Råd / Problem med plantor / · Ohyra och sjukdomar /

Nyckelord: ullöss

Ullöss är små vita djur som ofta ser ut att böra omkring på en bit bomull. Dom är lite besvärliga att bekämpa, men det går! Honorna är 3-4 mm långa och hanen 1 mm. Arten är nära släkt med sköldlöss, men saknar sköld. Kroppen har istället ett vaxlager som kan vara ulligt...

Läs hela artikeln

Inlägg med ullöss som nyckelord.

Jag tror jag fått Ullöss eller Spinnkvalster.
Jag vet inte skillnaden på dessa.
Vad göra?????

Nyckelord: ullöss, spinnkvalster

18/4 -07

Har du provat att googla på ullöss resp. spinnkvalster? Klickar du på bilder så får du dessutom se foton på ohyran.

2/5 -07

Vad är "googla"???? Jag har fått 4 slänga phlaenopsis, 1 Denbrovium och 1Paphiopedilum.
Detta är inte skoj.

2/5 -07

http://www.google.se/ När man googlar så söker man på Google, tror det är världens största sökmotor. Klicka i för "sidor på svenska" om du bara vill läsa svenska svar. Vill du ha foton på ex. spinnkvalster så klickar du på "Bilder" ovanför sökrutan.
Ett annat sätt att ta reda på hur man får bort ohyra på sina växter är att fråga hos en blomsterhandlare eller handelsträdgård. Lycka till.

Ge ditt svar

Efter en hel del letande så hittade jag komposten jag personligen gillar bäst. Men den kostade 70:- för 4liter. Omy god! Är van att den kostar runt 40:-. Jaja men nuhar jag hittat och inhandlat den.

Så nu ska jag ta han om min stackars Orkisar som inte riktigt mår bra.

Och till min stora fasa så hittade jag Ull lös på mina Brudokrideer. Så det blir att behandla dom oxå. grrr

Nyckelord: ullöss, kompost

Ge din åsikt

18/1 -07

Ullöss

Hej.
Jag har försökt att bekämpa mina orkidéer med sprit och bladglans om jag nu misslyckats hur långt tid tar det innan de kommer tillbaka?

Har nämligen skaffat två till men de får stå på en annan plats så länge.

Nyckelord: ullöss

18/1 -07

De lever också nere bland rötterna.

Man kan lösa upp provado pinnar och vattna igenom komposten för säkerhetsskull.

19/1 -07

Tack, jag ska prova med det om jag hittar det.

19/1 -07

Hej,
hade själv problem med ullöss i många år till jag bytte planteringsmaterial till greenmix och badade alla plantor två gånger med en veckas mellanrum i Pyrex lösning. Antagligen kom giftet åt på alla ställen (inga gömställen i komposten). I mitt fall gick det åt mycket pyrexlösning eftersom jag inte badar olika plantor i samma vatten för att förhindra eventuell sjukdomsspridning.

mvh
Mikael

Ge ditt svar

Har fått nåt äckligt på en del av ffa mina phalisar. Några vita ca 2 mm stora luddiga saker. Hur får jag bort dom?
Har slängt vad jag tror är smittohärden men har inte gjort något mer än att ta bort krypen med tops och vatten+kanel i väntan på någon annans mer kunniga hjälp.
De ser ut att ha någon form av sköld är det någon sorts skalbagge som vill åt mina orkisar?!
Blä. Hjälp!
Helst så snälla gifter och åtgärder som möjligt. Både hund och katt är nyfikna.
//Jojjo

Nyckelord: ohyra, sköldlöss, ullöss

10/12 -06

Det är sköldlöss du har fått på växten, försök ställ den för sig själv, de går över till andra växter väldigt fort. Jag har fått tipset från en gammal trädgårdsmästare, han gav rådet att spraya bladglans på växten för det tycker inte lössen om, lycka till

Jag trodde sköldlössen var mörka och ullössen vita? Har jag fel? Vill bara bli av med äcklen! Har dom tyvärr i de flesta fönstren och vågar därför inte omlokalisera någon av dom. De har spritt sig men har hittills (peppar peppar) bara sett dom i phalisarna. Har dendrobium, ascocenda, masdevallia samt zygopetalum blandat i de olika fönstren och bara ohyra på phalisar.
Så... ta bort krypen, spraya med bladglans? Finns det nåt annat i den vardagliga skötseln som skall göras för att undvika upprepning av ohyran?
Funderar på att bunkra massor av mossa och skölja alla plantorna och plantera om i mossan ifall det finns kryp i komposten.
Synd att mossa till 20 orkisar blir så jädrans dyrt...

//Jojjo

Hej Jojjo!

Om de är vita och ulliga så måste det ju vara ullöss. Kan du inte gå ut i skogen och plocka lite vitmossa? Håll väldigt noga koll på dina plantor framöver, Lycka till!

Jag vill oxå rekommendera den vitmossan som Du kan plocka i skogen,den blir inte så kompakt som den torkade som vi kan köpa !
Monika

Ge ditt svar

Har fått nåt äckligt på en del av ffa mina phalisar. Några vita ca 2 mm stora luddiga saker. Hur får jag bort dom?
Har slängt vad jag tror är smittohärden men har inte gjort något mer än att ta bort krypen med tops och vatten+kanel i väntan på någon annans mer kunniga hjälp.
De ser ut att ha någon form av sköld är det någon sorts skalbagge som vill åt mina orkisar?!
Blä. Hjälp!
Helst så snälla gifter och åtgärder som möjligt. Både hund och katt är nyfikna.
//Jojjo

Nyckelord: ohyra, Provado, ullöss

10/12 -06

Hej Jojjo, det verkar vara ngn form av löss du har fått på din växt. Kanske både ull- och/eller sköldlöss. Jag föreslår att du har dem i karantän ett tag och kollar dem noga för de är ena envisa rackare. Jag tror det är lättare att komma tillrätta med ullöss än sköldlöss.Sköldlössen fördärvar växten snabbare än ullössen.
Plocka bort allt du ser ögonblickligen de skall inte ha en chans att överleva.
Din åtgärd är rätt och det finns många olika råd i detta sammanhanget och det mesta är värt att pröva.
Det finns en del här på forumet att läsa om detta under Alla Nyckelord Lista i spalten till vänster. Kika där är mitt tips.

10/12 -06

Vilken av dessa är det?


Sköldlöss

eller


Ullöss

Båda är minst lika odrägliga. Att plocka bort för hand är effektivt men du kan nog behöva spraya plantan med organiskt bekämpningsmedel. Leta efter "giftfritt" i affären.

ÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅ... Jag hoppas att de hoppar över mitt hem! Annars...... får vi meta våra krafter...... Fast... man kan ha det roligare än så!!!/ Lina

Det är ullöss som jag har. Den bilden som är längst ner. Äckliga. Plockade bort en som t.o.m hade fräckheten att vifta med antennerna! Fy fan.
SKa till Blomsterlandet och försöka införskaffa nåt ullöss-bekämpande medel. Vill inte ha ohyra på mina orkisar! gråter ilsket
//Jojjo

Jag använde Skadekryp Effekt, 500 ml, som innehåller 12 gram paraffinolja av medicinsk kvalité per liter vatten samt emulgator. Den räcker länge. Det finns också storskalig Fruktträd Effekt som man spär ut och sen sprayar på.
Jag skaffade en bordsfläkt för en lätt kontinuerlig bris över orkidéerna som höjer växtkvalitén så att ullöss mm verkar försvinna!

Har köpt bladglans idag. Ska jag spraya bara där krypen är eller hela plantan både över och undersidan av bladen?
Är så less på detta äckliga som poppar upp här och var.

//Jojjo

11/12 -06

Hej Jojo

Jag skulle inte använda bladglans då detta täpper till porerna på bladen så att dessa inte kan andas.

För många år sedan sprayade jag mina Vandor med bladglans med topp röta som följd. Jag hade sprutat på för mycket och oljan rann ner i toppen och där torkade det inte upp då det var vinter och mörkt ute. När våren kom kunde jag plocka av toppen på sex plantor som hade ruttnat.

Ett billigt och effektivt medel (enligt dom som provat) är Effekt för fruktträd som säljs på Bauhaus.

MVH
Tommy

Tyvärr finns det inget Bauhaus här i Karlstad vad jag vet om iaf. Kanske finns på andra blomsteraffärer. Får nog ta en ny runda då. suck
Blir nästan äcklad av mina kära orkisar just nu och vågar inte önska/köpa nya heller med tanke på smittan.
//Jojjo

13/12 -06

Prova det här annars länk

Tipset fick jag härifrån av någon, minns inte vem, men det fungerar på ullöss.
"Min" odlare John provade det på en planta han hade som var infekterad med ullöss och de dog på några timmar. Han lät ändå plantan stå kvar i hinken ett dygn med kolsyreisen i en behåller med varmt vatten. Nästa dag sköljde han av plantan och alla lössen trillade av döda. Flera hade redan trillat av innan han sköljde den.

Ge ditt svar

Snälla hjälp! Jag har hittat löss på mina orkideer... Små, vita, luddiga, äckliga löss. Ulllöss? Två har tillochmed fräckheten att bo i en knopp, morr!
Hur blir jag lättast av med dom?
Ska jag köpa nått insektsmedel el är det såpavatten som gäller? Hur gör jag?
Jättesnällt om någon kan tipsa om hur jag blir av med monstrena!

Nyckelord: löss, ullöss

30/8 -06

Hej Ulllöss verkar det vara och det har jag själv haft problem med denna sommar. Jag köpte något som heter Fruktträds effekt. Det verkar funka är baserat på rapsolja..
Prova det

30/8 -06

Hitta nyckelpigor och bjud in dem på kalas! Här är en hel, läskig sida om dessa otäckingar och vad man kan göra åt dem:
http://www.ipmofalaska.com/Files/mealybu...
Många eteriska oljor kan alltså användas, och fortsätt behandla ett par veckor efter senast synliga lus.


Det er noe ordentlig svineri. Jeg har brukt Insektsåpe ved angrep av div. og det funker bra. Her er en link med masse info om disse ekklinger.
http://hjem.tele2adsl.dk/favorites/Dream...
Saluttern, jeg får ikke frem noe på linken din?
Lykke til da Eda.

30/8 -06

Anita: nej det är konstigt, jag får oxå fel när jag försöker gå direkt in, ändå är det så sidan heter när man väl är där...det är det första som kommer upp för mig när jag googlar in mealy bugs, det är infosidor från ipmofalaska, som handlar om bekämpning med minsta möjliga miljöpåverkan. Hoppas du kommer fram

Tack för alla svar !
Nu ska dom små få vad dom förtjänar ...
Sälutterns länk fungerar om man tar bort punkten i slutet.


Takk Eda.
Ja så lite er det som skal til. Bra side.

31/8 -06

Hej!
Kommer kanske lite på efterkälken om lössbekämpning, men jag har inte varit inne och läst alla trevliga inlägg på ett tag.
Jag använde rödsprit när jag fick ullöss på en phalaenopsis. Angreppet kom plötsligt och det var massor av äckelpäcklar på plantan. Bära eller brista, tänkte jag, tog rödsprit på en tops som jag sedan strök på varje lus jag såg. Upprepades med jämna mellanrum tills alla löss mött döden. Inga skador på plantan, vilket förvånade mig, så den finns fortfarande kvar på fönsterbrädan. Blommar för fullt just nu.

1/9 -06

Phalaenopsis är nog inga favoriter för ullöss. Ingen panik nu för ullös lever också på rötter i alla skymslen och vrår där de lägger sina ägg, så då den har blommat färdigt bör nog kolla alla rötter, småttingarna är senan lite snabbare än sina föräldrar. Jag skulle ta bort plantan från de andra så länge tills du är säker på att du fått bort dem.

1/9 -06

Ingen fara på taket. Det är ett år sedan och någon ny lus har inte dykt upp. Plantan isolerades naturligvis. Ingen annan planta drabbades, tack och lov!

Ge ditt svar

8/5 -06

Ullöss

I sändningen från Botanische Orchideeen har jag upptäckt ullöss på Dendrobium antennatum som jag nu har behandlat med Pyrex, jag hittade 2st fullvuxna som jag tog bort. I samma sändning fanns en Dendrobium crassinode, snyggt monterad på bark i en vitmossekula. D anntenatum var barrotad och Masdevallian i kruka med vitmossa. Bör jag behandla alla?

Nyckelord: ullöss

8/5 -06

Ja, jag skulle definitivt göra det.

8/5 -06

Jag tar tacksam emot alla råd. Tack Carina.

9/5 -06

Tvätta bort synliga ullöss med tvålsprit eller liknande. Isolera plantan. Lös 2 provadopinnar i en liter vatten. Ställ krukan stå i denna blandning. Låt stå i minst 1 timme. Upprepa helst två gånger med ca 10 dagars mellanrum.
Lycka till!

Ge ditt svar

18/3 -06

18/3: Ullöss

Idag hittade jag en ulltott på en av mina "fådda" okända hybrid och konstaterade att det måste vara ullöss.
Den skall givetvis bort meddetsamma för den sitter mitt på ett nyproducerat blad (de är väl de som är mjuka som lössen gillar bäst att suga näring ur). Jag tänkte ta bort den med såpspritlösning och undrar nu om det kanske finns någon som har någon annan metod?
Kan lössen bara dyka upp så där snabbt och behöver jag behandla mer än bladet?
Kul att höra hur ni gör?

Nyckelord: ullöss

Hej Amatör!
Jag sköljer hela plantan ordentligt i duschen efter det att jag plockat bort lössen, sen får hela en behandling med såplösning och de ställen där jag sett löss intensivbehandlas med bomullstuss indränkt i lösning. Sedan blir det karantän för plantan med ökad luftfuktighet och extra kontroller. Har aldrig haft ett större utbrott av löss, mest enstaka på nya plantor som ändå stått i "karantän", som den jag skrev om igår när jag tyckte att lössen luktade... Det borde väl finnas kemiska bekämpningsmedel som fungerar, typ Provado plus, dessutom, om man vågar sig på det.
Lycka till i jakten på äcklena!

Hej Amatör!

Jag brukar använda provadoplus och tycker att det funkat bra. Problemet är att de små otäcka sakerna kan ge sej på rötterna också, så du måste nog spraya hela plantan (även rötterna)och lägga den i plastpåse nåt dygn, upprepa efter ett tag. Det står på flaskan antal dagar.
Man kan visst också krossa provadopinnar och blanda ut med vatten och doppa plantan i det, men jag vet inte hur mycket pinnar du måste ha då. Kanske nån annan som vet..

Lycka till!

Ninalina: hur går det med plantorna efter en behandling med Provado plus, har du märkt några tecken på att de farit illa? Jag har varit rädd för att använda kemikalier ifall plantorna skulle få några men. Amatör: ett tips som jag fick förra året och som visat sig användbart är att skölja krukorna i kokande vatten då och då, eftersom en del skadedjur gömmer sig där. Bra om man har vissa orkidéer ute på sommaren, så man inte tar med sig några kryp in.

cikorina: Jag har inte sett några större skador förutom skadorna av skadeinsekterna. Det man ska tänka på är att provadopinnarna innehåller näring. Så låt bli näringen ett tag efter behandling med pinnar. Sprayar man med sprayet, ska man se till att hålla avståndet annars kan bladen få kylskador.

18/3 -06

Tack för de olika beskrivningarna Ninalina och cikorina !
Lusjakten är överstökad och jag gjorde faktiskt några "fynd" till i samma växt. Det fanns bulber med avklippta blad som var veckade i den del som satt kvar på bulben. Där kanske härden fanns.
Just med tanke på ev skador valde jag såplösningen som jag använt till mina andra krukväxter. Nåja jag får förpassa den till karantän ett tag då.
Cikorina jag tar med ditt tips om krukrengöringen till eftersommarens installning, värt att tänka på !

Amatör: kolla även in P-Gs tips om oljespray, det låter ju riktigt bra med ett giftfritt och effektivt alternativ.

20/3 -06

Jag har noterat det och tänker helt klart prova. Det måste jag testa och det låter ju idealiskt. Fint med kloka tips, det tackar man för.

30/3 -06

Nu har jag hittat oljesprayen som jag hoppas att jag slipper använda. Men om det skulle dyka upp en eller annan liten ohyra så tar jag till medlet. Frågan är bara om man vågar duscha på kompost och rötter?

Ge din åsikt

Jag har funderat lite över det här med vattningsrutiner... Idag var en sån dag då de allra flesta orkidéerna var synkade och törstiga, och dessutom var det näringsdags, så det tog sin lilla tid. En och en halv timme för att vara exakt, rum för rum och art för art, i baljor som skall diskas emellan och näring som skall mätas upp. Hade det åtminstone varit vår eller sommar hade man ju kunnat göra det mesta ute på altanen. Det är lite småmysigt, men sen tänkte jag - "och jag som ändå inte har så där VÄLDANS massa orkidéer". Hur gör ni som har massvis? Vattningsdagar är ju dessutom utmärkta för att kolla igenom orkidéerna ordentligt, förutsatt att man har tid. Man hittar en och annan ny stängel, en ny bulb på väg - men dessvärre också äckliga krälande djur då och då. En doritaenopsis som jag satt i karantän för säkerhets skull hade NATURLIGTVIS ullöss när jag kollade idag. Nu en fråga som kanske låter helt tokig - luktar ullöss? När jag samlade in de små äcklena idag tyckte jag att det luktade parfymerat, kommer det från de stackars knopparna som de vidriga krypen satt på eller är det insekterna som luktar? Gulp.

Nyckelord: vatten, ullöss, vattningsrutiner

Ett tidigt odlingsråd för orkidéer av Jo-an Matsuoka kom redan 1728:
“In spring don't put them outdoors. In summer don't expose to much sun.
In autumn, don't keep too dry. In winter, don't keep too wet.”
Känner du igen dagens svåra råd att vattna? Kragodlar du, har du överlåtit det svåra till rötterna själva att välja, som de specialister de är och kan när vattennivån är någorlunda konstant i LECA.
Andra rådet är om det skall vara to eller too much sun, som mitt språkprogram rekommenderar. Vid högre näringsdos ökar risken för brännskador. Med försiktighet och lite mindre gödning klarar man de färska årsskotten från brännande vårsol. I vårt nordiska klimat är det enkelt att klara första rådet.
En kontinuerlig fläktstyrd svag bris ger friska plantor, som bättre klarar sjukdomar och insekter.

Hej Tor, jag tycker nog att min vattning är ganska funktionell, inga klagomål från plantorna i varje fall , jag var mer intresserad av vattningsrutiner i allmänhet, hur andra löser det rent praktiskt och tidsmässigt. Det enda egentliga problemet jag har haft med mina orkidéer det gångna året har varit på grund av för mycket bris, så där kommer jag att vara försiktig framöver... Kragodling?

18/3 -06

+ 19/3 -06

Ullöss förpestade min orkidétillvaro tidigare men sen en mekanisk styrd svag vindbris som för strömmande luft förbi och runt plantorna kontinuerligt har märkligt nog ullösen hittills ännu inte visat sig dessbättre. Plantorna har helt enkelt blivit friskare och vuxit bättre och det har många orsaker.
Hur jag kragodlar alla orkidéer kan du läsa på Min Sida och Profil och Bilder.
Vattnar gör jag mest varje helg, helst i sol, och ökar vattennivån till 3 cm. Många plantor har jag i blomlådor och andra större lådor eller tråg, det går fortare att vattna. På långsemester kan man konstanthålla vattennivån med att genom skruvhålet fylla näringsvatten i ett joucepaket och ställa det upp och ner i lådan medan man hålla tummen för och sen låta vattnet och lufttrycket sköta vattningen månadslänge.

Ge din åsikt

28/2 -06

28/2: Ull-löss

Blev rent förtvivlad när jag hittade fullt med ull-löss på en av mina Diocentrum. Hela plantan hade på 10 dagar blivit helt vit i mitten av dessa odjur. Spolade den först i varmt vatten, petade sen med tandpetare loss de som inte sköljts av. Sprutade sen med ohyrespray.
Nu gäller det att ha plantan under uppsikt.
Annars blommar det så vackert i fönstren, särskilt alla Phalaenopsis, som är riktigt långblommande.

Tre orkidéer har under lång tid varit "patienter", men nu eller aldrig, nu är de en gång för alla kasserade. Hur länge ska man stå ut med bara bulber och inga blad. Inget hände, de har stått så här i 3 år nu. Svårt att kassera men nu känns det skönt att slippa se mina sorgebarn.

Nyckelord: dåligt samvete, ullöss

Ge din åsikt

20/9 -05

Vita knölar!

En fråga från en besökare:
hej jag har flera orkidéer (phalaenopsis) som blommar mycket men det droppar något kletigt på fönster brädan från dom. Det är fullt med vita knölar på och vid blommknopparna är det ohyra ?
/ Elisabet

Nyckelord: socker, ullöss

20/9 -05

Hej Elisabet,
Tack för din fråga.

Dropparna och knöalrna kan höra ihop men kan också vara olika saker. Knölarna först -- borsta ner några sådana på svart papper. Rör dom på sig? Om de gör det finns risk att det är ullöss dina plantor fått.

Om de ej rör på sig kan det kanske vara svamp som växer i sockerdropparna.

Sockerdropparna skulle kunna avsöndras från ohyra, men troligare är att det är naturligt överskott av glukos som plantan avsöndrar. Oavsett bör du torka bort sockerlösningen med en lätt fuktad trasa.

Lycka till!
/ Björn

Ge ditt svar

En fråga från en besökare:
Hej igen!

Jag har fått två gamla Phalaenopsis av svärmor o det visade sej att dom hade ullöss.
Dom är isolerade o tagna under behandling men den ena envisas med att försöka blomma fast den inte riktigt orkar.

Vad gör jag åt det ???

Har på dom två stänglarna tagit bort knoppar som blivit gula o låter dom blomma den enda blomman per stängel den orkar.

Problemet är att stänglarna inte vissnar ner trots att den ena nog är sju åtta månader vid det här laget.

Mycket tacksam för råd.
m.v.h Annika

Nyckelord: ullöss, Phalaenopsis

11/9 -05

Hej Annika,
Tack för din fråga.

Min rekommendation är att skära av stänglarna vid det tredje 'ögat'. Ögat är det lilla bald som sitter med jämna mellanrum på stängeln. Att skära av stängeln gär att plantan behöver börja om med stängeln vilket kan göra att den tar en paus och blommar först när plantan mår bättre.

Börjar plantans blad blir mjuka så kan en omplantering vara en bra idé:
http://www.neovita.com/orkideer/no.cgi?a...

Lycka till!
/ Björn

Ge ditt svar

11/9 -05

Luddig orkidé

En fråga från en besökare:
Frågeställare: Kristina

Fråga:
Jag har en venussko som fått konstigt vitt ludd på bladen. Jag ser inga djur och det går lätt att dra av luddet. Det sitter över hela bladen. Vad kan det vara och vad gör man åt det?

Hälsningar
Kristina

Nyckelord: luddiga blad, ullöss

11/9 -05

Hej Kristina,
Tack för ditt brev.

Tyvärr kan det vara ullöss din planta fått. Ullöss är helt täckta av mjuka, vita kristaller som liknar bomull. Om man vänder en individuell lus upp-och-ner så kan man ofta se de små benen sprattla. Om det är ullöss du har, läs mer nedan:
http://www.neovita.com/orkideer/no.cgi?a...

Om det ej är löss är jag fundersam på vad det kan vara. Kan du möjligen skicka mig ett kort eller beskriva ytterligare utseende och konsistens på beläggningen? Beskriv även vilka delar av plantan som drabbats så exakt som du kan.

Vänligen,
Björn

Ge ditt svar

En fråga från en besökare:
Frågeställare:
Cecilia

Fråga:
Mina orkidéer har fått en vit klibbig yta på bladen, speciellt i bladveck och på undersidan av bladen. Jag har tvättat bort det med ljummet vatten och såplösning flera gånger, men det kommer tillbaks efter bara någon vecka. Jag kan inte se några djur så jag tror inte att det är ullöss. Har du någon idé om vad det kan vara?

Nyckelord: ullöss, klibbiga droppar, glukos

11/9 -05

Hej Cecilia,
Tack för ditt brev.

Det klibbiga du ser på dina plantor är troligen glukos från plantan själv. Vid kraftig tillväxt och under gynnsamma förhällanden producerar ibland växter (hos orkidéer speciellt Phalaenopsis) mer glukos än vad växten kan använda/lagra. Plantan gör sig då av med den överflödiga glukosen genom att avsöndra den. Vanligen kommer dessa avsöndringar som klibbiga droppar på bladens kant eller i andra veck.

Du bör torka bort klibbet med vatten. Om detta ej görs kan ibland svampar växa i socker lösningen.

Så klibbet är ett friskhetstecken som dock skall torkas bort

Lycka till!
/ Björn

Ge ditt svar