8/10: Vittmossa och sol.

8/10 -08

I helgen när det var så fint väder så passade jag på att gå ut i skogen och se om det fanns någon fin vitmossa. Jag tog cykeln dit och det var tur för när påsen var full av mossa så hittade jag så klart trattkantareller. Det var bara att lägga mossan i cykelkorgen och fylla upp påsen med svamp.

Kvällen spenderade jag genom att rensa och sortera mossan och rensa svampen. Nu har jag åtta fina påsar med mossa i frysen som väntar på att få planteras. Jag fick också ett jätte fint tips här på OP om att man kan göra luft fuktare av glasskålar med lekakulor i botten och vittmossa uppe på som man fyller med vatten. Jag tror att det fungerar bra att ställa dessa mellan krukorna och det dunstar ca 1-2 cm vatten om dagen.

Om tre veckor ska jag och sambon också åka till Thailand på semester och där finns det många orkidéer som ni vet. Jag tänkte köpa med mig ett par plantor hem men jag skulle vilja veta lite mer. Är det någon som har erfarenhet om det, kanske tagit med en planta själv från utlandet, så skulle jag bli jätte glad om ni ville dela med er av den erfarenheten. Är det något särskilt jag ska tänka på eller är det en bra ide överhuvudtaget?

Lägger in en bild på mina nya luftfuktare.

Trevlig kväll! //Kajsa

Nyckelord: luftfuktare, Thailand

8/10 -08

Hej Kajsa!

Du får inte föra in plantor till sverige utan citestillstånd osv. men du kan ju köpa flaskor med orchidéplantor (bebisar) och ta med hem. Vad jag har hört är att om du kommer till flygplatsen med en planta så klipps blomstängeln av och den får du ta med hem medans resten av plantan kastas bort. Kolla upp allting innan du köper på dig plantor som du kanske inte får ta med. Du kan ju fråga Peter Göttfert på Orchidéhuset som även är medlem här han importerar plantor från Thailand.
Mvh / Spider

8/10 -08

Okej. Det är bra, då ska jag kolla det.
Flaskorna har jag sett med bebisar i så det blir säkert någon sådan i alla fall. Tack så mycket.

8/10 -08

Mycket fräckt med mossbehållaren!

8/10 -08

monroe: om du får veta något mer om att köpa plantor från thailand får du gärna skriva ett inlägg här. jag åker också dit över jul/nyår, så vore bra att veta!

8/10 -08

Du ska först ordna med ett importtillstånd från Sverige sedan ska du ha Cites och sundhetscertifikat från Thailand - så enklast är att skippa.
Du ska redan när du åker veta vad du vill köpa för det ska stå vilken art i importtillståndet. Se nyckelorden här så får du mer info.
Jag har aldrig köpt någon planta trots flera resor och även många orkidéodlare jag besökt. Enklare att ordna en import från Sverige.

8/10 -08

Tack för tipsen! Det är jätte bra att få dessa.
Det låter som att det är mer jobb än vad jag trodde... (det var därför jag frågade från början:)) Då får vi se hur det blir, kanske inte är värt det. Sattsar nog på flaskbebisarna för de vet jag att mn får ta hem. Tack än en gång.

9/10 -08

Monroe Kul att se att du nappade på mitt tips om att använda: vinglas lecakulor och mossa, som fuktare och dekoration på fönsterbrädorna Det där blev ju jätte snyggt! Har du också vart på loppis och fyndat

9/10 -08

Det var ett bra tips vi fick av dig tyckte jag. Jag har ärvt glasen och jag viste att jag inte skulle dricka ur dem. De passar bättre så här.

8/1 -09

Jag kom idag från Phuket. Har varit i Kata i två veckor. Första veckan var jag på Phuket Orchid Farm som ligger rätt nära där jag var. Det finns en till orkide´epark norr om Phuket stad också.Där jag var hade dom en massa fina orkideér som man kunde köpa med sig. Det kostade 200 Bath i inträde. Jag köpte fyra olika orkideér. Cattleya "little Star", Cattleya gul/röd, Cattleya " purple small" och en Ascda. new pink. Den sista var en helt ny framodlad sort berättade kvinnan som arbetade där ( tyska tror jag). Den sista kostade 1.200 Bath dom övriga 500 Bath. Men det fanns från 200 Bath och uppåt....
Men sen kom det fina ! Hon levererade3 blommorna till hotellet kvällen innan vi skulle åka. Jättefint paketerat i kartong. Inga speciella tullappar. Jag la ner allt i resväskan. Det gick fint. Växterna verkar ha klarat
resan också. Sen finns det ju som sagt "flaskbarn" från 250 Bath och uppåt.

8/1 -09

vad spännande det låter med orkideerna i thailand, skulle gärna titta på dom i sin hemmiljö, men dit åker jag inte,
men till min fråga jag åker utomlands varje år och har haft i tanken att köpa med mig hem men hur är det med det? får man ta in dom i sverige, jag undrara mest för vi som har närma till danmark kan köpa mycket spännande där, men vi får inte ta in det här? har reglerna ändrats kanske?? någon som vet,

8/1 -09

förlåt jag har inte läst hela tråden ser nu att spider svarat på mina frågor

För att svara på frågor och skriva kommentarer, Logga In eller Bli Medlem Nu.

Annat av monroe85:   Frågor · Dagbok · Bilder · Önskningar · Butik