Råd / Omplantering / · Substrat /

Skriv början av artikeln om Mossa

Nyckelord: Mossa

Inlägg med Mossa som nyckelord.

14/8 -07

Spagnum

Nu har jag plockat spagnum och undrar hur jag rengör den? Ska jag ånga den och sedan djupfrysa den? Hur gör jag då jag ångar den? Jag tror ju att de små snäckorna jag har bland många av mina växter kommer från mossan och dessa överlever säkert vintern så jag tror inte det räcker med att enbart frysa mossan, äggen överlever men kanske inte kokhett vatten, men det kanske också tar kål på mossan.

Nyckelord: mossa

14/8 -07

Jag förstår inte vitsen med att ånga. Så här gör jag:

1) Lägg mossan i 45-gradigt vatten direkt från kranen. Det tar död på ev småkryp men ej mossan. Har aldrig haft problem med snäckor.
2) Lägg mossan i kallt vatten, bl a för att få bort resterande småpartiklar.
3) Grovrensning av blad, pinnar, barr m m vid behov. Kan även göras före sköljningen förstås.
4) Plantering. Eller infrysning. Eller förvaring luftigt och skuggigt utomhus.

Sök gärna vidare på nyckelord "vitmossa" så hittar du mycket mer om detta älskvärda planteringsmaterial.

14/8 -07

Jag har blivit ganska så irriterad på alla småsnäckor, de är överallt, kryper runt utanför krukorna, kryper ner i andra krukor, sitter på krukkanten, och retas med mig. Man skulle kunna tänka att de tycker de är många hundra fler än mig. Jag vill hellkst bli av med äggen frpn mossan, men då kanske jag tar död på mossan.

14/8 -07

Dom småsnäckor jag har stött på har nästan alltid funnits i barkkomposten hos nyinköpta plantor (jag planterar alltid om direkt efter inköp). Jag misstänker därför att vitmossan har fått ett oförtjänt dåligt rykte som snäckspridare. I krukor med bara mossa hittar jag sällan eller aldrig några snäckor.

14/8 -07

Jag planterade om en Dendrobium i ny vitmossa och nu har plantan en hel del snäckor.

14/8 -07

Där ser man. Var kom den mossan ifrån då? Självplockad eller köpt? Obehandlad?
Är det inte svårt att fastställa om snäckorna kom från vitmossan eller från den gamla komposten?
Snäckorna dör av 45-gradigt vatten - hur det är med äggen vet jag däremot inte, men jag har som sagt aldrig haft problem med snäckor i mina krukor. Antingen så dör äggen också eller så trivs inte snäckorna i mossan.

14/8 -07

Den hade inga snäckor tidigar och har ingen kontakt med andra plantor eftersom den hänger i en korg i fönstret. Mossan var köpt, tidigare sades det att mossan behandlats, denna gång frågade jag, och tidigare hade jag inga problem med snäckor med just denna planta, nu har jag tydligen det, jag ska försöka spola bort dem eftersom plaantan just nu är väldigt vatten krävande. Det kan hända att snäckorna inte trivs i mossan då det blir FÖR blött. Nu har jag hållit på i timmar med mossan, blött och stött och nu i frysen, hälften kvar. Egenplockad mossa är verkligen mycket frächare

Ge ditt svar

19/7 -07

Bild

Från Siw.

 

Nyckelord: mossa

Prata om bilden

19/6 -06

Mossa

Jag mossa i krukorna på mina nya orkisar. Jag är inte så säker på vad det är för mossa, jagtror att den kan kväva rötterna, då den lindar sig runt rötterna. Den är liten och skarpt grön. Är det någon som har erfarenhet av denna mossa? Jag har i alla fall försökt plocka bort det från rötterna på lobatan som inte alls vill vara blöt jämt.

Nyckelord: mossa

20/6 -06

Om plantan ser ut att trivas så ha du kvar mossan. Jag får mossa på vissa av mina plantor, och inte på andra. Plantorna verkar varken må bra eller dåligt av det. Mig passar det också bra för jag är lite lat och mossan ger lite färre vattningar

Ge ditt svar

Mossa kan växa under odlingsväv, fiberduk eller täckväv i en skuggad plastlåda med dräneringshål några centimeter upp i vårt land om man tillför vatten under långa torkperioder.
Möjligheten att öppna och sluta en krage kan balansera olika orkidéers olika fuktkrav.
Har någon provat att kragodla några orkidéer i mossa och i så fall hur?

Nyckelord: mossa, vitmossa

23/4 -06

Apropå kragodling har jag för några veckor sen planterat min Dendrobium Bellatulum i leca och täckt med aluminiumfolie och som den trivs!

Terresta verkar trivs ännu bättre med krage. Varför är den vanliga öppna krukan optimal för plantan? Krukformen är bara optimal att tillverka.
Fiberkragen är kanske något för moss nursery.

23/4 -06

+ 25/4 -06

Hum, kragodla Dendrobium, måste testa någon gång med alminumfolia, låter ganska lätt, kanske jag ska testa på näst keiki jag får. Ja, varför ska krukor släppa ut max med fukt? Mossa ser ju snyggare ut än leca.

26/4 -06

Jag har satt en krage nu på min Phal. Bellina och det ser nu efter en dag rätt lovande ut, Epiwebben torkar ut fort på ytan annars men nu är det en jämn fuktighet och imma på insidan, Det är en ca: 2 cm öppning runt plantan, i den har jag har satt ner lite vitmossa för att de nya rötterna ska få det fuktigare. Gör jag rätt nu?

26/4 -06

+ 27/4 -06

Här har ni min kragodling, välstruken och fin.

/Tommy

Snygg=)

Hehe Tommy!

Tack för min skrattatack jag fick nu på morgonen:-)))
MVH/MimmiO

27/4 -06

Hihihihi!

27/4 -06

HAHAHAHAHA, pefekt, då har jag gjort rätt

Som ni förstår använder jag krage på både skjortor och på orkidéer i mer än tre år. Kul att så många ser de nya möjligheterna med LECA, PrimeAgra, EpiWeb, Enkamat och mossor och kombinationer mellan dessa.

Odlingsväv, fiberduk eller täckväv i tunna kvalitén 17 gram per kvadratmeter, som på potatisfält, har jag använt ett år på mossa i en nästan helskuggad plastlåda i trädgården och jag har även provat inomhus i en plastlåda för Paphiopedilum nursery med vattenpåfyllning genom en hög bottenhålad plastburk i mitten och på krukor i undervattnad semi-hydro mossa.

27/4 -06

Är inte Primeagra samma sak som Leca kulor? De ser väldigt lika ut iaf, eller är det någon skillnad?

27/4 -06

Ja, det såg väldigt prydligt ut, ja välstruket.Kan ingen komma hem till mig och fixa det? Det måste ta sin ansenliga tid. Man tar altså en chips påse, klipper ett hål i den och trär plntan igenom hålet, kommer jag aldrig att klara, jag får spara en påsarna, diska och kanske epiwebb. Jag tror jag över på en av mina äldre Phalaenopsis, den som verkar torka ut hela tiden.

27/4 -06

Hej på er!

Frågan jag ställer mig är varför ska man använda S/H med krage?

Man kan odla orkidéer på många olika sätt i olika barkblandningar, utan kompost, i vatten och i semi-hydro etc. etc. Jag har full förståelse för att man vid odling med S/H med och utan krage slipper att vattna så ofta, och det är ju bra om man arbetar eller reser mycket.

Men om man helt krasst ser till vad som fungerar bäst, vad ger bäst tillväxt och blomning så är det nog inte odling med krage. Tor berättar att han odlat med denna metod under tre år nu och jag väntar fortfarande på att han ska visa en enda planta, hybrid som art, som är bättre eller lika bra som en konventionellt odlad planta. Om detta inte går, vad är det då för mening med att använda krage? Jag köper resonemanget att man slipper att vattna så ofta men i övrigt ställer jag mig frågande.

Jag är öppen för nya idéer och lösningar men dom ska helst vara underbyggda.

Med vänlig hälsning
Tommy Ljunggren

Som du redan vet kan man odla orkidéer på många olika sätt i olika miljöer, om än aldrig som naturen själv i sin mångfald och anpassade utveckling. Jag misslyckades alltför ofta med kompost och greenmix. S/H jämförde jag utan krage och med krage och fann att med krage är bättre. Det syntes klart i LECA. Kragens flexibla öppning kan kontinuerligt anpassas till de olika orkidéernas naturliga fuktkrav.
Du vet också att det tar lång tid speciellt för en nybörjare som jag att i vanligt rumsklimat nå prisvärda orkidéer. De flesta odlar sina orkidéer på fönsterbrädan och vill man dessutom nå en odlingsmetod, som har möjlighet till månadslånga vattningsfrister, är det en härlig men svår utmaning, som jag tror väldigt många skulle kunna hjälpa till att underbygga och förbättra. All utveckling tar tid som alla vet väldigt väl.

27/4 -06

Ok, nu har jag hittat ett utdrag ur Tommys hemsida:

Mer vatten = mer gödning = snabbare tillväxt = fler potentiella blomningar.

27/4 -06

Gtgoon
Snabbare tillväxt, snabbare blomning, snabbare död.

27/4 -06

Hur ofta ser man en växt dö av ålder?

27/4 -06

Hej Gtgoon

Resonemanget med Mer vatten = mer gödning = snabbare tillväxt = fler potentiella blomningar gäller nog bara plantor ur Vanda släktet, med ett par undantag, då dessa vill torka upp helt mellan vattningarna.

MVH
Tommy Ljunggren

Ge ditt svar

30/3 -06

Vitmossa

Vilken vitmossa är bäst att använda den som man köper torkad och pressad i butiker eller färsk från skogen? Det sägs att man skall använda levande mossa till en del plantor, men den torkade är väll inte levade?

Nyckelord: vitmossa, mossa

30/3 -06

Egentligen spelar det ingen större roll, iaf inte om du ska plantera om för att hålla fukten bättre, det ger samma effekt men om du ska rädda livet på en planta rekommenderar jag att du använder levande, grön vitmossa och stoppar den tillsammans med den döende plantan i en påse så kan den återhämta sig. Dock gillar jag levande mossa bättre, den håller sig längre och är snyggare.

31/3 -06

Jag tycker man skall vara skeptisk till produkter som transporteras runt hela jordklotet. Ni har säkert sett på förpackningen att Sphagnumen kommer från Nya Zeeland. Själv tycker jag att det är att bränna olja i onödan, när man likväl kan ta en promenad till närmaste sumpskog eller mosse.
Nu är en bra tid att plocka Sphagnum, innan småkrypen kommer upp från vintervilan.

mvh

31/3 -06

Bra talat Rikard!
Som nybörjare är det väldigt lätt att bli vilseledd och tro att det enbart är den nyzeeländska mossan som gäller. Du har nu gjort en insats för att motverka monopolet och det tycker jag vi kan sprida vidare.
Den torkade är ju också ganska dyr men det finns inget svenskt utbud i butikerna såvitt jag har kunnat se.Det skulle man ju kunna ändra på. Det kanske hade varit en idé till torgförsäljning, alla bor ju inte så att man enkelt tar sig till en sumpskog eller mosse.
Själv är jag inte riktigt säker på att jag skulle veta vilket som är riktig vitmossa om jag såg den, ändå är jag ganska naturvan. Men jag tänker kolla läget och hädanefter hämta själv i skogen för jag har den möjligheten. Vi skall väl leva så naturnära som möjligt, eller hur?

31/3 -06

Way to go, Rikard.
Håller med totalt. Jag har köpt ett paket av denna mossa nu i vinter då jag inte kunde få tag i någon annan.
Själv är även jag lite osäker på vilken den riktiga vitmossan är . Har plockat fel förut.
Skall genast kasta mig ut. Hänger du på?

Finns det vitmossa som inte är riktiga?
Själv plockar jag olika mossor.. husmossor är bra att ha eftersom de ofta har kvävefixerande bakterier som de lever i symbios med, dessa använder jag mest på barkbitar som jag monterat upp pöantorna på.. Sedan finns det ju mossor som lever helt i vatten och då passar i botten på terrarier och sedan finns det ju flera olika sorters vitmossa som går att använda som vattenreservoar när man duschar plantor.

Jag vet inte heller vilken mossa som är vitmossa men för miljöns skull testar jag gärna. Jag har hört att om man torkar den ska toppen bli vit och då har man förhopningsvis plockat rätt. Är det sån mossa som växer där det är mycket blött, typ myrar? Någon som kan fixar fram en bild kanske på sin nyplockade vitmossa?

Jag tycker inte heller om den Nyzeeländska mossan. Den är död och grågul i färgen dessutom. Men jag vill också att vi ska tänka oss för när vi skördar mossan.
Jag brukar ha saxen med mej och bara klippa topparna, eftersom det är endast den delen jag använder. Dessutom är det ju lättare för mossan att återhämta sej om rötterna får vara kvar.
Plocka på lite olika områden istället för att skörda bara på ett mindre ställe o.s.v

31/3 -06

Tack för att du fyllde i Ninalina. Självklart så skall man inte bedriva någon utrotning på de bestånden man skördar, utan ta lite här och där. Och som du säger så är det ju bara de greniga topparna vi vill åt.

31/3 -06

Eller så kan man köpa från Orchidéhuset, de har mossa från Norrland som dessutom är levande, kostar 40;- för en påse som räcker till en 3-4 krukor ELLER så kan man köpa lite fler påsar så får man lite fin storpacksrabatt (det här är insiderinfo!) =-D

31/3 -06

Vitmossa finns i massor i vår natur och ät ine svår att hitta i skogen, bara man inte får någon ohyra med sig eller ovälkommna frön från andra växter. Det görs pengar på vår vitmossa. En naturvän till mig såg stora lass med vittmossa på ett lager som inte kunde vara till något annat än försäljning så ta för er. Som sagt om man låter bli att ta med rötterna lär de fortsätta att föröka sig, men vet man om de komersiella försäljarna tänker lika dant?

1/4 -06

Är det då någon som i orkidésammanhang blivet erbjuden svenskväxande vitmossa till orkisarna? Jag bara undrar.
Självklart att om man bara använder till "husbehov" skövlar vi inte några myrar eller våtmarker. Det tror jag ligger inbyggt i vår själ.
Jag tror inte att de som tänker kommersiellt tar så stor hänsyn men dem kan vi väl var och en bojkotta. (Det är kanske inte så lätt att veta vem som inte har rent mjöl i påsen).
Med tanke på skadedjur och frön som kan följa med tror jag det är ganska lätt att avhjälpa. Lagra mossan någon vecka på en öppen plats så försvinner de nog de oskyldiga krypen. Eller spara mossan en längre tid. Några fröer som skulle överleva och gro kan man nog lätt dra bort om det skulle visa sig att de gror i orkiskrukan

1/4 -06

Ja, först kan man sprida ut mossan på en öppen plats så eventuella djur kan springa iväg, sen brukar jag lägga mossan i en gryta med fyrtiofem-gradigt vatten så det mesta, osynliga dör (förutom mikroorganismer). Små sniglar kan vara rätt svårupptäckta. Mossan överlever behandlingen, det har jag bevis på. Men som jag sa tidigare, går man ut nu på morgonen när det har varit nattfrost, så är det nog inte några kryp uppe i mossan.

Hei!
Kan inte låta bli... vitmossa har ju inte rötter. Den växer i ena ändan (grön) och förmultnar till torv i den andra ändan (gråbrun).
H. Helena

1/4 -06

Tänk bara på att fråga markägaren om lov -- mossa och lavar är olagligt att plocka utan tillstånd. Jag tror det är samma orsak som att ekollon är olagliga att plocka utan tillstånd -- det användes som bränsle vilket kunde decimera bestånden.

Helena!

Jag har inte en aning om de har rötter eller inte. Du kanske har rätt.
Här kommer iallafall en länk där det står lite fakta.
http://web.telia.com/~u11206828/sphagnum...

1/4 -06

Vet fortfarande inte vilken mossa ja kan plocka som vitmossa eller inte... Det finns mycket mjukt och fuktigt i mina marker...

Jessica!

Här finns en närbild. Hoppas att det hjälper.

http://www.tfe.umu.se/personliga/bt/vitm...

1/4 -06

tack!

1/4 -06

och Jessica, om du söker vitmossa + bilder på google får du se bra bilder på mossan.

1/4 -06

tack.

2/4 -06

Jag kommer inte att plocka vild vitmossa. Då kör jag hellre med nya zeeländsk och lägger det miljövänliga krutet på att inte köpa andra varor som transporterats runt hela jordklotet. Mossor och lavar växer långsamt, vad mer är att det finns de som är lika utrotningshotade som orkisar. Så jag avstår.

Jessika

När jag var liten fick jag alltid höra att jag inte fick plocka vitmossa, för att bestånden är så känsliga och växer så långsamt, och gör bättre nytta i skogen där den är. Var det rekommendationen på nittiotalet och är det annorlunda nu, eller var det bara i vår lilla skog som vitmossan var så sällsynt? Jag har aldrig plockat mossa för att använda till orkidéerna tidigare, mest på grund av att jag mindes från barndomen att vitmossan skulle lämnas ifred, men jag skulle kunna tänka mig att göra det förutsatt att det är säkert. Ingen vits att tära på närmiljön för att spara bensin (med reservation för att jag inte har koll på vitmosse-situationen på NZ heller...)

Hei!
Torde vara svårt att utrota denna med tanken på mängden torvmossar i norden!
Den växer rätt fort också. Om man klipper av topparna förgrenan den sig och växer ännu mer.
Det är säkert något helt annat med fönsterlav . (Som ju ofta felaktigt av florister kallas vitmossa och är vit och bullig och används till trad. julpynt.)

Dendritic- det visste jag inte om husmossor! Är inte helt säker på om jag kommer ihåg vilken det är - den som ser ut som flera lager dun på en stjälk?
Hälsningar Helena

3/4 -06

Jag kan försäkra att bestånden i min skog inte har minskat pga. det jag skördar. Man skall bara plocka lite från varje kudde, och som sagt bara ta topparna.

JessikaBeh och Cikorina - Det sjuka transportsamhället lämnar inte närmiljön orörd. Hela världen kommer att få betala ett högt pris. Och jag tror inte vi är så många som plockar vitmossa så det blir något problem. Den växer ganska fort, jag märker aldrig mina ingrepp från föregående år, och det finns rikligt!

mvh

Ge ditt svar

13/2 -06

Levande mossa?

Hur bär man sig åt för att få levande mossa? Jag brukar hämta vitmossa i skogen och sedan förvara den i källaren, men då är den ju torr förstås! Kan man bara plantera mossan direkt från skogen tillsammans med en orkidé? Finns det någon som kan berätta hur man gör för att få mossan och orkidén att trivas tillsammans?

Nyckelord: levande mossa, mossa

13/2 -06

Hej Plopp.

Om du läser i Allt Prat Via Nyckelord "mossa" så har du en del goda råd där.

Hälsningar
Gunsan

14/2 -06

Om du torkar mossa och sedan blöter upp den igen så komemr den ofta igång att leva. Det som är så trevligt med att ha den lite levande är att den blir vacker och dessutom tillväxer en aning, om inte mycket. Dessutom känns det som att 'levande' vitmossa inte förmultnar lika snabbt som omd en är mer död. Nedbruten vitmossa blir ju kladdig och vattenhållande.

Torkad vitmossa från nya zeeland eller likanande fungerar annars vanligen lika bra.

Frys den!
Den överlever ju det ute i skogen, så då gör den det i din frys också.

Jag ångar min i ca 40 grader innan jag fryser den. Brukar bli av med det mesta i ohyraväg på det sättet.

Ge ditt svar

Hej igen.

Vid genomgång av mina plantor i kväll gav mig flera av mina Phalaenopsis huvudbry. Dessa plantor som jag inte haft några speciella bekymmer över tidigare.
Fick se att på flera plantor har rötter börjat växa genom dräneringshålen, både i glaskrukor och ogenomskinliga plastkrukor.Komposten är inte gammal. Skall rötterna få fortsätta växa ut (de ser friska ut), eller skall jag klippa dem????. Kanske större kruka?
I en annan glaskruka , med kompost i, är halva krukan, i varje fall utmed kanterna, täckt med mossa. Mossan är starkt grönfärgad och ser väldigt frisk ut. Det bör inte bero på komposten eftersom flera av plantorna är omplanterade i kompost från samma påse.
En fundering över ytterligare en Phalaenopsis. Den har friska blad, gröna med gråblå stänk i. Problemet är att två blad har kluvits på mitten längs med hela bladet. Inte precis vackert. Vad kan saknas den. Vad tror du?
Till sist. Har två Dendrobium 2-3 år gamla, som över huvud taget vägrar blomma. Är de svåra att få och blomma om?

Nyckelord: rötter, mossa, spruckna blad

Vad jag kan säga om dina problem med utvuxna rötter är att plantorna nog behöver mer utrymme. Klipp aldrig av rötter på en orkidé! Så länge de lever och är friska ska de sitta kvar, döda eller sjuka är en annan sak. Mossan låter inte bra, jag skulle köpt ny kompost av annat märke, slängt den gamla och försökt få bort all mossa, gärna tvätta krukan i riktigt varmt vatten med diskmedel (men var nogrann med att få bort allt medel!) ta bort allt från rötterna och sätt i den nya komposten. Vissa påstår att glaskrukor kan ge problem med alger, kan det vara fallet?

15/11 -05

Hej Isilme.
Tack för svaret.
Det är ganska märkligt. Jag har fler glaskrukor med kompost från samma påse och där syns ännu ,som tur är, inte någon mossa. Kanske har det funnits en aning av mossa i just den kompost som hamnade i den krukan och den sedan av all fukt och ljus fått kraft att växa.
Gunsan.

15/11 -05

Som Isilme säger så är rötterna bara ett tecken på att plantan mår bra och ska inte klippas bort.

Vad gäller mossa tycker jag inte, personligen, att det är något problem. Min lilla Cattleya forbesii kom från Familjen Rittershausen med en vacker matta av grön mossa (till och med med sporkapslar). Och plantan blommar och mår fint. I naturen växer ju tropiska orkidéer ofta mitt i mossa på grenar eller i bladklykor. Mossan kanske kan, i en nedbruten kompost, orsaka än längre tid mellan kompostens uttorkning och det är såklart inte bra. Men så länge komposten torkar ut i god tid tror jag inte att det är någon fara. Dessutom tycker jag att mossan är vacker runt plantans fot!

Vilken typ av Dendrobium är det du har? D. nobile eller D. phalaenopsis-hybrider? För särskilnad, se min artikel om släktet.

15/11 -05

Tack för det positiva svaret om mossan i glaskrukan. Jag har tyckt och fortfarande tycker precis som du att den verkligen är dekorativ. Den är så mörkgrön och verkar ha all världens livskraft.
Den verkar inte påverka uttorkningen så den får allt vara kvar och pryda sin plats.
Så till de svårblommade Dendrobiumplantorna. Vad jag tror så är de Phalaenopsis-hybrider. Kommer inte riktigt ihåg blommornas utseende. Jag vill verkligen se blommor på dem igen men det verkar helt kört.

5/4 -06

Rötter på Phalaneopsis är ju ganska starkväxande, så då jag har planterat om efter att jag klippt bort gamla rötter, vridit plantan med de friska rötterna medsols medan jag sätter ner den i krukan. Rötterna växer naturligt på detta sätt, runt kruk kanten. Det blir ju svårt att omplantera senare om rötterna kommer ut genom dräneringshålen utan att skada rötterna. Jag har själv klipp sönder några plastkrukor med blåsor på händerna som följd. Förresten har flera av mina Phalar flera rötterna ovan krukan. Då jag också har ett sprucket blad på en av dem tror jag att det beror på för låg fuktighet.

Hej Gunnsan! Verkligen trist när inte dina Dendrobium vill blomma om. Vår vita nobile blommar hur flitigt som helst. På sommaren sätter vi den skuggit på en hylla under plasttaket på altanen och vattnat ca en ggr per vecka samt sprayar regnvatten på den då det blir så hett där. När vi sedan tar in den till hösten får den lite sparsammare med vatten. Nu har jag skaffat kingianum och hoppas på samma nybörjartur med dem.

Vi har en Phalaenopsis som får så fruktansvärt mycket luftrötter att den snart vandrar iväg från sin kruka. Finns det nått att göra åt sånt?

6/4 -06

Jag ska allt se till att mina nobileplantor får komma ut på sommarvistelse för att samla krafter till en BLOMNING.
Tack.
Nog tar väl orkidé-omsorgen tillräckligt med tid utan att man också skall behöva leta efter dem på deras eventuella vandring = kärt besvär.

Ge ditt svar

11/9 -05

+ 29/11 -05

Barkmonterad orkidé?

En fråga från en besökare:
Hej
Tack för de råd jag fick av Dig angående en phalenopsis som blomsteraffären försökte "lura" mig på. Jag följde Ditt råd och de gav med sig direkt!!!
Nu till min nya fråga:Jag har "ärvt"en vacker barkbit som en gång bar en liten orkidé.Var skaffar jag en ny planta?Vad kostar de? Är det svårt?
/ Ulla S

Nyckelord: barkbit, mossa, montering

11/9 -05

Hej Ulla,
Din barkbit kan bli ett vackert arrangemang med en liten orkidé på. I vår kommer jag åter erbjuda tropiska orkidéer och då kan jag även rekommendera några sorter du kan välja mellan om du så önskar. Före våren är det Orchidéhuset som gäller om du vill ha en passande planta.

Att montera och sedermera odla plantan på bark är inte så svårt men det blir lite speciellt att vattna plantan. Det kan ju droppa en del om barkbiten efter det att den blötlagts... Man monterar genom att linda rötterna med vit- eller björnmossa, sedan placera dem på barken och binda runt med genomskinlig tråd eller fiskelina. Vattna genom att blötlägga rötterna och (delar av) barken och häng plantan på ett lämpligt ställe, beroende på vilken sort du valt. Plantans rötter kommer troligen torka ganska snabbt vilket får till följd att vattning kan behöva ske så ofta som var dag.

Så, hör av dig om du vill ha urvalshjälp i vår eller om du har fler frågor!

Vänligen,
Björn

29/11 -05

Björn. Kan man använda vit eller björnmossa som man själv hämtat ute i naruren ? Om så är fallet behöver man då behandla den på något speciellt sätt före man använder den till växterna!
Gunsan.

29/11 -05

Du kan använda vitmossa eller björnmossa från naturen. Det är vad jag brukar använda.

Jag har faktiskt inte behandlat min på något sätt mer än att undersöka den och ta bort eventuella djur etc. Vissa rekommenderar dock att man antingen micrar eller kokar mossan för att sterilisera den från sporer och djur. Det tråkiga med den behandlingen är att mossan då är död. Monterad är det iof ingen större fara, men i kruka tycker jag att det är trevligt om mossan lever och växer.

Mellantinget kan vara att inte behandla mossan men ha plantorna helt särskilda någon månad efter montering/plantering för att säkerställa att ingen ohyra sprider sig.

3/2 -06

Jag brukar alltid frysa min mossa innan jag använder den, den överlver det utan problem och alla sniglar etc dör. Svampsporer vet jag inte men jag har aldrig haft problem med det.

4/2 -06

Hur får man vitmossa att leva och växa i krukan? Jag brukar hämta vitmossa i naturen och sedan förvarar jag den torrt. Hittills har jag inte haft problem med sniglar och annat otyg, men jag skulle gärna vilja ha levande mossa.

Ge ditt svar