Råd / Luft /

Luftfuktighet

Skriv början av artikeln om Luftfuktighet.

Fuktighet i luften är nödvändigt för att bladen skall kunna andas. Olika sorter har olika krav på procent relativ fuktighet. Det finns olika sätt att tillse god fuktighet.

fuktighet (2) hygrometer (2) luftavfuktare (1) luftfuktare (26) luftfuktighet (21) vattenspruta (1) Venta (1)

Senaste pratet inom området

Jag har inte förändrat min vattning sen i vintras utom för ett par plantor som satte igång med tillväxten.

Och dock... i dagen rond upptäckte jag att flera plantor visar små tecken på att de har det liksom för "blöt"... trots att de transparenta krukor ser torra ut på insidan.

Men förra månaden, ställde jag alla orkidéer på huminitypad och trots att vatten aldrig når upp till krukbotten, så känner man kondensen under när man tar krukan i handen.

Så nu blir det mycket sparsam vattning ett tag framöver... man lär sig mycket bara genom att "läsa av" sina plantor.

Nyckelord: vattning, luftfuktighet

29/8 -17

Jag satt också i förra månaden alla orkidéer på vägen för tillväxt, och även om vattnet aldrig når botten av potten.
Så nu blir det väldigt sällsynt att vattna ett tag ...
arabisk tolk
arabiska tolk
somaliska tolk
dari tolk

Ge din åsikt

24/10 -15

Fråga

Råkade få med mig en stor Vanda hem idag från butiken. Hur gör ni för att öka luftfuktigheten hemma vid brist på växthus?

Nyckelord: Vanda, Luftfuktighet

24/10 -15

Med en sådan här ,inköpt hos Netonet

24/10 -15

gvkrist, du visar en luftfuktare av något slag! pappilainen, det finns många sådana, så det är bara att kolla in utbudet!

25/10 -15

Vad är på ett ungefär bästa luftfuktighet för våra vanligaste sorter (cattleya, cymbidium, dendrobium, phalaenopsis osv.) egentligen?

25/10 -15

Under Odling etc i övre listen finns mycket att läsa. Kolla här:
http://www.neovita.com/orkideer/no.cgi?g...

25/10 -15

gvkrist, såg intressant ut, skriv gärna ett omdöme när du kört den ett tag. Har visserligen sett en del blandade recensioner, men de har inte varit orkidérelaterade. Var en del negativa saker med kalkdamm, men har man bra eller avhärdat vatten borde det inte vara ett problem.

mvh.

Christer

25/10 -15

Jag är mycket nöjd med min ,trots att vi har Sveriges bästa vatten så fick jag hela lägenheten full med kalk innan så det fick bli en RO ,luftfuktaren har jag snart haft i ett år och den funkar bra ,tanken varar ungefär ett dygn,beror lite om man kör den på varmt eller kallt,kostnaden tror jag va ca 900:-

25/10 -15

Ojdå, du har kört den så pass lång tid redan, låter som ett bra köp. Tack för infon!

mvh,

Christer

Ge ditt svar

1/2 -15

Jobbigt

Kvällsstämningsbild från norrfönster. De dära elementfuktarna behöver fyllas på var-varannan dag med minst 1,5 liter vatten (!!) och ändå ger det inte minsta utslag på luftfuktighetsmätarna?! Jag har nio elementfuktare vid det här laget, förklara gärna! (Och Nenne, nopsisen högst upp till höger på vinöppnaren är från dig, den med stora bebisen, och den kommer nu med kraftig blomstängel!!).

Nyckelord: luftfuktare, element

1/2 -15

Xara, jag ser ingen nopsis utan bara mörker!!! Kommer inte ens ihåg vilken nopsis det är!!
Jaja, de där 900:- hade du nästan kunnat köpa en "riktig" luftfuktare för!

1/2 -15

Xara, nu ser jag efter uppförstoring av bilden! Kommer också ihåg den och den nopsisens blommor är jättefina! Grattis till stängeln!

1/2 -15

Har inte planterat om den: svårt att se rotsystemet genom bruna plastkrukan, men efter denna blomning kanske det är dags! ( Har annat att använda ampeln till iaf ).

1/2 -15

(Kanske tar jag tillbaka vinöppnaren då oxå: maken skaffade resignerat en batteridriven (!) vinöppnare när han såg att en orkidé flyttat in på den vägghängda... ).

1/2 -15

Den ser ut att ha gott om luftrötter och det vore kul att få se en bild på den i dagsljus!

1/2 -15

Dagsljus?! Det är till att ha krav! Men visst, framåt april eller så ska det väl gå att ordna...

1/2 -15

Ja, i april kanske den blommar!

1/2 -15

Du är optimist du . I april kanske det går att ta en bild i DAGSLJUS , men visst, är det blommor då så inte klagar jag !

Ge ditt svar

Hej!
Kan någon ge tips om en bra och inte allför dyr luftfuktare och var den i så fall finns att köpa!! Det är jättetorrt i min lägenhet och jag har små vattenbehållare i porslin, som hänger på mina element, men de hjälper noll!!

Jag har 2 rum och kök ca 70 kvm och luftfuktaren vill jag ha i vardagsrummet, där de flesta av mina plantor finns!! Kan inte exakt kvm storlek på mitt vardagsrum, men det är ganska stort, hörnrum i väster/norrläge och har fem "orkidéfönster".

mvh
Annika

Nyckelord: Luftfuktare

19/2 -13

Vad har du prisgräns? Jag har för mig att Dusk skulle få in någon som inte var alltför dyr.

19/2 -13

Köpte en för drygt 600:- som rymmer 5l, håller ca 50-60% hos oss och vi har nästan helt öppen planlösning (tänkte inte på orkidéodling på den tiden), har dessutom kamin som vi eldar dagligen i så är rätt nöjd med min än så länge.

19/2 -13

Prisgränsen ligger för mig helst under 1000-lappen! Är därför nyfiken på vad elcatania har , dvs märke och var du har köpt den?
Även Mutantens förslag på Dusk skulle jag vilja veta mer om??

19/2 -13

www.dusk.se där har de luftfuktare för strax under 500:- tror jag. Min har jag köpt på våran lokala Elkedja, den heter Hase tror jag.

20/2 -13

eg kjøper alle mine luftfuktere på www.tretti.no (se) og de har den beste servicen jeg har noensinne opplevd og er veldig fornøyd med varene. Mine minitårn vifter er også derifra. jeg har Wilfa luftfuktere for de er de mest stillegående av alle og har stor volum. En tak her hos meg , stilt på 2, holder for litt over 24 timer. Denne svarte Wilfa luftfukteren er både fin design, effektiv, enkel og har bra funksjoner som oppvarming av damp. Tips: jeg tilsetter noen dråper Physan 20 til vannet i tanken for å forhindre bakterievekst. Så jeg anbefaler å gå for noe slikt, ultrasoniske luftfuktere er best etter min mening og jeg har prøvd rundt 6 ulike merker luftfuktere i flere år. Tretti hadde tilbud på disse nå

20/2 -13

Jag har en sån här

20/2 -13

Tack alla för goda råd och nu har jag lite att "botanisera" i!!
Har också tagit till mig Olgas råd om att ha några droppar Physan20 i vattnet för att förhindra bakterietillväxt. Hittade en gammal tråd på OP om Physan och att det skulle finnas att köpa på Dusk, men jag hittar det inte i deras sortiment. Kan man använda något likvärdigt mot bakterier?

mvh
Annika

20/2 -13

Jeg kjøpte min Physan 20 på ebay og fikk den i posten 2 dager senere. Billigere også Man kan jo bruke klorin, men jeg vil ikke gjøre det når jeg har planter i nærheten. I tillegg med Physan 20 så de små dråpene lander rundt på plantene og forhindrer bakterier der og og Physan er skånsom mot plantene. men for å vaske tanken kan du bruke enten eddik eller klorin, jeg brukker eddik for å fjerne kalk.
Stella: jeg har 2 slike som du har, en i hver odlingskap og i tillegg en slik:
http://www.tretti.se/hem-och-tradgard/kl...
Men jeh kjøpte min når det var på tilbud for ca 660 NOK
De små er bra i små rom, mens Wilfa dekker en mye større areal.

20/2 -13

Olga , vad innehåller Physan 20 och är det miljövänligt?? Har googlat på Physan idag och hittar ingen innehållsbeskrivning någonstans!! Däremot kom det upp att något som heter Bensaltensid skulle vara samma sak! Jag gillar inte kemikalier, så jag måste få fråga!!

mvh
Annika

20/2 -13

Ikväll har jag "grävt" vidare på google och är nu helt säker på att Physan 20 och Bensaltensid är samma sak!! När jag söker på ebay/Physan byts texten på produkten ut till en ny text och det står "Bensaltensid fungerar lika bra". Att det är en kemikalie är helt klart, men vad den innehåller får jag inte fram
Ättika kan användas till mycket enl gamla husmorstips, så det tipset från Olga tar jag med mig för rengöring av vattentanken!!
mvh
Annika

21/2 -13

Hei, Annika!
Jeg søkte opp hva Physan inneholder og sender deg linken:
http://en.wikipedia.org/wiki/Benzalkoniu...
Dette er ikke noe annet enn en desinfectant som brukes til å vaske overflater mot bakterier, sopp, alger, kan hjelpe mot virus. Men alt kan jo være toksisk avhengig av konsentrasjon. Alkohol og klorin er jo like toksiske i større konsentrasjoner. Mye av slike stoffer er jo tilsatt hudpleieprodukter, medisiner og mat for å forhindre bakterie vekst. Physan 20 er bare en overflate desinfektant som kan brukes på planter uten å skade de for hvis en bruker klorin så dreper du planta. Alkohol kan brukes for å desinfisere planter, men etter våre forsøk på laboratoriet, for å kunne drepe absolutt alle bakterier så må en ha alkoholet på i ca 30 min som egentlig dreper plantene.
Jeg kjøpte min physan hos ham:http://www.ebay.com/sch/thelandscaperstore_com/m.html?_nkw=&_armrs=1&_from=&_ipg=&_trksid=p3686
så søker du på produktet. Han har mye annet bra. Kjemikalier har fått desverre en slags dårlig lyd ved seg, men vi lever jo i en verden av kjemikalier og hvis man er helt imot det så man slutte å bruke alt kosmetikk, medisiner, ferdig lagt mat, kunstgjødsel osv. og slutte å kjøre bil og andre transportmidler.
For eksempel: http://en.wikipedia.org/wiki/Azadirachtin høres ut som en veldig farlig stoff og den er farlig for insekter og noen sopp og bakterier, men den er naturlig produsert av neem treet. dette stoffet er solgt som en organisk beskjempingsmiddel mot insekter og noen sopp og i kosmetikk. jeg bruker den selv hjemme. Mange planter skyller ut naturlig ganske farlige kjemikaljer for å beskytte seg mot angrep:
http://en.wikipedia.org/wiki/Secondary_metabolite
Videre er bare et spørsmål om kunnskap og forståelse. mange som har tendensen å si at noe er dårlig bare fordi de ikke har kunnskap om det og det skjønner jeg. Men alt blir så mye bedre bare man får litt kunnskap, så er ikke ting rundt oss så farlige lenger

21/2 -13

Tack Olga
Nu ska jag läsa på. Jag är en sån person, som måste veta innehållet i de produkter jag använder!! Känns inte bra annars!
mvh
Annika

22/2 -13

Jag tror inte Physan 20 är tillåtet att använda/sälja inom EU.
European Union have decided we must not use it anymore and have prohibited sale.
Vendors were instructed to destroy any remaining stocks.

22/2 -13

Tack Skrubbhaxan!!!
Jag har läst på mer efter Olgas svar till mig igår. Jag har förstått att Physan20 kan ha många namn och att ett av dem är Bensaltensid! Vad jag förstår kan det också kallas Bensalkoniumklorid eller Bensalkonklorid.

Det här har jag hittat när jag har Googlat på Bensaltensid:
"Ämnet är av Kemikalieinspektionen klassificerat som hälsoskadligt, farligt vid förtäring. Ämnet medför risk för allvarlig ögonskada. Vissa uppgifter tyder på att ämnet kan vara hudallergiframkallande och hudirriterande. Bensaltensid är giftigt för fisk och Daphnia. Bensaltensid är biologiskt lätt nedbrytbart men skall hanteras med förstånd. Ögonen skyddas med skyddsglasögon, händerna med skyddshandskar och man undviker att få medlet på sig och duschar efter besprutning."

Var och en får tolka det här på sitt sätt!!!! Men med fem undulater och för min egen skull, så tänker jag inte använda det, inte ens i minimal dos!!
mvh
Annika

22/2 -13

Skrubbhaxan: jeg fikk ikke denne informasjonen noen sted jeg leste om Physan. Men jeg vil vite gjerne om det og med begrunnelse. hvor har du funnet informasjonen?
Og jeg vet alle de farlige tingene ved det, men f.eks klorin er jo farlig også. ved en slump ble masse klorin slupper i Akerselva og alt av liv var dø så man må jo alltid være forsiktig. Det gjelder mange sprøytemidler, men jeg skulle gjerne ha vist hva var grunnen det var bestemt å ikke selge den i EU.
Foresten, når jeg bestilte den på nettet, den ble ikke engang stoppet.

23/2 -13

"Olga", informationen finns på flera engelska forum, bl.a.
http://www.aosforum.org/forum/showthread...

Physan 20 innehåller substanser som inte får användas inom EU, Phyton likaså,
numer måste tillverkaren visa att medlet inte är skadligt för naturen innan man får
licens att sälja inom EU.

11/11 -13

Olga, var det denna luftfuktare du menade ovan?
http://www.tretti.se/hem-och-tradgard/kl...

Den verkar se rätt bra ut, men den har rätt många dåliga recensioner...

Ge ditt svar

Hahaha, ja detta är inte så snyggt, men hoppas det ska funka ett tag tills jag har råd och tid att fixa till våran ekonomidel till orkidérum.

Hur mycket ska man köra på luftfuktare och fläkt? RH låg på 20-30% innan jag köpte luftfuktaren, nu ligger den på 45-50% iaf om jag kör den dygnet runt, fläkten har två lägen, blåser rätt kraftigt redan på lägsta nivån så kör den på timer en halvtimme varannan timme typ (RH går ner ganska fort med fläkten på), är det tillräckligt eller borde man köra på mera.

Har framförallt Phal men även 2 paphar, en zyg och en vanda.

Nyckelord: Luft, Fläkt, Luftfuktare

9/1 -13

Vad gör man inte för sina blommor? haha. Är i liknande situation nu, fast på vårt kontor/arbetsrum här hemma... Tycker det verkar bra som du har, men allting är i relation till värme och ljus också.

Ge ditt svar

Hur gör jag ren luftfuktaren ??? Vet att den tråden varit uppe förut men hittar den inte.
Tips ???

Nyckelord: Luftfuktare

29/8 -12

Om din luftfuktare är av så kalla membran typ, alltså ultraljud så vågar jag inte ge råd. På membranet är det en tun plastfilm som kanske kan skadas av "rengöringsmedel". Bästa tror jag är att kontakta tillverkaren.

29/8 -12

29/8 -12

Tack oled för ditt svar.

2/9 -12

Jag har två olika modeller av luftfuktare. Den ena är sk. pingvin från Biltema.
I skötselråd står det att att man ska rengöra ultraljudsomvandlaren med den lilla borsten (finns med) som doppas i vatten och ättika (avkalkning).
Sen ska man hälla 200 ml ättika och en halv liter vatten i vattenbehållaren och låta stå 30 min. Därefter skolj noga. Sen ska man desinficera vattenbehållaren genom att hälla 2 tsk blekmedel upplöst i 1,5 l vatten, skruva på locket och låt stå 20 min. Töm behållaren och skölj noga.
Basenheten rengörs att man häller 50 ml ättika och 100 ml vatten och låter det stå i 30 min. skölj med en svamp och torka med en mjuk trasa.

2/9 -12

Vilken är din andra luftfuktare stella? Jag har en "oskar" som inte är så bra så jag måste införskaffa en annan. Är den från Biltema bra?

2/9 -12

Den andra är Beurer från Tretti.se. På min bildgalleria finns bild på den. Ja, pingvinen är också bra.

2/9 -12

Tack stella!

3/9 -12

Tack stella! Jag har fixat det med liknande kur.

Ge ditt svar

Hur gör ni om ni har lecakulor i ytterkrukan? Jag har hittills försökt ha någon pytteliten skål eller liknande i krukan så att orkidékrukan inte får kontakt med de fuktiga lecakulorna, Men nu tryter de små sakerna, glasklumpar och liknande. Om orkidékrukan står direkt på fuktiga lecakulor (jag har ju mest Phal.hybrider) så undrar jag hur det går?

Nyckelord: Lecakulor, fuktighet

3/7 -12

För mej har det gått jättebra med lecakulor i ytterkrukan. Var tionde dag doppar jag krukorna och samtidigt häller jag på vatten på leca- kulorna så att de är fuktiga. För tillfället har jag ca 75 utslagna ph.blommor. Jättefina. Jag har bara den sorten och gläds varje dag åt dem.

Ge ditt svar

inne med fönstret på glänt...det skulle man ha året runt till orkidéerna, men jag skulle inte vilja ha det själv.

Nyckelord: luftfuktighet

16/8 -11

Jag har 71% Det trivs dom bra i

16/8 -11

Nu är det lite friskare luft här igen..

Ge din åsikt

4/4 -11

+ 5/4 -11

Fuktighet i skap

Hvilken RH har dere i odlingsskapene?
Mitt skap har hittil hatt 80% på dagtid, synkende ned til 60% sen kveld, for så så stige opp til 90% og kanskje enda høyere på natt. Jeg har latt "reptilgalleret" være åpent under disse forhold. I dag har jeg tettet alle reptilhull og RH er nå på 100% - glassdørene er fulle av dugg - kan dette være riktig da? Jeg har 5 vifter og temp. er 28 -15 grader.
Fundere på om det er lurt med et pottetett skap - noen som har noen synspunkter?

Nyckelord: RH, Luftfuktighet

Mitt ligger på mellom 85 og 95 på dagtid og som ditt ca. 60-65 kveld.
På mitt er det ventil list (reptilgaller) oppe på skapet bak og nede foran (under dørene). Disse er ikke dekket til. Mitt skap er lavere enn ditt men jeg har ikke mer enn 2 vifter (skal være 3 men en er ødelagt for tiden). Tempen ligger på ca. 27-28 dagtid og 15-16 natt.
Mitt skap dugger ikke i det hele tatt pga. ventilasjonen. Jeg har heller ikke probl. med å holde stabil temp.
Vet ikke om dette er til stor hjelp men ville nok prøvd å ha litt lufting var jeg deg, verd å prøve.
Lykke til.

5/4 -11

I och med att du har uppåt 80 % RH vid, antar jag 28 grader dagtid och sedan temperaturen sjuker till omkring 15 grader på natten så stiger RH till omkring 95-100 %. Den luftfuktigheten kräver väldig bra luftcirkulation i hela skåpet, viket du verkar ha. JAg ligger på ca 90 RH natt och ca 80 RH dagtid. Att vattne kondensera på glaset tror jag beror på att du har 28 grader (då ljuset stängs av och sedan sjunkande allt efter som) inne i skåpet och ett antal grader lägre temperatur i rummet där skåpet står så där är inget konstigt med det.

5/4 -11

Takk for svar begge to

Ge ditt svar

Håller med Valkyrie och andra om att Mini Mark är söt! Därför blev jag lite ledsen när den andra blomningen såg ut att torka in trots att jag vattnade noggrant. Men så är det det här med varma element och torr luft... Jag slog två flugor i en smäll, tog fram alla vackra glas som bara står i skåpen och sällan används, fylllde dem med vatten och knökade in så många jag kunde mellan krukorna. Och blev belönad, nästa stängel mår så bra, liksom de andra plantorna också.

Nyckelord: Phalaenpsis Mini Mark, luftfuktighet

3/2 -11

Vacker Ingegerd!

3/2 -11

Tack Valkyrie! Jag ska också börja öva mig på att ta närbilder, så som din fina Mini Mark!
Har en kamera med makro, men de uppladdningsbara batterierna vill inte fungera, så jag har lessnat ur lite.

3/2 -11

jag säger det igen, supersockersöt! Grattis till blomningen! Min blommar för fullt här hemma oxå, och doftar underbart?!

3/2 -11

Tack solstråle! Visst doftar den, nog är det gott (?) och så svagt att det känns helt ok med min allergisprejade näsa!

3/2 -11

Otrolig vakert med orange som kontrast till supervitt. Tjusigt foto med skuggan på underlag verkan stängel att "flyga"

3/2 -11

Även "vanligt" är inte att underskatta !
Jag gillar starkt Mini Mark men har inte haft nån större framgång med den sorten .

3/2 -11

Supersöt Har inte märkt någon doft på min tyvärr!

3/2 -11

Grattis Ingegerd, den är jättesöt.
Själv har jag tagit död på 3 st, så nu avstår jag från inköp av Mini Mark

3/2 -11

Tackar alla! Mia, kanske du skulle pytsa ut lite glas med vatten i nästa gång? Jag trodde att min planta skulle ge upp förut...

3/2 -11

hmm kan vattenglas verkligen göra så stor skillnad?

Min står nu hemma i köksfönstret, och jag har fått den att blomma om! på två stänglar, ibland skall man ah lite tur också! Det som är lite skoj är ju att precis när blomman slagit ut så är det vita nästan lite gult i färgen. Kanske skalll ägga upp ett foto jag med!

5/2 -11

Ja Blomtjuven, om du så våra knäppa fönster med besvärliga element så skulle du förstå Vill minnas att Gunsan en gång visade ett fullsmockat fönster där hon ändå lyckats knöka in glas (?) med vatten i. Sen gäller det att fylla på vattnet, också i ytterkrukorna...

5/2 -11

Det borde ju vara bra att få vattnet att dunsta så fort som möjligt isf, vilket det gör om man har stenar/grus eller nåt liknande i vattnet, men jag tror inte det gör nån jätteskillnad. Men vad vet jag Jag hade så förut men har inte märkt nån skillnad, det skulle va positiv isf eftersom jag har fler knoppar nu, men kan ju bero på att jag flyttat

Ge ditt svar