Råd / Årstider och periodicitet /
Skriv början av artikeln om VilaInlägg med Vila som nyckelord.
Hej,
Jag har en steglottis som vissnade ner som dom ska göra för några veckor sedan, sen fick den endast lite vatten och jag ställde den kallt. Men redan nu kommer det nya skott från komposten. Förta året jag hade så var den i vila minst 2-3 månader. Ska man fortsätta ha den i vila eller ska man vattna på den? Några tips?
Nyckelord: Vila, Nya skott, Stenoglottis longifolia
Den skall vattnas när den är i tillväxt
Jag köpte just en planta med ca 20 cm bulber på som har massa knoppar - när ska jag börja vattna? Före el. efter de har slagit ut?
Jag har hängt den ovanför skålen med en delning av en snödrottning, där det inte finns tillskottsbelysning men lite morgonsol fram till 9-tiden, inget element direkt under. Jag hämtade den i fr förra veckan och har inte vattnat den, men sprutade lite med blomsprutan på ena sidan för att försöka klura ut om den skulle va helt torr el ej. Den har fått ngr gulnande blad och även knoppar på andra ställen, är därför osäker om hur den vill ha det. Tacksam för era kloka råd!
Nyckelord: vila, Dendrobium loddigesii, korta varianten, vattning, knoppar
Hei,
jeg har min lodigesii i odlingsskapet rett under lysrørene. Den er montert på bark og får en god dusj annen hver dag nå. Men min har masse pseudobulber og blader, den vokser som en ugras hos meg. Jeg ville si at hvis din plante har grønne blader nå så driver den fotosynthese og da trenger den vann ellers vil den mister blader og tørke ut. Hvis du har høyt luftfuktighet i rommet så er det bra men hvis det er under 70 % RH så må du passe på å vanne den. Hvis du har den i en krukke så må du passe at den tørker helt ut mellom vanningene og hvis montert så tørker den ut ganske fort.
Tack snälla Olga, jag glömde säga att den hänger i en svart plastkruka & jo, det är nog för torrt i rummet så då vattnar jag den. Snödrottningen står i en stor lerskål med epiweb underst och jag fyller på vatten i den men det hjälper inte luftfuktigheten så värst... Ja, den har massa fina ljusgröna blad så bra att du påminner mig om att photosyntesen då pågår! Mkt att hålla rätt på. Jag tänkte mest att jag inte kunde se ngr nya bulber på g i krukan, men keikiis har den ju! Tack igen!
/I
Jag skulle vilja få lite rekommendationer till hur lång vila vardera planta bör ha under vintern för att må så bra som möjligt. Har ex.vis hört att intermedia gillar kortare vila än andra cattleyor..
Cattleya 'Peckhaviensis' aclandiae x schilleriana
Cattleya intermedia
Laelia purpurata
Nyckelord: Laelia dayana, Vila, Cattleya
Ingen som vet?
kanske finns något tips i Mikael Gustavssons cattleyakurs?
Har läst den några gånger men finner ingen exakt tid för just mina plantor, är det samma vilolängd för alla cattleyor?
Det är inte samma vilolängd för alla cattleyor. Tvärt om, det varierar ganska mycket. Det du bör göra är att låta plantan bestämma åt dig. Är det ingen tillväxt, vattna väldigt lite och låt plantan vila. Har den precis börjat växa, vattna mer men ta det lugnt ändå. Är den mitt i tillväxt, ge mycket vatten (men låt krukan nästan torka ur mellan vattningarna). Cattleyor med tjockare bulber kan du ge en hårdare vila. Men låt inte bulberna blir alltför skrynkliga. Cattleyor med smalare bulber (t.ex. Peckhaviensis och intermedia) har inte lika mycket resurser lagrade så de ger du en lite mildare vila (men se upp för att vattna för mycket, rötterna ruttnar lätt under vilan).
Jag har några Cattleya intermedia och Laelia purpurata, ibland blommar de på "rätt"
tid, men en av mina Laelia purpurata kan vissa år blomma redan vid jultiden.
Ingen tillväxt av rötter eller nya bulber brukar ju betyda att plantan har börjat sin vila, då
minskar jag vattningen till ett minimum, kanske bara vattnar lite var 10:de dag beroende
på kompost och storlek på kruka. När nya skott kommer ökar jag vattningen.
Måste fråga en sak, om man nu antar att en planta är i vila och man sköter den efter det (vattnar den mer sällan osv.) kan den då några månaders vila helt plötsligt visa tecken på tillväxt (den vaknar upp) trots att den får så lite vatten?
P.S. Mina Laelia purpurata växer just nu och jag vattnar den så fort jag märker att mixen börjar torka ut helt, de redan vuxna bulberna är skryngliga/räfflade- ska de vara så elelr får de för lite vatten=
Skrynkliga bulber kan också bero på dåliga rötter. Inte ovanligt att det ser ut så om man t.ex. planterat om plantan under året. Det ordnar sig sen när nyaste bulben kommer med nya rötter.
Ja den plantan har blivit omplanterad 2 grr pga en busig katt som vält ned krukan några gånger! Nu står den mer säkert bort från busfröet.
Jag har tre L. purpurata (inköpta för 1-2 år sedan, har inte blommat men 2 st står nu med fina blomskidor och bulber i slutet av utvecklingsfasen, så jag tror på blom nu). Plantorna har mycket fina rötter och efter mina erfarenheter har L. purpurata "räfflade" bulber (även som full matade).
Ann-Cha, det är inget fel, det är helt naturligt att den vaknar upp och börjar
sin tillväxt på det sättet, då ökar man bara vattningen lite.
Cattleyor som vilar före blommning får alltid lite skrynkliga/räfflade bulber, det är
en naturlig process, och ofta nödvändigt för att de ska blomma.
Man kan hålla dem i ständig tillväxt med mycket tilläggsljus och vattning, men då
blommar de rena arterna inte särskilt ofta, eller inte alls, jag har gjort det
misstaget några gånger under årens lopp.
Många hybrider däremot, behöver ingen vila utan kan blomma både 3 och 4 gånger
per år.
Ska man alltså hålla plantorna (Cattleya och Laeila) undan från ljus under vilan också?
Ann-Cha, nej Du ska inte hålla dem helt undan ljus, men Du ska försöka att
hålla dem lite svalare samtidigt som Du vattnar mindre. Försök efterlikna
deras naturliga växtplatser så nära som möjligt, ljus, temperatur och och
nederbörd/vattning, under hela tillväxt/vilocykeln.
Lite krångligt, men inte så svårt egentligen, jag brukar titta på väderstatistiken
från respektive arts naturliga växtområde.
Det behöver inte vara helt exakt, det finns alltid lite felmarginaler som plantorna
anpassar sig till, i år jag fick min Cattleya violacea att blomma för första gången,
jag har försökt i 6 år utan att lyckats, så den verkar äntligen ha anpassat sig.
Är nyfiken på hur och vad ni gör för dem orkideer som behöver kall/sval vila.
Hur gör ni som bor i lägenhet?
Och hur gör ni som i annat boende?
Jag bor i lgh med få möjligheter till att ge många plantor kall vila. Dock så prövade jag ngt i sista minuten i höstas. Hängde en krok vid balkongdörren och min Cymbidium hänger lite halvt i dörrglipan där kall temperatur blandas med lgh värme. Det blir en rätt bra blandning med kyliga nätter och en okej temp-skillnad. När det är mkt kallt ute får plantan stå på pidestal en bit fr dörren.
Men öppet är det hela natten oavsett temp ute. Har fått vänja mig vid en 14-17 grader i övriga lgh, mn nått gott har det lett till....jag sover mkt bättre
God fortsättning!
Nyckelord: Vila
Jo just att få till låga temperature är bland det knepigaste, men det har du jo löst och spara en massa pengar och kan köpa fler orkidé. Som jag ser det så får man göra en "häftig" investering i ett kallskåp om man vill komma vidare. De orkidé hos mig som kräver vila typ D. kingu..åker ned i ett källarfönster där det är sådär 12-14 grader
ja jisess ja...skåp med allt ekring kostar, känner att jag vill få hemmet, en bit av naturen etc att funka ihop med orkideerna och det funkar.
I ditt källarfönster...är det ljust där? har du tilläggsbelys. eller låter du naturliga ljuset få styra?
Jag har tillägsbelysning, ljusrör
Jag funderar över hur jag ska göra med gödningen av mina orkidéer. Jag har ca 15-18 grader en stor del av året pga att mina fåglar inte ska få så stor temperaturskillnad mellan ute o inne.
Men det blir ju en väldigt lång vila - kanske från september till april om man bara ska gå efter temperaturen.
Ska jag inte göda mina orkidéer alls under denna svalare period?
Jag har:
Cattleya intermedia-bebis
Cattleya bowringiana coerulea purpurata
Phragmipedium besseae
Phalaenopsis
Dendrobium phalaenopsis
Du kan få lite problem med Phalaenopsis och Dendrobium phalaenopsis med
så låga temperaturer, de gillar inte om tempen sjunker för mycket under 18 grader.
Cattleya klarar sig bra även om de inte växer särskilt bra i den tempen, så Du kan
nog dra in på både vatten och gödning, hur mycket beror på vilken typ av kompost
Du använder. Du får nog prova dig fram, men Du måste helt klart vara restriktiv
med vatten och ge gödning bara om Du ser att planorna växer.
1000 tack för ditt svar Jag har levande sphagnum till C. intermedia, bark till C. bowr. coe. purpurata,, phal, och phal. dendr., lava till P. besseae. Jag får prova mig fram helt enkelt.
Tycker redan att intermedia-bebisen har vuxit
Har haft phal. o phal.dendrobium i flera år, phal.dendrobium har vuxit bra så den har jag fått plantera om i större kruka, phal. har blommat dåligt men det är kanske inte så konstigt då med tanke på den låga temperaturen.
Nu kom jag på den briljanta idén att flytta phalaenopsis och phalaenopsis dendrobium till det varmare rummet Så har jag kryddväxterna, cattleyorna och besseae i det svalare rummet/köket.
Jag har en D. lindleyii i mitt vinterskåp vid temp 12-19 grader nere i källaren, där har den stått sen i början av november nästan helt torr och den vilar helt nu. Jag funderar på hur jag sa göra, ska jag ta upp den och "väcka" den i varmskåpet eller ska jag ha kvar den i kallskåpet tills den börjar vakna av sig själv?
Jag funderar på vad som är orsak och verkan här... Kommer den vakna om det är kallare och jag flyttar upp den då eller måste det bli varmare först dvs jag flyttar upp den nu och sen vaknar den igen?
Nån som har en fundering?
Detta gäller för övrigt min Sedirea japonica oxå, den är helt i vila nu. Däremot vägrar Laelia pumila och Neofinetia falcata vila trots kallare klimat nere i skåpet
Nyckelord: Sedirea japonica, vila, Dendrobium lindleyi
¨Jag tycker du borde kunna ta upp den i värmen nu kanske i en föster 1 veckas tid och sedan in i skåpet. Vattna inte för kraftig, och sparsamt eller ingen gödning för än den kommer igång, läs om den på: http://www.orchidsonline.com.au/node/107...
Plantan bestämmer själv när den ska vakna, ditt uppdrag är att iaktta och hjälpa till den när detta väl behövs . Vaknar den och börjar växa - först då kan du flytta den till ett varmare ställe. Glöm inte att lindleyi övervintrar mycket-mycket ljust, annars blir det inga blommor. En stor planta av den arten behöver inte alls vatten under vilan, ska stå helt torrt.
Tidpunkten när en planta vaknar beror på dagens längd. Stör du plantans egna livsrytm kommer plantan att må dåligt och du kan bli utan blommor.
Finns olika uppfattningar, tror båda fungera, för nu att göra förvirringen total. För de flesta växter så är det nog så att de märker när förhållanden blir mer gynsamma och då sätter dom fart. Vi kan hjälpa dom på traveven. Balanc mellan ljus vatten och temp kan man speciellt se på olivträd. Man kan lura dom och tro att det är sommer hela året. Dock får dom fnatt och tappar bladen på sommern om man lura dom Så min står frostfritt, i precip inget vatten och några lamper ger ljus. Så snart man tar ut den på våren börjar den sätta fart. Kan hända att växter har en mycket liten inbygd almanacka, men tror dom men tror mer det är väder som styr dom
OK, tack för svar! Jag ska kolla in den mer noga idag så får vi se om jag ser nåt på G
Jag brukar vila mina Cattleyor när de har avslutat tillväxten på senhösten, timingen har alltid verkar vara ganska naturlig, men i år verkar de inte vilja lugna ner sig... De nya skotten har vuxit färdigt, men rötterna växer så att det knakar fortfarande! Hur gör ni? Väntar ni tills all aktivitet börjar stanna av, eller håller ni igen på vattningen redan nu för att "inspirera" rötterna till vila.
Mina rena arter av Cattleyor gör precis som dina, växer fortfarande,
både rötter och nya bulber, så jag tänker vänta med att dra ner på
vattningen. Den enda som ser ut att börja ta det lite lugnt är den delning
av Cattleya percivaliana som kommer från Mikael Gustafsson, på den
växer bara rötterna fortfarande, och den har 2 blomskidor som jag hoppas
ska blomma framåt jultiden.
Däremot så växer och blommar mina Cattleyahybrider året runt, så dem
fortsätter jag att både vattna och ge näring.
Ok leatherneck. Då väntar jag också ett tag till så får vi se vad som händer i år. I dagsläget främst C. intermedia och C. forbesii jag sitter och klurar om....
I Susanna Roséns, Anna Skoogs & Peter Göttferts bok Orkidéer Sinnligt vackra, enkla att sköta står det att Oncidium inte har någon viloperiod o man ska inte dra ner på vattningen för att den ska få en välbehövlig vila.
Men i Anders Kjærs bok Orkidéer en förälskelse står det att efter blomningen ska Oncidium ha en viloperiod på två eller tre veckor då man nästan inte vattnar alls då detta stimulerar skottbildningen.
Vad är det som gäller?
Oncidium är ett stort släkte och jag tror inte det går att säga något så generellt om det. Vissa arter växer i extremt fuktiga skogar och andra i torra stäppområden och liknande. Helt olika förhållanden. Man får läsa på om varje enskild art för att vara säker. En indikation kan man dock få genom att titta på bulberna - ju större bulber i förhållande till plantans storlek desto mer utpräglad vila.
Min erfarenhet är att i alla fall hybriderna inte behöver någon torrperiod, däremot gärna en svalare period för att stimulera blomningen.
Aha! glödlampa Tack Lassse för den indikationen. Mycket bra tips!
Lassse... glömde självklart bort att skriva att jag (med stor sannolikhet) menar hybrider. Plantan är köpt på Algutsrums marknad här på Öland!
Sanne... den har stått utomhus dygnet runt tillsammans med min andra Oncidium o Odontocidium.
Hej alla där ute! nu har min finfina phalle börjat ge konstiga signaler. Blommorna vissnar och stängeln blir gul/orange. Bladen ser dock helt okej ut, gröna och fina. Dessutom kommer det nya blad ur plantans mitt. Vad kan nu detta betyda? Håller min phalle på att dö och skjuter därför nya skott eller är den bara på väg in i en viloperiod? Tacksam för svar!
Nyckelord: Phalaenopsis, vila, död
Är det Phallisen här ovanför....hur som helst så har den blommat över, blomstängeln vissnar och torkar och plantan börjar en tillväxtperiod.
Helt ok alltså.
Emmelie,
phallisar tar inte viloperiod, så som t e x Cattleyor gör.
jo det är den rosa i kruka på bilden, men det är alltså bara att klippa ner stängeln så plantan får ta igen sig?
Tar de ingen viloperiod?
Nej, Phalaenopsis har ingen direkt viloperiod.
Dom växer också uppåt hela tiden (liksom Vandorna) och det kommer nya blad upptill. Samtidigt dör så småningom de nedersta bladen och det kommer i stället nya rötter (luftrötter) där.
Din planta får nu nya blad och säkert kommer det också så småningom en ny stängel.
Om blomstängeln är torr och brun så klipper du av den är den grön så låt den vara kvar.
Bara att sköta plantan som vanligt sedan så får du väl se om det kommer fler blomstänglar.
tackar för alla tipsen! Jättevärdefullt för en nybörjare som jag! Men nu till ett annat problem. Jag har en blå vanda i ett så kallat mikroklimat där hemma som jag vattnat regelbundet och duschar med sprayflaskan. Tre av dess blå vackra blommor har ändå vissnat och dött, så jag har tagit bort dem. Vad betyder nu detta? Luftrötterna ser fina ut, de blir tjockare och fetare för varje dag eftersom jag vattnar så ihärdigt. Bladen skvallrar heller om ingenting, de är gröna och friska. Är det för att jag stressat plantan när jag köpte den? Jag köpte den för ca 3 veckor sedan och körde med den direkt hem!
Inte sitter väl blommorna på i all evighet , den som slog ut först vissnar nog först. Var de utslagna när du köpte den så vet du ju inte heller hur länge de varit utslagna.
En del blommor håller dig bara litet tag andra i tre månader...det är olika.
ok, då behöver jag nog inte oroa mig
Tror jag börjar tappa mina gröna fingrar,,, Trodde viloperioden snart skulle vara slut när man nu ser på alla andra fiiiina bilder och kommentarer här på Orkidéprat,,, Den gröna färgen är den som dominerar hemma i mina fönster. Undrar vad jag gör för fel,,,,
Det går i perioder. Ibland blommar det massor, ibland nästan inget.
Det ser ut som du mest har phalaenopsis? Kanske testa några andra sorter? Just nu är det Phragmipedium och Paphiopedilum som står för den mesta blomningen här hemma. Dendrobierna blommar knappt alls och Phalarna är inte helt i sit esse heller.
Ett annat tips är att skaffa tilläggsbelysning om du inte redan har det. Kan göra mirakel.
Ge inte upp!
Var glad att alla plantor överlever denna mörka vinter , så känner då jag det, januari är värsta månaden för krukväxterna.....att inte vattna ihjäl dem i den torra värmen.
De som visar bilder här har växtskåp och andra hjälpmedel.
Med mera ljus så kommer säker blommorna framöver.
Lycka till !
Du har ju kraftiga och fina plantor, så de kommer nog igång med blommor när ljuset blir bättre.
Mina Phalenopsisar blomma inte de heller just nu, men min Phalaenopsis schilleriana
har en stängel som växer till i längd, så det börjar ju se bra ut.
Däremot så blommar 2 Cattleyahybrider sedan nyår, dessutom doftar de liljekonvalj
och syren, så en liten försmak av ljusare tider ger de.
/Anders
Helj
Det börjar ljusna, men december har nog varit mörkare än vanligt. Vi här i Helsingborg har haft 30 st soltimmar på hela månaden. Mina plantor är i dvala, endast en av min etthundra blommar just nu. Det viktiga är att plantorna orkar ta sig igenom denna svåra tid. Om dom gör det så kommer du att få en belöning fram åt våren.
Hälsningar i från ett idag soligt Helsingborg
/Tommy
Jag tror också att det kan vara ljuset som saknas. Inte minst för plantorna på bilden som tycks stå väldigt mörkt i överdelen av fönstret.
Från sina hemtrakter är de tropiska orkidéerna anpassade till mer (starkare) ljus på vintern än på sommaren. Inte tvärtom som hos oss.
Ja, jag ska nog flytta ner hyllan en liten bit så de får lite mer ljus. Det är ett norrfönster de står i. De andra jag har står nu i ett österfönster (tills solen kommer igen). Men, jag är nog ganska otålig åxå Plantorna (de flesta) är ju annars kraftiga, frodiga och fina. När kan det vara bra tid att plantera om dem?? Nu eller ska jag vänta några veckor till??? Så får jag väl tacka er alla för era uppmuntrande inlägg!! Det är lätt att ge tappt så här i vintermörkret även om vi nu inte haft speciellt kallt så har det ju varit så mörkt och sol-löst den sista tiden.
Vänta med omplanteringen tills ljuset och tillväxten kommer tror jag om det inte är kris för någon planta...du kan ju flytta ner hyllan sålänge.
En del av phallisarna håller på att krypa ur krukorna men de får vål tåla sig några veckor till och under tiden får jag väl flytta ner phallishyllan en bit. Men inget mörker utan ljus, såg när jag vattnade sist att en av mina Zyggisar håller på att skjuta upp tre blomstänglar Yes!
Ja men Du ser att när det är som mörkast så....händer det !
Nu vänder det alldeles snart-lycka till
Monika
Jag har mina Dendrobium på "vintervila". De står ljust och svalt och jag har dragit ner på vattningen. Men nu har en börjat skjuta knoppar. Vad ska jag gör?
Nyckelord: vila, Dendrobium, knoppar
Jag har exakt samma fundering. Jag har fortsatt att vattna och låtit dem stå kvar varmt än så länge. Mina har nog bara några dagar kvar till blommorna slår ut. Jag känner mig ocså kluven hur man skall göra.
Vattna!
När plantorna börjar utveckla sina knoppar behöver de en del vatten. Så, vattna, men ha dem kvar på sin svalare plats åt åtminstone till dess att blommorna slagit ut.
Har läst att de flesta plantor med bulber skall ha en vintervila med minskad vattning och dyl. Men de flesta av mina Epidendrum är det enorm tillväxt på rötterna, ska man sluta/minska vattningen då? För man ska vattna och göda när när plantan är på växthumör eller hur? Visseligen har jag tilläggs belysning, men det ska väl inte göra någon skillnad.
//Bjarne
Nyckelord: vila
Vissa av mina plantor (Cattleya bland annat) börjar med rottillväxt först när skottet är klart. Om det ska bli någon vila alls så känner jag att man måste minska vattningen då. Tillväxten av skottet är ju klart och om jag fortsätter vattna kommer ett nytt skott igång.
Knepigt.
Callis startade en tråd här på OP som jag själv sparade som Favoritprat. Se här
Ofta känner man sig lite frusterad och osäker eftersom man inte kan få den där perfekta "manualen" om orkidéskötsel enbart i text. Jo, jag vet, det finns kurser man kan gå. Men vad man vill åt är ju att följa olika orkidéers utvecklingsfaser under året, vilket man troligen inte får via en kurs. Ibland skulle jag önska mig en instruktionsfilm där man följa med en orkidéodlare och där någon frågvis följer med och klämmer ur honom/henne dennes "tysta kunskap". Men efter hand som man studerar sina plantor och parallellt läser alla råd så blir man nog i det långa loppet klokare ändå, även om det tar tid.
Jag köpte 2 Cattleyahybrider i blom, en Sophrolaeliocattleya Mea Hawkins 'Miya' och en
Sophrolaeliocattleya ' Mahola Jack' för några månader sedan.
Mahola Jack slutatde med all aktivitet efter blommningen, men det kommer en liten grön
plupp nu, så jag förmodar att vilan är slut efter 5 veckor.
Däremot har Mea Hawkins fortsatt med att producera bulber och rötter i stadig takt
hela tiden.
Så jag tror att det är lite olika beroende på vilka hybriderna brås på.
Nu har jag äntligen fått hem mina fina plantor från Schwerter! Fina plantor, ja, men de behöver planteras om som Kamila säger..
Har några undringar om vintervila eftersom Cattleya-hybrider är något ganska nytt för mig. Har försökt kolla här innan samt annat på nätet men hittar inget som passar. Försöker lära mig!
Min Potinara är i knopp, ska väl inte vila?
Har en annan vimsig Potinara som har ett skott som håller på och växer, den kan ju inte vila heller?
Har även en fin Epicattleya som också den har ett skott som håller på att tjocka till sig.
Hur ska man veta när de ska vila över vintern och när de inte ska det, finns det några käcka regler att hålla sig efter?
//Callis
Det som jag lärde mig är att Cattleya-hybrider har ingen tydlig viloperiod dvs du sköter de året om på samma sätt. Många Cattleyor blommar 2 gånger om året: sommar och vinter. Av erfarenhet vet jag att det är många Cattleyor i blom till salu i blomsterbutiker i januari-februari.
Den enda sak man kan göra för en Cattleya efter avslutat blomning, är att inte vattna den på en månad. Den brukar ta då en liten vilostund och när man börjar vattna igen så kommer det oftast en ny skott direkt
Lycka till!
Kamila!
Om det växer nytt skott samtidigt som de blommar, hur gör man då med vattning?
Anette
Jag vattnar så länge det finns någon aktivitet i krukan.
Rottillväxt, nya skott på framväxt eller blomning.
Många utav hybriderna har inget behov av vila alls har jag märkt. Så fort de blommat över startar tillväxt!
Anette, gör precis som Chic säger Nytt skott är tecken på en akivitet så "mörda" in den genom att sluta vattna, förtsätt bara som vanligt
Okej,då gör jag så.
Anette
Stort tack för svar! Nu vet jag lite mer...
Jag har en Cattleya Portia, en primärhybrid som blommar i december och genast efter blomningen går den i vila. Under sommaren har den satt nya bulber och nu kommer det en massa nya rötter, detta gäller också Cattleya labiata. Cattleya mossiae som blommar på våren har redan satt sina nya rötter och bör gå i vila strax. Då det gäller Cattleya hybrider kan det säkert bero på vilka arter som ingår, men det går säkert också att räkna ut beroende på när tillväxten infaller och när nya bulber växt färdigt.
Jaha, det blev iaf inte jag klokare av. När har nya bulber växt färdigt, tex? Kanske man lär sig allt efter åren går, när man lärt känna sin planta lite mer ...
Då de är lika stora eller större än de andra bulberna
Hej, har en Cattleyahybrid SLC Jevel Box och har läst inläggen om vila. När jag fick den i september hade den en knoppskida och några blad växte fortfarande. Jag vattnade den som vanligt. Nu har det gått över två månader och knoppskidan ser fortfarande likadan ut. Hur lång tid tar de på sig för att utvecklas vidare. Den har fått ytterligare en liten knoppskida men den ser inte bra ut, har blivit torr och spretig i toppen (den är bara en cm). Är det bara att fortsätta att vattna och ev göda?
/Birgitta
Hej, hoppas att någon kan berätta lite om knoppskidornas önskemål och utveckling./Birgitta
Hej Birgitta,
vissa av mina Cattleyor utvecklas just som du beskriver det, Cattleya Skinneri är en av dom. Knoppskidan torkar och dör. Men inuti börjar det spira såsmåningom. och det kan ta lång tid, flera månader innan detkommer igång där inuti som när Cattleyan ibland valt att vila till i mars någon gång och då sätter igång för att blomma i april. På andra C som jag har, alla mina hybrider , så vissnar aldrig knoppskidan utan knopparna tränger ut ur den gröna skidan när de är klara och först därefter vissnar den trasiga knoppskidan. Jag tycker att det är spännande och intressant med Cattleyorna inte bara för att de kan se så olika ut utan för att de utvecklas olika också. Deet kan vara svårt också, den ena uttrycker tydligt att den behöver vila och svalt och en annan kan vara svårare att förstå sig på. Hur det är med din vet jag inte, men det är ju vinter och inte lika ljust, kan det inte vara så att den vilar nu? I vilket fall så ska du inte gödsIa under vintern.
Björn har skrivit om orkidéers periodicitet här
Epiweb är helt innert, all näring måste tillföras med vattnet. Vintervila? hur gör du med dina orchideer i barkkompost? Jag ser ingen teoretisk skillnad angående vintervila.
Se till att skölja igenom mediet ordentligt före vilan, dra sedan ner på vattningen på vanligt sätt. Vanligtvis ingen näring, elelr åtminstone en minskning av mängden.
Jag tror att det kan vara en god idé, om inte nu så i alla fall om ett par veckor, med en stegvis temphöjning när du nu har den möjligheten. Kanske i samband med att bulberna planteras? Själv har jag alltid kvar mina i kylen så länge som möjligt, men det beror bara på att jag inte har nåt annat bra ställe att ha dem på. Jag brukar plocka ut dem i 2-3 omgångar under mars och april i takt med att dom börjar skrika på hjälp därinne.
mina har börjat vakna i kylskåpet ska plantera dom i nästa vecka tyckte att dom kunde vänta ett tag till.
Då ska jag is (!) i magen och låta dom ligga ett par veckor till:-)))
Härlig kommers mellan oss medlemmar. Några av alla varor:
Var söndag och onsdag är det auktion, om vi medlemmar vill. Alla kan lägga upp objekt. Läs mer.
Auktionsklockan var 21:57:00 när sidan laddades.
Det finns just nu inga aktuella auktioner.
Beställ orkidéer tillsammans med andra OrkidéPrat-medlemmar.
Det finns inga aktuella sambeställningar just nu.
Alla medlemmar kan lägga till evenemang i kalendern. Läs mer.
Det finns just nu inga evenemang inskrivna för de närmaste dagarna.
Alla aktuella & framtida evenemang
Prata orkidéer med OrkidéPrats medlemmar, i 'verkligheten'.
Vi pratar inte bara. Här är exempel på saker vi gör tillsammans:
Projekt Paphiorangis. A.k.a. "The Fantastic Paphiorangis Project Of 2009". Vi odlar Aerangis och Paphiopedilum och derar med oss av våra erfaranheter.
Projekt Ulla. Cypripedium-odling i grupp.
Projekt Flaskbarn. Från små, små fröplantor till blommande orkidéer.
Projekt Cattleya. Vi odlar Cattleyor tillsammans, men var för sig. Vem får första blomningen?
Svenska Orkidésällskapet (SOS) verkar för att främja orkidéintresset i Sverige samt för att skydda alla orkidéer.
Bli medlem och få tidningen ORKIDÉER 6 gånger per år. Kontakta Malin som är medlemsansvarig:
Solstråle här på OrkidéPrat,
skicka e-post,
besök orkidesallskapet.se
Cattleya-kurs
Mikael Gustafsson bjuder in oss alla att ta del av hans stora kunskap om släktet Cattleya och dess odling.
Hela kursen i PDF för nedladdning / utskrift (2MB)
Moment 1: Välkomna till Cattleya-kursen
Moment 4: labiata, jenmanii, lueddemanniana
Moment 6: percivaliana, schroederae
Moment 8: warneri, warszewiczii var Sanderiana, bowringiana, skinneri
Du får använda vissa texter och bilder på OrkidéPrat fritt.
Ansvarig utgivare: Björn Johansson, www.neovita.com/orkideer
Info om neovita, policy kring sekretess och cookies, kontaktmöjligheter