Barkmonterad orkidé?

11/9 -05

+ 29/11 -05

En fråga från en besökare:
Hej
Tack för de råd jag fick av Dig angående en phalenopsis som blomsteraffären försökte "lura" mig på. Jag följde Ditt råd och de gav med sig direkt!!!
Nu till min nya fråga:Jag har "ärvt"en vacker barkbit som en gång bar en liten orkidé.Var skaffar jag en ny planta?Vad kostar de? Är det svårt?
/ Ulla S

Nyckelord: barkbit, mossa, montering

11/9 -05

Hej Ulla,
Din barkbit kan bli ett vackert arrangemang med en liten orkidé på. I vår kommer jag åter erbjuda tropiska orkidéer och då kan jag även rekommendera några sorter du kan välja mellan om du så önskar. Före våren är det Orchidéhuset som gäller om du vill ha en passande planta.

Att montera och sedermera odla plantan på bark är inte så svårt men det blir lite speciellt att vattna plantan. Det kan ju droppa en del om barkbiten efter det att den blötlagts... Man monterar genom att linda rötterna med vit- eller björnmossa, sedan placera dem på barken och binda runt med genomskinlig tråd eller fiskelina. Vattna genom att blötlägga rötterna och (delar av) barken och häng plantan på ett lämpligt ställe, beroende på vilken sort du valt. Plantans rötter kommer troligen torka ganska snabbt vilket får till följd att vattning kan behöva ske så ofta som var dag.

Så, hör av dig om du vill ha urvalshjälp i vår eller om du har fler frågor!

Vänligen,
Björn

29/11 -05

Björn. Kan man använda vit eller björnmossa som man själv hämtat ute i naruren ? Om så är fallet behöver man då behandla den på något speciellt sätt före man använder den till växterna!
Gunsan.

29/11 -05

Du kan använda vitmossa eller björnmossa från naturen. Det är vad jag brukar använda.

Jag har faktiskt inte behandlat min på något sätt mer än att undersöka den och ta bort eventuella djur etc. Vissa rekommenderar dock att man antingen micrar eller kokar mossan för att sterilisera den från sporer och djur. Det tråkiga med den behandlingen är att mossan då är död. Monterad är det iof ingen större fara, men i kruka tycker jag att det är trevligt om mossan lever och växer.

Mellantinget kan vara att inte behandla mossan men ha plantorna helt särskilda någon månad efter montering/plantering för att säkerställa att ingen ohyra sprider sig.

3/2 -06

Jag brukar alltid frysa min mossa innan jag använder den, den överlver det utan problem och alla sniglar etc dör. Svampsporer vet jag inte men jag har aldrig haft problem med det.

4/2 -06

Hur får man vitmossa att leva och växa i krukan? Jag brukar hämta vitmossa i naturen och sedan förvarar jag den torrt. Hittills har jag inte haft problem med sniglar och annat otyg, men jag skulle gärna vilja ha levande mossa.

För att svara på frågor och skriva kommentarer, Logga In eller Bli Medlem Nu.

Annat av Björn:   Frågor · Dagbok · Bilder · Önskningar · ButikAnnonsen här nedanför hjälper till med OrkidéPrats serverkostnad.