mjukt vatten?

30/3 -14

Hej alla orkidévänner,
Jag har nu köpt ett antal Paphiopedilum och fått reda på att de helst ska vattnas med »mjukt vatten« allltså fritt från kalk och klor. Här i byn där jag bor (utanför Leksand) har vi eget vatten från en källa i skogen och jag misstänker att det innehåller en hel del kalk. Är det någon av er som vet hur man kan ta bort kalken från vattnet?
undrande Marina

Nyckelord: Paphiopedilum

30/3 -14

Ett osmosfilter funkar prima beställ billigast från tyskland via ebay. Annars kan du köpa ett på någon djurbutik för det dubbla priset. Annars funkar regnvatten eller batterivatten om jag inte minns helt fel
Mvh Robert

30/3 -14

Torv kan man använda också.

30/3 -14

Hm..batterivatten, är inte det jonbytarevatten (googlade lite och heter avjoniserat)? Vad jag kan läsa är det skillnad på dest. vatten och avjoniserat..men hur det hänger ihop med kemin vet jag inte. Hur som hälst så kostar batterivatten 19.90 kr på biltema så det blir en slant per år

30/3 -14

RO kan man köpa i SV för ca 950 kr. Menar du tenebrosa att det med frakt mm är billigare att köpa i Tyskland?

30/3 -14

Marina: det finns de Paphiopedilum som älskar kalk och de som avskyr. Nedan en länk med lite info om det
http://www.ladyslipper.com/calsub.htm

30/3 -14

Jonbyte (avhärdningsfilter) där byter man plats på de oönskade (t.ex kalcium) till något som är bättre när de kommer till städning o att drickas (vanligtvis natrium) problemet är att orkidéer tål kalket bättre än saltet.

Avjonisering: vattnet går mellan en positiv o en negativ elektrod jonselektiva membran tillåter positiva joner att separera från vattnet mot den negativa elektroden o negativa joner mot den positiva elektroden resultatet blir avjoniserat vatten, orkidéer tål detta vatten, men avjoniserat vatten är färskvara o kan inte förvaras det räknas som orent typ direkt.

Destilerat vatten: är vatten som kokas, ångan leds via ett rör där det kallnar till vatten igen ner i en ren behållare o då har man fått bort en massa skräp på vägen, men man blir inte av med allt, funkar dock till orkidéer o sen kan man ju börja me hemmbränning i apparaten med

Omvänd osmos RO: vattnet tvingas under högt tryck mot ett membran som släpper igenom det rena vattnet föroreningar kommer inte igenom utan leds ut via en skräpvattensslang. RO är den mest grundliga metoden av vattenrening, o enligt mig den smidigaste för hemmabruk med.

Sen finns de något som kallas ultrarenat vatten med då körs vattnet först genom ett RO o sen avjoniseras de men de ä lite overkill i samanhanget, sånt vatten kan man städa bort oljor o grejer med utan rengöringsmedel men de sliter också så in i den på maskiner som högtryckstvättar.

30/3 -14

Batterivatten ska funka till orkidéer men blir onödigt dyrt i längden o sen kan man ju få lite olika rent med.

Har man möjlighet kan man ju samla in regnvatten o förvara det mörkt o svalt för o förhindra alger, lite ojämn tillgång till det bara o man vet inte riktigt vad de finns på taket kan bli trevligheter som salmonella o newkastle i det vattnet, jobbar på färg o saneringsfirma, finns fall där man ledit regnvatten till stora bassänger (de går åt mängder vatten vid varje tvätt o en del har problem me att vattnet tar slut mitt i tvätten) sen tvättat stallarna med det o fått in sjukdommar på det sättet.

Torvfiltrering ä rätt bökit o hålla på med o svårt o veta när torven bör bytas, ja förlora en del orkidéer på det sättet.

RO (brukar oftast om än lite felaktigt kallas osmos på svenska) ä de helt klart smidigaste sättet o ha ständig tillgång till rent vatten (även om de nu inte ä de snabbaste sättet) blir även lite för rent (perfekt till luftfuktare eller när man inte vill lämna fläckar på finporslinet) så man får tillsätta gödning. Blir en del kostnader som inköp o byten av filter samt en tds eller ec mätare för o kolla hur bra de renar så man har koll på hur bra filtren o membranet är. Kol o partickelfilter bör bytas ungefär varje år (ingen större kostnad mina kostat 300 tillsammans o de ä till ett större system) beroende på hur mycket det används o membranet (rätt dyrt skiljer lite så jämför det innan köpet) när man inte får rent vatten även efter att man bytt de andra filtren, om man inte sköter denna service får man tillslut skitigare vatten än de man vill rena. Det skiljer inte alls mycket i pris i sverige o utomlands speciellt inte när man räknar in frakten. Tycker sj de ä viktigt att säljaren även har filtren lättillgängliga så man inte behöver specialbeställa.
Det finns dem som säger att man inte bör koppla osmosen till blandaren i t.ex duschen för att blandaren skulle kunna ta stryck men de finns saltvattensfolk som haft de så sen 80 talet utan problem så tror inte de ä så farligt.

Sen om man tycker de ä värt o lägga pengarna är ju upp till var o en ja kan bara säga att ja sj ångrar att ja inte skaffa en tidigare
Om du har svårt o hitta en så finns det länkar till olika seriösa näthandlare på saltvattensguiden.se aldrig haft problem me o handla av nån av dem.

31/3 -14

hittade denna roliga bilden, ett tips för att få destillerat vatten http://tinypic.com/view.php?pic=1234i8i&...

31/3 -14

ja den var kul, missflower

31/3 -14

Bord inte väldigt mycket vattenånga försvinna om man följer den? Ä väll de som ä de roliga antar jag. Man lär ju inte få locket tätt (speciellt om man fäster lilla behållaren med snören) ser ut o bygga på överlevnadsteknik men där används ju solen till att bilda avdunstning o de blir inte så mycket vattenånga på en gång.

Går säkert få nåra droppar destilerat vatten men lär ju inte bli energisnålt precis. Bättre o se på programmet Moonshiners o lära sig bygga en mer effektiv apparat :-P

31/3 -14

Haha, ja då kan man ju göra egen ullusmedicin oxå .

31/3 -14

Tack för tipsen! Ska kolla på osmosfilter vid tillfälle men enklast är nog att ta vara på regnvatten. Jag har några tunnor nedanför stuprännorna på huset där jag bor. Det går ju bra sommartid men på vintern kan det bli svårt.
Går det att smälta snö och använda? Tror att jag också ska testa vattnet vi får från skogskällan.

1/4 -14

Jag har smält snö och vattnat med. Problemet är att det vintertid kan vara mycket föroreningar i snövatten. Jag "samlar" in regnvatten på min balkong. Jag bor dessvärre nära en motorväg så jag brukar filtrera vattnet genom aktivt kol. Har funkar utmärkt i massor av år!

2/4 -14

Jag är otroligt skeptisk mot regn- och snövatten, bor trots allt i en stad. Men det kanske bara är fördomar. Eller så är det aktivt kol som gäller rakt av!

2/4 -14

Jag undrar om pH, vilken surhet är bäst till orkidéer?

Jag har bara cattleyor och laelior samt flera stycken catasetum.

Vad säger ni?

2/4 -14

Mila, här kan du läsa en hel del om PH m m. Länken jag bifogar finns här på OP under Odling/vattning!
http://www.neovita.com/orkideer/no.cgi?g...

2/4 -14

Tack, Nenne!

2/4 -14

http://www.drakfisken.se/21-osmos

Ett sånt pico bello har jag kopplat till tvättmaskinsuttaget i badrummet och det har funkat fint i 5 år nu.

2/4 -14

+ 3/4 -14

Brittmarie: hoppas du har koll på filtren o membranet, membranet brukar behöva bytas var 3e år (eller rättare allt de ä ju billigare å köpa nytt än o byta både membran o filter) men de beror ju lite på vattenkvalitén o hur mycket vatten man behöver med har man okej ingångsvatten håller de ju längre.

Jag har en http://www.drakfisken.se/osmos/1328-aqua... skiljer inte mycket i inköp o drift 300 liters picobellon blir 37 kr billigare om man räknar på att man år 0 köper osmosen till det pris som är idag, år 1 och 2 byts kol o partickelfilter och år 3 byter man kol, partikelfilter och membran på den jag har men picobellon köper man en ny o slänger den gamla (alltså det som är billigast för respektive modell just nu). lyckas membranet hålla ett år extra blir min 27 kr billigare, tror kol o partickelfilterna på min är större med så lär hålla längre (de ä billigare o byta för att man bara byter filtren o inte hela behållaren)
den mindre 190 liters picobellon den blir såklart billigare men de flesta som köper så små önskar att de köpt den större när de skiljer så lite i pris om manår 3 byter filter o membran så skiljer de 611 kr mot den större picobellon o 648 kr mot den ja har håller membranet till år 4 skiljer de bara 429 kr mot min o 456 kr mot den större picobellon (vad ja förstår har man samma filter på båda storlekarna på picobellon)

(ja jag hade så tråkit att de va roligare me lite matte )

3/4 -14

Awa 86 : Har snackat men han på Drakfisken och det var partikelfiltret man behövde byta oftast....annars 3-4 år.

Här är perfekt och i många år prisbelönt vatten , men de har tillsatt lite salt och mineraler så glasen blev vita på växtskåpet. Ser alltså på dem när det är dags byta filter...köper nog ett nytt osmosfilter då....men likadant.
Gör 15 litersdunk till bevattningen 1 gång/ vecka och det tar en knapp timme.

3/4 -14

Brittmarie: då lär de nog hålla ett bra tag men de kan va bättre o köpa en tds / ec mätare än o kolla efter beläggningar i skåpet för när de börjar visa sig kan de ju va försent för de känsligaste orkidéerna.
Försäkte mäta mitt ingångsvatten men blev lite mörkrädd o la ner försöket när tds:en fortsatte upp över 800 har enorma mängder kalcium o magnesium o en hel del koppar i vatnet (egen brunn vi har kollat så det ä säkert o dricka) mitt utgångsvatten låg på 0-2 när osmosen va helt ny nu ä den 3 år nyligen bytt kol o partickelfilter för 2a gången o det ligger på runt 8 nu riktigt bra tycker ja me tanke på ingångsvattnet o att ja har för lågt tryck så borde köpa en boosterpump (blir nog på nästa order måste bara höra me Hans om ja behöver extrakoplingar eller inte), nästa år kommer ja byta membran

Till orkidéer behöver man kanske inte va så noga med kolfiltret svenskt vatten ä ju ändå oftast väldigt rent men till saltvattensakvarium vill man ha bort så mycket skräp som möjligt så ja har även ett silikatfilter extra filter utöver osmosen (jonbytare men de får mina orkidéer tåla) o de ä billigare att årligen byta allt än att akvarium kraschar (koraller, djur o bakterier dör en omstart kan i värsta fall kosta runt 10 000 för mina akvarier) så ja ä van o räkna på det sättet.

För att svara på frågor och skriva kommentarer, Logga In eller Bli Medlem Nu.

Annat av marina:   Frågor · Dagbok · Bilder · Önskningar · Butik