Råd / Släkten, arter och hybrider / Dendrobium /
D. lindleyi är även känd under synonymen D. aggregatum och är välspridd i stora delar av Sydostasien. Den har små rundade platta bulber som är upp till 8 cm höga. Bulberna sitter tätt tillsammans i små eller stora kollonier. Bladen bärs solitärt på var bulb och blir 15 cm. De är läderartade...
Inlägg med Dendrobium lindleyi och synonymen Dendrobium aggregatum som nyckelord.
Antal: Slutsåld. Pris: 150 kr per styck. Frakt: 40 kr per paket.
Miniatur Dendrobium från China, Hong Kong, Thailand. Intermedialt växande art, som gillar lite torrare vinter. Fungerar bra antingen monterad eller i kruka med vitmossa. Blomstor planta. Blommorna är relativt stora I förhållande till plantstorleken. Aktuella plantan i nedre bilden.
Flera plantor till salu finns på min sida
Nyckelord: Dendrobium lindleyi
Misu köpte 1 styck.
Denna köpte jag på auktion från perser.
Nyckelord: Dendrobium aggregatum
Trevlig vinst Vilken härlig färg och form!
Grattis! Vackra blommor
Grattis Jättefin!
Vacker färg och dekorativt när klasen hänger ned
Tack för alla trevliga kommentarer.
Hej! Jag har två dendrobier från Karge, en amethystoglossum och en aggregatum. Jag köpte dem för några månader sedan, och båda står i vad som verkar vara mossa bara. Det tar i alla fall LÅNG tid för substratet att torka ur, det är fortfarande blött efter nästan två veckor.
Frågan är nu, trivs de med så blött om fötterna eller ska jag plantera om dem så snart som möjligt? Amethystoglossum är på slutet av blomning, och Aggregatum har blommat ut och har nu två nya stänglar på gång, den står även väldigt trångt, med drygt 30 bulber i en 10 cm kruka.
Nyckelord: Dendrobium amethystoglossum, Dendrobium aggregatum, Substrat
Såhär ser aggregatumen ut i krukan. En härva av rötter med inbakad vitmossa, hårt packat. Av vad jag har läst mig till brukar den odlas monterad, då får jag för mig att det inte är optimalt att rötterna ligger nerpressade tillsammans med blöt mossa?
På bilden ser rötterna väldigt fina ut men att det tar 14 dagar för mossan att torka låter inte optimalt. Jag tycker med utgångspunkt frå foto inte att du skall ha panik utan låta den/dom blomma färdigt. Sedan skulle jag sätta om dom i en större kruka med vanlig orkidékompost.
Köpte en Den. aggregatum på blomsterlandet igår. Den står väldigt trångt i krukan, 29 bulber räknade jag det till. Just nu blommar den på 3 stänglar, men blommorna sjunger nog på sista versen.
Det jag funderar på är när och om jag borde plantera den i en större kruka? Den nuvarande är kanske 12 cm vid och 10 hög.
Nyckelord: Dendrobium aggregatum, omplantering
Det skadar jo inte med en störra kruka men vänta till överblommat
Många Dendrobier gillar att stå trångt med rötterna, så lyft i så fall över plantan till en kanske 15 cm vid kruka.
Mvh
Mikael
Köpte denna på Orchidegartneriet för 2 veckor sedan, då med 4 stänglar och knopp, nu med 53 blommor.
Visst är den härlig!
Mvh
Mikael
Nyckelord: Dendrobium aggregatum
Wow! Den var helt fantastisk!
Fantastisk! En personlig favorit hos mig
Underbar påskblomma!
Blommar nu för första gången för mej, har hängt ute hela sommaren. Är en synonym till D. lindleyi
Nyckelord: Dendrobium aggregatum
Vilken karamell .
wow den tyckte jag om. Jättefin. Grattis till blomningen
Härliga färger! grattis
Väldigt läcker!
Riktigt fin ! Min blommade i våras, kul att se en som blommar nu
Ja, den blir man glad av!
Helt perfekt med små gula solar nu! I Landskrona har ingen annan sol visat sig idag. Härlig blomma och bild.
Grattis Malmis!
Herlig!
Helt underbar, Grattis!
mvh
Mikael
Kjempefin, grattis.
Så här fint blommar den nu ! Jag är bara förvånad över hur stänglarna sitter, på alla kort jag sett på denna art hänger stänglarna ner...
Nyckelord: Dendrobium lindleyi
Grattis Maria, den är riktig fin !
Grattis Maria, ljuvliga små solar!
En sån liten söting
Härlig, grattis.
mvh
Mikael
Tjusigt!
Vilken fin planta Härliga bulber
Verkligen välmående med trinda bulber och fin blomning.
Jag har min D. lindleyi nere på vintervila och har fortfarande inte sett någon tendens till rottillväxt men... det kommer knoppar!
Jag är jätteglad men hur ska jag behandla plantan nu? Ska jag börja vattna så smått eller ska jag vänta tills rötterna börjar växa? Plantan har rejält skrumpna bulber vid det här laget... Dessutom, ska jag låta plantan sitta kvar i kallskåpet eller ska den upp i varmskåpet?
Nån som vet?
Nyckelord: dendrobium lindleyi, vintervila
Maria - jag började vattna min när knopparna kom. Sen hade jag den i uterummet och nu är den tillbaka i växthuset och jag vattnar den.
Jag har en D. lindleyii i mitt vinterskåp vid temp 12-19 grader nere i källaren, där har den stått sen i början av november nästan helt torr och den vilar helt nu. Jag funderar på hur jag sa göra, ska jag ta upp den och "väcka" den i varmskåpet eller ska jag ha kvar den i kallskåpet tills den börjar vakna av sig själv?
Jag funderar på vad som är orsak och verkan här... Kommer den vakna om det är kallare och jag flyttar upp den då eller måste det bli varmare först dvs jag flyttar upp den nu och sen vaknar den igen?
Nån som har en fundering?
Detta gäller för övrigt min Sedirea japonica oxå, den är helt i vila nu. Däremot vägrar Laelia pumila och Neofinetia falcata vila trots kallare klimat nere i skåpet
Nyckelord: Sedirea japonica, vila, Dendrobium lindleyi
¨Jag tycker du borde kunna ta upp den i värmen nu kanske i en föster 1 veckas tid och sedan in i skåpet. Vattna inte för kraftig, och sparsamt eller ingen gödning för än den kommer igång, läs om den på: http://www.orchidsonline.com.au/node/107...
Plantan bestämmer själv när den ska vakna, ditt uppdrag är att iaktta och hjälpa till den när detta väl behövs . Vaknar den och börjar växa - först då kan du flytta den till ett varmare ställe. Glöm inte att lindleyi övervintrar mycket-mycket ljust, annars blir det inga blommor. En stor planta av den arten behöver inte alls vatten under vilan, ska stå helt torrt.
Tidpunkten när en planta vaknar beror på dagens längd. Stör du plantans egna livsrytm kommer plantan att må dåligt och du kan bli utan blommor.
Finns olika uppfattningar, tror båda fungera, för nu att göra förvirringen total. För de flesta växter så är det nog så att de märker när förhållanden blir mer gynsamma och då sätter dom fart. Vi kan hjälpa dom på traveven. Balanc mellan ljus vatten och temp kan man speciellt se på olivträd. Man kan lura dom och tro att det är sommer hela året. Dock får dom fnatt och tappar bladen på sommern om man lura dom Så min står frostfritt, i precip inget vatten och några lamper ger ljus. Så snart man tar ut den på våren börjar den sätta fart. Kan hända att växter har en mycket liten inbygd almanacka, men tror dom men tror mer det är väder som styr dom
OK, tack för svar! Jag ska kolla in den mer noga idag så får vi se om jag ser nåt på G
Importerad från Indien 2003. Problemplanta som varit nära att kastas flera gånger.
Sista chansen - omplantering i en blandning av vitmossa, bark, perlite och epiweb.
Hängde den i mitt växthus i garaget rätt ljust i juni.
Vattnade sparsamt utan gödning från oktober.
När vi kom tillbaka från Gran Canaria den 6 januari hittade jag 4 stänglar.
Nyckelord: Dendrobium lindleyi, Dendrobium aggregatum
He he he den har saknat dig
Vacker blomning!
Oj vilken blomprakt!
Grattis Bertil!
Vilken vacker blomning!
ÅÅÅ, så vacker, precis vad man behöver den här årstiden. Grattis.
Grattis det förstår jag att du tycker är kul. Tur för plantan också, utan denna blomningen hade den kanske snart legat i komposthögen.
Helt underbar, grattis!
mvh
Mikael
Vilken härlig kaskad, verkligen grattis!
Gratulerer med en flott blomstring!
Grattis Berrak! Snygg blomning. Hur gjorde du med Epiweben? Klippte du ner den i små små bitar och blandade?
Tackar
Jeanette ca 1-2 cm bitar.
Grattis till den underbara blomningen!
Otroligt vackert ! ! Grattis
Läckert Grattis till blomningen
Underbar blomning du fått Bertil !
Grattis till guldregnet !
Fin blommning, jag gillar färgen som ger känslan av sommarvärme.
....och äggfrukost
Å så läcker!
Blommar de så här tidigt alltså, kanske ska ta upp min från vintervilan då, den sitter torr där i svalkan...
Stort Grattis! Jag är på min andra planta men den ser inte ut att trivas heller... svår rackare.
Hur gör ni med dessa? Jag har några plantor t ex dendrobium lindleyii, Sedirea japonica och Aerangis luteo-alba som ska ha vintervila snart men som växer för fullt...?
Aerangisen sätter en ny stängel nu och S. japonica växer för fullt med blad och rötter efter att ha stått stilla i flera månader.
Ska jag bara brutalt sätta ner dem i vinterskåpet i svalkan eller ska man vänta tills de lugnar ner sig själva? Man inser ju att i naturen tas ju inte sån hänsyn men jag kan ju det...
Hur gör ni?
Nyckelord: Dendrobium lindleyi, Sedirea japonica, Aerangis luteo-alba
Ska Aerangisen verkligen ha det svalare, ska den inte bara ha det lite torrare, utan att för den skull torka upp helt mitt i vintern ?.
Det finns en omfattande kuturbeskrivning gratis som prov
Well, jag hade tolkat det som det, men det kan vara fel för just den aerangisen Det kan iofs gälla en annan aerangis som jag har, mystacidii, som oxå växer för fullt. Men gällande luteo-alba undrar jag hur jag ska göra med vattningen isf
?
Jag tänkte mest på det hela stora, hur gör ni andra med dessa som ska ha det svalare och torrare nu snart men som fortfarande växer för fullt?
Ingen mer som har några funderingar?
Antal: Slutsåld. Pris: 75 kr per styck. Frakt: 24 kr per paket.
Mumsig Dendrobium som med tiden kan bli mycket stor.
Artikel.
Foto och beskrivning.
Foto och odlingsinfo.
Bild-sökning.
Nyckelord: Dendrobium lindleyi
En person som inte är medlem längre köpte 1 styck.
Så var semestern slut. Efter ca två veckor i London kom jag hem till mina blommor igen. Bror hade bott hemma hos oss och tagit hand om alla så gott han kunnat, till och med kolonilotten hade han vattnat (!).
Alla orchisar hade klarat sig utom minstingen Cattleyionica Jamaica Red x Laelia Sincorana, den var uttorkad och död. Bror hade försökt med hjärt och lungräddning men utan resultat. Som plåster på såren fick han min Oncidium hybrid att sätta blomstängel och Dendrobium aggregatum att sätta skott så han är förlåten Monterade den på en fin trädbit jag hittade i skogen förresten, tycks må väldigt bra.
Fucsiorna och björnbärsbusken på ballkongen hade fått för lite vatten så de var påväg att se ljuset i tunneln men klarar sig nog nu när de har fått vatten. För vatten finns det gått om nu när det regnat så mycket. Nu behöver vi lite sol också. Får väl ta och be till vädergudarna lite extra.
Tror ni inte att jag missade RHS Flower Show när jag var i London! För en gång skull var jag där vid rätt tidpunkt men det blev att gå på bröllop istället. Nästa år då! Biljetter ute i oktober. Har hört att man inte får missa den. Någon som varit där? Bilder därifrån finns på internet.
Hoppas alla har haft en bra sommar och Grattis Björn till din stora succé med Orchidéprat! Hoppas att jag får mer tid över att vara här nu.
Ha en trevlig kväll!
Nyckelord: Dendrobium aggregatum, RHS Flower Show
Hej Cecilia och välkommen tillbaks! Tack för trevlig läsning.
/Annette
Utropspris: kr. Frakt: Ingår.
Sön 13/7 -08 22:30 var auktionen slut ...men 2 minuter återstår alltid vid nytt högstabud (info).
En ungplanta. 9 cm bred. Köpt från Orkidéhuset i vår. 9 bulber, varav 7 med blad, skott växer bra.
Skötsel: Från sydostAsien, 500-1500 m höjd över havet, på träd i tropiska dalar. Temp sommar 20-30°, vinter 15-20°. Ljust läge, ej brännande solsken. Mycket vatten vid tillväxt, halvtorrt på vintern. Får gula blommor.
Skickas utan kruka.
Utropspris: 70:-
Frakt: 35 kronor
Nyckelord: Dendrobium lindleyi
70 kr bjudet
Grattis Callis!
PM kommer
Annonsen här nedanför hjälper till med OrkidéPrats serverkostnad.
Härlig kommers mellan oss medlemmar. Några av alla varor:
Var söndag och onsdag är det auktion, om vi medlemmar vill. Alla kan lägga upp objekt. Läs mer.
Auktionsklockan var 21:30:37 när sidan laddades.
Det finns just nu inga aktuella auktioner.
Beställ orkidéer tillsammans med andra OrkidéPrat-medlemmar.
Det finns inga aktuella sambeställningar just nu.
Alla medlemmar kan lägga till evenemang i kalendern. Läs mer.
fre 26 aug
lör 27 aug
sön 28 aug
mån 29 aug
tis 30 aug
ons 31 aug
tors 1 sep
fre 2 sep
lör 3 sep
sön 4 sep
mån 5 sep
Alla aktuella & framtida evenemang
Prata orkidéer med OrkidéPrats medlemmar, i 'verkligheten'.
Vi pratar inte bara. Här är exempel på saker vi gör tillsammans:
Projekt Paphiorangis. A.k.a. "The Fantastic Paphiorangis Project Of 2009". Vi odlar Aerangis och Paphiopedilum och derar med oss av våra erfaranheter.
Projekt Ulla. Cypripedium-odling i grupp.
Projekt Flaskbarn. Från små, små fröplantor till blommande orkidéer.
Projekt Cattleya. Vi odlar Cattleyor tillsammans, men var för sig. Vem får första blomningen?
Svenska Orkidésällskapet (SOS) verkar för att främja orkidéintresset i Sverige samt för att skydda alla orkidéer.
Bli medlem och få tidningen ORKIDÉER 6 gånger per år. Kontakta Malin som är medlemsansvarig:
Solstråle här på OrkidéPrat,
skicka e-post,
besök orkidesallskapet.se
Cattleya-kurs
Mikael Gustafsson bjuder in oss alla att ta del av hans stora kunskap om släktet Cattleya och dess odling.
Hela kursen i PDF för nedladdning / utskrift (2MB)
Moment 1: Välkomna till Cattleya-kursen
Moment 4: labiata, jenmanii, lueddemanniana
Moment 6: percivaliana, schroederae
Moment 8: warneri, warszewiczii var Sanderiana, bowringiana, skinneri
Du får använda vissa texter och bilder på OrkidéPrat fritt.
Ansvarig utgivare: Björn Johansson, www.neovita.com/orkideer
Info om neovita, policy kring sekretess och cookies, kontaktmöjligheter