Så här såg det ut i begynnelsen - det har ändrats en del nu. Ska ta ett aktuellt foto när allt är klart.
Nyckelord: Terrarium
Åh vad fint! Jag håller på med ett terrarium själv just nu, letar inspiration. Är det bara stora barkbitar du har satt upp? Vad är det för gren? Mysigt med vitmossan på botten.
Det stämmer att det är stora bitar bark alltihop. Har sen starten köpt en till stor bit. Grenen i mitten är ek vilket håller länge trots väta. Har i terrariet vatten som dels finns i framkant och samt undertill (en glaskiva separerar). Det vattnet cirkulerar och håller vitmossan fuktig och friskt grön (växer som ogräs). I vitmossan går det sen bra att ha små ormbunkar (t.ex. Selaginella) som klarar det lägre ljuset.
Förklara gärna hur du gjort med luft cirkulaion och lite mer ingående hur du gjort med det cirkulerande vattnet i terrariet. Hur håller du värmen där ? och vilken sorts belysning har du? Hur stort är terrariet?
Ser verkligen jättetrevligt ut! Är själv nyfiken på skåpinredningar eftersom jag beställt ett terrarium som förhoppningsvis kommer till veckan. Hur har du fäst barken mot glaset?
Hej sway307,
Terrariet är ca 80×65×45 cm (h x b x d)
Belysningen är 4 st 18W T8 rör med reflektorer, samt två OSRAM 35W IRC som spots. Lysrören är 2 st FLOURA och 2 st BIOLUX. Jag installerade reflektorer ganska nyligen eftersom jag insåg att belysningen är alldeles för dålig. Hade helst haft DUOLUX eller T5 rör men det blir lite för dyrt just nu att bygga om rampen helt.
Terrariet har luftintag i framkant (60×2 cm) och i taket (60×9 cm) täckt med aluminiumnät. Det gör att terrariet torkar ur lite väl snabbt, vilket varit ett problem förut, men nu har jag satt in ett duschsystem (från Dusk Tropic). Förhoppningsvis blir det bättre nu. Den konstant fuktiga vitmossan på terrariets botten hjälper också till att öka luftfuktigheten. Ska dock försöka mäta fuktigheten framöver och möjligtvis täcka för en del av luftintaget. Vill dock inte riskera mögel. Luften i terrariet cirkulerar tack vare en tyst 8 cm datorfläkt.
Angående vattnet så finns det vatten i botten av terrariet, under ett skiljeglas (se bild), ca 30 liter (regnvatten). Jag får fylla på ca 10 liter i månaden. Där finns också ett litet pumphuvud från ett akvariefilter som drar upp vattnet till växtligheten ovanför. Vattnet får strila över en lavasten (med mossa och någon Bromelia) och sen ner på glasskivan där vitmossan är. Det är vanlig skogsvitmossa som jag tar ifrån en sumpskog bakom lägenheten, och den trivs väldigt bra så länge inte vattnet i botten blir för näringsrikt.
Ingen uppvärmning, utan terrariet håller samma temperatur som i vardagsrummet (+ en del värme från belysningen).
Hej Azalea,
Barkbitarna är så pass stora att de står på botten av terrariet. Jag skulle vilja limma upp krokar med silikon, men just nu vill jag inte tömma terrariet på växter. Och jag vågar inte limma med orkidéerna i eftersom jag inte vet hur de reagerar på silikonet innan det härdat (luktar ju en del ättika).
Funderar själv på om jag kunde fästa en bakgrund med sugproppar på nåt sätt.
Så vattnet är avskiljt ifrån framsidan och resten av botten ytan i terrariet, man kan säga att du lagt en tvärgående glaskvia som du sedan lagt en glasskiva ovanpå, men du har väll en öppning någonstans misstänker jag, Men vart kommer vattner fram? i överdelen av terrariet då? så att du får vatten på de högst levande växterna?
Det är lite svårt att förklara hur det är uppbyggt med vattnet utan bilder. Om jag börjar om från början så är hela botten egentligen vattenfylld (även i framkant). Jag hade i början akvariefisk där framme (Killis som lever i pölar i det fria), men jag har lagt ner det. Men jag har fortfarande framdelen till hälften fylld med flodgrus för dekoration. Cirka 10 cm in kommer en 9 cm hög glasskiva som skapar "fickan" i framkant. Det är hål på vardera sida som låter vattnet passera. På denna glasskiva vilar en bottenplatta (terrariets egentliga golv där kork står och vitmossan finns), som också sitter fast i terrariets bakkant. Det är ett litet fall på denna skiva vilket gör att vattnet som pumpas upp rinner framåt och ner i framkant (där jag hade fisk). Det gör att inget vatten blir stående. Det syns en del på en bilden jag laddade upp.
Detta vatten har ingen som helst koppling till växtligheten på korken och ekgrenen, utan de måste duschas med flaska samt via ett duschsystem. Vattnet i botten håller bara vitmossan fuktig (och det som växer i denna)
Hoppas det blev lite klarare nu.
För att svara på frågor och skriva kommentarer, Logga In eller Bli Medlem Nu.
Härlig kommers mellan oss medlemmar. Några av alla varor:
Var söndag och onsdag är det auktion, om vi medlemmar vill. Alla kan lägga upp objekt. Läs mer.
Auktionsklockan var 11:13:27 när sidan laddades.
Det finns just nu inga aktuella auktioner.
Beställ orkidéer tillsammans med andra OrkidéPrat-medlemmar.
Det finns inga aktuella sambeställningar just nu.
Alla medlemmar kan lägga till evenemang i kalendern. Läs mer.
Det finns just nu inga evenemang inskrivna för de närmaste dagarna.
Alla aktuella & framtida evenemang
Prata orkidéer med OrkidéPrats medlemmar, i 'verkligheten'.
Vi pratar inte bara. Här är exempel på saker vi gör tillsammans:
Projekt Paphiorangis. A.k.a. "The Fantastic Paphiorangis Project Of 2009". Vi odlar Aerangis och Paphiopedilum och derar med oss av våra erfaranheter.
Projekt Ulla. Cypripedium-odling i grupp.
Projekt Flaskbarn. Från små, små fröplantor till blommande orkidéer.
Projekt Cattleya. Vi odlar Cattleyor tillsammans, men var för sig. Vem får första blomningen?
Svenska Orkidésällskapet (SOS) verkar för att främja orkidéintresset i Sverige samt för att skydda alla orkidéer.
Bli medlem och få tidningen ORKIDÉER 6 gånger per år. Kontakta Malin som är medlemsansvarig:
Solstråle här på OrkidéPrat,
skicka e-post,
besök orkidesallskapet.se
Cattleya-kurs
Mikael Gustafsson bjuder in oss alla att ta del av hans stora kunskap om släktet Cattleya och dess odling.
Hela kursen i PDF för nedladdning / utskrift (2MB)
Moment 1: Välkomna till Cattleya-kursen
Moment 4: labiata, jenmanii, lueddemanniana
Moment 6: percivaliana, schroederae
Moment 8: warneri, warszewiczii var Sanderiana, bowringiana, skinneri
Du får använda vissa texter och bilder på OrkidéPrat fritt.
Ansvarig utgivare: Björn Johansson, www.neovita.com/orkideer
Info om neovita, policy kring sekretess och cookies, kontaktmöjligheter