Råd / Omplantering / · Substrat /

Nyckelord: substrat

Har nyligen handlat material från orkideimperiet.dk. Allt fungerade snabbt och bra. Det finns olika odlingsmedier till salu bla bark (bäste kvalitet) i alla tänkbara grovlekar- 10kr/l. Sedan kan man addera vad man vill enligt egen erfarenhet.

Läs hela artikeln

Inlägg med substrat som nyckelord.

Nu är jag arg och besviken. De senaste plantorna jag köpt har samtliga haft mycket dålig kvalite på komposten, alltså nästan helt nedbruten och mögelangrepp i hela mitten av krukan. Detta har ju lett till att plantornas rötter i mitten är på väg/har redan ruttnat. Jag köpte plantor som Marita Åkesson beställt till mig och tre av 4 fick jag genast plantera om eftersom det luktade mögel lång väg om dem. Jag hittade även snäcksniglar och mördarsniglar i två av plantorna. Nu efter Sofiero köpte jag plantor från roellke och en till försäljare jag inte kom ihåg namnet på som jag fick plantera om nu. Rötterna var ruttna i mitten av båda plantorna. Rötterna man ser är jättegröna och friska men i en svart plastkruka är det ju omöjligt att se hur den mår inuti. Är det alltid så här? Jag ska tillägga att Marita erbjöd mig att byta plantorna med sniglar i.

Är det jag som har fel bedömning när jag kollar komposten? Mitt förnuft säger att mögel i substratet och alldeles mjölig kompost inte är ok.
Intressant med kommentarer!
Maria

Nyckelord: inköp, substrat

31/5 -07

Eftersom jag sedan tidigare har samma erfarenhet ( d.v.s. man vet inte vad som gömmer sig i krukan gällande röta m.m.) så planterade jag omedelbart om de flesta från Sofiero. Undantag: två som hade blommor och knopp samt de torra Dendrobiumpinnarna som jag försöker väcka till liv medelst sommarregn. Mycket riktigt fann jag mycket till ingen röta, stor variation. Dock ingen snigel denna gången.

Det är en bra idé att plantera om allt man köper. Dels för att minska risken för att få bakterier och svamp och dyligt som kan finnas i substratet, men även för att få koll på rötter.
Odlare har ofta inte tid att plantera om alla sina plantor utan säljer dem i befintligt skick. Du har möjlighet att slita upp plantan redan hos odlaren för att inspektera rötterna, något jag har gjort om jag köpt en dyrare/ovanlig planta.

Linda

31/5 -07

Detta visar ju också på problemet med barkkomposter. Barken ser ofta fräsch och oförstörd ut i ytskiktet, men i krukans inre delar kan den vara helt nedbruten. Och att få en jämn bevattning av hela rotsystemet är i det närmaste omöjligt.
Epifyter är anpassade till ett liv med rötterna ovanpå trädens bark och inuti mossor, lavar m m - inte inuti en hög med död bark.

31/5 -07

Mördarsniglar???
Mycket har jag hört, men är du verkligen säker på det --

Jag tycker nog att de plantor jag köpt av Marita haft bra kompost. Har handlat av henne vid tre tillfällen. Ena gången av dem fanns det snäckor med i två av plantorna. Ingen antydan till mögel i af.

1/6 -07

Tack för era kommentarer. Jag vet att det är rekommenderat att plantera om nyinköpta plantor. Det stör mig ändå att majoriteten av de plantor jag köpt i vår har varit kassa inuti. Då är det ändå från orkidée odlare jag köpt dem och inte från IKEA eller ICA lr nåt. Det är trist att börja en "ny" planta med att skicka den på "rehab" för röta.

Angående mördarsniglarna så har jag hela tomten full och jag vet precis hur de ser ut eftersom jag krigar mot dem varje dag:=) De två jag hittade var inte i 20 cm-klassen precis utan var ca 1 1/2 cm stora.

Jag ska nog dra upp hela plantan ur substratet nästa gång jag köper nåt och inspektera rossystemet....
Jag vill tacka än en gång för en grym chat sida. Tycker verkligen om att vara här inne på OP. Så tack ni som gör den så levande.

Ge ditt svar

Tjenis..

Dessa ord....

Vad är det för skillnad på hydro, substrat eller jord? Alltså med jord så menar man ju oftast, ja, vanlig jord... Men substrat är ju mer ett samlingsnamn för allt som marken består av? Fel?

Hydro då, vadå planterad i hydro? Förstår inte....

mvh // Johannes

Nyckelord: termer, substrat

Hej, mina kunskaper är inte vetenskapliga, men jag ska försöka förklara det logiskt… så som jag förstår terminologin..
1. Jord – Vad jord är lär vi oss från små. Det finns dessutom olika sorter jord som passar eller inte passar för det man vill odla – allt beroende på jordens förmåga att transportera vatten mm.
2. Substrat står visst för olika saker. Här handlar det om en blandning, som ska ersätta det vi har lärt oss kalla för jord och som ska möjliggöra en lämplig upptagning och dunstning av det nödvändiga för orkidéerna vattnet… Orkidésubstratet är en blandning som kan innehålla, barkbitar, träkol, vulkansten, nötskal, stenkol, förmultnade löv, små kottar, epiweb och spagnum eller endast något/några av alla dessa substrat komponenter.
3.Hydro - det är enkelt fast det verkar tokigt… Vid plantering i jord eller substrat handlar det om hur fort ska vattnet dunsta bort så att rötter inte ska bli skadade. I hydro är det tvärtom. Här transporteras vattnet uppåt till rötterna med hjälp av leca eller större lavasten. Man använder större/högre krukor i vilkas botten finns alltid vatten. Man uppnår en ballanserad fuktighet. Orkidéerna skapar även nya ”vattenletanderötter”. Hydro passar inte för alla orkidéer har jag läst.
Vad säger experterna? /Lina

Bra svar , tack tack

mvh // Johannes

Är det någon som, apropå "Hydro passar inte för alla orkidéer har jag läst", vet mer?
Håller på med lite try and error för tillfället och hittills verkar det funka.
Paphar tror jag att någon här på forumet har avrådit från att köra i hydro.
Finns det fler som absolut bör undvikas?
Jonnie

Hej, Jonnie,
Vilka orkidéer exakt inte passar för hydro kan tänkas vara sådana som kräver en långvarig vila… Men även det stämmer inte helt, för man kan ha extra lite vatten under lagret med leca…
Som sagt, jag har allt i hydro nu utom Paphiopedilum plantorna. Jag vågade inte göra det, men utvecklade istället en egen, men traditionell, substratblandning… De andra orkidéerna verkar stortrivas i hydro. I Brassada-s, Miltonopsis-s och Burrageara-s ( som är alltid törstiga) krukor har jag även blandat Vermiculite och Perlite i. Det verkar som om de mår bra av det.
I morse fick jag ett brev från en orkidévän i Asien. Så står där att läsa bl.a.:
” Min kompis har planterat om alla sina Paphiopedilums, 100 tals, i ett vulkaniskt material, inte Leca. Han har vatten pa fatet. Vaeter inte bladen, enligt honom kan det bli bruna spetsar. Da han ger naering en gang per vecka far bladen ocksa vaetning och sa regnar det foerstas!” /L

Så, hur tillverkas denna hydro, och vad har den för fördelar mot vanligt substrat ?

mvh // Johannes

Stopp!
Hydro tillverkas inte. Detta är en process. Du har orkidéerna ”i vatten” istället för att vattna dom då och då …. ”Hydro” är det vatten, som du vet . Grejen är avståndet mellan rötterna och vattnet i behållaren/krukan... ja, för att det ska uppnås en bevattningsballans... Medlet (som transporterar)kan vara leca eller vulkansten, som suger i sig vatten och förmedlar det sugsesivt.... Vad säger experterna? Jag är en novis, trots allt.
Ps. För att uppnå ”Hydro” använder man sig av långvarigt vattentransporterande element. (I själva verket fungerar mossa på samma sätt, men leca och vulkansten visar sig vara mera uthålliga – den torkar inte ut så fort.) Så…… min logik säger det som jag skriver nu….. Det som bestämmer sedan är vår kunskap om orkidéplantornas historia…. Och vår gemensamma erfarenhet.
Fördelar:
1. Jag springer inte med kannan stup i kvarten.
2. Jag kan gå på semester och hoppas på att granen, som ska hjälpa mig, inte ger upp....
3. Merpartern av orkidéerna trivs och frodas.
Detta är min 8 veckors erfarenhet.
/Lina

Ok - så när folk talar om deras olika hydrosätt så är det i princip bara vad de har för blandning som ska driva upp vattnet? Någon kanske har leca, en annan mossa och en tredje både och ?

mvh // johannes

PS. 2 Kolla: www.dusk.se .

Ps.3 Leca och mossa finkar inte bra ihop. Jag vet ej om jag säger rätt nu ,men man ska nog inte blanda ihop organiska och icke organiska element. Det handlar om förmultning runt om våra käraste orkidéers rötter. Hjälp - sa jag rätt nu eller inte?!

Ja det kanske stämmer, var mer ett exempel, om än dåligt

Nu har jag förstått mer mig på de här olika orden i alla fall, tack för läxan :P

mvh // Johannes

Ge ditt svar

Hej,
Är det någon som har varit med om samma erfarenhet som jag?
Blomster Landets 4 liters orkidékompostpacket innehöll 1liter bark och 3 liter förmultnade massa och detta nästan i pulverform. Jag köper därifrån för andra gången och? resultatet är det samma: ?KOMPOST?? Det vore bättre om de sålde ?SUBSTRAT? framöver!
Är det bara i Uppsala som det är så eller har ni stött på samma problem i andra städer? / Lina

Nyckelord: Blomsterlandet, substrat, kompost

12/4 -07

Man kan hitta allt möjligt spännande i dessa påsar från Blomsterlandet. Själv hittade jag en massa mögel, och sen dess har jag utövad bojkott mot denna häxblandning.

12/4 -07

Samma smäck här i Norrköping. Inte kul när man kommer hem och öppnar påsen och det ser ut på det viset.

12/4 -07

Likadant i Göteborg. Bedrövligt är vad det är.
Anette

Så är det i Borås med man skulle kanske påpeka detta.

12/4 -07

Likadant för mig. mest damm. har fått sila den för att få väck böset. har slutat att köpa deras
har provat på flera Blomsterland ,likadant. det är väll deras sort som är så.

Jo det bästa är väl att blanda eget.

Hej,
Efter att flera har hört av sig med synpunkter, ska jag kopiera trådet och överlämna det till någon av cheferna på Blomster Landet. Blir det OK? /L

Det blir kanon

12/4 -07

Go, go, go, LIna! Jättebra!

12/4 -07

Jättebra initiativ, Lina!

12/4 -07

Någon som har någon bra sort att rekommendera mig och andra som föredrar snabbvarianten framför att blanda själv?

13/4 -07

Den jag tycker bäst om är nog faktiskt den från Hasselfors. Det är inte en massa "bös" i den iallafall.
Rebecca

13/4 -07

Rölunda har riktig bra och rätt grov blandning

Är vi bara så få som har någon åsikt om Blomster Landets orkidékompost?

Jag kan bara instämma i ovanstående. Jag blev förvånad över att det var så mycket smul.

håller med, helt kass, inte värd pengarna för fem öre.

13/4 -07

Jag håller med er allihopa. Man får grov sila varneda gång.

13/4 -07

Har oxå köpt en påse med "vad-det-nu-är" på BlomsterLandet i Uppsala! Föga upphetsande :P

//Tomas

Jag har undersökt läget idag. Till skillnad från Plantagen finns på nätet inte en huvudansvarig för BlomsterLandet. ( Inte vad jag kan se.) Våra svar kommer jag att skicka till dom olika städernas butikschefer. Men i Göteborg finns huvudkontoret… Jag kommer att kolla dessa fakta på slutet igen.
Så.... kom med era åsikter.
/L

aa>> det låter jättebra! Om de är smarta bör de ju lyssna på oss orkidékunder som faktiskt vill ha bra varor. Men så länge de säljer (till de som silar?) och försäljningen är tillräcklig för dem kanske de är nöjda? Å andra sidan borde den försäljningen kunna öka med ett bättre substrat (inte kompost för du skulle ju även de som bojkottar köpa

Jag har slutat att köpa Blomstereländets kompost .Köper pinjebark o blandar till den själv och det är inte svårt alls !
Monika

Var köper du pinjebark och vad blandar du den med?

Köper på Blomstereländet säckar med pinjebark o använder en sekatör att klippa barken om den är för stor.finns varierad storlek.Blandar med Perlite,kokosfiber och vitmossa(plockad )Det är inte "bökigt" alls tycker jag ?
Monika

ok, tack för tipset! Nej det är det nog väl mödan värt!

14/4 -07

Det är väl med orkidékompost som med mat; billigare, bättre och roligare(?) att göra själv.

Monika, var köper du kokosfibrer och Perlite?

14/4 -07

Lasse, den var bra

Viveka:Pinebark och Perlite köpte jag på Blomstereländet på Backaplan och kokosfiber i min zoo-affär hemma i Partille.
Monika

Kan också hålla med om Blomsterlandets helkassa orkidé- kompost. Köpte två påsar i början när man var extra grön på detta. Fick det inte att fungera och som sagt, bara en massa böös i som gör att det geggar till sig. Jag kör också pinjebarkmodellen nu och blandar själv. Köper en 70Liters säck på Blomsterlandet för 99:-. Efter 10Liter så har säcken betalat sig, om man jämför med den så kallade orkidé-komposten.
/Robert

Jag glömde nämna det förut. Det fanns även stenar i påsen. Ja, man ska blanda själv. Det är bara synd om folk som har bara någon enstaka planta. För dom kan det bli dubbelt så komplicerat. Att köpa en säck på 50l med bark kan inte kännas motiverat. Och är man nybörjare kommer man kanske inte ens på tanken att sila bort avfallet.

Jag arbetar på Blomsterlandet och fick ett mail om denna sida från Lina. Självklart skall det inte vara så här, vi arbetar aktivt att alltid ha frächa varor i butiken och så verkar inte vara fallet med denna produkt, även om jag inte är något proffs på orkidékompost.

Har mailat mina chefer och de som har hand om inköp inom Blomsterlandet så att de också får upp ögonen på detta problem. De är också de personer som kan åtgärda problemet så att vi även ifortsättningen kommer att ha nöjda kunder i våra butiker.

Med vänlig hälsning
Jonas Mohlin
Blomsterlandet Österplan Örebro

16/4 -07

Tack för det Jonas. Om det sker någon förbättring så lämna gärna ett meddelande här så lovar jag att testa igen. Jag respekterar företag som lysnar på sina kunder.

Trevligt Jonas och välkommen hit!
Sen kan du fråga om dina chefer inte kan fixa till en jumbopåse-xlarge för oss orkidémissbrukare också. En sån där liten fjöspåse på 3-4 liter varar ju inte länge här.
För övrigt gillar jag Blomsterlandet skarp! Hälsa chefen det också!

PS.2

Jag har skickat era synpunkter till BlomsterLandet så som vi tidigare kom överens om. Det blev 35 st brev med följande kommentar från mig.

” Hej,
Jag är kund hos er. Av dokumentet som följer kommer ni att förstå att vi som odlar orkidéer har synpunkter på ert sortiment. Dokumentet omfattar en diskussion som förs på nätet, i ”Orkid´Prat” och kan läsas av vem som helst som har frågor om orkidéer. ”Orkid´Prat” är även linkat till andra sidor.
Tacksam för svar.”

Sedan… rullade det bara på. Tio brev kom tillbaka, eftersom de inte kunde öppnas… Det blev det att göra om… Det positiva var att folk svarade nästan omgående och att brevet togs på allvar. En konkret fråga ställdes:

° ” Hej Lina

Känns inte alls bra att våran Orkidekompost inte håller måttet i Era ögon.

Jag ska ta upp detta med mina chefer och återkommer med svar.

Tills dess undrar jag vilken sort du tycker att jag ska ta in i mitt sortiment istället?

Tacksam för svar snaras.”

JAG HAR LOVAT HÖRA FÖRST MED FORUMET innan jag svarar. Vad har ni för förslag?

Sammanfattningsvis: Brevet och dokumentet skickade cheferna till ansvarig inköpre - till den högstansvarige för BL jordprodukter. Han hörde av sig och jag tror att han redan är medlem i OrkidéPrat, tillsammans med flera andra från BLs anställda.

Till sist: VAD SKA EN BRA O-kompost bestå av? /L

Det gläder mig att se att Jonas Mohlin har svarat i forumet och att ni har kommenterat hans argument.

16/4 -07

Hej aa

Karge säljer en kompost bestående av kokos och bark plus lite spagnum. Denna håller en utmärkt kvalité. Och dom kan leverera stora mängder.

MVH
Tommy

16/4 -07

Bra jobbat Lina. Då får vi väll se om dom byter sort så man kan börja köpa där igen.
Det är ju så lätt att ta med ett par påsar när man varit på deras utställningar.

16/4 -07

Ja Karges är kanon. Skulle den hamna i Blomsterlandetpåsat skulle ni få en storkonsument
Och som sagt... gärna lite större påsar också.

16/4 -07

Det vore ju toppen om det kunde bli Karges blandning.
Det är ju de ingredienserna som många av oss använder när vi blandar ihop själva (eftersom det är så svårt att hitta bra substrat lättillgängligt i handeln).
Håller tummarna!

Har inte provat Karge´s blandning, men det låter ju bra för mig som ni beskriver det.
Det blir ju med stor säkerhet bättre i alla fall.

16/4 -07

Själv använder jag aldrig den köpta blandningen eftersom det i naturen oftast inte är samma blandning och beståndsdelar till alla orkidéer. Det bästa är att köpa ren pinjebark och blanda själv.

16/4 -07

Kan bara hålla med om att Karges kompost är grymt bra!!

Har aldrig köpt från Blomsterlandet, då jag inte känner till någon sådan i närheten.
Har köpt på Plantagen och orchidéhuset och båda har varit OK.
Tycker Lina har dragit igång nå riktigt bra här hoppas det tar skruv ordentligt så att det går i mål ordentligt. Blir det ingen ändring får vi agera lite som fransmännen, dumpa nå lass dynga framför ingången deras ...

EJE

Tack!!! Vi kämpar vidare!!! Orkidéodlare har rätt till en duglig kompost!! Så.... . Skämt åt sidan... Vi köper och betalar och, många av oss orkidéfantaster. bidrar till att orkidén i vårt land känns välkommet, Därför har plantorna gått ner i pris. Därför går det att köpa dem på ICA... Därför är det så många ”onämnade” plantor som införs...( Alla kämpar om vår gunst) Därför är det så många som har vågat börja odla.. Besvärligt för oss???... Bra för alla nya intressenter... !/ Kram på er Lina

17/4 -07

Hej! Tack för ert påpekande angående Blomsterlandets Orkidé-kompost, som ni inte är nöjda med. Vi är glada, att ni ger er tid att skriva och berätta och vi lyssnar och tar till oss. Men inte bara det. Vi vidtar också åtgärder för att förbättra det, som inte är riktigt bra. Detta ser vi nämligen både seriöst och allvarligt på, eftersom vi vill ha kunder, som är nöjda med våra produkter. Vi har tidigare haft en del problem med vår Orkidé-kompost och har under våren rättat till blandningen och förbättrat den, men detta har tydligen inte varit i tillräcklig omfattning. Tack vare att ni orkidésamlare nu påpekar fel och brister, ska vi tillsammans med vår leverantör direkt göra en analys av komposten och göra en utredning om dess sammansättning, struktur etc. Vi vet, att ni vet, hur en god kompost ska vara beskaffad och det ska vi se till att åstadkomma. Vår strävan är att alltid ha nöjda kunder. Så tack för att ni hörde av er. Både ni och vi ska bli nöjda med den produkt, som framöver kommer att finnas i Blomsterlandet under namnet Orkidé-kompost – och den ska verkligen motsvara era krav. Hälsningar Ulrika Stjernfelt Blomsterlandet

Hej igen,

Jag har skickat till Fredrik Ståhl fortsättningen av diskussionen med dom råd ni gav om en bra orkidékompost. Nu är det bara att vänta och se… Jag hoppas att BlomsterLandet gör något radikalt. Enligt mig bör de dra från sortimentet sitt ”kompostsubstrat”. Om de har lärt sig något av forumet bör de också rekommendera folk att blanda själva istället – ja, så länge de inte har något bra på sina hyllor. /Lina

17/4 -07

Jag har fått idag Cattleyan från Mikael Gustafsson - tack Mikael-den är toppen - som behövde planteras. Jag passade på att ta bild på substrat jag använder mig av

Enligt mig ser detta mycket bra ut. Vid behov kan du blanda in även annat, men du slipper sila. Perfekt! Var köper du den?

17/4 -07

Har sett den på Hemköp och S-blommor.

För den som vill blanda själv finns det på de flesta zooaffärer rätt bra säckar med barkbitar i lite olika storlekar, finns ibland även kokosflingor (coconut husk chips), korksmulor, och annat skoj.
Jag kan hålla emd om att Blomsterlandets kompost ibland är ren smörja, men den är väldigt varierande, har fått några säckar med nästan ren bark, och några säckar med nästan bara damm.
Det bästa vore väl om dom skaffar en "salladsbar" bara för orkidister, med lite olika saker man kan blanda sin egen blandning av... skulle GÄRNA se levande vitmossa till salu, jag är inte helt nöjd med den där pressade sörjan från Nya Zeeland...

Eftersom två personer i ledandeställning hos BomsterLandet är redan medlemmar i OrkidéPrat, hoppas jag att de följer våra kommentar och ser till att rätt kompost säljs framöver.
Ps: ”Vittmossan” … På Orchidéhuset var den väll OK. Vem kommer att sälja något liknande när de lägger av? På BlomsterLandet säljs den motbjudande …. den pressade och livlösa varianten…/ L

Jag vet att det kanske inte hör hit egentligen...Det måste vara lärarinnetakterna som vaknat igen
Hur kommer det sig att vi börjat säga kompost om orkidésubstratet? Någon som vet? Det är ju bevisligen kompost som blomsterlandet säljer, det är nedbrutet material!

Det är ju ett piggt och fräscht orkidésubstrat som vi vill ha.

Skulle sätta mina slantar på att det kommer från engelskans compost, som flitigt används om olika blandningar till alla möjliga växter i några av mina böcker, så alltså även till citrusträd, ormbunkar, begonior och hela faderullan.

Jag har också frågat mig det, Lika. Som invandrare har jag känt mig extra arg då man har ersatt vackra svenska ord med engelska. Datoriseringen har bidragit en hel del, men även annat.. Kanske komplex... Det sista gäller i varje fall mitt forna hemland. Bara för att känna sig likvärdiga EU länderna har de ändrat det officiella språket så det har blivit både ogrammatiskt och löjligt! Som sagt BLs orkidésubstrat som jag ifrågasatte var en riktig kompost. Tom. barkbitarna som var hela var nästan rutna./

18/4 -07

Skulle tro att även latinets composita (sammansättning, blandning?) finns i bakgrunden av detta ord. Hursomhelst är det ju uråldrigt både i svenskan och engelskan som beteckning för mer el mindre nedbrutet organiskt planteringsmaterial. Men substrat funkar ju bättre som namn på alla material, inkl ickeorganiska.

Hej, Detta brev har jag öppnat för en stund sedan:

"Hej Lina
-här kommer lite information från vår ansvarige för jord hur vi ska gå vidare med detta.
Hälsningar Marita Forssell
Blomsterlandet Solbacken Skellefteå

Från: Mikael Andersson
Skickat: den 17 april 2007 09:14
Till: Blomsterland Egna, Mail; Blomsterlandet - Butikschefer; Blomsterlandet - Regionsansvariga
Ämne: Orkidekompost

Hej
För er information

Tack för ert påpekande angående Blomsterlandets Orkidé-kompost, som ni inte är nöjda med
Vi är glada, att ni ger er tid att skriva och berätta och vi lyssnar och tar till oss. Men inte bara det. Vi vidtar också åtgärder för att förbättra det, som inte är riktigt bra.
Detta ser vi nämligen både seriöst och allvarligt på, eftersom vi vill ha kunder, som är nöjda med våra produkter.
Vi har tidigare haft en del problem med vår Orkidé-kompost och har under våren rättat till blandningen och förbättrat den, men detta har tydligen inte varit i tillräcklig omfattning.
Tack vare att ni orkidésamlare nu påpekar fel och brister, ska vi tillsammans med vår leverantör direkt göra en analys av komposten och göra en utredning om dess sammansättning, struktur etc. Vi vet, att ni vet, hur en god kompost ska vara beskaffad och det ska vi se till att åstadkomma. Vår strävan är att alltid ha nöjda kunder.
Så tack för att ni hörde av er. Både ni och vi ska bli nöjda med den produkt, som framöver kommer att finnas i Blomsterlandet under namnet Orkidé-kompost – och den ska verkligen motsvara era krav."

PS. Jag ska skriva till honom att vi önskar en SUBSTRAT och ingen KOMPOST, som är dessutom missvisande.... /L

19/4 -07

Hej
Såg just kartonger med vitmossa hos lokale akvaristen. Finns både pressad storpack och opressad variant, ganska dyra dock... Kommer från Zoo Med (zoomed.com) och den ser bra ut.

19/4 -07

Tänk på att vitmossa finns i skogen också Färskare och bättre kan man inte få den. Och en vårutflykt i naturen är väl aldrig fel.

Lassse, tänk på 12 kapitlet 2§ i brottsbalken när du är i naturen.

19/4 -07

Självklart Orkidé-Orvar, jag tänker knappt på annat när jag är ute i skogen. Jag brukar medtaga följande på mina utflykter: en kaffetermos, ett par smörgåsar och en inplastad version av brottsbalken.

Nej, men allvarligt. Är det okej att gå ut i skogen och plocka mossa? Hade själv tänkt ta en sväng och plocka en cykelkorg full. Var går gränsen hur mycket man får plocka?

19/4 -07

Från naturvårdsverkets hemsida: ”Mossor och lavar finns till exempel inte med i lagtexten, men får ändå inte plockas i större mängder för försäljning”. Man bör alltså kunna tolka det som att det åtminstone får plockas i mindre mängder för privat bruk.
Vi hade denna diskussion här på forumet tidigare i år, se här

Hej, hur ser egentligen vittmossan i naturen? Har någon av er någon bild? Jag känner igen den endast i upptinat tillstånd. /L

aa--> Googla på vitmossa så går det snart upp för dig.

Lassse--> Tack för tipset. Nu vet jag att man bör "skörda" mossan med sax och hålla utkik efter markägaren, eller var det Kungen?

19/4 -07

I alla fall skogens konung, som är både vackrare och fridfullare att beskåda än älgjägaren och granatgeväret Carl Gustaf

19/4 -07

Titta efter bilder på sphagnum palustre - de växer i kärren som stora kuddar. Klipp bara av de översta 5 cm så hämtar sig mossan snabbt och du får den finaste biten. I "mitt" kärr har jag kunnat klippa några ggr/år och det syns inte efter några veckor.

19/4 -07

aa Här är en sida med bilder på vitmossa.
http://hem.spray.se/saxifraga/odling.htm...
Anette

Lassse--> .......så sant!

Anette... Det är typiskt... Sidan öppnar sig inte.... ÅÅÅÅÅÅÅHHHHHH! Men tack för omtanken. /L

Ge ditt svar

Hej

Något att fundera över. Lite rörigt på grund av klipp och klister.

Substrat ? täcker in allt man kan tänka sig odla i och på.

Odlingsmedium finns inte i Svenska akademins ordlista på nätet.

Medium har ingen betydelse som kan kopplas till nåt man odlar orkidéer i.
Så medium är inte lämpligt.

Engelska
substratum (syn. substrate)
The material on which a plant grows.

Tyska
Orchideen substrat är mycket vanligt förekommande

Svenska

substrat, eng. substrate, substratum, fr. substrat, substratum; av lat. Substratum

1.a) om mark (se MARK, sbst. 1 5 b ) l. jord (se d. o. 6 ) l. underlag o. d. som ngt växer på l. i.
Det besynnerliga fenomenet, att djuren, utom sina vanligare förekommande parasit-djur, äro underkastade att tjena till substrat åt parasitiska växter. SUNDEVALL ÅrsbVetA 1843--44, s. 12. Uppträdandet af de olika utvecklingsformerna (av växterna) beror på beskaffenheten hos substratet. BotN 1882, s.
161. De flesta arterna . .
(av torrhetsälskande "miniatyrväxter" på Gotland) äro starkt beroende av ett kalkhaltigt substrat. NatGotl. 212 (1946).
jfr KULTUR-, NÄRINGS-, ODLINGS-SUBSTRAT.

Kompost

BETYDELSE: blandning av avfallsprodukter, ss. löv, ogräs, köksavfall m.
m., vilken upplägges i högar för att kemiskt sönderdelas o. sedan användas ss. gödselmedel.

?Orchid compost? används

?Orchidee compost? använd i på tyska siter men korrekt stavning vore kompost.
Troligen lånat från engelska siter.

Kompost är definitionsmässigt en blandning av nedbrutet organiskt material.

Inte många orkidéer skulle trivas i det.
Visserligen finns det produkter på marknaden där kompost passar som namn.

Dvs. används felaktigt språkligt.

Vad utesluts om man använder kompost ?
Greenmix, all hydro, montering, epiweb, + alla andra oorganiska material

Synonymer

Kompost = avfallshög, gödselhög; förmultnad avfallsblandning, trädgårdsavfall

Substrat = underlag, grundval, grund; näringslösning

Search for compost
Word : Synonyms : Classes
compost::noun
composter::animal
recycling:composting:
shit:crap, dung, turd, manure, compost:

Nyckelord: substrat, kompost, medium

"shit:crap, dung, turd, manure, compost:"

Haha..var det sista nåt du tyckte vi kunde använda som ersättningsord för substrat eller?

Jag har alltid varit mycket förbryllad över användandet av utrycket kompost i orkidésammanhang och är en ivrig förespråkare av "substrat"

24/1 -07

Micke

Näjhoppsan - det sista 5 raderna är Search for Compost - synonymer

Kompost finns nu inte i min vokabulär vad gäller odlingssubstrat för orkideer

Vilket härligt och upplysande inlägg! Jag är på och slopar kompost! Jag tror ingen av mina orkidéer skulle trivas ute på vår komposthög! Undrar bara vad personalen på Ica och Blomsterlandet kommer rekommendera nästa gång jag frågar efter odlingssubstrat för orkidéer! Jag är så nyfiken!!!

24/1 -07

Jag skulle gärna använda "substrat" om jag inte tyckte att det lät så infernaliskt sterilt och tråkigt. Men det kanske bara är i mina öron det låter så? "Medium" ("omgivande ämne" inom fysiken) känns om möjligt ännu värre tycker jag.
Kompost är gammalt och inarbetat, lite motsägelsefullt kanske men helt fel är det ju inte när det gäller organiska blandningar.
Själv brukar jag väl mest använda "odlingsmaterial", inte världens roligaste uttryck det heller men det funkar ju bra till både organiska och inerta blandningar och känns i alla fall inte helt livlöst tycker jag.

24/1 -07

Nej, jag tycker odlingsmedium låter häftigt, lite spiritguellt och levande, substrat låter dött och sterilt.

24/1 -07

Ett odlingsmedium kan se in i framtiden - så känner jag.
Odlingsmaterial - tycker jag låter tekniskt och stelt.
Må vara att substrat låter sterilt och dött men det är ju det mesta vi odlar i eller på, dött i alla fall - med mossa som undantag
och en massa mikroorganismer.

24/1 -07

Ja, nåt riktigt bra uttryck finns väl inte. Mest gillar jag dock namnet på det som finns i mina egna krukor härhemma - "mossa" låter lika mjukt och levande och vackert som det är.

24/1 -07

Kanske kruxet är att vi i vardagsspråket inte skiljer på de olika stadierna av kompost. Den första högen med grova bitar av pinnar, bark, löv osv är ju nåt annat jämfört med den färdiga sista högen med nedbrutet material. Kanske vi associerar mer till sista högen när vi pratar om kompost. Nya ord verkar behövas!
Rent estetiskt håller jag fullständigt med Lassse om att mossa både låter vackert och är vackert, så vi två får kanske säga "mossa med mera" då

Angaende odlingsmedium anvands det innom biokemin som benamning pa den gel (agar) man odlar bakterier pa sterilt. Detta medium ar grunden i den gel man anvander i flaskodling av orchideer.

OBS, odlingsmedium ar ett sammansatt ord, SAOL gar bara exempel pa sammansatta ord och skriver det uttryckligen i sin pappersutgava. De sammansatta orden som finns skall ses som exempel pa hurmen kan forma sammansatta ord. Detta kan leda till allvarliga brak i det klassiska spelet alfapet (scrabble) som dikterar att bara ord som finns i SAOL ar tillatna....

Sitter i USA utan svenskt tangentbord

24/1 -07

Jag kommer att köra med odlingsmedium, om inte det finns med ska jag tala med mina föräldrars fd. granne Sture Allen att det är i folkligt bruk och bör vara med. I dessa tider med alla mediumprogram i tv är det dessutom modernt. På tal om kompost heter matrialet innan det hamnar i komposten för strö, men det är väl kanske onödigt vetande. Min fru tycker jag kan alldeles för mycket om onödigt vetande.
Hälningar
Micke

25/1 -07

Magnus

Jag känner till odlingsmedium inom biokemin.
Medium används för omgivning oftas i gas eller vätskefas.
Agar kan väl betecknas som ett mellanting mellan fast och flytande.
Atmosfären är vår omgivande medium.

25/1 -07

Lite sanning ligger det nog i att kalla den vanliga, påsförpackade barken för barkkompost eftersom den oftast är halvkomposterad. Men egentligen är det väl orkidekompost det brukar stå på påsarna (minns jag rätt, det var hemskt länge sen) och det låter ju väldigt underligt : )
Personligen säger jag substrat. men det är väl inte hela världen, bara man förstår varran.

Ge ditt svar