Råd / Släkten, arter och hybrider /

Nyckelord: Paphiopedilum

Paphiopedilum, eller Venusskor som de också kallas, är fascinerande orkidéer av vilka det finns en mängd varietéer i odling idag. Blommorna är vaxartade, stela och ser nästan konstgjorda ut. Paphiopedilumplantor är tacksamma, trevliga orkidéer som passar i hemmiljö och som blommar många veckor, ibland månader vart år. Naturligt finner man detta släkte...

Läs hela artikeln

Inlägg med Paphiopedilum som nyckelord.

19/9 -15

Namnlappslös

Namnlappslös. Från Xara. Fri bild.

Köpt hos Peter Orchidéhuset, för att plantan var så fin. Nu förstagångsblommar den hos mig! Peter, känner du igen den nu?

Nyckelord: paphiopedilum

20/9 -15

Kan det vara appletonianum x lowii

Prata om bilden

17/9 -15

Ohyra?

Paphiopedilum fairrieanum x purpuratum. Från Dirfa. Fri bild (ej för kommersiell användning).
Phragmipedium Memoria Dick Clements. Från Dirfa. Fri bild (ej för kommersiell användning).

Flyttar ohyra-frågan till en egen tråd istället. Lyckades ta några halvskapliga bilder så att ni kan se hur det ser ut. Imorse innan jag gick till jobbet lade jag potatisskivor i krukorna men efter 10 timmar verkade det trots allt rätt dött. En trips i Paph. fairrieanum x purpuratum, en snäcka i Phrag. Memoria Dick Clements och två st runda små gynnare i lilla Phrag. Sedenii (som för övrigt är den planta som ser friskast ut). Jag tror att åtminstone den ena var en klothoppstjärt (ca 0,5 mm, brun). Den andra var betydligt mindre, ca 0,1 mm och rödaktigt glänsande. Klothoppstjärt eller spinnkvalster? Tyvärr har jag förlagt min 20x-lupp.

Största rosetten på Dick Clements har rätt mycket "bös" inne i bladvecken, men där kommer jag inte åt med luppen. De yngre rosetterna ser relativt friska ut.

Bästa receptet på såpdusch? Har gulsåpa och linoljesåpa hemma.

Om ni tycker jag verkar lite hypokondrisk beror det på att jag förlorade samtliga mina orkidéer i ett ohejdbart virusangrepp för fyra år sedan... Och så är det förstås intressant att lära sig mer.

Tyvärr svårt att få bra fokus med mobilkameran.

Nyckelord: Phragmipedium, Ohyra, Paphiopedilum

17/9 -15

Använd Raptol Insekt effekt i stället för Fruktträd effekt. Kommer från samma leverantör men är mycket effektivare. Preparatet är godkänt för ekologisk odling. Var lite försiktig när du behandlar orkidéer som har ett vaxskikt på bladen, t.ex Encyclia marie eller vittelina eftersom xaxet kan lösas upp och plantan blir ful. Den överlever dock och återtar sitt utseende när de nya skotten växer ut. Samma problem får du med såpa och T-röd.

17/9 -15

Paphbladet ser ut som köldskador, kanske efter kallt vatten. Phragen kan möjligen vara ohyra som spinn eller trips.

17/9 -15

Håller med Flora angående eventuella åkommor. Min Phrag ser likadan ut på undersidan av de äldre bladen, så hon, Elsner, verkar ha haft problem med något som tuggat på Phraggarna i alla fall. Tala om ifall du hittar något när du hittar luppen.

17/9 -15

Jo när det gäller Paphen tror jag på köldskador också, för den ser frisk ut i övrigt. Det blir omplantering på söndag så då får jag titta lite närmare på Dick Clements. Tack för input!

Ge ditt svar

4/9 -15

Mer!

Mer!. Från Xara. Fri bild.

 

Nyckelord: paphiopedilum

Prata om bilden

Hej, nu kommer jag med ytterligare några "dumma" frågor, för sådana kan det ju inte finnas för många av...

Jag fick hem några reaplantor från Orchidéhuset för några dagar sedan. Smart att köpa några billigare plantor att "öva" på, tänkte jag, för man vet ju aldrig vad som kan hända...

Det är ett par överblommade paphar och en Psychopsis papilio. När den första förtjusningen hade lagt sig började förstås frågorna hopa sig. Jag har ett rätt bra hum om hur de olika sorterna sköts överlag (jag var en rätt idog orkidésamlare som barn...), och det gäller väl att prova sig fram. Däremot har jag inga rutiner för nybeställningar. Vad gör ni när ni får hem en ny planta? Vilka "hälsotecken" bör jag kolla efter? Brukar ni plantera om överblommade nykomlingar så snart som möjligt för att kolla rötterna o.d.? Annat jag behöver tänka på?

Det var nog det jag funderade över för tillfället...

Nyckelord: Omplantering, Paphiopedilum

Du ska självklart ta kontakt med Peter (Orchidéhuset), om du har funderingar/frågor om plantor du har köpt av honom.

3/9 -15

Jag brukar plantera om alla nyinköpta plantor, dels för att jag då får det substrat jag vet fungerar hos mig, dels får jag en inblick på hur rötterna ser ut och ibland kan man även finna oönskade hyresgäster som måste avhysas etc. Jag tycker det är en bra vana att ha + att du då har koll på när nykomlingarna faktiskt har planterats om (svårt att veta hur länge de stått i samma substrat trots allt).

Jag har även noterat att plantorna ofta är överplanterade enligt mig (oavsett vilken handlare de kommer ifrån), står de i så stora krukor hemma hos mig, så kommer de få rotröta, jag känner mig och mina vattningsvanor.

3/9 -15

Ja det är klart, men allmänna frågor känns bättre att ställa här. Frågan om den specifika plantan slank med av bara farten... Tog bort den och ber om ursäkt ifall den uppfattades som olämplig.

3/9 -15

Tack Mutanten, då tänkte jag rätt!

3/9 -15


Jag har råkat ut för Paphar med ett helruttet/inget rotsystem när jag fått hem dem, så därför började jag med detta för att vara på den säkra sidan.

Dirfa, jag var för kort i min kommentar och du behöver inte be om ursäkt! Om jag säger så här istället: Peter känner sina plantor så väl, och jag vet att han vill att vi kunder hör av oss, om det är något vi undrar över!

4/9 -15

Ingen fara! Tänkte bara att det kanske var dumt att ställa frågor som skulle kunna uppfattas som kritik, men så var det ju naturligtvis inte menat Nåväl, jag skickade bilden till honom och fick svar direkt. Han tyckte den såg ok ut men att jag ändå ska hålla ett extra öga på den.

4/9 -15

Jag planterar om alla nyförvärv utom de som eventuellt blommar: då får de blomma klart först. Jag använder ordentligt med Fruktträd Effekt i förebyggande syfte på alla plantor, oavsett om jag ser något skumt eller inte. Sedan har jag ett litet karantänområde och håller extra koll de första veckorna, fast jag slarvar när det gäller skåpplantorna... (inte med kollen utan med karantänen!).

4/9 -15

Jag brukar också omplantera vid nyinköp (väntar till överblommad) men gör en bedömning om det kan vänta tills att plantan har acklimatiserad sig.

Ge ditt svar

Funderar på om jag skulle våga haka på sambeställningen från Elsner (hur funkar det rent praktiskt, det måste ju bli ett jättepaket!? ). Jag skulle gärna testa en Phragmipedium och en Paphiopedilum och undrar helt enkelt vilka av nedanstående sorter som kunde vara lämpliga till en orkidénybörjare med rätt gröna fingrar? Väljer bland de billigare sorterna så jag har råd att misslyckas... Om ni bara fick välja en hybrid av varje släkte, vilken skulle ni rekommendera?

Phraggar:
Sedenii
Memoria Dick Clements
caudatum var. warscewiczianum
Franz Glanz

Paphar:
Joyce Hasegawa
farrieanum x purpuratum
Ho Chi Minh
Wössner China Moon (för att den är GUL!)

Ber om ursäkt för mina halvdumma funderingar men jag tror jag är i behov av lite moraliskt stöd såhär i början...

Nyckelord: Phragmipedium, Paphiopedilum

30/8 -15

Själv har jag Phrag Sedenii som blommar nu med två stänglar. Den är tacksam, blommar ofta och kräver inte så mycket ljus. Visserligen har jag den i söderfönster men vinterhalvåret är det mörkt här nästan dygnet runt och har ej någon tilläggsbelysning åt plantan heller.
Paph Ho Chi Minh har jag haft, väldigt stor och vacker blomma på den men blomningen håller inte så länge. Dom andra har jag ingen erfarenhet av.

30/8 -15

Phrag Memoria Dick Clements kan jag helhjärtat rekommendera. Den är en pålitlig serieblommare och har vackra djupröda blommor. Sedenii är också tacksam. Phrag caudatum är lite kinkigare. Den måste hållas torrare än de flesta andra phraggarna och blommar - i alla fall hos mig - mer sparsamt.

30/8 -15

Tack så jättemycket för tipsen!

30/8 -15

MDC har jag hört ska vara en bra nybörjarphragg, även Sedenii vekar enkel om jag förstått saken rätt. Hittar inte så mycket om Franz Glanz, men jag tror den är lätt den med, så en av varje då?

Av de Paphar du funderar på så kan jag tänka mig att fairrieanum x purpuratum är den som är lättast, men eftersom du skriver att du har gröna fingrar, varför inte ta allihop?

30/8 -15

Jag är inne på Mutantens tankar: allihop. När jag blev medlem på Orkidéprat och andra sociala medier och fick se alla fantastiska blommor som tydligen fanns där ute, spårade mitt odlande ur en smula . Jag har provat mig vilt fram i djungeln och letat mig fram till sådant som fungerar för mig. Fast sedan skaffade jag skåp och blev skogstokig: jisses vad med möjligheter som öppnade sig då .

30/8 -15

Haha, det är fint att ni uppmuntrar mig men jag måste tyvärr spara lite pengar till mat och hyra... Hur brukar plantorna klara transporten? Tänker att det kan vara påfrestande, särskilt nu när de ska packas om?

30/8 -15

Har varit med om många sambeställningar och alltid har det fungerat bra. Även när det har varit minus grader ute och en gång var mitt paket på vift tre veckor och alla plantorna klarade sig. Visserligen var det Cattleyor och de klarar sig utan vatten flera veckor

30/8 -15

Dirfa Välkommen, det här är nog det bästa beroendet man kan ha, utöver hästar då Plantorna brukar klarar resorna väldig bra, de åker lastbil mån-tors eller tis-fre, brukar inte ta det minsta skada, då företagen är proffs på att packa Det man ska passa sig för är att frakta när det är för kallt, då kan de bli skadade.

Ge ditt svar

12/4 -15

Oblommande Paph

Oblommande Paph. Från Xara. Fri bild.

... men jag tyckte att bilden blev fin, plus att jag övat som Neo-matte på att även uppskatta bladverket .

Nyckelord: paphiopedilum

12/4 -15

Du är en riktig Papharazzi

Prata om bilden

2/1 -15

Namn?

Hej alla
Är det någon som skulle vilja hjälpa mig med ett namn på dessa. Tror det är samma sort.
Köpte dom i dag till ett riktigt kanonpris eller man kan säga jag räddade dem och 6 cymbidium
Tror ni förresten att man skulle kunna plantera ihop alla 4 Paphiopedilum i en kruka för att öka storleken på plantan. Bara undrat

Nyckelord: Paphiopedilum

Fina Paphar, men jag har ingen aning om vad det är! Skulle absolut inte plantera ihop dem i en kruka, för det är 4 plantor, som kan växa olika och förhoppningsvis komma med nya skott, som vill breda ut sig i sin egen kruka. Jag tror inte det är så himla kul att ha flera kompisar i samma kruka och det kan också bli besvärligt med vattningen. Jag förstår att du tänker att det kan bli "maffigt" eller utrymmesbesparande, men jag tror inte på det!

2/1 -15

Håller med Nenne: jag har experimenterat med samplanteringar av bl. a. Zygar, Oncidium och till och med nopsisar. Men det har aldrig blivit bra. Kanske Paphar är ett undantag, det har jag själv inte erfarenhet av? Ett problem är, att oavett hur småttiga de är från början, så OM man lyckas (!!), blir huset för litet förr eller senare .

2/1 -15

Tack finaste ni. Det var mest av utrymmes skäl hade totalt köpstopp tills bänken kommer 28 jan. Men kunde inte motstå dem för ett riktigt riktigt vakpris. Köpte alla för en 20 del av priset vad en normal papp kostat. Jag ör dock helt säker på att det är samma sort. Men ska plantera om dem en och en efter blomning. Ja det finns flertalet skott i krukorna redan nu och bladspannet ligger mellan 20-45 cm. xara lägenheten är redan för litet skulle minst behöva ett rum till. Skratt.
Jakten på namn fortsätter.

Jag inbillar mig att de som växer monopodialt (t ex Phallar), dvs på höjden är lättare att samplantera än de som växer sympodialt (t ex Paphar), dvs brer ut sig med nya skott sidledels i krukan. Om man är en erfaren Paphodlare kanske man kan samplantera även Paphar och räkna ut hur stort utrymme varje planta behöver i en gemensam kruka, men som sagt, jag skull aldrig våga mig på det!

2/1 -15

Oppsan, jag gjorde tvärtom, delade på plantan, men delningen ville inte riktigt ta sig så jag planterade ihop dem igen. Nu ser den ut att trivas mycket bättre och det blir ju fler stänglar i samma kruka . Men det vore intressant med synpunkter på tillvågagångsättet. Har också delat en Cattleya aurentiaca i flera delar som jag tänkte samplantera igen enbart i syfte att öka blomningen.

2/1 -15

Nenne, när jag samplanterade igen såg jag till att tillväxtsidorna var åt varsitt håll, det kan vara lösningen på det problemet.

2/1 -15

Mi jag har läst mig till att man ska va försiktig med att dela phappar eftersom många av deras skott lever på moderplantan väldigt väldigt länge vissa kan ta 1-2 år på sig innan de ens bildar egna rötter. Så ska man dela på dem bör moderplantan till skottet följa med. Detta beror dock på hur stor moderplantan är och om det har flera skott. Vad jag känner är det bäst att vänta tills skotten kan bära sin egen livsform. Men som sagt bara sånt jag läst mig till.
Nenne dom får varsin kruka tror oxå det blir bäst och enklast att hålla koll på vattningen så det inte blir för mycket vilket jag är bra på

2/1 -15

Larsa, borde väl ha nämnt det, men jag delade egentiligen inte paphen friviliigt, den "ramlade" i två bitar när jag skulle plantera om den och satte dem då i varsin kruka. Men det du nämner med att moderplantan bör följa med kände jag inte till, det kan vara orsaken till att den inte trivdes själv.

2/1 -15

Fina Paphar, men jag har absolut ingen aning om vad det kan vara för hybrid. Ser ut som de där komplexa hybriderna som är rätt vanliga.

Jag tror du gör rätt som inte planterar dem i samma kruka. Själv ska jag experimentera senare med min Phrag Green Hornet och plantera ihop två av dess sidoskott med moderplantan i samma kruka. Den roar ju sig med att få sina nya skott en bra bit ovanför substratet och jag kan inte trycka ner den i krukan mer, för då kommer tre av bladrosetterna ruttna bort. Så istället för att skapa en massa pluttphraggar så tänkte jag testa detta istället.

2/1 -15

En så'n har jag också köpt strax före jul. Den var grann, men absolut inte billig. Undrar så vad den kan heta. Första blomman har vissnat, men det kommer en knopp till på samma stängel + en ny stängel med knopp, så den var värd priset.

2/1 -15

Vet inte riktigt vad jag fick det från min fick för mig det kunde vara en paphiopedilum american hybrid. Hittade en bild som stämmer rätt bra överens med bilderna jag la upp. Hittat vi inget bättre namn på den då får det bli det. skrattar. Dom kostade från början 199kr. Men i dag var det vrak rea på dem. Då då slog jag till.

2/1 -15

fick du fyra för 10kr?

2/1 -15

blomtjuven ja något i den stilen. Sen köpte jag eller förbarmade mig 6 likadana cymbidium Dom ska jag däremot plantera ihop åtminstone 2 eller 3. Tycker egentligen inte så mycket om cymbidium. Jo dom är supervackra men har svårt med vintervattningen och att få ner temperaturen under vintervilan. Då jag läst att detta är viktigt och stimulerar blomningen till nästa år

3/1 -15

Det där är en hybrid men Paphiopedilum hirsutissimum eller möjligen var. esquirolei I sig. Varför säljer du inte bara överflödiga plantor vidare ?. Plantor räddade, många glada och utrymmesproblemet löst.

3/1 -15

Bra förslag Flora, det borde jag göra med alla delningar av min Oncidium sotoanum typ, men jag kommer mig inte för!
/Mvh, I

3/1 -15

Flora tusen tack för hjälpen. möjligen så kan det bli tal på längre fram att sälja några vidare. dock vill jag veta att det är friska och fina först.
Själva plantorna är väldigt fina och har växt sig starka med flera skott i varje kruka så det bär lite emot att sälja dem. Men som sagt det kanske blir så ändå längre fram i vår.

3/1 -15

Måste ändå fråga vart köpte du dem? Vansinnigt billigt... Och hur kommer det sig att övre bilden på dem alla är så hackig och indelad i fält huller om buller?

Blomtjuven, du har bra ögon! Nu när jag tar upp bilden i full storlek, så ser jag också hacken i bladen! Av någon anledning så är de "frisserade" !

3/1 -15

SKRATTAR jap precis tyckte bladen såg så tråkiga ut så jag klippte dem lite visst belv det snitsigt.
Nä skämt å sido det beror på att jag inte fick plats på samma bild med alla och på telefonen finns det något som heter panorama bild så man sveper över objektet från sida till sida tydligen så höll jag inte mobilen tillräckligt stilla när jag svepte över dem där av hacken.
vart jag köpt dem jobbar ju med växter och sånt dagtid och dem vart liksom över och frågade om jag fick ta med dem hem frågade om pris och då sa vederbörande dem kommer få det bra hos dig så vi säger ett symbolskt pris vilket belv väldigt bra

3/1 -15

Jag hittade likadana på plantagen i karlstad och där stod det "american hybrid"

3/1 -15

Jag tror tyvärr att just namnet "american hybrid" är ett handelsnamn och under vilket namn de är registrerade är nog ett detektivarbete i sig.

Larsa: Går de mer rosa än rött? Det ser ut så på min skärm. Om de gör det, så är de de snyggaste american hybrids jag sett.

3/1 -15

Tack Mutanten om jag ska försöka på mig en beskrivning av färgen.
så de mörka strecken stöter lite åt brun/lila sen går det över till riktigt intensiva lila för att sedan mjukna av i mer syrenlila, Bommorna är rejät stora tycker jag 15 cm breda och 14cm höga.
om jag ska erkänna köpte jag dem inte just för blomman jo det gjorde jag väl men främst för att själva plantan i sig är jätte fin och det kommer nya skott i alla och det sitter nu 4-5 rejäla plantor i varje kruka pluss skotten

3/1 -15

en fråga om det nu är som flora säger hur uttrycker man det då på etiketten när jag ska skriva den?

3/1 -15

Jag tror att man hellt enkelt får skriva Paphiopedilum spp. Som står för typ species pluralis. Vilket innebär att den till hör släktet paphiopedilum men inte har något säkerställt namn eller ursprung. (Lärde mig detta av någon här inne så jag hoppas att jag minns rätt)

3/1 -15

Den påminner mycket om hybriden Paph. van Dijk, men även om Paph Kehler. Så det är en storblommig complex hybrid förmodligen från Tyskland eller Holland.

3/1 -15

Larsa: Låter riktigt snygg. Brukar som sagt var inte gilla dessa normalt sett. Jag brukar köra med "onamnad hybrid" eller "NoID" (No Identification).

3/1 -15

tack alla för hjälpenm med alla frågor.
flora påminner väldigt mycket om Paph. van Dijk bara något något mörkare men det kan ju skilja från blomma till blomma.

19/2 -15

Är paphiopedilum Alcides (hirsutissimun X insigne)

http://www.usapatriotsamerica.com/photos...

19/2 -15

Edel du är väl en pärla nu kan de äntligen få namnlappar tusen tack.

19/2 -15

Ge ditt svar

Det har varit många paphar här den senaste tiden, så jag tänkte att jag fortsätter. Denna har just slagit ut. Plantan köptes omärkt för ett drygt år sedan.
Om någon har någon idé om vad det kan vara, så vore det intressant att höra! Det mest lika jag har hittat på nätet är Paph. Raisin Pie x Maudiae, men jag vet inte riktigt hur man skulle kunna avgöra om min är en sån.

Nyckelord: Paphiopedilum

13/12 -14

Det ser definitivt ut som att det skulle kunna vara den hybriden, men det är nog tyvärr rätt omöjligt att identifiera den då det finns så många Maudiaeliknande hybrider. Du kanske kan få reda på namnet på hybriden om du kontaktar säljaren/odlaren. Vart köpte du den någonstans?

Oavsett så är den jättevacker. Mycket bra köp.

13/12 -14

Vacker

13/12 -14

Det var en fining det, var det där du o jag gottade oss i en massa godsaker förra hösten som du hittade denna?? Grattis till den iaf

13/12 -14

Härlig, grattis!!

13/12 -14

Åh, så vacker så vackra färger

13/12 -14

Tack alla! Jag gillar också färgerna! Men jag måste erkänna att jag tycker att de håriga vårtorna är lite läskiga.
obovata: Du har helt rätt. Detta var en av de plantor jag köpte den gången. Jag har dock inte lyckats så bra med mina inköp. Hittills är det bara denna och en Coel. tomentosa som jag har fått att blomma. Hur har det gått för dig?
Mutanten: Stort tack för dina tankar om vad det kan vara! Jag förstår att det är lurigt med alla dessa hybrider. Jag vet inte hur många Maudiaevarianter och Maudiaeliknande hybrider jag har stirrat på idag! Säljaren, som var en privatperson, kunde tyvärr inte säga vad detta är.

13/12 -14

npeter: Min kompis ogillar också de håriga vårtorna som vissa Paphar har. Själv är jag okej med dem, men de håriga "armhålorna" på min tonsum var lite otrevliga. XD

Den är verkligen läcker!

14/12 -14

Vad fin, jag gillar mer o mer Paphar.

14/12 -14

Tack så mycket!

15/12 -14

Jättesnygg, trots håriga vårtor

16/12 -14

Tack! Jag försöker att inte titta på vårtorna.

16/12 -14

Den påminner lite om Maudiae coloratum.

16/12 -14

Så vackra färger!

16/12 -14

Tack!
Peter: Den hade jag inte hittat. Jag tycker också att det finns vissa likheter. Stort tack!

16/12 -14

Av någon anledning så får jag för mig att det är sukhakulii i din hybrid npeter. Det är främst hållingen av petalerna och mängden prickar som gör att jag tror det, särskilt jämfört med Maudiae. Jag tror din första gissning är den mest korrekta, men om du vill så kan jag hoppa över till Slippertalk och fråga. De om några kan svara.

16/12 -14

Det tänker jag också Mutanten. Har en många år gammal onamnad hybrid som liknar denna mycket

16/12 -14

Prickarna kan komma både från lawrenceanum och callosum.

16/12 -14

Peter Göttfert: Prickarna på Maudiae sitter i regel längs kanterna på petalerna och brukar inte vara så många, men jag kan fråga på Slippertalk, de har mycket bättre koll än jag har.

Vore ju kul om vi kunde gräva fram ett möjligt namn på den.

17/12 -14

Kul med mer information! Tack alla!
Mutanten: Om du vill får du gärna fråga på Slippertalk. Ska jag försöka ta en bättre bild?

17/12 -14

npeter: Jag lägger upp bilderna på Slippertalk och om de behöver bättre bilder så säger jag till. Få se om de har tid där borta.

17/12 -14

OK. Tack!

18/12 -14

Nu har jag fått några svar och precis som jag misstänkte, så är det rätt omöjligt att se vilken av alla snarlika Maudiaehybrider det är. Det är ingen ren Maudiae, då de inte har prickar på seglet bl.a. (missade dem). De är överrens att det med väldigt stor sannolikhet ingår sukhakulii någonstans i stamtavlan och ett förslag på namn är Paph. Hsinying Alien. Den är tydligen väldigt vanlig i handeln.

Tyvärr kom vi inget närmare ett namn på hybriden, men den är ju vacker oavsett.

Bara en snabb googling på Maudiae och jag vet inget om den här:
https://www.orchidweb.com/products/paph-...

18/12 -14

Nenne: "Maudiae type" är ett uttryck för Maudiaeliknande hybrider, men de kan vara flera olika korsningar. Sök på t.ex. Paph supersuk eureka, eller Paph Raising Pie så dyker det upp snarlika Paphar och de alla brukar gå under benämningen Maudiae types.

20/12 -14

Tusen tack Mutanten! Det var himla snällt av dig att ta frågan vidare! Även om det inte ledde till någon identifiering, så tycker jag att det kom fram mycket intressant information! (Det där med prickarna på seglet var lite lustigt. När jag läste vad du skrev tänkte jag först att du måste ha sett fel: Inte har min blomma prickar på seglet! Sen tittade jag närmare på blomman, och upptäckte att du har rätt. )

20/12 -14

npeter: Det var så lite så. Det var en som påpekade att den hade prickar på seglet och jag reagerade precis som du gjorde, för jag hade inte lagt märke till dem.

20/12 -14

Jag har svaga ögon - jag kan inte se prickarna.....

20/12 -14

Ahh, fixeringsbild.... Jag såg dem!!!

20/12 -14

Prickarna på seglet är ganska bra kamouflerade.
Men de sitter riktigt snyggt, enligt min mening!

Ge din åsikt

13/12 -14

Paph 1

 

Nyckelord: Paphiopedilum

Prata om bilden

Blommar just nu.
Min Paph samling har utökat dramatiskt i antal och har man många blommar nästan alltid något smarrigt

Nyckelord: Paphiopedilum

9/5 -14

Grattis! Vad är det för arter?

9/5 -14

Appeltonianum, bullenianum var. celebesense, haynaldianum,främre raden wellesleyanum x Ang Tong och jag tror att den mörka är callosum. Den är felmärkt och jag har inte gjort några efterforskningar. Tips någon?

9/5 -14

Jättefina Malin!

9/5 -14

Nice!
Tycker den främre har lite drag av purpuratum i sig, men det kan vara en synvilla.

9/5 -14

Snyggingar!

9/5 -14

Härliga paphar

9/5 -14

Snyggt!

9/5 -14

Fina!

9/5 -14

Härliga paphar...

10/5 -14

Tack, ska se om jag kan få till en bättre bild ljusmässigt. Så kan vi kan hjälpas åt att lösa frågan om den felmärkta.

10/5 -14

Riktigt härliga paphar!
Mvh
Mikael

Ge ditt svar

30/3 -14

mjukt vatten?

Hej alla orkidévänner,
Jag har nu köpt ett antal Paphiopedilum och fått reda på att de helst ska vattnas med »mjukt vatten« allltså fritt från kalk och klor. Här i byn där jag bor (utanför Leksand) har vi eget vatten från en källa i skogen och jag misstänker att det innehåller en hel del kalk. Är det någon av er som vet hur man kan ta bort kalken från vattnet?
undrande Marina

Nyckelord: Paphiopedilum

30/3 -14

Ett osmosfilter funkar prima beställ billigast från tyskland via ebay. Annars kan du köpa ett på någon djurbutik för det dubbla priset. Annars funkar regnvatten eller batterivatten om jag inte minns helt fel
Mvh Robert

30/3 -14

Torv kan man använda också.

30/3 -14

Hm..batterivatten, är inte det jonbytarevatten (googlade lite och heter avjoniserat)? Vad jag kan läsa är det skillnad på dest. vatten och avjoniserat..men hur det hänger ihop med kemin vet jag inte. Hur som hälst så kostar batterivatten 19.90 kr på biltema så det blir en slant per år

30/3 -14

RO kan man köpa i SV för ca 950 kr. Menar du tenebrosa att det med frakt mm är billigare att köpa i Tyskland?

30/3 -14

Marina: det finns de Paphiopedilum som älskar kalk och de som avskyr. Nedan en länk med lite info om det
http://www.ladyslipper.com/calsub.htm

30/3 -14

Jonbyte (avhärdningsfilter) där byter man plats på de oönskade (t.ex kalcium) till något som är bättre när de kommer till städning o att drickas (vanligtvis natrium) problemet är att orkidéer tål kalket bättre än saltet.

Avjonisering: vattnet går mellan en positiv o en negativ elektrod jonselektiva membran tillåter positiva joner att separera från vattnet mot den negativa elektroden o negativa joner mot den positiva elektroden resultatet blir avjoniserat vatten, orkidéer tål detta vatten, men avjoniserat vatten är färskvara o kan inte förvaras det räknas som orent typ direkt.

Destilerat vatten: är vatten som kokas, ångan leds via ett rör där det kallnar till vatten igen ner i en ren behållare o då har man fått bort en massa skräp på vägen, men man blir inte av med allt, funkar dock till orkidéer o sen kan man ju börja me hemmbränning i apparaten med

Omvänd osmos RO: vattnet tvingas under högt tryck mot ett membran som släpper igenom det rena vattnet föroreningar kommer inte igenom utan leds ut via en skräpvattensslang. RO är den mest grundliga metoden av vattenrening, o enligt mig den smidigaste för hemmabruk med.

Sen finns de något som kallas ultrarenat vatten med då körs vattnet först genom ett RO o sen avjoniseras de men de ä lite overkill i samanhanget, sånt vatten kan man städa bort oljor o grejer med utan rengöringsmedel men de sliter också så in i den på maskiner som högtryckstvättar.

30/3 -14

Batterivatten ska funka till orkidéer men blir onödigt dyrt i längden o sen kan man ju få lite olika rent med.

Har man möjlighet kan man ju samla in regnvatten o förvara det mörkt o svalt för o förhindra alger, lite ojämn tillgång till det bara o man vet inte riktigt vad de finns på taket kan bli trevligheter som salmonella o newkastle i det vattnet, jobbar på färg o saneringsfirma, finns fall där man ledit regnvatten till stora bassänger (de går åt mängder vatten vid varje tvätt o en del har problem me att vattnet tar slut mitt i tvätten) sen tvättat stallarna med det o fått in sjukdommar på det sättet.

Torvfiltrering ä rätt bökit o hålla på med o svårt o veta när torven bör bytas, ja förlora en del orkidéer på det sättet.

RO (brukar oftast om än lite felaktigt kallas osmos på svenska) ä de helt klart smidigaste sättet o ha ständig tillgång till rent vatten (även om de nu inte ä de snabbaste sättet) blir även lite för rent (perfekt till luftfuktare eller när man inte vill lämna fläckar på finporslinet) så man får tillsätta gödning. Blir en del kostnader som inköp o byten av filter samt en tds eller ec mätare för o kolla hur bra de renar så man har koll på hur bra filtren o membranet är. Kol o partickelfilter bör bytas ungefär varje år (ingen större kostnad mina kostat 300 tillsammans o de ä till ett större system) beroende på hur mycket det används o membranet (rätt dyrt skiljer lite så jämför det innan köpet) när man inte får rent vatten även efter att man bytt de andra filtren, om man inte sköter denna service får man tillslut skitigare vatten än de man vill rena. Det skiljer inte alls mycket i pris i sverige o utomlands speciellt inte när man räknar in frakten. Tycker sj de ä viktigt att säljaren även har filtren lättillgängliga så man inte behöver specialbeställa.
Det finns dem som säger att man inte bör koppla osmosen till blandaren i t.ex duschen för att blandaren skulle kunna ta stryck men de finns saltvattensfolk som haft de så sen 80 talet utan problem så tror inte de ä så farligt.

Sen om man tycker de ä värt o lägga pengarna är ju upp till var o en ja kan bara säga att ja sj ångrar att ja inte skaffa en tidigare
Om du har svårt o hitta en så finns det länkar till olika seriösa näthandlare på saltvattensguiden.se aldrig haft problem me o handla av nån av dem.

31/3 -14

hittade denna roliga bilden, ett tips för att få destillerat vatten http://tinypic.com/view.php?pic=1234i8i&...

31/3 -14

ja den var kul, missflower

31/3 -14

Bord inte väldigt mycket vattenånga försvinna om man följer den? Ä väll de som ä de roliga antar jag. Man lär ju inte få locket tätt (speciellt om man fäster lilla behållaren med snören) ser ut o bygga på överlevnadsteknik men där används ju solen till att bilda avdunstning o de blir inte så mycket vattenånga på en gång.

Går säkert få nåra droppar destilerat vatten men lär ju inte bli energisnålt precis. Bättre o se på programmet Moonshiners o lära sig bygga en mer effektiv apparat :-P

31/3 -14

Haha, ja då kan man ju göra egen ullusmedicin oxå .

31/3 -14

Tack för tipsen! Ska kolla på osmosfilter vid tillfälle men enklast är nog att ta vara på regnvatten. Jag har några tunnor nedanför stuprännorna på huset där jag bor. Det går ju bra sommartid men på vintern kan det bli svårt.
Går det att smälta snö och använda? Tror att jag också ska testa vattnet vi får från skogskällan.

1/4 -14

Jag har smält snö och vattnat med. Problemet är att det vintertid kan vara mycket föroreningar i snövatten. Jag "samlar" in regnvatten på min balkong. Jag bor dessvärre nära en motorväg så jag brukar filtrera vattnet genom aktivt kol. Har funkar utmärkt i massor av år!

2/4 -14

Jag är otroligt skeptisk mot regn- och snövatten, bor trots allt i en stad. Men det kanske bara är fördomar. Eller så är det aktivt kol som gäller rakt av!

2/4 -14

Jag undrar om pH, vilken surhet är bäst till orkidéer?

Jag har bara cattleyor och laelior samt flera stycken catasetum.

Vad säger ni?

Mila, här kan du läsa en hel del om PH m m. Länken jag bifogar finns här på OP under Odling/vattning!
http://www.neovita.com/orkideer/no.cgi?g...

2/4 -14

Tack, Nenne!

2/4 -14

http://www.drakfisken.se/21-osmos

Ett sånt pico bello har jag kopplat till tvättmaskinsuttaget i badrummet och det har funkat fint i 5 år nu.

2/4 -14

+ 3/4 -14

Brittmarie: hoppas du har koll på filtren o membranet, membranet brukar behöva bytas var 3e år (eller rättare allt de ä ju billigare å köpa nytt än o byta både membran o filter) men de beror ju lite på vattenkvalitén o hur mycket vatten man behöver med har man okej ingångsvatten håller de ju längre.

Jag har en http://www.drakfisken.se/osmos/1328-aqua... skiljer inte mycket i inköp o drift 300 liters picobellon blir 37 kr billigare om man räknar på att man år 0 köper osmosen till det pris som är idag, år 1 och 2 byts kol o partickelfilter och år 3 byter man kol, partikelfilter och membran på den jag har men picobellon köper man en ny o slänger den gamla (alltså det som är billigast för respektive modell just nu). lyckas membranet hålla ett år extra blir min 27 kr billigare, tror kol o partickelfilterna på min är större med så lär hålla längre (de ä billigare o byta för att man bara byter filtren o inte hela behållaren)
den mindre 190 liters picobellon den blir såklart billigare men de flesta som köper så små önskar att de köpt den större när de skiljer så lite i pris om manår 3 byter filter o membran så skiljer de 611 kr mot den större picobellon o 648 kr mot den ja har håller membranet till år 4 skiljer de bara 429 kr mot min o 456 kr mot den större picobellon (vad ja förstår har man samma filter på båda storlekarna på picobellon)

(ja jag hade så tråkit att de va roligare me lite matte )

3/4 -14

Awa 86 : Har snackat men han på Drakfisken och det var partikelfiltret man behövde byta oftast....annars 3-4 år.

Här är perfekt och i många år prisbelönt vatten , men de har tillsatt lite salt och mineraler så glasen blev vita på växtskåpet. Ser alltså på dem när det är dags byta filter...köper nog ett nytt osmosfilter då....men likadant.
Gör 15 litersdunk till bevattningen 1 gång/ vecka och det tar en knapp timme.

3/4 -14

Brittmarie: då lär de nog hålla ett bra tag men de kan va bättre o köpa en tds / ec mätare än o kolla efter beläggningar i skåpet för när de börjar visa sig kan de ju va försent för de känsligaste orkidéerna.
Försäkte mäta mitt ingångsvatten men blev lite mörkrädd o la ner försöket när tds:en fortsatte upp över 800 har enorma mängder kalcium o magnesium o en hel del koppar i vatnet (egen brunn vi har kollat så det ä säkert o dricka) mitt utgångsvatten låg på 0-2 när osmosen va helt ny nu ä den 3 år nyligen bytt kol o partickelfilter för 2a gången o det ligger på runt 8 nu riktigt bra tycker ja me tanke på ingångsvattnet o att ja har för lågt tryck så borde köpa en boosterpump (blir nog på nästa order måste bara höra me Hans om ja behöver extrakoplingar eller inte), nästa år kommer ja byta membran

Till orkidéer behöver man kanske inte va så noga med kolfiltret svenskt vatten ä ju ändå oftast väldigt rent men till saltvattensakvarium vill man ha bort så mycket skräp som möjligt så ja har även ett silikatfilter extra filter utöver osmosen (jonbytare men de får mina orkidéer tåla) o de ä billigare att årligen byta allt än att akvarium kraschar (koraller, djur o bakterier dör en omstart kan i värsta fall kosta runt 10 000 för mina akvarier) så ja ä van o räkna på det sättet.

Ge ditt svar

Var på Åsby trädgård och råkade få med mig några plantor. Däribland denna paphiopedilum. Försöker lära mig släktet så en utblommad planta med skott fick följa med hem från rea-hörnan.

Men sånna affärer är sällan lyckade, inser att plantan är planterad alldeles för djupt och plockar upp den. En del döda rötter men jag TROR inte det är katastrofvarning på antalet rötter som är kvar? Rätta mig gärna om jag har fel! Satte tillbaka den i krukan med samma kompost men högre upp.

Under denna manöver insåg jag också att det är röta i den gammal bladrosetten, syns på bladen i mitten att de håller på att ruttna. Skall jag göra något åt det? De ville inte lossna av sig själva så nu är de kvar. Vill ju gärna att skotten skall få möjlighet att växa vidare om möjligt. Synd om rötan tar de små med men det kanske är svårt att undvika.

Nu står plantan i ett kallt nord-nordvästfönster i grov kompost och hoppas på att jag skall kunna ta hand om den. Komm gärna med tipps!

Nyckelord: paphiopedilum

1/3 -14

Någon röta vet jag inte om jag kan se..? Men om det är inifrån är nog de värsta som kan hända att den rosetten tynar bort, du kan ju ta bort det då..? Om det kommit vatten i rosetten och det är det som orsakat det skulle jag inte gissa att det sprider sig så snabbt att du inte hinner skära bort det, det har det inte gjort när jag fipplade med en insigne iaf.

Du har ju lite rötter, även om man skulle önska att de var lite fler. Det Mattias tipsade mig om när jag satt med samma fråga var att se till bladen - har plantan sett frisk ut trots rötterna finns det goda chanser för att den repar sig med ett bra odlingsmaterial och lite omvårdnad

1/3 -14

Nä. Att det är röta syns bara i mitten, och det visar inte bilden. Får håll koll på vad som händer med rosetten, vill inte skotten skall dö på kuppen.

Ge ditt svar

20/2 -14

Paphiopedilum.

Paphiopedilum. Från Edel.

 

Nyckelord: paphiopedilum

20/2 -14

Flockas om 1:a platsen..snyggingar

20/2 -14

Magnifik parad

20/2 -14

Underbar samling!
Roligt att se vilken variation det finns bland papharna!

21/2 -14

Instämmer, vilken variation!

21/2 -14

Härlig grupp, väldigt uttrycksfull !

21/2 -14

Vilken härlig samling!

21/2 -14

Underbara Grattis

22/2 -14

ingen dålig parad.

Prata om bilden

De är 4 på bilden....
Jesus lär ju ha haft syskon också

Nyckelord: Paphiopedilum

16/1 -14

yessss.........

16/1 -14

yessss.........

16/1 -14

Fantastiskt läckert!!

16/1 -14

Jättefina Grattis

16/1 -14

Ståtligt!

Stiliga polare du har!

16/1 -14

Riktigt coola!

16/1 -14

Otroligt avundsjuk! Jag vill också ha fler Paphar som blommar...

Vilka hybrider är det? King Arthur känner jag ju igen. Är det en Rosie Dawn också? Vilka är de övriga två?

16/1 -14

Ja sjukt fina, självklart hade han syskon, eller så är det åsnan som bar in Maria till Betlehem

16/1 -14

Ibland sägs att han hade fru - Magdalena - och barn också.
Stilig kvartett!

16/1 -14

Haha.... kanske en åsna? tror dock inte att den räknades in i den heliga familjen. Inte heller Maria Magdalena ej heller Magdalena från Magdala. Antar att katedralens i Barcelona namn syftar på Josef, Maria och Jesus. Så tror jag att Jesu lilla syster Leea(num) (fejk) får hänga med på ett hörn.
Från vänster ses Leeanum, American hybrid, Rosy Dawn och King Arthur.
Tack för trevliga kommentarer!!

16/1 -14

Härlig samling!

18/1 -14

Tjusigt Sture!

18/1 -14

Lite tävling om vem som har vackraste pappkör. Alla lika vackara och utsökta tycker jag

18/1 -14

Mycket fina allihopa!

18/1 -14

Tack för alla trevliga kommentarer!

Ge ditt svar

15/1 -14

Paph. King Arthur

Paph. King Arthur. Från stulun.

 

Nyckelord: Paphiopedilum

15/1 -14

Så slog den då äntligen ut...

15/1 -14

Riktigt pampig kung!

15/1 -14

Seglet kanske har en liten touche av purpur kungamantel om man har livlig fantasi..

15/1 -14

Ståtlig

15/1 -14

Mycket vacker, och gammal hybrid tror jag? Kollade just, registrerades 1915, så rätt gammal hybrid.

15/1 -14

Jo så är det....
Sätter många nya rosetter så det kan bli en riktigt maffig planta så småningom. Den är ny hos mig men hoppas återkomma om något år med ett annat resultat

15/1 -14

Grattis, jättefin!!! Blir så avis på er som är duktiga på paphar, själv är jag på väg att döda en till!

16/1 -14

elcatania: Du är inte ensam om att mörde de små stackarna... En del verkar ha både gröna fingrar, händer och fötter när det gäller Paphar, jag verkar tillhöra avdelningen "måste mörda en del innan jag får ordning på skötseln". :P

16/1 -14

Ansluter mig till Paph-mördarskaran. Ingen kunde ha blivit mer förvånad än jag naär en av dem plötsligt blommade i skåpet. Men även då vände demonstrativt nacken åt mig...

16/1 -14

Haha, skönt att jag inte är ensam som elak Paph ägare. Jag har en snäll Paph, en Pinoccio, men den andra som är kvar ser allt sämre ut... Hade tänkt skänka bort den här till våren men tror f-n inte den överlever så länge i den här takten... Jaja, jag ska faktiskt köpa någon fler Paph, men jag tror jag håller mig till de som räknas som "nybörjarpaphar"

17/1 -14

Xara: Mina gillar att titta ut genom fönstret, så jag tar det inte personligt att de vänder blommorna bort från mig. Din kanske tänkte detsamma.

elcatania: Inte ge upp! Du kommer hitta någon hybrid eller art som funkar med dig. Tyvärr lär det kanske gå åt en del på vägen. :P

17/1 -14

dubbelpost

17/1 -14

Mutanten: Min kollar in i bladen på en Cattleya i skåpet. Jag misstänker... (mummel mummel)...

17/1 -14

Hahaha, japp när det gäller övriga arter verkar det gå rätt bra men Papharna, de står bara och stampar... Ska se om jag hittar någon lättsam toalett paph!

17/1 -14

Det är så märkligt att höra om era problem med paphar. För mig är det papharna som funkar bäst, och då är jag total nybörjare när det gäller orkidéer!
Jag börjar tro att mycket handlar om bostaden och dess fönster.
Jag gör då inget speciellt med mina paphar och ändå blommar de flesta av dem villigt. (Därmed inte sagt att alla beter sig som jag skulle önska. Paph. primulinum och armeniacum är truliga.)

17/1 -14

Eller har det med personlighet på något sätt att göra??! Har hört om folk med Cattleya-bekymmer, vilket jag ställer mig helt frågande till... Jag menar, vattna dem eller glöm bort det, göd dem eller inte, ge dem extraljus eller ha dem på fönsterbräden: de blommar ju hur som helst hela tiden .

17/1 -14

Det är ju lustigt att du just ska nämna Cattleya. Jag har två Cattleyor (och några Laelior). Jag tycker nog att jag uppfyller dina odlingskrav, och ändå känns det som att jag bara är några månader från att ta död på dem fullständigt!

17/1 -14

Jag tror att mycket har med vattningsvanor att göra. Är man sådan att man glömmer bort att vattna ibland då och då, så blir inte Papharna så glada, medan kanske Cattleyor (?) eller nopsisar inte bryr sig så mycket. I mitt fall så är det just vattningen jag har svårast för när det gäller Papharna. Vattnar jag för ofta eller sällan? Jag har inte lärt mig riktigt ännu, plus att substratet plus vattningsvanor ska fungera också. Jag tror jag börjar få bättre koll, men det kommer nog bli fler offer i framtiden är jag rädd.

npeter: Armeniacum är ingen lätt Paph har jag hört. Jag kommer aldrig skaffa någon (det är en toalett trots allt, fast jag älskar färgen) helt enkelt för att jag aldrig skulle kunna ge den de låga temperaturer den vill ha för att blomma... Jag har vissa gränser för vad jag försöker med.

17/1 -14

Tack Mutanten! Jag inser att jag måste läsa på om armeniacum.
Nu vet jag ju inte riktigt hur låga temperaturer den behöver, men just nu har jag 8,5 grader C i mina fönster. Borde inte det räcka?

17/1 -14

Herregud, har du så kallt inomhus?! Det tror jag räcker alldeles utmärkt det. Den verkar vilja ha en kall/torr viloperiod, tämligen ljust tror jag och kalk. Här har du en bra sida där du kan läsa om den länk

Jag är smått galen och har en parishii och en tigrinum. Båda dessa vill också ha det svalare, men jag tänkte att om jag inte klarar dem, så säljer jag dem (förhoppningsvis innan de dör).

17/1 -14

Jag har det varmare där jag sitter.
Det är bara just precis vid fönstren som det är svalt. (Trots att jag har treglasfönster!
Jag inser att jag har haft överdrivna förväntningar gällande min armeniacum. Jag är lite less för att den inte vill blomma, men den har ändå två skott som växer (på det tredje, äldsta, börjar bladen bli gula).
Jag ska kolla länken. Tack för den!

17/1 -14

Jag tror du även har löst mysteriet med varför dina Cattleyor inte trivs, om du har dem i fönstret d.v.s. Jag har för mig att de vill ha det varmt.

Jag har läst att armeniacum växer extremt långsamt... Jag vet inte om de är segare än rothar och sanderianum, men de är supersega. Jag tror även den kanske behöver ha några bladrosetter för att blomma, men jag kan ha fel. Lycka till med den, du har temperaturerna för den i alla fall.

17/1 -14

Jag förstår tanken, men cattleyorna (och någon laelia) står inne under lysrören. De har det varmare där, och förmodligen också ljusare just nu, men inte händer det något för det! C. aurantiaca kom med blomskidor, men inte heller där händer det något. (Jag försöker hålla luftfuktigheten uppe genom vattenfat och sprayning.)
Det är lite bittert att inse att man inte får fram de blommor man vill ha, men jag inser nu att detta är mer komplicerat än jag kunde föreställa mig.
Och på något sätt bidrar det till att göra odlandet extra kul!

17/1 -14

Det är för kallt för Paphar drygt +8 grader. Helst ska dom ha 15-25, alltså fläckbladiga.

17/1 -14

OK. Det låter som om jag har det lite för kallt i mitt paph- och phragfönster. Jag ska höja temperaturen.
Tack för tipsen!

Prata om bilden