Råd / Problem med plantor / Ullöss · Ohyra och sjukdomar / Ullöss
Ullöss är små vita djur som ofta ser ut att böra omkring på en bit bomull. Dom är lite besvärliga att bekämpa, men det går!
Honorna är 3-4 mm långa och hanen 1 mm. Arten är nära släkt med sköldlöss, men saknar sköld. Kroppen har istället ett vaxlager som kan vara ulligt och från djurens sidor pekar vaxtrådar ut. Ullen är till för att skydda äggen och larverna vilka alltså ligger på honans kropp. Man kan tydligt se djurets leder avtecknade som tvärgående streck på ryggen.
Ullöss skadar orkidéer och andra plantor genom att suga växtsaft från bladveck och andra små skrymslen på växten. På Phalaenopsis har de en förkärlek för att sitta vid bladfästena. Man kan även finna dem sittandes runt ytliga rötter och i/på krukan.
Lössen kan skada plantan så illa att bladen faller och plantan dör.
Det är ännu lite besvärligare att få bort ullöss än sköldlöss. Detta beror bland annat på att löss i komposten och på rötter kan vara mycket svåra att bli av med. Om man fått angrepp där bör plantan planteras slås ur krukan, rensas på kompost under rinnande ljummet vatten och sedan bör den få torka ett dyng eller två så att vissa av djuren 'flyr'. Före man låter plantan torka kan man också tillämpa metoden nedan på hela plantan. Före man planterar den igen bör man doppa hela plantan och rotsystemet i sprit- och/eller Pyrexlösning.
För att bekämpa löss på själva plantan får du börja med att isolera växten, så att inga andra blir drabbade. Sedan föreslår jag att du tar en mjuk tandborste och doppar i 70% isopropyl-alkohol (ex. från Apoteket). Skrubba hela plantan med borsten (skölj i alkoholen då och då). Tänk på att lössen gärna gömmer sig nere i bladveck etc. Eventuellt kan det vara bra att ha tops att rengöra med på trånga utrymmen.
Det är definitivt mer den mekaniska än den 'kemiska' bekämpningen som fungerar mot djuren. Man behöver egentligen inte ens spriten, det funkar bra med bara en spetsig pinne. Dock får man då inte med äggen, vilket man får med spriten, och så är det lite effektivare med en aning sprit.
Cirka ett halvt dygn efter denna grundrengöring bör du duscha av plantan ordentligt, så att alkoholen försvinner helt. Sedan sprayar du plantan med alkohol (fukta rejält) en gång i veckan i tre veckor. Efter detta en gång i månaden, för att förebygga att de kommer tillbaka, dom små krypen.
Du kan också, menar Dr. Anne-Li, spraya med bladglans för att döda insekterna.
En tredje metod tipsade Lars i Gävle om, och den går ut på att blanda Pyrex i såpvatten och duscha plantan. Man plockar sedan bort lössen med pincett och upprepar till lössen är borta. "Mycket jobb men bra resultat" säger Lars.
Lennart skrev till mig och berättade att han lyckats väl genom att duscha plantan några minuter i hett vatten och sedan upprepa proceduren efter ca en vecka. Han har provat metoden på tjockbladiga orkidéer och alla har tydligen återhämtat sig bra.
Oavsett vilken metod du använder skall du tänka på att även göra rent ytterkrukor och fönsterbräda där växten stått. Biologisk bekämpning är möjlig med skalbaggen Cryptolaemus montrouzieri eller ullöss.
Nu har jag "lusläst" alla kommentarer och börjar bli fundersam om det är ullöss jag har för jag ser inte några enstaka.
I bladvecken däremot, har jag hittat vita samlingar av någon vit "gegga".
Nu är alla sprayade med Pyrex och jag håller tummarna och hoppas. De står i karantän just nu i mitt syrum där det tills vidare är hundförbud. Vår lilla "byracka" på 32 kg sover gott i matte och husses säng i stället.
Siw i Karlsborg
Säkert ullöss! Känner igen din beskrivning av den vita geggan och det är inte alltid man ser "fru" ullus, för det är hon som har byggt bo där. Försöker inte behandla ullöss längre utan slänger drabbade plantor direkt, men vet att t ex Xara här på OP har kämpat med odjuren och kanske har hon lyckats! Hoppas hon ser det här och kan ge dig råd, för jag vet inte om Pyrex funkar!
Provadopinnar är mkt effektivt, sedan finns det Provadospray från Bayer med.
Peta ner pinnarna bland barken, eller lös upp dem i varmt vatten o vattna orkideerna med lösningen. Prova pinnarna, hur du gör står på förpackningen. Jag använder de i förebyggande syfte, de innehåller även näring. Lycka till !
Jag har inte sett till några ullöss på många veckor nu. Eftersom jag har barn och katter, använder jag inte gifter i min bekämpning. Jag tog bort allt synligt lusigt med en blandning av sprit och Yes två gånger om dagen och doppade plantorna hela samt sprayade ofta med Fruktträd Effekt (dyr rapsolja . Höll på så lääänge, men nu räknar jag med att plantorna är lusfria! (Fast fönstret är i karantän fortfarande, för säkerhets skull.)
För att svara på frågor och skriva kommentarer, Logga In eller Bli Medlem Nu.
Härlig kommers mellan oss medlemmar. Några av alla varor:
Var söndag och onsdag är det auktion, om vi medlemmar vill. Alla kan lägga upp objekt. Läs mer.
Auktionsklockan var 20:11:35 när sidan laddades.
Det finns just nu inga aktuella auktioner.
Beställ orkidéer tillsammans med andra OrkidéPrat-medlemmar.
Det finns inga aktuella sambeställningar just nu.
Alla medlemmar kan lägga till evenemang i kalendern. Läs mer.
Det finns just nu inga evenemang inskrivna för de närmaste dagarna.
Alla aktuella & framtida evenemang
Prata orkidéer med OrkidéPrats medlemmar, i 'verkligheten'.
Vi pratar inte bara. Här är exempel på saker vi gör tillsammans:
Projekt Paphiorangis. A.k.a. "The Fantastic Paphiorangis Project Of 2009". Vi odlar Aerangis och Paphiopedilum och derar med oss av våra erfaranheter.
Projekt Ulla. Cypripedium-odling i grupp.
Projekt Flaskbarn. Från små, små fröplantor till blommande orkidéer.
Projekt Cattleya. Vi odlar Cattleyor tillsammans, men var för sig. Vem får första blomningen?
Svenska Orkidésällskapet (SOS) verkar för att främja orkidéintresset i Sverige samt för att skydda alla orkidéer.
Bli medlem och få tidningen ORKIDÉER 6 gånger per år. Kontakta Malin som är medlemsansvarig:
Solstråle här på OrkidéPrat,
skicka e-post,
besök orkidesallskapet.se
Cattleya-kurs
Mikael Gustafsson bjuder in oss alla att ta del av hans stora kunskap om släktet Cattleya och dess odling.
Hela kursen i PDF för nedladdning / utskrift (2MB)
Moment 1: Välkomna till Cattleya-kursen
Moment 4: labiata, jenmanii, lueddemanniana
Moment 6: percivaliana, schroederae
Moment 8: warneri, warszewiczii var Sanderiana, bowringiana, skinneri
Du får använda vissa texter och bilder på OrkidéPrat fritt.
Ansvarig utgivare: Björn Johansson, www.neovita.com/orkideer
Info om neovita, policy kring sekretess och cookies, kontaktmöjligheter