Skriv början av artikeln om RH

Nyckelord: RH

Inlägg med RH som nyckelord.

4/4 -11

+ 5/4 -11

Fuktighet i skap

Hvilken RH har dere i odlingsskapene?
Mitt skap har hittil hatt 80% på dagtid, synkende ned til 60% sen kveld, for så så stige opp til 90% og kanskje enda høyere på natt. Jeg har latt "reptilgalleret" være åpent under disse forhold. I dag har jeg tettet alle reptilhull og RH er nå på 100% - glassdørene er fulle av dugg - kan dette være riktig da? Jeg har 5 vifter og temp. er 28 -15 grader.
Fundere på om det er lurt med et pottetett skap - noen som har noen synspunkter?

Nyckelord: Luftfuktighet, RH

Mitt ligger på mellom 85 og 95 på dagtid og som ditt ca. 60-65 kveld.
På mitt er det ventil list (reptilgaller) oppe på skapet bak og nede foran (under dørene). Disse er ikke dekket til. Mitt skap er lavere enn ditt men jeg har ikke mer enn 2 vifter (skal være 3 men en er ødelagt for tiden). Tempen ligger på ca. 27-28 dagtid og 15-16 natt.
Mitt skap dugger ikke i det hele tatt pga. ventilasjonen. Jeg har heller ikke probl. med å holde stabil temp.
Vet ikke om dette er til stor hjelp men ville nok prøvd å ha litt lufting var jeg deg, verd å prøve.
Lykke til.

5/4 -11

I och med att du har uppåt 80 % RH vid, antar jag 28 grader dagtid och sedan temperaturen sjuker till omkring 15 grader på natten så stiger RH till omkring 95-100 %. Den luftfuktigheten kräver väldig bra luftcirkulation i hela skåpet, viket du verkar ha. JAg ligger på ca 90 RH natt och ca 80 RH dagtid. Att vattne kondensera på glaset tror jag beror på att du har 28 grader (då ljuset stängs av och sedan sjunkande allt efter som) inne i skåpet och ett antal grader lägre temperatur i rummet där skåpet står så där är inget konstigt med det.

5/4 -11

Takk for svar begge to

Ge ditt svar

Lagrar plantan hög RH?

Att Phalaenopsis o Oncidium gillar att bli vattensprayade vet vi om eftersom Phallarna lagrar vatten i både blad o luftrötter o Oncidium i både bulber o i viss mån i luftrötter. Men hur är det med plantor som står i hög luftfuktighet (RH)? Kan de tillgodogöra sig hög RH på samma sätt?

Nu när hösten... förlåt sensommaren... närmar sig o RHn stiger både utom- o inomhus - har oftast en RH mellan 65 - 70% inomhus o över 70% utomhus - så är frågan om plantorna kan ta upp denna fukt på samma sätt som vattensprayning? Dvs kan de tillgodogöra sig hög RH på samma sätt?

Nyckelord: RH, Oncidium, Phalaenopsis, vattenspray

21/8 -08

Hög RH minskar avdunstningen från växtens blad, det gör att plantan
inte förlorar vätska, jämför en löpares vattenintag under ett maraton.:-)
Sedan har Du ju den fysikaliska lagen om utjämning mellan 2 medier,
så kallad potentiell evapotranspiration. I luft med 100 % relativ luftfuktighet
är den potentiella evapotranspirationen obetydlig och dagg bildas då på plantan
eftersom luften redan är mättad.

.

21/8 -08

Det finns dagar då man inser hur mycket som finns kvar att lära!

21/8 -08

I naturen där orchide arter växer så är fuktigheten hög, ofta mellan 70-85 %. Då får Phalaenopsis mycket fina blanka blad.

22/8 -08

letherneck... ibland tänker jag för mig själv att medlemmar som ligger inne på stor kunskap borde erbjudas gratis Guld-medlemsskap bara på grund av deras stora kunskap o erfarenhet de tillför OP o du är definitivt en av dem!!! Jag är imponerad!!!

Åter till frågan... då borde det ju onekligen finnas en brytpunkt då plantan inte behöver vattnas (doppas i hink) utan enbart kan klara sig genom den mycket höga luftfuktigheten. O den borde ju rimligtvis ligga under 100% RH förutsatt att man har god luftväxling?

22/8 -08

Det kan nog hända Öland4ever, vad gäller vattentillförseln, men jag undrar om inte näringsbrist skulle bli ett problem. Mycket av näringen kommer i naturen via regnvattnet och i odling via vattningsvattnet.

22/8 -08

Öland4ever, Som Lasse säger, de skulle förmodligen lida av näringsbrist/spårämnen
efter några månader, men i övrigt har Du rätt i att fuktbehovet nog skulle tillgodoses.
Min kunskap om orkidèer är ju rätt begränsad, men de lyder ju under samma naturlagar
som övriga växter, och som född/uppvuxen på ett lantbruk så har man väl tagit till sig
av fädernas gamla nedärvda kunskap.:-) Sedan har jag ju lärt mig väldigt mycket om
just orkidèers olika behov här på OP.

24/8 -08

Lassse o letherneck... i sin förlängning tänkte jag väl ungefär så här att om man kan hålla en hög RH... säg över 70% i samband med en relativt låg temp... säg runt 18 grader... o kan hålla en god luftväxling med hjälp av fläktar o ljus med hjälp av lysrör... så skulle man ju kunna sticka utomlands en månad vintertid o plantorna kan klara sig själv. Därför detta kommer ju onekligen att bli ett problem om man tänker sig en utlandsresa till vintern.

24/8 -08

Jag brukar lösa vistelser borta ungefär som du beskriver det. Alla plantor får bo i badrummet, badkar, hinkar, andra byttor och handfat fylls med vatten. När vi kommer hem efter tre veckor är dom fortfarande fina, men blir omgående vattnade förstås.

24/8 -08

Öland4ever. jag tvivlar stark på att det går, möjligen med plantor som är i
vila, t.ex. vissa Cattleyaarter, men i övrigt så är nog dina plantor i ett kritiskt
tillstånd när Du kommer hem. Tänk på att även plantor som är i vila vill ha en
del vatten, i naturen finns ju dagg, i hemmet så sprayar jag lite vatten på de
som vilar någon gång per vecka.

24/8 -08

Hej letherneck, så mycket jag lär mig bara genom att läsa här på OP. Det jag undrar nu, vad för slags sprayflaska använder du? Jag tycker att de "vanliga" som finns i handeln ger alldeles för hård vattenstråle, jag skulle vilja ha en spray som ger som en vattendimma ungefär. Finns det? Någon som vet? Hej från Ingegerd

24/8 -08

Gardenas är suveräna finns i en mindre storlek oxå (typ 1 1/2 L tror jag)

24/8 -08

Ingegerd: Man brukar kunna ställa om dem genom att vrida där strålen kommer ut.
Min flaska är en vanlig sort som jag köpt på Coop Forum tror jag, ger bra dimma.

24/8 -08

Tack för tipsen, chic och Lassse! Jag får ge mig ut och leta. Finns Gardena för det här ändamålet i vanliga trädgårdsbutiker? Jag blev lite fundersam när jag sökte på Google om det var rätt sort jag såg där, verkade vara en del som skulle sättas på en slang (för trädgårdsbevattning?) eller liknande.

24/8 -08

Ingegerd, jag köpte mina på Coop Forum jag också, som Lasse säger så
ger de alldeles lagom dimma. Billiga var de också.

Håller med Lasse, jag köpte en på Coop, kanon fin dimma blir det! Tror jag gav runt 20 lappen. PS den lite hårdare s strålen använder jag mot 2 st 14 v busiga kattungar som gillar klättra i gardiner samt trängas bland & tugga på blommor hmmmm grrrrrr

25/8 -08

Monica... vad är det längsta du varit borta om lämnat dina plantor enl vad du skrev?

letherneck... ja, det ligger väl mycket i vad du säger. Det var väl det som egentligen var min ursprungsfråga om plantan även kan ta upp en hög fuktighet i luften o var i så fall brytpunkten ligger där inte plantan behöver bli vattensprayad.

Samtidigt får man väl skilja på låg o hög RH o den fukt som kommer uppifrån... utomhus menar jag. Det kan ju vara varma sommarkvällar med relativt låg RH... dvs under 50% men ändå blir det fukt på både marken o på bilar. O nu om nätterna så dryper det ju av fukt utomhus men RHn är ju ändå inte 100% så att det är dimma. Vid dimma är väl RHn 100% om jag inte minns fel.

Hörde föresten att i lördags var tempen i Peking 42 grader o RHn drygt 90% ! !!

25/8 -08

Ja då får det bli Coop Forum i morgon, på väg till jobbet på eftermiddagen. Kanske jag hittar några orkidéer också?

25/8 -08

Tre veckor som längst. Badrummet är inte stort, men har ett fönster. Badrummet är också väldigt tätt för vi har svetsade plastmattor på golv och väggar. Man måste se till att badkarsproppen sluter tätt så att det inte blir torrlagt. Fast visst innebär det en stress för plantorna, men ibland måste man ju få resa, och jag gör hellre så här än överlåter vattningen åt någon granne vilket verkligen kan innebära en katastrof i övervattning och ruttnande phallisar. Min monterade som behöver duschas med blomspruta fick bo hos en släkting som skötte den exemplariskt.

26/8 -08

Monica... tack för tipset! Får se hur jag gör till vintern. Blir det en lång, kall, snöig o tuff vinter så har jag lust att lämna kalla Sverige för betydligt varmare Thailand exempelvis...

Ge ditt svar

En fråga till dig som har Phalaenopsis brudorkidéer inomhus... vad har du för RH inomhus o hur ofta vattnar du dem? Själv vattensprayar jag dem varje dag men tydligen kommer det ner så mycket vatten i krukan så jag behöver aldrig vattna dem... det är alltid imma på insidan av krukan.

Den enda jag vattnat en gång är den jag haft längst.. tre veckor... o på den möglade en ny stängel som höll på att växa upp... så nu har jag lagt av o vattna.

Själv har jag oftast en RH på mellan 35 - 50% dagtid o en tempen har legat på dryga 30 grader... oftast uppåt 35 grader. Nattetid har jag försökt få ner tempen till ca 20 grader med en RH på 50 - 60%. Men å andra sidan har det inte regnat på åtskilliga veckor.

Förra sommaren som regnade bort hade jag en RH inomhus på mellan 60 - 70%.

Nyckelord: relativ luftfuktighet, Phalaenopsis, RH

13/6 -08

jag sprayar aldrig mina ibland händer det att jag sprayar lite på luftrötterna, men jag vattnar nästan varje söndag, när rötterna är mer vita än gröna vattnar jag, och sen har jag hört att man ska skölja igenom med mycket vatten ca 1 gång i månaden, så det gör jag nu, annars vad jag har för RH vet jag inte, dom står i vanlig rumstemp, men dom trivs nog för det kommer nya blad och rötter hela tiden på alla mina, jag har 15 stycken nu, får se om dom kommer att skjuta stänglar någon gång,

13/6 -08

Jag har samma rutiner som christina, enda skillnaden är att jag sprayar
mina ett par gånger om dagen när det är väldigt varmt. Rumstemp och den
RH normalt som finns beroende på årstiden.
Mina växer och blommar de med, utom Phal. bellina som nog skulle behöva
lite högre RH.

13/6 -08

jag vattnar mina en gång i veckan och spreyar dagligen. vad är RH?

13/6 -08

Jag spryar aldrig mina, men en gång per vecka så sänker jag ner de i vatten med gödning, samtidigt blöter jag bladen med detta vatten. Var på en föreläsning där experten sa att det var bra att använda gödningsvattnet på bladen också då blomman kunde tillgodogöra sig näringen fortare när det kom på bladen. Du kan pröva detta, har en phaleanopsis som fått två nya stänglar nyligen och väntar på att de första knopparna ska slå ut snart.

13/6 -08

tack för tipsen ska börja spraya mina oxå på bladen och doppa dom ibland med gödningsvattnet är lite orolig bara att det rinner ner vatten i bladrosetten man kan ta ett blad i taget när det har torkat kan man ta nästa. full koll

13/6 -08

då tar du lite toapapper och suger upp vattnet i bladrosetten, har aldrig haft några problem när jag har gjort så.

13/6 -08

ja det är smart för var ska man annars ha toapapprets uppsugningsförmåga någonstans om inte i orkisarna

13/6 -08

Jag sprayar min dagligen nu på sommaren. Är det riktigt varmt i lägenheten blir det både morgon och kväll. Jag har munstycket inställt så det bara blir som en dimma av vattnet och då är det ingen risk för att något vatten ska bli stående i bladrosetter. Men jag har aldrig tänkt på att blanda i gödning i sprayflaskans vatten. Det blir ingen beläggning på bladen av det?

13/6 -08

Toapapper till all ära Relativ Luftfuktighet i % = RH . Alla Phallar gillar relativ hög luftighet, optimalt mellan 70 -80 %, då får man en planta som fåt blanka och fina blad, men det kan var svårt att hålla innomhus att hålla en relativ fuktighet på 80% men jag tror det går utan att tapeterna rullar ner . men 60 -70% är mitt optimum och kanske medelvärde fastän orkideerna gillar ett högre värde för att trivas utmärkt. Man kan ändå få mycket fina Phalaenopsis med vackra blanka blad.

13/6 -08

jag tror att mina trivs så bra för att jag har glaskrukor som ytterkrukor och i botten ligger leca kulor, när dom sugit upp vatten vad dom ska ha så sätter jag ner dom så lite vatten rinner alltid ner i lecan och då bildas det fukt inne i innerkrukan så dom får nog relativt mycket fukt av det, för bladen tycker jag är mycket stora om jag gämför dom med när jag köpte dom, men sen vet jag inte om dom kommer att blomma så långt har jag inte kommit,

14/6 -08

pake... RH står för "relative humidity" dvs relativ luftfuktighet dvs så mycket fukt som luften kan ta upp tills den är fullt mättad. När det är dimma ute är det oftast 100% RH o inomhus i en centraluppvärmd lägenhet vintertid brukar RHn ligga under 30% dvs alldeles för lågt för det mesta växande... kanske även för kaktusar. Vill minnas att orkidéer vill ha en RH mellan 60 - 70%.

magnolia... att bladmata med näringsvatten är en gammal teknik. Helt riktigt ger bladmatning en snabbare effekt än att blanda näringen i vattnet som du rotvattnar med.
Själv har jag bara 3 Phalaenopsis o tar bara en burk o fyller med 1 1/2 dl bra vatten med låg kalkhalt o slår i ett kryddmått (1ml) orkidénäring o sprayar med.

Felixan... när du sprayar dem 2x per dag... vattnar du dem dessutom på "vanligt" sätt?

För övrigt mår mina tre brudar prima!

15/6 -08

Öland4ever: Ja , jag vattnar plantorna även på "vanligt" sätt när det är torrt eller nästan torrt i krukorna.

Ge ditt svar


Annonsen här nedanför hjälper till med OrkidéPrats serverkostnad.