Råd / Odlingsplatser / · Odlingsskåp och växthus /

Skriv början av artikeln om Terrarium

Nyckelord: Terrarium

Inlägg med Terrarium som nyckelord.

Terrariet vid start 2004. Från Merwic.

Så här såg det ut i begynnelsen - det har ändrats en del nu. Ska ta ett aktuellt foto när allt är klart.

Nyckelord: Terrarium

8/1 -09

Åh vad fint! Jag håller på med ett terrarium själv just nu, letar inspiration. Är det bara stora barkbitar du har satt upp? Vad är det för gren? Mysigt med vitmossan på botten.

8/1 -09

Det stämmer att det är stora bitar bark alltihop. Har sen starten köpt en till stor bit. Grenen i mitten är ek vilket håller länge trots väta. Har i terrariet vatten som dels finns i framkant och samt undertill (en glaskiva separerar). Det vattnet cirkulerar och håller vitmossan fuktig och friskt grön (växer som ogräs). I vitmossan går det sen bra att ha små ormbunkar (t.ex. Selaginella) som klarar det lägre ljuset.

Förklara gärna hur du gjort med luft cirkulaion och lite mer ingående hur du gjort med det cirkulerande vattnet i terrariet. Hur håller du värmen där ? och vilken sorts belysning har du? Hur stort är terrariet?

8/1 -09

Ser verkligen jättetrevligt ut! Är själv nyfiken på skåpinredningar eftersom jag beställt ett terrarium som förhoppningsvis kommer till veckan. Hur har du fäst barken mot glaset?

8/1 -09

Hej sway307,

Terrariet är ca 80×65×45 cm (h x b x d)

Belysningen är 4 st 18W T8 rör med reflektorer, samt två OSRAM 35W IRC som spots. Lysrören är 2 st FLOURA och 2 st BIOLUX. Jag installerade reflektorer ganska nyligen eftersom jag insåg att belysningen är alldeles för dålig. Hade helst haft DUOLUX eller T5 rör men det blir lite för dyrt just nu att bygga om rampen helt.

Terrariet har luftintag i framkant (60×2 cm) och i taket (60×9 cm) täckt med aluminiumnät. Det gör att terrariet torkar ur lite väl snabbt, vilket varit ett problem förut, men nu har jag satt in ett duschsystem (från Dusk Tropic). Förhoppningsvis blir det bättre nu. Den konstant fuktiga vitmossan på terrariets botten hjälper också till att öka luftfuktigheten. Ska dock försöka mäta fuktigheten framöver och möjligtvis täcka för en del av luftintaget. Vill dock inte riskera mögel. Luften i terrariet cirkulerar tack vare en tyst 8 cm datorfläkt.

Angående vattnet så finns det vatten i botten av terrariet, under ett skiljeglas (se bild), ca 30 liter (regnvatten). Jag får fylla på ca 10 liter i månaden. Där finns också ett litet pumphuvud från ett akvariefilter som drar upp vattnet till växtligheten ovanför. Vattnet får strila över en lavasten (med mossa och någon Bromelia) och sen ner på glasskivan där vitmossan är. Det är vanlig skogsvitmossa som jag tar ifrån en sumpskog bakom lägenheten, och den trivs väldigt bra så länge inte vattnet i botten blir för näringsrikt.

Ingen uppvärmning, utan terrariet håller samma temperatur som i vardagsrummet (+ en del värme från belysningen).

8/1 -09

Hej Azalea,

Barkbitarna är så pass stora att de står på botten av terrariet. Jag skulle vilja limma upp krokar med silikon, men just nu vill jag inte tömma terrariet på växter. Och jag vågar inte limma med orkidéerna i eftersom jag inte vet hur de reagerar på silikonet innan det härdat (luktar ju en del ättika).

8/1 -09

Funderar själv på om jag kunde fästa en bakgrund med sugproppar på nåt sätt.

Så vattnet är avskiljt ifrån framsidan och resten av botten ytan i terrariet, man kan säga att du lagt en tvärgående glaskvia som du sedan lagt en glasskiva ovanpå, men du har väll en öppning någonstans misstänker jag, Men vart kommer vattner fram? i överdelen av terrariet då? så att du får vatten på de högst levande växterna?

8/1 -09

Det är lite svårt att förklara hur det är uppbyggt med vattnet utan bilder. Om jag börjar om från början så är hela botten egentligen vattenfylld (även i framkant). Jag hade i början akvariefisk där framme (Killis som lever i pölar i det fria), men jag har lagt ner det. Men jag har fortfarande framdelen till hälften fylld med flodgrus för dekoration. Cirka 10 cm in kommer en 9 cm hög glasskiva som skapar "fickan" i framkant. Det är hål på vardera sida som låter vattnet passera. På denna glasskiva vilar en bottenplatta (terrariets egentliga golv där kork står och vitmossan finns), som också sitter fast i terrariets bakkant. Det är ett litet fall på denna skiva vilket gör att vattnet som pumpas upp rinner framåt och ner i framkant (där jag hade fisk). Det gör att inget vatten blir stående. Det syns en del på en bilden jag laddade upp.

Detta vatten har ingen som helst koppling till växtligheten på korken och ekgrenen, utan de måste duschas med flaska samt via ett duschsystem. Vattnet i botten håller bara vitmossan fuktig (och det som växer i denna)

Hoppas det blev lite klarare nu.

Prata om bilden
Norbergs skåp. Från Norberg.

Här är några bilder Masdevallia!
Jag har inte lyckats ta nån vettig bild på skåpet i helfigur.
Skåpets utrustning är:
2×80 w belysning
3 halogenspottar som "mysbelysning"
Stor datorfläkt till luftcirkulation.
Hela bakgrunden i Epiweb automatisk bevattning.

Tanken är att ha många olika sorters växter och att det ska vara en möbel i rumet, inte en artsamling.

Det får växa till sig lite sen ska jag ta lite bilder igen.

Nyckelord: Terrarium, Epiweb, Skåp

8/1 -09

Från Norberg.

Närbild från vänster.

8/1 -09

Det där var riktigt snyggt! Bra jobbat!! Ska bli kul att se hur det utvecklas.
Har du vatten som strilar genom bakgrunden? Hur ofta vattnar du?

8/1 -09

Varenda orkidéfreak dröm!! SNYGG ! !!
Vad är måttet på själva innerdelen?

8/1 -09

Ja jag vattnar genom bakgrunden med en pump som går på timer. Funkar helt ok. Det blir lite olika med vattningen, jag håller fortfarande på att experimentera med intervallerna, idag vattnas skåpet 2 ggr per dag.
Innerdelen är ungefär 120 cm hög och sidorna är 75 och 65 cm har jag för mig. Det står i ett hörn mot min murstock som har lite konstiga vinklar och mått så därför blev sidorna olika.
Jag älskar själv att se förändringen över tid då saker växer till sig (eller inte) och tycker resan oftast är roligare än det färdiga rseultatet..

8/1 -09

Mycket fint!

Norberg - Fantastiskt vackert. Menar du verkligen att du fått sån mossa på bara 2 månader?? Berätta gärna mer om hur sytemet fungerar. Det med tropiska mossor lät väldigt spännande.

8/1 -09

Visst växer det fort! Det verkar som att bra ljus triggar tillväxten på mossan!
Njae inte 2 månader om man ska vara noggrann. Skåpet hämtade jag den 14 november, den fredagen östsvenska hade möte som jag skulle gå på, men kunde inte hålla mig från att åka hem och sätta upp skåpet.. Mossan har bara varit igång i snart 7 veckor. Men det är bara på de ljusaste områdena den har blivit heltäckande.
För mig gör det inget om det blir ett tjockt lager mossa som kan kväva vissa orkideer det blir en del av skåpets utveckling.

Bevattningen är inte speciellt avancerad., en pump på timer trycker vattnet upp till toppen av skåpet. I röret är små hål upptagna som släpper ut vattnet jämt fördelat på överkanten av Epiweben. Vattnet rinner sen själv ut i grenar och ner längs bakgrunden.

De tropiska mossorna är betydligt finare änn den svenska vitmossan, fler olika växtsätt och mindre i storlek. Ska försöka ta några bilder.

8/1 -09

fantastiskt snyggt
jag skulle va sugen på att bygga upp en miljö, men det e svårt att få in lika många arter som jag har nu, men som sagt, detta va snyggare!
vilka lysrör har du?

Jätte snyggt den andra generationens svep skåp är snyggare än den första som jag har,eller bättre skall man väl säga för den har ju det nya systemet där vatten kyler ner och det växer lättare mossa i epi webben.Vad är det för fläkt och vart har du köpt den?

Men vart har du pumpen och behållaren med vatten till pumpen? måste pumpen ligga i vattnet för att kunna pumpa ut det till Epiwebben?

8/1 -09

sway307: du kan se lite bilder på mitt epiweb ils system och hur det fungerar här. Jag snackade med Micke från Dusk innan jag köpte min och han bekräftade att hela pumpen inte behövde vara under vatten. Jag lade min på sidan och så länge den är halvt under ytan funkar den fin-fint. Jag gömde min pump under ett "lock" av epiweb som täcker vattenbehållaren på botten av skåpet (ett jättestort ca 8cm djupt plast krukfat).

8/1 -09

Tribo: Låt dig inte luras av att det är lite växter i skåpet det är fler än det ser ut, där är 45 plantor. 29 orkideer och 16 andra sorters plantor. Och det finns säkert plats för lika många till.

Bulbo: Fläkten är en Coolink SWiF120 1R 120 mm. Mycket tyst och orkar dra runt luften själv i det relativt höga skåpet. Köpt på en databutik!

sway307: Jag har en behållare för vattnet i skåpet som terrariet står på. Pumpen är en dränkbar pump som står i vattnet. men som Valkyrie säger och visar så kan man ordna vattenlösningen nästan hur som hellst. Fantasin sätter stopp bara. Men enklast är väll att ha vattnet stående inne i terrariet då slipper man genomföringar och separata behållare för vattnet.

8/1 -09

Jag kan öppna underdelen på mitt skåp o där under har jag en balja på ca 15 liter med en pump i. Fyller på varannan vecka ungefär.

8/1 -09

Närbild på mossa. Från Norberg. Fri bild.

Lovade ju en närbild på mossa också!
Hoppas på att snart kunna visa nån bild på blommande orkideer också och inte bara mossa! Men dom är ju som ni vet lite mer långsama i starten.

8/1 -09

hur kan du bevara mossan så grön? min mossa i krukorna blir snarare ljusgrå, fast den är fuktig så blir den aldrig riktigt grön som den var när jag fick den, vad gör jag för fel tro,

8/1 -09

Hög luftfuktighet och bra ljus är viktigt annars tar den sig inte. Om mossan står i krukor på en fönsterbräda är troligen luften för torr. Det finns massor av mossarter så kanske du har en sort som inte trivs inomhus?

8/1 -09

Vart fick du tag på skåpet??

8/1 -09

Det har jag köpt på Dusk. Micke har byggt det.

8/1 -09

Ok.. Vad fick du pröjsa?
Vad har du för orkidéer i det?

8/1 -09

Skäligt för ett måtbeställt skåp med udda mått och komplett med alla tillbehör.

Huvudsakligen aerangis och bulbosar faktiskt och dubletter/trippletter av en del arter. Några Phalanopsisar bla lowii och braceanum.
Är på jakt efter arter med marmorerade blad tex Lephantes, jewel orchids och liknade. Så vet ni vart man kan få tag i sånna så skicka ett pm.

8/1 -09

Den där mossan är så läcker!
Var inne på Ben's Jungle och tittade, så mycket roligt! Tack för den länken Norberg. Kommer nog beställas mossa därifrån till Kållered en vacker dag!

Många intresserade av mossa.
Tänk om någon med energi ordnade en sambeställning...
Då skulle jag vara med.

Eje

9/1 -09

Sambeställning med mossa?
Åh vad roligt det skulle vara!
Fantastisk idé Eje.
Hoppas fler nappar

9/1 -09

Jag har beställt både orkider o prylar ifrån Ben's jungle ett par gånger. Har funkat fint o fått fina exemplar.
Kan fö rekommendera deras bok om regnskogs terrarium (på tyska).

9/1 -09

Håller med JonasA bra och snabb service, fina plantor.
Om ni blir sugna på nån form av beställning som Eje och callis nämner så kör det i en separat tråd.

9/1 -09

jag e på för mossbeställning

hej norberg hur har du fäst din fläkt? är det med magneter

10/1 -09

Ja det är magneter som sitter på vinkelbara hållare. Funkar bra tycker jag, men den stora fläkten kan bara häng i taket. Den blir för tung att ha sittande på en sidoruta.

27/1 -09

Lite uppdatering från skåpet. Växterna trivs bra och växer så det knakar. Alla Aerangis och Bulbosar växer bra i mossan och skjuter nya rötter och blad.

Helt galen mosstillväxt. Mycket tilltalande!

27/1 -09

Så läckert !
Jag är helt klart svag för vacker mossa, lite Bauerskt trollskt med den mjuka gröna färgen .

Dyre bråååder! You've got mail! Eller pm i alla fall.

9/4 -09

Nu fattas bara några färgglada pilgiftsgrodor som pricken över i:t !

21/6 -09

Jag är så imponerad .... jag har byggt mycket till reptiler förr, men aldrig till växter !
Skulle man inte kunna till hösten starta ett projekt för ett uppbyggnad av ett skåp liknande detta ... men i ett lugnt tempo, så alla hänger med !
Och de rutinerade byggarna, kan då ge oss vägledning med tipps och råd under resans gång !
Man kan visserligen läsa sig till det mesta, men det är inte lika roligt som att "prata" och diskutera fram lösningar steg för steg .......

21/6 -09

Ewert , kul idé
Jag går i skåpbyggartankar

16/7 -09

En dagsbild på skåpet!
Det har växt en hel del sen förra bilden, nu känns det som en djungel.
Som ni ser så är det inget rent orkideeskåp utan en salig blandning.
Nu blommar bara någa dendrobier och ett gäng olika Sinningia/Cirrhita/Begonia. Några Aerangis har satt blomstänglar så mer kommer framåt hösten.
Det enda problem jag ahr haft är med sorgmyggor som äter upp mina mossrötter. Lte nematoder framåt hösten skall nog råda bot på det.

Ewert kul att du tycker om skåpet, jag är gärna med och delar mina erfarenheter om det körs igång en sån tråd som du nämner.

16/7 -09

Vilken djungel det har blivit! Väldigt fint!

16/7 -09

Galet snyggt!!!
Ska jag till korallfisken nåt fram över så våldsgästar jag!

16/7 -09

Ja verkligen en trivsam djungel!! Fint odlat!!

16/7 -09

Så otroligt frodigt och superlummigt (inte flummigt ) på så kort tid!
Mycket läckert - Bra jobbat!

16/7 -09

En sån underbart frodig miljö du har fått nu! Jag fick både idéer och inspiration från ditt proffsiga skåp då mitt terrarium dök upp och insisterade på att få bli orchidéskåp

16/7 -09

Oj vilken tillväxt! Du borde bli global, ekonomisk rådgivare och få fart på saker Underbar frodighet!

4/9 -09

+ 5/9 -09

Djungelvy. Från Norberg. Fri bild.

Äntligen har jag min första blommning på en Aerangis på G, Jättekul!
Tyvärr har jag glömt artnamnet men det kommer jag nog på då den slår ut.
Blomstängeln är nere i vänstra hörnet.

Jag har lite fler bilder upplagda på flickr.

www.flickr.com/photos/34099682@N04/

4/9 -09

Tjusigt - ska bli spännande att följa! Ser dessutom ut som en riktigt djungel i skåpet. Förresten så är det något fel på din Flickr länk.

4/9 -09

Tack Merwic
Ändrade länken så hoppas den funkar nu.

4/9 -09

Vill inte va neg men det hända VÄLDIGT mycket i det här stadiet.... Men GRATTIS!!!

4/9 -09

PS. var och håvade in en del acroporor hos Woolf här om veckan DS

5/9 -09

Helt rätt masdevallia, har redan tappat en knopp som du säkert såg på bilden. Men det är ju fredag och det är alltid kul med nått nytt att glädjas över.
Kul med nya Acroporer, finns ju mycket skojigt att välja på nu.

5/9 -09

Fantastiskt!

5/9 -09

Var inne och kollade på Flickr.. det där är så läckert så jag dånar! Vad duktig du är

Otroligt läcker miljö och fantastiskt frodigt. Länken är rätt men hela länken följer inte med när man klickar på den. Tror många missar dina fina bilder på Flickr annars.

5/9 -09

Wow!! Jag kan bara instämma med resten. Vilket fantastiskt jobb du har gjort med ditt skåp!! Grattis!

5/9 -09

Nä, det såg jag inte. Men resten klarar sig säkert..
Såg att jag skrev fel w00fer heter han nog på guiden. Jäkla rövin!!
Sedan måste jag stämma in i lovsången. Det ser ENASTÅENDE ut! Leve epiweb!!

5/9 -09

Kul att se dina bilder! Otroligt fint skåp..!:)

5/9 -09

Hur läckert som helt - en verklig prydnad.

5/9 -09

Inte alls avundsjuk
Härligt skåp du har

5/9 -09

Tack för alla possitiva komentarer! Jättekul att ni tycker om skåpet.
Kan bara säga att det är otroligt lättskött och det enda man behöver göra nästan är att rensa ur det som växer för fort emellanåt. Jag kan sitta och njuta av skåpet utan att behöva få dåligt samvete för att man inte hinner sköta det. Det är avkopplande.

Jag har ett skåp stående ute i min bod och funderar på att kanske göra nått liknande för kallväxande. D. cuthbertsonii, Sophronites, Masdevallier och liknande skulle vara kul att prova.

Masdevallia, jag anade att det var rusdrycker inblandade i de inläggen, hehe

Den flickr adressen krånglade en hel del! Men koppiera den bara och klistra in den i webläsaren så kommer ni fram nu (hoppas jag).
www.flickr.com/photos/34099682@N04/

5/9 -09

Jag älskar tittskåp av alla de slag, och det här var ju som att kika rätt in i en djungel Häftigt!

5/9 -09

Helt underbart skåp!
Jag önskar att mitt skåp blev så frodigt men jag har gett upp... Det vill verkligen inte som jag vill.
Funderar starkt på slita ut bottenmaterialet och bara ha vattenbaljor där, jag har fortfarande problem att hålla fukten uppe. Däremot så de orkidéer jag har där växer och frodas så de trivs då...

5/9 -09

Härligt att se en så genomtänkt miljö! Det är SÅÅÅÅ snyggt och man blir illande grön av avund! Man får kanske skylla sig själv när man väljer sten som inredningsmaterial kanske borde försöka etablera mossa på dem.....

5/9 -09

Sååå läckert. Vilken rogivande miljö.

5/9 -09

Helt makalöst vacker syn skulle gärna fått vara hemma hos mej !

6/9 -09

Väldigt inspirerande!!!
Men jag tycker det saknas nån liten Utricularia, blink, blink

6/9 -09

Hehe,den du Tribo. Kika lite till på förra bilden så kanske du ser något spännande som sticker ut bland spenaten. Bladen är över 30 cm så du ser den kanske strax till vänster ovanför knopparna!

Utricularia alpina är det sen finns en A. longifolia också.

6/9 -09

+ 7/9 -09

Uj nu tror jag att jag ser den, U alpinan e ju riktigt vacker som inte skäms för sig bland orkideerna!
(min U blanchetii blommar nu och den e inte heller fyskam!)

16/9 -09

Helt otroligt snyggt skåp har du Tommy!
Kollat många gånger på det, men tankarna på att kunna ha nåt liknande, har gjort att jag t om har glömt bort att lägga en kommentar förut
Hoppas att få se uppdateringar i bild då och då, tror ditt skåp bidrar till mycket inspiration för många av oss.

26/9 -09

Premiär!. Från Norberg. Fri bild.

Sitter hemma och tycker synd om mig själv, jo jag är förkyld! Men bara en "vanlig" så ingen ger mig nån extra uppmärksamhet!
Kom på att jag bara visade bilder på aerangisens knoppar. Så här kommer blommorna också, troligen en A. mooreana.

26/9 -09

Läcker - här är det också förkylt och ont i halsen "vanlig som du" - ska nog kurera halsen med en whiskey senare idag.
Du får krya på dig.

26/9 -09

Tack Berrak Jag provade att kurera mig igår med en Laphroaig 10 CS och en Royal Lochnagar DE. Så det kan rekomenderas.

26/9 -09

Mmm jättefin!! Den ser absolut ut som en mooreana tycker jag.

26/9 -09

WoW vilken samling blommor det blev

26/9 -09

Kul när det blommar i skåpet! Ser jättefint ut! Krya på dig!

26/9 -09

Helt enkelt sagolikt vackert, Blommor och allt..:)!

1/4 -12

Wow!
Ett sånt skåp som alla drömmer om!
Grattis

Ge din åsikt

Jag var på loppis i går och där stod ett terrarium för 100:- och att det hamnade hos mig är väl redan klart va?
Så nu har jag 2 stycken i ungefär samma storlek !
Både glädje och suck.....

Nyckelord: Terrarium

Grattis. vilken tur du har. Jag har letat länge men hittar inget.

6/11 -08

6/11 -08

He he he det finns ingen återvända.... det kommer väl alla ihåg här

6/11 -08

Aj då! Det finns alltså ökad risk att man blir terriarierist i förlängningen av orkidéberoendet... var ska det sluta, var ska det sluta Grattis till fyndet - slår vad om att du fyllt det snabbare än kvickt Och då vill vi se bild, förstås

Hoppsan! Nu var det din tur! Grattis!

Tackar tackar .
Nästa steg blir väl att hitta t.ex.plastat hönsnät att silicona upp på "väggarna",som det är nu så står det endast värmeälskande noppsisar på golvet och alltså inte så mkt att visa ännu !Bild kommer när det inte är så förtvivlat "ynkligt"/ser inte särskilt roligt/fascinerande ut (än så länge)
Annette har Du någon bild på Ditt ännu?Jag e nyfiken
Monika

Njae det har inte ändrats sedan senaste bilden. Såg du inte den så finns den i mitt galleri.
/AJ

Den bilden hade jag missat ! Det e jobbigt att bli mormor.Vad har Du klätt väggarna med så jag kan hänga upp monterade ?
Monika

Ge ditt svar

Helbild på mitt lilla terrarium

Nyckelord: Terrarium

13/10 -08

Åh en så sött mini-värld

13/10 -08

Hej Salvador! Hur gick det med geckosarna? Jag kollade på din sida eftersom jag vill minnas att du tänkte skaffa geckosar. Och i så fall vilken art eller vilka arter? Det ser så fint ut både i terrariet och till höger i saltvattensakvariet.
Mvh Jeanette

Jodå geckosar blev det.
Jag har två stycken Phelsuma V-nigra V-nigra som bor i varsin burk. Den ena burken är lite mer temporär och där bor hanen. Jag ska försöka introducera begge för varandra igen. De har fått bo separat pga att de bråkade så mycket och den (honan) ena såg inte alls ut att må bra av det.
Lite bilder:
http://www.repti.net/repti2/modules/Imag...
En bild på honan, fortfarande lite blyg så fort kameran kommer fram =-)

http://www.repti.net/repti2/modules/Imag...

14/10 -08

Vilken söt geckohona som tittar fram. Får du mer problem med ihopsättandet av dem så PMa mig, så kanske jag och Mikael kan hjälpa dig med något tips.
Mvh Jeanette

Prata om bilden
Liten bild från mitt terrarium. Från En person som inte är medlem längre.

Börjar växa på nu.

Nyckelord: terrarium

Prata om bilden

Äntligen har denna blomma slagit ut.
Någon som vet vilken art detta är?!

Nyckelord: terrarium, Okänd, Coelogyne

13/10 -08

Kan det vara någon slags Coelogyne?

Wooho! Ser ut som du har rätt, jag tippar på Coelogyne fuliginosa. När man googlar så ser det ut som den arten.

13/10 -08

Liknar Coelogyne fimbriata. Men den ser hårigare ut än min fimbriata .
Känner du någon doft?

Ja fuliginosan liknar nog mer

Hur ser man skillnaden på dessa? Vad är artkaraktärerna, de ser ju väldigt lika ut.

13/10 -08

Wouw, det gick undan. Fin är den. Inte speciellt stor?

13/10 -08

Här är en bild av fimbriata så du kan jämföra. Som sagt mindre hårig

13/10 -08

Jag tycker som sagt att den ser hårigare ut. Bulberna ser lite avlångare ut (om det är coelogynens bulb som syns i bakgrunden) än fimbriatans. Kanske nån coelogyne expert vet bättre än jag

13/10 -08

Ja knopparna och stjälken ser också kraftigare ut än hos fimbriatan

13/10 -08

Bland andra medlemmarna KEO och Alf Forsblom har en del Coelogyne, vi får hoppas de tittar in, eller om du vill skicka PM till dem. Jättefin är den, jag gillar Coelogyne men har inte lärt mig så mycket om dem än

15/10 -08

Jag tror också på fuliginosa. Det är inte lätt, det finns flera arter som liknar varandra, fimbriata, fuliginosa, ovalis, padangensis, pallens och triplicatula. Har tre av dem (tror jag...).

Prata om bilden
Nu håller den på att slå ut!. Från En person som inte är medlem längre.

Vet inte vilken art det är jag har i mitt terrarium. Blir spännande att se hur dess "ansikte" ser ut =-)

Nyckelord: terrarium, Coelogyne

Prata om bilden
Kommer det blommor här montro?. Från En person som inte är medlem längre.

Köpte orkidéer på en mässa en gång i våras och fick med en "bonusblomma" på köpet. Arten var okänd men den skulle fungera i mitt terrarie. Då var det 2st bulber och bladen vas si så där.
Idag är det 3st bulber och den ser plastig ut eftersom den är så grön i färgen. Bulberna är kompakta och är i tip top skick.
Hoppas detta är början till blommor?

Någon som vågar gissa art?

Nyckelord: terrarium, Coelogyne, okänd

2/9 -08

Japp knoppar är det men om du kan visa en bild på hela plantan så kan säkert nån ha ide om vad det är.

2/9 -08

En vildvild chansning.. Enciclia/Prosthechea kanske!?

Lovar att skicka upp lite mer bilder på hela växten imorgon.

3/9 -08

Påminner lite om min Enc. campylostalix, fast det är svårt att avgöra storlek och proportioner på bilderna här. Vad spännnde det ska bli när blommorna slår ut!

Så har jag bytt ut bilden som fanns här tidigare mot en ny.
Städade lite i terrariet idag och konstaterade att det är sex stycken bulber, de var skymda av andra växter och mossa. Med andra ord har den växt på som bara den, det är lite synd att terrariet är så litet för det kommer inte ta lång tid innan jag måste klippa ner/dela på växten.

det ser ut som en baptistonia echinata kolla upp den så får du se
mvh bulbo

3/9 -08

Coelogyne eller Eria ??

3/9 -08

Coelogyne eller Eria ??

Baptistonia echinata ser ut som en bra chansning, om det är en sådan jag har i terrariet kommer terrariet fyllas av blommor ha ha ha....
Coelogyne fuliginosa är också en väldigt bra chansning, Eria är jag lite mer tveksam till.
Är superspännande att se vad de blir av denna växt när den väl visar ansiktet =-)

Prata om bilden

Har nu införskaffat en gigant till terrarium. Måtten är L:130cm H:80cm D:70cm. Måste möblera om hela vardagsrummet för att få in det...
Nu har jag problemet att det inte går upp ett ljus för mig när det gäller ljuset. Sitter en ramp i den för ett T8 rör på 89,5 cm utan spetsarna och sen även två vanliga kontakter för typ lågenergilampor. Vad f-n ska jag sätta dit för ljuskällor? Duger det med en ramp och två lågenergiare?
Ljuset är första jag ska åtgärda sen blir det hitta rötter och grejer till det, måste bestämma bakgrund med.
Kan jag behöva ha en fläkt inne i det också utan räcker det med 1-2 utblåsare?
Många frågor blir det... kommer säkert mer när jag börjar ordentligt. Lusläser inlägg och på dusk, black jungel osv men ljuset förblir mörkt

Nyckelord: odlingsplats, terrarium

21/6 -08

Första steget på den långa resan Olika plantor har olika krav på mängd av ljus. Du måste fundera över vilka plantor ska du ha därinne först, och sen anpassa ljusmängd efteråt.

22/6 -08

Grattis till skåp Ingela....nu har du det du gör i sommar.

Ge din åsikt

30/3 -08

Kuvösen !

Här bor mina småplantot.

Nyckelord: terrarium, odlingsplats

30/3 -08

Tjusig stugan!!

30/3 -08

Sånt hus vill vi också ha - skriker alla mina småttingar
Så synd att vi sålde vårat akvarium .....
Vad har du för fläkt i??

30/3 -08

Mia- jag har en vanlig 12 v. datafläkt som jag satt en 5 cm skruv i varje hörn på. Så den liksom står på fyra ben, och då blåser den ner på vattnet som är på botten av akvariet och då fungerar den som en fuftfucktare samtidigt som den sätter cirkulation på luften där inne.

30/3 -08

De verkar ju trivas helt ypperligt och vi har ju sett vilka fina resultat du får också....

Ge ditt svar

Hej allihop!
Japp, nu har jag blivit med terrarium, jag hittade ett kap via reptil.net som är perfekt för min lilla lägenhet. När blir ett terrarium ett odlingsskåp förresten? Några tips på vad jag bör tänka på?
Det är ett hörnterrarium ca 75cm högt, för 300kr. Det behöver rustas upp en aning, jag ska ta och måla toppartiet (lampan) men annars är jag väldigt nöjd. Jag måste ta och fixa ett sätt att få in en fläkt så jag ska ta en titt lite här och där för bästa pris och storlek. Tyvärr har jag inte möjlighet att ta foto än men det kommer.

Så jag tänkte skicka ut en fråga till alla er:
Har ni något (Rot, växter, barkbitar etc) över som ni skulle vilja sälja till mig?
Tänkte att det kunde bli bättre om någon här ifrån kunde tjäna lite stålar istället för en affär...

Glad för alla tips jag kan få...

Ha det toppen!
/Cecilia

Nyckelord: terrarium, KöpOchSälj

Ett riktigt kap, minsann!
Min åsikt är att terrarium är när man har plantorna monterade i någon natur-liknande miljö, odlingsskåp är när plantorna hänger/står i krukor/monterade som ett rent odlingsutrymme.
Vad gäller fläkt rekommenderas Clas Olsson eller motsvarande, vanlig datorfläkt finns i några olika storlekar för runt en hundralapp.

Vill du göra en hel biotop av det hela, så finns det fina bilder här och här .

9/7 -07

Någon som har någar andra bra tips?

Hur är det med ventilation på burken? Det krävs också..

Min fråga är - vad vill du göra av det? Personligen skulle jag aldrig ha ett terrarium för att bara sticka in krukor i utan att göra det naturtroget, men var och en har ju sina egna åsikter... Jag vet inte heller vart ni bor men på olika reptilmässor, nu närmast Expo Syd i Kristianstad så finns det inredning att köpa iform av korkinredning och rötter av olika slag...

Att planera är som Magnus säger jättekul, men det blir aldrig som man tänkt sig, tänk på det

mvh // Johannes

9/7 -07

Tack killar för tipsen...
Johannes: Jag hade tänkt mig något naturtroget med en stor rot etc, tycker det är snyggt. något i det här stuket tror jag;

haha eller det kanske är för mycket?....
Tycker om djungelkänsla )
Angående ventilationen är det en annan nöt att knäcka...jag vet inte om det räcker med att det finns ett nät i taket på terrariet med hål igenom lampan? Nu får ni inte tro att jag ska ta mig vatten över huvudet och tro att det ska gå på en natt, jag förstår att det gäller att planera, så länge som det inte stannar i det stadiet utan att man faktiskt fortsätter att förverkliga ens dröm, eller hur?

MVH/Cecilia

Lycka till med planeringen,den är halva nöjet !
Monika

9/7 -07

Håller med Monika.Lycka till!!
Anette

Vill du ha en djungel så är det en djungel du ska ha..

Jag blev ganska nyss klar med min och det finns bilder här på forumet.... Det är mycket att tänka på men det mesta är logiskt bara man tänker.... Har du tänkt ha djur i det också eller bara växter?

Här får du några bra guider :

http://www.blackjungle.com/terrariumsupp... gå in till vänster under Learn How...

http://www.pny.se/terrarium/bygga_terrar...

Har du frågor är det bara att fråga på

mvh // Johannes

9/7 -07

Tack för tipsen allihopa!
Johannes: Verkligen toppen bra sidor! Nu vet jag vad jag ska läsa på semestern )
Ja, jag har alltid gillat mycket färg och varit fascinerad av grodor, speciellt då färgrika sådana, typ pilgiftsgroda där det finns så många olika fantastiska färger och variationer, men de är giftiga!Men min absoluta favis är denrödögda trädgrodan de är sååå vackra.... En eventuell groda eller två får komma betydligt senare i planerander, först ska jag tänka på layouten.

Dedrobates.auratus "blå"

Agalychnis callidryas

Den rödögda är även den en av mina favoriter...

Angående giftet hos pilgiftarna så är olika arter olika giftiga... Dock så är det som så att i naturen så får dom mycket av sitt gift via maten dom får i sig, oftast en viss art av myror... Detta tas ju ifrån i fångenskap och vips så minskar giftet kraftigt... Men man ska ända vara noggrann med handhygien, både för grodans och din skull...

Hoppas du hittat matnyttig info på sidan... Det gjorde jag Har du frågor så fråga på :P

mvh // Johannes

9/7 -07

Åh, vilka söta grodor.

Ge ditt svar
Mini mini terarium blev tropikskåp. Från trädgårdsmästarn.

På 10 minuter blev ett gammalt avdankat terrarium på vinden ett litet tropikskåp till en ledsen varigerad vanilj som fick sällskap av miniphallisar. Tack Troll, Du gav mig inspiration.

Nyckelord: terrarium

Ah, den där sorten känner jag igen... samma terrarier dom har på Hornbach...
Hur pass mycket fukt försvinner ut genom den där ventilationsmackapären i fronten?
Odlingsskåp für alle!

25/1 -07

Pricis lagom för att slippa den farliga daggpunkten, sen slipper man fukt på framrutan. Köpte det för slamkrypareför 15 år sedan. Har monterat EpiWeb som bakgrund och näste vaniljen på den.

Läckert !
Monika

25/1 -07

Häftigt! Döösnyggt

26/1 -07

Mums! Vill oxå ha ett skåp till... Får se om tjejen jag kontaktat om glasterrarium hör av sig, för jag gillade skarpt vad hon hade till salu... Funderar nu mest på om jag skulle lyckas knöka in ett 140 cm terrarium i min lilla colt eller om jag "bara" får nöja mig med 100cm skåpet... Kanske inte... Eller kanske... De där burkarna ger mersmak, bara så att ni vet!
//Åsa

Snyggt! Vill också ha ett orkidéskåp... läser just nu allt jag kan komma över om dylika saker. (Troll är med på rätt många hörn
Hur "tätt" bör ett lämpligt orkidéskå egentligen vara?

Åsa: beroende på hur högt skåpet är (är det 140 cm brett, så lär det vara närmare metern högt), och om möbel ingår, så rekommenderar jag defintivt att du hyr ett släp.
Det är inte sååå farligt dyrt.

Simon:
Det beror lite på. Lite ventilation måste man ju ha. Och man bör ha rätt bra cirkulation på luften i vilket fall som.
Tänker du bygga eget, eller köpa?

26/1 -07

Snyggt jobbat, det blev verkligen fint.

Åsa, klart att du ska det större skåpet annars ångrar du dej sen. Väldigt vackert ditt skåp blev Trädgårdsmästarn!

Instämmer! Man kan aldrig ha för stora eller för många skåp! Skaffar man för litet, så vill man genast ersätta allt med fler... och man blir inte heller nöjd förrens det är stort nog.

Snyggt skåp!! Någon som har byggt ett skåp kan inte ni lägga in lite text hur ni gjort och vad man ska tänka på. Lite dokumentation om det är någon som orkar.

Ett vanligt enkelt odlingsskåp gjordes av ett gammalt akvarium och en liten PC-fläkt.
Vivarierna jag har gjort är byggda enligt den här
sidan, som ger en UTMÄRKT beskrivning om hur man KAN gå till väga.
Nästa skåp blir lite annorlunda i uppbyggnad, men något åt det hållet iallafall.
Kommer göra en bra bilddokumentation om det, och lägga upp här, var så säker!

Fläktar är A och O när det gäller vivarium. Kan tipsa om att det kommer ut en väldigt bra och informativ artikel i nästa nummer av "Orkidéer". Vilö man ha baskunskap om att bygga/starta ett vivarium ska ni kolla in den.

Här är bilder på ett av mina skåp. Är inte några orkidéer i det än dock.


26/1 -07

Grymt snyggt... till och med utan orkidéer

26/1 -07

Hur snyggt som helst, Epi, likt marken i en storskog.

Kanonsnyggt,Micke-habegäret växer,vill ah ett större skåp !
Monika

Wow vill ha

DREGEL!!!!!!!

26/1 -07

Mums Micke/Epi, får djungelkänslor även utan orkidéer... * drömmer * Terrariumet jag har satt mina ögon på är inte så högt utan 50-60 cm denna gången. Det jag har nu är 90cm och 75 cm brett istället, kan behöva ett som är tvärt om tänkte jag... å ett som är mega högt och mega långt å ett som är allt det fast kallskåp, å ett som.... MÅSTE sparka ut syrran ur lägenheten snart!

Prata om bilden

Får totalt psykbryt på det där sabla terrariet...
Ena saken efter den andra som inte fungerar som jag VILL att det ska göra...
Först läcker det. Sen dör halva inredningen, för att den inte trivs, eller för att jag var tvungen att göra diverse ingrepp. Lyckligtvis inga orkideer, bara ormbunkar och Nepenthes, men icke desto mindre STÖRANDE.
Nu läcker det säkert ändå, men inte lika mycket.
Därtill visar det sig att pumpen till vattenfallet, som skulle pumpa 60 cm högt (terrariet är 55, vattenfallet ca 45), knappt pumpar 30 cm, för den måste plötsligt ha 30 cm djupt vatten för att pumpa så högt...
Visst, inte så jämrans dyrt att byta, men fan så JOBBIGT.
Får tröstköpa massa orkideer istället...

Nyckelord: odlingsskåp, pump, terrarium

Troll,kan du inte "ställa "pumpen i en lite högre vas o "bygga in den " i omgivningen som jag ska göra mä foggern som måste ha 5 cm vatten för att fungera!?
Monika

nää, det går inte ... det sitter en bakgrund i vägen.
att ställa en vas mitt i allt skulle därtill förstöra hela intrycket av en vild bit skog.

Dessutom är det inte aktuellt förrens jag tätat skiten ordentligt, för det [censur censur censur] läcker FORTFARANDE från vattendelen till landdelen...
Ska fundera på det ett tag, men det kommer nog sluta med att jag skiter i allt och fyller hela kalaset med jord.

Men,kan du inte bygga in vasen mä husfix,mossa stenar o lite olika skit ?
Monika

Blir fortfarande jättekonstigt... får dra om slangar (som går inne i bakgrunden), och dessutom skippa resten av vattendelen... hmmm.. ska fundera på det. har ju ändå en vas över från när jag köpde Robert's Delight på Hornbach...
Nackdelen är att vattenfallet blir jämrans mysko då... och hela iden med vattnet försvinner, det gör ingen nytta om det inte syns...

SUCK när det jäklas!
Monika

7/11 -06

Lämna hela "skiten" ett tag, gör nå´t uppbyggligt och roligare. Bra idéer och lösningar kan behöva mogna till ibland och gör det bäst om man låter dem vara ifred ett tag. Dröm på din brudbukett i stället, ring flickvännen, se nån bra film, eller gör nå´t annat som gör Troll glad!

Som sagt, det blir tröstköpande av orkideer... utställning på torsdag = fullt i fönstren...eller tja... fullare, tror jag.

7/11 -06

Tröstköp av orkidéer är aldrig fel Bra tänkt!

När det gäller pumpars kapacitet är det väldigt viktigt att luft inte sugs in i inloppet. En liten förbättring är att runda eller kona insugningsröret eller snedställa och runda så att insuget sker mer nerifrån för att reducera inloppshastigheten. Ytterligare en möjlighet är att lägga en skiva horisontellt över inloppet för att hindra luftinsug. Många gånger kan dessa idéer kombineras för bättre pumpeffekt med mindre vattendjup som alternativ till 30 cm vattendjup.

Tor:
Pumpens kapacitet beror på hur mycket vatten det är ovanför den, det visade sig rätt klart när jag testade den i en balja.
Då den är helt dränkbar, och i terrariet befinner sig på 16 cm djup, och alla kopplingar är helt täta, så kommer det inte in någon luft.
Och 30 cm vattendjup är inte ett alternativ, då terrariet i övrigt är färdigbyggt. Det blir till att byta pump, eller fylla med jord.

13/11 -06

Hej Troll, jag har letat efter pumpar som klarar att pumpa högt men det verkar vara svårt, det är klart att det finns men då pumpar dom även tusentals liter.
Jag löste det med att ha två mindre pumpar, den nedre pumpar upp till en liten behållare som den andra pumpen finns i, överskottet får rinna tillbaka via en slang den andra tar upp vattnet den sista biten.

Med vänlig hälsning
Tomas.

Finns på www.guldfisken.se, men som sagt, det är skit samma i nuläget.
Eftersom slangar och allt sitter inbyggt i bakgrunden är det inte lönt att riva ut allt sånt och bygga nytt.
River ut hela skiten och bygger om hela terrariet om några år istället. Då kan jag göra allt RÄTT från början, istället för tvärtom.

Åhhh,vad jag tycker synd om dig !
monika

Ge din åsikt