Råd / Släkten, arter och hybrider /

Nyckelord: Oncidium

Oncidium, eller Fjärilsorkidéerna som dom ibland kallas, passar både för nybörjare och rutinerade orkidéodlare. Oncidium är ett bulbbärande släkte av mestadels epifytiska arter. Dock finns några litofyter och en handfull terrestrialt växande. Blomstängeln kommer från bulbens underkant och blir mellan fem cm och två meter hög! Många av sorterna och arterna är 'klasbildande'--stänglarna...

Läs hela artikeln

Inlägg med Oncidium och synonymen Fjärilsorkidé som nyckelord.

Arter, hybrider och annat inom släktet Oncidium

O. Aloha Iwanaga (1) O. bictoniense x Comparettia macroplectron (1) O. cheirophorum (3) O. cruentoides (2) O. divaricatum (1) O. Eurycline (1) O. goldiana 'Golden Shower' (1) O. goldiana 'Sweet Sugar' (1) O. Gower Ramsey (2) O. hastilabium (1) O. incurvum (2) O. Jairuk Rainbow (1) O. Jiuhbao Gold 'Tainan' (1) O. Joakim (3) O. Jungle Monarch (1) O. Kalihi (1) O. Katrin Zoch (1) O. laeve (1) O. Lemon Surprise (4) O. longipes (1) O. Ludisia (1) O. luteopurpureum (1) O. maculatum (2) O. Mizaki Obry 'Only You' (1) O. ornithorhynchum (18) O. papilio (1) O. Purple Rain (1) O. pusillum (1) O. Red Fantasy (2) O. Sharry Baby (15) O. Sharry Baby 'Sweet Fragance' (1) O. Sharry Baby 'Sweet Fragrance' (1) O. Sharry Baby `Sweet Fragrance`AM/AOS (1) O. sotoanum (1) O. spectatissimum (1) O. stipitatum (2) O. Sweet Sugar (12) O. tigrinum (1) O. Tiny Twinkle (17) O. Tsiku Marguerite 'Ct-Romantic Fantasy' (1) O. Twinkle (12) O. Twinkle 'Fragrance Fantasy' (3) O. Twinkle 'Jasmine' (2) O. Twinkle alba (1) O. Twinkle White Star (1) O. unicorne (2) O. varicosum (1) O. varicosum "Balder Black" (1) O. varigatum (1) O. Violetta von Holm (1) Oncidiumhybrid (3)

Prat om släktet Oncidium

Antal: Slutsåld. Pris: 90 kr per styck. Frakt: Tillkommer.

Den här lilla primärhybriden är korsning mellan Oncidium cheirophorum och Oncidium ornithorhynchum. Doftar sött och starkt på kvällen lite lik med vanilj. Titta gärna på min lista. Där det finns flera plantor till salu

Nyckelord: Oncidium Twinkle

14/1 -15

Fantastisk lista på plantor till salu. Tyvärr vågar jag inte beställa eftersom jag inte litar på vädret. Här är det -20 idag, som tröst soligt och vackert men inget väder att skicka orkidéer i. Återkommer till våren.

25/1 -15

Elisabet köpte 1 styck.

Köp, diskutera och läs villkor
Oncidium Twinkle 'Jasmine'. Från Xara. Fri bild.

Nenne, visst var det så de hette, som du räddade åt oss förra året? Nu har äntligen mina vaknat till liv igen !

Nyckelord: Oncidium Twinkle 'Jasmine'

9/12 -14

Xara, ja visst är det så de heter! Grattis till flera fina stänglar! En av mina två kommer också med knopp på 3 stänglar och den andra blommade på balkongen i somras, så den vilar nog nu.

9/12 -14

Tack snälla! Den står i miniorens rum här hemma och jag brukar flytta ut mina orkisar bland folk så snart de blommar... Men den här doftar så gott i lillemans rum och ser så 'trolsk' ut i adventsstakens sken, att den får stå kvar... (fast jag borde kanske tänka om: knatten frågade vid nattning ikväll: "Mamma, är stora spöken farligare än små?" )

9/12 -14

Vacker som en sol

9/12 -14

Då får du säga att inga spöken är farliga och de flesta är vackra och doftar gott! Hälsa lilleman från mig!

9/12 -14

Fasligt snygg planta!
Jag tror inte heller att spöken är farliga.
I alla fall inte för barn...

Prata om bilden

6/12 -14

Oncidium

Köpte för ett tag sen denna super söta plantan med massor av stänglar. Då var det lite ovist vad det var. Men nu har blommorna slått ut. Någon som vet så det kan få en namn lapp
Tack på förhand

Nyckelord: Oncidium

6/12 -14

Oncidium Tiny Twinkle

6/12 -14

Jag sa det förra gånger och jag säger det igen Oncidium Tiny Twinkle ! Googla på den så kommer det upp massor med bilder och då kan du jämföra.

6/12 -14

Toppen då får den de namnet. Tusen tack för hjälpen

6/12 -14

Oncidium Twinkle är det fullständiga hybridnamnet (cheirophorum x ornithorhynchum). Det där med "Tiny" måste vara ett efterkonstruerat handelsnamn el dyl. Om det nu spelar någon roll

6/12 -14

Visst kan det vara så Lassse, När man googlar kommer det där Tiny med. Det är väl så som med Cambria, finns med fast det ska inte finnas där

Ge ditt svar

Den vita Twinkle var egentligen röd, men jag är lika glad för det.

Nyckelord: Oncidium Tiny Twinkle

21/11 -14

En flygande Phrag och en tjusig Oncidium..grattis

21/11 -14

Ojojoj, vilka läckerbitar båda två! Inte fel med en röd Tiny Twinkle när vi går mot advent och de två passar så bra ihop!

21/11 -14

Underbart, grattis!!

21/11 -14

Härligt! Här var det blommor både högt och lågt!
Grattis!

22/11 -14

Oj vilken underbar röd färg. Grattis.

Ge din åsikt

Härom dagen köpte jag en Oncidium Twinkle från Orchidéhuset. Den ser väldigt fin ut med många knoppar på gång. Vad jag förstår gillar den att duscha, men hur fuktig ska komposten vara. Alltid så osäker på vattningen, det är lätt att det blir för blött. Började med att tappa den ur krukan!! Den höll, men jag såg att den hade en ganska liten rot. Hur sköter jag den?
Har också köpt två snygga vinröda orkidéer från Blomsterlandet. Namnlösa förstås, men efter efterforskningar tror jag det är en Oncidium Purple Rain och en Dendrobiumphalenopsis. Kan det vara rätt eller är det någon som vet bättre?

Nyckelord: Dendrobium phalenopsis, Oncidium Purple Rain, Oncidium Twinkle White Star

31/10 -14

Grattis till fina plantor! Oncidium ska torka ut lätt mellan vattningarna och få näring varannan vattning nu när de är på gång att blomma eller blommar. De tycker om att bli duschade, men duscha inte på blomstänglarna.
Dendrobium Phalaenopsishybrider, vilket det ser ut att vara, ska skötas likadant som Oncidium med dusch, vattning och näring när de är i blom. Lite "magrare" med både näring och vattning under viloperiod för både Oncidium och Dendrobium Phalaenopsishybriderna. Lycka till!
Måste tillägga att både Oncidium och Dendrobium har tunna rötter om man jämför med t ex Phalaenopsis .

31/10 -14

Orkidén på fjärde bilden heter Colmanara Masai 'Red'
Bild finns här eller här
Det var vackra orkidéer

31/10 -14

stella, är du säker på att det är Colmanara Masai 'Red'? Jag tycker den är för blek i färgen för att vara den. Jag har en sån´ och blomman är mycket, mycket mörkare röd utan inslag av ränder.

31/10 -14

Nenne, kollade olika sidor och hittade många som liknar denna planta, tex dom jag har länkat till och många som var mycket "rödare" med inslag av ränder här Men det finns många kloner etc.

31/10 -14

Håller med dig och det är också svårt att få fram rätt färg på blomman när man tar en bild. När vi nu pratade om "Masaien", kollade jag min gamla planta och den är punktlig med sina stänglar, så nu är två på gång på en stor ny bulb och det är nästan samma vecka som förra året.

31/10 -14

Vad roligt Nenne, ser framemot bilder

1/11 -14

Tack för namnet! Ingen oncidium som jag trodde. Colmanara Masai "Red" på bilden är betydligt mörkare i verkligheten så det lär knappast vara någon tvekan om namnet, som är nytt för mig. Har mycket kvar att lära. Hur sköter jag den?

1/11 -14

Det finns Oncidium i Colmanara 'Masai', och du sköter den som jag beskrev i inlägg nr 1. Inga konstigheter mao. Min är på balkongen i halvskugga hela sommaren och det gillar den.
Ett tips: Om du går längst ner på Orchidéhusets hemsida (bifogar länk), så hittar du skötselråd för många orkidéer, bl a Oncidium.
http://www.orchidehuset.se/

1/11 -14

Det är alltid roligt att få det rätta namnet. Colmanara är hybrid mellan Miltonia, Odontoglossum och Oncidium.

1/11 -14

Nenne, där brukar jag ju titta, men hade glömt det. Blir visst lite förvirrad när orkidéfnattet satt in.
Stella, verkar vara som släktforskning; familjer blandar sig och blir nya familjer.

1/11 -14

Haha, det är så den här hobbyn är för många av oss. Det blir nästan tokfnatt! Om du vill lära dig om Cattleya, så finns det en alldeles utmärkt kurs, som ligger i högerspalten här på OP. Mikael Gustafsson, medlem i OP och jätteduktig Cattleyaodlare, har delat med sig av sina kunskaper och erfarenheter om detta släkte. Tipsar om den för du verkar vilja läsa på.

1/11 -14

Här va det tjock med godingar

1/11 -14

På den första bilden av Colmanara är ju färgerna som det ska

Ge din åsikt

I december 2013 köpte jag billigt några lite överblommade plantor i en blomsteraffär i Västerås. Två av dem finns hos Xara i Strängnäs och två finns hos mig.
Nu blommar den ena om med 8 stänglar, som doftar sött och starkt med kanske en dragning åt vanilj. (Jag tycker det är svårt att beskriva dofter.)
Den har varit på balkongen under myggnätet hela sommaren och jag tog in den häromdagen, när knopparna började slå ut!

Nyckelord: Oncidium Twinkle

10/8 -14

Grattis! Söta blommor, trevligt med härlig doft

10/8 -14

Måste klaga: mina båda är förvisso jättefina, men har INGA stänglar hrmpf! Kanske för att jag inte törs ha något utomhus (kryp!)... Nenne, jag har visat dem din bild, för att klargöra förväntningarna . Grattis!!

Ge din åsikt
Från Baretta.

I vardagsrummet sprider sig just nu en underbar doft från denna skönhet!

Nyckelord: Oncidium

9/1 -14

Doftande orkisar är verkligen en stämningshöjare!

Ge din åsikt

2/1 -14

Räddade!

Räddade!. Från Xara. Fri bild.

Här är två av de Oncidiums som Nenne räddade från en blomaffär tidigare i veckan: nu har de flyttat hem till mig . Tack Nenne för trevlig orkidépratstund idag!

Nyckelord: oncidium twinkle

2/1 -14

Snygga

2/1 -14

Xara, så kul att träffa dig igen och jag hoppas det blir flera gånger!
Som jag befarade skulle plantorna troligen slängas efter blomning eller få vara i butikens källare ett tag för att bladen ev skulle kunna användas till dekoration i blombuketter. Fick det svaret när jag frågade affärens ägare och vilket öde för fina plantor! Nu fick jag dem för 75:-/styck. Oncidium Twinkl 'Jasmine'!

2/1 -14

Kul att hitta sådana fynd

2/1 -14

Synd att det är så långt till Sangis!

2/1 -14

Ja Här finns då inte så mycket att fynda. Buketten har ibland några eller så får man fara till Luleå, 10 mil, där finns Blomsterlandet.

2/1 -14

Tipsar om Posten, DHL, Schenkel och allt vad de heter...

2/1 -14

Ja det finns alternativ och det finns OP att fynda ibland

Prata om bilden

Vilka arter är korsade i denna hybrid?
Oncidium Tiny Twinkle

Nyckelord: Oncidium Tiny Twinkle

9/12 -13

+ 10/12 -13

Oncidium cheirophorum x Oncidium ornithorhynchum.

10/12 -13

Ge ditt svar

Liten välparfymerad centralamerikan.

Nyckelord: Oncidium ornithorhynchum

29/11 -13

Sirligt elegant!

29/11 -13

Jättetjusig. Är det en keiki på bulben till vänster i bild? Eller kan det bli den där typen av extra utväxt ändå?

29/11 -13

Det är ingen keiki utan just bara en liten utväxt. Orkidéerna har sina skönhetsfläckar de också

29/11 -13

which makes us love them even more. Jag menar, alla dessa premiärblommare där blomman är lite sned och vind, eller den där riktigt gamla som man skulle planterat om tidigare eftersom rötterna sprängt krukan och när man väl gör det så är rotsystemet all over the place. Sådant där lite magiskt oregerligt..

29/11 -13

Grattis! Nu har du dagar med härlig väldoft!

29/11 -13

Tack för kommentarer!
Håller med dig Ida, det perfekta och förväntade är inte så kul i längden.. lite fel och brister och udda beteenden kan göra både växter och människor intressantare

30/11 -13

Mycket snygg

30/11 -13

Söt liten sak.

1/12 -13

Har alltid gillat denna art!
Mvh
Mikael

Ge ditt svar

Idag flyttade följande nya vänner in i mitt skåp:

Bulbophyllum dickasonii
Cirrhopetalum bicolor
Haraella retrocalla
Leptotes pohlitinocoi
Oncidium cheirophorum
Ornythocephalus grandiflor
Sigmatostalix radicans

:-):-)

Nyckelord: Haraella retrocalla, Sigmatostalix radicans, Cirrhopetalum bicolor, Ornythocephalus grandiflor, Bulbophyllum dickasonii, Oncidium cheirophorum, Leptotes pohlitinocoi

16/11 -13

Lycka till med alla nya vänner!! Hur många har du i skåpet nu?

16/11 -13

Uj, ska man kunna svara på det?! Jag bara fyller upp, jag ! Tack och lov finns det fortfarande plats, framför allt om (när!) jag hittar fler barkmonterbara plantor att hänga på väggarna i skåpet, där finns det fortfarande tomma ytor... De flesta plantorna verkar faktiskt trivas oavsett sort, det är bara ett par Masdevallia-hybrider och en liten phal som har gått hädan hittills och nu har det ju gått några månader i alla fall. (De som dog, tvärdog. Inget långsamt avtynande, alltså.)

16/11 -13

Jag röstar för lite bilder på detta skåp

16/11 -13

Jag röstar för lite bilder på detta skåp

16/11 -13

tenebrosa: Självklart! Skåpet efter dagens pyssel!

16/11 -13

Inifrån (svårfotograferat!!).

16/11 -13

Tjusigt, det var verkligen fullproppat Lägtar tills nästa vecka då jag får min beställning från Lasse ska försöka köpa några korkbarkarör att plantera på

16/11 -13

snyggt.blir lite sugen på att skaffa ett själv.vad har du för botten i det??är det bark eller?

16/11 -13

jussi: akvariesand i botten och så barkorkidékompost och bara bark, följt av vitmossa.

16/11 -13

Vad häftigt, det är som ett landskap

Ge din åsikt

Jag måste visa upp mammas Oncidiumhybrid. Tyvärr taget på kvällen med mobil, så om den hamnar på sniskan vet ni varför...

Nyckelord: Oncidiumhybrid

9/11 -13

Men wow... Jag har ett par och i den mån jag alls får dem att blomma om, blir det ingenting i den här stilen. Hälsa mamma och gratta!!

9/11 -13

Tack xara! Mamma hälsar tillbaka.

9/11 -13

Fantastiskt vacker!! Har ingen just nu, men borde nog skaffa en ny!!

9/11 -13

Fin, och bilden har hamnat alldeles rätt läge

9/11 -13

Fin planta o härligt att bilderna hamnar åt rätt håll nu för tiden!

9/11 -13

Tack! Synd bara att man inte ser hur stor och hur mycket blommor det egentligen är. Den är fantastisk. Björn: det känns bra att det blev rätt håll den här gången.

10/11 -13

så härlig

10/11 -13

Gratta din mamma, riktig snygg

Ge ditt svar

Oncidiumnörd som jag är! Önskar jag köpa alla typer av denna vackra orkidé Har du en planta som du vill sälja?? Hojta bara till för jag är väldigt intresserad

Ni får ha en fortsatt trevlig veckan!
//Emzan

Nyckelord: Oncidium

Önskningen är uppfylld!

Det gick väldigt fort, för nu är några av mina önskningar uppfyllda.
Tack snälla för alla svar. Ni är helt underbara på denna sidan

14/10 -13

Du har fått brev

14/10 -13

Håller med Lassse, du har fått brev.

14/10 -13

Åh, vad snälla ni är

Diskutera eller uppfyll önskningen

Som sagt jag är helt frälst i Oncidium.

Min fråga är: Finns det någon som har katter och Oncidium i sitt hem? Gillar katterna dem? Eller hur reagerar katterna på att de doftar mycket?

Tacksam för alla svar och idéer

Nyckelord: Katter, Oncidium

12/10 -13

Jag har inte så många, mina katter ger blanka 17 i alla sorters orkisar här hemma .

12/10 -13

Åh, så bra
Min mamma har massor av orkidéer och hennes katter älskar dem.
Så jag är lite orolig över att de ska gilla mina oxå.
Men det är väl bara att testa och se vad som händer

12/10 -13

har både katt och oncidium men hon tämligen ointresserad utom när man ska vattna eller något annat roligt då är hon otroligt hjälpsam och intresserad måste jag säga..:-)

12/10 -13

Jag har inte Oncidium, med nopsisar, Paphar, Phraggar och en Dendrobium. Mina katter är mer intresserade av matte än några tråkiga orkidéer. Kommer det in en hibiskus, så blir det genast annat ljud i källan. Även ampellilja är mumsigt, så jag antar att orkisarna inte luktar ätbart. Jag tror att så länge plantorna inte doftar fisk, kött, kyckling eller något annat mumsigt, så bryr de sig inte om doften i alla fall.

Mina katter roar sig mest med att "hjälpa till" d.v.s. vara i vägen och kräva uppmärksamhet när jag ägnar mig åt orkisarna. Prillan ska alltid hämta en leksak och vilja leka apport när jag vattnar och Pelle ska vara med och klampa runt bland orkisarna på mina inspektionsrundor. De är ett kärt besvär de små liven.

12/10 -13

Jag tror om jag inte missminner mig att orkidéer tillhör den lägsta graden av giftighet för katter, vilket borde betyda att de smakar lite illa men inte är värst farliga för dem. Av dem jag hört som haft problem med katter och orkidéer så är det framför allt kattungar som varit ett problem. Mina katter är helt ointresserade av orkidéer, blir lite putt bara om jag har ställt blommor i vägen för deras spatserrundor

13/10 -13

Liten varning för hängande luftrötter, bara. Deras primära funktion lär inte vara som kattleksak, även om vi är två mot en här hemma i den frågan .

13/10 -13

Tack snälla för alla rås och tips
Ja, luftrötter är tydligen en väldigt rolig kattleksak.
Min mamma har även varnat mig för stänglar med knoppar på, de ska visst också vara en super rolig kattleksak.
Men som sagt det är bara att testa och se vad som händer och sker.
Så nu ska här köpas Oncidium
Ni får ha en trevlig söndag!

13/10 -13

Ja mina två busar de gillar Dendrobium, mkt märkligt men så är det

13/10 -13

Jeg har rundt 320 orkideer av ulike typer og ca 200 andre planter inne. Ikke oncidium men andre som dufter sterkt. Har også 6 kaniner og det har aldri vært noe problem. De har fått i seg et par tre bulbophyllum en gang, men de er nok ikke giftige. Har hørt at paphiopedilum kan være irriterende hvis man kommer i kontakt med plantesaften, men har ikke noe erfaring selv.

13/10 -13

Jag har haft två katter och ingen av dem har brytt sig om vare sig Oncidium eller andra orkidéer. Kanske beror det på att båda har varit utekatter och de har haft tillgång till smaskigt gräs strax utanför dörren. (Som en parentes kan sägas att under de två perioder då jag haft kullar med kattungar hemma var situationen lite annorlunda. Kattungar intresserar sig för i stort sett ALLTING i hemmet, inkl alla växter.)

Ge ditt svar

11/10 -13

En av mina favoriter <3

En av mina favoriter <3. Från Emzan.

 

Nyckelord: Oncidium

Prata om bilden