Råd / Luft / · Luftfuktighet /

Skriv början av artikeln om Luftfuktare

Nyckelord: Luftfuktare

Inlägg med Luftfuktare som nyckelord.

1/2 -15

Jobbigt

Kvällsstämningsbild från norrfönster. De dära elementfuktarna behöver fyllas på var-varannan dag med minst 1,5 liter vatten (!!) och ändå ger det inte minsta utslag på luftfuktighetsmätarna?! Jag har nio elementfuktare vid det här laget, förklara gärna! (Och Nenne, nopsisen högst upp till höger på vinöppnaren är från dig, den med stora bebisen, och den kommer nu med kraftig blomstängel!!).

Nyckelord: luftfuktare, element

Xara, jag ser ingen nopsis utan bara mörker!!! Kommer inte ens ihåg vilken nopsis det är!!
Jaja, de där 900:- hade du nästan kunnat köpa en "riktig" luftfuktare för!

Xara, nu ser jag efter uppförstoring av bilden! Kommer också ihåg den och den nopsisens blommor är jättefina! Grattis till stängeln!

1/2 -15

Har inte planterat om den: svårt att se rotsystemet genom bruna plastkrukan, men efter denna blomning kanske det är dags! ( Har annat att använda ampeln till iaf ).

1/2 -15

(Kanske tar jag tillbaka vinöppnaren då oxå: maken skaffade resignerat en batteridriven (!) vinöppnare när han såg att en orkidé flyttat in på den vägghängda... ).

Den ser ut att ha gott om luftrötter och det vore kul att få se en bild på den i dagsljus!

1/2 -15

Dagsljus?! Det är till att ha krav! Men visst, framåt april eller så ska det väl gå att ordna...

Ja, i april kanske den blommar!

1/2 -15

Du är optimist du . I april kanske det går att ta en bild i DAGSLJUS , men visst, är det blommor då så inte klagar jag !

Ge ditt svar

Hahaha, ja detta är inte så snyggt, men hoppas det ska funka ett tag tills jag har råd och tid att fixa till våran ekonomidel till orkidérum.

Hur mycket ska man köra på luftfuktare och fläkt? RH låg på 20-30% innan jag köpte luftfuktaren, nu ligger den på 45-50% iaf om jag kör den dygnet runt, fläkten har två lägen, blåser rätt kraftigt redan på lägsta nivån så kör den på timer en halvtimme varannan timme typ (RH går ner ganska fort med fläkten på), är det tillräckligt eller borde man köra på mera.

Har framförallt Phal men även 2 paphar, en zyg och en vanda.

Nyckelord: Luftfuktare, Fläkt, Luft

9/1 -13

Vad gör man inte för sina blommor? haha. Är i liknande situation nu, fast på vårt kontor/arbetsrum här hemma... Tycker det verkar bra som du har, men allting är i relation till värme och ljus också.

Ge ditt svar

Hur gör jag ren luftfuktaren ??? Vet att den tråden varit uppe förut men hittar den inte.
Tips ???

Nyckelord: Luftfuktare

29/8 -12

Om din luftfuktare är av så kalla membran typ, alltså ultraljud så vågar jag inte ge råd. På membranet är det en tun plastfilm som kanske kan skadas av "rengöringsmedel". Bästa tror jag är att kontakta tillverkaren.

29/8 -12

29/8 -12

Tack oled för ditt svar.

2/9 -12

Jag har två olika modeller av luftfuktare. Den ena är sk. pingvin från Biltema.
I skötselråd står det att att man ska rengöra ultraljudsomvandlaren med den lilla borsten (finns med) som doppas i vatten och ättika (avkalkning).
Sen ska man hälla 200 ml ättika och en halv liter vatten i vattenbehållaren och låta stå 30 min. Därefter skolj noga. Sen ska man desinficera vattenbehållaren genom att hälla 2 tsk blekmedel upplöst i 1,5 l vatten, skruva på locket och låt stå 20 min. Töm behållaren och skölj noga.
Basenheten rengörs att man häller 50 ml ättika och 100 ml vatten och låter det stå i 30 min. skölj med en svamp och torka med en mjuk trasa.

2/9 -12

Vilken är din andra luftfuktare stella? Jag har en "oskar" som inte är så bra så jag måste införskaffa en annan. Är den från Biltema bra?

2/9 -12

Den andra är Beurer från Tretti.se. På min bildgalleria finns bild på den. Ja, pingvinen är också bra.

2/9 -12

Tack stella!

3/9 -12

Tack stella! Jag har fixat det med liknande kur.

Ge ditt svar

30/11 -10

mitt odlingsskåp

mitt odlingsskåp. Från jonte.

osram floura 77 belysning + luftfuktare kan det bli bättre

Nyckelord: osram, luftfuktare, odlingskåp

Prata om bilden

18/11 -10

RO vatten

Hej
Jag har en luftfuktare som jag behöver RO vatten till, var kan jag få tag på det? Eller kan jag tillverka själv?

Nyckelord: Luftfuktare

18/11 -10

Eric säljer sin Reverse Osmos-anläggning här på OP billigt. Gå in på köp & Sälj.

19/11 -10

Eller använd kondensvattnet från en torktumlare...

19/11 -10

Hm. Vad är RO-vatten för något? Varför ska man ha det i en luftfuktare och inte vanligt kranvatten??

19/11 -10

RO (Reverse Osmos) är en filtreringsteknik. Här kan du läsa mer om hur det fungerar http://sv.wikipedia.org/wiki/Omv%C3%A4nd... .

Om du skulle köra en luftfuktare med vanligt kranvatten skulle utrymmet (och allt i det) snabbt täckas av ett vitt damm som uppstår av mineralerna i kranvatten.

19/11 -10

Tack för infon Då är det nog därför min luftfuktare fungerar så dåligt. Ska använda torktumlarvattnet i fortsättningen...

19/11 -10

Här hemma går det ca 5 liter om dagen till luftfuktaren för att hålla ett RH på ca 60 dagtid och 75-85 under natten i odlingsrummet.

Det hade blivit en del torktumlande för att få ihop det .

Ett hyggligt RO-filter kostar en dryg tusenlapp och ger dig även ett bättre vatten till plantorna.

Själv använder jag ett RO-filter från Aqualight

http://www.tritonakvarium.se/product.asp... vilket fungerar förträffligt.

19/11 -10

Ska föreslå min sambo att han köper det i julklapp till mig. Förresten, ramlar inte tapeterna av väggen när det är så hög luftfuktighet

19/11 -10

Inte ännu i alla fall , jag har våtrumsbehandlat väggar och tak i odlingsrummet för att inte riskera något.

19/11 -10

Om du använder vattnet från torktumlaren, tänk på att inte använda sköljmedel i tvätten!

19/11 -10

En tanke, kan man använda vattnet från en avfuktare?

19/11 -10

Tack Berith för omtanken. Använder faktiskt aldrig sköljmedel.

Ge ditt svar

13/12 -09

Luftfuktare

Har fått en lite fööör fet elräkning för min smak!!!!!
Funderar över detta med luftfuktare ja även ljus och fläktar.Har Nebula hobby 2 ggr 55 w och Du lux 80 w, luftfuktaren en Bioner 18 w .Hur mycket kan man räkna med i driftkostnad egentligen. Ni kanske har tips på billiga varianter.
Det finns ju vissa här som är duktiga på detta med räkning har jag sett

Nyckelord: belysning, luftfuktare

13/12 -09

Kör du ovanstående dygnet runt och betalar 1 kr /kWh med alla avgifter så blir månadskostnaden 1 ca 150:-
12 timmar per dygn kostar då ca 75:-

13/12 -09

Berrak, hur räknar du ut det???

13/12 -09

2X55 W + 80W + 18W = 208 W x 24 (timmar) x 30 (dygn) = 149760 W = 150 kW x 1 kr = 150 kr

13/12 -09

Detta är väl första vintern när de flesta har fått sk. energibox, dvs. du betalar direkt för den el du förbrukar och har ingen eftersläpning. Därför brukar elräkningarna nu i vinter bli lite värre. Kan det vara orsaken?

13/12 -09

Näe Mervic....den gäller både sept. o okt. Så det är nog andra faktorer som spelar in..får ta ett ´snack´med dom

Ge ditt svar

Min Bionaire Kallfuktare BCM1250 lade av efter endast 9 månaders användning... Men som tur är hade jag sparat kvittot och Järna tog tillbaka den för reklamation. I utbyte lade jag till en hundring och skaffade en ny HACE ultrasonisk kalluftfuktare. Dessa är helt tysta - att rekommendera. Järnia (Järntorget i Göteborg) har en hel pall av dessa, och på rea. De kostar 595 kr och då sparar du en hundring. Jag är väldigt nöjd med min uppgradering, är närmast glad att den gamla pajade...

Det enda som inte är optimalt är att jag vet inte om den går att sätta på min timer... när strömmen kommer till så står den på "stand by" inte "på"... Jag har på den hela natten i alla fall, och den kommer med inbyggd hygrostat, så om rummet blir fuktigare än den inställningen man har (40-70%) så stängs den av. Skulle vilja ha den på timer ändå... ideer??

Ultrasonic humidifier

Nyckelord: luftfuktare

14/2 -09

oooouuuu - En riktig "high fashion" modell bland alla luftfuktare tur att den gamla pajade

14/2 -09

kan man göra expresso på vidundret oxå ?
cool!

14/2 -09

Ja det var en attans tur att den gamla pajade.. ...och tribo, visst ser den ut som en espressomaskin!! Där kanske vi har ett vinnande koncept till alla oss orkidefanatiker, så att både odlare och planta får sina förfriskningar från en och samma maskin. Hmmm... undrar om någon har patent på en sån redan....

14/2 -09

Jag får nog ta en sväng förbi Järnia på Järntorget i morgon.... : )

14/2 -09

Lagnered: Ja, det var en ganska bra deal tyckte jag... men du får vänta tills på måndag, de har stängt söndagar.

14/2 -09

-Tribo, Du måste mena islatte om den är cool.

16/2 -09

Driftigt!!!! Önskar att jag hade lite sånt i mig.

16/2 -09

Luftfuktare version 2: Kanske inte samma sex appeal som den förra... och den fixar nog inte espresson heller...

Men den har samma kapacitet (5 liter) som den "sexiga" apparaten och det kommer att fungera på en timer eftersom den har en mekanisk knapp, inte digital. Den andra luftfuktaren funkar jättebra, men jag känner mig själv ... om jag inte kan kontrollera den till 100% så kommer jag att bli frustrerad med den. Jag vill helt enkelt kunna köra den på en timer, så jag tog tillbaka den. Jag köpte en Honeywell ultrasonic luftfuktare på Bauhaus istället. Naturligtvis var det dyrare, men oh well ...

Jag var inte heller helt nöjd med hur den kalla dimman kommer ur luftfuktaren och därefter faller (mer så än vid den gamla impellerdrivna luftfuktaren) Jag ville rikta dimman högre upp i mitt odlingsfönster så jag får bättre täckning överlag. Jag ville dessutom göra detta utan att behöva placera den stora fuktaren på hyllan i fönstret (5 liter vatten väger ganska mycket, plus den skulle även ta mycket bra utrymme reserverat för orkidéer...) Så jag skaffade ett PVC rör, några "L" kopplingar och gjorde en 1 meter hög "skorsten" för min dimma. Funkar kanonbra! Det kommer ut precis bakom fläkten på andrahyllan från toppen (ungefär halvvägs upp i fönstret) och fläkten hjälper till att sprida dimma över ett större område innan den faller.
.

Humidifier Humidifier Humidifier
.
Jag är en sån teknik nörd! ... men är ganska nöjd med resultatet ändå, RH på övre hyllan låg på 55% och nedersta hyllan 65% i morse efter 6 timmar på. Innan jag hade utsläppet av dimman vid en fläkt så bildades ganska mycket vatten på fönsterbänken precis runt utsläppet, men det tyckte jag inte var märkvärt efter denna justeringen.

16/2 -09

Mycket bra anordnat, jag är imponerad av dina ideér ...

16/2 -09

Tackar masdevallia!! ...och Ewert!! Efter en natts prov ser det hela lovande ut... vad tror ni??

Jag tog ner mitt orginal inlägg och provade att lägga in ett nytt (varför masdevallias kommentar ligger ovanför min nu) men jag kan fortfarande inte bli av med den gröna rutan... och texten ligger lite knasigt, vet inte var min kod spricker.... ***Skam den som ger sig! Det var ett utropstecken som spökade, fixat nu!

16/2 -09

AHA, den passar mig också. En sån får inskaffas. Har just nu två små från Biltema men det går ju nästan inget i dom. Min stora blåa Pingvin gick sönder i höstas och då hittade jag bara dessa små istället.
Jag har också timer på mina och då måste dom ju kunna starta automatiskt igen utan passning. Tack för tipset.

Ge din åsikt

Det letar jag efter! Ni vet sådana som man fyller med vatten och sedan hänger på elementen för att luften inte ska bli så torr inne. Jättebra! Men var hittar man sådana? Jag har letat överallt men inte lyckats hitta några, nån som sett sådana?
Helst vill jag ha tag på sådana i keramik, vet att det fanns i plast också men de i keramik är snyggare!
Utan motiv helst!

Nyckelord: luftfuktare, element

Köpte två st på Bauhaus i hallunda.

Eje

14/12 -08

Ibland finns de på blocket om man har tur

15/12 -08

Nyfiken jag blev nu, funkar dessa bra? Vad brukar de kosta?

16/12 -08

Köpte mina i keramik i Sparköp. www.sparkop.se Har hängt 2 st på varje element men luften här är så torr(och ventilationen är rejäl) så det känns som en fis i rymden med de där luftfuktarna. Men lite nytta gör de väl.

16/12 -08

Jag köpte förra vintern en liten luftfuktare på Biltema. Den fungerar bra, men rymmer bara 1½ l, så jag får fylla på den ganska ofta. Den står på för fullt hela dan och bara svagt på natten (för att den inte ska "koka" torr) och vi har runt 65% luftfuktighet. Nu har vi väldigt svalt nattetid och många plantor tillsammans, en del dessutom i backar med leca - så det är ju flera faktorer som samverkar.

16/12 -08

Tack! Ska kolla in länkarna! Bauhaus vete katten om vi har häromkring dessvärre

14/12 -21

Tack för fint forum. Jag själv har försökt få tag på några och de verkar ofta ta slut. Hittade tillslut ett par på den här hemsidan som jag tyckte var fina. Verkar finnas fler där

14/12 -21

Det som verkar fungera bra hos mig är de avlånga brickorna i plast med tillhörande raster. Man fyller på några liter för en vanlig fönsterstorlek och krukorna står sedan på rastret och inte i vattnet. 6-8 liter i veckan får jag fylla på för två 140cm breda fönster och växterna trivs Köpte på Rölke i Tyskland.

15/12 -21

Man borde kunna använda amplar o hänga på elementen. typ en sådan som är platt i ryggen, som en väggampel, om det ska vara för o hänga på elementen. Finns ju snygga amplar i porslin.

22/12 -21

Jag har oxå letat efter sådana att hänga på radiatorerna. Kommer ihåg att min mor hade sådana på alla ställen i huset, å hon gick runt varje dag för att fylla på. Men var dessa blev av vet jag inte, för de var inte kvar i dödsboet

Ge ditt svar

I helgen när det var så fint väder så passade jag på att gå ut i skogen och se om det fanns någon fin vitmossa. Jag tog cykeln dit och det var tur för när påsen var full av mossa så hittade jag så klart trattkantareller. Det var bara att lägga mossan i cykelkorgen och fylla upp påsen med svamp.

Kvällen spenderade jag genom att rensa och sortera mossan och rensa svampen. Nu har jag åtta fina påsar med mossa i frysen som väntar på att få planteras. Jag fick också ett jätte fint tips här på OP om att man kan göra luft fuktare av glasskålar med lekakulor i botten och vittmossa uppe på som man fyller med vatten. Jag tror att det fungerar bra att ställa dessa mellan krukorna och det dunstar ca 1-2 cm vatten om dagen.

Om tre veckor ska jag och sambon också åka till Thailand på semester och där finns det många orkidéer som ni vet. Jag tänkte köpa med mig ett par plantor hem men jag skulle vilja veta lite mer. Är det någon som har erfarenhet om det, kanske tagit med en planta själv från utlandet, så skulle jag bli jätte glad om ni ville dela med er av den erfarenheten. Är det något särskilt jag ska tänka på eller är det en bra ide överhuvudtaget?

Lägger in en bild på mina nya luftfuktare.

Trevlig kväll! //Kajsa

Nyckelord: Thailand, luftfuktare

8/10 -08

Hej Kajsa!

Du får inte föra in plantor till sverige utan citestillstånd osv. men du kan ju köpa flaskor med orchidéplantor (bebisar) och ta med hem. Vad jag har hört är att om du kommer till flygplatsen med en planta så klipps blomstängeln av och den får du ta med hem medans resten av plantan kastas bort. Kolla upp allting innan du köper på dig plantor som du kanske inte får ta med. Du kan ju fråga Peter Göttfert på Orchidéhuset som även är medlem här han importerar plantor från Thailand.
Mvh / Spider

8/10 -08

Okej. Det är bra, då ska jag kolla det.
Flaskorna har jag sett med bebisar i så det blir säkert någon sådan i alla fall. Tack så mycket.

8/10 -08

Mycket fräckt med mossbehållaren!

8/10 -08

monroe: om du får veta något mer om att köpa plantor från thailand får du gärna skriva ett inlägg här. jag åker också dit över jul/nyår, så vore bra att veta!

8/10 -08

Du ska först ordna med ett importtillstånd från Sverige sedan ska du ha Cites och sundhetscertifikat från Thailand - så enklast är att skippa.
Du ska redan när du åker veta vad du vill köpa för det ska stå vilken art i importtillståndet. Se nyckelorden här så får du mer info.
Jag har aldrig köpt någon planta trots flera resor och även många orkidéodlare jag besökt. Enklare att ordna en import från Sverige.

8/10 -08

Tack för tipsen! Det är jätte bra att få dessa.
Det låter som att det är mer jobb än vad jag trodde... (det var därför jag frågade från början:)) Då får vi se hur det blir, kanske inte är värt det. Sattsar nog på flaskbebisarna för de vet jag att mn får ta hem. Tack än en gång.

Monroe Kul att se att du nappade på mitt tips om att använda: vinglas lecakulor och mossa, som fuktare och dekoration på fönsterbrädorna Det där blev ju jätte snyggt! Har du också vart på loppis och fyndat

9/10 -08

Det var ett bra tips vi fick av dig tyckte jag. Jag har ärvt glasen och jag viste att jag inte skulle dricka ur dem. De passar bättre så här.

8/1 -09

Jag kom idag från Phuket. Har varit i Kata i två veckor. Första veckan var jag på Phuket Orchid Farm som ligger rätt nära där jag var. Det finns en till orkide´epark norr om Phuket stad också.Där jag var hade dom en massa fina orkideér som man kunde köpa med sig. Det kostade 200 Bath i inträde. Jag köpte fyra olika orkideér. Cattleya "little Star", Cattleya gul/röd, Cattleya " purple small" och en Ascda. new pink. Den sista var en helt ny framodlad sort berättade kvinnan som arbetade där ( tyska tror jag). Den sista kostade 1.200 Bath dom övriga 500 Bath. Men det fanns från 200 Bath och uppåt....
Men sen kom det fina ! Hon levererade3 blommorna till hotellet kvällen innan vi skulle åka. Jättefint paketerat i kartong. Inga speciella tullappar. Jag la ner allt i resväskan. Det gick fint. Växterna verkar ha klarat
resan också. Sen finns det ju som sagt "flaskbarn" från 250 Bath och uppåt.

8/1 -09

vad spännande det låter med orkideerna i thailand, skulle gärna titta på dom i sin hemmiljö, men dit åker jag inte,
men till min fråga jag åker utomlands varje år och har haft i tanken att köpa med mig hem men hur är det med det? får man ta in dom i sverige, jag undrara mest för vi som har närma till danmark kan köpa mycket spännande där, men vi får inte ta in det här? har reglerna ändrats kanske?? någon som vet,

8/1 -09

förlåt jag har inte läst hela tråden ser nu att spider svarat på mina frågor

Ge din åsikt

Nu har jag googlat mig lite smartare om ämnet luftfuktare.... jag ville kolla om jag köpt rätt, och det tror jag att jag har. Jag körde min på låg i 30 min och luftfuktigheten i rummet steg 20% från 40 till 60... Detta var bara ett test dagtid, och på natten kör jag 1,5×3 timmar - såjag är nöjd. (Jag har en Impeller driven kalluftsfuktare) Här är scoopet:

LUFTFUKTARE

KALLUFTSFUKTARE
Vad jag skulle rekommendera för orkidé syften. På vissa modeller ser du ångan, på andra inte. Har något att göra med att dropparna är så små och vattnet i tanken har samma temperatur som resten av rummet... Skaffa en hygrometer så vet du att det funkar. Jag hittade en ganska billigt som visar fuktighet och temp, plus som sparar hög/låg värdet så att man kan hålla koll under hela dygnet.

Fördelar.
? De är billigare att köra eftersom de drar mindre elektricitet.
? De kan dessutom klara av en större yta än varmluftsmodellerna
? Gör inte att luften känns ?tung? som varmluftsfuktaren kan göra
? De är dessutom självregalerande i och med att mindre avdunstning sker när luften redan är mycket fuktig.
? De kyler luften samtidigt som de fuktar, vilket våra orkidévänner tycker om eftersom vi kör fuktarna nattetid då orkidéerna andas och välkomnar fukt och svalare temperaturer.

Nackdelar.
? Kalluftsfuktare, förutom de ultrasoniska, låter mer (viss rätt mycket) i och med att de har en fläkt.
? De som har filter måste dessutom bytas, och nya filter kan vara ganska dyra.
? Man måste köra med RO eller destillerat vatten (jag använder vattnet från min torktumlare, filtrerat genom ett kaffefilter för att sålla ut ludd från kläder odyl.), annars fylls luften med mikroorganismer och mineraler från vattnet i form av damm som inte växterna gillar, och det är inget vidare att andas heller.
? Alla måste rengöras OFTA för att inte bli full av farligt mögel och bakterier som sedan sprids i luften vi andas, mums? Jag köper inte dyra medel, rengör bara med en svag lösning klorin varje vecka ? låt stå ca 20 min, skaka, skölj sedan noggrant!!

De vanligaste är dessa tre typerna:

? Avdunstnings-, veke-, eller ångbildningsfuktaren.
Den enklaste maskinen som består av en vattentank, veke och fläkt. Veken suger upp vattnet och fläkten blåser luft på veken vilket gör att vattnet i veken avdustar. Den fuktiga luften blåser fläkten ut i rummet vilket då höjer luftfuktigheten i rummet.

? Impeller driven.
Ungefär samma system som avdunstningsmodellen ovan, men den har även en slags propeller slänger vatten på ett filter som agerar som en slags spridare som bryter upp vattendropparna i pyttesmå droppar som flyter ut i luften via en fläkt. Här ser du ofta inte ångan.

? Ultrasonic fuktare.
Omvandlar vattnet till en kalldimma som du kan se. Positivt med dessa är att de är väldigt tysta.

VARMLUFTSFUKTARE
Kokar vattnet och omvandlar det till ånga.

Fördelar
? ångan steriliseras av kokningen som också tar bort mineralerna i vattnet innan det släpps ut i luften.
? Effektivare (men bara på en liten yta) än kalluftsmodellerna.

Nackdelar
? Det negativa är att de kostar mer att köra eftersom de drar mer elektricitet
? Fördelar inte ångan i rummet lika bra utan den stannar rätt nära apparaten.

Nyckelord: luftfuktare

26/4 -08

Härlig sammanfattning

26/4 -08

Oj vad du har lagt ner jobb på att luftfuktforska! Suveränt att man vet att den tråden kommer att finnas bland nyckelorden nästa gång man är i valet och kvalet över fuktare. Tusen tack, Valkyria för det rejäla bidraget till OPs samlade vetande!

26/4 -08

Mycket bra summering som sparar massor av tid för många andra.

27/4 -08

Tack! Jag höll ju på att bli tokig när jag inte "visste" och min stor-favorit (min masdie) behövde hjälp... min kära make bara skakar på huvudet, men hjälper mig snällt att leta upp information...

Ge din åsikt

7/1 -08

luftfuktare

Ser i arkivet att det har pratats om den förut, men jag tycker inte den fått tillräckligt me uppmärksamhet här( på reptilforum har den prisats!)
De e en 30 w kalluftfuktare (billig i drift) som bara kostar 250 kr på biltema, vilket fynd, och den ornitologiska designen får man på köpet;).
styrkan e ställbar från bara lite lätt ånga till moln
ala Anderna. jag har min på timer en kvart i timmen på låg effekt på dan och högre på natten. plantorna e nöjda = jag e nöjd!! så spring iväg och köp!

Nyckelord: luftfuktare

7/1 -08

Har tittat på de där pingvinerna men det är väl bara nått för dem som har skåp eller kan man ha dem i lägenhet också ?
Hade den på min önskelista till tomten men tog bort den..

Bim denna har jag i mitt vardagsrum stående på en hög pall och det fungerar bra !
tribo Du har förlängt näbben va? haha-det var kankse en bra ide till mitt skåp ,får jag sno den va Dig ?
Monika

7/1 -08

Hej Bim,Monika hann före mig,jag har oxå en i vardagsrumsfönstret,helt okej.Kolla i mitt bildgalleri.
Anette

7/1 -08

tack för svar...jättebra !

7/1 -08

Jag tittade på Biltemas hemsida under varuhus och såg då att det finns ett i Linköping. Där bor yngste sonen, så jag ska be honom skaffa en till mig.
Visserligen har vi ofta rätt hyfsad luftfuktighet (idag 55%) på fönsterbrädan i vardagsrummet, men den sjunker både när vi får höja värmen eller när (dvs OM!) det blir soligt nån dag.
Eftersom vi har så kalkhaltigt vatten, så kommer jag att använda kondensvatten i min. Jag har sparat ett antal liter på en dunk.

7/1 -08

Se där.. Smart lösning. Tänkte aldrig på att man kan montera den så.
Kan man inte få se en bild på skåpet fram ifrån??

Och jag undrar vart Du köpt slangen från,vad heter den ?
Monika

7/1 -08

.... men stackars Pingvin... he he he

Nu har jag letat efter slang på 2 st zoo-affärer,en stor järnia och Jula men ingenstans har dom gummislang,eller plast slang med den dimensionen !Vart skall jag vända mig?
Monika

7/1 -08

Jag såg en liknande silikonslang på Biltema i dag..... Köpte sådana på Järnia för några år sedan.

Tror Du att den hade den dimensionen ?Jag har mätt till 11 cm runt om,i yttremått.

Tomten kom med en pingvin till mig...Min har vitt bröst och standardnäbb.

Ok,det får bli ett besök på biltema i dag för att få tag på slang!

Tyvärr inte på Biltema i Göteborg !

8/1 -08

frida 10 Det måste väll gå med vilken slang som helst, ångan är ju kall, kolla efter dammsugarslang eller liknande i röraffär eller Mekonomen eller liknande.
Den är ju lätt att böja om du behöver, även lätt att klippa i om den är för grov. sen bara tejpa ihop.

Jag har mätt att den skulle vara 11 cm runt om,tror Du att jag kan köpa en som är mindre och "tvinga" på den och silvertejpa?
Eller kanske kolla på någon VVS-affär ?

8/1 -08

Det funkar nog, men kolla i en VVS shop, de har ju det mesta, Brukar inte vara dyra,

9/1 -08

Jag e glad att ni nappat på pingvinen! slangen köpte jag på närmsta byggvaruhandel, tror att det e en vvs slang 80 kr metern. tillräckligt böjlig för att trycka den nära näbben och tejpa med en kraftig vävtejp.
den går ju som sagt va bra att ha i rummet man blir lycklig av att se ångan, e jag knäpp ?

Haha,pingvinen har jag haft länge men tänkte sno Din ide med slang till skåpet ?
Skall försöka hitta slang på ngn VVS-affär.
Monika

9/1 -08

Tomten kom med en pingvin till mig. Den är så söt, som en leksak och lockar till sig nyfikna händer som vill känna och gärna vrida och trycka på den. Blev försträckt i helgen när jag hörde något som droppade och upptäckte att en ansenlig sjö bildats på parketten under den. Den hade troligen kommit att stå lite snett eller så. Ialla fall så ska jag leta ett lämpligt djupare fat av någon slag att ställa den i, om det skulle hända igen.

Monica det hände mig och min pingvin en gång när överdelen hade kommit på sned !Du får vänta på "det rätta klicket" Hahhahaha
Monika

11/1 -08

Nu är jag ju typ redan "gängad", Hahaha, men ett pingvin-klick kan jag nog vänta på!

Hahahaha,visst är det så ?Kan la aldrig skada mä ett "klick"
Monika

Ge ditt svar

Jag var nyfiken på hur en phal skulle mår med högre luftfuktighet så jag snickrade ihop en "tropisk zon". Det hela består av en dimmgenerator, 40mm datafläkt, styrelektronik och lite rördelar. Den fungerar förvånansvärt bra. Till och med bevattning är möjlig.

Ingen dimma
Reglerad dimma
Full dimma/bevattning

Nyckelord: odlingsskåp, luftfuktare

8/11 -07

intressant...

Vill veta mera om denna fogger

8/11 -07

håller med.
vad är det för styrelektronik du lagt in och hur förser du den med vatten?

8/11 -07

Den är byggd på en PIC16F628 som är en lite enchips mikrodator. Med mikrodatorer kan man "relativ" lätt själv bygga elektronik som gör avancerade uppgifter. Man programmerar chippen i C eller assembler.

Nu har jag lagt in styrning för fläkt(varvtal), styrning för dimma (på/av) samt avläsning av luftfuktighet (ingen presentation utan bara för beräkningar). Med dessa parametrar kan man sedan leka hur man vill t.ex. hålla en exakt fuktighet eller enligt någon period man själv tycker är bra.

Man skulle kunna tänka sig något som ser ut såhär.

Vattna 15 min med full dimma 0700, då blir spagnumen blöt.
Håll 75% R/H under dan och torka vid 1500 ut krukan med hjälp av fläkten.
Håll 60% R/H under natten.

Vatten fylls på genom att vattna ner i röret givetvis har man lyft bort fläkten innan. Det verka som om man inte behöver vattna ofta alls. Den är inte påfylld under de fem dagar jag kört. I röret är det kanske 2,5 dl vatten som går att använda till dimma.

Per

Jaha,jag ser vad Du skriver men...........
Monika

Du skulle kunna sälja sådana jag är garanterat kund.

8/11 -07

Man kan ju tänka sig att man använder vanliga timers... Men då blir det inte ett projekt i min smak

Det är lite svårt att välja nivå när någon vill vet mer. Det lätaste kanske är att säga att den kostar typ 500 :- i material men att man nog skulle kunna sälja den för 500 om man gjorde typ 100 st vilket jag funderat på men vi får väll se.

Ha gärna specifika frågor om ni undrar mer.

Per

Hur stor yta kan foggas eller vattnas?
Fortfarande kund

8/11 -07

Den fixar den vasen på 15 sekunder så jag gissar 100-200 liter med en lite större fläkt (+10:-) men då vill man nog ha lite mer vatten i den lägre delen. Typ ett rör med en hink längst ner. Rör kan man använda långa så att man kan vattna uppifrån i alla fall. Fast man kanske vill vattna ner i hinken i stället?

Per

9/11 -07

Klart intressant projekt.
Skulle man kunna styra flera fläktar, ljus samt rot bevattning med den tror du?
Använder idag flera timrar.

Är det 12v fläkt och dimmer du använder?

jag skulle nog kunna tänka mig köpa också för det låter intressant och bra

9/11 -07

Hej igen Mr Plex

Jag gillar verkligen din mackapär. har själv gått och funderat på ngt liknande. dock i annat utförande.
går det att använda enkla reglage för att göra dom inställnngarna du talade om. eller behöver de programeras in? plus mer frågor som kommer senare

mvh
jona

9/11 -07

Det är väl inget en amatör som en annan fixar va..

9/11 -07

Det ser ut som en orkidefabrik Ock sedan blir det väl patent, eller hur?

9/11 -07

Många frågor kul att folk gillar mer än bara arter....
.
Skulle man kunna styra flera fläktar, ljus samt rot bevattning med den tror du?

Det finns egentligen ingen realistisk gräns för hur många saker man kan slå på och av. Däremot om man vill ändra fart på fläktar eller dimmra ljus krävs det lite mer. 12V är lättare än 230V men det går det med, troligen via ett relä eller triac. Rotbevattning löser man kanse med en liten 12V pump för 80:- eller så. Om man ska ha 230V-12V kostar det nog 200:-
.
Är det 12v fläkt och dimmer du använder?
Dimmern drivs på 24~ vilket man med lite trix fixar till att också driva 12V = som fläkten drivs på. Eftersom detta är i "våtrum" är 12V att föredra framför 230V. Logiken, alltså chippet drivs på 5V som också går att fixa från 24~.
.
Går det att använda enkla reglage för att göra inställningar?
Knappar och ratta är lätt att fixa. Display kräver mer arbete.
.
patent, eller hur?
Det finns nog inget att ta patent på är jag rädd. Jag gissar att man från Kina kan ta fram en för 200:- ganska lätt om man hade kontakterna.
.
Det är väl inget en amatör som en annan fixar va?

Jag är mekanikkonstruktör och jobbar inte med el egentligen bara när jag snöar in ordentligt.

Per

Per jag är djupt imponerad i alla fall för ett så tekninskt kunnande !
Monika

Läckert! Jag var på väg att köpa en sån där "fuktpingvin" från Biltema men så såg jag denna, vad är skillnaden mellan dessa två? Någon som vet?

10/11 -07

Var hittade du dimmern du använde.

Är det möjligt, om du vill, att du lägger ut info om materialet du använde för att bygga ihop den.

11/11 -07

Henke:
http://www.conrad.se/
Sök på: Mini mist maker

Ge ditt svar

7/11 -07

+ 5/7 -08

Full dimma

Full dimma. Från Perplex.

En annan klimatzon, R/H reglerad med microdator.

Nyckelord: Luftfuktare

Hur har du gjort?
Kan du inte lägga upp en liten ritning också, jag gillar nya idéer och smarta lösningar. Alltid snappar man upp något användbart.
Ser ut som en enkel och billig lösning om man vill ha små miniatyrer med specifika krav.

Tummen upp!

1/9 -08

Snyggt ! Vad har du i burken?

Prata om bilden

7/11 -07

+ 5/7 -08

Lite dimma

Lite dimma. Från Perplex.

En annan klimatzon, R/H reglerad med microdator.

Nyckelord: luftfuktare

Prata om bilden

7/11 -07

+ 5/7 -08

Utan dimma

Utan dimma. Från Perplex.

En annan klimatzon, R/H reglerad med microdator.

Nyckelord: luftfuktare

Prata om bilden