Råd / Släkten, arter och hybrider /

Nyckelord: Paphiopedilum

Paphiopedilum, eller Venusskor som de också kallas, är fascinerande orkidéer av vilka det finns en mängd varietéer i odling idag. Blommorna är vaxartade, stela och ser nästan konstgjorda ut. Paphiopedilumplantor är tacksamma, trevliga orkidéer som passar i hemmiljö och som blommar många veckor, ibland månader vart år. Naturligt finner man detta släkte...

Läs hela artikeln

Inlägg med Paphiopedilum som nyckelord.

Den dumma Paphen har vänt nacken utåt: det är det enda man ser av den i skåpet. Fick halvt vrida nacken av den för att ta denna bild...

Nyckelord: skåp, paphiopedilum

Grattis till den snyggingen! Den kanske inte ville vara med på bild, trots att den är så fin!
God Jul!

23/12 -13

Säkert en hane..men vacker ändå.

Ge ditt svar

Framåt våren så skulle jag önska mig en delning av någon eller flera av följande paphar:

tranlienianum
helenae
braemii
hermannii
barbigerum
bullenianum
callosum

då jag förstått att de är småttingar. Om någon har andra småttingar till salu så kan även det vara intressant. Ju mindre paph desto mer spännande. Också en fördel om de inte är hysteriskt svåra då jag planerar att lära mig along the way hur de vill ha det.

Nyckelord: paphiopedilum

Diskutera eller uppfyll önskningen

15/11 -13

Paphiopedilum Leeanum

Paphiopedilum Leeanum. Från Mia. Fri bild (ej för kommersiell användning).

 

Nyckelord: Paphiopedilum

Prata om bilden

24/10 -13

Paphiopedilum

Hej!

Jag undrar om man kan dela en paphiopedilum?
Har en planta av paphiopedilum som jag gärna skulle vilja ha en till av.
Tacksam för svar.

Nyckelord: Paphiopedilum

24/10 -13

Japp, det kan du. Vet dock inte hur många rosetter det bör vara per del dock då jag aldrig delat någon, medvetet - någon har delat sig själv.

24/10 -13

Man bör vara ganska försiktig med att dela Paphiopedilum. De har känsliga rötter och är därför lite svårare att dela för rötterna skadas lätt vid delning. När det blir äldre plantor av Paphiopedilum så blir det olika bladrosetter som går åt olika håll. Då blir det som automatisk delning för de gamla dör i mitten. Så du kan lättast vänta och se när det blir som olika "grupper". Då är det okey att dela.

24/10 -13

Tack Mutanten

24/10 -13

Och Peter

25/10 -13

Allting går att dela men det är inte riskfritt. Tror man i delningen skall ha. Ett par - tre. Rosetter

Ge ditt svar

Jag hoppas att ni har överseende, men när jag ändå är i gång så har jag två till paphar som jag är osäker på.
Den till vänster på bilden köptes på Åsby 2012. På lappen stod det "Paph Maudiae". När den väl kom i blom tyckte jag dock att den var mycket lik en Paph insigne, men det kanske är att hoppas på för mycket?
Den till höger i bilden är väl en Maudiae av någon typ. Om någon kan säga mer exakt vilken typ det är så vore jag mycket tacksam. Denna planta var nämligen en stor favorit. Jag fick den i present för ca. 8 år sedan. Vintern 2012/13 blommade den på tre stänglar samtidigt, och den satte samtidigt flera nya skott. När blomningen var över bestämde jag mig för att plantera om den, och då upptäckte jag att den - märkligt nog, tycker jag - inte hade många levande rötter. Jag planterade om den i vitmossa, men lyckades inte få den att överleva. Nu skulle jag gärna införskaffa en ny.
Om någon kan hjälpa mig att identifiera dessa plantor, så vore jag mycket tacksam!

Nyckelord: Paphiopedilum

17/10 -13

Den vänstra är lite för grön för att vara en vanlig insigne, men kanske en Paph. insigne sanderae? Här är en jämförelse;
http://paphs.net/media/Paphs/insigne.htm

Den högra ser ut att ha Maudiae i sig alla gånger, frågan är vilken/hur, din är lite långsmal i uttrycket...

17/10 -13

Den första har jag aningen aning om ( Annika verkar återigen ha koll på läget), den till höger är definitivt en maudiaetyp av Paph i alla fall. Du kan skaffa en Paph. Maudiae 'The Queen', eller en Paph. Claire de Lune, så får du en liknande planta.

Annars har Orchidehuset Paph. Maudiae 'AMCO' som också är en alba Maudiae; Paph. Maudiae 'AMCO'

17/10 -13

Tusen tack för era svar!
Annika: Spännande om det är en sån sanderae! Jag tycker i alla fall att det är mycket likt.
Mutanten: Tack för alla namn! Nu ordnar det sig!

Måste få visa ytterligare en av mina snyggingar, Paph Maudiae x curtisii. Också från Peter, Orchidehuset. Hoppas du hittar någon snygg Maudiae! Lite dålig färgåtergivning på bilden, men det är en fantastisk planta. Blommar inte nu, men har supervackra blad!

17/10 -13

Oj! Den var fin!
Jag tror att jag får kontakta Peter!
Stort tack!

17/10 -13

Mutanten, jag har ingen koll alls, jag sitter och gissar

17/10 -13

Intressant blomning, Nenne, där kom det där "snopna uttrycket" som jag tyckte npeter´s högra Paph har

17/10 -13

Annika: Bra gissningar tycker denna Paphamatör.

Annika, tycker likadant, så därför ville jag visa bilden på min Maudiae x curtisii!

17/10 -13

Det "snopna uttrycket" var bra! Jag ser det nu.
Papharna är lustiga på det sättet att de har sina personligheter.
Tack igen!

18/10 -13

Snygga är de oavsett vad de heter! Även din Nenne

Tack, tack! Jag bockar och bugar!!

18/10 -13

Tack Markus!

Ge ditt svar

17/10 -13

Två okända paphar

 

Nyckelord: Paphiopedilum

Prata om bilden

17/10 -13

Okänd paph 2

Okänd paph 2. Från npeter.

 

Nyckelord: Paphiopedilum

Prata om bilden
Paphiopedilum Vinicolor. Från Baretta.

 

Nyckelord: Paphiopedilum, Vinicolor

Prata om bilden

Gott folk,

idag upptäckte jag att rosetten på min Paph. vietnamense x victoria-reginae hade lagt sig ner, och ni kan skåda anledningen i bild. Jag måste fått vatten i rosetten sist jag vattnade?!

Rotsystemet är ok, går det att trimma ner rosetten på något sätt så plantan får en chans - eller är det tvärkört nu?

Nyckelord: Röta, Vatten i rosetten, Paphiopedilum

12/2 -13

Ajaj...ser tyvärr helkört ut...

12/2 -13

Vad synd, jo tyvärr nog inte mycket att göra

12/2 -13

Sk*t...vad slarvigt! Är det helkört kan jag lika gärna klippa ner rötan och se vad som händer med rötterna? Men antar att det krävs blad för fotosyntes/näringsupptag? Hur funkar de däringa bladlösa sorterna då?

12/2 -13

Oj så tråkigt! Jag tror inte att Paphar är så bra på att skjuta nya skott direkt från rötterna, särskilt inte om det saknas blad. Stämmer det, månne? Bladlösa sorter har rötter som innehåller klorofyll och alltså kan genomföra fotosyntesen. Så tror jag att det var, om jag nu minns rätt vad jag lärde mig en gång i tiden. Jag uppdaterar gärna min bristfälliga kunskap...

12/2 -13

Annika Ja, det ser inte bra ut, men växter kan förvåna mot alla odds Granska ordentligt om det kan finnas en tillväxtpunkt (vilande tillväxtzon) som klarat sig. Rensa bort alla ruttna skadade delar och kör med universalmetoden med plantan i en påse med lite fuktig vitmossa. Med lite tur och medvind och lite solsken i blick kanske kanske du kan få igång den igen. Jag har en gång lyckats med detta konststycke. Kostar inget att försöka

12/2 -13

När det är ruttet hela vägen ner till rötterna, vilket ser ut att va fallet med din planta, är det som sagt kört

12/2 -13

Jag inser att läget inte är kanon, jag tänker som du Calypso att bara rötter på en sort som inte är bladlös borde ha svårt med fotosyntes/tillgodogöra sig energi? Men som Jörgen J säger, man vet aldrig! Jag har skrapat bort allt ruttet (rötterna hade inte hunnit drabbas) och kanelat och satt den i fin bark med toppen högt ovan barken. Den står nu inne i mitt akvarium med fläkt där det är 21-22 grader. Jag kan lika gärna slänga den om ett par veckor som nu.
Blomtjuven, jag tror du har rätt i det, men prova kan man alltid
Och Jörgen J - hur skulle en vilande tillväxtzon se ut? Menar du början på en ny rosett? Någon sådan ser jag tyvärr inte...

12/2 -13

annika Den ser ut som en litet fjäll eller platt liten knopp. Men som Blomtjuven sa så ser läget rätt illa ut på bilden, men du kan ju alltid avvakta, det skadar ju inte om den står några veckor till.

12/2 -13

Annika Jag tror som Jörgen J att en påse med vitmossa kanske kan ge ännu större chanser till räddning ifall det nu finns en liten oskadad tillväxtpunkt (vi håller tummarna!). Vitmossa har väl också vissa antiseptiska egenskaper, som kanske kan vara till nytta i ett fall som detta?

Vad gäller rötter så har ju många (de flesta?) epifytiska arter (alltså med blad) också klorofyll i rötterna, men paphar har väl inte det? Utan tillväxtpunkt kan det väl hursomhelst vara hugget som stucket med den saken - det hjälper väl inte om det inte finns någon punkt med celler som kan producera ett nytt skott?

13/2 -13

Calypso, jag har ju både påse och mossa hemma men jag undrar om en Paph med såpass mycket rotsystem kvar verkligen vill stå så fuktigt? Någon tillväxtpunkt har jag inte kunnat se men har inte heller tittat efter så noga. Men nu förstår jag vad ni menar, jag har sett en sådan på min lilla Paph. fairrieanum

Hmm, här vet jag inte om Paphar skiljer sig faktiskt?
Men jae, finns det ingen tillväxt på G är det kanske sak samma...

13/2 -13

Hadde selv et par slike tilfeller i terrariet både med Paph og Phal som fikk vann i rosetten. Jeg bare la de være og begge kom med nye skudd. Paph kom med skudd fra rhyzomen som bare poppet ut fra et annet sted i potta. Phal kom med ny skudd fra basisen av den som rotnet. Så det er håp. Jeg ville bare lat den være i krukken sin og passet på at det er ikke for lav RH. resten er det bare å vente og se.

13/2 -13

Olga, skönt att höra att fler än jag begår misstag
Menar du att du även lämnade bladen och det som ruttnat?
Jag gjorde ju rent, så det är bara rötter kvar... Hade du kvar den i kruka med bark?
Hur mycket ljus hade du? Jag har min skrutt i ett akvarie på högkant där det är runt 21-22 grader nu, men inte så mycket ljus.

Ge ditt svar
Paphiopedilum glaucophyllum. Från Calypso. Fri bild.

Jag blir SÅ inspirerad av de underbara bilder på fantastiska paphar som tex Mutanten, Merwic och emako har visat upp här inne på sista tiden att jag knappt gör annat än att surfa runt och titta på paph-bilder. När jag blundar ser jag paphar. Men när jag öppnar ögonen ser jag bara en - en liten stackare, som visserligen överlever och till och med sätter nya skott, men som inte växer till sig i någon vidare takt, så en blomning lär nog vänta på sig.

Nu ville jag gärna höra med er här på Orkidéprat om ni kan tipsa om någon bra nybörjar-paph? För jag vill helst inte göra samma fel som så ofta förr - bara gå efter vilka sorter som jag önskar mig utan att verkligen rannsaka mig själv först om jag har förutsättningar att ta hand om dem på ett bra sätt. Finns det någon trevlig paph som man kunde börja med? Några tips?

(Ni får en bild från Curtis's Botanical Magazine (http://www.botanicus.org/page/449973). Min lilla paph har vissa drag av denna art.)

Nyckelord: Paphiopedilum

26/1 -13

Om din liknar glaocophyllum, så kan det ju med stor sannolikhet vara en korsning, dvs Pinoccio. De borde vara rätt lättskötta o kunna blomma extremt länge med nya blommor på samma stängel i ett.
Och... Paphar växer väldigt sakta... De blommar i regel en gång per år, beroende på i vilken takt bladrosetterna mognar till.

Håller med Blomtjuven att Pinocchio är en bra nybörjarPaph. Jag har en, som fick mer än 20 blommor på samma stängel och den var till slut så lång, så var tvungen att försiktigt vira den runt en stödpinne. Den blommade jättelänge, men man får vara väldigt försiktig, så man inte kommer åt de nya små knopparna, för då ramlar de väldigt lätt av. Då är det bara att vänta för det kommer ofta nya knoppar. Viktigt är att inte klippa av blomstängel förrän man ser och känner att den är helt torr.

En annan trevlig, snygg och lättskött Paph är Maudiae, med sina fläckiga blad och sin blekgrön/vita blomma.

26/1 -13

Jag gjorde nybörjarvarianten och skaffade de jag tyckte var fiiiiina och än så länge har bara en dött på vägen. Och två har visat sig vara finfina. Om jag får dem att blomma om dock är kanske en helt annan fråga . Min allra första paph jag köpte, en bellatulum från dig Blomtjuven har börjat producera 3 nya blad så den lever fortfarande, jag undrade där ett tag för den är som sagt - lååååångsaaaaam

26/1 -13

emako vad roligt att den trivs

26/1 -13

Ge ditt svar

Hej på er!
Jag undrar hur jag ska göra för att få mina paphiopedilum till att blomma, sedan jag införskaffat dom så växer de i storlek men blommar aldrig (med undantag för min Claire de lune som är på gång med stängel nu). De arter/hybrider jag har som ej blommar är:
Paph. 'Kevin Porter'- planterad i vitmossa
Paph. liemianum- planterad i vitmossa
Paph. rothschildianum x vietnamense= 'Wössner Vietnam - planterad i en mix av fin orkidékompost och seramis

Om ni själva har erfarenhet av dessa plantor tar jag mer än gärna emot tips & råd på hur jag ska sköta dom på bästa sätt. Jag har dom i samma ljusstyrka som phalaenopsis och håller komposten ständigt fuktig. Ger näring ca varannan vattning.

Nyckelord: Paphiopedilum

4/9 -12

Hur länge har du haft dem? Paphar tar tiiiiiiiiid på sig! Det bästa receptet är tålamod... Men kanske blir det för mkt vatten om de är ständigt fuktiga. Det är inte alla som kräver särskilt starkt ljus heller.

4/9 -12

Jag har haft dom ca 1 år och samtliga är vuxna plantor med många blad och flertal rosetter.
Funderar också på om det är för mkt vatten
Jag har dom i svagt ljus (förutom 'Wössner Vietnam' som jag uppfattat gillar ljus mer än de andra).

4/9 -12

Hmm, jag har inte så många paphar, det är två som jag haft länge( Paph Ho Chi Minh och Paph Dellaina) och har hållit komposten faktiskt fuktig och båda har blommat i våras. Tidigare hade jag dom torrare och då trilskades åtminstone P Dellaina.

4/9 -12

Det generella tipset jag har läst om på Slippertalk är att ge dem mer ljus. Jag har ju en hög med Paphar och de tycks blomvilliga. Jag har dem i ett östfönster, men då piedestalerna är lägre än själva fönsterbrädan så har de även stödbelysning av dagsljuslampor och detta tycks räcka åt Paphar ur barbatagruppen i alla fall.

Testa att ge dem mer ljus helt enkelt. Mina är också konstant fuktiga, ej våta, utan fuktiga.

4/9 -12

Ett år är ju inte så länge, ge dem ett år till åtmindstone

4/9 -12

Som andra redan sagt, det går inte undan och vad jag vet går det extra segt med roth som en av föräldrarna...
Jag har själv en Kevin Porter som jag köpte i juni/juli, det är en ungplanta som på den tid jag haft den hunnit växa på med ett nytt blad. Annars tror jag att plantan kan hålla sig rätt kompakt... Men hur man får den i blom vet jag ännu inte.

Ge ditt svar
Från redhead.

Utropspris: 50 kr. Frakt: Tillkommer.

Ons 29/8 -12 21:00 var auktionen slut ...men 2 minuter återstår alltid vid nytt högstabud (info).

Kattungarna tar över hemmet så det är lika bra att sälja bort de lite finare plantorna innan de är helt uppätna/bortlekta. Välmående planta med 2 blomstora skott. Lite tuggad på i topparna av bladen.

Nyckelord: Paphiopedilum

23/8 -12

50

29/8 -12

55:-

29/8 -12

58kr

29/8 -12

70

29/8 -12

80

29/8 -12

83

29/8 -12

90

29/8 -12

95

29/8 -12

83

29/8 -12

98

29/8 -12

98

29/8 -12

98

29/8 -12

98

30/8 -12

Här är det stella som vunnit, eftersom sista budet skulle läggas innan 21.00!

30/8 -12

Ja, vad kul

Ge ditt bud

Jag har ju ett gäng som jag har glömt visa upp plus att jag fick två nya nu i onsdags, alla från Asendorfer naturligtvis.

Nyckelord: Paphiopedilum

10/8 -12

Det var mycket smask i den gottepåsen!
Men att du ska sälja din Harold K. - den som är så läcker!

10/8 -12

Oh, en violascens skulle jag gärna ha i samlingen! Fina inköp!

14/8 -12

Annika: Visst var det? Jag tror snart jag har alla Paphar ur barbatagruppen här hemma...
Den är inte min smak (hälften toalett/urinoarpaph trots allt) och till skillnad från malipoensen så har den inte tillräckligt fina blad för att jag ska vilja behålla den, därför säljer jag den.

Mattias: Violascens har jag suktat efter ett tag nu, blev avrådd av folk som vet bättre från att skaffa en, men då jag inte lyssnat på de råd jag fick angående rothschildianum så bestämde jag mig för att strunta i dessa råd och skaffa en violascens också.

Nu återstår att se om jag kan få den att trivas, jag hoppas det.

14/8 -12

Det är så olika med olika kloner etc, så jag tycker inte man ska lyssna på sådana råd. Finns till exempel många som säger att sangii ska vara svår. Jag har testat den i flera olika odlingsförhållande nu och den växer som ogräs hur jag än behandlar den.

Lycka till!

14/8 -12

Jo, det verkar vara lite av rysk roulett över det hela när det gäller Paphkloner. Jag har t.ex. inte läst någonstans att Paph. hainanense ska vara särskilt långsamväxande, men min skrutt tävlar med rotharna om vem som kan växa långsammast. På samma vis har jag inte hört att Paph. helenae ska vara svår/långsam, men min har inte gjort ett dugg sedan den kom hit och jag har haft den i fyra månader snart. ALLA andra paphar har gjort något, t.o.m. rotharna, men inte den...

Jag hoppas jag har fått en bra klon, ogräskloner är trevligt.

14/8 -12

Vad säger man gör violascens så svår då?

14/8 -12

Hmm.. tja, allt? Vattenkvalitet, temperatur, ljus, allt såvitt jag har förstått. Den verkar svår att få att trivas och växa under konstgjorda förhållanden helt enkelt. Jag frågade herr Asendorfer (glömmer bort vad han heter hela tiden) och av vad han svarade så verkar de flesta moderplantor som samlats in i det vilda dö efter ett tag i växthus, men att de avkommor de fått tycks klara de konstgjorda förhållanden bättre så jag hoppas den ska klara sig den lilla skrutten.

Ge din åsikt

Jag har ju några små rackare i knopp, de var sex men min acmodontum bestämde sig för att den inte ville vara med och leka (är inte förvånad, den gjorde ingenting efter att den kom hem). Min wardiis knopp är så långt ned i rosetten än så länge så den fick inte vara med och bli fotad, ni får nöja er med de övriga fyra Papharna istället; Maudiae Vinicolor 'Schwarze Madonna', gratrixianum (som planerar att försöka med TVÅ blommor), purpuratum och superbiens. Purpuratum är den som kommer blomma först, trots att den började knoppa sig efter de övriga tre. Den har bråttom.

Nyckelord: Paphiopedilum

17/7 -12

Åh, Madonnan är verkligen kolsvart! Mums...

17/7 -12

Jupp, den är verkligen mörk, i skarpt ljus kan man ana en vinröd ton i det svarta, men det ger mer "liv" åt det svarta s.a.s. tycker jag. Stängeln, som inte syns så väl på kortet, ser ut som en svart piprensare.

Ge din åsikt

28/6 -12

Mer smått och gott!

Mer smått och gott!. Från Annika.

Så kom paketet från Schwerter, som vanligt är jag överlag väldigt nöjd! På bakre raden står från vänster till höger: Paph. Harold Koopowitz och Paph. Pandion (med knopp!?). Fram står från vänster till höger: Paph. Gloria Naugle, Paph. superbiens och Paph. Kemp Tower. Närmast i bild ligger den Phal. braceana som slank med

Så till Paph. Kemp Tower, den verkar vara en liten pigg sak, men den har två fula bruna, mjuka fläckar på kanten av bladen och rötterna har nog stått för blött.. Hoppas den tar fart här!

Mitt i allt tog min sphagnum slut, så då tager man vad man haver, nämligen björnmossa. Det började som ett experiment i ett par krukor, nu får man hoppas att det fungerar!

Nyckelord: Paphiopedilum, Schwerter, Phal. braeana

28/6 -12

Passa de där bruna fläckarna så att det inte är röta, för då kan det gå fort. Tycker det ser lite oroväckande ut på bilden.

28/6 -12

Jeg ville nok ikke ha brukt bjørnemose. Bare sphagnum kan absorbere og holde vann med hele overflaten, mens bjørnemose gjør det med et primitivt ledningsvev og den har ikke den antibakterielle effekten av sphagnum. Det er jo veldig mye sphagnum der ute; fant ut at den lave røde typen som vokser i tette matter på berg er best å holde på vann. Men hvis du vil ofre planter for eksperiment så er det ok

28/6 -12

Mattias: ska jag skära bort och kanela kanske?
Olga: björnmossan var det enda jag kom på när min sphagnum tog slut...jag tror inte heller den håller fukt särskilt bra, men den ska vara näringsrik har jag hört. Röd lave har jag nog ingen just här...men det finns en slags sphagnum ute i skogarna också då?
Kan stora lecakulor vara ett alternativ?

28/6 -12

Är detta en slags sphagnum? Kunde man ta denna till omplantering då?

28/6 -12

Denne ser mer ut som sphagnum ja. Men heller bruk denne enn bjørnemose.

28/6 -12

Jag har provat med denna till min Harold Koopowitz...får hoppas alla står sig! Hade jag insett att det finns en slags sphagnum även här hade jag ju kunnat plocka det igår redan när jag planterade om.

29/6 -12

Det är svårt att avgöra på bilden. Ser det svarta "torrt" ut är det ingen fara. Men är det blött så kan det vara fara. Dessutom luktar rötan väldigt specielt. Sött på något vis. Sen i 8 fall av 10... hos mig i alla fall, så startar rötan nere vid plantans bas. Så kanske är det något ofarligt du har att göra med där. Håll daglig koll i alla fall så det inte sprider sig.

29/6 -12

Det mörka både ser ut och känns som gelé, men jag känner ingen lukt alls... Mailade Schwerter också, han trodde det var mekaniskt och föreslog lite kol eller kanel på. Jag provar väl med det och hoppas att det stannar där... Kunde inte se någon röta på andra ställen vid omplanteringen i alla fall, om det skulle vara det.

29/6 -12

Hmm... Varför har vi ingen "gilla"-knapp? Behövs vid sådana här tillfällen...

Grattis till fina plantor! Gillar verkligen Paph. Pandion och jag hoppas den är i knopp, även Kemp Tower var mycket trevlig med lååååånga petaler. Och en liten superbiens slank med också ser jag, min hälsar och grattar till att nu är ägare till ett tvättäkta sego (min jobbar på sin stängel, men har blivit okörd av min purpuratum rätt så rejält som kommit betydligt längre på sin trots att den började senare).

Apropå de bruna, geléaktiga fläckarna så skulle jag nog skära bort dem och kanela för säkerhets skull, är det röta så sprider det sig blixtsnabbt oavsett om de är orsakade av mekaniska skador eller ej. Men gör som herr Schwerter föreslog först och håll koll.

30/6 -12

Det vore jättekul om det kommer upp en knopp, men den har blivit omplanterad, trimmad i rötterna och det lilla som visar sig ser...jae, nästan torrt ut..? Så det återstår att se om det orkar komma en liten Pandion-blomma eller inte. Just nu är ingen paph. i blom här hemma, fanaticum växer så långsamt att jag fortfarande är lite osäker på om det är en knopp som kommer. Jag börjar undra om de växer så sakta i en normal takt, eller om de står kinkigt på något vis här...

Kemp Tower är helt i min smak! Trist med fläckarna bara...nu på morgonen tycker jag den större av de två fläckarna sett ut att växa, så nu blir det till att skära och kanela. Strök lite kol över det igår men det gjorde nog ingen skillnad.

Prata om bilden