Råd / Släkten, arter och hybrider /

Nyckelord: Angraecum

Angraecum-plantor kräver en del anpassning av odlingsplatsen, men belönar odlaren med vackra vita blommor. Angraecum är en släkte av cirka 200 varmväxande orkidéarter från Madagaskar och Östafrika. Släktets plantor varierar i storlek från 20 cm till 80 cm höga plantor. Plantorna har läderartade blad placerade på en grov stam, likt hos Vanda....

Läs hela artikeln

Inlägg med Angraecum som nyckelord.

Arter, hybrider och annat inom släktet Angraecum

A. bosseri (1) A. compactum (2) A. conchoglossum (1) A. Crestwood (1) A. dideri (1) A. didieri (22) A. didieri x mahavense (1) A. didierii (1) A. distichum (4) A. eburneum (1) A. eichlerianum (1) A. elephantinum (4) A. elephanttium (1) A. equitans (1) A. erectum (1) A. florulentum (7) A. germinianum (2) A. germinyanum (2) A. Lady Lisa x sesquipedale (1) A. Lady Lisa x sesquipedale och Neostylis Lou Snearly (1) A. Lemforde White Beauty (1) A. leonis (1) A. Longiscott (1) A. magdalenae (10) A. mauritianum (1) A. ruthenbergianum (1) A. scottianum (7) A. scottianum blomstor (1) A. sesquipedale (29) A. Veitchii (6) A. Veithcii (4) A. viguieri (2)

Prat om släktet Angraecum

Från Dorra.

Sitter framför TV:n o undrar vad som luktar... så kom ja på det: min Angraecum magdalenae. Bara en blomma som har hittills öppnat sig, men doften finns i hela huset! Visserligen trevlig men alldeles för stark. Det blir inte lätt med 2 blommor i mitt så litet hus...

Nyckelord: Angraecum magdalenae

3/9 -19

Helt otroligt hur de kan dominera ett helt hus . Sååå fin! Grattis!!

4/9 -19

Underbart med väldoft

4/9 -19

Ju fler desto angenämare, bara att njuta så länge det varar

Ge din åsikt

19/8 -19

+ 21/8 -19

19/8: Ljuvliga dofter i huset

Dendrobium unicum, Thailand, Laos, Vietnam. Från GöranÅ.
Angraecum didierii, Madagaskar. Från GöranÅ.
Phalaenopsis mariae, Filippinerna. Från GöranÅ.
Phalaenopsis bellina, Malaysia, Borneo. Från GöranÅ.
Oncidium ornithorhyncum, centralamerika. Från GöranÅ.

Nu är de många ljuvliga dofter i växthuset. Dendrobium unicum med en svårtolkad doft.... möjligen ngt. åt mandarin, Angraecum didieri som doftar på kvällen å natten, Oncidium ornithorhyncum, Phalaenopsis mariae som doftar mest på fm. och Phalaenopsis bellina som i år har kommit med 4 blomstj. å just idag med 4 underbart doftande blommor. Växer i GreenMix, förutom didieri å unicum som växer på kloss i 18-30 grader med luftfukt på mer än 70%.

Nyckelord: Oncidium ornithorhyncum, Angraecum didieri, Phalaenopsis bellina, Dendrobium unicum, Phalaenopsis mariae

19/8 -19

Åh så vackra Det doftar gott och mycket hos dig nu

19/8 -19

Underbart

19/8 -19

Som att komma in i en parfymaffär mao
Tjusiga

20/8 -19

Vilken prakt! Grattis!!

20/8 -19

Finfina blommor där God doft är aldrig fel Har lite svårt för Oncidium ornithorhyncums doft, JAG tycker den luktar penicillin

20/8 -19

Härligt med doftkavalkad. En del tycker att D. unicum luktar krita och jag är benägen att hålla med. Väcker vaga minnen från skoltiden

27/8 -19

Vilken härlig blomning Grattis!
Mvh
Mikael

Ge din åsikt

9/7 -19

+ 10/7 -19

9/7: Angraecum didieri

Angraecum didieri. Från GöranÅ.

Var ute i växthuset nu för att kolla så att allt fungerade. Kunde inte låta bli att lukta på bl.a. Ang. didieri:n. Underbar doft den har, å när jag kom så nära såg jag en till stjälk på gång. Tog några nya foton, för att byta ut här. Detta är en art som är endemisk på Madagaskar, på en höjd av 600-1500 m.ö.h. Den duschas varje dag på sommaren, annars två ggr. i veckan. En mkt. trevlig art, för den ger rel. stora blommor på en mindre planta.

Nyckelord: Angraecum didieri

9/7 -19

Ja verkligen fin.
Mvh
Mikael

9/7 -19

Väldigt fin och trevlig liten art med fantastisk doft.

9/7 -19

De här små Angraecum arterna är fantastiska. Monterade så visar de sina silverfärgade rötter om en extra bonus utöver sina fina blommor. Jag gillar dem skarpt.

10/7 -19

Mycket trevlig

11/7 -19

Bedårande

11/7 -19

Fin, trevlig, fantastisk, bedårande, doften......ja de är verkligen en planta som kan rekommenderas. Det är en sak jag undrar över, å de e rötternas utseende. Varför är de så "skrovliga" ? Är de för att få en större yta, eller så att vattnet inte ska rinna av så lätt? Kan de vara för att jag har en ojämn vattning? Någon som vet? Vackra är dem i varje fall, å håller med bolebo .

12/7 -19

Med vetenskapliga krav på att veta så kan jag inte påstå att jag gör det. Däremot tror jag att det har med rötternas förmåga att fästa vid underlaget. Hos mig så blir rötterna plattare och "kryper" in i varje litet hålrum eller ojämnhet in underlaget. När rötterna inte har något att fästa vid så blir de rundare och slätare. Därmed inte sagt att det inte även finns de funktioner du nämnt.

På lördag den 20/7 är det sammandrag hos Nordvästra Skånes Orkidésällskap på Välaplantor i Helsingborg. Röllke kommer dit och förmodligen Karge också, de brukar vara där tillsammans. Öppnar kl 10.
Jag kommer att köra dit.
Finns det någon läsare som vet mer så skriv gärna lite om det.

12/7 -19

Va kul är det där i år igen. Min semester börjar nu på måndag. Det blir inte att åka till Tyskland denna sommar tyvärr. Ska försöka preparera maken (Kenth) om vi eventuellt skulle besöka Väla plantor i Helsingborg istället. Var ju jättekul förra året o träffa er o gotta runt bland alla plantor (fast det vart dyrt ) jaja man lever bara en gång. Dessutom skall vi flytta i höst till en större lägenhet med fler fönster samt ett kombinerat Gäst/Odlingsrum åt mig....

12/7 -19

Tyvärr så är SOMMARTRÄFFEN i Väla, Helsingborg INSTÄLLD I ÅR . Anledningen är att Joachim Karge har fått förhinder. På Röllke:s hemsida står att de ska komma......vilket är felaktigt! Information står på NSO:s hemsida - nsorkide.nu

12/7 -19

Skulle precis skriva samma, Göran har helt rätt, sommarträffen är inställd

12/7 -19

Skit också, hade varit kul med lite omväxling till livet i mörka Småland.

Ge din åsikt
Angraecum elephantinum & didieri. Från bolebo.

De här två arterna + några till är mycket lika varandra men har samma odlingskrav. De vill ha bra med ljus och hög luftfuktighet, speciellt på natten. På dagen får de ca 75% Rlf och på natten blir det över 90% eftersom temperaturen sjunker. Verkligt tacksamma att odla och jag föredrar att odla dem monterade. Dels trivs de med det dels så exponeras deras silverfärgade rötter så fint.

Nyckelord: Angraecum

16/5 -19

Verkligen fantastiskt vackra å eleganta!

16/5 -19

Härliga stjärnor

16/5 -19

Mycket fina!

17/5 -19

Fantastiskt vackra!

17/5 -19

Härlig kvartett.

17/5 -19

Måste dofta ofantligt gott? Doftar dessa i skymningen eller under andra tider på dygnet?

17/5 -19

Vilka härliga blommor

17/5 -19

Verkligen ena riktiga godingar Grattis till den fina kvintetten

17/5 -19

Suveräna, grattis!!

17/5 -19

Jag blir riktig lycklig när jag ser denna storslagna blomning, best i show ! !!!

17/5 -19

Ja, du kan du bolebo. Bara att buga och bocka och säga stort grattis . Sen får jag väl i tystnad sucka och stöna av ren avund.

17/5 -19

Annika: I tystnad, men inte ensam .

17/5 -19

Sebastian, har precis varit nere i växthuset och kollat efter sniglar (bara 2 små men de finns inte mer). Elephantinum och didieri doftar men ganska svagt, doften är inte speciellt tilltalande men man upplever dofter olika. Generellt föredrar jag doftlösa orkidéer eller i varje fall så lite doft som möjligt.

18/5 -19

Fina!
Mvh
Mikael

19/5 -19

Tack för alla positiva kommentarer

Prata om bilden
Angraecum magdalenae. Från bolebo.

Denna bild är en illustration till mitt inlägg den 14/6 på Dorras fråga om keikis på Ang. magdalenae.
Angraecum magdalenae är som många andra arter inom släktet endemisk till Madagaskar. Den växer på 1000 - 1800 möh och odlas som cattleyor vad gäller temperatur och ljus. Kan man ge den ännu lite mer ljus så är det bra. Det här året har gynnat blomningen även om värmen kommer att korta ner blomtiden.
När det blir mörkt så doftar den påtagligt.
Plantan bär 7 utslagna blommor + en knopp.

Nyckelord: Angraecum magdalenae

5/8 -18

Imponerande!

5/8 -18

Ståtlig blomning

5/8 -18

Just nu ser jag den IRL, magiskt

5/8 -18

Otroligt vacker blomning Grattis till den Ser ut att du har den i en liten kruka, vill den stå trångt??

5/8 -18

Ja vilken härlig blomning!
Mvh
Mikael

5/8 -18

obovata: Jag tror nog att krukan är "lagom", den är 125 mm i diameter och 120 mm hög men plantan skulle nog må bra av att hamna lite djupare ner i krukan. En "gammaldags" roskruka skulle passa bra eftersom de är djupare än vanliga standardkrukor. Hittar jag ingen sådan så får jag korta in rötterna lite så plantan kommer ner lite vid nästa omplantering.

5/8 -18

Strålande, otroligt vacker! Allt kring Angraecoider har något magiskt och ståtligt över sig, de vackra blommorna, sporren, blommornas starka doft, historien kring hur Darwin förutspådde att Madagaskarstjärnan måste pollineras av en nattfjäril med en otroligt lång tunga osv.

8/8 -18

Tack för de uppskattande kommentarerna

Prata om bilden
Från Dorra.

Behöver fråga er... har denna Angraecum magdalenae över ett år nu. Och den växer mycket... faktiskt.

Men det som växer är keikis från basen... den har haft 2 st när jag köpte den och har fått 3 st nya sådana... 5 st keikis alltså i nuläge.

Men någon ansats för att bilda blomstängsel ser jag inte.

Moderplantan som syns lite i bakgrunden är över 2 dcm hög och verkar må bra.

Vad gör jag för fel?

Nyckelord: Angraecum magdalenae

14/6 -18

Förmodligen inget fel. A.magdalene sätter gärna keikis. Låt dom sitta så får du en magnifik planta med tiden. När huvudplantan och några keikis blommar samtidigt så är det flott. Har en magdalene i blom med två stora blommor. Odla orkidéer handlar om tålamod.

14/6 -18

tack!

Minns du hur gammal... eller hur stor var din magdalenae när den blommade första gång?

14/6 -18

Hur gammal den var när den blommade första gången har jag ingen aning om. Om det är en fröplanta så kan det ta 10 - 15 år från sådd till blomma medan delningar är lika gamla som originalet och kan gå i blom efter något år. Din planta är något liten än, en fullvuxen och därmed blombar planta är ca 30cm hög och har ett bladspann på 40cm. Viktigt för A, magdalene är att det blir lite svalare på natten, ca 5 grader C. Absolut nödvändigt är att den får mycket ljus, speciellt på vintern. Mer ljus än cattleyor. Lycka till.

14/6 -18

Tack Bolebo... då vet jag mer.

Ljuset är inga problem hos mig... har snarare för mycket än tvärtom. Dock visste jag inte att de ska ha så kallt på natten som 5°C.
Och så har du rätt... min måste växa till sig... den har bladspann på bara 30 cm

14/6 -18

Dorra, för mig blir det en tolkningsfråga vad bolebo menar med "lite svalare på natten, ca 5 grader C". Är det 5 grader svalare än på dagen eller ska det vara 5 grader på termometern. Det sistnämnda måsta isf vara en riktigt kall vinterförvaring. Hoppas du får klarhet i vad han menar!

14/6 -18

Ja just det Annika... han kanske menar 5 grader mindre än på dagen. I så fall inga problem det heller hos mig. Jag eldar på vintern så det blir automatisk 5-7 grader mindre nattetid... o nu är den ute på pergolan.

Men jag får ta mig till tåls och låta den växa... blev lite "misslett" då min A magdalenae bildar så många keiki... 3 stora sådana på ett år... men verkar inte öka själv i omfång

14/6 -18

Barnen kräver ju sitt, eller hur! Då får mamma magdalenae ligga lite lågt ett tag. Du får säkert en praktplanta, när alla har växt till sig.

14/6 -18

Precis, jag menade 5 grader svalare på natten, gärna mer.

Ge ditt svar

9/4 -18

Nu blommar det!

Angraecum sesquipedale blåser på för fullt med kraftig väldoft nattetid, nästan bedövande

Nyckelord: Angraecum sesquipedale

9/4 -18

Du glömde ladda upp foto

9/4 -18

Det finns flera stycken på min profilsida

9/4 -18

Hittade bara ett enda bild på Angraecum sesquipedale och det fr 2014 i ditt profil... du får gärna visa hur denna planta ser ut idag. Den måste vara jätte vacker då den redan på bilden fr 2014 såg ståtligt ut!

9/4 -18

Där ska vara två och den har bara fått några blad till sedan dess, dessutom står den så till i köket att det är ett väldans äventyr att fota den numera.

Ge ditt svar

24/5 -17

Abgraecum didieri

Abgraecum didieri. Från bolebo.

Även i den varmare avdelningen blommar det men inte lika färgstarkt som i den svalare delen. Här är det Angraecum didieri som visar upp sin svala skönhet. Den kommer från Madagaskar och växer fint i intermediärt klimat. Gillar att stå ljust. I övrigt en liten robust och tålig planta.

Nyckelord: Angraecum didieri

24/5 -17

Fyrtal i ess

24/5 -17

Stjärnbilden Oxen
Vacker komposition, fantastiska plantor och blommor

24/5 -17

Strålande vackert!

25/5 -17

Vilken vacker syn, som en tavla Men ska det vara nödvändigt o ha 4 stycken

25/5 -17

Absolut! Vissa orkidéer är det svårt att få för många av. Där är några till som snart blommar + ett antal av närbesläktade arter.

26/5 -17

En strålande blomning av en fantastisk art.

Prata om bilden

En tapper planta! Jag hade föresatt mig att sköta denna hybrid efter konstens alla regler, men så blev det inte. Arbete och husdjur kom emellan. Jag glömde att skugga den, så en del blad har solskador. Dessutom har vattningen varit erratisk och jag har alldeles glömt bort att spreja bladen. Trots detta har den satt två blomstänglar. Tyvärr band jag upp dem på fel sätt, så blommorna har vridit sig åt lite olika håll. Denna förvirring påstås bero på de motstridiga signalerna från hybridens föräldrar, angreacum eburneum (frögivare) och angreacum sesquipedale (pollengivare).
Angraecum Veitchii är den äldsta hybriden i detta släkte och registrerades av Veitch redan 1899 - för övrigt på min födelsedag den 10 januari. Upphovsmannen var den lysande hybridiseraren John Seden, som efterträdde John Dominy som huvudträdgårdsmästare hos Veitch Nurseries. Seden var, i motsats till den obotligt slarvige eller hemlighetsfulle Dominy, noggrann med att föra anteckningar rörande sitt hybridiseringsarbete, så alla hans korsningar är väl dokumenterade.
Blommorna doftar tropiskt och starkt nattetid. Med sin sporre ser blomman ut som en liten meteor.

Nyckelord: Angraecum Veitchii

17/12 -16

Magnifico har själv pollengivaren men där står det fortfarande stilla, brukar blomma rätt sent hos mig på senvintern.

17/12 -16

Jag såg inte blomstänglarna förrän de blivit rejält långa, så jag blev rätt överraskad själv!

18/12 -16

Trevlig överraskning!

19/12 -16

En fin julklapp, grattis

Ge din åsikt

17/12 -16

An´graecum Veitchii

 

Nyckelord: Angraecum Veitchii

Prata om bilden

Köpte denna som ungplanta för 4 år sedan på Orchidegartneriet Fredensborg. Blommar nu för 1a gången. Doftar sött liknande syren, starkare på kvällen. Kommer ursprungligen från Madagaskar, där den växer litofytiskt eller terrestriskt.
Mvh
Mikael

Nyckelord: Angraecum magdalenae

5/8 -16

Härlig

5/8 -16

Otroligt fin blommning. Vacker och söt på samma gång.
Grattis

Ge din åsikt

3/6 -16

Bild

Från pappilainen.

 

Nyckelord: Angraecum Veithcii

Prata om bilden

3/6 -16

Bild

Från pappilainen.

 

Nyckelord: Angraecum Veithcii

Prata om bilden
Från pappilainen.
Från pappilainen.

Ett av bladen på min angraecum veitchii har helt plötsligt vikt sig. Varav detta beteende? Bladet och de övriga bladen känns fasta och fina och nytt blad växer fram längst upp. Detta bladet är dock har jag märkt längre och större än det övriga. Någon som har en gissning?

Nyckelord: Angraecum Veitchii, Vikt blad, Böjt blad

1/6 -16

Förmodligen är det bladets längd och tyngd, som gör att det viker sig. Har varit med om samma sak, när jag hade extremt långbladiga Phragmipedium.

1/6 -16

Är det inte så att Kalciumbrist kan ge hängiga blad?

1/6 -16

Hmm Angraecum har ju så styva blad vanligtvis, så jag tror inte det kan vara för att är bladets tyngd.... men vad kan det vara för fel. Har du fått fukt i bladvecket så där är röta på gång??

Vilket praktexemplar du har där GRATTIS till den

1/6 -16

Jag hoppas att det är tyngden stödjer upp den med blompinne just nu.
Oled. Jag har "grow"näring till denna just nu. Men ärligt talat så.kanske den inte får tillräckligt. Kanske en gång i månaden.
Obovata. Den vattnas endast nedeifrån så jag hoppas verkligen inte att det är den. Och ja den är helt fantastisk en av mina ögonstenar! Den står på tronplatsen i vardagrummet så den syns från köket och badrummet, ja nästan hela lägenheten

2/6 -16

Enligt denna artikel kan det tydligen inte vara brist på Calsium....
http://www.neovita.com/orkideer/no.cgi?g...

2/6 -16

Vart fick du det ifrån från artikeln?

2/6 -16

Efter att ha tänkt efter var det en förhastat slutsats, jag läste vattna helst med Osmosvatten/regnvatten men klart det står ju inte vad man skall tillsätta. Så vist då utesluts det ju inte att det kan vara kalcium brist vilket är mitt tips.

Orkar inte läsa hela tråden men det kanske finns nått här?
http://www.neovita.com/orkideer/no.cgi?g...

3/6 -16

Jo det förstår jag men du duschar inte den någon gång ibland sådär, bort damm o för luftfuktighet etc...

3/6 -16

Ser att du har den i en kruka. Är det planterad i bark el barrotad? Jag hade lyft upp den o kollat rötterna. Plantan ser ju väldigt vacker ut. Fina blad. Den vill kanske ha mer ljus vatten o näring dagligen spec. nu när vi har så varmt.

3/6 -16

Från pappilainen.
Från pappilainen.

Jag hade en luftfuktare i närheten av den för ett tag sen i vintras för att få upp luftfuktigheten men det märke jag dock på de andra orkidéerna att det ska man inte ha, dom mådde inte bra av det. Den stod till vänster om denna, en bit bort och det ser man på bild två att det troligtvis är pga det. Bladen på vänstersidan verkar svagare än dom höger som har jämnt avstånd mellan bladen.
Den är planterad i bark bara, jag har inte planterat om den sen jag köpte den i vintras.

4/6 -16

Ibland på sommaren när Vandoida orkidéer växer för snabbt hinner plantan inte med att ge stadga i de nya bladen.
Hjälp plantan genom att sätta något som stöttar toppbladet ett par veckor så kommer det att stå fint sedan.

4/6 -16

Kan nog ligga nåt i det, jag får prova helt enkelt!

Ge ditt svar

1/6 -16

Bild

Från pappilainen.

 

Nyckelord: Angraecum Veithcii

Prata om bilden