Råd / Släkten, arter och hybrider / Oncidium

Oncidium

7/6 -16

En vägg av Oncidium. Från Björn. Fri bild.
Oncidium cruentoides. Från Björn. Fri bild.

Oncidium, eller Fjärilsorkidéerna som dom ibland kallas, passar både för nybörjare och rutinerade orkidéodlare.

Oncidium är ett bulbbärande släkte av mestadels epifytiska arter. Dock finns några litofyter och en handfull terrestrialt växande.

Blomstängeln kommer från bulbens underkant och blir mellan fem cm och två meter hög! Många av sorterna och arterna är 'klasbildande'--stänglarna grenar sig och får ett stort antal blommor. De flesta arterna blommar bara en gång vart år och bara en gkang per bulb, men det finns hybrider som blommar tre-fyra gånger vart år.

Blommorna blir vanligtvis gula eller rosa och har många markeringar. Många av dem kan blomma i flera veckor, då blommorna öppnar sig i succesion. En del av arterna och hybriderna doftar. De har ingen sporre och två hårda pollinia.

I naturen kan man finna släktets 600-750 arter i hela tropiska Amerika, ända upp till Florida.

Släktets namn kommer från grekiskan onkos, som betyder svullen. Detta efter läppens kallus (upphöjnaden längst upp på läppen).

Utbredning

Tropiska och Subtropiska Amerika

Nomenklatur

Svenskt namn: Fjärilsorkidé

Namngavs år 1800 av Sw.

Synonymer: Coppensia, Xeilyathum, Tolumnia, Olgasis, Xaritonia, Psychopsis, Gynizodon, Baptistonia, Papiliopsis, Jamaiciella, Braasiella, Gudrunia, Trigonochilum, Dasyglossum, Chamaeleorchis, Collare-stuartense, x Bapticidium, Cyrtochiloides.

Odling

Dessa plantor är väldigt anpassningsbara, men de olika arterna kommer från olika områden i Amerika och har därför till viss del olika krav på sin odling.

Temperatur och placering

Tydligast är dessa skillnader i temperaturpreferenserna. De arter som växer på hög höjd föredrar kalla vintrar, men de allra flesta trivs bra i medeltempertur, alltså ungefär samma som vi människor trivs i. En liten temperaturneddragning kan gärna ske på våren.

Plantorna bör vara placerade i öst- eller västfönster under våren, sommaren och hösten, och sedan flyttas till ett ljusare fönster under vintern. 3000-4000 footcandles är lagom för dem, men tjockbladiga sorter klarar mer ljus.

Vatten

Vattningen ska vara jämn över året, med bara en liten neddragning när det nya skottet är färdigväxt. Oncidiumplantor tycker om att torka ut mellan vattningarna, knappt halva krukan ska vara torr före nästa vattning sker. Näring bör ges regelbundet. En 20-20-20-näring är bra under tillväxten, och eventuellt kan man när den nya bulben börjar bli färdigväxt använda en 10-30-20-näring för att stimulera blomningen.

Luftfuktigheten är oftast ingen kritisk faktor. Ungefär 30-60% luftfukt räcker.

Omplantering

Du bör plantera om Oncidiumplantor när den nya tillväxten just börjat. När du ser de nya skotten och antydan till rötter på den vattnar du igenom plantan ordentligt och låter sedan plantan stå någon timme. Vattna/spraya även eventuella luftrötter. Genom detta mjukar vi upp rötterna så de ej är lika sköra. Ta sedan ut plantan ur sin kruka och tar bort all gammal kompost. Ta även bort eventuella döda och torra rötter.

Du kan även passa på att dela plantan när det är omplantering. Tillse att alla delningar alltid har minst 3 bulber och minst ett nytt skott och dela plantan genom att skära av rhizomet (rotstocken) med en flammad, skarp kniv.

Oncidiumplantor får ofta rötter som sitter i luften. Dessa är precis likadana som de som finns i komposten. När du planterar om plantan kan

du därför placera ner alla rötter i krukan. Krukan bör vara så liten som möjligt men endå ha utrymme för ett eller två års tillväxt. Placera plantan i sin nya kruka och fyll på med kompost kring den. Tryck till komposten så mycket att plantan står stadigt, men ej mer. För tät kompost kan hindra vatten från att lämna krukan med resultat att rötterna kan ruttna.

En medelgrov, väldrenerad kompost med bark är bra och planteringen bör ske i små krukor. Exempelvis kan man använda en barkbaserad kompost eller GreenMix. De flesta går även att odla monterade.

Veckorna efter omplanteringen bör plantan få något mindre ljus än vanligt och även lite mindre vatten. Ge ingen näring de första sex veckorna efter omplanteringen.

Oncidiumsläktet erbjuder utmaninger för alla orkidéälskare. De vanliga Oncidiumhybriderna passar utmärkt för nybörjare, och vissa arter kräver en erfaren odlare för att växa och frodas. Pröva att odla en Oncidium eller två!

Diskutera artikeln och möjliga förbättringar

För att svara på frågor och skriva kommentarer, Logga In eller Bli Medlem Nu.