Phalanenopsis, Dendrobium

10/11 -05

Hej igen.

Vid genomgång av mina plantor i kväll gav mig flera av mina Phalaenopsis huvudbry. Dessa plantor som jag inte haft några speciella bekymmer över tidigare.
Fick se att på flera plantor har rötter börjat växa genom dräneringshålen, både i glaskrukor och ogenomskinliga plastkrukor.Komposten är inte gammal. Skall rötterna få fortsätta växa ut (de ser friska ut), eller skall jag klippa dem????. Kanske större kruka?
I en annan glaskruka , med kompost i, är halva krukan, i varje fall utmed kanterna, täckt med mossa. Mossan är starkt grönfärgad och ser väldigt frisk ut. Det bör inte bero på komposten eftersom flera av plantorna är omplanterade i kompost från samma påse.
En fundering över ytterligare en Phalaenopsis. Den har friska blad, gröna med gråblå stänk i. Problemet är att två blad har kluvits på mitten längs med hela bladet. Inte precis vackert. Vad kan saknas den. Vad tror du?
Till sist. Har två Dendrobium 2-3 år gamla, som över huvud taget vägrar blomma. Är de svåra att få och blomma om?

Nyckelord: rötter, mossa, spruckna blad

13/11 -05

Vad jag kan säga om dina problem med utvuxna rötter är att plantorna nog behöver mer utrymme. Klipp aldrig av rötter på en orkidé! Så länge de lever och är friska ska de sitta kvar, döda eller sjuka är en annan sak. Mossan låter inte bra, jag skulle köpt ny kompost av annat märke, slängt den gamla och försökt få bort all mossa, gärna tvätta krukan i riktigt varmt vatten med diskmedel (men var nogrann med att få bort allt medel!) ta bort allt från rötterna och sätt i den nya komposten. Vissa påstår att glaskrukor kan ge problem med alger, kan det vara fallet?

15/11 -05

Hej Isilme.
Tack för svaret.
Det är ganska märkligt. Jag har fler glaskrukor med kompost från samma påse och där syns ännu ,som tur är, inte någon mossa. Kanske har det funnits en aning av mossa i just den kompost som hamnade i den krukan och den sedan av all fukt och ljus fått kraft att växa.
Gunsan.

15/11 -05

Som Isilme säger så är rötterna bara ett tecken på att plantan mår bra och ska inte klippas bort.

Vad gäller mossa tycker jag inte, personligen, att det är något problem. Min lilla Cattleya forbesii kom från Familjen Rittershausen med en vacker matta av grön mossa (till och med med sporkapslar). Och plantan blommar och mår fint. I naturen växer ju tropiska orkidéer ofta mitt i mossa på grenar eller i bladklykor. Mossan kanske kan, i en nedbruten kompost, orsaka än längre tid mellan kompostens uttorkning och det är såklart inte bra. Men så länge komposten torkar ut i god tid tror jag inte att det är någon fara. Dessutom tycker jag att mossan är vacker runt plantans fot!

Vilken typ av Dendrobium är det du har? D. nobile eller D. phalaenopsis-hybrider? För särskilnad, se min artikel om släktet.

15/11 -05

Tack för det positiva svaret om mossan i glaskrukan. Jag har tyckt och fortfarande tycker precis som du att den verkligen är dekorativ. Den är så mörkgrön och verkar ha all världens livskraft.
Den verkar inte påverka uttorkningen så den får allt vara kvar och pryda sin plats.
Så till de svårblommade Dendrobiumplantorna. Vad jag tror så är de Phalaenopsis-hybrider. Kommer inte riktigt ihåg blommornas utseende. Jag vill verkligen se blommor på dem igen men det verkar helt kört.

5/4 -06

Rötter på Phalaneopsis är ju ganska starkväxande, så då jag har planterat om efter att jag klippt bort gamla rötter, vridit plantan med de friska rötterna medsols medan jag sätter ner den i krukan. Rötterna växer naturligt på detta sätt, runt kruk kanten. Det blir ju svårt att omplantera senare om rötterna kommer ut genom dräneringshålen utan att skada rötterna. Jag har själv klipp sönder några plastkrukor med blåsor på händerna som följd. Förresten har flera av mina Phalar flera rötterna ovan krukan. Då jag också har ett sprucket blad på en av dem tror jag att det beror på för låg fuktighet.

6/4 -06

Hej Gunnsan! Verkligen trist när inte dina Dendrobium vill blomma om. Vår vita nobile blommar hur flitigt som helst. På sommaren sätter vi den skuggit på en hylla under plasttaket på altanen och vattnat ca en ggr per vecka samt sprayar regnvatten på den då det blir så hett där. När vi sedan tar in den till hösten får den lite sparsammare med vatten. Nu har jag skaffat kingianum och hoppas på samma nybörjartur med dem.

Vi har en Phalaenopsis som får så fruktansvärt mycket luftrötter att den snart vandrar iväg från sin kruka. Finns det nått att göra åt sånt?

6/4 -06

Jag ska allt se till att mina nobileplantor får komma ut på sommarvistelse för att samla krafter till en BLOMNING.
Tack.
Nog tar väl orkidé-omsorgen tillräckligt med tid utan att man också skall behöva leta efter dem på deras eventuella vandring = kärt besvär.

För att svara på frågor och skriva kommentarer, Logga In eller Bli Medlem Nu.