Råd / Luft /

Luftfuktighet

Skriv början av artikeln om Luftfuktighet.

Fuktighet i luften är nödvändigt för att bladen skall kunna andas. Olika sorter har olika krav på procent relativ fuktighet. Det finns olika sätt att tillse god fuktighet.

fuktighet (2) hygrometer (2) luftavfuktare (2) luftfuktare (25) luftfuktighet (21) vattenspruta (1) Venta (1)

Senaste pratet inom området

Jag bor i lägenhet med balkong och har länge funderat på hur jag ska kunna samla upp regnvattnet. En tanke var att sätta upp smala och små stuprännor men det skulle ta låååång tid innan man skulle få något i tunnan. Men nyss kom jag på en briljant idé (kanske), vad tror ni om att sätta ut en liten luftavfuktare som har en uppsamling tank?
Tror ni det skulle fungera? Givetvis så fick man kolla den varje dag och jag skulle stänga av den på natten.

Nyckelord: Luftavfuktare

29/9 -22

Jag samlade regnvatten på balkongen i stora blomlådor av plast, men vattnet blev så skräpigt av damm och annat från gård och husvägg och tak.

Ett annat sätt kan vara att spänna plast över en ram (som ett segel), och låta regnvattnet rinna från det ner i en behållare.

29/9 -22

Ja det lät som en bra idé. Jag köpte ett mindre altansegel till balkongen i somras men det kom aldrig upp för att jag hamnade på sjukhus i början på sommaren sen har det varit lång återhämtning. Men jag har börjat känna mig mycket piggare på sista tiden och skulle vilja ta tag i detta nu.

Ge ditt svar

Det letar jag efter! Ni vet sådana som man fyller med vatten och sedan hänger på elementen för att luften inte ska bli så torr inne. Jättebra! Men var hittar man sådana? Jag har letat överallt men inte lyckats hitta några, nån som sett sådana?
Helst vill jag ha tag på sådana i keramik, vet att det fanns i plast också men de i keramik är snyggare!
Utan motiv helst!

Nyckelord: element, luftfuktare

Köpte två st på Bauhaus i hallunda.

Eje

14/12 -08

Ibland finns de på blocket om man har tur

15/12 -08

Nyfiken jag blev nu, funkar dessa bra? Vad brukar de kosta?

16/12 -08

Köpte mina i keramik i Sparköp. www.sparkop.se Har hängt 2 st på varje element men luften här är så torr(och ventilationen är rejäl) så det känns som en fis i rymden med de där luftfuktarna. Men lite nytta gör de väl.

16/12 -08

Jag köpte förra vintern en liten luftfuktare på Biltema. Den fungerar bra, men rymmer bara 1½ l, så jag får fylla på den ganska ofta. Den står på för fullt hela dan och bara svagt på natten (för att den inte ska "koka" torr) och vi har runt 65% luftfuktighet. Nu har vi väldigt svalt nattetid och många plantor tillsammans, en del dessutom i backar med leca - så det är ju flera faktorer som samverkar.

16/12 -08

Tack! Ska kolla in länkarna! Bauhaus vete katten om vi har häromkring dessvärre

14/12 -21

Tack för fint forum. Jag själv har försökt få tag på några och de verkar ofta ta slut. Hittade tillslut ett par på den här hemsidan som jag tyckte var fina. Verkar finnas fler där

14/12 -21

Det som verkar fungera bra hos mig är de avlånga brickorna i plast med tillhörande raster. Man fyller på några liter för en vanlig fönsterstorlek och krukorna står sedan på rastret och inte i vattnet. 6-8 liter i veckan får jag fylla på för två 140cm breda fönster och växterna trivs Köpte på Rölke i Tyskland.

15/12 -21

Man borde kunna använda amplar o hänga på elementen. typ en sådan som är platt i ryggen, som en väggampel, om det ska vara för o hänga på elementen. Finns ju snygga amplar i porslin.

22/12 -21

Jag har oxå letat efter sådana att hänga på radiatorerna. Kommer ihåg att min mor hade sådana på alla ställen i huset, å hon gick runt varje dag för att fylla på. Men var dessa blev av vet jag inte, för de var inte kvar i dödsboet

Ge ditt svar

Jag har inte förändrat min vattning sen i vintras utom för ett par plantor som satte igång med tillväxten.

Och dock... i dagen rond upptäckte jag att flera plantor visar små tecken på att de har det liksom för "blöt"... trots att de transparenta krukor ser torra ut på insidan.

Men förra månaden, ställde jag alla orkidéer på huminitypad och trots att vatten aldrig når upp till krukbotten, så känner man kondensen under när man tar krukan i handen.

Så nu blir det mycket sparsam vattning ett tag framöver... man lär sig mycket bara genom att "läsa av" sina plantor.

Nyckelord: vattning, luftfuktighet

29/8 -17

Jag satt också i förra månaden alla orkidéer på vägen för tillväxt, och även om vattnet aldrig når botten av potten.
Så nu blir det väldigt sällsynt att vattna ett tag ...
arabisk tolk
arabiska tolk
somaliska tolk
dari tolk

Ge din åsikt

24/10 -15

Fråga

Råkade få med mig en stor Vanda hem idag från butiken. Hur gör ni för att öka luftfuktigheten hemma vid brist på växthus?

Nyckelord: Luftfuktighet, Vanda

24/10 -15

Med en sådan här ,inköpt hos Netonet

gvkrist, du visar en luftfuktare av något slag! pappilainen, det finns många sådana, så det är bara att kolla in utbudet!

25/10 -15

Vad är på ett ungefär bästa luftfuktighet för våra vanligaste sorter (cattleya, cymbidium, dendrobium, phalaenopsis osv.) egentligen?

Under Odling etc i övre listen finns mycket att läsa. Kolla här:
http://www.neovita.com/orkideer/no.cgi?g...

25/10 -15

gvkrist, såg intressant ut, skriv gärna ett omdöme när du kört den ett tag. Har visserligen sett en del blandade recensioner, men de har inte varit orkidérelaterade. Var en del negativa saker med kalkdamm, men har man bra eller avhärdat vatten borde det inte vara ett problem.

mvh.

Christer

25/10 -15

Jag är mycket nöjd med min ,trots att vi har Sveriges bästa vatten så fick jag hela lägenheten full med kalk innan så det fick bli en RO ,luftfuktaren har jag snart haft i ett år och den funkar bra ,tanken varar ungefär ett dygn,beror lite om man kör den på varmt eller kallt,kostnaden tror jag va ca 900:-

25/10 -15

Ojdå, du har kört den så pass lång tid redan, låter som ett bra köp. Tack för infon!

mvh,

Christer

Ge ditt svar

1/2 -15

Jobbigt

Kvällsstämningsbild från norrfönster. De dära elementfuktarna behöver fyllas på var-varannan dag med minst 1,5 liter vatten (!!) och ändå ger det inte minsta utslag på luftfuktighetsmätarna?! Jag har nio elementfuktare vid det här laget, förklara gärna! (Och Nenne, nopsisen högst upp till höger på vinöppnaren är från dig, den med stora bebisen, och den kommer nu med kraftig blomstängel!!).

Nyckelord: element, luftfuktare

Xara, jag ser ingen nopsis utan bara mörker!!! Kommer inte ens ihåg vilken nopsis det är!!
Jaja, de där 900:- hade du nästan kunnat köpa en "riktig" luftfuktare för!

Xara, nu ser jag efter uppförstoring av bilden! Kommer också ihåg den och den nopsisens blommor är jättefina! Grattis till stängeln!

1/2 -15

Har inte planterat om den: svårt att se rotsystemet genom bruna plastkrukan, men efter denna blomning kanske det är dags! ( Har annat att använda ampeln till iaf ).

1/2 -15

(Kanske tar jag tillbaka vinöppnaren då oxå: maken skaffade resignerat en batteridriven (!) vinöppnare när han såg att en orkidé flyttat in på den vägghängda... ).

Den ser ut att ha gott om luftrötter och det vore kul att få se en bild på den i dagsljus!

1/2 -15

Dagsljus?! Det är till att ha krav! Men visst, framåt april eller så ska det väl gå att ordna...

Ja, i april kanske den blommar!

1/2 -15

Du är optimist du . I april kanske det går att ta en bild i DAGSLJUS , men visst, är det blommor då så inte klagar jag !

Ge ditt svar

Hahaha, ja detta är inte så snyggt, men hoppas det ska funka ett tag tills jag har råd och tid att fixa till våran ekonomidel till orkidérum.

Hur mycket ska man köra på luftfuktare och fläkt? RH låg på 20-30% innan jag köpte luftfuktaren, nu ligger den på 45-50% iaf om jag kör den dygnet runt, fläkten har två lägen, blåser rätt kraftigt redan på lägsta nivån så kör den på timer en halvtimme varannan timme typ (RH går ner ganska fort med fläkten på), är det tillräckligt eller borde man köra på mera.

Har framförallt Phal men även 2 paphar, en zyg och en vanda.

Nyckelord: Luft, Fläkt, Luftfuktare

9/1 -13

Vad gör man inte för sina blommor? haha. Är i liknande situation nu, fast på vårt kontor/arbetsrum här hemma... Tycker det verkar bra som du har, men allting är i relation till värme och ljus också.

Ge ditt svar

Hur gör jag ren luftfuktaren ??? Vet att den tråden varit uppe förut men hittar den inte.
Tips ???

Nyckelord: Luftfuktare

29/8 -12

Om din luftfuktare är av så kalla membran typ, alltså ultraljud så vågar jag inte ge råd. På membranet är det en tun plastfilm som kanske kan skadas av "rengöringsmedel". Bästa tror jag är att kontakta tillverkaren.

29/8 -12

29/8 -12

Tack oled för ditt svar.

2/9 -12

Jag har två olika modeller av luftfuktare. Den ena är sk. pingvin från Biltema.
I skötselråd står det att att man ska rengöra ultraljudsomvandlaren med den lilla borsten (finns med) som doppas i vatten och ättika (avkalkning).
Sen ska man hälla 200 ml ättika och en halv liter vatten i vattenbehållaren och låta stå 30 min. Därefter skolj noga. Sen ska man desinficera vattenbehållaren genom att hälla 2 tsk blekmedel upplöst i 1,5 l vatten, skruva på locket och låt stå 20 min. Töm behållaren och skölj noga.
Basenheten rengörs att man häller 50 ml ättika och 100 ml vatten och låter det stå i 30 min. skölj med en svamp och torka med en mjuk trasa.

2/9 -12

Vilken är din andra luftfuktare stella? Jag har en "oskar" som inte är så bra så jag måste införskaffa en annan. Är den från Biltema bra?

2/9 -12

Den andra är Beurer från Tretti.se. På min bildgalleria finns bild på den. Ja, pingvinen är också bra.

2/9 -12

Tack stella!

3/9 -12

Tack stella! Jag har fixat det med liknande kur.

Ge ditt svar

Hur gör ni om ni har lecakulor i ytterkrukan? Jag har hittills försökt ha någon pytteliten skål eller liknande i krukan så att orkidékrukan inte får kontakt med de fuktiga lecakulorna, Men nu tryter de små sakerna, glasklumpar och liknande. Om orkidékrukan står direkt på fuktiga lecakulor (jag har ju mest Phal.hybrider) så undrar jag hur det går?

Nyckelord: Lecakulor, fuktighet

3/7 -12

För mej har det gått jättebra med lecakulor i ytterkrukan. Var tionde dag doppar jag krukorna och samtidigt häller jag på vatten på leca- kulorna så att de är fuktiga. För tillfället har jag ca 75 utslagna ph.blommor. Jättefina. Jag har bara den sorten och gläds varje dag åt dem.

Ge ditt svar

inne med fönstret på glänt...det skulle man ha året runt till orkidéerna, men jag skulle inte vilja ha det själv.

Nyckelord: luftfuktighet

16/8 -11

Jag har 71% Det trivs dom bra i

16/8 -11

Nu är det lite friskare luft här igen..

Ge din åsikt

4/4 -11

+ 5/4 -11

Fuktighet i skap

Hvilken RH har dere i odlingsskapene?
Mitt skap har hittil hatt 80% på dagtid, synkende ned til 60% sen kveld, for så så stige opp til 90% og kanskje enda høyere på natt. Jeg har latt "reptilgalleret" være åpent under disse forhold. I dag har jeg tettet alle reptilhull og RH er nå på 100% - glassdørene er fulle av dugg - kan dette være riktig da? Jeg har 5 vifter og temp. er 28 -15 grader.
Fundere på om det er lurt med et pottetett skap - noen som har noen synspunkter?

Nyckelord: Luftfuktighet, RH

Mitt ligger på mellom 85 og 95 på dagtid og som ditt ca. 60-65 kveld.
På mitt er det ventil list (reptilgaller) oppe på skapet bak og nede foran (under dørene). Disse er ikke dekket til. Mitt skap er lavere enn ditt men jeg har ikke mer enn 2 vifter (skal være 3 men en er ødelagt for tiden). Tempen ligger på ca. 27-28 dagtid og 15-16 natt.
Mitt skap dugger ikke i det hele tatt pga. ventilasjonen. Jeg har heller ikke probl. med å holde stabil temp.
Vet ikke om dette er til stor hjelp men ville nok prøvd å ha litt lufting var jeg deg, verd å prøve.
Lykke til.

5/4 -11

I och med att du har uppåt 80 % RH vid, antar jag 28 grader dagtid och sedan temperaturen sjuker till omkring 15 grader på natten så stiger RH till omkring 95-100 %. Den luftfuktigheten kräver väldig bra luftcirkulation i hela skåpet, viket du verkar ha. JAg ligger på ca 90 RH natt och ca 80 RH dagtid. Att vattne kondensera på glaset tror jag beror på att du har 28 grader (då ljuset stängs av och sedan sjunkande allt efter som) inne i skåpet och ett antal grader lägre temperatur i rummet där skåpet står så där är inget konstigt med det.

5/4 -11

Takk for svar begge to

Ge ditt svar