Råd / Släkten, arter och hybrider / Angraecum

Angraecum

15/7 -10

+ 14/10 -14

Angraecum-plantor kräver en del anpassning av odlingsplatsen, men belönar odlaren med vackra vita blommor.

Angraecum är en släkte av cirka 200 varmväxande orkidéarter från Madagaskar och Östafrika. Släktets plantor varierar i storlek från 20 cm till 80 cm höga plantor. Plantorna har läderartade blad placerade på en grov stam, likt hos Vanda. Blommorna är vanligen stora och väldoftande. Huvudfärgerna är vitt och elfenben men vissa gröna och beigea inslag kan finnas. Alla släktets medlemmar har en sporre på baksidan av sin läpp. Sporren kan bli mycket lång då dess uppgift är att locka till sig långsnablade insekter.

Naturligt finner man arterna i djupa djungler på träd. De växer där tillsammans med ormbunkar, mossor och kanske en pilgiftsgroda eller två.

Många olika plantor har tidigare ansetts tillhöra detta släkte, men efter studier har olika släkten skapats och fått nya medlemmar. Fortfarande innehåller dock detta släkte plantor med mycket olika karaktär. Gemensamt är dock att de alla växer monopodialt och de flesta är epifyter. Och så blomfärgen och sporren, såklart.

Odling

Vad gäller odling anses arterna vara relativt enkla att odla, bara rötterna har etablerats ordentligt. Man bör självklart ge plantan förhållanden som passar för dess ursprungsområde.

De dina plantor mycket ljus. Skugga bara plantan lätt så bladen ej bränns. Placera varmt, alltså max 28 grader under sommaren och som lägst 15 grader under vinternätter. Arterna uppskattar vanligtvis en tydlig, kall vila efter sin blomning.

Ge plantan jämn fuktighet. Låt dock komposten torka ut en aning mellan vattningarna så luft kan komma ner i komposten. Ge normal dos orkidénäring under sommaren, ingen alls under vintern. Plantan vill ha så hög luftfuktighet som möjligt så spraya den ofta, helst med avkalkat vatten eller rent regnvatten.

Ofta har man plantorna hängandes i korgar eller på bark, men vissa stora arter passar bäst i kruka. Om du odlar i krukan passar en öppen kompost av stora barkbitar blandat med vitmossa (Sphagnum). Omplantering bör ske under våren då tillväxten börjar.

Svenskt namn

Stjärnorkidé

Synonymer

Angorchis, Aerobion, Macroplectrum, Lepervenchea, Pectinaria, Ctenorchis, Monixus

Utbredning

Tropiska och södra Afrika till Madagaskar och Sri Lanka

Diskutera artikeln och möjliga förbättringar

15/10 -14

Det skulle vara som en liten utmaning att skaffa och ha en sådan.
Jag tycker att själva blomman är så vacker. Lockande

15/10 -14

kriselda, kolla här!
Det är veckans orkidé hos Orchidéhuset!
http://www.orchidehuset.se/

16/10 -14

Odlar både Angraecum elephantinum och Angraecum didieri på fönsterbänken i kruka med 2 cm stora cellplastbitar toppat med 1-2 cm ren vitmossa. Hade dem ute i somras. De flesta är ungplantor men en Angraecum elephatinum blommade i somras. De stortrivs, de skickar rötter från toppen rätt ner i krukan och ut i hålen på undersidan av krukan.

16/10 -14

Tack för tipset Nenne jag har varit och kollat där. Och tack till dig Petter182, det är kul att läsa o lära hur andra gör med sina
orkidér. Jag håller på läser om olika arter så få se vad jag kommer att skaffa mig sen. Det finns så mycket att välja på.

För att svara på frågor och skriva kommentarer, Logga In eller Bli Medlem Nu.