Råd / Omplantering / · Substrat /

Skriv början av artikeln om kompost

Nyckelord: kompost

Inlägg med kompost som nyckelord.

Hej Tommy,
och alla ni andra som har lång erfarenhet av Ascocendor.
Jag har läst att en del som odlar släktet odlar dom i korg med lite barkkompost i korgen. Det har inte jag, men jag låter dom hänga med rötterna i vatten vid minst 3 tillfällen i veckan och sprayar 2-3 ggr dagligen. Jag undrar; vad är fördelen med kompost? Och vad anser ni som låter dom hänga i stor vas med stenar och vatten? Är det bra?
Jag köpte mina Asc. blommande i höstas och jag har ännu inte fått dom att blomma om, fast de ser ut att må bra. Men som sagt, det kanske finns bättre sätt att odla dom på?

//Hälsningar Monica

Nyckelord: kompost, Ascocenda

4/1 -06

Hej Tommy!

"ge dom vatten varje dag under den ljusa delen av året " - betyder det att du inte badar dina varje dag vid den här tiden??? Jag ahr fortsatt med det och varierar mellan el utan näring.

Hälsningar
Mia

PS Nu är det verkligen mörkt - vi har inte haft sol mer än ett par timmar då och då den senaste månaden, inte någon hel dag. Det verkar som om vi ska "straffas" för att vi har de flesta soltimmarna på sommaren:-)))

4/1 -06

Hej Tommy!

"ge dom vatten varje dag under den ljusa delen av året " - betyder det att du inte badar dina varje dag vid den här tiden??? Jag ahr fortsatt med det och varierar mellan el utan näring.

Hälsningar
Mia

PS Nu är det verkligen mörkt - vi har inte haft sol mer än ett par timmar då och då den senaste månaden, inte någon hel dag. Det verkar som om vi ska "straffas" för att vi har de flesta soltimmarna på sommaren:-)))

4/1 -06

Är det nån som vet om det går att ta bort egna inlägg??
Jag "lyckades" klicka på fel ställe och dubblerade ovanstående - ser oerhört fånigt ut:-(

4/1 -06

Tommy!

Hur reagerar en Ascd på stress?? Min båda stackare (äv Aerides) har badat varje dag i minst 20 min:-((

Hälsn
Mia

4/1 -06

Än har dom inte tappat några blad, så jag håller håller tummarna!

4/1 -06

Hej Mia,
Som svar på din fråga.När du kommer in på Orkideprat så kommer du till Din Sida. Där tror jag att dina bidrag finns. Leta uppet inlägget du vill justera och klicka på "redigera inlägg". I högra övre hörnet dyker det då upp en röd text "Ta bort inlägg". Klicka på denna. Hoppas nu jag sagt rätt!
Kram
ThomasD

4/1 -06

Tack Thomas för ditt svar!
Tyvärr, så gäller det nog bara mina inlägg eller dagboksanteckningar - inte när jag svarar/kommenterar någon annans. I alla fall kan jag hitta dem på min egen sida.
Jag får försöka att inte ha så bråttom (hur det nu ska gå till?) i fortsättningen:-))
Kram
Mia

4/1 -06

Thomas,
Vilken näring använder du? Jag har orchidehusets i pulverform som jag har använt.

Här pågår kanelbehandling och vandan ser litet kryare ut. Jag har vattnat den två gånger i veckan och är nu mer försiktig så att det inte ska komma vatten i bladvecken.

Det där med vas med stenar i är en inredningsploj. Vas utan stenar har jag hört om och sett på bl a Åsby trädgård men jag vet att de inte vattnar sina i vaserna (som det står i skötselrådet) utan de har ett luftfuktighetssystem tillsammans med att de doppar dom som vanligt och jag tycker att man ska hålla sig borta från glas. Jag bor visserligen i västerläge men föll för glaskrukor, finare än plast och så behövde man inte ha någon ytterkruka. Solen fungerade som ett brännglas och brände sönder flera rötter på en söt phalaenopsis och så bildades alger på insidan av en annan.

Jessika

5/1 -06

Hej Jessika,
Min erfarenhet av Ascocenda är begränsad. Men generellt så är min användning av näring mycket ovetenskaplig. Blandar och ger både flytande och i pulverform. Försöker dock ge låga doser men ofta., ca 5 ml per 10 l vatten. Ibland sköljer jag igenom komposten med rent vatten speciellt när jag använder Greenmix.
//Thomas

hur gör ni för att hålla fukten ?
monika

6/1 -06

Hej Frida,
under varje Asc. har jag ett stort blomfat av plast med 3 cm höga kanter. Det har jag fyllt med lecakulor och ett par stenar, och lite vatten. Ascocendornas rötter ligger inte an mot vattnet tack vare kulorna och stenarna. Jag har också ställt små glas med vatten lite här och var på hyllplanet under blommorna och mellan dom. På hyllplanen står också andra orkidéer. De står i sina genomskinliga plastkrukor som jag ställt i större lekafyllda ytterkrukor med ett bottenskikt vatten. Jag sprayar med vatten flera ggr per dag, på Cambriorna och min Beallara, på undersidorna av Phalaenopsisarnas blad, på mossan som jag bäddat in Phalaenopsisarna i, och på Ascocendorna. Alla de här omsorgerna gör att blommorna klarar sig någorlunda vad gäller fukten, även om det förstås inte är "perfekt".
//Hälsningar Monica

6/1 -06

Thomas,
Då har vi samma inställning med andra ord, högst ovetenskapligt .

Jessika

Ge ditt svar

En fråga från en besökare:
Hej Björn!
Har en Phragmipedium schroderea som borde omplanteras. Vad skall komposten bestå av? Hur ofta behöver den gödning?

Mvh
Lennart

Nyckelord: gödning, Phragmipedium schroderea, kompost

12/10 -05

Hej Lennart,
Tack för din fråga.

Phragmipedium är fantastisk. Vad gäller komposten är god dränering mycket viktigt. En ibland använd blandning är 10 delar findelad, uppblött orkidébark, 3 delar perlite, 3 delar grov torv och 3 delar äkta träkol, 3 delar stenull plus benmjöl och dolomitmjöl för näring respektive pH-inställning.

Vad gäller näring behöver Phrag'gar rejält med näring. Vattna dock igenom komposten ofta så näring ej sparas i kristallform i komposten. Om för mycket näring ges eller kristaller byggs upp kan bladens spetsar bli bruna.

Lycka till med din planta!
/ Björn

Ge ditt svar

8/10 -05

Berggrund?

En fråga från en besökare:
Vilken berggrund har områden där det växer rikligt med Orkidéer?
/ Fifi

Nyckelord: berggrund, kompost

8/10 -05

Hej,
Tack för din fråga.

I Sverige finns den största mängden orkidéer på Gotland. Där är berggrunden kalkrik. Orkidéer finns dock också i andra typer av marker i vårt land.

Tropiska orkidéer växer nästan uteslutande i helt neutral kompost.

Vänligen,
Björn

Hej
Tänk också på att Öland och Gottland har milda vintrar vilket har betydelse för en del arter. Öland och Gottland utgör ju norra gränsen för många orkidéer.
De ståtliga Cypripedium odlas i neutrala medium så det handlar kanske inte bara om de behöver kalk utan också om hur poröst det är i jorden etc.

Med väliga hälsningar
Joakim

12/10 -05

Ja, jordens struktur och inte minst klimatet borde vara viktigt för orkidéernas trivsel. Hur är det nu -- är det många sorter på öarna som har sin nordligaste utpost där och sedan återfinns nere på kontinenten?

Ge ditt svar

En fråga från en besökare:

Hej Björn!
Tack för blomskyltarna!

Sen har jag några frågor när det gäller drivningen av pleionen

1. ska man blöta komposten innan man planterar?
2. hur ljust skall dom stå
3. vilken temperatur är bäst, (så jag vet var jag skall placera dom.)

Hälsningar
Björne

Nyckelord: kompost, Pleione, temperatur

11/9 -05

Hej Björn,
Ja, häll på någon deciliter vatten och låt det dra någon timme, häll på ytterligare vatten och låt dra till dess att komposten är genomfuktad, men ej för blöt. Just GreenMix är lite besvärligt att få blött när det är helt torrt, men sen är det enkelt. Packa ej komposten, utan låt den vara luftig i krukan. Tryck bara till så att den stannar kvar och rötterna kan få fäste.

Placera plantorna så ljust som möjligt, men låt ej solens heta strålar bränna bladen--då kan det uppstå skador. Ett östfönster med en tunn gardin mellan solen och blommorna kan vara ett bra val. Under sommaren kan jag rekommendera utomhusvistelse.

Placera dem så svalt som möjligt nu efter planteringen så att de saktastartas igång. Detta säkrar blomningen. För hög temperatur kan nämligen locka plantan att bara skjuta blad, ej låta blomman komma fram. Höj sakta temperaturen fram till blomningen.

Har du fler frågor får du gärna höra av dig!

Vänligen,
Björn

11/9 -05

Från Björne:
Hej
När det gäller temperaturen så har jag några frågor

Jag har ett växthus med en temperatur på min 10 grader på natten och max 15 på dagarna, det är gott om snö på taket så det blir inget starkt solljus och ingen x-tra belysning i gång (jag vinterförvarar en del plantor här). kan det vara lämpligt att börja här eller kan jag ta in
dom. jag har ett rum med östfönster och en temperatur på 15-17 grader dygnet runt med bra ljus från ett stort fönster.

Vad tror du att det blir lämpligt att börja? i växthuset eller inne???
Björne

11/9 -05

Hej igen,
Jag tycker att ditt växthus låter som en ypperlig plats att mellanlanda plantorna. Ha plantorna först i kylskäp, gärna planterade till och med. Flytta dem sedan till växthuset. Ha plantorna kvar i växthuset hela vintern och våren elelr ta in dom när dom blommar! Placera tillbaka plantorna i växthuset eller ställ dom helt utomhus under sommaren.

Lycka till!
/ Björn

Ge ditt svar