Fiberkrage på mossa i semi-hydro

23/4 -06

Mossa kan växa under odlingsväv, fiberduk eller täckväv i en skuggad plastlåda med dräneringshål några centimeter upp i vårt land om man tillför vatten under långa torkperioder.
Möjligheten att öppna och sluta en krage kan balansera olika orkidéers olika fuktkrav.
Har någon provat att kragodla några orkidéer i mossa och i så fall hur?

Nyckelord: mossa, vitmossa

23/4 -06

Apropå kragodling har jag för några veckor sen planterat min Dendrobium Bellatulum i leca och täckt med aluminiumfolie och som den trivs!

23/4 -06

Terresta verkar trivs ännu bättre med krage. Varför är den vanliga öppna krukan optimal för plantan? Krukformen är bara optimal att tillverka.
Fiberkragen är kanske något för moss nursery.

23/4 -06

+ 25/4 -06

Hum, kragodla Dendrobium, måste testa någon gång med alminumfolia, låter ganska lätt, kanske jag ska testa på näst keiki jag får. Ja, varför ska krukor släppa ut max med fukt? Mossa ser ju snyggare ut än leca.

26/4 -06

Jag har satt en krage nu på min Phal. Bellina och det ser nu efter en dag rätt lovande ut, Epiwebben torkar ut fort på ytan annars men nu är det en jämn fuktighet och imma på insidan, Det är en ca: 2 cm öppning runt plantan, i den har jag har satt ner lite vitmossa för att de nya rötterna ska få det fuktigare. Gör jag rätt nu?

26/4 -06

+ 27/4 -06

Här har ni min kragodling, välstruken och fin.

/Tommy

27/4 -06

Snygg=)

27/4 -06

Hehe Tommy!

Tack för min skrattatack jag fick nu på morgonen:-)))
MVH/MimmiO

27/4 -06

Hihihihi!

27/4 -06

HAHAHAHAHA, pefekt, då har jag gjort rätt

27/4 -06

Som ni förstår använder jag krage på både skjortor och på orkidéer i mer än tre år. Kul att så många ser de nya möjligheterna med LECA, PrimeAgra, EpiWeb, Enkamat och mossor och kombinationer mellan dessa.

Odlingsväv, fiberduk eller täckväv i tunna kvalitén 17 gram per kvadratmeter, som på potatisfält, har jag använt ett år på mossa i en nästan helskuggad plastlåda i trädgården och jag har även provat inomhus i en plastlåda för Paphiopedilum nursery med vattenpåfyllning genom en hög bottenhålad plastburk i mitten och på krukor i undervattnad semi-hydro mossa.

27/4 -06

Är inte Primeagra samma sak som Leca kulor? De ser väldigt lika ut iaf, eller är det någon skillnad?

27/4 -06

Ja, det såg väldigt prydligt ut, ja välstruket.Kan ingen komma hem till mig och fixa det? Det måste ta sin ansenliga tid. Man tar altså en chips påse, klipper ett hål i den och trär plntan igenom hålet, kommer jag aldrig att klara, jag får spara en påsarna, diska och kanske epiwebb. Jag tror jag över på en av mina äldre Phalaenopsis, den som verkar torka ut hela tiden.

27/4 -06

Hej på er!

Frågan jag ställer mig är varför ska man använda S/H med krage?

Man kan odla orkidéer på många olika sätt i olika barkblandningar, utan kompost, i vatten och i semi-hydro etc. etc. Jag har full förståelse för att man vid odling med S/H med och utan krage slipper att vattna så ofta, och det är ju bra om man arbetar eller reser mycket.

Men om man helt krasst ser till vad som fungerar bäst, vad ger bäst tillväxt och blomning så är det nog inte odling med krage. Tor berättar att han odlat med denna metod under tre år nu och jag väntar fortfarande på att han ska visa en enda planta, hybrid som art, som är bättre eller lika bra som en konventionellt odlad planta. Om detta inte går, vad är det då för mening med att använda krage? Jag köper resonemanget att man slipper att vattna så ofta men i övrigt ställer jag mig frågande.

Jag är öppen för nya idéer och lösningar men dom ska helst vara underbyggda.

Med vänlig hälsning
Tommy Ljunggren

27/4 -06

Som du redan vet kan man odla orkidéer på många olika sätt i olika miljöer, om än aldrig som naturen själv i sin mångfald och anpassade utveckling. Jag misslyckades alltför ofta med kompost och greenmix. S/H jämförde jag utan krage och med krage och fann att med krage är bättre. Det syntes klart i LECA. Kragens flexibla öppning kan kontinuerligt anpassas till de olika orkidéernas naturliga fuktkrav.
Du vet också att det tar lång tid speciellt för en nybörjare som jag att i vanligt rumsklimat nå prisvärda orkidéer. De flesta odlar sina orkidéer på fönsterbrädan och vill man dessutom nå en odlingsmetod, som har möjlighet till månadslånga vattningsfrister, är det en härlig men svår utmaning, som jag tror väldigt många skulle kunna hjälpa till att underbygga och förbättra. All utveckling tar tid som alla vet väldigt väl.

27/4 -06

Ok, nu har jag hittat ett utdrag ur Tommys hemsida:

Mer vatten = mer gödning = snabbare tillväxt = fler potentiella blomningar.

27/4 -06

Gtgoon
Snabbare tillväxt, snabbare blomning, snabbare död.

27/4 -06

Hur ofta ser man en växt dö av ålder?

27/4 -06

Hej Gtgoon

Resonemanget med Mer vatten = mer gödning = snabbare tillväxt = fler potentiella blomningar gäller nog bara plantor ur Vanda släktet, med ett par undantag, då dessa vill torka upp helt mellan vattningarna.

MVH
Tommy Ljunggren

För att svara på frågor och skriva kommentarer, Logga In eller Bli Medlem Nu.