Råd / Släkten, arter och hybrider / Paphiopedilum

Paphiopedilum

2/2 -14

Paphiopedilum moquettianum i akvarell. Från tribo. Fri bild (ej för kommersiell användning).
Oblommande Paph. Från Xara. Fri bild.
Paphiopedilum hirsutissimum. Från Mia. Fri bild (ej för kommersiell användning).

Paphiopedilum, eller Venusskor som de också kallas, är fascinerande orkidéer av vilka det finns en mängd varietéer i odling idag. Blommorna är vaxartade, stela och ser nästan konstgjorda ut. Paphiopedilumplantor är tacksamma, trevliga orkidéer som passar i hemmiljö och som blommar många veckor, ibland månader vart år.

Naturligt finner man detta släkte i Östasien, i Kina, Thailand m.fl. länder. Där växer de litofytiskt eller epifytiskt. Man finner dem ofta på östsidor av klippor och på grenar i de lägre regionerna av skogar.

Odling

Det finns två grupper av Phapiopedilum och de växer i lite olika miljöer.

Den första gruppen är de brokbladiga Venusskorna. Dessa exemplifieras ofta av Paphiopedilum maudie och de har, som namnet antyder, brokiga blad. Oftast är det vita mönster bladen bär, men även blåaktiga nyanser kan synas på vissa sorter.

De grönbladiga sorterna är vanligtvis mossgröna, men blå toner kan förekomma i bladen även hos dessa. De blommar vanligtvis i fjolårsskottet, vilket skiljer dem från de brokbladiga Paphiopedilumsorterna.

Ljus

Då plantorna naturligt får mycket lite ljus, passar de utmärkt i en bostad. Man kan exempelvis placera dem i ett östfönster eller ett sydfönster med lätt skuggning utanför. Man får vara försiktig så att ej bladen bränns av för hög temperatur eller för skarpt solljus.

Temperatur

De brokbladiga sorterna är varmväxande och passar utmärkt tillsammans med Phalaenopsis-plantor. De trivs alltså under vanliga hemförhållanden.

De grönbladiga Venusskorna trivs bättre i kallare temperaturer än de brokbladiga. Man bör hålla nere temperaturen till 15° på nätterna och under hösten behövs ett par veckor då nätterna är 10-12° kalla. Under dagen kan temperaturen stiga ganska kraftigt--det är nätterna som är kritiska för blomning och friskhet.

Vatten

Paphiopedilum slår i naturen ofta i humus på stenar och klippor. I humusen är det alltid fuktigt och likadana förhållanden vill plantan ha i ditt hem. Du bör alltså vattna dem så att de alltid är fuktiga, men aldrig blöta. Under sommaren betyder det att plantorna kan behöva vatten var tredje till femte dag, under vintern kanske en gång i veckan. Lägre temperatur runt plantan ger lägre ämnesomsättning, så om du har kallt i rummet behövs mindre vatten.

De grönbladiga Paphiopediumsorterna är lite känsliga för vatten i bladrosetterna. Om vatten blir stående där kan skottet ruttna. Sänk därför ej ner dessa sorters plantor i vatten utan vattna rikligt ovanifrån istället. Försök även att alltid vattna dina orkidéer på morgonen eller förmiddagen. Då hinner komposten och bladen, samt eventuella droppar i bladfästet, torka före natten.

Paphiopedilumplantor är vana vid relativt mycket näring jämfört med andra orkidéer. Man bör vattna med gödning var annan vecka under vintern och var vecka under sommaren. Om komposten hunnit bli torr bör du fukta upp den före du ger näringsvattningen.

I luften bör det vara 50-60% luftfuktighet. Man kan höja luftfuktigheten genom att placera skålar med leca och vatten mellan plantorna.

(Om-)Plantering

Venusskor trivs bäst i en kompost av små redwoodbarkbitar och bör planteras i en så liten kruka som möjligt. Man måste plantera om plantan vart år och bäst är att plantera om den precis efter blomningen.

Uno Åkerö i Västervik brukar vid omplantering av Venusskor spara den gamla komposten och använda den när han planterar om Coelogyne-plantor. De senare trivs nämligen i en något förmultnad kompost.

Paphiopedilum är ett fascinerande släkte som är relativt enkelt att lyckas med. Så prova!

Diskutera artikeln och möjliga förbättringar

18/3 -17

 

För att svara på frågor och skriva kommentarer, Logga In eller Bli Medlem Nu.Annonsen här nedanför hjälper till med OrkidéPrats serverkostnad.