Råd / Odlingsplatser / · Odlingsskåp och växthus /

Skriv början av artikeln om terrarium

Nyckelord: terrarium

Inlägg med terrarium och synonymen terrarie som nyckelord.

26/7 -17

Terrarium

Det var några år sedan jag var här sist.😊 Det börjar klia i fingrarna för att sätta upp ett terrarium med mindre orkidéer. Så till mina frågor. Vilka terrarium använder ni? Och vad har ni till bakgrund? Både när det gäller att bygga upp en regnskog som lite enklare variant. Tack😊

Nyckelord: Terrarium

27/7 -17

Jag har vald att inte skapa en typ regnskog utan helt enkelt sattsat på att ha så många som möjligt i skåpet. Då jag är borta en del har jag ett regnsystem. Som skåp kan man ha ett gammal akvarie eller annat som är tät. Kolla i övrigt på dusk.se

29/7 -17

Jag har ett gammalt 375-liters akvarium med fläktar och automatbevattning. Just nu med epiweb-bakgrund, men jag har experimenterat med mycket under åren. Just nu är det absolut 'regnskogskänsla' (fast vad vet jag, har aldrig varit i en regnskog...). Men det beror endast på att en massa ormbunksväxter kämpar om världsherravälde därinne; inte för att orkisarna frodas speciellt. Även om de ser hyfsat glada ut och blommar ibland, iaf .

29/7 -17

Jag har byggt ett eget helautomatiserat vivarium i vilket mossa och ormbunkar frodats, ja är orkidéer haha. Men de bor i mitt äppleträd nu under sommaren! Kolla in min sida, du kan nog leta dig fram till min byggtråd! Jag ska bygga nytt nu efter sommaren, det ska vara större och även innehålla en vattendelare till fisk!

6/8 -17

Tack för svaren! Ska fortsätta att kolla in dusk. Funderar på ett större Exo terra och silicona om botten för att ha fisk som trivs i lågvatten. Samt en liten regnskog.

Ge ditt svar
Orkidéeskåp 900L. Från crystal.
Orkidéeskåp 900L. Från crystal.

Antal: 1 styck tillgänglig. Pris: 7000 kr per styck. Frakt: Tillkommer.

Undersöker intresset för mitt orkidéeskåp. Det är ett komplett och fungerande skåp så som det är uppsatt i dagsläget. Byggt på ett 900L terrarium, med bänk, amartur, enklare fuktsystem, fläktar. Säljes som ett "paket".

Ingår:
Glasterrarium med aluminiumprofil, 900L (150×60×100) - nypris 7500SEK
Bänk (svart med två skåp under för förvaring) - nypris 2000SEK
Amatur (inkl 4×80W T5 rör) - nypris ca 4000 SEK (två av rören är oanvända, två har suttit i 6 mån)
Fuktsystem i form av fogger med tre membran, flyter på vatten i en glascylinder i skåpet - nypris ca 1700SEK
Fläktar (två i taket, en till foggern och en på botten)
Även bakgrundsnät att hänga plantor på samt bygd botten medföljer...

Nyckelord: orkidéeskåp, vivarium, terrarium

Köp, diskutera och läs villkor

28/10 -12

Mine dyrkingssteder

Her er det noen bilder av stedene hvor jeg dyrker mine orkideer og andre planter. I tillegg til dette, er alle vinduskarmer fylt med planter. Det ser ut at jeg trenger et veksthus

Nyckelord: terrarium, odlingsskap

28/10 -12

Det ser väldigt mysigt och välstädat ut
Vilken enorm Dendrobium i knopp! Vilken är det?

28/10 -12

Takk, Annika! Jeg tenkte egentlig å komme med bilder av denne Dendrobium senere når alle knoppene åpner seg for den er veldig spesiell Men du er veldig observant Det er en Dendrobium finesterrae med 5 stengler. Stenglene ble oppdaget i begynnelse av august og bare idag beginner noen av knoppene å åpne seg sakte. denne plante er den største jeg har og min stolthet den har stått ute i full sol fra starten av mai til ca midten av september (tok det ut litt og litt for å venne den til temperaturen og lysmengden). Den ble kjøpt ifjår hos Schwerter og har fått 5 bulber første året og nå kommer den med 4. jeg synes den er ganske lettodlat, bare man må passe på å sette den i en tung potte for selve planten er så stor og tung at den velter lett. Potten har blitt veltet noen ganger, men den ser ut til å tåle ganske mye Flere bilder kommer senere!

28/10 -12

Ser v'äldigt fint ut. Fler än jag som har egen djungel

28/10 -12

Mycket hemtrevligt

28/10 -12

Å fint du har det!
Just så där är det, ger du orkide´intresset en lillfingernagel tar det ett tu tre över hela huset Jippii!

28/10 -12

Säger bara vooov!!! Så fint du har dina raringar!

28/10 -12

Jag ser fram emot att få se din finesterrae i blom

28/10 -12

Her er det mye spennende Synes du har fått til to kjempefine skap! Fikk lyst å kopiere viftene dine, er det to tårnvifter du har? Tåler de den høye fuktigheten?? Hvilken temperatur og RH har du?

29/10 -12

I det store skapet er 2 små pc vifter i tillegg til tårnvifta; i den mindre skapet er bare denne vifta. Kjøpt på Bauhaus for 100,- i juli måneden. Jeg er ikke akkurat forsiktig med den så den ene sluttet å snurre rundt men den fortsatt blåser. Jeg synes alikevel at den er så bra at jeg kommer til å kjøpe flere. De hadde også en liten hakk større. Vanner med høytrykksflaske (5 liter) neste hver dag (noen ganger annen hver dag når jeg ser at fuktigheten inne er ok. Ellers holdes fuktigheten i begge fra 96 % til 70 %. Lysarmaturene hviler seg helt ned på skapet så temperaturene nå er fra 26 til 18 og i varmere tider kanskje et par grader høyere. Skapene er relativt nye, men det ser ut at alle tryves inni der. I tillegg til orkideer bor det en kjøtetende plante der, hoya stiklinger og en epyfyllum stikling. denne Epyfyllum fikk jeg av naboen og den så ut til å dø ved å være bare i en glass med vann. Når jeg fant ut at den vokser i samme forhold som orkideer, satt jeg den i terraen og nå stortryves den Men alt som går inn sjekkes nøye for sykdomer og skadedyr og gjennomgår en profilaktikk med neem, zalo og pyretal løsning.

29/10 -12

Så trevligt du har ordnat det!

29/10 -12

Väldigt fint du har hemma för orkidéerna.

Ge ditt svar

Hej,

jag undrar om någon av er vet vilken effekt en fogger (som producerar kall dimma) har på temperaturen i ett terrarium. Tror ni den kan hjälpa att hålla lufttemperaturen på under 24 grader en varm sommardag? Jag syftar alltså på avdunstande vattens kylande effekt.

Misstänker att mycket beror på rumstemperaturen som den går ju att reglera till viss del genom att ha fönstret öppet på dagtid och en del annat.

Tacksam för era åsikter.

Nyckelord: Fogger, Terrarium, Kylning

18/3 -12

Det beror nog på hur slutet utrymmet är där dimman finns. Kan en del av dimman lämna utrymmet tar den förstås med sig en hel del värme, men i ett helt slutet utrymme har den ingen kylande effekt alls.

18/3 -12

Antar att tillförd dimma har rumstemperatur, tillförda mängd vatten är hur som hälst så minimal att det inte har betydelse för temperaturen

18/3 -12

Antar att tillförd dimma har rumstemperatur, tillförda mängd vatten är hur som hälst så minimal att det inte har betydelse för temperaturen

18/3 -12

Antar att tillförd dimma har rumstemperatur, tillförda mängd vatten är hur som hälst så minimal att det inte har betydelse för temperaturen

19/3 -12

Vatten har mycket hög värmekapacitiviteten och hög ångbildningsvärme, dessa båda egenskaper gör att vatten fungerar som en buffert för stora temperaturskillnader. Foggern, som jag förstått det, slår bara sönder vattendropparna till en mindre storlek och det skapar varken kyla eller värme. Däremot fasövergångar hos vatten, is-vatten-gas, behöver energi eller avger energi beroende på i vilken riktning förändringen sker. Alltså är en högluftfuktighet ett bra sätt att minska möjligheterna till snabba temperaturförändringar.

19/3 -12

Vid ca 20 grader är daggpunkten ca 17 gram vatten per kubikmeter, därav ser man att RH inte kan ha en temperaturstabiliserande effekt, eller?

19/3 -12

Tack för era svar! Mycket intressant läsning! Den "foggern" som jag tänkte skaffa är en s k Ultrasonic Fog Generator (Exo terra). Tror någon hade en till salu här för ett tag sedan. Det är alltså inte tal om att förånga vatten med hjälp av tillfört värme.

Hur håller ni annars temperaturen på en lagom nivå i era odlingsskåp?

19/3 -12

Jag undrar samma, om planen går ihop för mig kommer jag på sikt ha ett vivarium i en stuga där jag kommer elda en del för att hålla värmen, vilket innebär att temperaturen kommer pendla en hel massa grader flera gånger om dagen (och det blir tokvarmt på sommaren)... Hur kan man då stabilisera temperaturen? Räcker fläktarna till för det?

19/3 -12

Det finns tex varm växande och kallväxande. Håller man sig till varmväxande skall man hålla temp under ca 26grader vilket är möjligt med rör och ellerLED

Ge ditt svar

Efter knappa 6 månader som orkidésamlare har jag fått en fix idé; dags att gå all in och ordna ett vivarium! På något vänster kom samlingen att bestå utav Dracula, Bulbophyllum och en skruttig Masdevallia, dessa sorter skulle väl uppskatta ett vivarium? Tyvärr har jag inte kunnat gå på Karmas väl tajmade föredrag, så jag får vända mig till forumet med frågorna...

Jag har försökt göra lite efterforskningar och kolla upp vad som skulle behövas för att få allt och fungera, men innan jag som nybörjare tömmer kontot alldeles ville jag stämma av med er som har koll!

Min plan var att skaffa ett exoterra terrarium på 90 cm höjd, 60 bredd och 40 djup. Till detta såg jag att dusk har färdiga bakgrunder med epiweb och vattenpump där bakgrunden kan bli självbevattnande, det låter ju alldeles fenomenalt! Men hur kan man göra om man t.ex. hellre monterar på bark än direkt på epiweb, måste man då fortsatt vattna manuellt i skåpet? Kan man vattna direkt i skåpet då? Det verkar synd att behöva riva runt för mycket om och när allt väl är på plats.

Så förutom dessa saker förstår jag att man behöver fläktar, helst ställbara i hastigheten? Kommer det krävas 2 fläktar till ett så högt skåp? Sätter man dem ovanifrån då, eller vart placeras de bäst? Vidare ville jag för effekten införskaffa en liten fogger, spelar det någon roll om man köper en billig eller dyr, tror ni? Sist tänkte jag man kunde köpa en akvarielampa eller liknande för belysningens skull, i enklare modell...

Så, det var planen i grova drag...finns det något uppenbart galet i resonemanget, eller kan det räcka så här för att få ett fungerande vivarium? Det blev tusen frågor, men jag är tacksam för alla tips!

Nyckelord: odlingsskåp, vivarium, terrarium

14/3 -12

Absolut inget konstigt i det du skriver är här är lite av mina åsikter.
Hur stort skåp du än köper så blir det snabbt för litet Så köp så stort som möjligt.
Jo om du montera på bark måste du vattna manuellt och du kan vattna direkt i skåpet.
Ha hällre 1 fläkt för mycket än för litet, behöver inte vara ställbara, Kjell och Co har utmärkta men Dusk har också. Placera dessa så luften "rörs runt" i hela skåpet.
Man får vad man betalar för så lägg en slant på en fogger.
När det gäller belysning skall man inte vara snål. Ha så många rör som möjligt och se till att ha ett bra PAR värde
Lycka till

14/3 -12

Tack oled, skönt att höra
Bra att man kan vattna direkt i skåpet, det underlättar ju en hel del...
Jag tänkte precis samma, att skåpet måste bli väldigt litet snabbt,
så 90 i höjd borde ge lite utrymme, med tanke på att jag idag har bara 4 plantor som
vill flytta in. Men jag misstänker att det på sikt blir fler Masd. och Bulb.!
Om fläktarna ska röra om luften, bör de sitta på lite olika höjd då kanske?
Ok, då gör jag så med foggern...
Hmm, vad är nu ett PAR-värde?

14/3 -12

PAR värdet beskriver hur pass mycket av energin som ligger inom det vågländsområde fotosyntesen kan tillgodogöra sig. Men du behöver inte gräva djupt i detta, bara fråga karma (finns fler på OK som kan hjälpa dig) vilka rör du bör köpa.

Man får plats med mycket om skåpet är högt men samtidigt minskar ljuset med kvadraten på avståndet. Det medför att du måste ta hänsyn till detta när du bestämmer hur många/kvalitet ljusrör du skall ha. Så snåla inte på den punkten om du skall ha nytta av hela höjden.

14/3 -12

Hmm, jag tror att jag förstår vad PAR är på ett ungefär... Står PAR på lamporna, eller får man se till andra mått, t.ex. lumen eller lux?
Det låter ju fullt rimligt som du säger, att ett högre skåp ställer högre krav på bra belysning! Bra poäng...

14/3 -12

På lite bättre rör brukan våglängsdiagram finnas, men det är en komplicerad värd. kelvintalet brukar också vara angiven och skall vara ca 6500. Det finns speciella rör för växter, kostar lite extra men kanske värd att satsa på

14/3 -12

Om Du håller dig till de rör som anges som dagsljusrör klarar sig de
flesta orkidèer, sedan är det bara frågan om hur många rör det behövs
för att uppnå det ljus dina plantor kräver.
Wexthuset.com har bra lysrörsramper, LightWave, som är mycket bra.

15/3 -12

Kelvin förstår jag mig på, om jag letar på flera rör med kelvin och skåpet verkar få ljus hela vägen ner så förmodar jag att det bör räcka helt enkelt?

Jag har gjort som oled tipsade och kollat på de lite bättre (läs dyrare) fogger-apparaterna, de billigare med ultraljud förstår jag mig inte på. Men det jag undrar är över de som är inställningsbara med timer och intervall, hur ofta ungefär behöver en fogger vara på? Om det är flera gånger om dagen förstår jag syftet med att lägga lite extra på en sådan...

15/3 -12

Du kan köra den på timer eller kanske bättre med fuktighetsstyrning. Dusk har maniken du behöver i så fall (eller finns det kvar i sortimentet? hittar inte på hemsidan, men kolla med dom, dusk.se

15/3 -12

Timer var ju faktiskt ett billigare och lättare sätt att hålla kollen på
Hur ofta bör foggern stå på?

15/3 -12

Fogger eller dysor, som de som Karma använder i sitt kallskåp. Fungerar de ungefär lika? Har de samma funktion?
JR

18/3 -12

Man måste få skåpet het tät, beroende på hur tät skåpet är måste fogger gå olika ofta så det får man testa sig fram till. Fogger är till för att höja RH, bevatt ningssystem till för att vattna

18/3 -12

Man måste få skåpet het tät, beroende på hur tät skåpet är måste fogger gå olika ofta så det får man testa sig fram till. Fogger är till för att höja RH, bevatt ningssystem till för att vattna

18/3 -12

Ok, blir det bäst spridning om man placerar fogger/dysor ovanifrån? Jag såg en ultraljudsvariant man kunde placera i in grotta på botten, men det verkar mest vara för effekten då..?

18/3 -12

Jag tycker att Exoterras terrarier är rätt värdelösa som de är. Taket består helt av nåt och det är där med omöjligt att hålla upp luftfuktigheten. Byt endera ut taket mot en glasskiva eller köp ett terrarium som är bättre utformat.

18/3 -12

masdevallia: jag har funderat över det med taket och helt enkelt tänkt att man kunde lägga en glasskiva ovanpå?
Men det kanske täcker dåligt...? Har du tips på andra tillverkare som skulle funka bättre?

18/3 -12

En kompis till mig tog bort nätet och ersatte det med genomskinliga plastskivor. Nätet stjäl ju en del ljus.... Jag vet inte vart du bor, men bor du i en större stad finns det ju ofta någon djuraffärer som bygger akvarier och terrarier på beställning. Då kan du ju få ett utan ventiler. Sedan finns det ju andra modeller av terrarium... Kolla på blocket också! Eller zoonen..

18/3 -12

Tack för tipsen, jag har kikat på blocket och zoonen och där finns en del exoterra, men oftast känns de för små
Att bygga på beställning har jag funderat på, men det verkar kosta mer...

18/3 -12

18/3 -12

Heidi: jag hade kollat (trodde jag) men när du skickade länken fanns där plötsligt många fler terrarier, tack!

Ge ditt svar

Ritningen är klar och nu inväntar jag prisuppgifter på aluminiumprofiler som stommen ska byggas av. Bör komma innan helgen.
Planen är sen att det ska byggas bakgrund i EpiWeb, men jag blir lite tveksam då Dusk som säljer det inte verkar vara så lätta att ha att göra med. Har försökt beställa ett Nanoskåp från dem, men jag får inga svar på mina mail och ringer man är det bara en telefonsvarare...

Nyckelord: projekt, terrarie

3/11 -11

Jag har handlat en hel del av Dusk utan problem. Jag mailar mest, senast igår och gjorde affär -har kanske haft tur alla gångerna. Jag tycker du ska göra ett försök till för Epiweb fungerar utmärkt för mig i alla fall särskilt i skåpmiljö.

3/11 -11

Va spännande!
Du får lägga upp bild/bilder sen så vi får se underverket

4/11 -11

Måste göra en lite rättelse angående Dusk.se. Det var tydligen lite knas med e-postadresser som gjorde att mina mail inte kom fram. Så jag får nog revidera min uppfattning

Bilder på terrarieprojektet kommer när bygget startar.

4/11 -11

Spännande och kul projekt, hoppas på bilder hur det artar sig .
Sedan är mina erfarenhet av Dusk genomgående positiva -bra kommunikation och snabb leverans !

Mvh
Stefan

Ge din åsikt
Terrarium. Från Ann-Cha.

Blev faktiskt mkt bättre och lättare att hålla rent. Tack för råden Brittmarie och Ingse!

Nyckelord: ExoTerra, Terrarium

28/9 -11

Ja det där blev väl bra....det kommer du att märka i framtiden också, blir en del skräp och alger som man vill ta bort enkelt.

28/9 -11

Det ser bra ut, og så fikk du masse "ledig" plass å fylle med "godsaker"

28/9 -11

Det där blir jätte fint.

Ge din åsikt

28/9 -11

Terrarium

Terrarium. Från Ann-Cha.

 

Nyckelord: Terrarium

Prata om bilden

19/9 -11

Mitt nya terrarium!

Mitt nya terrarium!. Från Ann-Cha.

Äntligen har jag fått i ordning det mesta med terrariet (förutom montering av några plantor som ska in där). Bevattningen fungerar utmärkt med sina fina duschdysor. Riktigt belåten Det är ett ExoTerra terrarium Large med ljusramp 4×26W kompaktalysrör (6400 Lumen, 6700Kelvin). Ska komplettera med någon schysst ledbelysning också med en del röttspektra och lite blått. 2st Be Quiet Silent wings datorfläktar, 12V, 12cm. Exoterras Forest moss på botten för att hålla fuktigheten uppe och ser ganska snyggt ut.
Allt är inköpt från Herperschiose
OBS. Fotot är lite dåligt (mörkt).

Nyckelord: ExoTerra, terrarium

19/9 -11

Kul att du är nöjd och fort har det gått tycker jag....grattis !

19/9 -11

Vart har du köpt fläktarna ?

19/9 -11

Fläktarna köpte jag från "Indomo": http://www.indomo.se/6995-be-quiet!-SilentWings-USC-120mm-case-fan-T12025-LF?ref=prisjakt
De är verkligen jätte tysta, hör ingenting och ger ett bra luftflöde på 85,8 m3/tim.

19/9 -11

Det ser väldigt bra ut. Tror du kommer kunna fylla det där skåpet ganska snabbt!

20/9 -11

Tack, idag får jag Schwerter plantorna så skåpet kommer fyllas på har dock märkt att luftfuktigheten sjunkt ned till 50% på dagen. Måste lösas. Vill ha ca 80%.

20/9 -11

Vad du kan göra är att byta ut nätet i taket mot glas eller transparent plast.

20/9 -11

Ser fint ut. Bara fylla på.
Mitt skåp är ungefär lika stort och jag har satt nät i taket och på sidorna för att hänga orkisar. Har också några olika långa PVCrör på botten som jag ställer krukor på i olika höjd.
Problemet blir att man hittar många "måsteha plantor" som snabbt fyller skåpet - så är det för mig iaf.

20/9 -11

Det blir nog rackarns bra det där! Alltid roligt med nya projekt att pilla med

20/9 -11

Ja det är himla kul detta. Har också hört att man kan sätta plastskivor som täcker för nätet på delar av taket-så man fortfarande får en del ventilation. Kanske ska prova det, har även en luftfuktare som jag kanske ska försöka dra in i terrariet. Mkt projekt nu hihi
Jag har hittills bara monterade plantor i skåpet, men när väggen är täckt får jag göra som dig Mixen.
Plantorna kom idag och de är riktigt fina, så jag är nöjd.

20/9 -11

Ser kalasbra ut det där ! Tänk vad mycket kul du kan fylla det skåpet med .
Sätt en glasskiva över nätet upptill på skåpet så kommer du få upp luftfuktigheten och orkidéerna kommer bli glada som aldrig för .

Mvh
Stefan

20/9 -11

Ser veldig bra ut, og så mye ledig plass er en drøm
Tror jeg hadde tatt bort mosen i bunnen, for det blir vanskelig å holde det rent etter hvert. Noen viste et bilde av en måte å øke luftfuktigheten i et terra her inne.
Det var satt en skål med vann i bunnen og så var det en fläkt som blåste rett ned i skålen.

21/9 -11

Ingse- hur menar du med att mossan blir svår att hålla ren? Blir det mögel eller nåt annat? Har ingen kunskap om detta nämligen.
Tycker det är så fint att ha nåt dekorativt i botten. Kanske sten skulle funka bättre, vad tror ni?

21/9 -11

Det blir bare lettere alger på glasset.
Jeg fjernet stener og epiweb veggen i mitt terra og har de fleste orkideene der montert, hengende på netting eller stående i nettkrukker. Å holde det rent er mye lettere nå.
Er det noen dyr der ,ser jeg det med en gang. Hadde plutselig masse småsnigler i mosen på Epiwebben og de klarte å spise opp blomstene på en orkide før jeg oppdaget dem.
Tror man må ta et valg og enten ha et terra som er "rent" eller gå for et som hvor man gjenskaper et naturmiljø, som f.eks Nordbergs fantastiske skap. Leser du innleggene her om det er det mange som har hatt problemer med sine terra. Smådyr, mugg, vond lukt og råtnende materialer for å nevne noen.

21/9 -11

Usch då, låter inte bra alls. Blev lite skrämd av detta nu, kanske ska ta bort mossan. Har du inget alls i botten av ditt terrarium?

21/9 -11

Det var ikke meningen å skremme deg
Har bare sånne "plastplater" som man kjøper til akvarier i bunnen.

21/9 -11

Menar du sådana här

21/9 -11

Känns spontant som att galler kanske är bättre så inte krukorna får stå i vatten som samlas i dessa platsbrickor. Fast å andra sidan är det ju lättare att tömma ut vattnet då
Men du kanske har andra plastplattor som ej samlar upp vatten?

21/9 -11

Har noen som er perforerte, så vannet er i bunnen av terra og ingen orkideer står i vann. Renser bunnen ca. annenhver mnd. så det ikke blir alger der.

21/9 -11

Hur rensar du den, hävertverkan?

21/9 -11

Ruttnar inte mossan om man har den liggande där i blötan ?
Jag har gjort golv av sådana perforerade plastplattor som man sätter ihop till balkonggolv eller altan .Säljs med kanske 5 i varje kartong...man krokar ihop plattorna. Sågar dem så de passar i kanten.
Står som på fötter så det blir en reservoar för vatten under.....suger ( hävert ) upp vattnet till en hink när det blir för mycket. Sen kan man ju ha andra dekorationer ovanpå om man vill....mangroverötter att ställa krukor på t.ex.

21/9 -11

Jag vet inte om mossan ruttnar, har ingen erfarenhet eller kunskap om det. Men ska nog prova på att ha nåt annat i botten. Vart kan man köpa dessa balkongplastgolv?

21/9 -11

Den ruttnar ju i krukorna så man får plantera om.
K-Rauta eller annan byggbutik

21/9 -11

Så ser golvet ut....blir det alger på så gnuggar jag bara med en svamp och vatten. Runt kanten utvändigt ( så inte man ser under golvet ) har jag klistrat en plastremsa som är avsett för kanten runt arbetsbänkskiva i kök t.ex.

21/9 -11

Det där ser ju bra ut Jag ska fixa till nåt liknande så jag slipper oroa mig för merjobb med mossan och dess risker.

Prata om bilden

13/3 -11

Peru terrarium

Peru terrarium. Från salvador.

Mitt kontorsterrarium med inriktning på Peru habitat. Det innehåller utestlutande växter med härkomst från Peru och tre små pilgiftsgrodor (R imitator) som finns vilt i Peru.
Växtlistan är lång och det finns ett tiotal sorters orkideér i burken.
Ska försöka plantera in fler miniorkideér när det växt till sig lite mer.

Nyckelord: kontor, Habitat, Terrarium

13/3 -11

Just det, hela bygget finns dokumenterat här:
http://www.pilgift.se/forum/viewtopic.ph...

Tråden om hur det hela fortskrider, och som kommer vara inriktad på växterna och grodorna är denna:
http://www.pilgift.se/forum/viewtopic.ph...

13/3 -11

Underbart!! Jag är grön av avund...

13/3 -11

Oerhört inspirerande!

13/3 -11

Tackar!
Eftersom ni är växtintresserade kan jag lägga upp den aktuella växtlistan som burken innehåller.

Bromelior:
Neoregelia Tarapotensis
Neoregelia Atlantis

Orkideér:
Masdevallia kimballiana x ampullacea
Masdevallia herradurae (kanon miniorkidé!! har en i min lillburk som kommer blomma snart, den har 14st blommstängler)
Masdevallia sp (från Peru)
Masdevallia sp (från Peru)
Barbosella culcullata
Pleurothalis spec. Peru
Pleurothalis obovata
Platystele misera

Övriga växter:
Microgramma squamulosa (liten klätterväxt med riktigt häftiga blad)
Microgramma lycopodioides
Microgramma latevegans
Pleopeltis polypoioides (snygg ormbunkslik sak)
+ endel okända ormbunkar och mossor från Epiweb mossmixen

Kommer inhandla fler mini orkidéer för att fylla ut burken med, börjar dock bli lite trångt och om några månader så kommer jag bli tvungen att rensa ur misstänker jag.

13/3 -11

Intressant och trevlig artlista du bifogade!
Du borde ha ett par Lepanthes arter i också! Jag har flera ovanliga från Peru som jag kan dela lite på i sommar...om det är intressant?

13/3 -11

Mmmm väldigt fint!! Bra smak har du också....

15/3 -11

supersnyggt! Är det mycket jobb med grodorna? Typ odla mat åt dem, mm.

15/3 -11

Snyggt och intressant både växter och grodor.
Mvh
Mikael

16/3 -11

Grodorna är mycket lättare än jag trodde de skulle bli.
Bara att ställa in lite burkar med hoppstjärtar så hittar de mat, eventuellt blåsa ut i terrariumet. Jag bor i Uppsala och har nära till en affär som säljer hoppstjärtar så jag har varit lat och inte odlat själv. Det är dock enkelt att odla hoppisar och när grodorna blir lite större kan man även odla små bananflugor.
Har några odlingar av hoppstjärtar som är nystartade och på ge hemma det är busenkelt att odla.

Man får dock vara noga med att stänga burken till grodorna och planerar man att ha grodor så bör man tänka ut vilken sorts grodor innan man sätter igång terrariumet. Alla arter har sina speciella önskemål.
Mina blir max 17-20mm långa så de är små rackare, man får passa så de inte kan rymma, komma iklämm eller till skada.
Jag tycker själv de är kanon eftersom de:
1. Är små och därför inte skadar några av växterna (inte ens de minsta).
2. Hjälper till att hålla efter endel småkryp, min art ska tillåmed kunna käka kvalster
3. Stör inte någon då de har ett lågt lockrop/sång som låter som ett lågt surrande/gnisslande
5. Ger liv till terrariumet, ett stort plus med pilgiftsgrodor är att de är dagaktiva (många grodor är ju annars nattaktiva)

Jag rekommenderar en titt på Pilgift.se för er som är intresserade. Där finns tips, trix och mycket annat om dessa djur.

16/3 -11

Åh jag önskar att jag åxå kunde ha ett terrarium med orkideer å grodor

16/3 -11

Är du intresserad så har jag faktiskt kvar en stor burk med skalbaggar som en kille från USA hade med sig till Sverige åt alla grodnördar här. Larverna och även skalbaggarna är perfekta som Pilgiftsgrodmat! Mycket små.
Har ju inte haft pilgiftsgrodor sedan 1995 men har kan inte slänga skalbaggarna. Har faktiskt kvar en burk med hoppstjärtar också!...som nog är från -93. Skrev en artikel om hoppstjärtar i Dendrobatid tidningen då nångång. Så vill du ha lite skalbaggar säg bara till!

17/3 -11

Du kan ju slänga med en liten burk baggar när det drar ihop sig till växtbyte någon gång i sommar.

Prata om bilden
Mitt terrarium, oktober 2010. Från Merwic. Fri bild (ej för kommersiell användning).

Rengjorde terrariet igår. Fick dessutom byta ut ekgrenen eftersom den gamla hade ruttnat igenom (höll i 6 år). Sen jag senast visade upp det så har jag bytt ut belysningen till två Osram Dulux kompaktlysrör på 55W var. Jag kör rören 954 som har färgtemperatur 5400K och Ra ≥ 90.

Få orkidéer som blommar just nu. En blomma på Maxillaria uncata samt knopp på Dinema polybulbon.

Nyckelord: Odlingsskåp, Terrarium, Terrarie

21/10 -10

Ser lummigt och fint ut där inne.

21/10 -10

Åh vad mysigt du har det i ditt skåp! En fröjd för ögat!

31/1 -11

Ser fint ut. Nu har jag tagit mått för mitt första skåp. Ska bli spännande att komma igång på riktigt

Ge din åsikt
Mitt terrarium, oktober 2010. Från Merwic. Fri bild (ej för kommersiell användning).

 

Nyckelord: Terrarium

16/1 -11

ett sont välgjort akvarium!
grattis!
lycka till!

Prata om bilden

Planerar, planerar o planerar

Nyckelord: Mini regnskog, Terrarium

26/2 -10

Verkar stort och bra....härligt att starta våren där .

26/2 -10

Vilket fint skåp. Hur stort är det?

26/2 -10

Det mäter 800X1000X40 (hxbxd), nu står det på en hemmasnickrad bänk, som jag tänkte kapa benen på, så jag får bra höjd när jag ska jobba med skåpet!

26/2 -10

Åå vad roligt ! Jag kanske oxå skulle spana efter ett skåp... till

26/2 -10

Härligt Solstråle, det där fina skåpet kommer säkert skänka mycket glädje !

26/2 -10

Åh en trevlig 30-åring med nytt fint oinrett skåp ... men du är väl redan upptagen förstås

26/2 -10

Vilken present!!! Kan det bli mer perfekt!? Vad skall du ha i skåpet?

26/2 -10

Den som ändå fick fylla 30 en gång till..... om det är sådana presenter man får Grattis i efterskott!

2/3 -10

Är det bara jag eller? Tänker på det här skåpet hela dagarna, på nätterna drömmer jag om hur det ska se ut, fastnar vid datorn i timmar med att kolla olika plantor för att införskaffa.
Jag skulle vilja att det blev något i stil med det här http://www.dusk.se/mm/stationery/Catalog...
och massa varmväxande miniatyr Phalaenopsis.

Nu kopierade jag länkadressen och klistrade in den, är det så jag ska göra?

2/3 -10

Jo så där är det nog många som vill ha och att det blommar skulle ju vara ännu trevligare..

2/3 -10

Ha ha ha..... näääää dagdrömmandet är du verkligen inte ensam om!! Visst kan du lägga in länken så, om du vill gömma adressen så skriver du tex. "här": (ordet du vill göra till länk inom situationstecken och ett kolon efter), och efter kolonet kopierar du in länadressen utan något mellanrum, då blir det på detta viset: här

2/3 -10

Aha, tack för det tipset Karma!

Ge ditt svar

27/1 -10

+ 29/3 -10

Terrarium

Antal: Slutsåld. Pris: 1000 kr per styck. Frakt: Ingår.

Terrarium med svart aluminiumram.

Hade tänkt att ha lite kallväxande i skåpet men inser att tiden inte räcker till för ett projekt till.

80 cm hög
75 cm bred
40 cm djup

Det följer med lite blandat med terrarietillbehör, tex värmelampa, enkel lysramp och lite annat!

Köper du skåpet så skickar jag med en laddning plantor från mitt skåp så du har lite grönt att börja med.

Skickas ej endast avhämtning.

Nyckelord: Terrarium

Köp, diskutera och läs villkor

Har nyss inhandlat ett litet terratium 30×30×40 (DjupetxHöjdenxBredden) som jag ska använda som ett mini odlinsskåp, med mini orkideer i Nu undrar jag vad jag ska köpa för belysning till detta mini skåp (fick inte med någon ljusramp eller liknande). Behäver därför tips på "lamphållare" och allt. Eftersom jag är nybörjare på detta behöver jag massa hjälp Så jag passar även på att fråga vilka eller hur många fläktar jag behöver till detta skåp!? Hittade fläktar här http://www.reptillagret.se/ventilation-c... är det något att ha? Tacksam för massa tips och hjälp! Tack tack

Nyckelord: odlingsskåp, belysning, terrarium

2/1 -10

Exoterra har fina amaturer. Kolla tex herperschoise.se/
Fläktarna går säkert hur bra som helst och de är ju inte så stora.

2/1 -10

A där var det fina armaturer Inte så dyra heller Tack, men ska jag har ett eller två lysrör? Fungerar det med vanliga lysrör som man köper på elaffärer (typ med dags ljus)?

2/1 -10

Jag tror att det funkar med vanliga kompaktlysrör men jag är inte hundra på det. Skulle själv vilja veta!
Är ingen expert på belysing men det finns det andra här som är.

2/1 -10

Okej Tack Hoppas att någon mer svarar så lär vi oss lite om belysning båda två

2/1 -10

Hur mycket lyse man behöver avgörs av vilka orkidèer Du tänker ha i skåpet,
eftersom skåpet är litet så räcker det med ett par 25W lågenergilampor om
plantorna bara har låga krav, annars kan Du gå upp till 1 st. 85W.
Lamphållare är ju vanliga E27.
Beroende på hur händig Du är, så kan Du göra själva rampen av playwood fodrad
med aluminiumfolie,, lampsocklarna fäster Du genom att borra hål i gavlarna på rampen.

2/1 -10

Grattis till skåpet. Välj ett dagsljus kompaktlysrör, färgtemperaturen ligger mellan 6000-6500K. Vanliga varm/kalljusrör räcker inte. Jag har inte sett dessa i min vanliga elaffär, men kanske din har bättre sortiment, annars går de att hitta på nätet. Jag har skrivit mer om ljus här. En fläkt räcker i ditt lilla skåp. Kanske du behöver två när det blir riktigt fullt där inne ifall växterna inte släpper fram luft cirkulationen. Se till att nätaggregatet du köper är inställbart 3v-12v så kan du reglera hur mycket den blåser om du skulle behöva.

2/1 -10

Ok letherneck, då svarade du även på min fråga! Tack!

2/1 -10

Härifrån kan Du få tag i lampor med rätt färgtemperatur. Dagsljus – 6400 k
http://www.jordklok.se/?artnr=LUM114

Själv använder jag ett antal sådana här ovanför mina odlingsbänkar::
http://www.trgcomp.se/trgse/internet/des...

2/1 -10

tack så mycket för era svar!
någon som vet bra armaturer/lamphållare till dessa http://www.jordklok.se/?artnr=LUM114 lampor som letherneck föreslog? Tittade på armaturerna från exoterra som pamela föreslog (fina) men i dem passar väl endast kompaktlysrör.. (?)

2/1 -10

Exoterra har armaturer med E27-sockel också. Det har jag sett på deras egen hemsida.

2/1 -10

+ 3/1 -10

Tack!
Vad tror ni om denna "hållaren": http://www.exo-terra.com/en/products/glo... tillsammans med denna lampan: http://www.jordklok.se/?artnr=LUM114 ??
Har jag fattat rätt att den hållaren kan placeras direkt på terrariumetsglastak ?? Blir det rätt styrka och färgtemp o allt med den lampan?
Tack för alla svar! Är riktig nybörjare med detta med skåp så jag är jätte tacksam för alla svar

3/1 -10

Inte någon som tror något om mitt lampförslag?

3/1 -10

Som du själv kan läsa på deras sida så har den en klämma att sätta fast med eller lägga den uppepå skåpet och är det rätt dimension för lampansockeln ( E27 är det väl på Jordkloklamporna ) så kan väl inte det vara nått problem.
Lampan får ju inte vara längre än skärmen förstås om du ska sätta den mot glaset på skåpet....

Du får läsa och mäta och fundera ...det är det som är tjusningen med att hålla på med orkidéer...

3/1 -10

Tack Brittmarie - det var det som jag ville ha bekräftat Tack för all hjälp allihop

3/1 -10

jordkloklampan är ju lågenergi så den ger inte så mycket värme mot glaset....men kolla så lampans längd ryms i armaturen om du vill sätta den direkt på skåpet.

3/1 -10

Rampen som heter Compact top kan du också använda. Den finns i olika längder. Jag har inte sett den i verkligheten men Exoterras egna lampor passar och dom ser ut att vara E27.

3/1 -10

repslagarn - är inte de ramperna endast för kompaktlysrör? eller har jag missuppfattat?

3/1 -10

Nej det är gängade lamphållare i dom.

3/1 -10

okej, så de tar då alltså E 27 ?

Ge ditt svar