätt att den blomman i mitten är inte orkide. Jag ville fylla ut fatet lite så jag la en annan blomma där. Fråga mig dock inte va den heter. Jag är bara glad att jag ens kan stava till Phalaenopsis

Ge ditt svar

Mina phalaenopsisar växer liksom platt åt sidan, kan man göra ngt åt det? Är det "normalt"? Bör man/kan man få dem att växa rakt? Beror det på ljuset?
Undrar en rätt ny orkidéodlare.

Nyckelord: omplantering, Phalaenopsis

16/4 -09

Det är helt normalt att dom växer snett, så växer dom vanligen i naturen. Men det går att styra dem med ljuset.

17/4 -09

Växtsättet (har jag tolkat det) är lite av en överlevnadsstrategi för Phalaenopsis för att överskottsvatten lättare ska kunna rinna från bladrosetten.

Bellina tex. vill väldigt gärna växa platt åt sidan och förärver det till många hybrider, bla Liodoro. Phal. pulchra växer mer upprätt (här hemma i alla fall)

Ge ditt svar

Det finns naturligtvis inget rätt sätt att göra det som passar under alla förhållanden, men det här är det närmaste jag kommit den ultimata planteringen än så länge. Dock tänker jag naturligtvis fortsätta att experimentera. Det är ju halva charmen.

I grundmixen används 4 lika material

1 - Grov bark (Weibulls). Gör mixen luftig.
2 - Perlite. Håller fukt
3 - Vitmossa. Håller fukt och stimulerar rötterna.
4 - Lavasten. Allmänt bra pryl som paphar verkar trivas i.

Bild 1
Bark, perlite och vitmossa blandas.

Bild 2
Lavastenen hälls i en sil och jag sprutar vatten hårt genom för att få bort de minsta partiklarna

Bild 3
Ner med mixen i krukan. Jag försöker att få vitmossebitarna längst ut mot kanten så att det inte blir för tjockt och fuktigt mitt i krukan.

Överst lägger jag ett lager lavasten. Dels håller det kvar perliten som annars gärna flyter iväg när man vattnar, och dels verkar det faktiskt som att det i viss mån håller kryp iväg från krukan. Blomflugor och annat verkar mycket hellre välja krukor som har vitmossa på toppen.

Bild 4
På namntaggen skriver jag alltid in när jag har omplanterat en blomma. Då har man stenkoll på när det är dags igen.

Jag gjorde nyligen ett test med Greenmix till paphar. I ren form var det var rena döden Bort bort bort! Har fortfarande ett par plantor kvar i 50% greenmix och 50% lavasten. Det verkar funka bättre i alla fall.

Nyckelord: Omplantering, Paphiopedilum

9/3 -09

Jättebra beskrivning i både ord och bild - tack Mattias!
Själv har jag även en hel del kol i min blandning och det ska jag fortsätta med, men ska ta ännu mer lavasten nästa gång.
Sen har jag dessutom lite kalksten i några blandningar.

9/3 -09

Snygg och pedagogisk beskrivning! Tack för den!!
Jag har precis planterat om mina efter att ha insett att alltför mkt vitmossa gör att rötterna ruttnar och kvävs...
Men man lär visst av sina misstag.

9/3 -09

Som sagt, allt beror på vilka odlingsbetingelser man har. Ewert odlar väl alla sina i enbart vitmossa med framgång. Man får pröva sig fram.

9/3 -09

Instämmer med övriga, snyggt och bra beskrivet - Mattias !
Ska nog prova det där med lavasten på toppen.
Sist jag planterade om några av mina Paphar blandade jag i äggskal i brist på kalksten.
Mia; vad för sorts kalasten är det du brukar använda i dina blandningar ?
/Stefan

9/3 -09

För drygt ett år sen, så köpte jag en gratrixianum (blommar f ö nu!) och när jag planterade om den, så upptäckte jag att den stod i nästan enbart gråvita lite porösa kalkstenar. Jag tror att en riktig beteckning kan vara kalktuff.
Hur som helst, så fick den inte tillbaka alla stenarna, utan jag tog en del i blandningen till andra Paphar. Drygade också ut dem med bitar av röd kalksten härifrån Öland. Fast jag är tveksam till hur mycket kalk denna väldigt hårda sten släpper ifrån sig.
Nån gång har jag också lagt krossade snäckskal (från stranden) ovanpå komposten och jag funderar på att göra det igen. Ska kanske bara ta och koka snäckskalen först, för att få bort salt och kanske annat "onyttigt".
Det är möjligt, att akvarieaffärer som säljer utrustning till saltvattensakvarier säljer kalksten - jag har bett sonen kolla i Linköping.

8/4 -09

Tack för denna pedagogiska beskrivning, lavasten får det bli då kanske jag blir av med mina upprepade angrepp av ulllöss ?!? som enbart angriper min Paphiopedilum

9/4 -09

Nej, tyvärr kan jag inte tänka mig att det skulle göra livet surare för ullöss.

9/4 -09

Suck, vad synd. jag som trodde jag skulle bli av med dessa djur. vad gör jag för fel för att få dessa envisa ulllöss då. Det kommer en omgång jag planterar om tvättar rötter och besprutar med provado x3 (med några veckor mellanrum.) Dom försvinner, sen tar det ett par månader så är de tillbaka.

9/4 -09

Har du provat att vattna med provadolösning?
Jag tar 4 tabletter till 1 pet-flaska med vatten - låter stå över natten och skakar då och då. Sen vattnar jag med detta, kanske låter hela krukan stå nedsänkt i lösningen ett tag. Sparar och återanvänder lösningen vid ytterligare två vattningar.
Givetvis tvättar jag också bort alla synliga (o äckliga!) löss med utspädd såpsprit - det kan bli lite pilligt med både topz o tandpetare.
Då och då har jag råkat få in ullöss, men har inte upplevt det som nåt stort problem.

9/4 -09

Grundproblemet är inte ullössen enligt mig ... !
Jag tycker att man först och främst vid angrepp och då speciellt återkommande angrepp .... fundera över om man har en sjuk och försvagad planta/plantor som är lättmotaglig för angrepp, och/eller att man då kanske behöver ändra om radikalt i odlingsmiljön..... som kan vara det orsakande huvudproblemet !
Annars så blir det lite som att ständigt stoppa i sig värktabletter när man sover på en spikmatta, medans grannen sover gott i "Hästen" .....

9/4 -09

När det gäller ullöss så har det nog ingen betydelse om plantan är svag
eller inte, blir det några ägg kvar på någon planta, så dyker de upp igen
efter ett tag. De är ju heller inte så stora och vita i början så då kan det vara
lätt att missa dem.
Den metod Mia använder är nog den säkraste för att bli av med dem, jag har
använt den tillsammans med att spraya plantan med Pyretal, och jag har inte
sett skymten av några ullöss på 2 år nu.

9/4 -09

Tackar för dessa tips, ska prova redan ikväll när ungarna har lagt sig.

Ge ditt svar

22/2 -09

Omplantering

Jag har läst i Pratoteket om omplantering, och det talas om Ica-s orkidéjord bl.a. Vilket märke är det, är det Icas? Jag har köpt ork-jord från Hasselfors Garden i handelsträdgården, anses den okej?
Någon har sagt här en gång att hon brukar blöta orkidéjorden före omplantering, det låter bra. Ska den vara 'genomblöt'? Det är bara äldre Phalaenopsis jag ska plantera om nu i första hand. Köpte en Dendrobium och en B Nelly Isler i höstas i blom, planterade inte om dem då. Är det bra att plantera om dem när de blommat färdigt?

Nyckelord: Omplantering

22/2 -09

puff
även om jag nu väntar till i morgon med omplanteringen

Jag har använt Hasselfors orkidéjord (50% bark och 50% kokos) och tycker den är bra. Jag blöter också innan jag planterar, den torkar fort upp ändå. Jag brukar vänta att plantera om de blommande till efter blomningen.

22/2 -09

När jag ska plantera om brukar jag blöta befintlig kompost för att kunna få bort så mycket som möjligt av den, sedan planterar jag med torr kompost och vattnar ner den. Det finns ju alltid håligheter mellan rötterna så det sjunker undan i krukan och då får man fylla på lite. På det här sättet känner jag att jag vet att plantan har fått nytt fräscht kring 'fötterna'
Det brukar i regel inte behövas en omplantering av nyinköp såtillvida inte extremt mycket rötter väller över krukkanten, nu är ju jag då så nyfiken och vill kolla status på rötterna så att jag gör det i alla fall planterar om alltså

22/2 -09

Jag gör som Elaka de Hex, fast jag spolar igenom den nya komposten
först så allt damm och skräp försvinner, torkar komposten i 100-120 grader
i ugn för att döda eventuella sporer och annat ocknytt före användning.

22/2 -09

Tackar för alla svar, jag kommer att pröva båda sätten tror jag!

Ge ditt svar

15/2 -09

SPAGNUM

Jag har köpt och plockat färsk vitmossa. Problemet är att då jag har köpt färks, så har jag stått och rensat ur den och det har tagit lång tid. Sedan har jag köpt torkad Nya Zeland vitmossa. Den sväller upp fint och luktar gott, men det är bara några av bitarna som är riktigt bra, resten är mycket lik den svenska fast man slipper rensa den. Färk Spagnum är heller inte billig. Hur gör ni andra?

Nyckelord: Omplantering

15/2 -09

Jag hämtar i skogen och jag rensar inte ....

15/2 -09

Jag har använt båda, men den man plockar i skogen är betydligt
bättre, jag är lite kinkig så jag rensar den.

15/2 -09

Kanske man inte behöver rensa den, den man plockar själv är renare än den man köper, så jag rensar. På vilket sätt är den färska mossan bättre?

15/2 -09

Jag gillar egenplockad bäst och jag grovrensar bara bort större skräp. Försöker leta efter mossa som bred och kraftig.

15/2 -09

När är den bästa perioden på året att plocka mossan?

Vet ikke hvordan det er i Sverige men her i Norge synes jeg sphagnumen er bra hele året. Her er vinter og snø men for en uke siden var jeg ute å plukket å her ser du hvor fin den er. Jeg renser den så fryser jeg den i 24 timer, tar den ut fra frysen i 24 timer og fryser i 24 timer igjen. Da er jeg sikker på at evt. egg o.l. er døde.

15/2 -09

Det var mycket fin vitmossa Anita. Det där om hur man får bort äggen visste jag inte så tack för det.
,

Det har funket bra for meg. Fryser jeg den bare i 24 timer så er det som regel noe som overlever.

15/2 -09

Ett annat tips för att ta död på ohyran (som jag tror jag läst på detta forum) är att låta mossan dra i 43 gradigt vatten. Det överlever mossan, men inte djuren. Äggen behöver kanske ändå frysas ihjäl?

15/2 -09

Jag brukar skölja mossan i hett vatten men det hjälper inte mot småsnäckornas ägg. Sedan har jag fryst mossan, men bara en gång.

15/2 -09

Jag hämtar i skogen och jag rensar inte
Jag undra vilka djur er ni rädda för att det kan finnes i mossan
Ni vet att om ni har fönstret öppet kommer det in en väldig massa (u)-djur

15/2 -09

Jag har fått små snäckor som tjäkar på rötterna, inte alls mysiga.

john, jeg oppbevarer en del av mosen i kjøleskapet å da vil jeg helst at den skal være "livløs".
Ellers er alle "småttiser" velkommen i mine potter. Er forøvrig eier av flere hundre pinnedyr og knelere så det sier vel litt om intr.

Ge ditt svar

Hejsan, håller på att plantera om en Oncidium Red Fantasy, eftersom den är i stort behov av större kruka. Den har massor av nya skott, som är på väg ut ur krukan. Har läst att man ska skölja bort all gammal kompost. Nu visade det sig att den här plantan hade omgärdat all kompost med ett tätt nätverk av tunna rötter. Jag har lyckats gröpa ur en del kompost från botten och kan så långt inte hitta några dåliga ruttna rötter. Ska jag verkligen försöka peta ur all kompost? Jag är ganska säker på att en hel del rötter kommer att skadas. Ska jag låta rotsystemet vara och bara fylla på med ny kompost?
Tacksam för svar. Plantan står utan kruka och väntar på mig! Birgitta

Nyckelord: Omplantering, Oncidium Red Fantasy

Hej Birgitta!
Låt hela rotklumpen stå i vatten utan kruka några timmar. Den kompost som man inte kan ta bort efter det skulle jag låta vara och fylla på med ny kompost i större kruka.
/AJ

Ge ditt svar

Äntligen var de omplanteringar gjorda som behövde och kunde göras, några plantor till vill ha nåt nytt i krukan i vår men får vackert vänta tills de blommat över. Köket var åter framkomligt, man kunde hitta tallrikar och glas istället för krukor och kompost, slapp mer mossa i soppan och barkbröd till frukost. Precis i tid för uppdukning av tjogljusad tårta till dottern var det för någon enstaka dag sådär hemma-hos-reportage-rent och snudd på stajlat att man inte kände igen sig utan nästan greps av andakt vid åsynen av alla fria ytor.
Sådana syner ger inspiration, och bäva månde de befriade ytorna för nu togs storbaljan fram ? den man kan blanda allehanda magiska kompositioner i och sedan gräva runt med händerna tills man får den rätta känslan ? och mossbaljan hämtades in från altanen och de nyss hoppackade påsarna med planteringsingredienser för olika smakriktningar klev in på scenen igen, som om de hade fått stående ovationer.
Med lust och fagra drömmar om en blommande vår blandades så till gnolandet av Pepparkakebagarsången från Klas Klättermus en riktig mustig ?deg?:

När pleionebulber sättas
uti krukor ska de mättas
med en blandning som ska lättas
upp och därmed bli porös
Den ska hållas rätt så fuktig
och om man nu har var?t duktig
blir det blommor fram på våren
kanske till och med en drös?

Ja, nu är det ju inte fråga om att väcka de små sjusovarna riktigt än, snarare handlar det om att hantera dem varsamt i sömnen, flytta över dem till dessa nybäddade sängar där de senare får vakna efter eget förstånd och sträcka på rötterna och hänga av sig nattmössorna.
De har sedan början av december sovit väl inpackade frigolitlådor i kallutrymme dit de förpassas igen, nyansade och förberedda för stordåd. När jag såg hur väl de verkar må, feta och trinda och med små utväxter på gång redan blev jag så glad att jag gnolade vidare:

Ner i baljan under gamman
blandas barkresterna samman
några nävar såjord mamman
pytsar i, och vit perlit
minsta sortens lecakulor
nyp så sönder alla bulor
myllan känns nu fet och frodig,
glansig av vermiculit?

Ja, det var en lång dags pleionepysslande, och hes blev jag på kuppen, vilket passar bra med följande version
Sjung med!
?När pleionebulber sättas? ?

Nyckelord: pleione, omplantering

12/2 -09

Först frukost och sen detta, vilken underbar start på dagen!! Helt fantastiskt!!

12/2 -09

Jag är inte uppsjungen än, så jag nöjer mig med att gnola..
Underbart Ki - ännu ett härligt resultat av din författartalang
Mina stackar Pleionebulber ligger i en helt prosaisk papperspåse i kylen, helt utan ompysslande. Din metod verkar väldigt intressant, får återkomma till hösten..

Älskar dina kåserier! TACK!

Så bra, herlig.......:)
Jeg gikk rett i kjøleskapet og sjekket mine bulber - fikk nesten lyst til å vekke de opp. Utrolig bra skrevet Säluttern, takk for en flott start på dagen.

12/2 -09

Ki, jag har sagt det förr och kommer att säga det igen: Du är obetalbar! Vilken underbar version av Pepparkakebakesangen och sedan med din text! Om vi någonsin ska ha en orkidérevy är detta ett självklart inslag! Jag kan se dig stå och headbanga med ditt långa. lockiga hår!

12/2 -09

Underbart Sälis!
Jag kan riktigt se framför mig hur du står med uppkavlade ärmar och ältar i baljan med du sjunger för full hals!

15/2 -09

Tack för vänliga ord! Hade glömt att jag suttit här på natten och lagt ut texten...

Ge din åsikt

När jag fick den blommade båda plantorna. Nu har den just blommat över, så jag skulle plantera om dem. Till min fasa upptäcker jag detta. Det finns nästan inga rötter på den ena. Nu till min fråga:
Kan jag plantera som vanligt eller ska jag sätta den i vitmossa för att stimulera rötterna? Jag vill verkligen ge den en chans, men hur ska jag gå till väga?

Nyckelord: omplantering, Paphiopedilum Maudiae

21/1 -09

Jag hade nog rullat lite vitmossa närmast "rotpaketet" och sen haft vanlig blandning runtomkring. Det är lite svårt att se på bilden men det ser i alla fall ut som om flera av de små rotstumparna är friska och i så fall bör det inte vara något problem att klara den där plantan.

21/1 -09

Mattias Jag tror att rötterna som finns är fräscha. De känns hårda och ser inte konstiga ut. Hur länge ska man ha vitmossan kvar? Jag vill inte att det ska börja ruttna...

21/1 -09

Vissa här odlar ju ständigt i 100% vitmossa, så låten du vara kvar, men den ska ju inte vara dyngblöt för jämnan. Vattna när det börjar kännas torrt i krukan.

21/1 -09

Ok, tack så mycket Mattias Nu känns det som om det finns hopp om fortsatt liv för den lille
PS. Jag är kär i ditt källarväxthus

21/1 -09

Ja det är ett trivsamt litet tillhåll.... och nästa vecka kommer en ny lysrörsarmatur som förhoppningsvis ska blåsa liv i de mest svårflirtade plantkräken!

Lycka till med "patienten".

21/1 -09

Tack tack!

Ge ditt svar

Har planetart om två paphiopedilum efter att de blommat över för jag har hört att man ska göra det på en gång. Hur fuktigt vill paphiopedilum ha det om "fötterna"? Kan man ha ganska finkornig bark och vitmossa? Och hur gör man med pinocchio och omplantering? en blomma har blommat över men flera knoppar är på gång. väntar man med omplantering tills att alla knoppar har blommat klart?

Nyckelord: omplantering, paphiopedilum

19/1 -09

En pinocchio kan blomma i ett år så den får du plantera om trots att den blommar om den nu behöver planteras om.
Ganska finkornig bark och vitmossa går bra det.. bara det inte är "för" finkornigt (pulvriserat ala blomsterlandets substrat).
Jag brukar försöka vattna papharna precis innan substratet torkat ut helt.

19/1 -09

jag tror jag har lyckats få bort den pulveriserade delen av komposten. vi får hoppas jag lyckats bra med omplanteringen. hur märker man att de behöver planteras om, jag menar pinocchio tex?

19/1 -09

Kör man med genomskinlig kruka så är det lite enklare för då kan man se vad som pågår nere i krukan. Blir det överfullt med rötter kan det vara dags att plantera om. Ser substratet nedbrutet ut kan det vara dags att plantera om. I annat fall så rekommenderar jag ändå att plantera om ca 1 gång om året. Multifloravarianterna kan visst klara upp till tre år utan att planteras om läste jag.

19/1 -09

tack! jag har genomskinliga krukor, så jag får väl hålla koll. paphiopedilum tar alltså inte skada av genomskinliga krukor? jag har funderat på det där eftersom de ju lever skuggigt å kanske inte är så vana med ljus på rötterna. men det kanske inte spelar roll.

Ge ditt svar

1) Har någon hittat storpack av bark / orkidékompost?
2) Har någon sett om det finns cederbark (ej pinje som till trädgårdsgångar) att köpa?

Nyckelord: storpack, bark, kompost, omplantering

18/1 -09

Jag såg sådana, (20 L-påsar cederbark) på Blomsterlandet i Västerås för
något år sedan, kanske Blomsterlandet fortfarande har dem. Granngården
brukar också ha cederbark.

18/1 -09

Jag har använt mig av Djurmagasinets reptilbark (små bitar) i ett år och det har funkar bra. Men det är tii de plantor som behöver små bitar typ paphar och epidendrum.

18/1 -09

när jag var på blomsterlandet i örebro (marieberg) så hade de bara pinjebark och jättepåsar med täckbark. ingen annan "prydndsbark".

Men när ni planterar i bark planterar ni enbart i bark då?
Eller har ni något annat som ni blandar i? Som det är ida så har jag köpt orkide jord på ICA och planterat om Paphar som Phallar i det. Även oncidium

18/1 -09

sway307, Phalaenopsis har jag i enbart grov bark, Cattleyor i bark och lite
spaghnum, de plantor som har tunna rötter, t.ex. Oncidium och liknande, har
jag i fin bark och perlite.

Orkidejorden som jag köper på ica, är ju lite bark i den men mycket småkorningt. Jag tänkte nästan att det var likt vanlig blomjord, bör man kanske köpa reptilbark i zoobutiken istället? Vad är Perlite`??

19/1 -09

sway, jag har också köpt orkidékompost på ICA tidigare, men gör det inte längre. Det har varit mer jordliknande `bös´ i den än vad det varit barkbitar.
Om du använder ett durkslag (såll) och sållar komposten innan du använder den, så får du bara barkbitarna kvar.
Perlite, är små vita kulor, poröst, det ser ut ungefär som söndersmulad frigolit. Perlite gör att det blir luftigare för rötterna.
Brukar finnas på bl.a Blomsterlandet.

19/1 -09

Jens, i blomsteraffärerna brukar finnas påsar med pinjebark och även orkidéjord (kompost) som är en blandning av bark och kokosbitar. Man måste känna på påsen vad som finns inuti, så det inte är för finkorningt. Till våren kan du gå ut på någon myr och plocka vitmossa att blanda med barken.

19/1 -09

Tack för bra tips! Såväl Blomsterland som Djurmagasin och Granngård finns inom några mils omkrets, så det får bli en rundringning.
Sway: Vad jag stoppar i krukorna varierar lite med vad jag har tillgång till, men till mina paffar har jag oftast längst ner ett något cm tjockt lager dräneringsmaterial, t.ex. frigolitbitar, ett par krukskärvor eller någon sten (det är en fördel med lite tyngd i botten tycker jag, då tippar inte krukan omkull lika lätt). Så sorterar jag ut några av de största barkbitarna och har som nästa lager. Resten av fyllnaden är finare bark, ev. lite kol, ibland perlite, och min princip är att storleken på "komposten" blir finare längre upp i krukan. Vitmossa brukar jag mest ha som ett litet topplager där de nya rötterna kommer, men undviker att den ligger direkt an mot nya skott så att där inte ska bli för fuktigt.
"Bôset" i påsarna sparas i en egen påse. En del av det blandar jag i såjord till andra växter, och en del använder jag att täcka rötter som blivit ytliga med tills det är dags för omplantering, och en del går även i min Pleionemix. Inget får förfaras

Ge ditt svar

Coel. cristatan, som har växt och fått nya fina bulber under sin tid i växthuset undet sommar och höst, har börjat få missfärgade blad.
Färgen går åt det mer gulbruna lite åt orangea hållet.
Hon har början till åtta stänglar, som också har den färgen på `täckbladen´.
Kan den ha det för trångt i krukan? Bulberna hänger rejält över krukkanten?
Temperaturen kan gå ner mot 12 grader där hon nu står. Det borde hon klara, eftersom hon gjorde det förra vintern
Jag hoppas verkligen det inte är någon sjukdom hon har drabbats av
Nu behövs goda råd
Tack

Nyckelord: missfärgade blad, Coelogyne cristata, omplantering

27/11 -08

Min har också fått den färgen på några blad. Det beror på att jag haft den nära ett lysrör. Några äldre blad gulnar och faller också av på vintern.

27/11 -08

Tack Alf
Vad skönt att det kan vara så enkelt
Det ligger mycket nära till hands att du har rätt, för den står under 2 nya lysrör.
Då ska den få komma ner från sin upphöjda plats under armaturen.
Som du också säger har den tappat några blad också, men de har haft en mer gul färg.

27/11 -08

om den inte har stått under lysrör vad kan det då vara för fel

27/11 -08

Jag tror inte det är ljuset utan möjligen värmen. Jag har en gammal sliten under 150 W metallhalid hängande ca 0,5 m under belysningen.
Den andra som börjat blomma står 40 cm längre ner. Inga gulnande blad utom enstaka äldre.
Måste i helgen plocka fram den blommande där den står utan att nån ser den. Det blir en medioker blomning iår jämfärt med förra året.
Tilläg: Svalt sällan över 20 grader.

27/11 -08

pake, vad jag märkt på min cristata är att den inte gillar varm och torr luft,
då vill bladen bli lite risiga, ungefär som Gun beskriver.

27/11 -08

Tack för svaren
Nu när jag endå har Snödrottningen på tråden .....bör den planteras om efter blomningen, eftersom krukan är mer än överfylld av bulber?
Om, hur mycket större ytterkruka kan jag använda? Jag vill helst inte dela den, jag tycker cristatan är finare ju större den är.

28/11 -08

Är det inte bra och fint att bulberna liksom väller ut långt över kanterna? Så har jag tolkat bilderna på fina blommande exemplar, att det är helt ok. Krukan kan vara rätt liten i förhållande till den stordådiga överbyggnaden .

28/11 -08

Monica, jag håller med dig. Det är så fint med alla hängande bulber
Det enda jag är rädd för är att komposten inte är tillräcklig längre

28/11 -08

Gunsan om du planterar om den - ta upp den ur krukan. Skölj bort löst sittande dubstrat från rotklumpen.
Försök inte ta bort subststrat som sitter fast. Sätt sedan rotklumpen i ny kruka med nutt substrat i botten och fyll
på med substrat runt kanterna. Då stör du inte rötterna vilket ofta får till följd att blomningen nästa säsong uteblir.

Så gör Gunnar Ekman med sin stora fina cristata som brukar stå i SOS månter på Trädgårdsmässan.

Faller det loss nån bit så får du en delning.

28/11 -08

Tack Berrak
Det ska bli, när blomning är över.
Det är väl just detta med att den inte gärna blir så blomvillig efter omplantering, som gör att jag helst vill undvika omplanteringen. men det blir ju ett måste till sist.
Vet du blandningen på kompsten som Gunnar Ekman använder?

28/11 -08

Gunsan vet inte men skulle tro vanligt barkbaserat substrat. Jag har min i hydro i leca och de första 4 blommorna slog ut idag.
I övrigt dålig aktivitet på andra stängelanlag.
De finns ju de som skrivit att stora plantor bör man ha i greenmix för att de annars är svårt att förse dem med den
mängd vatten de behöver under tillväxtperioden.

Ge ditt svar
Virrvarr av rötter. Från Zaria.

Köpte denna Cambrian förra veckan. Jättestor och se ut att må bra,den har för närvarande en stängel där alla knoppar inte slagit ut och en med bara knopp.

Nåvål som bilden visar den består mest av rötter som sticker upp ur krukan,och det som är i krukan är bara rötter i stort sett hårt hårt packad. Jag trodde rötterna var döda men när jag tog vatten på den blev de gröna alltså levande. Men jag antar att den bör omplanteras och delas,den är jättestor minst sagt och skulle nog behöva delas minst 2-3 gånger.

Vågar man göra det när den blommar?

Hur löser man rötterna från varanndra? De är EXTREMT hårt packade.

Vad skall man omplantera i för kompost? Den som finns nu är som vanlig kompost fast bitarna är mindre,aldrig sett sån i handeln.

Andra tips på en lyckad omplantering,vatten? Ljus? Skötsel osv?

Tacksam för svar i detta virrvarr av rötter

Nyckelord: Omplantering

Man kan väl säga att den behöver ny kompost iaf fniss
Jag hade nog delat vanlig kompost, ibland går den att bryta med fingrarna annars kan man ju använda en typ häcksax.

14/11 -08

Hahaha, jo det vore på tiden med nykompost ja. Den var så när jag köpte den (billigt dessutom) Plantan verkar frisk och blommorna är underbara.
Frågan är ju om man vågar dela den så inte alla rötterna stendör,eller att blommorna far illa.

Annars kunde jag ta med den till jobbet och låta någon av vårdtagarna ha den som terapi (jobbar med demnta och psykiskt sjuka)

14/11 -08

Jag föreslår att Du bara sätter den i en större kruka nu, och fyller på med
lite mer kompost runtom, vänta med delning och liknande när den blommar.

14/11 -08

Ja det kanske vore det bästa just nu. Tror du rötterna växer lite isär när den får mera space? Är lite orad att rötterna skall vara en rutten klump längst in när den är så tät. Dock ser växten väldigt fin ut.

14/11 -08

Rötterna ser ju fina ut, och ytan som man ser på komposten ser ju inte
ut att vara nedbruten i någon större grad. Om Du inte är alltför frikostig
med vattningen så är det nog ingen fara att rötterna ruttnar.
Man kan ju inte påstå att den lider brist på rotsystem.:-)

14/11 -08

Haha,Nej det vore ju synd att säga att den gör. Sprayade den lite idag,både på luftrötterna och de i krukan.
Tänkte på en annan sak,en del av stammarna är flera cm upp i luften och hänger på rötter,Skall jag försöka peta ner dem i komposten när jag fixar större kruka? Eller är det ok om de hänger uppe i luften,ser ju lite knepigt ut om inte annat.

14/11 -08

Om plantan växer på det sättet, så skulle nog inte jag försöka ändra
på det. Men när Du delar den kan det ju bli aktuellt att snygga till lite
genom att försöka få ner dem i komposten.

15/11 -08

Vilka härliga rötter Zaria, man måste ju inte dela den, så länge det finns krukstorlekar som räcker och plantan mår bra. Om man har plats är det läckert med riktigt stora, frodiga exemplar oxå, de kan ju få enastående mycket blommor

15/11 -08

Haha jag kan inte bestämma mig blir nog att den bara får större kurka,kanske att man kan sära lite på rötterna för just nu sitter de hårt packade som en klump,vågar chansa på att det inte är speciellt mycket kompost inne i klumpen,förskte kika igår men det var omöjligt.
Om man bara byter kruka växer rötterna isär lite av sig själv? Och funkar det att bara sätta rotklumpen i en större kruka och bara fylla på ny kompost.

16/11 -08

om du låter rötterna stå i vatten ett tag så borde dom bli litte mjukare.

16/11 -08

Det brukar fungera med att bara sätta dem i en större kruka och fylla
kompost runt kanterna. Jag har gjort så några gånger för att minimera
stressen av omplantering.
Men är komposten dålig är det nog bäst att försöka få bort så mycket
som möjligt av den gamla komposten.

16/11 -08

Zaria. Jag hade nog i alla fall väntat tills den har blommat färdigt. Sedan skulle jag ställa den i vatten någon timme så att rötterna blir mjukare skära en skåra i rotbollen från toppen till botten (det räcker kanske med ett snitt i en sida), öppna upp hela paketet och se om du kan lirka ur den gamla barken. Jag tycker det är bättre att offra några få rötter annars kommer ju barken att att ruttna i framtiden om den inte redan har gjort det det innuti och då kommer ju fler rötter att fara illa genom röta. Jag fick göra så med en planta för ett tag sedan och hittade en hel boll med rutten vitmossa längst in i rotpaketet... tror nog att jag räddade plantan i längden även om den kanske fick hämta sig lite från själva ingreppet. Min åsikt skiljer lite råden ovan, men du får göra som du känner bäst.

16/11 -08

Valkyrie jag tycker det låter smart,har också fått blommor som mått dåligt och sedan har det varit dyblöt vitmossa bland rötterna jag inte hade en aning om (är hyffsad nybörjare)
Skickar göbben att köpa kompost nu såvi får se,han var inte så road
Dessutom har den ju lite rötter att "ta av" så att säga.

Skall slå ihop alla era tips och försöka göra något bra av det,är toppenförtjust i den redan bara efter en vecka så jag vill inte att det skall gå fel.

Tack så jättemycket för alla tips och råd

16/11 -08

jag skulle göra som Valkyrie säger

Tänk va fort man hittar svar på egna frågan ibland. Min har blommat över och jag kommer själv att dela min.

Ge ditt svar