Hur driva Pleione?

11/9 -05

En fråga från en besökare:

Hej Björn!
Tack för blomskyltarna!

Sen har jag några frågor när det gäller drivningen av pleionen

1. ska man blöta komposten innan man planterar?
2. hur ljust skall dom stå
3. vilken temperatur är bäst, (så jag vet var jag skall placera dom.)

Hälsningar
Björne

Nyckelord: Pleione, kompost, temperatur

11/9 -05

Hej Björn,
Ja, häll på någon deciliter vatten och låt det dra någon timme, häll på ytterligare vatten och låt dra till dess att komposten är genomfuktad, men ej för blöt. Just GreenMix är lite besvärligt att få blött när det är helt torrt, men sen är det enkelt. Packa ej komposten, utan låt den vara luftig i krukan. Tryck bara till så att den stannar kvar och rötterna kan få fäste.

Placera plantorna så ljust som möjligt, men låt ej solens heta strålar bränna bladen--då kan det uppstå skador. Ett östfönster med en tunn gardin mellan solen och blommorna kan vara ett bra val. Under sommaren kan jag rekommendera utomhusvistelse.

Placera dem så svalt som möjligt nu efter planteringen så att de saktastartas igång. Detta säkrar blomningen. För hög temperatur kan nämligen locka plantan att bara skjuta blad, ej låta blomman komma fram. Höj sakta temperaturen fram till blomningen.

Har du fler frågor får du gärna höra av dig!

Vänligen,
Björn

11/9 -05

Från Björne:
Hej
När det gäller temperaturen så har jag några frågor

Jag har ett växthus med en temperatur på min 10 grader på natten och max 15 på dagarna, det är gott om snö på taket så det blir inget starkt solljus och ingen x-tra belysning i gång (jag vinterförvarar en del plantor här). kan det vara lämpligt att börja här eller kan jag ta in
dom. jag har ett rum med östfönster och en temperatur på 15-17 grader dygnet runt med bra ljus från ett stort fönster.

Vad tror du att det blir lämpligt att börja? i växthuset eller inne???
Björne

11/9 -05

Hej igen,
Jag tycker att ditt växthus låter som en ypperlig plats att mellanlanda plantorna. Ha plantorna först i kylskäp, gärna planterade till och med. Flytta dem sedan till växthuset. Ha plantorna kvar i växthuset hela vintern och våren elelr ta in dom när dom blommar! Placera tillbaka plantorna i växthuset eller ställ dom helt utomhus under sommaren.

Lycka till!
/ Björn

För att svara på frågor och skriva kommentarer, Logga In eller Bli Medlem Nu.

Annat av Björn:   Frågor · Dagbok · Bilder · Önskningar · Butik