Råd / Problem med plantor / · Ohyra och sjukdomar /

Skriv början av artikeln om svampangrepp

Nyckelord: svampangrepp

Inlägg med svampangrepp och synonymen svamp som nyckelord.

Från Gustav84.
Från Gustav84.
Från Gustav84.

Hej,
Har en stor planta stanhopea som inte ser så pigg ut. Har vart så under ett tag men blivit värre. Några idéer om vad det kan vara eller tips på vad jag kan göra.
Antar att det är svamp. Har nog sprayat under vintern med dålig cirkulation.
Gustav

Nyckelord: Stanhopea, Sjukdom, Svamp

28/4 -20

Om det är svamp så man kan prova spreja eller torka bladen med Atamon. Det används i livsmedel och är ofarligt för orkidéer.

9/5 -20

Verkar vara en ampel. Får intrycket att plantan inte mår 100 och
behöver inte vara sjukdom. Kan luftfuktigheten ökas? Hänger den ute på sommaren? Om inte skulle jag prova det.

9/5 -20

Tack för svar. Luftfuktigheten behöver nog obsolut ökas under vintern. Har den ute på sommaren, så lång tid det går. Jag har sprayat den på vintern, dock inte med jämna mellanrum. Hmmmm

Ge ditt svar
Från anna.er.
Från anna.er.

Hej!
Har länge (ngr år) haft svarta prickar på bladen på denna orkidé, kommer inte ihåg vad den heter. Jag tror jag köpte den som en väldigt lite planta i Singapore för några år sen.
Den växer men har inte blommat, det verkar heller inte sprida sig till andra orkidéer. Prickarna har funnits i flera år, så det är inte vattenskador från sol.

Vad är det & finns det något sätt att få den "frisk" igen?
Jag la ut denna frågan för 1 år sen eller nåt, men fick inga svar, så jag hoppas någon vet vad det är!!

/ Anna

Nyckelord: Svamp, Sjukdom, Svarta prickar

Kan eventuellt vara ett svampangrepp. Mer info finns här

Ge ditt svar

22/9 -17

Bruna fläckar

Från Mercury.
Från Mercury.

Undrar vad jag fått dör sjukdom. Bruna fält och fläckar sprider sig långsamt. Hämmar tillväxt men dödar oftast inte plantan. Bladen gulnar oftast och lossnar. Drabbar i synnerhet Dendrobium, Cattleya, Neofinetia m.fl. Nån säger att det är en typ av spinn andra svamp/virus. Vad är det och vad behandlar jag med??? Tacksam för svar.
Mvh/ M

Nyckelord: Svamp, Virus, Ohyra

22/9 -17

Ser ut som svamp, tyvärr. När är de är så illa som på Neofinetian på bilden så lönar det sig nog bättre att köpa en ny. Annars får du vänta flera år innan plantan blir fin igen. Fast det är ju en smaksak Iofs. Var noga med att inte vattna orkideerna med samma vatten och sprayar inte med blomspruta om du inte har god luftcirkulation så att det blir helt torrt mellan bladen innan kvällern. Det är ett par saker som sprider och ger upphov till svampangrepp. hoppas att det kan ge dig några ledtrådar:)

22/9 -17

Det kan vara så att du håller de får blött också, nu talar jag bara utefter bilden, då rötterna inte ser så bra ut som de skulle kunna vara:)

22/9 -17

Jag tycker det ser ut som typiska skador efter rött spinn. Speciellt när det drabbar bladens undersidor. Hitta en lupp eller förstoringsglas och kolla på skadorna. Är det spinn och så pass långt gånget så kommer du se en massa små röda prickar. Om set är spinn så kan du behandla med ett preparat som heter Fruktträd effekt. Akta plantan för sol bara när du behandlat, kan bli brännskador av oljeemulsionen.

22/9 -17

Tack. Är alltid noga med att plantorna torkar efter vattning och i bladvecken. De är nyvattnade på bilden. Hoppas någon har tips på bra svampmedel att testa. Någon odlare jag pratade med på en utställning sa att det troligen var någon slags ohyra och ej svamp. Kanske ska spruta mot både svamp och ohyra?

22/9 -17

22/9 -17

Tack Merwic! Då verkar det vara spinn ändå. Ska testa det! Tack för infon!

Ge ditt svar
Från Aurora.
Från Aurora.
Från Aurora.
Från Aurora.

Hjälp! Är relativt oerfaren vad gäller orkidéer och undrar vad det kan vara för fel på min stackars orkidé? Det är det första jag fick för flera år sen och den har för det mesta verkat må väldigt bra, men detta mystiska har plågat den någon tid. I stort sett verkar plantan frisk men då och då gulnar bladen och ramlar av och även de "friska" bladen har de här konstiga fläckarna... Kan det vara någon svampsjukdom? Vad göra i så fall? All hjälp mottages tacksamt!

Nyckelord: sjukdom, svampangrepp, Brudorkidé

18/4 -17

Kan du ta ett kort på undersidan av det fula bladet på keikin?

18/4 -17

Verkar mest troligt som svampangrepp men andra faktorer kan vara solbränna eller köldskada..

Ge ditt svar

29/3 -11

svamp attack??

Jag upptäckte precis att min första och enda orkide fått nån slags vita bollar i nån slags vitt fluff runt rötterna. Någon som vet vad detta kan vara? Vad kan jag göra åt det? Är mycket orolig...

Nyckelord: sjukdom, svamp

29/3 -11

Ingen aning men provado tabletter som man stoppar ned i komposten brukar ta det mesta. Samtidig kan du jo passa på att plantera i störra kruka, då hjälper det väl också till att bli av med detta

29/3 -11

Det är svamp. Då hjälper inte Provado. Har själv haft det där och jag sköljde hela plantan med Atamon lösning och planterade om.

29/3 -11

Gör hål runt krukan med en lödkolv så det blir bättre luftcirkulation så försvinner det utan atamon.

29/3 -11

Det har jag testat och det är ett bra råd, det som Brittmarie föreslår. Man kan även hetta upp ett spetsigt föremål , en skruvmejsel tex, så gjorde jag Akta så du inte bränner rötterna

30/3 -11

Har samma på en planta jag köppte i vintras men då vågade jag inte plantera om. Nu skall jag däremot snart plantera om och byta kompost. Prickarna verkar inte påverka plantan i alla fall.

30/3 -11

Blomtjuven; Försvann svampen helt bara du gjorde hål i krukan, utan behandling och utan kompostbyte? Svampsporer är envisa och eftersom det är för fuktigt kan det leda till röta (har erfarenhet både med svamp och röta).

30/3 -11

Stella : Ja jag gjorde en massa hål runt på krukan och stack ner en pinne här och där så det blev luftigare..och det har försvunnit.

30/3 -11

Kanske du kan blanda lite Atamon pulver i bevattningsvattnet....... dosering borde finnas i nån tråd här på OP

30/3 -11

Använde flytande Atamon 1 tesked/ 1 liter vatten. Ha även gjort hål i krukorna, svampen har försvunnit men dessvärre kämpar jag och mina orkisar mot rötan. En del ser att vara på bättringsväg, en del får fortfarande "mörka" skott med en svart "strumpa" runt sig, har slängt en massa plantor.

30/3 -11

Försvann kanske inte helt men krympte eller torkade ihop så att jag inte tror den gör ngn skada. Plantan ser helt frisk ut, massor av rötter. Snart dax för omplantering av den orsaken.

Ge ditt svar

Min älskade Prostechea cochleata ser inte så fräsch ut. Jag hittar inga odjur så jag misstänker svampangrepp på bulben. Men är det virus på bladet? Sedan verkar det som om alla mina Prostechea hybrider har drabbats av något på bladen. Lyckades inte ta något foto på detta, men det liknar en kalkbeläggning (fast den går inte att ta bort!). Är detta orsakat av för dålig luftcirkulation och/eller för torr inneluft. Finns någon räddning? Jag är beväpnad med neem-olja, Provado Plus-spray och kan även blanda en Provado-drink så här på lördagskvällen. Eller är det bara att slänga?

Nyckelord: Svamp, virus ohyra?

13/3 -10

Kan det ha med den kyliga vintern att göra?
mvh
Mikael

13/3 -10

Kanske det. Vi hade ju även "kyligt" inomhus, mellan 16-18 grader, när värmeanläggningen höll på att lägga av. I det rummet den stod var det nog bara 16 grader under flera veckor.

14/3 -10

Nu ser jag enbart enskilda blad, men hur ser plantan ut för övrigt?
Om jag har sådana skador på några blad klipper jag helt sonika bort allt det skadade. Men som sagt det beror ju på hur omfattande "angreppen" är, men hursomhelst hade jag inte riskerat spridning av vad det nu kan vara! Det visar sig ju snart om och hur plantan reagerar på ingreppet. Det friska kan få en bättre chans till utveckling

14/3 -10

Tyvärr är det så gott som samtliga blad....

14/3 -10

Säg bara till om du vill att Mikael kollar

15/3 -10

Tackar för erbjudandet! Vi hörs!

Ge ditt svar

Med risk för att `tröka´ ut er med mina nu ständigt kommande frågor om orkidéproblem, frågar jag ändå igen.Denna gången är det, en Phal.liodoro som fått fula blad. Se bilden.
Jag tror det är virus som gör detta, men börjar nu tveka eftersom det bara är bladen på ena sidan av bladrosetten som är drabbade.
Kan det ha något samband med att just den sidan har varit vänd mot fönstret, där luftcirkulationen är mindre än där andra halvan av rosetten varit.
Jag är så förtjust i plantan och den har nu fyra stänglar varav en är förgrenad. Nöden har ingen lag, så jag hoppas få klarhet i om den bör få vandra vidare och blomma i orkidéhimlen istället

Nyckelord: Svampangrepp, Virus

18/8 -09

Har inget svar till dig Gunsan, däremot puffar jag gärna för svar för jag har inte mindre än 2 plantor som ser ut så här, isolerade i ett eget fönster. Tycker mycket om båda, därför är de kvar. De blommar och växer men vad 17 är det på bladen?

Mina hade ngt liknande efter sommaren och de hade stått i fönster med dålig ventilation. Jag kapade av bladen (som var ännu mer tilltygade) och ansade bort...

Jag har också en del med varierande fläckar och märken men eftersom det inte är lika på alla så kastar jag inga. Den har möjligtvis inte fått en strimma sol på sig? Liodoro nöjer sig med lite ljus likt violacea, enligt min uppfattning.

18/8 -09

Oftast angrips bägge sidorna om det är virus. Mikael nämner insjukna svarta partier särskilt på nya friska blad. Ser det nyaste bladet friskt ut Gunsan?

18/8 -09

Jag tror inte det är virus, snarare värme/solrelaterat , har det sedan varit lite
vattendroppar som ju fungerar som brännglas innan de dunstar bort, kan det
bli skador som ser ut sådär.
Det var en vacker färg på Bougainvillean i bakgrunden.

18/8 -09

Jeanette, ja . Det nya bladet ser perfekt frisk ut.
Anders, Bougainvillean är helt fantastisk. Jag tror allt att den är värd att platsa här på OP bland alla vackra orkidébilder Som en OT-bild
Oupss! Glömde tacka för välkomna svar TACK!!!

Ge din åsikt

.....vad är det som har hänt i skåpet nu då????
Cattleyan är inte ensam om att ha såna här fläckar på bladen. De ljusa fläckarna finns på översidan och de mörkare prickarna undersidan av bladet, men på samma plats.
Jag upptäckte det idag, och har sökt i både böcker, nätet och här på OP, men har inte kommit fram till något.
Jag misstänker virus eller svamp, men hoppas på att få mer klarhet här
Jag kommer inte göra något åt det så länge jag inte är ganska säker, eftersom vissa av plantorna vuxit fast på bakgrunden.
Just nu finns det inte mycke inspiration med att odla i skåp

Nyckelord: svamp, Atamon, sköldlöss, Gula fläckar på bladen

9/7 -09

Det är nog någon typ av mögelsvamp, fukt och lite för dålig luftcirulation
run bladen brukar ge den typen av märken. Jag har sett samma sak på
en av mina Dendrobium nobilehybrider som blev stående ute i regnet
för länge, svarta fläckar på undersidan och ljusa på översidan, hade det
varit virus skulle även de andra som kommer från samma planta sett likadana
ut, men dem tog jag in och ställde framför fläkten så de torkade upp fortare.

Men usch då Gun! Det där ser inte kul ut! Skulle också tro att det är svamp. Om du inte sett nåt på dom andra plantorna tycker jag inte att du behöver vara så orolig. Isolera cattleyan och behandla den i första hand med atamon och i andra hand Bayer: spray mot svamp och mögel (likadan flaska som provado). Sedan kanske du bör överväga att sätta in en fläkt till i ditt skåp!
Lycka till Gunsan och tappa inte modet!
Annette

9/7 -09

Gunsan - det kan också var bakteriellt. Varmt, fuktigt, för låg luftväxling är oftast roten till det onda.

9/7 -09

Tack alla goa OP-vänner, för svaren som gör mig motiverad att kämpa mot allt vad gula fläckar heter
Ska jag flytta ut plantan från skåpet måste jag förstöra en stor del av rötterna, eftersom Cattleyan sitter fastrotad i bakgrunden. Men å andra sidan är det bättre än att alla orkidéer i skåpet ska bli smittade.
För dålig luftrörelse i kombination med hög luftfuktighet låter ganska troligt.
Jag har haft regnsystemet i tre och en halv månad och trott att två fläktar är helt tillräckligt. Jag har en som ligger i reserv så den ska in i skåpet på direkten.
Det finns några plantor till som har samma symptom, men inte lika mycket.
Vad tror ni, kan det hjälpa med att duscha alla plantorna som finns i skåpet med något av de preparat Annette nämner ovan?
Känner mig nu som åsnan mellan de två hötapparna

9/7 -09

Jag behandlade min Dendrobium med atamon, sedan dess har det inte
tillkommit några nya fläckar, och plantan tog heller inte skada av att några
blad blev lite fula av själva svampangreppet. Din Cattleya klarar sig säkert
utan några andra men än att några blad blev lite fläckiga.

9/7 -09

I morgon blir det inköp av Atamon
Jag har hittat ett tidigare inlägg om Atamon, och där rekommenderas (via Odla) 1-2 tsk Atamon till 1 l vatten. Är det en lagom dosering?

9/7 -09

2 tsk Atamon till 1 l vatten är vad jag brukar använda, jag har då inte sett
några biverkningar av den blandningen. Jag brukar dessutom lägga på lite
kanel på fläckarna på undersidan när plantan torkat.

14/7 -09

Efter Atamonbehandling hittade jag nu detta på undersidan av min äldsta Cattleya, som hängt bredvid den lilla som jag först upptäckte de gula fläckarna på. Ullöss eller mögel? Trots förstoringssglas kan jag inte ta ställning till vad det är. De vita prickarna sitter jättehårt och inget som rör på sig.

14/7 -09

En närmre till på eländet

Men Gun! Stackars dig! Vilken jädrans otur. Har ingen aning om vad det kan vara men säger som fyllebulten vars kompis ramlat i ett dike: "jag kan inte hjälpa dig upp men jag kan lägga mig bredvid och hålla dig sällskap". Lider verkligen med dig och hoppas någon annan har ett gott råd till dig!

14/7 -09

Hahahaha Annette Det ger mig stor tröst i eländets elände.
Med gemensamma krafter får vi sen kravla oss upp ur diket
Kram!!

14/7 -09

ser ut som det sitter små kryp/ägg under luddet? ullöss?

14/7 -09

Skulle gissa på att det är Diaspis boisduvalli, ta o googla på det och kolla bilder. Även kallad sköldlus. Kolla efter små runda skal som är "mammorna" till dessa. Ett #)&%#%#¤ och bli av med. Kolla under pappret som är runt bulberna och ta väck, ta också och passa på att plantera om den så du får väck det som är i komposten. Ett par vattningar med provado hjälper till att bekämpa. Har själv haft det i höst-vinter men kastade en del för att bli av med det.

14/7 -09

Tror också på sköldlus. Har haft det på cattleyor. Jag brukar behandla med provadodrink tre veckor.

14/7 -09

Tack för hjälpen
Jag har googlat och jag är ganska säker på att ni har prickat rätt
Bruna sköldlöss har jag kämpat mot lite då och då, men jag har aldrig sett såna här tidigare på några av mina plantor.
Ännu en nyttig lektion här på OP
Hans, eftersom de tre drabbade plantorna är monterade finns det inte någon kompost att byta. Däremot har jag sprayat hela plantan inklusive rötterna med Provado. Kanske det var fel, men det är en risk jag får ta.
Jag har inte sett några fler drabbade orkidéer i skåpet, men har duschat rejält med NeemOlja överallt där, för risken är nog stor att lössen spridit sig till fler plantor.

14/7 -09

Håller tummarna!

14/7 -09

Monterade? Okey, då har du nog lättare för att bli av med dom. De gillar att gömma sig där det är trångt, ex i mellan tätt sittande bulber eller som jag skrev under "pappret". Det fungerar säker att duscha med provadodrinken, blir nog samma som att doppa i den. Lycka till.

15/7 -09

Tack för `tummarna´Christina
Med facit i hand vet jag nu " att man ska inte ropa Hej, förrän man är över bäcken "
Tack Hans, det låter tryggt att höra
Jag plockade bort det lilla som fanns kvar av "pappret" och där fanns en del löss också, men inte så många som jag befarade.
Nu blev jag lite konfunderad Jag startade tråden med en fråga om de gula fläckarna på bladen. Är det sköldlössen som orsakat fläckarna, eller kan det vara så att de arma plantorna har drabbats av svamp också? Jag misstänker det, eftersom en hel del blad har bara de gula fläckarna och inte några synliga tecken på sköldlöss.

14/3 -12

Det här var ju ett tag sedan! > Vad hände sedan? Blev Cattleyan bra igen, nya skott utan problem eller vad? Jag är särskillt intresserad av de gula fläckarna... Tack!
/Mvh I

15/3 -12

Hej Isis.
Ja det är länge sedan och plantan finns inte kvar. Jag lyckades inte kurera den och kom inte heller fram till vad det var som var orsaken.
Jag misstänker att luftcirkulationen var för dålig. Efter att jag satt in ytterligare 2 fläktar, har jag inte haft något liknande i skåpet. Peppar, peppar ta i trä. (knackar mig i huvudet )

Ge ditt svar

5/7 -09

Vad är detta??

Vad är detta??. Från MariaX.

Kom hem från semestern nu efter värmeböljan och hittade min P. fasciata med 2 blad som såg ut så här Vad är detta??

Nyckelord: svamp

5/7 -09

kan va solskada eller röta. ta bort bladet och strö på kanel på snittet

6/7 -09

OK. Solskada kan det inte vara, den står i skåpet...

Jag tar bort alla angripna blad så hoppas vi att det avstannar. Tac för svar!

6/7 -09

Liknande såna där runda märken, fast mer "insjunkna" har jag på två phallar som står för sig själv i ett fönster, på nästan alla bladen på plantorna. Kan inte heller vara solskada eftersom hela fönstret är skyddat med tyg. Är väldigt försiktig med dessa plantor och de riskerar väl att hamna i soporna snart, skulle väldigt gärna veta vad det är för fel på dem...

6/7 -09

Troligast är svamp eller bakterieangrepp på bilden.

6/7 -09

Tror också på svamp, eller att det har det blivit lite för varmt i skåpet.

Samma här,svamp eller bakterie,solskador ser inte ut på det viset.

6/7 -09

Vad gör man åt sånt då? Bara ta bort de angripna bladen?

Det ser ju ut som om hela bladet är drabbat men man kan ju försöka att klippa/skära med en flammad sax/kniv och kanela på,ställa den i karantän.Kanske är för varmt i skåpet för den ?

6/7 -09

Maria - har du tillräcklig luftväxling i skåpet? Värme, fukt och för låg luftväxling kan vara roten till det onda.
Värme är inget problem i sig om det int går över 35 grader. Finns ju i det varma Fillipinerna.

6/7 -09

Tack för alla svar, man står sig slätt utan expertis !

Jag har 2 fläktar i skåpet men det har ju varit väldigt varmt senaste veckan kan man säga så det kanske har blivit för varm/för fuktigt med för lite luftväxling. Jag har skurit bort angripna blad och satt in en fläkt till. Tror ni man måste ha den i karantän ändå?

Prata om bilden

Skadedjur bland Cattleyor
Carttleya är ett släkte som tål ganska tuffa tag, tycker jag, släktet består av oftast kraftigt byggda plantor med hårda blad och bulber som tål ganska mycket sol, torka och fysisk åverkan. Känsliga delar är rötterna och då speciellt rotspetsarna som lätt går av, samt nya skott och knoppar som är spröda och de är därmed ömtåliga.

De hårda delarna på växten är inte speciellt attraktiva för den gröna bladlusen, som söker sig till skotten. Ullus och sköldlus kan dock angripa hela växten, även under substratets yta, varför man vid sådant angrepp måste vattna växten med bekämpningsmedel. Spinn och falskt spinn har inte angripit mina Cattleyor även om jag haft angrepp på andra plantor runt dem vid något tillfälle. Min erfarenhet är att Cattleyor inte är särskilt attraktiva för de sist nämnda skadegörarna. Sniglar och snäckor är ett annat gissel som kan skada rötter, nya skott och knoppar. De bekämpas med gift. Ett alternativt sätt är att plocka dem, vilket går extra bra efter vattning sent på kvällen när det varit mörkt en stund, de är då framme och kan lätt plockas. Ett gissel som jag aldrig råkat ut för är kackerlackor, de lär vara väldigt förtjusta i Cattleyarötter.

Bättre än att bota sjukdomar eller bekämpa skadedjur hos plantor är att förebygga, helt enkelt se till att hålla odlingsbetingelserna bra, se till att skadedjur inte kan komma in i odlingen och sprida sig, samt se till att sjukdomar inte kan ta sig in i och sprida sig ibland dina plantor.

Svamp och bakterier
Dessa skadegörare trivs väl under fuktiga förhållanden med dålig luftväxling och ofta låg temperatur. Om plantan är fuktiga i samband dålig luftväxling och låg temperatur så uppstår svartröta genom att svampsporer börjar tillväxa och skadar plantan. Om detta händer så skär av den skadade delen, plus ett par extra cm med en flammad kniv (och behandla eventuellt med svamphämmande medel). Glöm inte att rätta till odlingsbetingelserna. Denna svartröta kan utvecka sig i bulberna och är dödande för plantan, det är speciellt C. dowiana som är känslig mot denna. Cattleya dowiana skall därför hållas nästan helt torr under vilan, speciellt när det är lite svalare. Även bakterier kan spridas till snittytor och skadad vävnad, detta yttrar sig som en förruttnelse. Skär av angripna delar.

Virus
Detta är mitt absoluta hatobjekt. Virus räknas inte som levande organismer, ändå är de synnerligen dödliga. Viruset är en proteinkapsel som bara innehåller arvsanlag, när den kommer ikontakt med en värd så hakar den fast och injekterar sina arvsanlag som tar över cellen och ser till att cellen bara producerar nya viruspartiklar tills cellen dör. Flera olika virussorter angriper orkidéer och även släktet Cattleya. Den vanligaste är Cymbidium Mosaik virus (CyMV) som yttrar sig som mörka streck i Cattleya blommorna och ofta (men inte alltid) som klorotiska streck (ojämna streck med olika gröna nyanser) i bladen, ibland även svarta igenomgående fläckar på bladen. Det andra vanliga viruset är Odontoglossum Ringspot Virus (ORSV), vilken inte ger några symptom i bladen men väl i blommorna som får konstiga färgbrytningar och fläckar som avviker i färg. Sannolikt kan betydligt fler virussorter drabba Cattleyor.

Virus går inte att bota och plantan måste förstöras, bäst är att bränna plantan eller lägga den i en tät plastpåse och slänga den i hushållssoporna. Virus sprids främst med redskap som exempelvis en kniv som inte har flammats, där virus kan finnas i intorkad växtsaft och vara aktiva i flera år! Använd inte heller begagnade blompinnar eller krukor. Om man vill återanvända plastkrukor så måste de behandlas med klorin el dyl. Lerkrukor kan ställas i ugnen och hettas upp till 200ºC. Använder ni naglarna som mekaniska verktyg så sluta med detta och tvätta gärna händerna mellan att ni arbetar med olika plantor och som sagt flamma kniven ni beskär plantan med. Själv sköljer jag igenom plantorna och låter dom inte stå i gemensamt vatten. Jag vet inte hur känsliga Cattleyor är för virusöverföring via vattnet, men jag har läst hur man i ett experiment spred virus mellan Phalaenopsisplantor på så sätt. Jag har även läst att virus inte sprids med den gröna bladlusen, men att Cikador och Stritar sprider virus i naturen.

Att kritiskt granska sina plantor är en stor fördel och förutom nämnda symptom så kan allmänt svaga plantor väcka misstanke. Håll hygienen på hög nivå och inför gärna någon typ av karantän (till exempel ett fönster) där man har extrakoll på nyanlända plantor de första månaderna.

Härmed tackar jag för mig vad det gäller denna kurs och hoppas att ni blivit mer nyfikna på detta härliga släkte Cattleya.
mvh
Mikael

Några hemsidor med orkidevirus information och bilder.
http://www.aos.org/AM/Template.cfm?Secti...

http://plantpath.ifas.ufl.edu/pdc/Inclus...

http://www.users.on.net/~gmcorbin/BOS/vi...

Nyckelord: Moment 9. Cattleyakursen, svamp, sjukdomar., virus

8/3 -09

TACK Mikael ! !!!
Vilket arbete du har lagt ner på en mycket givande `Cattleyakurs´.
Den har gett mig många `aha-upplevelser´och med all den information om Cattleyaodling, som jag nu bär med mig i ryggsäcken, kommer jag absolut att öka på antalet Cattleyor. Kanske till och med någon ren art
Moment nr 9 fick mig att inse att jag inte har, som jag tidigare trott, skött det här med krukhygienen riktigt.
Jag har diskat använda krukor före återanvändning, antingen med bara vatten, ibland med diskmedel och vatten, men aldrig med klorin.
Björn , om Carrleya-kursens olika moment i högerkolumnen kommer att försvinna därifrån i framtiden vore det jättebra om alla momenten kunde samlas under ett Nyckelord "Cattleyakursen"
Ett nyckelord som jag tror kommer att anlitas ofta

8/3 -09

Tack Mikael för allt jobb du har lagt ner. Det har varit en jättetrevlig tråd att följa.

9/3 -09

Tackar för allt jobb Du lagt ner på kursen, mycket nyttig info, och snygga
bilder.
Gunsan OrkidéMormor, gör som jag, lägg in alla delar av kursen i Office,
då har Du det kvar oavsett. Lägg in alla bilderna också, då har Du lite att
referera till hur blommorna ser ut om Du som jag börjar välja ut plantor
för inköp.
Jag har redan köpt en Cattleya gaskelliana var. coerulea, eftersom den
växer och blommar på lämplig årstid i ljushänseende.

Underbart Mikael!! Tack för ditt fantastiska arbete. Nu kommer vi att få se massor av blomstrande cattleyor!!

9/3 -09

Mikael!
En stor eloge för ditt arbete med kursen.
Själv har jag inte haft möjlighet att ägna alltför mycken tid under kursens gång, men jag tar den med mej in i framtiden. Det är ett gediget arbete och jag är glad för din insats, känner att jag behöver ett antal månader på mej för att studera den intensivare.
Hursomhelst, jag är också övertygad om att många glada Cattleya odlare når framgång tack vare dej!
Du är värd många x-tra stjärnor i kanten, t ex gratis Guldmedlemskap, eller hur?

9/3 -09

Hej,
jag tackar för visat intresse och tycker det har varit roligt att sprida kunskap och utbyta erfarenheter av Cattleyaodling! Jag har växande knoppar på C. skinnerii och C. gaskelliana nu, så förhoppningsvis dyker de upp på forumet om några veckor.
mvh
Mikael

9/3 -09

Jättetack Mikael! Jag har lärt mig mycket.

9/3 -09

Mikael, stort tack för denna härliga kurs! Vi är många som med stort intresse sett fram emot att läsa de olika delmomenten.

9/3 -09

Vill liksom övriga passa på att tacka för det jättejobb du lagt ner med att sprida dina fantastiska kunskaper i ämnet.

9/3 -09

Tack för en jättebra kurs. Väldigt intressant och läraktigt!

9/3 -09

Tack för alla kunskaper du delat med dej av .
Mycket intressant och bra skrivet, Mikael.

9/3 -09

Fantastiskt lärorikt, tack för allt jobb du lagt ner på det här! Få se vad jag kan våga mig på så småningom!

9/3 -09

Tack så mycket Mikael! Jag har sparat hela kursen som favoritprat och har nu flera av de arter du pratade om på min önskelista!!

9/3 -09

Jag kan bara instämma med övriga.STORT TACK!! Har som Karma också lagt in kursen på favoritprat.

9/3 -09

Stor eloge för denna kurs och allt arbete bakom att sammanställa den! Trots att jag inte har någon Cattleya än så har jag följt kursen med intresse och stor behållning

9/3 -09

Jag kan bara instämma med övriga talare!

9/3 -09

Verkligt intressant att läsa, du har lagt ner mycket jobb! Blir riktigt sugen på att handla Cattleya nu!

Tack, Mikael! Jag har sparat som Word-dokument eftersom mitt minne är så kort...

12/3 -09

Tack, jag blir så glad av att läsa att intresset varit stort för detta härliga släkte. Om någon har en undran vad det gäller detta släkte så skicka mig ett pm. Är i Tandådalen denna vecka och åker skidor, idag kom brorsan med sin portabla dator så jag kan åter komma in på Neovita, gott.
mvh
Mikael

15/3 -09

Tack Mikael, för mycket intressant och lärorik läsning. Jag har gjort som Doris, sparat hela din kurs i Word, så att jag snabbt kan uppdatera mitt minne

Mikael tack för den mycket trevliga läsning hur man sköter Cattleyor hoppas den ger inspiration till många nya Cattleya vänner

30/3 -09

Tack för en bra kurs, det är bara att inse att det där med krukhygien har nog inte varit min grej, får ta och bättra mig. Jag har bara diskat de krukor jag ska återanvända med lite vatten och diskmedel. Även blompinnar har återanvänt på detta sätt. Ja alltid lär man sig något nytt. Tack!!

Ge din åsikt

Okej, kikade in i nanoskåpet i kväll och det verkar som om jag har lite problem... Dessa två masdevalliorna vekar ha något svampangrepp. Den till vänster (tuerckheimii) är jag säker på att det är någon fungus (bladen föll av när jag plockade upp den) men den till höger (guttulata) är jag osäker... vad är alla dessa små gropar i bladen? edit: jag tittade på bilderna jag tog när jag fick dem för någon vecka sedan, bladen såg så gropiga ut på guttulata innan, men detta på tuerckheimii är nytt.

Jag tror jag vet vad problemet är... när jag vattnar (automatiskt strilrör på EW väggen) sådroppar det av de orkideerna som hänger ovanför ner på bladen av dessa två. Sedan kommer antagligen inte fläkten åt tillräckligt. Eller vad tror ni?

Tänkte skära bort angripna blad, spreja med lite Fungital, sedan flytta dem till plats med bättre ciskulation utan droppande vatten. Om det behövs får jag installera en fläkt till.
*
Vad skall jag göra mer? Skall jag göra något med resten av skåpets invånare?

Nyckelord: svampangrepp

27/11 -08

Jag håller med om att det troligen är svampangrepp i båda fallen och att orsaken är för hög fuktighet i förhållande till luftcirkulationen. Masdevallia beskrivs ibland som ett extremt fuktälskande släkte men det är en sanning med modifikation tycker jag, en hel del arter har ganska tjocka blad och behöver inte alls nån drypande fuktighet, allra minst den här årstiden. Hoppas det ordnar sig med dina plantor. Håll dem lite torrare eller "blåsigare" bara så borde de återhämta sig.

27/11 -08

Hur mår rötterna? Det ser ju inte ut att vara alltför många. Kanske är det för blött om fötterna? (också?)

27/11 -08

Tack skall ni ha! Alla andra plantor i skåpet verkar ok. Men skall jag spreja lite fungital på dem med i förebyggande syfte i och med att alla bor så tätt där inne?

Jonas: Rötterna mår bra även om det inte är så många av dem eller speciellt långa. De kom i extremt små krukor. Hos mig har de har stått barrotade ovanpå ett mycket tunt (typ en reva tjockt) lager vitmossa ovanpå EW. Men i och med att jag vattnar 5ggr blir det lite väl blött på botten av skåpet tror jag. Sedan torkar det kanske inte upp där nere i mellan vattningarna som det gör på väggen - fläkten orkar tydligen inte riktigt med.

Lasse: Ja, båda dessa har ju väldigt tjocka blad... Det har varit 80-90% RH men i går ändrade jag fläkten så att den drar in mer rejält mycket mer luft istället för att mest cirkulera, så nu ligger RH på 70%. Jag behandlade de två masdies som beskrivet ovan och sedan satte jag dem - som du säger Lasse - på ett blåsigare ställe längre upp i skåpet. De är fortfarande barrotade på EW. Vi får se hur de trivs nu. Kanske eventuellt får lägga en liten tova vitmossa runt rötterna i och med att de torkar fortare nu, eller vad tror ni?

7/12 -08

Hur mår dina Masdevallior nu? Råkat ut för samma problem, mer luft och liiiite torrare funkade bra! Mina har växt i vitmossa sedan jag fick mina från Ecuagenera eftersom dom var så torra då. Alla har fått nya blad + att några har knoppar på G. Men nu skall endel planteras om.

7/12 -08

Jo det verkar som om allt är väl. De sitter mycket luftigare och jag har inte sett några mer problem - hittlills i alla fall. Jag har en masdie kvar på botten av skåpet som jag håller ett öga på. Inga problem ännu, men det är bra mycket våtare där, men jag har riktat fläkten dit och so far so good.

Ge din åsikt

I den här komposten har det bott en Oncidium.
Efter att jag doppat den, och flera andra orkidéer i samma vatten, skulle jag ta bort en helt död bulb.
Alldeles under bulben hittade jag sådant här vitt, som liknar små runda ägg, inlidat i lite `väv´.
När jag hällde ur komposten ur krukan fanns de här klumparna lite varstans, även längre ner i krukan
Det enda levande, som jag hittade bland komposte var två pyttesmå flugor.

Nyckelord: Svamp, Ägg, Svampmycel

14/10 -08

Hu, det där ser inte kul ut! Nog tycker jag att det liknar ägg, alltid, fast jag inte vet vem som har lagt dem. Men ägg på orkidérötter verkar aldrig vara någon bra idé

14/10 -08

Håller med plopp, om det är ägg så kanske det inte är så bra, men det
beror förstås på vad för sorts ägg det är.
Enklast är väl att bara spola bort dem och all kompost under vattenkranen,
sedan hålla ett öga på plantan när den fått ny kompost.

14/10 -08

usch ser ut som äggsamlingar, men kan det inte va ullöss eller nån typ av svamp?

14/10 -08

Brukar inte spindlar vira in sina ägg så det ser ut så där?

14/10 -08

Vet inte om spindlar kryper ner i komposten och lägger ägg, men jag har fått liknande samlingar i fönsterkarmen på somrarna, och till och med mellan gummilisten och plåten i billdörren, och eftersom jag då hittat en spindel i närheten har jag tänkt att det var hennes ägg, men jag vet inte säkert.

14/10 -08

+ 15/10 -08

Tack för snabba svar
Hehehe plopp, nä det är ingen bra idé
letherneck, de är bortspolade och Oncidiumen har fått GreenMix runt rötterna nu istället. Hoppas det försvinner med det.
Blomtjuven, ullöss är det troligtvis inte. När jag petar rejält på det, så är det helt stilla.
Felixan och Säluttern , jag tror nog att ni kan ha svaret på mina funderingar. Hoppas jag! eftersom plantan nyss är intagen från växthuset och där har det varit gott om både spindlar och flugor.
Är det så, tror jag att jag kan bespara mig arbetet med att plantera om de övriga plantorna, som har badat tillsammans med Oncidiumen i kväll

14/10 -08

Kan det vara mördarsniglarägg?

14/10 -08

Är helt säker på att detta är svampmycel. Ibland kan det komma fruktkroppar ur dem. Ganska små gula svampar på 2 1/2 - 7 cm, med hatt och allt.

14/10 -08

Jag håller med Flora. Har sett liknande i komposten hos Guldpalmer.

14/10 -08

Håller med Flora

14/10 -08

inza, jag har inte sett några sniglar i växthuset i sommar. Jag tror jag har sluppit undan dem. Jag klistrade några band, som jag inte minns vad de heter, runt dörröppningen ,som skulle hindra bl.a sniglar att komma in. Men mördarsniglar kan man inte lita på, så vem vet?
Däremot fanns det små, små svampar i jorden, där jag odlar örter. Och de svamparna var gula
Om det nu är svampmycel, då räknar jag med (hoppas) jag inte det är så skadligt för plantorna
Tack alla

14/10 -08

Man får hoppas att det inte är mördarsniglar. De mördarsniglarägg jag sett påminner om dessa.

14/10 -08

Aha, svampmycel, tänka sig.. men kan det ha varit det även i bildörren, tro?
Inza: mördarsnigelägg ser ut, och känns lite, som små vita frigolitkulor, i storlek med såna gula näringskorn man kan hitta i t.ex. sommarplantor. Om man klämmer dem så skvätter det rejält. Det är inte såna på bilden, tack och lov.

15/10 -08

ja, jag sa ju det, svamp

15/10 -08

Blomtjuven

Ge ditt svar

21/7 -08

svamp

i en av min cattleyor här full med något som liknar någon form av mögelsvamp vad göra har pudrat den med kanel odlar den i vitmossa. vad göra?

Nyckelord: svamp

21/7 -08

Sätt in en bild så vi kan se vad det är!

21/7 -08

Äe hela plantan "angripen" eller bara nedre delen? Prova att flytta över
den i grov bark, de bör ju få torka ut lite.

21/7 -08

det är bara den nedre delen, hade den i grov bark innan och var angripen på samma sätt hopades att vitmossan skulle ta bort angripet

21/7 -08

Prova att få bort det med en mjuk tandborste och vatten.
Om rötterna är fina, och plantan i övrigt är grön, trojag inte
det är mögel, då borde plantan vara i ganska dåligt skick redan.
Dessutom luktar mögel inte så trevligt, så det borde Du känna.

21/7 -08

Håll den åt det lite torrare hållet ett tag. Ser det ut som om möglet skadar Cattleyan? Har själv en C. mossiae där möglet trivdes under en period, men rötterna växte rakt igenom utan att påverkas.
mvh
Mikael

21/7 -08

den mår bra har blivit mycket finare i bladen rötterna är ok. det är nog inte mögel luktar svamp

22/7 -08

Det kanske är algbildning? Det är inte skadligt, bara missprydande, av vad jag har hört/sett &läst (?)
Om du sätter in en bild på angreppet, så kanske det förklarar saken?

22/7 -08

tror inte det är alger då det luktar svamp om deed n. det är bar det översta lagret som ser ut att vara angripet, ska försöka ta en bild i morgon men det är täckt med ett lager med kanel.

Ge ditt svar
Suck, jag orkar inte längre komma på nya approacher för att få ordning på skiten, så nu frågar jag runt lite istället. Både efter orsak och möjlig behandling (om jag ska orka en veva till alltså).
Det började med mina dendrobium för en tid sedan, först fick de gula fläckar på bladen och gick raskt döden till mötes för det bladet efter det. Det formligen rasade blad i fönstret i vardagsrummet, notera dock - ENBART dendrobium, problemet hoppade över andra plantor på brädan och tog nästa dendro...
Nästa problembarn blev min Coelogyne salmonicolor som stod längst bort på fönsterbrädan. Den fick dessa ringliknande fläckar. Klippte bladen och pudrade med kanel och testade med provado, nene - hjälpte icke...
Och trogen stod då min Brassia hybrid och tittade på hur härligheten tuggade sig fram och tillbaka på fönsterbrädan där den stod. Så den fick också för sig att ge sig in i leken när det började lugna ner sig igen... morr Den har liknande fläckar först som dendrobium men blir sen svarta i istället och bladen dör inte.
Men men! För att inte matte ska gå sysslolös har vi fått nästa problem på halsen, nämligen fläckar på mina phallisar också. Det började med min fimbriata har jag för mig, eller nej det var en Mini Mark först som strök. Fimbriatan har jag klippt blad på och kanelat, den blir fortfarande prickig på andra blad. Uppdagade samma problem på en planta som hänger i fönstret 1-1,5 m högre upp som inte varit i kontakt med mina andra plantor på flera månader och får vatten separat. Har även fläckar på mina pallens keikis i skåpet mitt som står i ett annat rum. De har inte heller varit i kontakt med de sjuka plantorna förut eller får vatten med dem...

Behandlingsidéerna börjar ta slut, så jag hoppas på lite inspiration från annat håll...
//Åsa

Nyckelord: fläckiga blad, virus, svamp

30/4 -08

Ringarna ser ut som virus, är inte mycket att göra med det, är det över hela plantan så är det bara att slänga

30/4 -08

Väldigt tråkigt för dig ...... förstår att du är förtvivlad !
Jag vet inte vad detta kan vara ... men jag vill ge dig mina tankar !
Eftersom det verkar som om de törstigaste har blivit först sjuka ... så gick en fundering om det kanske kommer från dåligt vatten eller en dålig näring som har stått felförvarat...... själv så skulle jag då utesluta detta med att ge rent regnvatten utan näring !
Det är kanske långsökt ..... men kanske är det även grogrunden för en virusatack !
Jag hoppas verkligen det kommer in någon duktigt som kan hjälpa dig med detta .......

30/4 -08

De gula fläckanra på phallen längst ner ser precis ut som på min fimbriata. Jag skrev till Röllke, där jag köpt plantan, och fick svaret att den såg stressad ut. För mycket/lite ljust, för mycket/lite vatten, för kallt eller varmt... Jag har låtit den vara och den verkar må bättre nu. Fläckarna försvinner ju inte men det nya bladet ser fint ut och rötterna som kommer mår utmärkt.

30/4 -08

Ser ut som virus. Isolera plantorna, låt inte vatten droppa mellan plantor, flamma redskap (ex kniv) och flytta inte blompinnar mellan plantor. Det finns info och bilder på nätet. Sök på orchid virus etc.
mvh
Mikael

Ge ditt svar

30/3 -08

Bild

Från Monicen.

 

Nyckelord: svamp, Paphiopedilum, skada

30/3 -08

Det på din sista bild ser mer ut som svamp. Ökar fläckens storlek så är detta mycket troligt.

Prata om bilden